» »

Plačaj-kolikor-hočeš tudi v Sloveniji

Plačaj-kolikor-hočeš tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Po vzoru nekaterih tujih založb, ki so na spletu pričele s konceptom plačaj-kolikor-hočeš (ang. pay what you want), je podoben pristop tokrat izbrala tudi slovenska založba.

Gre za založbo Štrancar.com, kjer so se na ta način odločili ponuditi knjigo iPRIROČNIK (Leopard izdaja, Osnove Mac OS X). Knjiga je na voljo v PDF formatu.

Založba tako kupcem ponuja možnost, da knjigo prenesejo s spletna, nato pa se sami odločijo, koliko bodo za knjigo plačali.

Vsekakor zanimiv in v Sloveniji svež pristop, zanimivo bo tudi videti kako uspešna bo sploh taka prodaja. Bo morda v prihodnosti temu zgledu sledil še kdo v Sloveniji?

99 komentarjev

«
1
2

pss-m ::

Trkaj je tako "prodajal" svoj cd

3p ::

Bo morda v prihodnosti temu zgledu sledil še kdo v Sloveniji?

Ja, upamo da kak notar ali odvetnik. ;((

poweroff ::

Hehe, samo pol bo tudi zastopanje tako: morda bo eno leto, morda pa 10 let zapora... :D
sudo poweroff

AmokRun ::

zapor-kolikor-hočeš :))

CaqKa ::

zakaj pa piše da knjiga ni na zalogi in da je razprodana in da ej cena 19.90?

mujek ::

Knjiga je zastarela. To je izdaja za Mac OS X 10.5 (Leopard). Nova izdaja je pa za 10.6 (Snow Leopard) - ki pa ni zajeta pod "plačaj-kolikor hočeš" finto.

Vseeno lepa gesta, da se ponudi ne aktulano verzijo knjige pod tako ponudbo.

nekikr ::

zakaj pa piše da knjiga ni na zalogi in da je razprodana in da ej cena 19.90?

Ker se gre za tiskano verzijo. Spodaj piše kako je s pdf formatom. "RTFM" recimo ;)

zigomir ::

Tudi tuakj se CD že nekaj časa prodaja po ceni, ki jo vneseš sam :)

http://www.macefizelj.si/bakalina/bakal...

DjTonic ::

Knjigo sem želel en čas nazaj kupit in je ni bilo za dobit. Sicer pa mi bo .pdf tudi prišel prav, zato sem pripravljen plačati nek delež (Vzpodbuda za naprej).

Dol sem si jo sicer potegnil že včeraj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DjTonic ()

guest #44 ::

Ne štekam tega poslovnega prijema. Kaj pol nakažeš 1EUR in je? (če si škrt)

Furbo ::

Bolje kot 0EUR s partisa kot večina tukaj prakticira.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

strictom ::

Bolje za koga? Za tvojo konzervativno pizdo?
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

root987 ::

strictom je izjavil:

Bolje za koga? Za tvojo konzervativno pizdo?

To, da plačaš, ker ceniš avtorjev trud in čas, te pač še ne naredi konzervativne pizde.

Kvečjemu bi rekel, da so tisti, ki pričakujejo vse zastonj, škrte pizde.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

nekikr ::

Sigurno je tole dobra poteza - ampak na žalost je prevelik procent tistih, ki bi res radi vse čisto zastonj. Plačaš kolikor se ti zdi vredno, to je super stvar. Če je knjiga dobra nekaj 10EUR lahko, če je slaba 0EUR, če je nekje vmes pa recimo 5EUR.

49106 ::

Plačati kolikor se ti zdi vredno lahko šele po prebrani knjigi

MrBrdo ::

Če maš že v logotu šumnik v imenu domene bi jo lahko vsaj zakupil :)
MrBrdo

nekikr ::

Ja saj lahko šele po prebrani knjigi plačaš. Download je brezplačen z opcijo, da kaj tudi plačaš, enkrat, če se ti zdi zadeva dobra.

zee ::

Knjigo sem v papirnati verziji kupil, ko je izsla. 8-)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Okapi ::

Precej bolj zanimiv pristop bi bil, da bi pri nakupu postavil svojo ceno, prodajalec pa bi jo potem sprejel, ali pa tudi ne.

O.

pss-m ::

Okapi je izjavil:

Precej bolj zanimiv pristop bi bil, da bi pri nakupu postavil svojo ceno, prodajalec pa bi jo potem sprejel, ali pa tudi ne.
O.

kako bi pa to delovalo?
pobereš knjigo, jo prebereš in se odločiš plačati 5 eur in prodajalec reče "ni dovolj". :)

Okapi ::

Knjige seveda ne bi dobil vnaprej.

O.

pss-m ::

potem bi barantal za nekaj kar pojma nimaš, koliko je vredno? to nekako izniči smisel tega da plačaš kot se ti zdi vredno.

Okapi ::

Načeloma se za vsako stvar, preden jo kupiš, pozanimaš, koliko je vredna. In prodajalec (ali izdelovalec) potem vidi, koliko se ta stvar zdi vredna potencialnim kupcem. Če najprej zadevo uporabiš, potem pa pač nekaj plačaš, je izkupiček preverjeno slabši. Je v bistvu enako, kot če je stvar brezplačna, ti pa pobiraš samo prostovoljne prispevke - skratka, nič novega ali presenetljivo zanimivega oziroma uporabnega. OK, saj tudi barantanje v resnici ni nič novega, ampak pri kupovanju novih izdelkov pri nas ni v navadi. Predvsem se pa tako znebiš parazitov, ki bi imeli vse zastonj.

O.

vorantz ::

pss-m je izjavil:

potem bi barantal za nekaj kar pojma nimaš, koliko je vredno? to nekako izniči smisel tega da plačaš kot se ti zdi vredno.


Pa ša kateremu avtorju bi se dalo za vsako donacijo barantat...

Okapi ::

Saj lahko narediš avtomatizem, če ponudi 5 ali več evrov, je transakcija uspešna, če ponudi manj, ni uspešna. Nobenega dela za avtorja.

O.

opeter ::

Super bi bilo, če bi avtor ponudil demo verzije knjige. Kaj jaz vem, recimo eno poglavje brezplačno.
Če si zadovoljen, plačaš, kolikor misliš, da je vredno.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Okapi ::

To pa itak skoraj obvezno spada zraven, če prodajaš e-knjige.

O.

guest #44 ::

Kaj pa neke vrste licitacije, kjer avtor da demo verzijo knjige na ogled, potem se izvede "licitacija" kjer povpraševalci ponudijo koliko bi bili pripravljeni plačat in če se avtor strinja z ceno pač postane to fiksna cena vse do nadaljnjega.

Problem je edino pridobit dovolj interesentov, v dovolj kratkem času, da ne bo knjiga preveč zamujala. Mogoče bi morali demo verzijo dat toliko prej na ogled, da se nabere kej imputa.

pss-m ::

Okapi je izjavil:

Načeloma se za vsako stvar, preden jo kupiš, pozanimaš, koliko je vredna. In prodajalec (ali izdelovalec) potem vidi, koliko se ta stvar zdi vredna potencialnim kupcem.
to je "navadna prodaja", nič novega.

Če najprej zadevo uporabiš, potem pa pač nekaj plačaš, je izkupiček preverjeno slabši.
verjamem

Je v bistvu enako, kot če je stvar brezplačna, ti pa pobiraš samo prostovoljne prispevke - skratka, nič novega ali presenetljivo zanimivega oziroma uporabnega.
morda pa ne. nekomu je 5 eur veliko, nekomu nič. tako daš priložnost ljudem, ki imajo manj, da dobijo nekaj kar si drugače ne bi privoščili. tisti, ki imajo veliko pa lahko svoj uspeh delijo tistimi avtorji, ki si po njihovem mnenju zaslužijo.

OK, saj tudi barantanje v resnici ni nič novega, ampak pri kupovanju novih izdelkov pri nas ni v navadi. Predvsem se pa tako znebiš parazitov, ki bi imeli vse zastonj.
res je, če bi to hotel bi šel v turčijo :)
mislim da se "parazitov" ne boš tako znebil, saj bodo našli druge načine (nelegalne)

Saj lahko narediš avtomatizem, če ponudi 5 ali več evrov, je transakcija uspešna, če ponudi manj, ni uspešna. Nobenega dela za avtorja.

torej postaviš ceno + zbiraš donacije? ne vem zakaj "but i dont c it working"

ne me narobe razumeti nimam nič proti tvojim idejam, debata je vedno dobrodošla, se mi pa zdi da je "sprejemanje donacij" še nekak najbolj svež način "prodaje" in da si vsaj zasluži priložnost. kljub vsem prepričanjem da smo vsi totalno sebični, gledamo le za svojo rit in vsak evro,... ugotoviš da ni to čisto res. dokazi so povsod (čistile prostovoljne akcije, humanitarne pomoči, humana zabojniki,pravične trgovine,....) konec koncev daš tut klošarju kak euro.
ne rečem, da so vsi taki (obstajajo kot praviš paraziti). ampak se mi zdi vredno gojiti družbo, ki ima vrednote kot so skrb, pravičnost,... in ne strogo sebično kapitalistične ideale. osebno imam občutek ,da je tak način prodaje korak v bolj prijazno okolje

avtor se odpove nečemu, ve da bo manj zaslužil, a bo prispeval družbi. to je osebna odločitev avtorja, ki meni pove, da ima širši pogled na svet in da mu denar ne pomeni vse na svetu.
to cenim in veliko raje takemu prispevam kot korporacijam, ki so pripravljene zastrupiti cel svet za nekaj dodatih $.

Okapi ::

torej postaviš ceno + zbiraš donacije? ne vem zakaj
Cene ne objaviš javno. Če kdo misli, da je zadeva več vredna, plača več, kot ti minimalno zahtevaš. Ljudi tako ne odženeš po nepotrebnem s previsoko ceno. Poleg tega lahko vidiš, kakšne so ponudbe, tudi če so prenizke, in lahko ustrezno popraviš minimalno ceno (na dol, če prodaja ne gre dobro, ali na gor, če gre zelo dobro). Skratka, precej bolje se lahko prilagajaš kupcem, kot če nastaviš eno ceno in kar je je.
osebno imam občutek ,da je tak način prodaje korak v bolj prijazno okolje
Ja, če prodajaš nekaj, kar delaš v svojem prostem času, sebi v užitek. Če moraš od prodanega živeti (sebe in družino), plačevati položnice in najemnino ali kredit za stanovanje, se vse te lepe idealistične računice hitro podrejo.
avtor se odpove nečemu, ve da bo manj zaslužil, a bo prispeval družbi.
In kako točno se avtorju družba oddolži? Z nižjo ceno kruha? Ugodnejšim kreditom? Brezplačnim mestnim avtobusom? Popustom pri internetnem računu? Zastonj zvezki za otroke? In zakaj se odpovedovanje v korist družbe pričakuje od avtorjev, ne pa tudi od mesarjev, taksistov, vodovodarjev, odvetnikov ...?

Tvoje razmišljanje je značilno za ljudi, ki mislijo, da je avtorsko delo krneki, bolj malo vredno v resnici, kar narediš med odmorom za malico v zaresni službi. V bistvu je poniževalno do avtorjev.

O.

yanz ::

Koliko pa je potem avtorsko delo vredno v primerjavi z delom kmeta, ki vsak dan rinta in zagotavlja dovoljšno in zdravo prehrano celega sveta? Več kot mizerna plača kmeta ali manj od pohlepnega trgovca? Morda toliko kot delo pravnika ali bančnika? Abstraktnost je zelo težko oceniti in avtorsko delo, ki se izdaja za vzdrževanje družine je potrebno plačevati leta in leta, ker drgače ne bo za jest... sevedaah

Avtorji ste poniževalni do marsikoga... zato boste morali požreti tudi to, če je kdo kdaj poniževalen do vas.

techfreak :) ::

Avtorsko delo je vredno toliko, kolikor ga avtor ceni.

Bor H ::

Ne, avtorsko delo je vredno toliko kot da trg za njega.

Okapi ::

Koliko pa je potem avtorsko delo vredno v primerjavi z delom kmeta,
Pri nas bolj malo. Povprečen kmet je veliko bogatejši od povprečnega pisatelja. Najbogatejši kmet je 10x bogatejši od najbogatejšega pisatelja (pri nas).

O.

pss-m ::

Okapi je izjavil:

Cene ne objaviš javno. Če kdo misli, da je zadeva več vredna, plača več, kot ti minimalno zahtevaš. Ljudi tako ne odženeš po nepotrebnem s previsoko ceno. Poleg tega lahko vidiš, kakšne so ponudbe, tudi če so prenizke, in lahko ustrezno popraviš minimalno ceno (na dol, če prodaja ne gre dobro, ali na gor, če gre zelo dobro). Skratka, precej bolje se lahko prilagajaš kupcem, kot če nastaviš eno ceno in kar je je.
kot sem rekel ne dojamem kako bi to deloval, kaj bi napisal na spletno stan? koliko ste pripravljen plačati? in ko vpišeš premali znesek ti vrže vn oknce "preškrt si, poskusi znova" na netu bi folk še isti dan napisal koliko je najnižja cena. tisti ki še toliko niso pripravljeni plačati pa bi še vedno dobili na nelegalne načine. torej je to le cena+donacija
Ja, če prodajaš nekaj, kar delaš v svojem prostem času, sebi v užitek. Če moraš od prodanega živeti (sebe in družino), plačevati položnice in najemnino ali kredit za stanovanje, se vse te lepe idealistične računice hitro podrejo.
saj nisem nikoli rekel da bi to MORAL biti EDINI pradajni model ampak da je dobrodošel in da se mi dopade. če pa je tako da moraš preživljat familijo pa itaq prodaš kar lahko za čimveč oz. če ne moreš prodati greš delat karkoli za karkšnokoli plačilo (noben ne pričakuje od takih ljudi da šenkajo).
In kako točno se avtorju družba oddolži? Z nižjo ceno kruha? Ugodnejšim kreditom? Brezplačnim mestnim avtobusom? Popustom pri internetnem računu? Zastonj zvezki za otroke? In zakaj se odpovedovanje v korist družbe pričakuje od avtorjev, ne pa tudi od mesarjev, taksistov, vodovodarjev, odvetnikov ...?
umetniki imajo pri nas posebne statuse, poceni stanovanja, ugodnosti,... in kot sem prej omenil ne pričakuje se od avtorjev, ampak od vseh (še enkrat napišem: čistile prostovoljne akcije, humanitarne pomoči, humana zabojniki,pravične trgovine,....) pač kdor lahk,o kakor lahko.
Tvoje razmišljanje je značilno za ljudi, ki mislijo, da je avtorsko delo krneki, bolj malo vredno v resnici, kar narediš med odmorom za malico v zaresni službi. V bistvu je poniževalno do avtorjev.
to je daleč od mojega razmišljanja! navdušen sem nad umetnostjo, glasbo, filmom, fotografijo,... marsikaj sem tudi sam delal zato vem koliko časa in truda porabiš za neko delo. ravno zaradi tega spoštujem avtorje, če jim ne bi privoščil bi zavidal takim, ki lahko od tega lepo živijo in to zato ker vem koliko veselja in zadovoljstva prinese ustvarjanje. to je življenski cilj mar ne? če pa vse skupaj delaš izključno za denar...

gruntfürmich ::

mislim da je to en lep kompromis med zastonj stvarjo in stvarjo za plačat. isto kot pri softweru; daš kakšen EUR preko paypala avotorju da trud, pa smo vsi veseli; avtor da ima za pivo, mi pa da lahko pričakujemo updejt, pri knjigi pa drugo ali nadaljevanje...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

3p ::

Okapi je izjavil:

osebno imam občutek ,da je tak način prodaje korak v bolj prijazno okolje
Ja, če prodajaš nekaj, kar delaš v svojem prostem času, sebi v užitek. Če moraš od prodanega živeti (sebe in družino), plačevati položnice in najemnino ali kredit za stanovanje, se vse te lepe idealistične računice hitro podrejo.
avtor se odpove nečemu, ve da bo manj zaslužil, a bo prispeval družbi.
In kako točno se avtorju družba oddolži? Z nižjo ceno kruha? Ugodnejšim kreditom? Brezplačnim mestnim avtobusom? Popustom pri internetnem računu? Zastonj zvezki za otroke? In zakaj se odpovedovanje v korist družbe pričakuje od avtorjev, ne pa tudi od mesarjev, taksistov, vodovodarjev, odvetnikov ...?

Tvoje razmišljanje je značilno za ljudi, ki mislijo, da je avtorsko delo krneki, bolj malo vredno v resnici, kar narediš med odmorom za malico v zaresni službi. V bistvu je poniževalno do avtorjev.


Točno na to sem ciljal tudi jaz. Če je masi svetovnega plebsa samo po sebi umevno, da se avtorska dela piratizirajo, razdajajo ali ponujajo po all-you-can-eat variantah, še vedno iščem junake, ki bi mi uredili nekaj zadev po plačaj-kolikor-se-ti-zdi-vredno-varianti, recimo:
-streho bo treba zamenjat
-avto poservisirat
-nafto kupit za zimo
-itd.
---
Grunt: in tudi tvoja varianta zadane bistvo. Avtor ima od par fickov za pivo. Problem je pa v tem, da se samo od piva bolj slabo preživi. Kaj pa krompir pa šnicl?

Takšne variante so torej povsem sprejemljive za "hobi" izdelke. Tako recimo jaz z veseljem prodajam moje "umetniške" fotografije, programja pa nikakor.

gruntfürmich ::

3p je izjavil:

Grunt: in tudi tvoja varianta zadane bistvo. Avtor ima od par fickov za pivo. Problem je pa v tem, da se samo od piva bolj slabo preživi. Kaj pa krompir pa šnicl?
Takšne variante so torej povsem sprejemljive za "hobi" izdelke. Tako recimo jaz z veseljem prodajam moje "umetniške" fotografije, programja pa nikakor.


kar se tiče programja, je na svetu 2 vrsti scene: plačljiva in neplačljiva. prvi se živijo s tem, drugi so nekakšni entuziasti. zato če hočeš ti za svoj program računat, se takoj preseliš v 1. skupino, in potem se stvari spremenijo. ker pa bo brezplačna programska oprema vedno obstajala, imaš na voljo 2 možnosti: ali presedlaš na plačljivo in morda pogoriš, ali pa prosjačiš za kakšen $$ na brezplačnem downloadu in imaš pravo delo drugje.
in zato da ne pogoriš in imaš še vseeno možnost zaslužit greš na vmesno pot. seveda pa je jasno da je tvoja existenca drugje, ker drugače že v začetku morda ne bi sproduciral tega freewera...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

pss-m ::

3p je izjavil:

Točno na to sem ciljal tudi jaz. Če je masi svetovnega plebsa samo po sebi umevno, da se avtorska dela piratizirajo, razdajajo ali ponujajo po all-you-can-eat variantah, še vedno iščem junake, ki bi mi uredili nekaj zadev po plačaj-kolikor-se-ti-zdi-vredno-varianti, recimo:
-streho bo treba zamenjat
-avto poservisirat
-nafto kupit za zimo
-itd.

spet mešaš fizične stvari z digitalnimi
vsak strešnik posebajje treba narediti, pripeljati in gor postavit. stvar ki je na netu se naredi enkrat in potem so kopije praktično zastonj (s tem ne opravičujem kopiranja ampak prikazujem razliko) če bi streho lahko naredil tako, da bi en strešnik postavil potem pa copy/paste čez celo streho verjami da bi bil strošek menjave strehe zanemarljiv.

in tudi tvoja varianta zadane bistvo. Avtor ima od par fickov za pivo. Problem je pa v tem, da se samo od piva bolj slabo preživi. Kaj pa krompir pa šnicl?
Takšne variante so torej povsem sprejemljive za "hobi" izdelke. Tako recimo jaz z veseljem prodajam moje "umetniške" fotografije, programja pa nikakor.
saj noben ne pravi da MORAJO VSI na tak način prodajat. je pa vsekakor dobrodošel.

na nek način avtor prevzame volan v roke in ne gleda kot nemočni opazovalec kako mu kopirajo njegovo delo, ampak ga da in reče plačaj kolikor se ti zdi vredno, tukaj pogorijo vsi ki so "paraziti" in se zgovarjajo, da je nekaj predrago. tuki si lahko nehajo lagat in vidijo kdo zares so. te ljudje bi v vsakem primeru iskali "zastonj" varjanto, tako da od njih itaq nikoli ne bi bilo profita. tisti, ki pa cenijo delo pa lahko prispevajo.

3p ::

pss-m je izjavil:


spet mešaš fizične stvari z digitalnimi
vsak strešnik posebajje treba narediti, pripeljati in gor postavit. stvar ki je na netu se naredi enkrat in potem so kopije praktično zastonj (s tem ne opravičujem kopiranja ampak prikazujem razliko) če bi streho lahko naredil tako, da bi en strešnik postavil potem pa copy/paste čez celo streho verjami da bi bil strošek menjave strehe zanemarljiv.


Strešnik je narejen iz zemlje. 5t zemlje prispevam jaz, drugo je "avtorsko delo" (ogromno dela - kot z večino digitalnih avtorskih del).

digitalcek ::

pss-m je izjavil:

konec koncev daš tut klošarju kak euro.


Nič več, odkar sem od zanesljivega vira izvedel, da ljubljanski klošarji sfehtajo na dan 60-80 evrov.

Torej v 22-ih dneh kakih 1500 evrov, in to za držanje roke pod kotom 90 stopinj + dela proste sobote in nedelje.

Torej smo pravzaprav vsi, ki DELAMO za 1400, 1000, 700 evrov - bedaki, kralji ulice pa so pametni.
Ker se iz mene ne bo nihče več delal norca, najmanj pa lenuhi, klošarju ne dam več niti 10 centov!

In ne mi zganjat demagogije v stilu: če ti ni kaj prav, pa pojdi za klošarja. Raje crknem, kot da bi fehtal! Ponos.press.

Avtorju nekega priročnika, dobre glasbe, česarkoli kvalitetnega, ali uporabnega pa dam 3-30 evrov. Dati manj kot 3 evre se mi zdi namreč žaljivo in poniževalno.
En evro bi dal le v primeru, da bi vedel, da bo avtor prodal 3000 + izvodov.. Kar pa je pogosto v Sloveniji misija nemogoče.

Zgodovina sprememb…

digitalcek ::

yanz je izjavil:

Koliko pa je potem avtorsko delo vredno v primerjavi z delom kmeta, ki vsak dan rinta in zagotavlja dovoljšno in zdravo prehrano celega sveta? Več kot mizerna plača kmeta ali manj od pohlepnega trgovca? Morda toliko kot delo pravnika ali bančnika? Abstraktnost je zelo težko oceniti in avtorsko delo, ki se izdaja za vzdrževanje družine je potrebno plačevati leta in leta, ker drgače ne bo za jest... sevedaah


Avtorsko delo se pač v Sloveniji ne ceni, kmetovo pa še kar.

Kmet na ljubljanski tržnici proda 150 kg češenj ali jagod po 4 evre, pa zasluži v enem dnevu delavsko plačo.
Včasih je teh 600 evrov tudi celomesečni dohodek avtorja. Nekateri pravite, da je še to preveč. In rečete - slab avtor.
In slab delavec, kajne, da ne zasluži s svojim 220-250 urnim rintanjem 1200 evrov meseečno...

Povem pa vam, da je dati štiri evre za kilogram jagod, grozdnja, ali češenj absolutno preveč! Za vsaj 50% Slovencev. Nič hudega namreč ne bi bilo, če bi včasih kmet moral za delavsko plačo priti na tržnico dvakrat. Ne bi mu padla kapa z glave, ali auspuh s traktorja, kateri je vreden s priključki med 80 in 120.000 evrov.

Delavec pa nima za nov pralni stroj, če se mu ta, ki ga ima, nepopravljivo pokvari.
Tudi kakšen slovenski avtor včasih nima za nov pralni stroj...

Zgodovina sprememb…

digitalcek ::

pss-m je izjavil:

ravno zaradi tega spoštujem avtorje, če jim ne bi privoščil bi zavidal takim, ki lahko od tega lepo živijo in to zato ker vem koliko veselja in zadovoljstva prinese ustvarjanje. to je življenski cilj mar ne?
če pa vse skupaj delaš izključno za denar...


In zakaj ne bi izključno za svoje veselje delali tudi politiki in gospodarstveniki?
Koliko veselja im zadovoljstva prinese dejstvo, da vodiš državo 4 leta in jo zafuraš!
In koliko veselja in zadovoljstva prinese dejstvo, da vodiš firmo tri leta, nato pa jo potopiš in si izplačaš 500.000 + evrov odpravnine!

Le zakaj bi morali samo avtorji delati za veselje, zadovoljstvo in paket Rdečega križa, zgoraj omenjeni pa ne?
Le zato, ker avtorjem ni treba vstajati ob 6. uri zjutraj, ali pa je še kakšen, meni neznan razlog?

Zgodovina sprememb…

kitaj ::

pss-m je izjavil:


spet mešaš fizične stvari z digitalnimi
vsak strešnik posebajje treba narediti, pripeljati in gor postavit. stvar ki je na netu se naredi enkrat in potem so kopije praktično zastonj (s tem ne opravičujem kopiranja ampak prikazujem razliko) če bi streho lahko naredil tako, da bi en strešnik postavil potem pa copy/paste čez celo streho verjami da bi bil strošek menjave strehe zanemarljiv.

Mislim, da tudi marsikateri avtor ne bi imel nič proti, če bi mu za knjigo (recimo da jo piše dva meseca) en kupec plačal 6.000€ ostali pa bi jo preprosto kopirali.

yanz je izjavil:


Kmet na ljubljanski tržnici proda 150 kg češenj ali jagod po 4 evre, pa zasluži v enem dnevu delavsko plačo.
Včasih je teh 600 evrov tudi celomesečni dohodek avtorja. Nekateri pravite, da je še to preveč. In rečete - slab avtor.
In slab delavec, kajne, da ne zasluži s svojim 220-250 urnim rintanjem 1200 evrov meseečno...

Povem pa vam, da je dati štiri evre za kilogram jagod, grozdnja, ali češenj absolutno preveč! Za vsaj 50% Slovencev. Nič hudega namreč ne bi bilo, če bi včasih kmet moral za delavsko plačo priti na tržnico dvakrat. Ne bi mu padla kapa z glave, ali auspuh s traktorja, kateri je vreden s priključki med 80 in 120.000 evrov.

Češnje in jagode obrodijo le enkrat na leto, delavec pa dobi plačo vsak mesec. Da ne govorimo, da je treba češnje obrezovat, pobrat, škropit. Pridelek pa ti lahko v parih minutah uniči toča ali pobere pomladanska slana.
Pa tudi traktorja (ker ga že ravno omenjaš) ne dobi od firme ampak ga mora kupiti in vzdrževati sam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kitaj ()

pss-m ::

3p je izjavil:

Strešnik je narejen iz zemlje. 5t zemlje prispevam jaz, drugo je "avtorsko delo" (ogromno dela - kot z večino digitalnih avtorskih del).
en strešnik je narejen iz nekaj kil zemlje, in če ga oblikuješ z roko cel teden in si plačan 4x več kot katerikoli delavec, bi še vedno strošek za zamenjavo vseh streh bil zanemarljiv.
ker pa je kot si rekel 5t zemlje in vsak strešnik posebaj treba oblikovat in vsakega prinest in vsakega postavit,.... je tko kot je.

če bi že delal primerjavo (kar se ne da), bi bilo tko kot, da bi bend v živo igral za vsak cd, ki ga posname, ali pa pisatelj vsako knjigo prepisoval na roke,....
takrat tudi cena cdja in knjige ne bi bila taka kot je. pač fizične in digitalne stvari NISO enake in se jih zato ne da primerjat.

ne razumem pa zakaj vsi v luft skačete, kako nekdo zanemarja delo avtorjev, ko je govora o tem da je nekdo SAM dal knjigo na net in rekel plačaj kot se ti zdi. mar ne zagovarjate vedno da lahko le avtor odloča če hoče dati zastonj ali za določeno ceno ali pa kot v tem primeru za kolikor kdor da.

nekateri to gesto pozdravljamo, in zaradi tega ne spoštujemo avtorev???
vse primerjave z kmeti, češnjami in strešniki pa so nevmesne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pss-m ()

digitalcek ::

kitaj je izjavil:


Češnje in jagode obrodijo le enkrat na leto...


... ampak se prodajajo več kot mesec dni.

Malo matematike: 26 dni (tržnica dela tudi v soboto!) x (samo) 50 kg prodanih češenj dnevno x 4 evre je fenomenalnih 5200 evrov mesečno. Skoraj enoletna delavčeva plača.

In ne mi rečt, da kmet pripelje na tržnico samo češnje. Še nisi slišal za krompir po 1 € kg, malo boljša solata po 4 € kg, hruške po 4 € kg, 5-6 dkg peteršilja po 0.50 evrov (torej po 10 evrov kg), itd.
Je treba malo seštet, pa smo dnevno na 400 do 600 evrov. Krat 26 dni...

Je že kdaj od osamosvojitve kakšen slovenski delavec zaslužil 400 evrov dnevno? Še nikoli!
In tudi ne bo!

root987 ::

"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

digitalcek ::

Mazzinijev članek je fenomenalen.
Kar je mož napisal, še kako drži. Žal dejansko živim v državi, kjer je odstotek sodržavljanov z "zelenimi" možgani skoraj 100%.
Nadaljna prerekanja in pametovanja po forumih v zvezi z napori avtorjev, da bi mogoče nekoč spodobno živeli od svoje kreativnosti, so pravzaprav nepotrebna.

Internet, sicer najbrž nehote, še dodatno omogoča prevlado ljudi z "zelenimi" možgani napram kreativnim.
Ti nažalost (zaradi spleta), 90% svojega potenciala porabijo za dokazovanje, da je njihovo delo vseeno malce več vredno od dela tistega, ki dviguje kramp, 30 let na šivalnem stroju šiva isti šiv, ali prenaša papirje iz pisarne v pisarno...

In tudi ko nekdo napiše, da bi dal največ 1 evro mesečno, da bi imel dostop do vse svetovne glasbe, je pravzaprav vse jasno...
Le da bi mu jaz dal, glede na njegovo razmišljanje in verjetni prispevek na delovnem mestu (nekreativni butelj) - 49 evrov mesečno. Bi bilo čisto dovolj! Glede na to, da od takega osebka nikoli v življenju ne bo nič pametnega, je 49 evrov mogoče celo preveč...

Zgodovina sprememb…

kitaj ::

digitalcek je izjavil:

kitaj je izjavil:


Češnje in jagode obrodijo le enkrat na leto...


... ampak se prodajajo več kot mesec dni.

Malo matematike: 26 dni (tržnica dela tudi v soboto!) x (samo) 50 kg prodanih češenj dnevno x 4 evre je fenomenalnih 5200 evrov mesečno. Skoraj enoletna delavčeva plača.

In ne mi rečt, da kmet pripelje na tržnico samo češnje. Še nisi slišal za krompir po 1 € kg, malo boljša solata po 4 € kg, hruške po 4 € kg, 5-6 dkg peteršilja po 0.50 evrov (torej po 10 evrov kg), itd.
Je treba malo seštet, pa smo dnevno na 400 do 600 evrov. Krat 26 dni...

Je že kdaj od osamosvojitve kakšen slovenski delavec zaslužil 400 evrov dnevno? Še nikoli!
In tudi ne bo!

Seveda kmetu ni potreba plačati zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja, saj je zdravo hrano in bo večno mlad in zdrav. Za pridelke, ki jih prodaja skrbi vojska palčkov, čez zimo pa priskoči na pomoč še dobra vila. Slabih letin ne pozna, toča se izogiba njegovi njivi, za sušo pa sploh še ni slišal. Stroške prevoza na delovno mesto pa mu itak krije Ljubljanska tržnica + malico dobi zastonj na sosednjem štantu. Aja, pa službeni avtomobil ima tudi za privatno uporabo!
Mi ne gre v glavo, zakaj se kmetijske površine zaraščajo, če pa se po njih cedita med in mleko.
Ker pa že ravno hvališ Mazzinija si preberi še Slovenska negativna selekcija: Vsi enaki, vsi v čredi
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako izdati knjigico za otroke (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7912934 (7874) Monderlin
»

Harvard se pridružuje boju zoper pohlepne založnike znanstvenih revij

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4417847 (14493) ZaphodBB
»

Amazon prodal več elektronskih knjig kakor tiskanih s trdimi platnicami (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Rezultati
19346544 (43826) AgiZ
»

Avtorji želijo obiti založnike

Oddelek: Novice / Ostale najave
388065 (7038) driver_x
»

Avtorske pravice in morala (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
906805 (5745) poweroff

Več podobnih tem