» »

kakšen roštilj?

kakšen roštilj?

«
1
2

globoko grlo ::

Torej, mam ene par let starega navadnega okroglega in se mu počasi izteka življenska doba :)
Zdej me pa zanima, kaj priporočate, oz. vaše osebne izkušnje in s čim ste bili najbolj zadovoljni.

tnx

huelz ::

Sam prisegam na ploščo iz marmorja (je doma narejena varianta), dobis pa npr tako iz granita.

Steinkauz ::

Zame ni žar, če ni mreža pa na oglje/les, ker edino tko majo tisti pravi okus po žaru.

69charger ::

Litoželezna mreža obvezno.

Good Guy ::

huelz je izjavil:

Sam prisegam na ploščo iz marmorja (je doma narejena varianta), dobis pa npr tako iz granita.


podpis..

čez to ga ni.. tut najbolje se peče na marmorju
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

__X__ ::

prejšnji teden smo na poti na morje na Petrolu nabavili okrogel žar za 15EUR, več kot dovolj je služil svojemu namenu :D

globoko grlo ::

@huelz
tnx, na to sploh nisem pomislil
Kolk pa imaš debelo ploščo? A je 3 cm dost?
Poznam kamnoseka in "varilca", tko da bi kr bila varianta to sestavt.

@x
ja sej tazga mam, sam ga nebi na vsake par let kupval :)

WamPIRe- ::

Pod tole marmornato oz. granitno ploščo dejansko kuriš les/oglje ali pride v poštev gorilec na plin ali kaj tretjega?

Sem gledal kakšen mesec in pol nazaj na neki nemški TV, ko so preizkušali ali ljudje (ljubitelji žarov) ločijo hrano z žara na plin in na les/oglje.
Dejansko sem bil presenečen, saj so zagovorniki enega oz. drugega le v dobri tretjini primerov zadeli z ugibanjem na katerem žaru je bila hrana spečena (klobasa, čevap, kotlet,...).

Sam imam pravtako mišlenje, da je hrana z žara na oglje bolj okusna. Če bi pa dejansko razločil pa je vprašanje. Če želiš, da imajo še sosedje kaj od peke, pa le posezi po onem za oglje, ker bolj diši ;)

Pa dober tek (ravno se bliža čas kosila omnomnom )!

P

M-XXXX ::

Pod tole marmornato oz. granitno ploščo dejansko kuriš les/oglje ali pride v poštev gorilec na plin ali kaj tretjega?

Karkoli želiš. Plošča ima same lepe prednosti. Prva je to, da je temperatura po celi plošči enaka, ne glede na to na katerem delu gori. Druga je to da čudovito "zgladi" temperaturne špice (če recimo nekaj trsk vržeš na ogenj). Pri rešetki bi v takem primeru zapalil, pri plošči se dvigne temperatura le za nekaj stopinj. Da ne omenjam kako dolgo drži temperaturo... 6:15 sem nehal kurit, 6:30 sem jo postavil iz kamina, 6:40 sem jo začel polivat z vodo, ob 7h je imela zadeva čez 45C (toliko da nisem mogel imeti roke na njej...) Malo pred 8mo je bilo še vedno mlačna :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M-XXXX ()

huelz ::

Ja, 3cm bi moral bit dost. Mi mamo iz enga kosa, pa orenk okvir iz zeleza. Je kar tezka, za primerjavo lahko povem, da je tko na uc vsaj se enkrat tezja od one granitne, ki sem jo linkal.
Kurim pa na drva, ker oglje je za tako zadevo presvoh pomoje.

profii ::

Obstaja ta marmornata plošča tudi kot samostoječa varjanta? Ali more bit obvezno v zidanem roštilju?

Je kaj razlike v okusu med lesom in plinom?

huelz ::

Ja da bi prodajal marmornato se nisem nasel, mas samo granitne. Ce bos delal sam, si nared samostojeco pa je. Drugac pa sej ni problem ce mas samo plosco, jaz jo polozim v zidan rostilj na dve zelezni palci, pobegnla ne bo nikamor :))

potepuhec ::

Ce sprasujes za granitno ploščo bi rekel, da ne... ravno tako za razne litozelezne ipd. plosce, ker pri le teh peces zgolj s temperaturo, ki jo le te oddajajo... v koncni fazi lahko paces tudi v pecici in bo efekt podoben.
Ce pa se pogovarjamo o pravem pacenju na mrezi nad zerjavico (plin tako ali tako odpade v tem primeru) je pa velika razlika ze v sami zerjavici primerjave z zgornjo kategorijo pa sploh ni. Je pa res, da je potrebno kar nekaj znanja, da pripravis vredu zerjavico ter stvari speces, kot je treba.... je pa priprava zara in samo pecenje bolj kot sama priprava hrane tudi druzabni dogodek.

Za enostavno "trotlziher" pripravo hrane definitivno peka na plosci spodaj pac kuris s tistim kar ti da zeljeno temperaturo najbolj enostavno s plinom.
Ce pa uzivas v kurjenju in pripravi hrane na malo bolj zahteven nacin, kar se po moje odraza tudi v okusu hrane pa definitivno na mrezi nad zerjavico.

My2c

Zgodovina sprememb…

profii ::

Hmm, sem prišel na idejo da bi skupaj s kolegom naredila "pola-pola" roštilj. Pol mreže, pol kamna. Je kar maček za te stvari, samo še lotit dela se je treba. S česa je pa tista lita rešetka? baje da se navadna litina uvije? kako je s tem?

Imel sem en litoželezen roštilj, vendar je že tako zmatran da potrebuje nadomestitev.

jRk0 ::

perutnicke in cevape nujno na oglju pect, ribe pa lahko na marmorju, tak da je pol pol zmagovalna kombinacija imo :) meni osebno je na oglje top zar, karkoli obrnes, brez dima ni isto, marmor gor al dol, plin pa je itak za drek
You fuck up once, you loose two teeth.

gruntfürmich ::

eden prisega na takšnega, ki ima kurišče izolirano s kameno volno, do kurišča šamotna opekca; vse to skupaj v nekem ohišju, recimo železnem.
brez dotoka zraka; zakuri se od zgoraj in da ne gori kot zmešano, ampak ravno prav!
za mrežo za pečenje pa navadno ploščato železo (lahko tudi inox, po želji) 2cm široko, kar ravno brez kanalov za maščobo. po želji pa še lahko da gor marsikaj, tudi marmor, lito železo, posodo, pekač...
takšnega narediš kar doma za male stroške in malo časa ter nekaj zabave.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

AnubisOfDoom ::

Lahko se tok izumljate, ampak tole je najboljsi rostilj:

http://www.rosler.si/weber/zari-na-oglj...

profii ::

Aljo kje se da te žare videt/kupit?

oracle ::

Osebno priporočam litoželezni žar, mislim da se imenuje lucifer in je na trgu po mojem že najmanj deset let (en in isti model!). Stane od 12-15EUR.

Zame je žar en in edini - na oglje. Seveda je potrebno znanje, ampak to je meni kvečjem plus kot minus. Rad kurim, rad pečem:D

jRk0 ::

sploh ko je lasko zraven za pit ne?=) samo z unionom ne zalivat cevapov, pol ratajo gnili :>
You fuck up once, you loose two teeth.

jest10 ::

jRk0 je izjavil:

sploh ko je lasko zraven za pit ne?=) samo z unionom ne zalivat cevapov, pol ratajo gnili :>

Pameten pek sploh ne bo zalival čvapov, če smo že pri tem.

jRk0 ::

ne, boljse je da ce slucajno kaj zagori v zaru, da jih ogenj pozge, al pa da pihnes v zar, da jih fajn zerjavica zasuje, ne?:D
You fuck up once, you loose two teeth.

jest10 ::

jRk0 je izjavil:

ne, boljse je da ce slucajno kaj zagori v zaru, da jih ogenj pozge, al pa da pihnes v zar, da jih fajn zerjavica zasuje, ne?:D

Takrat polivaš OGENJ in ne mesa. In kdor zna, si že tako uštima vse skupaj, da res redko kaj zagori.

jRk0 ::

meni so pac boljsi politi, ti pa kakor zelis:D
You fuck up once, you loose two teeth.

jest10 ::

No, če imaš rad čvape brez okusa, potem kar:P Ker s polivanjem prav lepo odplakneš večino "soka" ki pride iz čvapou.

mr1two ::

sam jih zalivam le, ko jih delam na plati. Če so na "gartrah", ni potrebe po tem. Aja, in ne zalivam jih s pivom, ker so TOOOLK boljši z belo bevando, da kr res ni:P

jest10 ::

No, na plati potem vsaj plavajo v tem, kar se spere iz njih, tako da ni velike škode:D, pa še omakica se lahko naredi.

Steinkauz ::

belo bevando
Ka je to?

jest10 ::

Steinkauz je izjavil:

belo bevando
Ka je to?

Vino+voda

Sims ::

Ni ga čez tole. Bolj je staro, bolj je dobro :D

jRk0 ::

ne vem, moji se nikol niso bli brez okusa, ampak cist kul:D saj itak samo s peno pospricas, najslabsi pa so mi, ce jih kdo z vinom zaliva pa naredi cist male zbite crne, ki so totalno rodi
You fuck up once, you loose two teeth.

imallears ::

meša kdo čevape s sodo al pa radensko?

jest10 ::

Sims je izjavil:

Ni ga čez tole. Bolj je staro, bolj je dobro :D



Jp, klasika:D

DuleKrtola ::

tega

globoko grlo ::

baje da je donat bolši

je bila že ena tema o čevapih i njih priprava :)

drgač pa hvala vsem za ideje

ajd

jest10 ::

Malo obujam temo.
Išče se žar na oglje do 50EUR.
Je tole ok?
klik
Ali se da za ta denar dobiti še kaj boljšega?

šernk ::

mi imamo homemade žar :)

problem je le malce v prenosljivosti, ker je kurišče tisto od starih bojlerjev za vodo, ko so še kurili spodaj. moram reči, da je res fantastično za peko.

bi pa rabu tudi sam enega čimcenejšega in malega (da spečeš tisto kilo čevapov v parih urah :P), ker zgornji ni ravno za po festivalih ga prevažat. no mogoče bo pa tudi naslednji homemade iz kakšnih žic narejen, vendar se bojim, da me bodo stal več kot kak poceni kje drugje :))
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

jest10 ::

Saj jaz imam tudi enega homemade(nekaj se ga vidi na sliki višje).
Sedaj se pa kupuje za na eno drugo lokacijo. Časa in volje za samogradnjo tokrat ni:P

flood ::

pravi žar je s posušeno trto (dalmatinsko po možnosti :))
kako oglje prosim vas
Asus A7N8X-X, Athlon xp 2700+, Radeon 9550 Gt, 1Gb ram, 120Gb Hitachi,...
laptop: i3-330m, ati 5650, 4gb ddr3, 500Gb,...

msjr ::

pravi žar je s posušeno trto (dalmatinsko po možnosti )
kako oglje prosim vas


Če smo že glih pri temu je takole:

- šavje: sardelce
- posušena trta: porcijske ribe
- crnika: večje ribe

V ljubljani pa dimnik (pa ne Webrov, ker je predrag) za štart + oglje

 Dimnik za štart oglja (odlična zadeva)

Dimnik za štart oglja (odlična zadeva)

Adrijan0 ::

Kok stane ta dimnik za štart oglja, pa kje se ga da kupiti?

Drugače sem u btcju u lj videl za 50EUR res dober žar, bil je znižan iz ene 150 ali celo več EUR.. Edino je za ene 15 oseb :D Nevem pa če ga imajo še.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Adrijan0 ()

jest10 ::

btcju u lj

Ker je BTC tako majhen... bi te vseeno prosil, če poveš kje si to videl

msjr ::

Jest sem letos kupil "generični dimnik" v Obi-ju za 15EUR, če ga tam ni poglej tudi v Baumaxu ali Bauhausu. Po moje se ne splača kupit Weberja, ker je odločno predrag.

Zdajle zna bit problem, ker so čisto zamenjali program in je že jesen v vseh teh trgovinah

Adrijan0 ::

jest10, sori.. u btcju u šparu :)) sam nevem če še kaj majo in tud nevem kok je bla točno cena, vem da je biu ql pa velik in ful znižan.

msjr, jz tega u živo še nism vidu. Kako ta stvar sploh deluje? In kaj točno morem u obiju rečt, da rabim?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Adrijan0 ()

msjr ::

Takole gre tale dimnik:

- daš na vrh oglje (v dimniku je "mreža")
- spodaj daš malo papirja (recimo dve stisnjeni strani časopisa) ali pa "hepo" kocko (t.i. kocka za prižiganje žara)
- postaviš na mrežo od bbq in spodaj zažgeš

Ostalo naredi fizika, v ~15 minutah se oglje razžari za peko.

V glavnem, jest ga uporabljam v vrtnem kaminu doma, zdaj lahko naredim bbq tudi med tednom, ker priprava ognja zdaj ne vzame nič časa.

Adrijan0 ::

msjr, hvala za obrazložitev, to zadevo morem pa it obvezno kupit, upam da jo v obiju imajo, ker drugega v NG nimamo (kar ste omenili).

jest10 ::

Eh, par trsk in sušilnik za lase, pa imaš žarečega oglja kolikor hočeš v 5min

mihec87 ::

Oglje+brener :)

Blinder ::

nvidia gtx 495
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

LeXani ::

oracle je izjavil:

Osebno priporočam litoželezni žar, mislim da se imenuje lucifer in je na trgu po mojem že najmanj deset let (en in isti model!). Stane od 12-15EUR.

Zame je žar en in edini - na oglje. Seveda je potrebno znanje, ampak to je meni kvečjem plus kot minus. Rad kurim, rad pečem:D


Ja luciferja mam jst. Nikoli me ni razočaral, pa je že kar v letih. :)
Čas prve prijave 04.11.2005
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšen žar? (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Loža
873220868 (999) Comandante
»

Kakšna je razlika med električnim žarom in žarom na oglje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
11621957 (19019) Riff
»

Kje kupiti dober žar na oglje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7448016 (29701) bauci
»

Lotus grill

Oddelek: Loža
197396 (6485) Go-ahead
»

Peka na žaru (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5222377 (20614) Alec999

Več podobnih tem