»

Plačaj-kolikor-hočeš tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Po vzoru nekaterih tujih založb, ki so na spletu pričele s konceptom plačaj-kolikor-hočeš (ang. pay what you want), je podoben pristop tokrat izbrala tudi slovenska založba.

Gre za založbo Štrancar.com, kjer so se na ta način odločili ponuditi knjigo iPRIROČNIK (Leopard izdaja, Osnove Mac OS X). Knjiga je na voljo v PDF formatu.

Založba tako kupcem ponuja možnost, da knjigo prenesejo s spletna, nato pa se sami odločijo, koliko bodo za knjigo plačali.

Vsekakor zanimiv in v Sloveniji svež pristop, zanimivo bo tudi videti kako uspešna bo sploh taka prodaja. Bo morda v prihodnosti temu zgledu sledil še kdo v Sloveniji?

99 komentarjev

Razkosanje Googlove poravnave za knjige

Slashdot - Lani smo poročali, da je Google dosegel poravnavo z založbami, ki so imele nemalo pripomb in pravnih pomislekov zoper Googlovo skeniranje in priobčitvijo knjig oz. njihovih delov na spletu. Tedaj je Google svoje početje retroaktivno legaliziral in si izposloval še nekatere druge ugodnosti glede dostopa do knjig, kar ga je veljalo 125 milijonov dolarjev. Ugodna cena, če upoštevamo, da je bilo v postopku sedem milijonov knjig.

Izkazalo se je, da bo šlo avtorjem knjig in njihovim založnikom le 45 milijonov dolarjev tega denarja, medtem ko bo preostanek pobasala cehovska organizacija Authors Guild in odvetniki. Ta v svojem sporočilu članom sporoča, da lahko avtor za posamezno knjigo dobi od 60 do 300 dolarjev, odvisno od števila knjig tega avtorja. Omenimo, da letna članarina v cehu stane od 90 dolarjev za avtorje, ki zaslužijo manj kot 25.000 dolarjev letno s knjigami, do 500 dolarjev za najplodovitejše.

6 komentarjev

Knjiga Security Engineering na voljo brezplačno

Schneier.com - Ross Anderson, avtor ene najbolj znanih knjig o informacijski varnosti Security Engineering, se je v dogovoru z založbo, ki je knjigo izdala odločil, da bo knjigo brezplačno objavil na internetu.



Knjiga pokriva številna področja varnosti informacijskih sistemov, je napisana razumljivo (Andersonov namen je bil napisati knjigo za čim širšo publiko) in vsebuje številne zanimive primere. Knjigo lahko po poglavjih iz spleta prenesete brezplačno in popolnoma zakonito.

Veliko užitkov pri branju.

3 komentarji

Google Print tudi za evropske založbe

InternetNews - Google že nekaj časa dela na projektu Google Print, čeprav je zadeva še trenutno pod beta verzijo. Če zadeve ne poznate, naj omenim, da je to iskanje po arhivu skeniranih knjig, katere si lahko na kratko ogledate in tudi online kupite.

Ampak naredili so korak naprej in sedaj jim lahko založbe iz nekaterih evropski držav (Francije, Italije, Nemčije, Nizozemske in Španije) pošljejo knjige, katere bo Google poskeniral in dodal v iskalno bazo.

Kot pravi predstavnik Googla, želijo program ražširiti na vse velikosti založb in na več jezikov. Pravi tudi, da same založbe vidijo v tem dosti prednosti, predvsem pa mednarodno vidljivost njihovih knjig.

Trenutno so se zadeve malo zaustavile zaradi avtorski pravic, ampak nadaljevanje skeniranja sledi že čez dva meseca.

Več o novici na InternetNews.

9 komentarjev

Eppur si mouve

Electronic Frontier Fundation - DMCA (Digital Millenium Copyright Act) je definitivno evil. O tem ni dvoma, ampak zakon v ameriki velja in zaradi tega je ilegalnih veliko čisto normalnih stvari (od igranja DVDjev na Linuxu, do reverse inženiringa protokolov). DMCA je pač produkt holywoodske in glasbene industrije, ki želi navijati cene in ustvarjati mastne zaslužke (80% glasbene industrije je v rokah 5 velikih založb, ki so itak povezane v kartel RIAA, konkurenca my ass). Namen velikih založb je seveda obdržat monopol. Prvo želijo poskrbet, da presnemavanje ne bo poceni. Zaradi tega so pred leti uspešno zavrli splošno rabo DAT (Digital Audio Tape, kar bi moral zamenjat navadne avdio kasete), napadli pa so tudi RIO mp3 player. No ampak to jim ni bilo dovolj, odločili so se, da jim tudi mp3 ni všeč, ker ni pod njihovim nadzorom. V ta namen so izoblikovali SDMI (Secure Digital Music Initiative). Sporna stvar pri tem je, da se poskuša kontrolirati kdo in s katerim predvajalnikom sme uporabljati glasbo. Pa to še ni...

9 komentarjev