» »

Prepisovanje z Wikipedije vedno pogostejše

Prepisovanje z Wikipedije vedno pogostejše

Techdirt - Nedavno smo imeli v Sloveniji odmeven primer, ko je znani politik, po izobrazbi ekonomist, izdal obsežno knjigo z dobrimi tisočimi stranmi o pravu Evropske unije. Podrobnejši pregled je pokazal, da je v knjigi le 70 strani izvirne vsebine, medtem ko je ostalo lizbonska pogodba v izvirniku in slovenskem prevodu. Vseh 70 avtorskih strani je bilo v resnici dobesedno prevedenih iz Wikipedija, manjši delež pa je prepisan iz obrazložitve predloga zakona o ratifikaciji Lizbonske pogodbe, ki jo je za Državni zbor pripravila slovenska vlada. Zgodilo se ni nič, tatinski avtor pa je odšel na dobro plačano evropsko delovno mesto člana Evropskega računskega sodišča.

Podobno, le da še za odtenek bolj ironično zgodbo so spisali v Argentini. Gerónimo Vargas Aignasse je predstavil nov zakonski predlog, ki bi kriminaliziral plagiatorstvo. K predlogu je priložil obrazložitev, ki je dobesedno prepisana s španske različice Wikipedije. Zakaj mora Argentina označiti plagiatorstvo kot kaznivo dejanje in zanj predpisati strogo zaporno kazen od treh do osmih let zapora, takšna obrazložitev seveda ne pojasnjuje, saj je le definicija plagiatorstva. In če bi kdo pomislil, da je v Wikipedijo kdo kasneje prekopiral besede predlagatelja zakona, se bi zmotil. Članek v spletni enciklopediji ni bil spremenjen že več kot mesec dni, zakonski osnutek pa je star le teden dni.

Bo predlagatelj zakona njegova prva žrtev?

3 komentarji

gzibret ::

> Bo predlagatelj zakona njegova prva žrtev?

Ne bo. Zakoni ne veljajo "za nazaj".
Vse je za neki dobr!

commissar ::

nekateri lahko (odvisno od države/ustave)
Ex post facto law @ Wikipedia

Putr ::

Razn v Sloveniji, tle zakoni veljajo za nazaj.

V primeru Delavci Banke Slovnije vs Banka Slovenije je država sprejela zakon, ki omenjuje obresti v takem zakonskem primeru na samo še enkratnik glavnice in delavce s tem za nazaj okradla za obresti dolgovanega denarja. PS: Proces je trajal 10 let, tako da bi ble obresti enormne, tako so pa delavci dobili samo drobiž.

Živela banana republika Slovenija!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EU in njena (ne)demokracija

Oddelek: Problemi človeštva
284288 (3883) T-h-o-r
»

Kapaciteta nasih politikov: Cvikl prepisoval iz Wikipedije (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7231134 (29032) oldguy
»

Diplomati

Oddelek: Problemi človeštva
202251 (1439) Double_J
»

Bodo ZDA lahko prisluškovale evropskim transakcijam ali ne?

Oddelek: Novice / Zasebnost
2710321 (8957) guest #44
»

Kaj veste o Lizbonski pogodbi? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16910731 (6920) Ziga Dolhar

Več podobnih tem