» »

Italijanska Wikipedija začasno onemogočena

Italijanska Wikipedija začasno onemogočena

CNet - Vse bralce člankov v italijanščini na Wikipediji je danes pričakalo obvestilo, da članki trenutno niso dostopni, grozi pa celo, da bo tako ostalo še lep čas. To odločitev so v Wikipediji sprejeli na podlagi zakonskega osnutka DDL intercettazioni (zakon o prestrezanju telekomunikacij), ki v svojem 29. členu določa pravico do popravka.

Zakonski osnutek, ki je za zdaj še v parlamentarni obravnavi, vsebuje sporni 29. člen, ki se glasi:
"Vse internetne strani, vključno s časniki in periodiko, ki se posredujejo prek interneta, morajo objaviti izjave ali popravke v enaki grafični obliki, z enako metodologijo dostopa in na enako vidnem mestu, kot vesti, na katere se popravki nanašajo." Osnutek predvideva, da se mora najkasneje v 48 urah brez komentarja uredništva v nespremenjeni obliki objaviti vsak popravek, ki ga prizadeta stranka pošlje v odgovor na domnevno blatenje dobrega imena. Problem je, da se upravičenost ne presoja, ampak je stran dolžna avtomatično in trajno objaviti se prejete popravke, v nasprotnem primeru ji grozi 12.500 evrov globe.

Zakon se nanaša tudi na Wikipedijo, ki nastaja prav s prostovoljnim sodelovanjem zainteresirane skupnosti. Ker se sedaj zahteva, da se vse protinavedbe udeleženih strani (Silvio Berlusconi lahko na primer zahteva objavo popravka, da ni bil nikoli udeležen v spolnih škandalih) objavljajo brez presoje ali diskusije, italijanska Wikipedija pod temi pogoji ne more delovati. Vse strani italijanske verzije zato za zdaj vodijo na obvestilo o nedostopnosti.

Wikipedija v italijanščini bo ostala nedostopna ves čas parlamentarne obravnave zakonskega osnutka. Če bo zakon sprejet v trenutni obliki, pa lahko to postane tudi trajna rešitev, so črnogledi na Wikipediji.

32 komentarjev

fireice ::

IMHO pravilna odlocitev Wikipedije.

gendale ::

a ne morejo samo dat strežnikov v neko državo, ki se ji jebe za ta zakon
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Nagi Bator ::

gendale je izjavil:

a ne morejo samo dat strežnikov v neko državo, ki se ji jebe za ta zakon

Gre za odgovor v obliki protesta na kretenski predlog zakona.

Zgodovina sprememb…

gendale ::

ampak s tem protestom najebejo uporabniki, ne pa ljudje, ki so krivi za ta zakon
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

jype ::

gendale> ampak s tem protestom najebejo uporabniki, ne pa ljudje, ki so krivi za ta zakon

Ljudje, ki so krivi za ta zakon, so volili desno Berluskonijevo vlado (ki je preprečila krizo in to, da bi imela Italija večji dolg od Slovenije... Oh, wait...).

matjazx ::

A niso strežniki v ZDA?

kixs ::

gendale je izjavil:

ampak s tem protestom najebejo uporabniki, ne pa ljudje, ki so krivi za ta zakon


Ja. Ljudje pa volijo na volitvah. Zakoni pa se lahko vedno spremenijo, ce je za to interes. Dokler bomo ljudje pasivni, slabse bo za nas.

lp

gendale ::

naj kdo že ustreli berlusconija pa bo
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

SuperVeloce ::

Kakšne packarije pa se gredo tile Italjani?? Vse skupaj je kar preveč direktno :)

Če bi kdo ustrelil Berlusconija, bi bil verjetno eden redkih atentatov, katerega bi enostavno pozabili :))

jype ::

Berlusconi je le majhen del problema. Fašizem v Italiji je precej večji del.

Genetic ::

Ljudje si ponavadi mislijo, eh ta zakon se mene ne tice. Ko pa bodo videli, da je vsaka druga priljubljena web stran, ki jih imajo v zaznamkih, namesto obicajnega prikaza imela sporocilo, da zaradi tega in tega zakona ne morejo prikazati vsebine, pa bodo dojeli, da se jih ti zakoni se kako ticejo ...

sandmat ::

čak, a zdej bodo morali italijanski srednješolci actually prebrat knjigo in ne skopirat obnove? Can't imagine ... >:)

Drugače pa se tudi meni zdi pravilna odločitev. Včasih je potrebno malo pritiska, da stvari niso čisto enostranske na koncu.

mtosev ::

he, he... verjetno bo podobno tudi na sl.wikipedia.org po 4. decembru. :|

Janša kriv spet?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

carota ::

Zakon bodo seveda sprejeli in takoj objavili popravek na vse kritike kjer bodo razložili, da je to dobro za zaščito državnih interesov. Država pa so oni, ki so na oblasti. Vsi opozicijski in neodvisni časniki bodo prenehali z objavljanjem, ker bo več popravkov kot novih člankov.

Izi ::

Italija tone vse globlje na prav vseh področjih. Gospodarsko je takoj za Grčijo naslednji kandidat za bankrot. Po najbolj neumnih zakonih pa so že kar nekaj desetletij povsem v vrhu na svetu.
Naj enostavno iz Wikipedia serverjev izbrišejo (brez backupa) vse italijanske prispevke, pa naj se Italijani končno začno učiti Angleško, ker po znanju Angleščine so pa povsem na svetovnem dnu. Potem ko Italijanščine ne bo več na svetovnem spletu pa naj se Italijani med seboj kregajo kdo je kriv za to.

Če bi bil jaz šef Wikipedie, ne bi nič zapiral Italijanskega dela Wikipedie z nekimi obvestili, ampak bi bilo že danes vse kar je v Italijanskem jeziku nepovratno pobrisano >:D

metalc ::

Wikipedijo s sorodnimi projekti ima čez neprofitna organizacija Wikimedia Foundation, ki je registrirana v ZDA (v San Franciscu). AFAIK so v ZDA tudi strežniki. In kot taki so dolžni upoštevati le ameriške/kalifornijske zakone, italijanski pa nimajo nobene zveze. Mslim, res jih ne štekam 5%. Potem bi tudi pri kitajskih izdajah (obstaja namreč kar nekaj "kitajščin") morali cenzurirati članke o Tiananmenu '89, Dalajlami, Tajvanu itd.?? In če pristavim še svoj piskrček, pred leti sem na Wiimedio Commons (kjer se zbirajo multimedijske vsebine in so uporabne na vseh Wikimediinih projektih) naložil fotko kipa Franka Zappe v Vilniusu, pa so mi jo čez nekaj dni enostavno zbrisali in kot razlog navedli nek čuden litovski zakon!?! Mislim, kaj hudiča se ima ameriška ustanova ozirati na italijanske, litovske, eskimske in you name it paragrafe!

neboben ::

jype je izjavil:

Berlusconi je le majhen del problema. Fašizem v Italiji je precej večji del.


So what jype...
Pri nas se je fašizem okrepil s povojnimi poboji. Nižje in vzhodneje pa vidim manifestacije fašizma v podobah YUGO vojne in dogodkih iz Srebrenice.

Onemogočanje Italijanske Wikipedie je podobno vtikanju kitajske. To smo že videli nedavno.
Podpiram copyleft in wikipedio dokler je tako.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neboben ()

jype ::

neboben> So what jype...

Just sayin'.

Bwaze6 ::

Tele Italije res ne štekam... Tožijo lastne znanstvenike, onemogočili bodo vse medije... No, tja ne grem, ko se Slovenija sesuje v prah.

ahac ::

In kot taki so dolžni upoštevati le ameriške/kalifornijske zakone, italijanski pa nimajo nobene zveze.

Če se jih trenutno direktno ne tiče še ne pomeni, da jim je vseeno.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Odyn ::

Ojoj. Zamislite si hipotetično nogometno igro med Slovenijo in Italijo, kjer nas (seveda) povozijo. Ker gre pri tem seveda za blatenje mojega imena, lahko zahtevam popravek, kjer bo rezultat ravno obrnjen. Popravljen članek bo objavljen na istem mestu in po enaki metodologiji, kot originalni članki :D

SuperVeloce ::

Saj zakon se ni sprejet... Wiki protestirajo

Lion29 ::

sej s samim zakonom ni nic tako narobe... pac jasno in po nekih standardih more biti vidno, da je bil zlanek popravljen... kako mocno bodo s tem psoegali v nek dizajn ali kaj drugega, pa ne vem...
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

poweroff ::

Heh, gre za to, da se skuša preprečiti blatenje lika i dela raznih politikov... Ne bo šlo v realnosti, fantje.
sudo poweroff

Yerpo ::

metalc je izjavil:

Wikipedijo s sorodnimi projekti ima čez neprofitna organizacija Wikimedia Foundation, ki je registrirana v ZDA (v San Franciscu). AFAIK so v ZDA tudi strežniki. In kot taki so dolžni upoštevati le ameriške/kalifornijske zakone, italijanski pa nimajo nobene zveze. In če pristavim še svoj piskrček, pred leti sem na Wiimedio Commons (kjer se zbirajo multimedijske vsebine in so uporabne na vseh Wikimediinih projektih) naložil fotko kipa Franka Zappe v Vilniusu, pa so mi jo čez nekaj dni enostavno zbrisali in kot razlog navedli nek čuden litovski zakon!?! Mislim, kaj hudiča se ima ameriška ustanova ozirati na italijanske, litovske, eskimske in you name it paragrafe!


Očitno ne razumeš poante Wikipedije. Wikimedijini projekti bi lahko brez zadržkov uporabili sliko kipa, ampak če je podoba kipa nekje avtorsko zaščitena, potem tvoje fotke ne more uporabit vsakdo v vsak možen namen. Isto velja za terabajte gradiva, ki je na spletu pod licenco, ki dovoljuje uporabo v izobraževalne in druge nekomercialne namene. To pač ni dovolj prosto za Wikipedijo, ki je sicer sama po sebi neprofiten projekt, zbira pa samo popolnoma prosto gradivo. Podoben primer so Italijani. Poleg tega pa tudi če je medij res ameriški, ga ustvarjajo italijanski uporabniki. In zanje bi lahko postala situacija zelo komplicirana, če ne drugače pa posredno. Glede na cilj zakona (=utišat kritiko) bi Berlusconijevi jurišniki že našli način.
Mrbit ja

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Yerpo ()

metalc ::

Še nekaj je. Ne obstaja nobena italijanska Wikipedija (kot tudi ne slovenska, nemška itd.), pač pa Wikipedija v italijanščini. Poleg v Italiji je to uradni jezik tudi v San Marinu, delih Hrvaške, Slovenije, Švice.... obstajajo številčne italijanske skupnosti po ZDA, Avstraliji, J. Ameriki... in tudi po EU (prost pretok ljudi pa to), jezika se uči ogromno neitalijanov... Skratka, Wikipedijo v italijanščini uporabljajo tudi vsi ti našteti in če so se Američani že podelali v hlače pred Berlusconijem, ni treba kaznovati ravno vseh uporabnikov (mmg. ob kakšni "italijanski" temi tudi sam najprej poškilim tja), pač pa bi, če že, blokirali italijanske IPje oz. še bolje, vse zahtevke iz Italije usmerili na to obvestilo.

In če jaz v slovenski članek o Berlusconiju dopišem kaj o bunga bungah, ali bodo "zatemnili" tudi to?

jype ::

metalc> če so se Američani že podelali v hlače pred Berlusconijem

V znak protesta in na predlog italijanskih avtorjev, ne pa Američani.

matjazx ::

Sicer pa a ne velja nekaj podobnega tudi v Sloveniji - pravica do popravka?

Poldi112 ::

Ne. A nič ne bereš časopisov, kako si Janša trudi novinarje tožiti, da bi preklicali besede, pa mu nekako ne uspeva najbolj?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

neboben ::

Poldi112 je izjavil:

Ne. A nič ne bereš časopisov, kako si Janša trudi novinarje tožiti, da bi preklicali besede, pa mu nekako ne uspeva najbolj?


Janša ali katerakoli druga oseba ima pravico tožit. To je pa ja jasno. Zakaj toži in če dobi oz. zgubi tožbo, mi je pa bolj malo mar...
Blatenje, obrekavanje je kaznjivo, če je dokazano. A ni ? Zame je to vredu. Če pač nebi bilo tako, potem družba temelji tudi na tem kako dobro se posračkaš in napihneš zadevo. Nazaj na vaško obrekovanje, to pa res ne more bit cilj ? Če to je, seveda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neboben ()

enadvatri ::

Nevem, kaj ima JJ veze z Wikijem in Imperatorjem. Toliko kot mortadela.

Ta plešasti Imerator je za dobro svojega Mediaseta poizkušal celo "prepovedati" Youtube in podobne video streaming portale z neko drakonsko zakonodajo s področja medijev. Če me spomin ne vara so zahtevali za vsak portal odgovorno uredništvo in zelo odzivno moderacijo, v nasprotnem pa prevzem odgovornosti za vsebine + bajne globe. A k sreči se ni izšlo. :)

Zgodovina sprememb…

IzidorAQ ::

Problem je, da se upravičenost ne presoja


V zakonu tega ni.

http://www.luogocomune.net/site/modules...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razprava o prenosu piratskih vsebin preko P2P protokola (.torrent)

Oddelek: Omrežja in internet
83030 (2894) sensei
»

SOPA in PROTECT IP trenutno zaustavljena

Oddelek: Novice / NWO
349105 (6969) antonija
»

Jutri Wikipedija nedosegljiva v podporo protestu proti novi piratski zakonodaji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7216477 (13159) lebang1
»

Italijanska Wikipedija začasno onemogočena

Oddelek: Novice / NWO
329215 (6912) IzidorAQ

Več podobnih tem