» »

Možgani so neverjetno pozabljivi

Možgani so neverjetno pozabljivi

Eurekalert - Raziskovalci iz Göttingena so proučevali ustroj možganov, in sicer jih je posebej zanimala aktivnost nevronov in kako hitro ti zanemarjajo informacije. Svoje izsledke so objavili v članku Dynamical Entropy Production in Spiking Neuron Networks in the Balanced State (dostopen je z naših univerz) v reviji Physical Review Letters, koder opisujejo, da možgani informacije pozabljajo s hitrostjo enega bita na nevron na sekundo, kar je bistveno hitreje od predvidevanj.

Možgani sestojijo iz več med seboj povezanih nevronov, ki tvorijo povezave s svojimi sosedi. Ko do nevrona prispe impulz, nevron bodisi posreduje impulz svojemu sosedu bodisi ga ne. Rezultat več milijard tovrstnih odločitev je procesiranje podatkov v možganih.

Znanstvenike je zanimalo, ali so možgani kaotičen ali stabilen sistem. Kaotičen sistem v matematiki pomeni, da je rezultat zelo občutljiv na vhodne podatke in da že malenkostne spremembe povsem spremenijo izid, medtem ko v stabilnem sistemu majhne variacije na izid ne vplivajo znatno. Stari modeli niso dali enotnega odgovora.

Ugotovili so, da so možgani kaotičen sistem in da se informacije pozabljajo s hitrostjo približno enega bita na sekundo na nevron. To pomeni, da lahko čutne vtise zadržimo le kratek čas in da možgani informacije mečejo proč skoraj tako hitro, kot jih prejemajo. Povedano še drugače, zapomnimo se le res majhen del informacij, ki se prebijejo do možganov. K sreči možgani dokaj dobro ločijo pomembno od nepomembnega.

71 komentarjev

«
1
2

MrStein ::

Povedano še drugače, zapomnimo se le res majhen del informacij, ki se prebijejo do možganov. K sreči možgani dokaj dobro ločijo pomembno od nepomembnega.

Tisti, ki "trpijo" za fotografskim spominom, baje nimajo tega filtra, zato si zapomnijo vse.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Buggy ::

...definicija mozganov je nekaj podobno abstraktnega kot vesolje. Vsaka dodatna raziskava tipa statistike je za moje pojme v tem kontekstu nepredmetna. Konec koncev...kao lahko raziskovalec s svojim dojemanjem dojema abstraktno razmislanje posameznega testnega osebka ali kakorkoli dela zakljucke na masi ljudi, kjer se identiteta in procesiranje dolocenga testnega osebka razlikuje od drugega.
Narediti kontrolirano okolje pri tem problemu je IMHO zelo tezko.

Buggy ::

MrStein je izjavil:

Povedano še drugače, zapomnimo se le res majhen del informacij, ki se prebijejo do možganov. K sreči možgani dokaj dobro ločijo pomembno od nepomembnega.

Tisti, ki "trpijo" za fotografskim spominom, baje nimajo tega filtra, zato si zapomnijo vse.



mozgani ze v osnovi pri sortiranju locijo v prvi vrsti ugodje od neugoja (tukaj je prva varovalka). Ce nimas laboratorijsko postavljenih scenarijev (kar je v primeru cloveskih mozganov malce tezje) je tukaj prvi fail.

Nekomu neka analiticna vprasanja glede pamtenja predstavjajo v tistem izkljucno testnem trenutku podzavestno ugodje, drugemu odpor...rezultat fail na sistematskem nivoju.

ni sans, da bi dva/n* cloveka pravlno/isto motivirali za ta test pa se lahko na glavo postavijo...


...se eden izmed velikoumnih (drago placanih) raziskovanj univerz (predvidevam US), ki nimajo neke prakticne vrednosti, razen za lobiste, ki placujejo raziskovanja pa seveda za assistenti in potencialni doktorante, ki morajo dati nekaj od sebe, ce zelijo tako tezko prisluzen denar za nadaljna raziskovanja.

MI bomo pa pokimal :D

revvs ::

fotografski spomin = učiš se nekaj kar te zanima

Buggy ::

revvs je izjavil:

fotografski spomin = učiš se nekaj kar te zanima


..to se hecas a ne?

revvs ::

Buggy je izjavil:

revvs je izjavil:

fotografski spomin = učiš se nekaj kar te zanima


..to se hecas a ne?

Ne

LedStorm+++ ::

Fotografski spomin = po domače povedano, zapomniš si vse, kar se ti zgodi, z podrobnostmi vred :|
Pingvin :-)

kingsix ::

ne vem kaj tolko "bluzite" o fotografskem spominu, raje si prvo malce preberite o tem.

BigWhale ::

Nevem no, nevem, ce so odkrili kaj tako zelo novega. Ok, morda so to potrdili...

Povedano še drugače, zapomnimo se le res majhen del informacij, ki se prebijejo do možganov. K sreči možgani dokaj dobro ločijo pomembno od nepomembnega.


Tudi to je povsem smiselno, ce bi si vse zapomnil, potem bi si zapomnil vse kar vidis in slisis. To bi bil madness.

Thomas ::

1 bit na sekundo na nevron je IMO velika traparija.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Lion29 ::

ja, kr neki... sej to je normalno, da ti ko hodis po ulici mozgani dejansko registrirajo vse ampak se isti trenutek vecino pozabijo... ker je nerelevantno zate....ampak nikoli se nisem dejansko poglobil v to in nekako me je novica presunila....

zdaj, vprasati se je treba ali je to evolucijska prednost ali slabost? bi si zeleli vec balasta v glavi, da bi tezje prisli do konkretnejsih informacij, ali pa so mozgani skozi evolucijo ugotovili, da belezenje nerelevantih podatkov mocno omejuje normalno delovanje....

kar se pa fotografskega spomina tice...seveda si mozgani NITI POD RAZNO vsega ne zapomnijo... se vedno 90%+ gre po gobe... mozgani pa v tem primeru (mslim da) shranijo vec (relevantnih) podatkov kot obicajno in kaj je tle najpomembneje, mozgani najdejo ta podatek zelo preprosto in hitro...kar obicajni (sploh pa netrenirani) ljudje nismo zmozni


mene ob vsem tem dejansko zanima
- ali imamo mi fiksno kolicino prostora za spomin v glavi... in novi spomin venomer izpodriva starega (zato prihaja do taksnih pozabljivosti v starejsem obdobju nasega zivljenja... ker se skozi ta leta nabere neprimerno dosti informacij z vsakdanjim zivljenjem)....

- ali pa imamo OGROMNO, OGROMNO spimnskega prostora in ga nebi mogli (ob takem normalnem delovanju) niti v 500ih letih napolnit?


jaz se seveda nagibam k prvi moznosti....

pa se vprasanje... ce je torej to res, da novi spomini konstatno izpodrivajos tare in da zradi takih stvari prihaja do demenc etc... mislite da bomo v prihodnosti iznasli kak nacin, da si bomo lahko spremljali nivo nasega pomnilnika v glavi in sami zalaufali kak maintenance proces, in sami pobrisali nam nerelvantne stvari?
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

mdural ::

haha
->start task manager
->Processes
->Image name: fUrGF
User Name: Uporabnik
CPU: 88%
Memory: 4 250 200 K
Decription : breaking up with your long time girlfrind
->End Process

antonija ::

O spominu in kako se ga razvija/izboljsa so precej vedeli v casu, ko se nismo poznali tiska. Sicer niso vedeli nic o delovanju mozganov, hitrosti delovanja nevronov ali kaksni drugi fizioloski zadevi povezani z zivcenjem, jim je pa s trial and error nekako uspelo ustvarit mehanizme s katerimi se da spomin izboljsat za ogromne faktorje. Znali so dosect tud to, cemur se danes rece fotografski spomin. O tem je napisanih kar nekaj knjig, demonstracije tega pa je pocel Derren Brown v nekaj oddajah.

Danes spomin ni vec tako relevanten ker imamo celo vrsto pomnilniskih medijev, v tistih cajtih se je pa velika vecina znanja nosila v glavah in se ga ni smelo pozabit. Zdaj se tak extremni spomin uporablja predvsem na kaksnih tekmovanjih, pa za zadovoljstvo geekov ;) Zapomnit si premesan pack 52 kart v 24 sekundah is not too shabby!
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

CHAOS ::

antonija je izjavil:

O spominu in kako se ga razvija/izboljsa so precej vedeli v casu, ko se nismo poznali tiska. Sicer niso vedeli nic o delovanju mozganov, hitrosti delovanja nevronov ali kaksni drugi fizioloski zadevi povezani z zivcenjem, jim je pa s trial and error nekako uspelo ustvarit mehanizme s katerimi se da spomin izboljsat za ogromne faktorje. Znali so dosect tud to, cemur se danes rece fotografski spomin.

Kakšna povezava do omenjene literature ali kakšnega kvalitetnega članka na to temo? Internet je poln takšnega in drugačnega spama glede tega, če imaš kaj na voljo, kar z besedo na dan. :)
'They have computers, and they may have other weapons of mass destruction.'

antonija ::

http://www.amazon.com/Art-Memory-France...
Precej suhoparna knjiga o zgodovini spomina, ne tolk o tehnikah, ampak superca za zgodovino (ampka dolgocasno napisana u PM). V tej knjigi bos najdu tud reference na razlicne spominske tehnike, ki jih lahko pol izbrskas na netu (vecina jih je opisanih kar na wikiju, recimo Memory palace @ Wikipedia ).

Drugace bi pa Art of memory @ Wikipedia bil tud kr dober vir informacij.

Derren brown opise osnovne tehnike spomina v njegovi knjigi
http://www.amazon.com/TRICKS-MIND-DERRE...
kjer napise tud nemnogo referenc na knjige in druge tekste ki se ukvarjajo s to tematiko, skupaj z Derrenovin (priznano subjektivnim) mnenjem.

Sam spomin pa pokaze v vsaj treh oddajah: V The Heist %28Derren Brown special%29 @ Wikipedia nauci "obiskovalce seminarja" tanajbolj osnovne metode za zapomnit se sezname, drugic je blo v live nastopu The gathering, tretjic pa v eni od njegovih serij, sam se ne morem epomnit kateri. Uglavnem v knjiznjici je odbil random knjigo in je v 20 minutah znal narekovat text na poljubni strani in poljubni vrstici. Mislim da je blo v seriji Tricks of the mind, ne vem pa kera sezona in ker del.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

Lion29 ::

antonija....

zanima nas (me) le: ali s tem, ko ti "izboljsas" spomin za eno stvar, poves mozganom, da je ta stvar zelo pomembna in zaradi tega das drugim stvarem manjso tezo... kar bo ob "overdrivu" pomenilo, da druge stvari gredo prej po gobe?

bom recimo zelo poenostavil....

torej 10-i rojstni dan, ko si prvic dobil lupcka od sosede, ki ti je od zmeraj vsec.... tak zlo fajn spomin, ki ga podkrepis z ogromno custvi, obcutki, barvami, etc....

in recimo v osmem razredu si se moral uciti neko pesmico na pamet... s tem da si ob tem (for the argument's sake) imel neke blazne traume... recimo da si ob recitiranju moral pred tablo in da te je uciteljica zajebavala pred celim klasom ... in da si moral recimo v enem tednu pri vsaki uri zdrdrat to pesmico... tako da si jo moral non-stop se vmes vezbati....


pa for the argument's sake recimo da smo prisli do limita in je v mozganih prostora le se za 1 spomin.....

torej s tem ko smo potencirali ta drugi spomin, smo izrinili prvega... in mozganom povedali, da mora dati vec poudarka na drugega, pa ceprav je bil prvi ob nastanku bolj pomemben....

jaz mislim, da je temu tako....sicer pa je ta oprimizacijski postopek selektivnega spomina veliko, veliko kompleksnejsi in v prvi vrsti odvisen od izkusenj!

tore mozgani se tekom let optimizirajo glede na individualne potrebe.... ce smo mi recimo profesionalni poeti, potem se pac mozgani skozi leta (in trening) naucijo dobro belezenje poezij in vsega kar spada zraven... hitro opazimo poezije, takte, lepoto.... smo vedno pozorni na to, etc, etc...

cisto fiziolosko pa gre za nevronske poti.... torej recimo, da si imamo mi za zapomnit nick nekega uporabnika na tem forumu... pa bom vzel recimo uporabnika BigWhale...

torej ce si zelimo zapomnit njegov nick, bomo morali v mozganih na ta podatek naredit cimvec povezav..... za to obstaja vec nacinov.... med najboljsimi so, da si vizualizirat cimvec razlicnih posrednih in neposrednih povezav na ta podatek....se bolje, ce te povezave izstopajo

recimo:
BigWhale je veliki kit... predstavljam si nekega velike kita ki plava.... AMPAK to (se) ni nic posebnega.... vizualizirajte si tako ogromnega kita, da zasede ves prostor jadranskega morja.... pa recimo na vsaki strani kopnega (hrvaska in it. obala) kako ljudje mecejo sulice vanj, da ga stamanijo....

Mene BigWhale po imenu spominja tudi na Notorius Big-a... povezava z BIG in anglescino...

pa BIG BANG trgovina in veliki pok

pa si predstavljam zraven se, kak tega ogromnega kita v jadranskem morju tudi raznese...

pol si predstavlam eno risanko, ki sem jo gledal kot mali, kjer so atlantijci imeli nekega belega kita, ki se je z njimi boril....

pol si predstavljam, ostrzka, ki je po zgodbi koncal v kitu notri.... zdaj zamenjam ostrzka z velikim crnim rapperjem, ki je znotraj kita, ki ga obmetavajo s sulicami in bo eksplodiral...ob tem pa tip klofa po prenosniku na kjerem je odprt slo tech

etc, etc....

skratka naredis si OGROMNO vizuelnih povezav... ce lahko, si naredis tudi slusne.... torej na glas se deres veliki kit, big whale...etc.. pojes si, naredis si kako pesmico...

pol si naredis tudi drugacen tip povezave..... naprimer vsakic ko pomislis na big whale-a se klofnes, ali pa picis z iglo (hm, ceprav mislim, da selektivni spomin v mozganih negativne izkusnje nameroma pozablja).... no pol pa recimo naredis tako, da ko pomislis na big whale-a pojes en dober bomboncek ali pa kos cokolade......

torej naredis si cel kup povezav na ta podatek....
tak podatek se bo zelo, zelo tezko izgubil...
tudi cez 5 let se bos spominjal, da je bil uporabnk z nickom BigWhale na forumu... oz. ce ne bos delal povezav na forum, bos vedel le, da je bil nekje BigWhala :D

no finta je, da cetudi bos tisti dan sel v trgovino se zvecer ne bos somnil koga vse si videl v trgovini, bos se pa spomnil velikega kita!

Seveda pa je zelo pomembno kolko krat obnovis te povezave na ta podatek.... ce se bos 1x na dve leti spomnil na ta podatek, malo razmislil, si ponovil spet vse zgodbice in obcutke... ga ziher ne bos pozabu :D


pismo sem dolg....cari ste, ce ste vse prebrali..... ziher si niste 99,9% besed zapomnili iz mojega sestavka... ampak le bistvo :D
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

antonija ::

Nima veze s prioritizacijo informacij, ampak s tehnikami (nacini razmisljanja bi se reklo), ki to omogocajo cimbolj tocen spomin za precej veliko kolicino podatkov.

Imas pa tehnike za razlicne stvari, za slike, za vzorce, za sezname, take splosne za sprotno pomnjenje, etc. Kolikor sem jaz bral gre predvsem za to, da ljudje nimamo spomina kot nekega predalnika (ali medija kot pri racunalih), ampak da se mozgani najlazje spomnijo stvari preko asociacij (ki za nekoga drugega nimajo nobene veze s tem kar se ti spomnis, ti pa dobis precej detaljno asociacijo).

Mislim da bo najlazje da si poisces izvod knjige Tricks of the mind *cough*travnik*cough* in si preberi poglavje o spominu. Tam mas not opisano osnovno tehniko in zdraven se "nalogo" (oz. prakticno izvedbo) na seznamu 20 besed. Zadeva preverjeno deluje na meni, moji punci in treh mojih kolegih (en se ni hotu igrat, drugac bi blli stirje).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

morbo ::

Kar je hotel Lion29 povedati, je:

A database index is a data structure that improves the speed of data retrieval operations on a database table at the cost of slower writes and increased storage space.

Lion29 ::

antonija, sej sem prebral kaksno knjigo o spominu... in ravno o asociacijah sem ti pisal....

in ravno te asociacije (po mojem) dajejo mozganom nek indic kolko je nek podatek relevanten/pomemben....

vec kot ima nek podatek nevronskih poti nanj, manj verjetnost je, da bo bil prepisan!


ce si ti na enem koncertu v mnozici ljudi... tvoji mozgani belezijo tudi vse zvoke, kaj se kdo dere za tabo, kako nekdo skace, celo kako ljudje vonjajo okoli tebe, kaksno je bilo vreme, kolko je toplo, kako te noge bolijo, etc, etc.....

amapk te stvari sproti pozabljas....

zapomnil si pa bos banda, koncerta kot celoto/dogodek... sploh ker si moral precej razmisljat o tem koncertu, si organizirat cas, kupiti karte, bil si tam, 2h gledal in uzival....

ljudi, ki so bili okoli tebe se cez par ur ne bos spominjal, kaj sele cez par let!
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

jype ::

Novica> možgani informacije mečejo proč skoraj tako hitro, kot jih prejemajo

Kako bi pa lahko bilo drugače?

gzibret ::

Ta raziskava ni povedala nič novega...

Možgani so odličen "pattern recognition" sistem, torej sistem za prepoznavanje vzorcev. Možgani si ne zapomnejo vsakega bita, ko vidijo en obraz. Ogromna količina onformacij iz oči možgani predelajo v "fajhten joža" ali pa "zagorela micka". Torej iz nekaj 10 kb v praktično le nekaj bitov, in to v nekaj milisekundah.

Isto je z zvokom... Po enournem predavanju možgani ne bodo več vedli vsakega bita zvoka. Vse, kar ostane notri je "nekaj je govoril o tem in tem" ter pa morda "bil je malo nervozen", "srajca je bila barvno neusklajena s kravato" in "poverpoint je zaštekal nekje v sredini". Torej, iz nekaj 100 mb v nekaj 10 b, pa še to morda le za 1 teden.

Zato pa je dober prezentator (prodajalec) tisti, ki uspe v poslušalstvo (kupca) skozi svoje predavanje (govorjenje) vgraditi takšne kratke ideje.
Vse je za neki dobr!

war-dog ::

torej imajo možgani dober GAC
Object reference not set to an instance of an object.

Manu ::

Mogoče si možgani nekaj bolj zapomnijo, če je ta informacija podprta s čustvi. ..tem bolj je dogodek čustven tem bolj si ga zapomniš.
Lahko pa, da je pogoj za dober spomin obvladovanje pozornosti. Torej, čim bolj si pozoren, tem bolj si zapomniš (mogoče bi to lahko povezali z nedavno novico o samonadzoru - večja pozornost - bolj si uspešen).

Zato stara ljudska modrost pravi: ponavljanje je mati modrosti. Ker čim bolj ponavljaš tem bolj usmerjaš pozornost v eno in isto informacijo in si posledično bolj zapomniš.


>:D Mogoče so pa testirali možgane kakšnega luzerja, ki je privolil v raziskavo v zameno za plačilo.

antonija ::

Mislim kar si zapomnis se kolikor vem ne zbrise, se celo stvari ki se jih zavestno ne spomnis ostanejo nekje v mozganih. Lahko da povozis eno asociacijo z drugo, ampak zelo verjetno te na prvo stvar ne spomni samo ena asociacija, ampak cel kup le-teh. Samo tapravo kombinacijo inputov rabis in mogani bojo pricarali stvar ki se jo bos spomnil.

Ce nisi probaval se nobene tehnike spomina si le preberi tisto poglavje iz Derrenove knjige, ker je stvar ful zabavna, sploh ko ugotovis da ti ni cist jasno zakaj se spomnis tolk stvari, ampak se jih.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BlueRunner ::

Nevrologi bi se lahko ustavili pri psihologih. Ti so z drugimi eksperimentalnimi metodami že 20+ let nazaj pokazali hirearhično zgradbo pomnenja v človeških možganih.

Torej je to raziskava s katero se na dodaten in neodvisen način potrjuje to, kar je v "sosednji" znanosti že priznano dejstvo. Dobra stvar za znanost, ni pa to odkritje samo po sebi revolucionarno.

Manu ::

Jaz sem že pred leti (še preden sem slišal za Derrena) bral knjigo Dominic O'Brien "How to develop a perfect memory". Mogoče je Derren bral ravno to knjigo ...

matrix2 ::

neverjetno ali kljub temu resnično!! Možgani si zapomnijo popolnoma vse kar oči vidijo, tudi zvok, vonj, razna občutenja in še dosti več... Skratka človeštvo nikoli ali še hitro kmalu ne bo uspelo razviti tako mogočen arhivar, oz. fizični spomin kot so možgani. In le kam se vse to shranjuje, zanimivo nobeden ne omenja podzavest. Kaj vse zmore podzavest?? Da ne omenjam kolektivne povezansti, kolektivne zavesti, in še kopica raznih drugih spektakularnih čarovnij. Kot recimo, materializacija snovi, oziroma snovnega, telekineza... In še mnogo tega nezaznavnega v peti dimenziji, očem nevidnega. Skratka vse to zmore naša podzavest, trajni spomin, HDD:)

Lion29 ::

matrix2 je izjavil:

Možgani si zapomnijo popolnoma vse kar oči vidijo, tudi zvok, vonj, razna občutenja in še dosti več...


lol... a mi lahko to podkrepis s kakim dokazom?
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

matrix2 ::

mogoče za spoznanje, ker sem pozabil omeniti. Podzavest snema, piše, že ko se rodimo z prvim pogledom v svet, torej od 1dne ko spregledamo, piše na HDD, da se izrazim računalniško:) Kako to vemo?? Enostavno, prodreti je potrebno do podzavesti in priklicati tisti dogodek iz otroštva ko smo se rodili. Kako to storiti?? Sami tega ne zmoremo, čeprav obstajajo tehnike, branja podzavesti, vendar to zmorejo psihoterapevti oz. z hipnozo lahko prodremo v podzavest in možgani pričnejo podoživljati otroške dni, tudi jok bo identičen tistemu iz otroštva. Spomin nas bo popeljal naprej v najstniska leta, videli se bomo v različnih situacijah, trumah, srečnih dogotkih, podoživljali bolečine, jok, smeh... Zatorej možgani snemajo ves čas, ko imamo odprte oči, le da shranjujejo določene dogotke po pomembnosti večplastno, torej podzavest je tako tudi sestavljena, fizično prevedeno, kot čebula večplastno...

Lion29 ::

eno je govoriti o travmmatskih izkusnjah iz otrostva, drugo je govoriti, da si zapomnimo na miljarde in miljarde bitov, ki jih dnevno absorbiramo.....seveda nonsense...

ampak ti kr verjami ;)
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

BlueRunner ::

@matrix2: Z drugimi besedami: nimaš dokazov za svojo izjavo.

Oh, pa saj jih praktično tudi ne moreš imeti. Psihologi imajo kar nekaj priročnih eksperimentov s katerimi lahko pokažeš kako kratek je kratkoročen spomin in kako ga lahko preplaviš na način, ki ti onemogoči prenos podatka v dolgoročen spomin. Ergo, na koncu eksperimenta se ne boš spomnil kaj je bilo v sredini, pa če se boš razpočil od "branja podzavesti".

eno je govoriti o travmmatskih izkusnjah iz otrostva, drugo je govoriti, da si zapomnimo na miljarde in miljarde bitov, ki jih dnevno absorbiramo

Samo ena zadeva, ki so jo tudi nakazali z eksperimenti: moč dolgoročnega pomnenja je povezana tudi z močjo čustev. Močnejša, kot so čustva, ki se vežejo na nek dogodek, večja je verjetnost, da se bo dogodek dejansko shranil, oziroma da se bo pravilno shranilo več detajlov.

Zgodovina sprememb…

Lion29 ::

BlueRunner je izjavil:

Samo ena zadeva, ki so jo tudi nakazali z eksperimenti: moč dolgoročnega pomnenja je povezana tudi z močjo čustev. Močnejša, kot so čustva, ki se vežejo na nek dogodek, večja je verjetnost, da se bo dogodek dejansko shranil, oziroma da se bo pravilno shranilo več detajlov.


definitivno! to pa zato, ker mi ne pomnimo linearno ampak tako, kot je ze gzibret povedal....
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

BBB ::

Ali je možno s hipnozo od hipnotiziranega z veliko zanesljivostjo izvedeti, ali je dve leti nazaj na današnji dan, ki je bil zanj povsem nič posebnega, vstal iz postelje na levo ali desno nogo? (naj bo ta oseba npr. iz Big Brotherja, kjer se da preveriti video posnetke)
So bili kdaj opravljeni kakšni temu analogni ter preverljivi poskusi?

BlueRunner ::

definitivno! to pa zato, ker mi ne pomnimo linearno ampak tako, kot je ze gzibret povedal....


Jp. Res je. Kot dodatek, ki ga gzibret ni nepsoredno navedel pa lahko povem še to, da je števila bitov shranjene informacije ni možno natančno definirati, ker se možgani evidentno obnašajo asociativno. Recimo povprečno število 5 elementov, ki si jih lahko zapomnemo v kratkoročnem pomnilniku ni enakovredno številu bitov. Zaporedje 1245 si lahko zapomnemo kot 1,2,4,5 ali pa kot 12,45. Prvi način nam pobere 4 elemente, drugi način pa samo dva.

Še bolj zabavno pa je, da se med eksperimenti kaže tudi to, da si morda lahko lahko kratkoročno zapomnemo več različnih "sklopov" dražljajev grupirano po vrsti zaznave. Recimo 5 številk in 3 barve, kar je mnogo več kot pa siceršnjo povprečje.

Dodaten zaplet pa je še hitrost izgube podatkov iz tega kratkoročnega spomina. Če imaš priložnost utrjevanja (npr. ponavljaš si številko), boš trajanje podatka podaljšal od nekaj sekund do skoraj poljubne dolžine oziroma boš ne glede na filter dosegel njegov prenos v dolgoročen spomin. Če pa imaš v okolici šume, pa bo degradacija še mnogo hitrejša, kot bi bila sicer.

Hehe... že omejevanje in nadzor neželjenih spremenljivk v teh eksperimentih predstavlja celo znanost.

Ali je možno s hipnozo od hipnotiziranega z veliko zanesljivostjo izvedeti, ali je dve leti nazaj na današnji dan, ki je bil zanj povsem nič posebnega, vstal iz postelje na levo ali desno nogo?

Zelo malo verjetno. Možno bi bilo, če se mu je pri tem zgodilo nekaj nepredvidenega, kar bi sprožilo sočasen čustven odziv (npr. v copatu je bil škorpijon).

Pa še bolj zabavno je: ljudem lahko v glavo dobesedno vstaviš lažne spomine (seveda v zelo omejenem obsegu in na omejen način), ki jih bodo možgani dejansko sprejeli kot dejanski spomin, s čemer bo lahko potem človek sveto zatrjeval, da se mu je zgodilo točno to in to. Možgani bodo dejansko "verjeli", da je do dogodka resnično prišlo. Tudi pod hiponozo ali pa na poligrafu. Človek se dejansko ne bo lagal v klasičnem smislu besede - sam izmišljeval odgovore.

Zgodovina sprememb…

matrix2 ::

seveda imam dokaze, vendar tukaj na tem forumu kjer vas je kopica le računalničarjev in vse kar je duhovnega prevedete v bite, GHZ, DUAL CORE, HDD:) Torej kaj vam še ostane, FIZIČNI SVET in IGRICE:) Nasploh LION ki kar klobasaš vse vprek in tvoji prsti dobesedno po desni prehitevajo tvoj um. Fant nauči se bontona!! Če hočete dokaze, ata google in youtube sta pravi naslov..

BlueRunner ::

@matrix2: verjemi, kar pač želiš verjeti. Če te duhovnost bogati, jo vsekakor sprejmi in objemi. Vera in znanost se IMHO ne izključujeta, dokler izpolnjujeta svoji lastni poslanstvi in se ne mešata na področje druge.

@BBB: Tale člančič iz Scientific American-a iz 1997 ti bo verjetno precej zanimiv. Čeprav je opisanemu primeru sledila poplava podobnih tožb, kjer psihoanalitiki dejansko niso bili ničesar krivi, je možnost ustvarjanja lastnih spominov z in brez hipnoze postala že kar precej dobro dokumentiran pojav.

Lion29 ::

BlueRunner je izjavil:

@matrix2: verjemi, kar pač želiš verjeti. Če te duhovnost bogati, jo vsekakor sprejmi in objemi. Vera in znanost se IMHO ne izključujeta, dokler izpolnjujeta svoji lastni poslanstvi in se ne mešata na področje druge.


kljucno!

matrix2, kaj pa fali mojemu bontonu? :O
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

antonija ::

Manu je izjavil:

Jaz sem že pred leti (še preden sem slišal za Derrena) bral knjigo Dominic O'Brien "How to develop a perfect memory". Mogoče je Derren bral ravno to knjigo ...

Je ja. Jo navaja kot eno od referenc (in ce se prav spomnim jo rpiporoca kot eno bolj comprehensive knjig o spominu).

Regresija s hipnozo je tricky... Izvemo namrec tocno to, kar si je "pacient" zapomnil oz. "zapomnil" (ustvarjeni spomini). Ne da se locit med domislijo (ki jo oseba sprejme kot resnicnost) in resnicnostjo. Kolikor vem ni se noben dokazal da z regresijo dobimo izmisljene spomine, ampak po drugi strani tega tud noben ni uspel ovreci, torej je mozno.

matrix2 pa vidim da se je uspesno povezal z zavestjo vseh zemljanov, tko da 100% ve kaj mu moja zvest zdejle sugerira >:D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

matrix2 ::

Nikola Tesla je zapisal: "Tistega dne, ko bo znanost pričela preučevati nefizikalne (duhovne) pojave, bo v desetih letih napredovala bolj kot v prejšnjih stoletjih svoje zgodovine."

antonija ::

Znanost je vise-manje preucila vse, kar se smatra pod rubriko "duhovni pojavi", pa se pri vseh izkaze da:
a) ne obstajajo sploh
b) so tako strasno neponovljivi da je vseeno ce so random naklucja
c) so dobro izvedena potegavscina
d) all of the above

Je pa vsaj en "natecaj" kjer dobis bogato denarno nagrado ce uspes pokazat (pod nadzorom, ponovljivo on-demand, double blind proof, etc.) "nadnaravni" pojav (znanstveno nerazlozljiv). Za tisti milijoncek USD ga se ni bilo junaka ki bi mu uspelo.

Ce prej slucajno zaradi galame druih zavesti nisi "slisal" mene: Namesto trollanja po forumih raje usmeri svojo energijo v znanstven dokaz svojih teorij in prepricanj, zadevo objavi, poberi dnar od nagrade in resi nas infidele pred propadom duhovnosti... al pa se naprej kadi kar pac kadis in cez 10min ne bos vec vedu kaj si pisal po forumih :D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BlueRunner ::

@matrix2: Tesla ni nikjer zapisal kaj je mislil z "non-psyhical". To enačiti z "duhovnim" je pač tvoja izbira in ne nujno enaka tistemu, na kar je mislil Tesla.

Lion29 ::

lol....pismo kak je zabavno brati, da te nekdo oznaci za neolikanega zafrusturanca, ko mu (ocitno) stopis na rep :D
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Lorelei ::

V tem primeru.. duhovne == miselne ;)

Drugace pa za vse, ki ne veste, je Nikola Tesla dolgo gruntal kaj je skrivnost njegovega fotografskega spomina, saj se je zavedal, da je to glavni dejavnik njegovih izumov. Nekaj časa je posvetil celo za to, da se je šel učiti psihologijo, ampak je kaj hitro ugotovil da znanje psihologije tedanjega časa ne razlaga njegovih miselnih procesov.
Od takrat se je dosti premaknilo pri psihologiji, ampah smo z razumevanjem možganov še vedno bolj ko ne na začetku.

"Tistega dne, ko bo znanost pričela preučevati nefizikalne (duhovne) pojave, bo v desetih letih napredovala bolj kot v prejšnjih stoletjih svoje zgodovine."

+1 :)

MrStein ::

antonija je izjavil:


Je pa vsaj en "natecaj" kjer dobis bogato denarno nagrado ce uspes pokazat (pod nadzorom, ponovljivo on-demand, double blind proof, etc.) "nadnaravni" pojav (znanstveno nerazlozljiv). Za tisti milijoncek USD ga se ni bilo junaka ki bi mu uspelo.

Če si prav opisal, potem jasno da ne uspe, saj zahtevajo nemogoče. ;)

"Evo naredil sem nemogoče, dajte mi nagrado!"
"A res?"
"Ja, res."
"Ja, potem očitno ni nemogoče. Adijo."
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BlueRunner ::

Eh. Zato pa tega dvojega ne mešaš. Znanost se ukvarja z zaznavanjem, testiranjem, preverjanjem in ponovljivostjo. Vera se ukvarja s smislom življenja, občutki, človeško minljivostjo. To sta komplementarni področji katerih metod pač ne moreš prenašati iz enega v drugo.

Je pa matrix2-jev zapis res ROFL. Ironija pa taka. :))

antonija ::

"I'm not a rasist, but..." slavne besede poduhovljene osebnosti.

Ne vem kako se na vsako pol leta/leto najdejo junaki ki so prepricani, da njihovih najljubsih verovanj pa znanost ni nikoli preucevala in da so njihova "dejstva" itak tako resnicna da jih lahko uveljavljajo brez znanstvenih metod, brez argumentov in brez dokazov. "Osebna izkusnja" vec kot dovolj, a? Ce rabis berglo za svoj vsakdan potem si izberi favourite spagetti monster in ga worshipaj po zelji, ne ga pa vsiljevat drugim. Ce bi po drugi strani rad pojasnil delovanje narave pa najdi argumente in dokaze in prepricaj druge da imas ti bolj prav (in ne bit takoj butt-hurt ce se kdo ne strinja s tabo in ima celo protiargumente za svoje prepricanje).

Extraordinary claims require extraordinary evidence. Deal with it.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

Hihi ... se najdejo eni, ki gredo v klub karateistov, mau težit in izzivat. Kadar so to amaterji, ki ne vedo kam so prišli, je zadeva komična. A vesta, matrix & Lorelaj, tle sta mau na istem?!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

miteq ::

Sami pametni nevrologi v tej temi... ;((

Pyr0Beast ::

Heh. Kar so ti znanstveniki pogruntali, da imamo ljudje vhodni filter informacij, da naše možgane ne zalijejo podatki.

Kar se zgodi ko ta filter ckrne in gredo možgani na by-pass je tole;
http://www.wimp.com/incrediblebrain/

(Zgleda da je včasih ta filter bolj mana kakor korist)

eno je govoriti o travmmatskih izkusnjah iz otrostva, drugo je govoriti, da si zapomnimo na miljarde in miljarde bitov, ki jih dnevno absorbiramo.....seveda nonsense...


Ni nonsense. Tako kot ni nonsense računalnik.

Od prikazanih strani na ekranu jih ne bo nič shranil na disk, informacija izginja tako hitro kakor se ustvari v grafi.


Kako močan 'pattern recognition' so možgani dobro nakaže tale video;
http://blog.ted.com/2009/10/08/optical_...

Real-time obdelava podatkov in optimiranje vida. Nekako kakor 'self-tuning' pri radiu, kjer ti avtomatsko zaklene na frekvenco oddajnika, svoje sorte PLL.

Sploh prilagajanje vpadle svetlobe na oko je fascinantno.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Turingov test še vedno ostaja nedosegljiv (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5925468 (21928) Personanonim
»

IBM predstavil prvi čip, zasnovan po zgledu človeških možganov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9615277 (11664) Thomas
»

Možgani so neverjetno pozabljivi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7117358 (14285) Lion29
»

Zavest, svobodna volja, determinizem (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
40428312 (21859) Matevžk
»

subjektivna izkusnja in umetna inteligenca

Oddelek: Znanost in tehnologija
252496 (1953) OwcA

Več podobnih tem