» »

Plačaj-kolikor-hočeš tudi v Sloveniji

1
2
»

digitalcek ::

kitaj je izjavil:


Seveda kmetu ni potreba plačati zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja, saj je zdravo hrano in bo večno mlad in zdrav.


A delavec in avtor pa jesta zdravo hrano? In bosta ob uživanju kmetove 10 x špricane svinjarije, ki jo prodaja po 4 evre kilo, večno mlada in zdrava?

Ne, ne jesta, predvsem po zaslugi kmeta, ki v svoji požrešnosti nekatere vrste sadja škropi tudi več kot 14 x (preverjeno).

In koliko je vrednost mehanizacije na kmetiji? 200.000 evrov? 300.000?

In koliko je vrednost tehničnih naprav v delavčevem stanovanju? 1000 evrov? 2000 evrov?
Sam ne mi rečt, da kmet mehanizacijo potrebuje! Seveda jo, ampak ima mehanizacija veliko vrednost. In kmet jo je zaslužil, kupil. Delavec pa ne more kupiti niti novega pralnega stroja!

Ampak, kaj pa delavec sploh potrebuje pralni stroj? Naj pere kar na roke, kajne?

Pa še k temi.
Mi, avtorji, pa ne potrebujemo zavistnih, nekreativnih sodržavljanov, ki nam niso pripravljeni nič plačati, po drugi strani pa s svojo pametjo, produktivnostjo in "kreativnostjo" ne morejo konkurirati niti Kitajcem!

lurker ::

Mazzinijev članek je fenomenalen.
Zato mi je še bolj čudno kako napleta o tem kako energijsko potratni so možgani med ustvarjalnim delom.

A ni splošno znano, da možgani med hudo zapletenimi matematičnimi operacijami ali pa pisanjem naslednjega romana stoletja pokurijo komaj kakšno kalorijo več na uro kot možgani šivilje?!

Pa ne mislim s tem nič odvzeti ustvarjalnim ljudem. Pomoje je Mazzini samo zajebal in je sfalil priložnost za 'pisatelji smo tako suhi zato, ker nimamo za kruh in ne zato, ker toliko razmišljamo' punchline. Brainfart pač.

Se opravičujem za off-topic.

nekikr ::

Tako je. Dokazano je, da je, kar se porabe kalorij tiče, praktično vseeno ali rešuješ probleme kvantne mehanike ali serijsko sestavljaš kakšne stvari.

root987 ::

Sicer bi za to bi potrebovali že kakšnega bolj resnega medicinca da poda kakšen bolj resen link, ampak kakor ga jaz zastopim je čisto možno kar on govori - on namreč govori o prekrvavitvi možganov, kar bi naj bil indikator aktivnosti v možganih. Ker se mi zdi da se med šivanje vseeno več giblješ kot med zapisovanjem (enačb ali romana), bi poraba kalorij morda lahko ostala približno enaka?

Če je pa kakšn medicinc v bližini pa naj poda kakšne bolj kredibilne povezave :)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

lurker ::

Povezav je na Googlnu kolker hočeš. Baseline profil možganov (tisto, da te (se) ohranijo pri stanju zavesti) pobere do 99% cukra. Ostali ogromni napori, ki so npr. meni in šiviljam prišparani, Mazziniju pa ne, pa poberejo par procentov.

Ne vem pa za kaj bi rabil resnega medicinca, da bi potrdil nekaj kar je že dolgo znano. Oz. zakaj bi zajebant Mazzini lahko tako enostavno overridal stroko (drugače se s poanto njegovega članka strinjam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lurker ()

Crimson_Shadow ::

Se vidi iz postov, kako slabo mi, Slovenci cenimo same sebe, znanje in delo, ki iz tega znanja izhaja.

Če pa že cenimo sebe, pa drugih ne (in njihovega znanja in dela, pač v stilu slovenske foušije). ;(
We create worlds

Half-Saint ::

In spet debata teče o nečem čisto tretjem namesto o konceptu "plačaj kolikor hočeš". Klasika slo-teha in klasika vseh slovenskih novičarskih strani.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

Okapi ::

Niti ne. Debata teče o tem, da po sistemu plačaj kolikor hočeš dobiš bore malo, kar je znak, kako zelo se ceni avtorsko delo. V slogu, ah, saj narediti kopijo ga ni nič stalo, pisal je pa itak iz veselja, en evro bo več kot dovolj. 3/4 pa še tega evra ne da.

O.

Bor H ::

Half-Saint: ah, spet slabe stvari slikamo samo na slovenski prostor ane? ker drugje pa je vedno vse ontopic?

kitaj ::

digitalcek je izjavil:

Ampak, kaj pa delavec sploh potrebuje pralni stroj? Naj pere kar na roke, kajne?
Pa še k temi.
Mi, avtorji, pa ne potrebujemo zavistnih, nekreativnih sodržavljanov, ki nam niso pripravljeni nič plačati, po drugi strani pa s svojo pametjo, produktivnostjo in "kreativnostjo" ne morejo konkurirati niti Kitajcem!

Delavec "traktorja" ne rabi, ker mu ga "brezplačno" priskrbi delodajalec. Pralni stroj pa mora kupiti tudi kmet.
Da pa se vrneva k temi. Vas avtorjev se torej ne sme obtoževat, da greste "v svoji požrešnosti" preko vseh meja, medtem ko si lahko avtorji to privoščite kar vse povprek. Kmetu (on ostalim) tudi ne priznavate pravice, da za svoje delo zaračuna kolikor hoče — to je seveda ekskluziva avtorjev.
Mi državljani pa ne potrebujemo avtorskih del zaplankanih in neizobraženih sodržavljanov, ki kvasijo take neumnosti o Kitajski.

Okapi ::

Eh, saj ni prvič, da bolj slabo razumeš. Avtorji kmetom nič ne očitamo, tule so omenjeni samo zato, da bi morda nekateri le sprevideli, da delo nekaterih cenite bolj kot delo drugih.

O.

lurker ::

nekikr ::

Saj je logično. Če ukradeš nekaj krompirja z njive ima kmet zaradi tega manj krompirja. Če ukradeš pa program je pa zelo priročno, ker te noben ne vidi in ker avtorja itaq nič ne stane in živi od zraka.

kitaj ::

Okapi je izjavil:

Eh, saj ni prvič, da bolj slabo razumeš. Avtorji kmetom nič ne očitamo, tule so omenjeni samo zato, da bi morda nekateri le sprevideli, da delo nekaterih cenite bolj kot delo drugih.
O.

Eh, saj ni prvič, da se iz debate izvijate z sklicevanjem na nerazumevanje na nasprotni strani. Mogoče pa sem res slaboumen, da "kmetove 10 x špricane svinjarije", kmetove "požrešnosti" in "300.000€ vredne mehanizacije", ko pa si delavec "ne more kupiti niti novega pralnega stroja" nisem razumel kot poskus ozaveščanja o enakovrednosti vsakega dela.
Sram vas bodi "avtorji" če pri svojem delu delate z opremo, ki je vredna več kot delavčeva pečica, televizor in pralni stroj skupaj!

nodrim ::

Mazzinijevo omenjanje zelenih in rdečih možganov nima veze s kalorijami .. opisuje ravno to, da fizično delo (kalorije) nimajo neposredne povezave z dejanskim delom ...

pss-m ::

Okapi je izjavil:

Niti ne. Debata teče o tem, da po sistemu plačaj kolikor hočeš dobiš bore malo, kar je znak, kako zelo se ceni avtorsko delo. V slogu, ah, saj narediti kopijo ga ni nič stalo, pisal je pa itak iz veselja, en evro bo več kot dovolj. 3/4 pa še tega evra ne da.

imaš kak dokaz, link za svojo trditev ali je to le predvidevanje?

ob branju tega stokanja dobim občutek kot da imajo avtorji v sloveniji manjvrednostni kompleks. kateri del trga ni jasen? če je kila krompirja vredna toliko kot knjiga potem tko to je. če se čez 10 let spemeni in boš lahko kupil 15t krompirja za vrednost knjige ne pričakuješ kmeta da bo stokal kako ga nihče ne ceni. če se ti ne zdi vredno delati to kar počneš za ta denar, ki ga dobiš pač tega ne delaš. če pa delaš to iz veselja, se tega zavedaj. v vsakem poslu so tveganja!

in kot pravite, da vsi pričakujejo da bodo imeli vsa avtorska dela zastonj, lahko enako rečem za avtorje pričakujejo da jim bodo vsi plačevali neglede na to ali uporabljajo dela ali ne (davek na diske, cd, dvd,...), pričakujejo da se bo zaradi njih odvzemalo pravice na spletu,...
in ko se najde en ki razmišlja "out of the box" in hoče poskusit drugačen način prodaje SVOJEGA DELA vam tut ni prav in v naprej odvržete idejo, vsakega ki jo podpira pa zmerjate da vas ne ceni?!? če bo imel izgubo z novim poslovnim modelom je njegov problem, sam je vzel riziko ki pride skupaj s trgom, nič ni 100%.

in nehajte se obnašati kot kalimeroti saj s takim odnosom kvečem povzročate način razmišljanja množic kot ga opisuje MM.

yanz ::

No, jaz sem kmeta not vrgel kot primer podcenjene delovne sile, avtorj pa je na drugi strani obraten primer (morda ne v sloveniji, čeprav bi se morali pravi avtorji na spletu vendarle malce globalno usmerjati).

To, da še danes plačujemo Majklu (Đeksonu) avtorske pravice, čeprav je že nekaj časa pod rušo, se nobenemu ne zdi sporno? Kot da bi kmetu plačeval plodove, ki si jih že pojedel, a ker veš kakšen je okus... Avtorji si definitivno zaslužijo svoj kruh, vprašanje pa je koliko le-taga si zaslužijo in zakaj ravno oni toliko. Da ne govorim o odvetnikih/posrednikih/marketingarjih/politikih/slovenskih koncesionarjih. Nov avtorski primer: EA Sports naredi še 23. enako FIFA fuzbalščino - ali si marketingarji zaslužijo težke miljone s tem, da lažejo celemu svetu, kako je to veliko naprednejša igra od prejšnje in kako jo moramo imeti, da ja ne bi česa zamudili. Ali si EA zasluži ponovno POLNO plačilo pobrušenega proizvoda izpred 10-ih let? Ali je igralec dolžana plačevati za ene in iste natege lastnikov pravic" samo zato, ker so mu le-ti oprali glavo? Ali si Britni Spirs in producenti zaslužijo miljone, ker nas posiljujejo z glasbo, ki je nihče noče? Pa Saška, si resnično zasluži vse svoje prispevke? Samo na kolena lahko gre...

Slovenija morda ni najbolj šolski primer sranja v primeru avtorskih pravic, ker je, zaradi jezikovne bariere in precejšnje jezikovne omejenosti naših avtorjev, večini avtorjev dosegljiv trg samo naša butična Slovenija, kjer se pač zasluži toliko, kolikor se da in nič več. Takoj ko pogledamo na zadevo globalno, pa bi vse lastnike avtorskih pravic, ki leta in leta posiljujejo svet na osnovi nekih prastarih del, ki so jih po možnosti odkupili in niti približno ne ustvarili, nagnal na grmado in jih zažgal - podkurjeno bi seveda bili z nihovimi pravicami in zaščitenimi deli, da bi ja gorelo.

Vsak si zasluži svoje plačilo, tudi avtorji - toda kdo je rekel, da je nekdo, ki mu je facebook padel na glavo vreden par milijard €, nekdo drug na kitajskem, ki mu pa vse to omogoča (z neodraslimi prstki:) pa par deset centov.

3p ::

pss-m je izjavil:

3p je izjavil:

Strešnik je narejen iz zemlje. 5t zemlje prispevam jaz, drugo je "avtorsko delo" (ogromno dela - kot z večino digitalnih avtorskih del).
en strešnik je narejen iz nekaj kil zemlje, in če ga oblikuješ z roko cel teden in si plačan 4x več kot katerikoli delavec, bi še vedno strošek za zamenjavo vseh streh bil zanemarljiv.
ker pa je kot si rekel 5t zemlje in vsak strešnik posebaj treba oblikovat in vsakega prinest in vsakega postavit,.... je tko kot je.


Da, stvari res niso enake, so pa primerljive. Namreč večina avtorskih del nastaja dalj časa, pri programski opremi se zadeve recimo merijo v človek-letih dela, ne pa en teden oblikovanja iz gline. Poleg tega naučiš cigl iz gline nekoga delati v enem dnevu, pri avtorskih delih pa je spet precej drugače. Da ne govorim samo o svoji stroki, poglejmo primer iz glasbe:
-da boš dovolj dober, da boš lahko glasbo prodajal (pri tem pustimo specifiko slovenskega glasbenega ne-okusa), boš recimo 10 let hodil v glasbeno šolo, vadil, itd... kar vse stane.
-v tednu ali dveh polnih navdiha potem posnameš ploščo (za kar si plačan, če preračunamo na cigle cca 300 EUR)
-nakar to vsi veselo kopirajo

-In ti ko hočeš spet jesti, posnameš še en album uspešnic?!?!

S to logiko se avtorju pač bolj splača delati cigle, glasbe, filmov, slik, knjig, programov & iger pač ceč ne bomo imeli. Ok, mogoče bo kdo sosedovi Jožici, če ne bo preveč utrujen od proizvodnje ciglov, zvečer kaj zapel brezplačno.

Furbo ::

Tole s češnjami je pa res bedasto, vsak Ljubljančan si lahko proda stanovanje in zanj dobi malo kmetijo nekje, pa naj začne češnje prodajat, me prav zanima zakaj tega ne naredijo. Lol, kere lovske.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Okapi ::

vsak Ljubljančan si lahko proda stanovanje in zanj dobi malo kmetijo
Vsak kmet lahko proda kmetijo, si kupi stanovanje v Ljubljani in neha jamrati, kako naporno je delo na kmetiji.

O.

Furbo ::

Le zakaj bi šel v smrdljiv blok iz dežele ?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

kitaj ::

yanz je izjavil:

Nov avtorski primer: EA Sports naredi še 23. enako FIFA fuzbalščino - ali si marketingarji zaslužijo težke miljone s tem, da lažejo celemu svetu, kako je to veliko naprednejša igra od prejšnje in kako jo moramo imeti, da ja ne bi česa zamudili. Ali si EA zasluži ponovno POLNO plačilo pobrušenega proizvoda izpred 10-ih let? Ali je igralec dolžana plačevati za ene in iste natege lastnikov pravic" samo zato, ker so mu le-ti oprali glavo? Ali si Britni Spirs in producenti zaslužijo miljone, ker nas posiljujejo z glasbo, ki je nihče noče? Pa Saška, si resnično zasluži vse svoje prispevke?

Če ima človek tako oprano glavo, da kupuje staro in vsiljeno robo je to v veliki meri njegova krivda. Če hočeš na tem svetu lepo živet je treba včasih tudi misliti in kaj ukreniti, ne smo slediti čredi in glasno beketati. Jamranje ne bo pomagalo ne avtorjem ne kupcem.
Knjige iz novice ne bom nikoli kupil, ker je ne rabim. Sem pa kupil CD Bakaline, ki ga je že omenil zigomir. Sicer ne prek spleta, ampak v živo od avtorja. Ko ga vidim ga bom vprašal, kako jim gre prodaja. Mimogrede avtor besedil/pevec je kmet.

pss-m ::

3p je izjavil:

Da, stvari res niso enake, so pa primerljive. Namreč večina avtorskih del nastaja dalj časa, pri programski opremi se zadeve recimo merijo v človek-letih dela, ne pa en teden oblikovanja iz gline. Poleg tega naučiš cigl iz gline nekoga delati v enem dnevu, pri avtorskih delih pa je spet precej drugače.

se strinjam da je programiranje drugačno kot ostala avtorska dela. pomoje bi moral bit tretiran drugače, saj programiranje ni "art" ampak logično razmišljanje, oblikovanje orodij,... in ker obstaja le v digitalnem svetu, je toliko težje za programerje ker ne morejo recimo imeti koncerta,...
ampak še vedno ne vidim razloga da se kdo razburja oz. reče da njegovo delo ni cenjeno ker se avtor sam odloči dati svoje delo zastonj na net "pa naj plačajo koliko hočejo"

-da boš dovolj dober, da boš lahko glasbo prodajal (pri tem pustimo specifiko slovenskega glasbenega ne-okusa), boš recimo 10 let hodil v glasbeno šolo, vadil, itd... kar vse stane.
-v tednu ali dveh polnih navdiha potem posnameš ploščo (za kar si plačan, če preračunamo na cigle cca 300 EUR)
-nakar to vsi veselo kopirajo
ma če si 10 let hodil v šolo z mislijo kako boš služil potem to delaš iz napačnih razlogov (posledično razne lady gaga, atomik harmonik,...). če si uspešen, torej delaš nekaj kar je ljudem všeč (pa če je to umetnost ali ne) boš dobro služil, neglede na kopiranje. ponavadi je itaq tako, da so najbolj kopirani avtorji najbolj bogati,... "no real harm there"
če pa delaš nekaj in ti ne uspe, je očitno to za zelo specifično populacijo. takih se tut kopira manj. a nažalost se vedno bo kopiralo in tega še s tako brutalnimi zakoni ne bodo preprečili.

S to logiko se avtorju pač bolj splača delati cigle, glasbe, filmov, slik, knjig, programov & iger pač ceč ne bomo imeli.

bo držalo, večini se ne splača in ne more le od tega živeti, nažalost. bi bilo pa lepo če bi lahko vsak živel od svojega kreativnega ustvarjanja.

gruntfürmich ::

Okapi je izjavil:

Niti ne. Debata teče o tem, da po sistemu plačaj kolikor hočeš dobiš bore malo, kar je znak, kako zelo se ceni avtorsko delo. V slogu, ah, saj narediti kopijo ga ni nič stalo, pisal je pa itak iz veselja, en evro bo več kot dovolj. 3/4 pa še tega evra ne da.

O.


glej okapi. niso vsi in nismo vsi tako pogoltni kot ti, ki bi rad videl da bi avtor (morda ti?) takoj obogatel...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Okapi ::

Enim vam pač nikakor ne potegne, da se ne pogovarjamo o bogatenju, temveč o preživetju. Ne potegne vam niti toliko, da bi prepoznali pomen in vrednost avtorskega dela za celotno družbo. Kmetje in delavci so lahko še tako pridni, družbo naprej vlečejo znanstveniki in umetniki.

O.

redo ::

Okapi je izjavil:

Kmetje in delavci so lahko še tako pridni, družbo naprej vlečejo znanstveniki in umetniki.

LOL! Jaz ti pač ne verjamem, da ti verjameš, da je za napredek družbe pomembno, kaj popeva Britney Spears. Ali v koliko filmih je Clooney okradel kazino. Ali koliko Bondov je igral Connery. ... Lahko se pa igramo, redefinirajmo pojme. :))

Okapi ::

Ne morem pomagati, če ne veš, kaj vse je avtorsko delo.

O.

kitaj ::

redo je izjavil:

Okapi je izjavil:

Kmetje in delavci so lahko še tako pridni, družbo naprej vlečejo znanstveniki in umetniki.

LOL! Jaz ti pač ne verjamem, da ti verjameš, da je za napredek družbe pomembno, kaj popeva Britney Spears. Ali v koliko filmih je Clooney okradel kazino. Ali koliko Bondov je igral Connery. ... Lahko se pa igramo, redefinirajmo pojme. :))

Omenjeni niso umetniki ampak zabavljači. Umetnost je nekaj povsem drugega.
Znanstveniki in umetniki, predvsem pa korporacije, ki jih zaposlujejo, bi svet mnogo bolje vlekli naprej če bi do svojega dela zavzeli nekoliko bolj odprt pristop.

redo ::

@Okapi
Da da. Najbrž zdaj jaz ne vem, kaj vse je avtorsko delo. :))
No, toliko vem, da znanosti in odkritij le-teh nebi tlačil k avtorskim delom.

kitaj je izjavil:

Omenjeni niso umetniki ampak zabavljači. Umetnost je nekaj povsem drugega.

So zabavljači ja. Pa kaj potem? Mozart je tudi bil. Lahko pa začneš opisovati, kaj je pravi umetnik according to kitaj.

Okapi ::

No, toliko vem, da znanosti in odkritij le-teh nebi tlačil k avtorskim delom.
Ampak kam?

O.

redo ::

A bi jih moral kam?

Kam bi pa ti rad tlačil odkritje, da ima elektron naboj, npr.?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: redo ()

Yohan del Sud ::

Ojla, založnik tu.

Seveda gre za eksperiment. Tudi altruizem tu zadaj je bolj ko ne šepav, priznam. Ampak, kot v novici povedano, je na voljo knjiga po dotični licenci, sicer razprodani v osnovni knjižni verziji, ampak še na voljo v tiskani izpopolnjeni. Podobno, kot določeni demo špili/programje. Preizkusi, preberi, zavrži. Kupi knjigo, če ti je všeč, sicer nakaži toliko manj. Lahko tudi 0. Ni to kul, ampak licenca je na tvoji strani.
www.strancar.com

gzibret ::

Fajn bi bilo vprašat avtorje bsplayerja, koliko denarja so dobili iz naslova uporabe njihovega predvajalnika. Poseben podatek, koliko denarja na prebivalca za posamezne države, in posebej, koliko za Slovenijo.

Se grem stavit, da je SLO nekje na repu....
Vse je za neki dobr!

Okapi ::

Ali pa avtorja kakšnega koristnega shareware programa, recimo Galleta (Where Is It?), kakšni denarci se kujejo in kako ocenjujejo vpliv piratstva na zaslužek. Da dobimo malo avtorske vtise iz prve roke.

O.

gruntfürmich ::

Okapi je izjavil:

Enim vam pač nikakor ne potegne, da se ne pogovarjamo o bogatenju, temveč o preživetju. Ne potegne vam niti toliko, da bi prepoznali pomen in vrednost avtorskega dela za celotno družbo.

O.


jebem mater ko mi je zbrisalo cel post!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


torej okapi, teza je bila da se tu ne gre za preživetje, drugače avtor že v defoltu ne bi dajal ven free verzije.
in da je free se tudi razume da ne bo drugače, ker je open scena velika in lahko potegneš drug program dol.
tko da to o preživetju je NAPAČNA postavka, ker potem že v osnovi avtor ne more ponudit free.
če pa se od tega hoče živet, pa nima kaj ponujat free in hoče kao računat... ker kot sem že rekel, komodt si lahko cuknem dol drug program.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

digitalcek ::

kitaj je izjavil:


Da pa se vrneva k temi. Vas avtorjev se torej ne sme obtoževat, da greste "v svoji požrešnosti" preko vseh meja, medtem ko si lahko avtorji to privoščite kar vse povprek.


Kitaj, vidim, da nimaš pojma, kako je drugje v Evropi.

Zagotovo razmišljaš, da je 1000 evrov primeren dohodek za (recimo) profi fotografa.

Ni ti pa še bilo dano, da bi se seznanil s tem, da se v pariških galerijah (pa ne samo v pariških) prodajajo avtorske fotografije od 1000 do 3500 evrov po kosu.
Ravno tako očitno ne veš, da avtrorji v galerijah razstavljajo 20-50 fotografij in da jih včasih prodajo več kot polovico.

Na avkciji fotografij v Ljubljani je le težko kakšna avtorska fotografija dosegla ceno nad 200 evrov.
Ravno zato, ker večina razmišlja po Kitaj(sko), je pri nas tako bedno, kot je...

nekikr ::

Tudi pri nas profesionalni fotografi kar lepo zaslužijo, ne nabijaj. Problem je v večini hobby-mojstrov, ki mislijo, da si z enim Pentaxom in dvema objektivoma zaslužijo 1000EUR in več honorarja za 4 ure fotografiranja neke poroke.

digitalcek ::

gruntfürmich je izjavil:


glej okapi. niso vsi in nismo vsi tako pogoltni kot ti, ki bi rad videl da bi avtor (morda ti?) takoj obogatel...


Dober avtor je v sedemdesetih ali osemdesetih letih lahko obogatel (sicer pri nas ne) le z enim filmom, ali z enim zelo dobrim albumom. Pod obogatel mislim 500.000 - 5 miljonov evrov.
In kaj je s tem narobe?

Imamo vsi enake želodce? Naj bi imeli vsi enake dohodke? Vsi enako (majhno) stanovanje? Smo tudi vsi enako pametni?
Prekleta fovšija slovenska!

nekikr je izjavil:

Tudi pri nas profesionalni fotografi kar lepo zaslužijo, ne nabijaj. Problem je v večini hobby-mojstrov, ki mislijo, da si z enim Pentaxom in dvema objektivoma zaslužijo 1000EUR in več honorarja za 4 ure fotografiranja neke poroke.


Sem napisal, da je za tebi podobne 1000 evrov zelo dobra plača.
Poznam profesionalca, ki za časopisno hišo dnevno naredi 800 - 1200 fotk. Na terenu je dnevno 10 ur. Plača: izjemnih 900 evrov...
Ne nabijaj!

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

Meni podobne? In kakšni smo to?
Jaz poznam pa enega, ki mesečno ne dobi pod 5000EUR. Pa naredi mesečno 3000 fotk. In je profesionalec, ki se zna tudi prodati. Če je ta tvoj tako dober fotograf potem je pač bedak in kreten, da dela za 900EUR 10 ur na dan, ko bi pa z eno poroko zaslužil več. Razen, če je seveda samo en v poplavi novodobnih "fotografov".

digitalcek ::

Spet si pokazal, da nimaš pojma. Praktično NIHČE v Sloveniji s fotografiranjem poroke ne zasluži 900 evrov.
Cene so od 500 do 700 evrov, mnogi fotografi, registrirani za fotografiranje pa gredo tudi niže...
Ne nabijaj, če nimaš pravih informacij!

nekikr ::

Potem sta dva moja kolega samo imaginarna? Si 19 letnik z enim Bolha.com fotoaparatom, pa ti gre to na živce ali je kakšen drug razlog, da se imaš za najpametnejšega pod soncem?

gruntfürmich ::

Dober avtor je v sedemdesetih ali osemdesetih letih lahko obogatel (sicer pri nas ne) le z enim filmom, ali z enim zelo dobrim albumom. Pod obogatel mislim 500.000 - 5 miljonov evrov.
In kaj je s tem narobe?

Imamo vsi enake želodce? Naj bi imeli vsi enake dohodke? Vsi enako (majhno) stanovanje? Smo tudi vsi enako pametni?
Prekleta fovšija slovenska!


jst bolj merim v smer programja, ne glasbe. ker tu je scena drugačna.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

pss-m ::

če kdo misli da avtorjevo delo ni cenjeno.. po drugi strani pa se mu zdi edino pravilno da avtorji zaslužijo vsaj 10x več kot vsi ostali. morda ni problem da večina ne ceni avtorjev ampak da se avtorji precenjujejo.

glede na to da avtorji LAHKO zaslužijo mnooooogo več kot "navadni smrtniki" če so le dovolj dobri, nima smisla krivit družbo, da jih ne ceni ampak je treba v svojih glavah popucat. če je problem slovenski trg (ne zaradi miselnosti, ampak zaradi velikosti - zato je pri nas težko s katerikolim biznisom uspet) ker preprosto nimaš dovolj "kupcev" v primerjavi z ostalo evropo, imajo avtorji vsaj to prednost, da je umetnost mednarodna in da lahko svoje produtke tržijo po celem svetu. če tega ne delajo/znajo, je krivda čigava?

ne podcenjujem avorskega dela, privoščim jim da dobro služijo, ampak če dobri avtorji služijo miljone ne pomeni, da morajo vsi. če bi bilo tako bi to počeli vsi. saj ni noben neumen delati bedno službo, da se preživlja, ampak se je odločil za zihr in bedno varjanto, namesto riskantne in zanimive (plačaj kolikor hočeš). pač vsak ma svoje prioritete. ne moreš pa na obeh bregovih stat.

digitalcek ::

nekikr je izjavil:

Potem sta dva moja kolega samo imaginarna? Si 19 letnik z enim Bolha.com fotoaparatom, pa ti gre to na živce ali je kakšen drug razlog, da se imaš za najpametnejšega pod soncem?


Glej, imaš dva kolega, ki služita mesečno 3-500 evrov. Če še tudi kaj znata, se mi ne zdi preveč.
Ti pa laže vsak, ki govori, da je dobil s fotografiranjem poroke 900 ali 1000 evrov.

Video snemalec, ki je posnel poroko za veleposlanika neke kraljevine, katera ima velep. v Ljubljani, je dobil za cel dan dela in dva dni montaže 700 evrov.
Lahko pa bi okoli govoril (beri: lagal),da je dobil 2500 evrov in bi bili ostali snemalci bledi od fovšije en cel mesec...

In ne verjemi vedno kolegom. Tudi kolegi lažejo. Tudi nekateri moji kolegi lažejo. Da izpadejo večji frajerji...

Okapi ::

ampak če dobri avtorji služijo miljone ne pomeni, da morajo vsi.
Saj nihče (med avtorji) ne trdi, da bi morali vsi. Problem je, ker taki, kot si ti, mislite, da če dobri avtorji zaslužijo milijone, je to zaradi tega, ker je avtorsko delo preveč cenjeno, in da lahko, kar je itak preveč cenjeno, in nekateri dobro zaslužijo, kradete vsem avtorjem po vrsti. Ali da bi bilo najbolj pošteno, da bi plačal toliko, kot se tebi kot kupcu zdi, da je vredno.

Če se ti zdi, da neko avtorsko delo ni vredno toliko, kot misli avtor, da je, potem ga pač ne kupiš in avtor ne bo obogatel. To je edina pravilna in poštena možnost.

Lahko pa seveda avtor svoje delo da na voljo tudi brezplačno (čeprav bi bilo prav, da se ob tem vsaj zaveda, da s tem posredno odžira kruh drugim avtorjem), ali odločitev o višini cene prepusti kupcu.

O.

digitalcek ::

pss-m je izjavil:

če kdo misli da avtorjevo delo ni cenjeno.. po drugi strani pa se mu zdi edino pravilno da avtorji zaslužijo vsaj 10x več kot vsi ostali


VEČINA dobrih fotografov, snemalcev v Avstriji zasluži več kot 5000 evrov (8-kratnik tistega, kar zasluži večina Slovencev).

Skoraj VSI arhitekti in oblikovalci pa zaslužijo tam več kot 10.000 mesečno.
Ti pa si šokiran, če bi dober avtor zaslužil 10x več od povprečnega, nekreativnega državljana.

Razmišljaš tako, kot da živiš v Albaniji, ali na Kosovu, ne pa v EU!

Okapi ::

Tudi nekateri moji kolegi lažejo.
Ob piru se hvalijo, da so s slikanjem ene poroke zaslužili jurja, davkariji pa prijavijo, da so zaslužili 100 evrov>:D

O.

pss-m ::

Okapi je izjavil:

Saj nihče (med avtorji) ne trdi, da bi morali vsi. Problem je, ker taki, kot si ti, mislite, da če dobri avtorji zaslužijo milijone, je to zaradi tega, ker je avtorsko delo preveč cenjeno, in da lahko, kar je itak preveč cenjeno, in nekateri dobro zaslužijo, kradete vsem avtorjem po vrsti. Ali da bi bilo najbolj pošteno, da bi plačal toliko, kot se tebi kot kupcu zdi, da je vredno.
ok, ne poznaš me in tudi mojih postov očitno ne znaš brati!
jaz si ne mislim da je avtorsko delo precenjeno (nimam pa občutka da so bogi kalimeroti ki ne morejo preživeti svoje družine). jaz ne kradem avtorjem! najbolj pošteno je tako da je avtor srečen in kupec zadovoljen (če je to fiksna cena, sam določi ceno, ali pa zastonj, je odvisno od avtorja!)

Če se ti zdi, da neko avtorsko delo ni vredno toliko, kot misli avtor, da je, potem ga pač ne kupiš in avtor ne bo obogatel. To je edina pravilna in poštena možnost.
se strinjam in se tega držim.


digitalček... s tabo ne mislim agrumentirati, ker je tako kot bi v zid govoril, če bi DOBRO prebral kaj sem napisal ne bi takih kvasil, samo sramotiš se po nepotrebnem. meni pa je škoda moje energije za nekoga, ki se obnaša kot 15 letnik in ne razume kaj se mu skuša dopovedat ker ima neko stvar zapečeno v glavi in ne more niti milimeter stran pogledat, kaj šele sprejeti, da še kaj drugega obstaja.

kitaj ::

digitalcek je izjavil:

Ravno zato, ker večina razmišlja po Kitaj(sko), je pri nas tako bedno, kot je...

Spet se smešiš s svojim znanjem o Kitajski, ki si ga v večji meri pobral iz najbolj obiskanega slovenskega spletnega portala.
Poznam par kitajskih umetnikov/avtorjev in noben od njih nima težav z denarjem. Eni ga imajo celo več kot preveč. Eden izmed njih je pred kratkim v Sloveniji prodal sliko za 3500€.
Poznam tudi slovenskega umetnika, ki je sliko prodal še za nekoliko večjo cifro. Ob neki drugi priložnosti je (prav tako v Sloveniji) razprodal celotno razstavo.
Požrešnost pa sem zapisal v navednicah, ker sem citiral tvoje bentenje nad bajnimi zaslužki kmetov. In ravno zato sem ti v odgovoru očital dvoličnost. Če lahko avtor za sliko dobi +3000€ potem lahko tudi kmet prodaja češnje za 4€.

opeter ::

digitalcek je izjavil:

pss-m je izjavil:

če kdo misli da avtorjevo delo ni cenjeno.. po drugi strani pa se mu zdi edino pravilno da avtorji zaslužijo vsaj 10x več kot vsi ostali


VEČINA dobrih fotografov, snemalcev v Avstriji zasluži več kot 5000 evrov (8-kratnik tistega, kar zasluži večina Slovencev).

Skoraj VSI arhitekti in oblikovalci pa zaslužijo tam več kot 10.000 mesečno.
Ti pa si šokiran, če bi dober avtor zaslužil 10x več od povprečnega, nekreativnega državljana.

Razmišljaš tako, kot da živiš v Albaniji, ali na Kosovu, ne pa v EU!


To pa seveda spet ni res. Povprečje za oblikovalce v Nemčiji je 50k letno. V Avstriji pa še manj.

Imajo celo ločeno za ti. "dizajnerje":
http://www.gehalts-check.de/gehaltsfueh...

Za diplomirance (grafični oblikovalci, skratka področje vizualnih komunikacij in akademske slikarje) pa imaš tukaj še posebej:
http://www.gehalts-check.de/berufe/d/di...
http://www.gehalts-check.de/berufe/d/di...

Seveda pa je vse odvisno od delodajalca, skratka, kako velika je firma oz. agencija, kakšne kadre potrebuje, kdo so odjemalci, naročniki. Zato pa imaš razne naslove tipa Art Director itn.

Poleg osnovne plače lahko prejmeš tudi razne dodatke, nagrade in druge bonuse. A to je v vseh normalnih podjetjih v svetu.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako izdati knjigico za otroke (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7913193 (8133) Monderlin
»

Harvard se pridružuje boju zoper pohlepne založnike znanstvenih revij

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4418037 (14683) ZaphodBB
»

Amazon prodal več elektronskih knjig kakor tiskanih s trdimi platnicami (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Rezultati
19346975 (44257) AgiZ
»

Avtorji želijo obiti založnike

Oddelek: Novice / Ostale najave
388123 (7096) driver_x
»

Avtorske pravice in morala (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
906853 (5793) poweroff

Več podobnih tem