» »

Metoda zakola živali v EU?

Metoda zakola živali v EU?

«
1
2

guest #44 ::

Zadje čase si izbiram res neke epične teme, pa zakaj ne še to že ki smo.

Naj omenim, da sem gledal film The Road pa mi je kr nek vtis pustilo. Ljudožerci namreč...še posebej tisti prizor v kleti. Zlo srhljiv.
Tisti ki je film gledal vrjetno že ve kam pes moli taco:

Vegetarjanstvo priznam, da ni zame...sam kje je pol razlika med nami sedaj in tistimi ljudožerci v filmu?
Čeprav krave nimajo tok razvitih nekih čustvenih sposobnosti itd, kot ljudje...še vedno čutijo bolečino z isto intenziteto kot mi.

Kot je meni znano je ustaljena praksa zakola živali najprej omama z udarnim kladivom nato prerez vrata. Sprašujem, če se komu sanja kaka še manj boleča alternativa.
Vprašanje kaj je boljše...počasi a neboleče (zastrupitev z CO) ali hitro a nasilno?

Jah tema zahteva znanje o metodah usmrtitve, ampak se vsi strinjamo, da če že pobijamo živali za hrano naj to naredimo čim manj boleče? Zatiskanje oči in ignoriranje ni nič manj narobe oz. pomojem je še slabše, kot da si priznaš.

Itak se bo kak vegetarjanec najdu, ki bo zagovarjal le svojo stran. Poudarjam še enkrat...mesu se še ne bom odreku, skoraj sigurno pa ne bom odreku svojemu otroku. Meso je bogata hrana in mislim, da ne bo tako hmalu nadomestka zanj.

No...če se psomnite kako pametno metodo, mogoče bom clo kej spisal za http://predlagam.vladi.si/ , worth a shot.

Fave ::

guest #44 je izjavil:

še vedno čutijo bolečino z isto intenziteto kot mi.


Jaz bi rekel, da ne ne čutijo bolečine enako kot mi. Nek polž jo še manj, pajek pa mogoče sploh ne več. Tudi za "čutiti bolečino" je potreben nek computing.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

guest #44 ::

Dobro pusti insekte...govorim za živino. Ta sigurno čudi bolečino dovolj intenzivno. Višje razvite živali že premorejo dovolj čustev torej imajo dovolj computinga, da procesirajo ko jim nekdo odreže vrat ali oskubi kožo pri živem telesu.

Tvoj argument je precej pomankljiv in vsekakor ni za bazirat metode usmrtitve po njem.


Jaz sem razmišljal o kakih pain killerjih, sam nevem kako bi to vplivalo na užitnost mesa (kontaminacijo)?

To z plinom se mi zdi najboljša. Po vseh znanih podatkih je to še najmanj boleča smrt, ker te omami postopoma. Metek v glavo pa ni vedno zanesljivo in low intensity.

repo ::

kako se jih fenta ne vem (z kladivom), odre kozo se jim pa pri zavesti, nekaj zaradi adrenalina in kakovosti koze (al mesa, ne vem).

kivi113 ::

repo:

jaja, kje si slišal te pravljice o odiranju? :) Kožo se govedu potegne dol, ko so živali že mrtve. Pri tjuljnih je malo drugače, samo v Sloveniji ne vzrejamo tjuljnev. :)

Živino fentajo z "iglo", ki jim prodre lobanjo, in krava pade. Ne vem, koliko časa se krava po tistem zaveda, če sploh se. Najverjetneje ne prav dolgo, saj gre za mehanično poškodbo možganov, ki jih potem zalije kri.

Umrejo bolj humano kot ljudje na onkološkem. Zagotovo.

guest #44 ::

Ma kar je meni znano z takim pneumatičnim kladivom ali tako pištolo na zrak ki izstreljuje neke žeblje...ameri mislim da pravijo temu "bolt gun". Tako jih omrtvičiš zaradi pretresa možganov...udarnega šoka.

Nevem...meni se to zdi precej brutalna metoda, ker ni vedno 100% natančna in kakšenkrat potrebuje tud več strelov.

Glede oddiranja...no živali za krzno oddirajo pri živem telesu v tretje svetovnih državah, ker pri nas mislim da krzne industrije ni ravno neki dosti več.

kivi113 ::

jverne:

ja, mi kmetje temu rečemo igla. Možno, da gre za bolt gun. Ker sam nisem kakšen poseben fan gledanja umiranja živali, sem v bistvu samo parkrat videl, no takrat je žival padla v momentu.

Se pa spomnim še kakih 20 let nazaj, ko smo klali prašiče, njim smo pa sam kri spustili, prašič se je pa drl čez celo vas, dokler mu ni zmanjkalo energije.

Kar se tiče kvalitete mesa, obstajajo v Sloveniji zelo strogi pogoji za meso. Žival ne sme biti poškodovana, na antibiotikih, bolna, nora, ... Žival lahko zakolje samo ustrezno šolan mesar. Ne prodaja se bikov, starejših od 2 leti (do 2 let so bolje plačani - višja kvaliteta mesa).

Naj omenim še, da se prodaja tudi starejše meso - ponavadi kravje (ženski spol), za katerega kmetje dobimo manj plačano. Je pa možno, da se ravno to meso daje v razne čevapčiče in podobno..

Slovenija ima kvalitetno meso, samo se ga veliko izvozi, uvaža pa se meso iz držav z nižjimi standardi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kivi113 ()

mihec87 ::

V pištoli je železna palica t.i. igla katera prebije lobanjo ter v možgane,igla je na vzmeti zato jo le ta potegne nazaj v pištolo.Je pa problem če je mesar smotan in zgreši primerno mesto(najtanjši del lobanje).Vsaj tako izgleda pištola za ubijanje pujsov..
Ob prodoru igle žival instanto umre..

Verjetno je včasih v klavnici(konkretno ne vem kako ubijajo) bol humano kot pa to kaj se počne/se je počelo na kakšnih kmetijah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

cholt45 ::

Glede na tavelko sliko na wikipediji je to res bolt gun. Stvar dela na metke, ko sprožiš metek, ta potisne konico(ene vrste dleto) pištole skozi lobanjo in živali zdemolira možgane. Kolikor to boli žival nevem, je pa res da žival takoj otrpne in se zgrudi.

Potrebno je gledati tudi na ekonomski vidik. Noben kmet ti nebo šel zaplinjat živali v neko komoro. Prvo je transport, drugo pa tudi ceneje nebi bilo. Zdaj to stane samo en metek in je precej efektivno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cholt45 ()

guest #44 ::



Zakaj pa se izražajo stunner? Torej ne direktno ubije, le omrtviči?

technolog ::

Ne razumete - sploh ne gre za dilemo (počasi in neboleče) ali (hitro in boleče), temveč predvsem za nižanje stroškov proizvodnje. To je kapitalizem. Welcome to the club.

Če bi obstajala metoda, ki bi bila nagravžno boleča, a bi bila najhitrejša ali najcenejša ali pa bi bilo meso boljše kakovosti, bi pač uporabljali tako metodo. Danes se gre za to, kaj se bolj splača. Gonilo napredka je denar, "boli jih kurac" kaj krava čuti.

Zgodovina sprememb…

cholt45 ::

Nevem, dejansko bi rekel da jo s tem že ubije.
Živali sicer srce še dela, ampak ima uničene možgane.
Živa je toliko kot je kura brez glave živa, čeprav še teka po dvorišču. Ne preveč živa, če vprašaš mene.


Ne razumete - sploh ne gre za dilemo (počasi in neboleče) ali (hitro in boleče), temveč predvsem za nižanje stroškov proizvodnje. To je kapitalizem. Welcome to the club.

Ja ampak je za moje pojme metoda z pištolo oboje. No sicer je res, da če bi žival zaspala bilo še bolj neboleče.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cholt45 ()

Spy ::

Nekaj zanimivih stavkov o tehnologijah klavnic je moč najti proti koncu odličnega (1/2 zgodovinskega) romana Not Even Wrong: Adventures in Autism (Bloomsbury, 2004). V dveh besedah: omenjena je avtistka, ki je naredila za (klanje) živali resnično veliko. Knjigo toplo priporočam, je poučna in zelo berljiva.
LP, Spy.

guest #44 ::

^^ (cholt)

Načeloma imaš prav ja, sicer v EU imamo strožje predpise...za manj razvite dežele pa žal ni tako.


Ampak vseeno...kot mesojedi mislim, da bi morali vsaj toliko dostojanstva imeti in kaj postoriti, da bitja ki jih ubijamo umrejo čim manj boleče.

Jaz navijam za CO, sam že vidim kako bomo gledali primerjave med taborišči in klavnicami...sej jih že no, ampak vseen.

Glede avtistike...a je to kej v smislu primerjave hendikepirancev in živali...češ da so bolj na istem nivoju?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

mihec87 ::

Jverne glede na to da majo živali določene čute bolj razvite voh ipd.. Misliš da nebi začutile ter začele bezljati(samo razmišljam)..?
Glede pištole na iglo če jo pravilno "vstreliš" zagotovo ne vstane več(meni je to dosti bolje kot pa rezanje vrata ter čakanje da se kri odteče)..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

guest #44 ::

Ej priznam, da nisem specialist za usmrtitve.

Jaz sem bral, da zastrupitev z COjem je neboleče, ker ni v smislu zadušitve...načeloma je, ampak možgani se ugasnejo mnogo prej. Glavobol je več ali manj vse kar, bi moral doživet.

Enkrat sem se rahlo zastrupil z COjem...ko sem peku na oglju, kjer napa ni delala in sem bil fanj zakajen. Še cel dan me je bolela glava, ampak daleč od tega da bi trpel. Rahel glavobol, ampak to je nekaj časa po zastrupitvi...ko sem peku nisem nič čutu razen to da mi je lesen dim sluznico dražu.
Čisti CO pa je neviden in brez vonja...in za zastrupitev deluje dokaj hitro. No če bi že hotu da me ubijejo vrjetno bi izbral to metodo.

Sam vem, da če bi klavnice to počele bi bil medijski škandal. Nekako smo se navadli, da metek v glavo je standard...elektrošok tudi.

Poslušite to gospo



Vse ročne metode zahtevajo dobro poznavanje metode in možnost napake je velika...še poesbej če moreš delat to 300 živali dnevno.

sidd ::

Pogoj je, da je žival čim bolj mirna pri usmrtitvi, da se meso ne nasiči z adrenalinom. Vsaj pri pujsih sem že dostikrat videl kakšnega spretnega mesarja, ko je raje "poknil" pujsa na dvorišču, če je le ta začutil, da se mu ne godi nič dobrega, in se začel upirati. Drugače pa, koliko sem v živo videl, žival umre v trenutku, nato so na vrsti živci - krčenje in sproščanje mišic. Torej bi lahko debatirali vrjetno bolj o tem, če žival začuti da bo umrla ter o njenem strahu, kot pa o bolečini.
Če pa mesar zgreši....no, so že tud pujsi tekali po vasi naokol :D
no idea for signature
signed
I

mihec87 ::

Strokovnjak tudi jaz nisem,je pa res pri ročni metodi lahko pride do napake saj zgreši par cm pa igla ne pride dovolj čez..

guest #44 ::

Jah...CO naj bi bil slab ker če žval počas umira je meso slabše kvalitete.


Oh...we're hopeless.

guest #44 ::

The Exit International euthanasia device was invented by Dr Philip Nitschke in 2008. It used an ordinary barbecue gas bottle filled with nitrogen,[4] a plastic suicide bag, and some plastic tubing with one end attached to the gas canister and the other fixed inside the bag by a tie held by adhesive tape.[5] In December 2008 Dr Nitschke released details of the euthanasia device to the media. His new device/method is a modification of the "Exit Bag plus helium" method described in The Peaceful Pill Handbook. Instead of using a pre-packaged disposable cylinder of helium, he suggested filling purchased empty LPG cylinders (rated at 3300 kPa) with compressed nitrogen and then regulating this with a jet assembly to give a flow of around 10 litres per minute into the standard plastic "Exit Bag". This equipment has some small advantages over the helium method:

* Larger amounts of nitrogen are available and flow rates last longer.
* The gas is more physiological, with no chance of adverse reaction (helium is reported to cause some twitching[6] during death);
* If there is any leakage in the period of storage of the cylinder, it can be topped up at any time to the recommended 400 pounds per square inch (2,800 kPa). The helium party balloon cylinders cannot be refilled and, if they leak over time, must be discarded.

Nitschke called it "flawless" and "undetectable", saying the new process uses ordinary household products available from hardware stores.[7] Inhaling the pure nitrogen, patients lose consciousness immediately (in approximately 12 seconds)[8] and die a few minutes later.

Nitschke said: "So it's extremely quick and there are no drugs. Importantly this doesn't fail - it's reliable, peaceful, available and with the additional benefit of undetectability." However, Nitschke commented in 2010 that if helium is used, new autopsy tests can detect it.[9]

The principle behind the effectiveness of the device is oxygen deprivation that leads to hypoxia, asphyxia and death within minutes. Deprivation of oxygen in the presence of carbon dioxide creates panic and a sense of suffocation (the hypercapnic alarm response), and struggling even when unconscious, whereas anoxia in the presence of an inert gas, like nitrogen, helium or argon, does not. Nitrogen (N2) weighs 28 g/mol, the same as air, whereas carbon dioxide (CO2) weighs 44 g/mol, and will tend to fall out of the bag.

The basic principle of autoeuthanasia by anoxia was first described in the book Final Exit by Derek Humphry in 1991, although the newer technique that uses inert gases to reduce time taken to die to about five minutes was first discussed in the third edition of Humphry's book.[10] The original methodology was devised, using helium, by the NuTech group -- engineers, physicians, divers and others, a small number of people first assembled in 1998 under the leadership of John Hofsess, Philip Nitschke, and Derek Humphry.[11] Nitschke's innovation is the use of a hardware store barbecue gas canister, although in his book The Peaceful Pill eHandbook, he mentions the use of disposable helium canisters, used for inflating party balloons.[5]

Close contact with an enclosed inert gas is lethal because it flushes oxygen from the body, but released into the open air, it quickly disperses, and is safe for others. It is neither flammable nor explosive.[10] Close contact with the gas is achieved in Humphry's book by enclosing the head in a suicide bag -- a strong, clear plastic bag of dimensions 22 inches (560 mm) by 36 inches (910 mm), secured around the neck by a strap,[12] or by using a product available from the Canadian Right to Die Society called the "EXIT bag", which has a sewn-in Velcro collar and fastened-in, flexible plastic tubing. In all cases, the inert gas is fed into the bag by plastic tubing.

Suicides using this method are well documented in the literature. In the study Asphyxial suicide with helium and a plastic bag (Ogden et al.),[13] the authors describe the following case history:

CASE REPORT
This death occurred in September 2000, in South Carolina. The deceased was a 60-year-old white woman with a diagnosis of adenoid cystic carcinoma that had spread to the eye, causing double vision. ... Her husband discovered her on the living room floor approximately 2 hours after she was last seen alive. She wore a surgical mask over her face, and a clear plastic bag was secured over her head. ... Next to her body was an industrial refillable tank labeled "helium." A clear plastic hose was attached to the tank valve and led to the plastic bag. Also at the scene were the book Final Exit, Final Exit: The Video, and the Spring 2000 Hemlock Society Newsletter, which included an article on helium and plastic bag suicide. The decedent appeared to have diligently followed the instructions in these materials. ... The deceased's skin color was unremarkable, and there were no external signs of poisoning. Toxicologic examination of blood and urine for therapeutic and abused substances did not reveal data of significance .... When a person breathes inside a plastic bag filled with helium, unconsciousness will occur almost immediately, and death will ensue in minutes.

Dr Nitschke said the suicide device will prolong the lives of the terminally ill by making them feel in control of their future. "That idea of giving people access to a means of feeling that they're back in control of this issue is actually a way of prolonging life. It may seem paradoxical, but what we find is when people feel that they're back in control, they're less likely to do desperate things in desperate ways and people are always doing desperate things in desperate ways and ending their lives."[14]


Euthanasia device @ Wikipedia

technolog ::

CO je predrag in prepočasen način.

tsh2 ::

omamiš z nekim plinom da pade v nezavest (enkrat sem gledal eno oddajo kjer so prišli do sklepa, da je najboljši zrak, ki ima premalo kisika, kot visoko v gorah. tako postaneš "high"). ko je nezavestna pa ustreliti. sicer pa živali najbolj trpijo pri nalaganju na tovornjak in na poti v klavnico, ker so zelo prestrašene ;((.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tsh2 ()

Spy ::

guest #44 je izjavil:

Glede avtistike...a je to kej v smislu primerjave hendikepirancev in živali...češ da so bolj na istem nivoju?

Ni mišljeno tako. Gre za avtistko, Temple Gardin, ki je imela izjemen čut do živali. Znala se je uživet v njihovo usodo in je odločno pripomogla k razvoju tehnologij klanja, od prihoda živali v klavnico naprej. Je izumla tako imenovani "stroj objemov".

O njej je bil posnet tudi film a ga še nisem videl: Temple Gardin.

Na Amazonu lahko najdeš njene knjige.

"I think using animals for food is an ethical thing to do, but we've got to do it right. We've got to give those animals a decent life and we've got to give them a painless death. We owe the animal respect."
—Temple Grandin

Njena internetna stran.

LP, Spy.

noraguta ::

najprej mal lsd-ja pa koke , pol pa pol ure v co2 celico potem pa lepo ustrelit v rit. al kam? načeloma ko mesar preluknja možgane žival izgubi zavest, tako da o kaki bolečini težko govorimo.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

sidd ::

tsh2 je izjavil:

omamiš z nekim plinom da pade v nezavest (enkrat sem gledal eno oddajo kjer so prišli do sklepa, da je najboljši zrak, ki ima premalo kisika, kot visoko v gorah. tako postaneš "high"). ko je nezavestna pa ustreliti. sicer pa živali najbolj trpijo pri nalaganju na tovornjak in na poti v klavnico, ker so zelo prestrašene ;((.

O temle je bolj govora! Smrt je povečini hitra in neboleča. Ni možganov, ni bolečine.
no idea for signature
signed
I

feedback03 ::

mihec87 je izjavil:

... glede pištole na iglo če jo pravilno "vstreliš" zagotovo ne vstane več(meni je to dosti bolje kot pa rezanje vrata ter čakanje da se kri odteče)..


Ker že od malega vsako leto vidim vsaj 2 klanji (prašičev), ti lahko povem, da se prašiča najprej ustreli s tisto "pištolo", potem pa se mu z nožem naredi luknja, da kri izteče.

To "streljanje" je samo zato, da (kot je rekel noraguta) žival izgubi zavest in potem ne čuti več (kri pa mora ven tako ali drugače).

mihec87 ::

Feedback enako...

Ja ampak dejansko ga ubiješ s to pištolo(ga ne oživiš več),ter dokončaš z spuščanjem krvi(spušča se tudi iz razloga da izteče ter ne ostane toliko v mesu in organih,pa za "krvavice" oz rajžnate klobase se rabi) kar pa žival ne čuti,lahko bi tudi nadaljeval brez puščanja krvi,medtem ko kikje direkt prerežejo vrat kjer žival umira ob iztekanju krvi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

swamigi ::

Vas zanima kako ravnajo z živalmi?
Potem si morate pogledat ta dokumentarec

http://www.earthlings.com/


Meso je bogata hrana in mislim, da ne bo tako hmalu nadomestka zanj.

No s tem si me pa res nasmejal.
V mesu ni ničesar takšnega kar ne bi mogel dobit v naravi.
In seveda kako pride kašen vitamin v žival?? zaužije ga s hrano :)

guest #44 ::

Gledal earthlings že mnogo časa nazaj...gre predvsem za ameriške farme in še to tiste nižjecenovne.


Vse lahko dobiš v naravi ja...sam meso je zelo nutritiously dense.
BTW...vegetarijanstvo ima tudi krvave roke.

ahac ::

V mesu ni ničesar takšnega kar ne bi mogel dobit v naravi.

Meso je del narave.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Opkow ::

Oglejte si nemski dokumentarec Nas vsakdanji kruh. Nekje od sredine naprej lepo pokaze avtomatizirano industrijo z zivalmi. Tudi, kako umrtvicijo zivali.

Unser tãglich Brot

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Opkow ()

Ramon dekers ::

kaj je sploh razlika med ubojem živali in človeka? sam je ne vidim, v bistvu, smo ljudje samo še bolj ogabni kot živali.


http://topdocumentaryfilms.com/the-emot...

Vikking ::

Sama usmrtitev je za žival hitra in kratka. Problem je predvsem transport in sam prehod živali do mesta usmrtitve. To mra biti čim manj stresno za živali.

Se pravi če se upoštevajo vsa pravila, potem je za žival usmrtitev veliko prijaznejša, kot pa smrt ki bi jo doživela v naravi od plenilcev.

i386 ::

swamigi, s čim pa bi nadomestil meso? S sojo?? Preber si mal o soji, kako je predelana ipd.? nekaj zate:
In 1997, about 8% of all soybeans cultivated for the commercial market in the United States were genetically modified. In 2010, the figure was 93%.
wiki
Health risks:
Allergy to soy is common, and the food is listed with other foods that commonly cause allergy, such as milk, eggs, peanuts, tree nuts, shellfish. The problem has been reported among younger children and the ....

Soybeans contain isoflavones called genistein and daidzein, which are one source of phytoestrogens in the human diet. Because most naturally occurring estrogenic substances show weak activity, normal consumption of foods that contain these phytoestrogens should not provide sufficient amounts to elicit a physiological response in humans....

A 2001 literature review suggested that women with current or past breast cancer should be aware of the risks of potential tumor growth when taking soy products, based on the effect of phytoestrogens to promote breast cancer cell growth in animals....

Because of the phytoestrogen content, some studies have suggested that there is an inverse correlation between soybean ingestion and testosterone in men....

There is evidence that estrogen can help protect and repair the brain after injury, and it has been suggested that the phytoestrogens in soy may have a similar effect though this is controversial and there is also evidence that phytoestrogens may be harmful for the recovery of rats that have sustained brain injury...


itd... vse tole iz angleške wikipedije.... samo to ne spada v to temo tako da odpri novo če hočeš...

aja, pa za sekanje amazonskega pragozda zaradi soje tudi veš?

Ne vem zakaj gledate te videe iz amerike, ker pri nas ni tako. Pri nas so standardi dosti večji!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: i386 ()

mihec87 ::

Viking

Zagotovo,saj plenjenje traja nekaj časa prav tako ubijanje.

Zato pa je izjava višje Temple Grandin kar precej na mestu.

guest #44 ::

Glede decent življenja na farmi pa tako:

Danes poznamo samo dva ekstrema vzreje kot kaže...na eni strani zaprta živina z 4m^2 na kravo, druga pa neka BIO kjer se krave samo pasejo cele dneve. Prva je etično sporna druga predraga.

A kak commonsense farming pa ne? Malo enega malo drugega? Naše kokoši so dnevno največ 2-3 ure zunaj, drugače pa večino v kokošnjaku. Psihično in fizično zgledajo zdrave...se ne napadajo oz delajo kažina v kurniku, zunaj pa so dovolj časa za rekreacijo, ker če bi bile cel dan vni vprašanje kam bi se vse porazgubile in koliko vrtov pojedle.
Seveda bi rade bile nonstop svobodne...a ne gre, jajca vseen rabimo. Je pa zanimivo da so zdresirane...takoj ko je ura za izpust so že vse parkirane pred vrati kokošnjaka.

P.S. Ena kura nekoč je pogruntala če potolčeš krmilnik se usujejo otrobi dol na pladenj. Pametna kura...sem gledal jaz zakaj ga tolče s kljunom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

mihec87 ::

Sam nimam nič proti gojenju ter ubijanju živali za hrano dokler je le-to kolikor se da humano.
Sem pa odločno proti pobijanju živali v divjini z namenom hrane še bolj pa proti ubijanju za trofeje in podobne bedarije(kolikor pač če je treba vzdrževati neko ravnovesje(čeprav po večini za to poskrbi narava po večini se mešamo in pol podremo sistem nato ga pa še samo flikamo)).
Ali pa podobna bedarija z lastovičjimi jeziki,plavutmi morskega psa kjer žival ubijejo da odvzamejo delček tega zaradi kapric nekaterih..

feedback03 ::

mihec87 je izjavil:

... medtem ko kikje direkt prerežejo vrat kjer žival umira ob iztekanju krvi.


Naš mesar je že lep čas nazaj povedal, da so enkrat cigani (romi, cigoti, cigančki - whatever) imeli "do it yourself" mesarijo (ker jim nihče noče klati prašičev, ker pač ne plačujejo) in so potem prašiču, ne da bi ga recimo z macolo po glavi (kot je recimo praksa ko pištola v deževnem vremenu zataji), ampak so mu kar z nožem naredili luknjo, potem pa so ga (še) obrnili proti bregu...

Take ljudi bi pa res dal kar pred strelski vod...

Sicer pa mesar tudi ne stane celo bogastvo, da bi črni morali zaradi tega prodati svoje Audije, BMWje, Mercedese itd.

Ne pravim da so vsi črni skopi (oz. želijo imeti vse poceni in zastonj), ampak velika večina jih je
____________________________________________
Da ne bom čisto offtopic:

Ko je moj oče delal pri piščancih (v Avstriji) je govoril da jih tam dajo na en trak, potem pa jih z elektriko ubijejo. Hitro in poceni.
Drugače so jih ponavadi spakirali 20.000-25.000, včasih pa po več kot 40.000 dnevno.


EDIT: Se čisto strinjam z zgoraj napisanim komentarjem.

Zgodovina sprememb…

mihec87 ::

feedback o tem govorim ja,najhuje je da se je oz se še kje to dogaja,saj se najdejo talenti kjer menijo da ni vredu če žival prej ustreliš.

Varianta z prerezanim vratom je oz bila precej pogosta pri domačem zakolu drobnice(koze,ovce..)...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

guest #44 ::

Halal, kosher? ...ne poznajo odstrela

Rippy ::

guest #44 je izjavil:

Čeprav krave nimajo tok razvitih nekih čustvenih sposobnosti itd, kot ljudje...še vedno čutijo bolečino z isto intenziteto kot mi.


Tukaj se veliko ljudi nebi strinjalo s tabo. Veliko živali in najbolj sesalci, ki živijo v večjih skupinah smo zelo razviti na tem področju. Čustva ne potrebujejo 1,5kg v lobanji in so nekaj zelo osnovnega. Doma imamo dva hišna kunca in sem popolnoma presenečen nad tem kako dobro se lahko izražajo. Vsa osnovna in večino višjih lahko čutijo in sporočijo s govorico telesa. Od 25 mislim, da samo 5 je takšnih, ki jih niso sposobni izraziti ali "čutiti".

guest #44 ::

Jaz pa se ne strinjam z njimi. Definitivno imajo neprimati manj razvita čustva...ne trdim, da nič. Manj pa sigurno. Seveda pa ne moremo zdaj kr ignorirati, da nekaj le čutijo.

Moja kokoš je zanimiv primer...ko nisem mel opravka z njimi so se mi vedno zdele kokoši super zabite (ptiči nasplošno). No še vedno menim, da so zabite napram drugim živalim...ampak, me je čist presenetlo kako se znajdla.



Če to ni znak inteligence pol nevem kaj je!

guest #44 ::



And this is a freaking bird!

mihec87 ::

Če tako gledamo je večina bitij intelegentnih na svoj način saj so sposobna preživeti ter se prilagajat.Je pa seveda spet kje postavimo mejo...

guest #44 ::

Res je. Večna dilema je bila, kje postavit mejo.

Eni naprimer raziskujejo...če se žival prepozna sama sebe v ogledalu, kao to naj bi bila neka rough delitev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

Rippy ::

Sposobnost reševanja problemov in inteligenca ni nujno, da kaže na čustveno sposobnost vrste.

guest #44 ::

Could be...ampak je definitivno boljši pokazatelj kot karkoli drugega. Čustva namreč močno reagirajo z inteligenco.

Kaj že pravijo..."butec je tisti, ki dela vedno eno in isto a pričakuje drugačen rezultat".

Če vrana nebi imela nekega občutka o "annoyance" in "jezi" potem bi drkala z palčko do konca svojega življenja, ker bi pač milsila, da je prava metoda le ponavljat more dovolj.
Poanta je...da je bolj povezano kot si mislimo (oz sem si mislu nekoč)

Rippy ::

Že ampak to je rezultat tega. Kar hočem povdariti je to, da tudi če žival ni sposobna rešiti določene težave še ne pomeni, da ni sposobna kazati ali doživeti vsa čustva, ki bi lahko bila povezana s tem. Ampak to je tudi zelo težko vedeti, če jih doživlja ali ne, ker ni nujno, da se lahko izrazi na način, ki ga lahko človek interpretira.

Če imaš psa in se veliko ukvarjaš z njim lahko zelo lepo vidiš, da je zmožen marsikaj. Osebno vem tudi za kunce, da so zmožni vseh ali večino čustev človeka in so na človeškem jedilniku. Zakaj potem prašič, krava in mogoče tudi kokoš nebi bila zmožna vsega tega...torej čutiti?

edit: se opravičujem, ker grem rahlo off-topic s mojimi posti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Rippy ()

guest #44 ::

Sej maš prav. Čustva je težko zaznavat, ne pomeni pa da jih zaradi tega ni.

Jaz le pravim, da so za nekaj stopenj nižja. Empatija med drugim se mi zdi izključno človeška...čeprav materinski nagon čist možno, da ima neke zametke le te.


Jaz bi reku...meje gor ali dol...če že kej ubiješ ubij hitro in z čim manj bolečin.

noraguta ::

no brains , no tumors. če ni zavesti , o kaki bolečini govorimo?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vegetarijanci in "umetno" meso (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Problemi človeštva
44458845 (3684) m0LN4r

Biti vegan (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Problemi človeštva
1144234755 (214285) BigWhale

A je klanje v klavnicah mučenje živali? (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Loža
645111060 (102743) noraguta
»

nehumano?

Oddelek: Loža
333263 (1912) Pyr0Beast

Več podobnih tem