Forum » Loža » Varčevanje je nateg
Varčevanje je nateg
johnnyyy ::
pujsekpepe je izjavil:
In kam naj bi pontvoje dal? Kripto? Zlato? Nvdija? Nov avto?
V tablete. Mislim, čisto vseeno je ali bi kam dal ali bi pustil ali ... predstavljaj si da si star in bolan in da nič ne moreš, ves denar, premoženje in vse te stvari postanejo odveč in nepomembne.
Denar in premoženje rabiš ko si mlad in zdrav, ko lahko ustvarjaš, ko lahko delaš.
tilio ::
Problem je ker toliko denarja printajo, da je realna inflacija od Kovida naprej nekje 10-15% na leto. Države sicer lažejo in pravijo da je manj, zato da ni kakega upora med ljudmi.
Ja, verjetno res. Ampak inflacije ne moreš kar tako skriti. Lahko sicer menjaš košarico dobrin ampak, če bo ljudi udarila po žepu jih objavljene številke ne bodo pomirile. Takrat začnejo iskat alternative. Manj kot nekdo ima, več bo pripravljen tvegati. Ko enkrat nekaj imaš greš bolj na ziher. Zato ima toliko ljudi vloženo v stanovanja. "Vsi to počnejo" in je zato sprejeto kot varno. In dokler je politika naklonjena temu, da se gleda na stanovanje kot naložbo, bodo tisti, ki že nekaj imajo še naprej investirali v stanovanja.
Seveda, tvegali bodo tisti, ki imajo eksistentčne probleme. Tvegal ne bo nekdo, ki bo zaradi inflacije šel le še "na morje" in nič več na smučanje.
pujsekpepe je izjavil:
In kam naj bi pontvoje dal? Kripto? Zlato? Nvdija? Nov avto?
V tablete. Mislim, čisto vseeno je ali bi kam dal ali bi pustil ali ... predstavljaj si da si star in bolan in da nič ne moreš, ves denar, premoženje in vse te stvari postanejo odveč in nepomembne.
Denar in premoženje rabiš ko si mlad in zdrav, ko lahko ustvarjaš, ko lahko delaš.
Če si bolan in mlad ti denar tudi ne pomeni toliko kot zdravje. Z leti, ko ti pešajo moči ti več pomeni varnost in za to moraš imet premoženje. Ko si mlad ti pa varnost ne pomeni toliko. Imaš pa verjetno družino in milijon želja. Če lahko delaš ne rabiš veliko premoženja, ker lahko sproti zaslužiš. Premoženje je backup. Seveda ob predpostavki, da so osnovne življenjske potrebe zadoščene nekako po Maslowi piramidi.

dronyx ::
Če ima nek dedi na banki +100k€ in ne ve kaj z njimi, zakaj bi mu dajali visoke obresti? Ker tudi če dobi po nekem "pravičnem" zakonu 20% obresti mu ne bodo nič koristile, ker še vedno ne bo vedel kaj z denarjem. Težko rečeš, da je "nategovanje šibkejših", če ima nekdo +100k s katerimi ne ve kaj bi in mu inflacija na leto pobere 3%.
Torej tebi se zdi normalno, da lahko banka praktično trivialno enostavno za denar, ki leži ljudem po TRR dobi 2% pri ECB, nič od tega pa ji ni potrebno dati imetnikom tega denarja? Zame je to pokvarjeno. Tudi če nekdo trenutno ne ve kam bi z denarjem, mu ga ne moreš kar pokrast in dati drugemu. Lahko je ta denar prigaral s trdim delom. Sistem bi moral kljub vsemu imeti neke varovalke za zaščito šibkejših. Finančni jih nima. To je evolucija v najbolj izvirni obliki in seveda prideš na koncu v situacijo, ko manj kot 1% razpolaga praktično z vsem.
pujsekpepe ::
Če ima nek dedi na banki +100k€ in ne ve kaj z njimi, zakaj bi mu dajali visoke obresti? Ker tudi če dobi po nekem "pravičnem" zakonu 20% obresti mu ne bodo nič koristile, ker še vedno ne bo vedel kaj z denarjem. Težko rečeš, da je "nategovanje šibkejših", če ima nekdo +100k s katerimi ne ve kaj bi in mu inflacija na leto pobere 3%.
Torej tebi se zdi normalno, da lahko banka praktično trivialno enostavno za denar, ki leži ljudem po TRR dobi 2% pri ECB, nič od tega pa ji ni potrebno dati imetnikom tega denarja? Zame je to pokvarjeno. Tudi če nekdo trenutno ne ve kam bi z denarjem, mu ga ne moreš kar pokrast in dati drugemu. Lahko je ta denar prigaral s trdim delom. Sistem bi moral kljub vsemu imeti neke varovalke za zaščito šibkejših. Finančni jih nima. To je evolucija v najbolj izvirni obliki in seveda prideš na koncu v situacijo, ko manj kot 1% razpolaga praktično z vsem.
Sej tud davek na nepremičnine plačuješ potem ko si hišo legalno kupil, pa država ti legalno ukrade od plače 50% za stvari ki jih ne koristiš ali jih ne moreš koristit....

pujsekpepe je izjavil:
Sej tud davek na nepremičnine plačuješ potem ko si hišo legalno kupil, pa država ti legalno ukrade od plače 50% za stvari ki jih ne koristiš ali jih ne moreš koristit....
No, v praksi ni čisto tako. Tudi če jaz nečesa neposredno ne koristim imam korist posredno od razvite družbe, v kateri živim. Tudi če država iz davkov plačuje socialo imam jaz recimo korist, da imajo ljudje za preživet in nimam vsak dan na dvorišču lopovov in me ponoči kdo ne lopne po glavi, ker nima za jest. Malce poenostavljam, samo to zame ni primerljivo z finančno represijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
V praksi oba veva da zavajas enako kot uradne statistike inflacije je podobno z ustavo. Davki sami po sebi so legalna kraja pri belem dnevu.
Recimo delas v sloveniji 10 let se preselis v Dubaj ali Avstralijo, zdravstva nisi koristil ker je javno itak podn tisto z penzijo pa itak noben ne ve kam gre. V glavnem to kar si placeval in se preselil ti drzava lepo pobere
Recimo delas v sloveniji 10 let se preselis v Dubaj ali Avstralijo, zdravstva nisi koristil ker je javno itak podn tisto z penzijo pa itak noben ne ve kam gre. V glavnem to kar si placeval in se preselil ti drzava lepo pobere
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pujsekpepe ()

Mogoče bi bilo fino narediti analizo pri tistih, ki imajo 100k denarja ali še več na TRR ali vedo, da jim banka za vodenje računa vsak mesec zaračunava strošek nekaj eur, hkrati pa banka za teh 100k pri ECB dobi 2000 € obresti (pri višjih zneskih še več) na leto, ki gredo pa banki in se potem tolčejo po prsih, kako uspešno poslujejo! Bulšit! To zame ni nikdar isto kot uspešno poslovanje, ko nekdo nekaj proizvaja in se bori na trgu. Tukaj je pač sistem navadna lopovščina. Jaz ne morem do ECB po teh 2%. Pa to niso dolgoročne vezave. Teh 2% je denar "čez noč". Kot da meni leži denar na TRR in dobivam 2%. Sedaj to dobiva banka.
Ja, samo to je neka čisto druga debata. Gre pa verjetno bolj za vprašanje, ali je glede na pobrane davščine in razne prispevke sistem učinkovit in nudi dovolj za pobran denar. Ampak načeloma govorim jaz o principu, ki pa se mi zdi povsem v redu. To zame ni isto področje kot pa finančna represija.
pujsekpepe je izjavil:
V praksi oba veva da zavajas enako kot uradne statistike inflacije je podobno z ustavo. Davki sami po sebi so legalna kraja pri belem dnevu. Recimo delas v sloveniji 10 let se preselis v Dubaj ali Avstralijo, zdravstva nisi koristil ker je javno itak podn tisto z penzijo pa itak noben ne ve kam gre. V glavnem to kar si placeval in se preselil ti drzava lepo pobere
Ja, samo to je neka čisto druga debata. Gre pa verjetno bolj za vprašanje, ali je glede na pobrane davščine in razne prispevke sistem učinkovit in nudi dovolj za pobran denar. Ampak načeloma govorim jaz o principu, ki pa se mi zdi povsem v redu. To zame ni isto področje kot pa finančna represija.
Zgodovina sprememb…
Mogoče bi bilo fino narediti analizo pri tistih, ki imajo 100k denarja ali še več na TRR ali vedo, da jim banka za vodenje računa vsak mesec zaračunava strošek nekaj eur, hkrati pa banka za teh 100k pri ECB dobi 2000 € obresti (pri višjih zneskih še več) na leto, ki gredo pa banki in se potem tolčejo po prsih, kako uspešno poslujejo! Bulšit! To zame ni nikdar isto kot uspešno poslovanje, ko nekdo nekaj proizvaja in se bori na trgu. Tukaj je pač sistem navadna lopovščina. Jaz ne morem do ECB po teh 2%. Pa to niso dolgoročne vezave. Teh 2% je denar "čez noč". Kot da meni leži denar na TRR in dobivam 2%. Sedaj to dobiva banka.
Ta strosek zaracunavajo slovenci oz slovenske banke. To se mors z nimi zment podobno kot rtv prispevek
Cisto isto je
gen Maister ::
johnnyyy ::
Če si bolan in mlad ti denar tudi ne pomeni toliko kot zdravje. Z leti, ko ti pešajo moči ti več pomeni varnost in za to moraš imet premoženje. Ko si mlad ti pa varnost ne pomeni toliko. Imaš pa verjetno družino in milijon želja. Če lahko delaš ne rabiš veliko premoženja, ker lahko sproti zaslužiš. Premoženje je backup. Seveda ob predpostavki, da so osnovne življenjske potrebe zadoščene nekako po Maslowi piramidi.
Seveda. In ko si starejši lahko imaš neko zalogo denarja, ki je likvidna in po drugi strani na varnem. Sicer se zna v prihodnje stvari zakomplicirat, saj imamo problem z demografijo in starejši bodo rabili čedalje več pomoči, mlajših pa je malo - zato zna ta denar kar hitro kopneti.
Naloga banke je da denar obrača in bolj kot ga banka obrača in več kot ima dobička tudi več davka plača (kapitalski dobički so obdavčeni) in če banka izplačuje dividende oz. da denar nekako pride do fizičnih oseb ga država še 1x obdavči. In ker je država še lastnica bank, še tam precej dobi.
Za zaščito šibkejših imamo "socialno državo" - ki se napaja tudi iz tega denarja. S tem financiramo precej stvari, med drugim tudi zdravstvo in ceste - da lahko rešilec po cesti čim prej pride do starega, ko ga infarkt.
energetik ::
Zato je tako sistem tudi narejen. Že od Starih Grkov naprej, ko so začeli mešati baker v zlatnike, ki so imeli gor isto nominalno vrednost in grb kralja. Je pa res, da je danes monetarni sistem še bolj kompliciran, čeprav z istim učinkom; hkrati pa je vse eksplicitno zapisano in jasno. Premoženje se steka k tistim parim % pri koritu in imetnikom trdnega kapitala (Cantillon effect).Če ima nek dedi na banki +100kEUR in ne ve kaj z njimi, zakaj bi mu dajali visoke obresti? Ker tudi če dobi po nekem "pravičnem" zakonu 20% obresti mu ne bodo nič koristile, ker še vedno ne bo vedel kaj z denarjem. Težko rečeš, da je "nategovanje šibkejših", če ima nekdo +100k s katerimi ne ve kaj bi in mu inflacija na leto pobere 3%.
Zanimivo je, da večina tega sistema ne kapira, zato pač gre skozi. Če bi razumeli, bi jutri kolesarila cela Slovenija pred parlamentom in cela Evropa pred ECB v Bruslju.
Vsak, ki razume pa začne čim hitreje menjati valuto za kapital. Dandanes to vsak lahko naredi zelo poceni in zelo enostavno.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Sicer, AI sem dal ocenit, kolikšna bi morala biti ključne obrestna mera ECB, da bi € postal trden kot zlato, torej da bi držal realno vrednost:
Ocena je 4-6% obresti trajno, ves čas.
Da bi bil tako trden kot Bitcoin, pa 8-12% letno.
Predstavljajte si svet, kjer bila ref. mera stalno 6%. Bilo bi povsem drugače, obstajala bi samo dobra podjetja, cena nepremičnin pa bi bila daleč nižja od sedanjih.
Ocena je 4-6% obresti trajno, ves čas.
Da bi bil tako trden kot Bitcoin, pa 8-12% letno.
Predstavljajte si svet, kjer bila ref. mera stalno 6%. Bilo bi povsem drugače, obstajala bi samo dobra podjetja, cena nepremičnin pa bi bila daleč nižja od sedanjih.
vires in numeris
Vsak, ki razume pa začne čim hitreje menjati valuto za kapital. Dandanes to vsak lahko naredi zelo poceni in zelo enostavno.
Se strinjam z vsem. Je tudi lahko poceni in enostavno vložit. Ni pa tako enostavno oplemenitit sredstva. Če bi bilo bi bili vsi bogati. Meni se zdi da je vse trgovanje z odvečnimi sredstvi oz. prihranki je prerazporeditev teh prihrankov od enih k drugim.
Na nek način inflacija ni tako brezveze. Problem je, da prizadane tiste, ki si sami težko pomagajo. Ponavadi revnejše in manj iznajdljive. Je pa dober mehanizem, ker sili srednji razred v investicije. S tem se tudi prerazporeja imetje iz enih rok v druge. Sicer bi vsak samo držal in nikamor investiral - ker veliko ljudem bi bilo dovolj, da denar ne izgublja vrednosti, tudi če je ne pridobiva.
Sicer je vprasanje kaj sploh je danes srednji sloj. Tist ki zivi pri starsih al tist ki lahko pokriva kredo/najemnino

Jaz moram reči da jih zelo malo poznam, ki bi klasično investirali recimo v delnice, sklade ali kaj podobnega. Pri večini je investicija nepremičnina. Nakup na kredit, vlaganje v stare bajte itd. Ostalo pa klasično trošenje, avti, potovanja...Pa gre za srednji sloj s solidnimi prihodki. Tisti z nižjimi prihodki pa ne privarčujejo praktično nič in živijo od plače do plače. Za kakšne večji izdatek pa potrebujejo potrošniški kredit.
Zgodovina sprememb…
Kar srednjemu razredu preostane je recimo iskanje novega bitkojna. Da boš pa pri teh cenah investiral v nvdijo, intel, pa mislil da gre lahko samo gor gor gor je pa no go.
Lonsarg ::
Ce mene vprasas bi drzava lahko z zakonom recimo 50% ali celo 75% depozitov drzavljanov posodila sami sebi, torej konvertirala v drzavne obveznice. Seveda na nacin da je dolzna to kadarkoli takoj nazaj vrniti. Torej ne klasicne obveznice ki jih vrne sele ob dospelosti.
Ljudje z denarjem na banki bi potem dobivali na depozite dejansko toliko kot so obveznice (oziroma proporcionalno manj ker ne bi vseh 100% depozitov tako handlali za buffer).
S tem bi dejansko velik del obresti ki jih placa drzava za svoj dolg prislo v roke drzavljanov!
Je pa res da EU/US kapitalisticna elita ne bi dovolila drzavi kaj takega naredit, imajo prevec moci...
Ljudje z denarjem na banki bi potem dobivali na depozite dejansko toliko kot so obveznice (oziroma proporcionalno manj ker ne bi vseh 100% depozitov tako handlali za buffer).
S tem bi dejansko velik del obresti ki jih placa drzava za svoj dolg prislo v roke drzavljanov!
Je pa res da EU/US kapitalisticna elita ne bi dovolila drzavi kaj takega naredit, imajo prevec moci...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

Ne vem sicer kakšne so pravne možnosti, samo država bi lahko imela nek račun iz katerega bi se financirala, tisti z denarjem na bankah pa bi lahko prenesli na ta račun denar, ki bi bil obrestovan kot sedaj plačuje za dolg ali recimo nekoliko manj, še vedno pa bolje od banke. Ampak to bi moralo biti tako enostavno, da s par kliki lahko premeščaš iz TRR na ta račun in nazaj. Bi bila pa seveda omejitev, kolikor pač država denarja zares potrebuje. Bi bilo pa nekako potrebno zagotoviti stabilno financiranje. To obveznice omogočajo.
Zgodovina sprememb…
WaterBoy ::
Saj zato obstajajo državne obveznice, zakladne mejnice in ljudske obveznice.
Sedaj je še INR naložbeni račun, kjer dividende niso obdavčene.
Sedaj je še INR naložbeni račun, kjer dividende niso obdavčene.
Lonsarg ::
To vse obstaja, jaz govorim o tem da bi zaradi financno nepismenih in/ali financno prestrasenih ljudi to avtomatizirali kar za vse depozite na Slo bankah.
Sploh ne rabijo laiki vedit kako je to v ozadju implementirano, ljudje bi samo videli da bi depoziti kar naenkrat imeli zakonski minimum donosnosti recimo 75% donosnosti drzavne obveznice.
Sploh ne rabijo laiki vedit kako je to v ozadju implementirano, ljudje bi samo videli da bi depoziti kar naenkrat imeli zakonski minimum donosnosti recimo 75% donosnosti drzavne obveznice.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
fikus_ ::
To bi lahko naredile banke. Komitente bi prosile, da jim posodijo denar za nakup obveznic, njim pa ponudile obresti minus lastni stroški in nekaj profita ter tako navajale ljudi na finančno pismenost.
Vedeti je pa potrebno, da banke vec profita delajo s krediti in posojanjem aktive.
Vedeti je pa potrebno, da banke vec profita delajo s krediti in posojanjem aktive.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Tole se lepo navezuje na mojo kritiko bančnega sistema - Kruta realnost mladih parov: 17 let varčevanja za polog, nato še 30 let kredita (zurnal24)
Seveda niso samo banke n monetarni sistem kriv da smo prišli v tako situacijo, nosijo pa po moje svoj del krivde. Sistem je dejansko do nekaterih....ne najdem druge besede...zloben.
Seveda niso samo banke n monetarni sistem kriv da smo prišli v tako situacijo, nosijo pa po moje svoj del krivde. Sistem je dejansko do nekaterih....ne najdem druge besede...zloben.

Mato989 ::
Tole se lepo navezuje na mojo kritiko bančnega sistema - Kruta realnost mladih parov: 17 let varčevanja za polog, nato še 30 let kredita (zurnal24)
Problem tega je da vse te izračunice delate na WORST CASE scenariju (življenskem)
Kaj pa če tekom varčevanja živita pri starših od enega? Kakšna pa je ptoem računica? Ali pa kaj pa če starši vsakemu dajo 20k? Kakšna je potem?
Ne moremo delat računic SAMO na worst case scenarijih... kot pišeš ti v blogu in ta članek...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
feryz ::
Tole se lepo navezuje na mojo kritiko bančnega sistema - Kruta realnost mladih parov: 17 let varčevanja za polog, nato še 30 let kredita (zurnal24)To ni kruta realnost, ampak navadna realnost.
Če ne vidiš do 300 jurjev, pač ne vidiš. Ni treba, da jokaš, da je to kruta realnost.
Ker za mladi par bo še bolj kruto, če se spravita računati, kako do šelenburgovega penthousa. V tem primeru bi bile številke šele krute.
BmoQuh ::

gruntfürmich ::
če ne bi stari uničevali in zažirali mlade za svoje neupravičene privilegije bi bilo marsikaj drugače. vključno s stanovanjsko politiko.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Temu se uradno reče gerontokracija, je pa ena od oblik, kamor neselektivna demokracija prej ali slej pripelje, še posebej, če so kakšni babyboom povojni efekti s propagandnim repom, posebej uspešni v EU.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BmoQuh ()
gruntfürmich je izjavil:
če ne bi stari uničevali in zažirali mlade za svoje neupravičene privilegije bi bilo marsikaj drugače. vključno s stanovanjsko politiko.Za stanovanjski problem in še mnogo drugih svetovnih problemov je osnovni krivec - keynesianski monetarni sistem, kjer se fiat ustvarja iz lufta. Brez tega ni poceni stanovanjskih kreditov, ni nebrzdanega državnega zapravljanja, ni kupovanja glasov z bonbončki, ni dolgotrajnega financiranja vojn, ni multimilijarderjev...
vires in numeris
gruntfürmich je izjavil:
če ne bi stari uničevali in zažirali mlade za svoje neupravičene privilegije bi bilo marsikaj drugače. vključno s stanovanjsko politiko.No ja, če celo življenje delaš in je kaj od tebe, je tudi logično, da napreduješ, si nekaj ustvaril in nekaj imaš.
Ne poznam države na svetu, ki bi imela kontra. Da bi prvi dan dobil maksimalno življenjsko plačo, potem bi pa počasi padala proti manjši vrednosti.
In, vsaj kolikor je meni jasno, je penzija manjša kot plača. Torej so si stari ustvarili, kar so si, tekom življenja.
Kakšne privilegije naj bi imeli, pa ti veš.
Vključno s stanovanjsko politiko. Nisem na tekočem. A imajo ugodne kredite za prvo nepremičnino za penzioniste? Subvencije?
Ali jim preprosto rečejo, da je matilda za vogalom in niso kreditno sposobni. Verjetno bo to zadnje.
Evo, dronyx, varčevalski influencer, saj bo - če sem ta link skopiral iz teme v temo, se lepo opravičujem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BmoQuh ()
deco16 ::
To je kot da bi se menil zakaj so na petrolu sendviči 4,5€ če pa vsi vedo da so v hofru 2€. Še več se ve da si ga v trgovini lahko sestaviš za 1€ ali pa manj.

gruntfürmich je izjavil:
če ne bi stari uničevali in zažirali mlade za svoje neupravičene privilegije bi bilo marsikaj drugače. vključno s stanovanjsko politiko.No ja, če celo življenje delaš in je kaj od tebe, je tudi logično, da napreduješ, si nekaj ustvaril in nekaj imaš.
Ne poznam države na svetu, ki bi imela kontra. Da bi prvi dan dobil maksimalno življenjsko plačo, potem bi pa počasi padala proti manjši vrednosti.
In, vsaj kolikor je meni jasno, je penzija manjša kot plača. Torej so si stari ustvarili, kar so si, tekom življenja.
Kakšne privilegije naj bi imeli, pa ti veš.
Vključno s stanovanjsko politiko. Nisem na tekočem. A imajo ugodne kredite za prvo nepremičnino za penzioniste? Subvencije?
Ali jim preprosto rečejo, da je matilda za vogalom in niso kreditno sposobni. Verjetno bo to zadnje.
torej si ti prepričan da je večina starih tekom delovne dobe toliko vplačala v ''blagajno'', kolikor sedaj dobiva iz nje?
jst mislim da njihovi današnji zapitki daleč presegajo vsoto, ki so jo tekom dela prispevali v proračun...
Pokojninska blagajna ne obstaja. Gre samo za tekoče transfere vsak mesec. Jasno je to včasih ob drugačni populacijski piramidi delovalo, danes pač ne več in se še močno slabša.
Če greš sicer računat kaj bi bilo, če bi vse ZPIZ prispevke mesečno vlagal v S&P500, ti gre na bruhanje, ko vidiš kaj nam kradejo. V penziji v višini trenutne plače bi bil lahko pri nekje 45. letih - samo s prispevki ZPIZ, brez dodatnega vlaganja.
Če greš sicer računat kaj bi bilo, če bi vse ZPIZ prispevke mesečno vlagal v S&P500, ti gre na bruhanje, ko vidiš kaj nam kradejo. V penziji v višini trenutne plače bi bil lahko pri nekje 45. letih - samo s prispevki ZPIZ, brez dodatnega vlaganja.
vires in numeris

Mato989 ::
Pokojninska blagajna ne obstaja. Gre samo za tekoče transfere vsak mesec. Jasno je to včasih ob drugačni populacijski piramidi delovalo, danes pač ne več in se še močno slabša.
Problem je obljuba in socialni del da dobijo vsi penzijo ki si je NE ZASLUŽIJO z prispevki... tu je osnovni problem... drugi problem je da bi višina penzije morala biti vezana na število otrok IN količino vplačil... namesto na delovno dobo ki je tak socialistični eksperiment. Če se že gremo tega PAYGO prisilnega sistema
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
gruntfürmich je izjavil:
če ne bi stari uničevali in zažirali mlade za svoje neupravičene privilegije bi bilo marsikaj drugače. vključno s stanovanjsko politiko.
Tudi "stari" so nekdaj bili mladi, morali so nekje začeti migati. Tisti, ki so pred desetletji nadpovprečni migali, imajo sedaj premoženje, jamrači pač ne.
In sedanja mlada generacija ni unikum. Ali imaš premožne, dobro situirane starše, ki ti omogočijo hiter, boljši štart v življenje, ali pa več migaš od povprečja in tako prehitevaš ostale. Jamranje pri tem ne pomaga.
Sicer v ustavi piše, da je SLO socialna država, kar pa ne pomeni, da vas mora ujčkati in podpirati lenobo, prav tako ne pomeni, da vam mora družba dati poceni stanovanje na pravi lokaciji.
Če malo spremljate Feryza, potem vidite, da ni jamral, ampak več migal, uspelo mu je, ima firmo, več "streh" v lasti, vozi se z Bavarsko "zafiro",...
jernejl ::
pujsekpepe je izjavil:
V praksi oba veva da zavajas enako kot uradne statistike inflacije je podobno z ustavo. Davki sami po sebi so legalna kraja pri belem dnevu.Ravno nasprotno. Generacijski računi kažejo, da je prvih približno 40 let država s tabo v minusu, ker je zate dala več, kot si ti njej plačal davkov.
Pokojninska blagajna obstaja. Težava je, da je zamišljena za sistem, kjer delovno aktivno prebivalstvo narašča, sedaj se dogaja ravno obratno, življenjska doba se daljša,... .
Poleg tega iz tega naslova dobivajo pokojnine "zaslužni" ljudje, ki niso nikoli vplačevali, pač politične odločitve iz preteklosti.
Sedaj je težko prestaviti na kakšen drug sistem, ker je bilo sedanjim in bodočim upokojencem obljubljena pokojnina iz naslova preteklega vplačevanja.
Boljši bi bil sistem, kjer s s pobranimi davki in prispevki za vse zagotovi minimalna "državna" pokojnina, nekaj v smislu sedanje minimalne , kdor pa hoče kaj več pa mora in ima možnost sam poskrbeti zase.
Minimalna "državna" pokojnina zato, ker če kdo nima sredstev za preživljanje itak dobi socialni transfer.
Če malo spremljate Feryza, potem vidite, da ni jamral, ampak več migal, uspelo mu je, ima firmo, več "streh" v lasti, vozi se z Bavarsko "zafiro",...Pa da ne boš mislil, da sem bogat ali da imam denar.
Ne, nimam ga, ampak vse kar dobim, uporabim in si privoščim.
Šparajo naj drugi. Upam da jim bo uspelo zagoniti našparano preden jih bo hudič vzel.

gruntfürmich je izjavil:
Tudi "stari" so nekdaj bili mladi, morali so nekje začeti migati. Tisti, ki so pred desetletji nadpovprečni migali, imajo sedaj premoženje, jamrači pač ne.
In sedanja mlada generacija ni unikum. Ali imaš premožne, dobro situirane starše, ki ti omogočijo hiter, boljši štart v življenje, ali pa več migaš od povprečja in tako prehitevaš ostale. Jamranje pri tem ne pomaga.
Sicer v ustavi piše, da je SLO socialna država, kar pa ne pomeni, da vas mora ujčkati in podpirati lenobo, prav tako ne pomeni, da vam mora družba dati poceni stanovanje na pravi lokaciji.
Če malo spremljate Feryza, potem vidite, da ni jamral, ampak več migal, uspelo mu je, ima firmo, več "streh" v lasti, vozi se z Bavarsko "zafiro",...
no recimo kaj so današnji stari, ko so bili mladi, omogočili takratnim starim? električno posteljo v domu ostarelih? 1 negovalno v izmeni? penzijo? hiter prehod v penzijo? mislim da še zdaleč ne...
kaj je današnjim starim omogočila takratna država? nova velika blokovska naselja da imajo čim manj časa do tovarn...
a potem pa naj današnji stari govorijo kako je mladina lena ??? NAROBE SVET!
gruntfürmich je izjavil:
no recimo kaj so današnji stari, ko so bili mladi, omogočili takratnim starim? električno posteljo v domu ostarelih? 1 negovalno v izmeni? penzijo? hiter prehod v penzijo? mislim da še zdaleč ne...
kaj je današnjim starim omogočila takratna država? nova velika blokovska naselja da imajo čim manj časa do tovarn...
a potem pa naj današnji stari govorijo kako je mladina lena ??? NAROBE SVET!
Vmes je en sistem razpadel, le čemu? :D

vem zakaj je razpadel, ampak ne vem pa zakaj današnji stari pravijo da je današnja mladina lena...
gruntfürmich je izjavil:
vem zakaj je razpadel, ampak ne vem pa zakaj današnji stari pravijo da je današnja mladina lena...
Potem se je dobro vprašati, kako to, da samo takšne poznaš in poslušaš, če jih sploh :D
Egidij88 ::
Danes kaksen dunajski filharmonik nabavit, namesto da kes lezi na banki je se zmeraj ok opcija? Tudi ce pride do nekega padca, recimo neko obdobje cca 10 let si prakticno sigurno v plusu...?
Problem je obljuba in socialni del da dobijo vsi penzijo ki si je NE ZASLUŽIJO z prispevki... tu je osnovni problem... drugi problem je da bi višina penzije morala biti vezana na število otrok IN količino vplačil... namesto na delovno dobo ki je tak socialistični eksperiment. Če se že gremo tega PAYGO prisilnega sistema
Amerikanci imajo to reseno z 401 racunom ne pa tu ko kradejo za kso penzijo pa super zdravstvo. Pa ajd ce je treba ze zdravstvo placvt v usa dobis saj tolk da se gres lohk zdravt na kubo. Kak bos sel v slo? V bosno? Pa tud tam ni vec ugodno. Zdej neki ti kao vrne zfravstvo za hrvasko sam kolikor vem je to sam v primeru ko ali ce v slo zdravljenje ni mogoce
Še dobro, da se v Sloveniji vsaj prenesejo vsa dolgoletna 'vplačila za penzijo' na odrasle potomce, če slučajno gagneš 2 dni po nastopu penzije :D
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Depozit - katera banka ima najvišje obresti? (strani: 1 2 3 4 … 15 16 17 18 )Oddelek: Loža | 222487 (440) | delavec44 |
| » | Inflacija 2021/2022 (strani: 1 2 3 4 … 223 224 225 226 )Oddelek: Problemi človeštva | 1553763 (47462) | kow |
| » | Ležarina (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 26004 (14212) | Jerry000 |
| » | Kam ta trenutek s 30K EUR na daljsi rok? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 67329 (26082) | Buggy |
| » | Najbolj stabilna banka v Sloveniji. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 29358 (26807) | Rupa |