» »

Ženske in šah

Ženske in šah

«
1
2

Double_J ::

Baje imajo svojo ligo moški pa svojo?

Ali ni to ubistvu uradno priznanje večje inteligentnosti moškim? Ženske tekmovalke tega sploh ne vidijo tako, kako pa? Zakaj se feministke nič ne pritožujejo?
Dve šivanki...

Pegaz ::

Verjetno podobno, kot pri športu. Povprečni IQ moških je malo višji od povprečnega IQ-ja žensk, tako kot je povprečna fizična moč moških višja od povprečne moči žensk.

Kar pa seveda ne pomeni, da ženske ne morejo biti boljše od moških v teku/nogometu/dvigovanju uteži oz. šahu/matematiki.

Je pa res, da je IQ le en kazalec inteligence in naj bi bil bolj obrnjen v prid možganom moškega (več ne bi vedel povedat o tem).

guest #44 ::

Pa dej ne mi s takimi, kdo je bolj pameten kdo manj. Vsaj dokler nismo še genetsko izboljšani...

Okapi ::

Stvar je bolj v tem, koliko žensk in koliko moških se resno ukvarja s šahom. Če šah igra 10x več moških, je pač po statistiki med njimi več pametnejših, oziroma bolj nadarjenih za šah.

Drugače pa, Polgarjeva tekmuje z moškimi in je trenutno 48. na svetu, bila je že 8. Najboljši slovenski šahist je 92., pa še ta je Rus. A je to dokaz, da smo Slovenci neumnejši od tistih narodov, ki so v šahu boljši od nas?

O.

innerspace ::

Ali ni to ubistvu uradno priznanje večje inteligentnosti moškim?

To je kvecjemu dokaz, da so skozi zgodovino imeli moski vec casa za igranje saha in drugih iger, zenske so verjetno morale skrbet za hiso:)
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Blinder ::

Moški vladajo svetu, ženske pa vladajo moškim :D
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Double_J ::

Z ženskami se ne pretepamo po ringih, ker so spoznane za fizično šibkejše, ne pa ker se jih številčno manj pretepa.

Da pa delamo kategorije v intelektualnih bojih, pomojem pomeni priznavanje intelektualne podrejenosti. Ali to res želimo? Sej ni problem, samo potem naj se pa to tako direktno pove, brez olepšav, če se vsi udeleženci strinjajo s tem.
Dve šivanki...

jype ::

Double_J> Ali ni to ubistvu uradno priznanje večje inteligentnosti moškim?

V Mongoliji imajo enkrat letno nekakšen festival, kjer se moški cele države pomerijo v treh športih, od katerih je eden rokoborba.

Pri rokoborbi morajo biti moški oblečeni samo v hlače, ker je nekaj stoletij nazaj mesto najboljšega rokoborca v državi zasedla ženska.

Thomas ::

Absolutno, da so ženske neumnejše za šah, kot moški. Tudi če nas večino moških na svetu premaga nekaj najboljših šahistk. To ni vprašanje.

Ampak seveda zaradi tega žensk ne bomo niti preganjali, niti jih smatrali za manjvredna bitja. Politično korektni (vljudni, kot je pogruntal izraz Brane v eni drugi temi), pač težko priznajo razlike med spoli in rasami. Samo te vseeno so.

Niti moški vedno ne potegnemo daljše intelektualne slamice. Včasih jo ženske. Včasih jo črnci.

Tudi moških belcev zaradi tega ne bomo kakorkoli preganjali.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ::

A smo Slovenci neumnejši za šah od recimo Madžarov?

O.

Double_J ::

Od Madžark gotovo nismo. Ja... človek bi pričakoval, da se bodo feministke kaj zbunile, samo zgleda ne, se kar strinjajo.

Samo zakaj te potem grdo gledajo, če rečeš, da so ženske manj pametne od moških, ne pa če rečeš da so manj močne?;)
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

823483 ::

A smo Slovenci neumnejši za šah od recimo Madžarov?

O.

Mislim, da ja. Bila je celo narejena neka raziskava, kjer so testirali različna ljudstva in njihovo uspešnost na različnih področjih. Židje so recimo bolj matematično(in tudi splošno) inteligentni, germani bolj praktično inteligentni,... sem pa bral že kar nekaj časa nazaj, zato tudi linka nimam več. Bom malo pobrskal.

jype ::

Double_J> Samo zakaj te potem grdo gledajo, če rečeš, da so ženske manj pametne od moških, ne pa če rečeš da so manj močne?

Kako manj močne, če sem ti ravno par postov nazaj opisal, da so močnejše, ker je ena enkrat na tla vrgla vse po vrsti?

nejc@> Židje so recimo bolj matematično(in tudi splošno) inteligentni,

Če veš, da je za več kot 99% sinaptičnih povezav odgovorno okolje, potem ti je seveda povsem jasno, da je okolje tudi daleč najbolj pomembno za tvoje kapacitete, še posebej v rani mladosti. Če bi bili židovski otroci inteligentnejši, bi morali največkrat osvojiti odličja matematičnih in fizikalnih olimpijadah - pa jih ne!

st0jko ::

Baje imajo svojo ligo moški pa svojo?

Ali ni to ubistvu uradno priznanje večje inteligentnosti moškim? Ženske tekmovalke tega sploh ne vidijo tako, kako pa? Zakaj se feministke nič ne pritožujejo?


Kaj pa če je obratno?
keks?

Mehmed ::

Ce z ligo ciljas, da igrajo samo zenske, jo imajo ravno tako kot pri smucanju, tenisu ali pa kupu drugih sportov.
Zaradi narave saha pa lahko igrajo tudi z moskimi. Tu je potem razlika, ko se zenska kategorija steje eno manj, se pravi velemojstrica je izenacena z mednarodnim mojstrom, tretja kategorija z drugo mosko in podobno. Tako nekako.

Tuki mas neki na to temo.

klik

Double_J ::

Saj so stvari jasne. Zgolj moški se ne smejo meriti v ženski konkurenci, ženske pa se lahko v moški.
Dve šivanki...

PacificBlue ::

Če veš, da je za več kot 99% sinaptičnih povezav odgovorno okolje, potem ti je seveda povsem jasno, da je okolje tudi daleč najbolj pomembno za tvoje kapacitete, še posebej v rani mladosti.


A potem najbolj inteligentni ljudje prihajajo iz podeželja?:D
|AMD Ryzen 7800X3D|Phantom Spirit 120|ASUS ROG Strix B650E-E|Samsung 990 Pro|
|64GB G.Skill Trident Z5|ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC|
|Seasonic Vertex GX-1200|Thermaltake CERES 500|Dell Alienware AW3423DWF|

Mehmed ::

Zenske naceloma lahko igrajo med moskimi, prav tako mularija med odraslimi ali pa invalidi med zdravimi. Razen drzavnih prvenstev ipd., ki so loceni po spolih imas pa vseeno kup turnirjev, kjer spol ne igra vloge. Imas prav do neke mere, recimo tako.

donfilipo ::

Meritve na psiho-sociološkem polju, so veliko manj zanesljive in kot sam trdim nevarnejše, od namiznega penisa:) Ali kaj dosti več koristnega povedo, pa je drugo vprašanje:)

Povezave so načeloma take: večji IQ-> boljši šahist....moški imajo večji IQ....in judje le blago odstopajo po IQ tako da gre morda za dobro usmerjanje bistrih v znanost in s tem uspeh v znanosti, kot karkoli drugega. (šah se jim zdi igra, znanost delo:) Zdi pa se res, da je možnost za prave genije na IQ tabeli večja, ob mešanju določenih relativno različnih genov. Židje-Germani, Židje-Slovani, itd....odtod potem ashkenazi, kjer gre spičo šejkanja za nekaj, kar je najprej sprožilo, nato pa potolklo arijstvo:)

Dobri šahisti prihajajo iz držav, kjer je velika baza bistrih šahistov. Baza šahistk, je mnogo manjša od baze šahistov. Kar nam tudi da vedeti, da se ženskam zdi šah igra in ne delo:)

In na koncu...okolje lahko IQ sicer precej zniža, vendar pa se ob kolikor toliko urejenih razmerah, pokažejo tudi genetske danosti za visok IQ.
Končna bilanca za uspešnega trenerja šaha je takale. Za svetovnega prvaka najraje v trening vzame mešanico žida v deželi velike šahovske baze, moškega spola, z IQ-jem nad 180. In ga tepe 12 ur na dan, da igra šah. Dokler ga naposled ne premaga nek velik sušilni stroj, na katerem piše IBM:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

MadMicka ::

Kakšna kretenska izjava, češ, moški so boljši šahisti od žensk. Kot da bi trdili, da so Američani boljši košarkaški od Slovencev. Seveda so lahko v povprečju. Pa ne zaradi IQ-ja ali pa večjih fizičnih sposobnosti. Ampak preprosto zato, ker vlagajo bistveno več sredstev (denarja, trenerjev, igralcev) v to zadevo.

Pa da se razumemo. Z ustrezno oz. natančno raziskavo bi bil lahko rezultat takšen ali pa drugačen. Ampak danes kaj takega trditi je to ena taka izjava izrečena na pamet in takšna izjava, izrečena na pamet, je kretenska izjava. Enostavno ne vemo, kakšen bi bil rezultat, če bi enaka sredstva vlagali in eni in drugi. Ampak, kot izhaja iz izkušenj, vlaganje podobnih sredstev pomeni doseganje podobnih rezultatov, izjeme zgolj potrjujejo pravilo.

donfilipo ::

So bile narejen že kar natančne raziskave. Ker je bil pač šah nekoč davno, slika in prilika človekove strateške modrosti:) Res! In velja:

Dober šahist brez treninga... (začetnik).... se hitreje uči in bolje igra...večji kot ima IQ.
IQ je podobna prednost za šahista, kot višina za košarkaša.
Razlike v IQ med moškimi in ženskami so manjše, kot razlike v teži ali višini (procentualno) a vendarle so.
Sposobnost koncentracije, je pri šahu zelo pomembna. Ta pa je odvisna:
-predanost šahu (filozofija šaha:), navdušenje nad nalogo (tekmovalnost), izučenost...rutina pri šahu, ne pomeni samo znanje, pač pa tudi lažjo koncentracijo, emocionalno stanje (najprimernejši je rahla vznemirjenost in blaga jeza, psihološko stanje (izogibati se depresijam), in okolje (pri igri mora biti zagotovljeno relativno udobno in tiho okolje)

Več truda vloži šahist/-ka, boljši so rezultati.

Pomeni, gre domnevati, da bi ob enakem vloženem trudu in enakim pogojem koncentracije, kljub vsemu, rahlo statistično prednost imeli moški. Kot mirno tudi rečemo, da v okoljih, kjer imajo fantki in punčke obilo kvalitetne prehrane, fantje bolj zrastejo.
TO PA NE POMENI NIČ! Ker sodobna družba mora gledati posameznika in njegove individualne sposobnosti, ne glede na spol, višino, težo in IQ, dognanja že skoraj pozabljene šahovske prakse ne pomenijo, da smo moški pametnejši od žensk ali večvredni. Vse razlike so v glavnem izhajale (in ponekod še), ker smo v povprečju agresivnejši, močnejši biki:) Tako.

In na žalost obstajajo poizkusi in prakse, kjer se tako stereotipno dostopa praktično do vsake skupine in na podlagi stereotipnih razlag, kar natančnih raziskav, prihaja do povsem napačnih zaključkov. Že zdavnaj ne več samo v prid moškim, časi se tudi obračajo. (Primer: ženske so bolj pridne v šoli:)
Ugotovljeno dejstvo, ki bi ga verjetno potrdila tudi raziskava (in nekatere so;) pač ne pomenijo, da pa bi zdaj bilo normalno, če bi nenadoma ženske zasedale vse profesorske in doktorske položaje v državi (ali veliko večino). Kot je seveda tudi zelo čudno in narobe, da v parlamentu gledamo tako očitno večino moških. A kljub vsem ukrepom, poizkusom in celo delno forsiranega izenačevanja zaradi porazne slike, nekatere razlike ostanejo. Pomembno je, da se z razlikami ne krši razširjenih človekovih pravic! In ja, vsa statistika na svetu govori, da je kar dosti možnosti, da je svetovni prvak v šahu ženska (sicer rahlo manj kot moški, a zelo malo manj), in tudi, da bomo morda nekoč le dočakali žensko predsednico.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Razlike v IQ med moškimi in ženskami so manjše, kot razlike v teži ali višini (procentualno) a vendarle so.
AFAIK tega ni še nihče prepričljivo dokazal. Dokazovali so sicer že marsikaj, da so recimo rumeni pametnejši od belih in beli pametnejši od črnih, ampak vse na IQ testih temelječe raziskave so bolj ali manj BS.

Eden od dokazov za to je Flynnov učinek. Rezultati testov IQ so, odkar so jih začeli uporabljati, čedalje boljši. V povprečju za 3 točke na 10 let. Kar naj bi pomenilo, da smo ljudje čedalje pametnejši, kar pa je, genetsko gledano, nemogoče (v tako kratkem obdobju).

Ali, drugače povedano, glede na sedanje teste IQ so bili ljudje pred 70 leti v povprečju vsi umsko zaostali (IQ 80). Kar je jasno, da ni res. Če je torej jasno, da 20 pik razlike med nami in našimi dedi ne pomeni, da so bili naši dedi umsko zaostali, tudi par pik razlike med ženskami in moškimi ne pomeni razlike v inteligenci, ampak v vzgoji, šolanju, okolju ...

O.

donfilipo ::

Okapi>> AFAIK tega ni še nihče prepričljivo dokazal


Ma klinc dokazali so vsi od Bineta do Mense. Če pa so ti vsi peki, pa sorry:)
No če so IQ testi BS, potem so vsekakor tudi vse take raziskave:) Ampak karkoli že IQ testi merijo, so v nekih stvareh uporabni, v drugih pa ne. In ko so jih uporabljali prav v okoljih, kjer bistvenih razlik med moškimi in ženskami v vzgoji, šolanju in okolju ni, so namerili razlike.

Ravno kar se Flynnovega efekta tiče, pa se ga da razumeti tudi kot napredek negenetskega dela inteligence. Jasno, da genetski tako hitro ni napredoval, je pa zato kar precej tisti, ki se ga da natrenirati. Ja IQ se da natrenirati...koliko je to dejansko uporabno, je pa drug problem.

In če bi vas postavili v časovni stroj sto let nazaj, bi bili hudo razočarani, ko bi ugotovili, kako dejansko nevedni so vaši pradedi, ampak to je pa spet del, ki naj ne bi meril inteligence pač pa znanje:) Če se sprijaznimo s tem, da IQ ni neka častna točka, pač pa za določene primere koristen kazalec, potem se ga da tudi koristno uporabiti. Prav zagotovo, pa je manjši BS kot diploma. Namreč tako drastično IQ nikoli ne pade ali zraste, kot šolsko znanje. Pa se vrla gospoda ravno s tem papirjem diči večina solidno plačane gospode:) In se na osnovi takega BS-a gradi kariera ljudi:)
In kot vidim, vam je nekaterim inteligenca nekaj svetega, kar se ne da izmeriti:) Ne vem če je to ravno pravi pristop:) Kot sveto se res ne da in tudi psihe se ne da enoznačno izmeriti...pa to ne pomeni, da je cela psihometrija BS!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Mehmed ::

tudi par pik razlike med ženskami in moškimi ne pomeni razlike v inteligenci, ampak v vzgoji, šolanju, okolju ...

O.


Neki o tisti polgarjevi, ki ste jo prej omenjal. Ata polgar si je zazelel vrhunske sahistke, zato je svoje tri hcere solal doma. Ena je postala zenska svetovna prvakinja, druga tudi precej dobra, tretja pa niti ne igra med zenskami, med moskimi je prisla v top 10, ce me spomin ne vara.

Mercier ::

Jaz sem pa mislil, da se bojijo, da se ne bi oni očalarji začeli slinit po šahovnici, ko bi na drugi strani videli še kaj več babe kot kraljico.

Okapi ::

In kot vidim, vam je nekaterim inteligenca nekaj svetega, kar se ne da izmeriti:)
Saj mogoče se da, ampak zaenkrat ne znamo. S testi IQ meriš samo uspešnost reševanja testov IQ.

Jasno, da genetski tako hitro ni napredoval, je pa zato kar precej tisti, ki se ga da natrenirati.
Ja, ampak natrenira ga vsak posameznik, vedno sproti. Če bi svojega deda kot dojenčka s časovnim strojem prestavil za 70 let naprej, bi imel kot odrasel 20 pik večji IQ. Če bi ženske vzgajali kot moške (ali belce kot Korejce), bi imele mogoče tistih par pik višji IQ, kolikor sedaj namerijo. Mogooče, ne vem, ampak nihče tudi ne more reči, da ne bi imele. Razlike v vzgoji in šolanju so zelo suptilne in ne vemo, kaj vse vpliva na reševanje testov IQ. Poleg tega je potrebno upoštevati, da se pogovarjamo o povprečjih, ker že sedaj ima zelo veliko žensk višji IQ od moških. V povprečju so ženske še vedno deležne tako drugačne vzgoje in šolanja, da to (lahko) vpliva na rezultate testov IQ.

O.

Double_J ::

Hehe... neumnost... ženske manj igrajo, ter se manj vlaga v njih.

Tudi dolgolasci manj igrajo, ter se manj vlaga v njih, pa nimajo zato svoje lige.
Dve šivanki...

Okapi ::

Ja saj tudi črnci nima svoje, odkar so to v Južni Afriki ukinili. Pač ženske izkoriščajo družbeni konsenz, da imajo lahko svoja tekmovanja, tiste, ki hočejo, pa tekmujejo z moškimi.

O.

Jinto ::

Dr Irwing, a senior lecturer in organisational psychology at Manchester University, told the Today programme on BBC Radio Four the study showed that, up to the age of 14, there was no difference between the IQs of boys and girls.

"But beyond that age and into adulthood there is a difference of five points, which is small but it can have important implications," he said.

"This is against a background of women dramatically overtaking men in educational attainment and making very rapid advances in terms of occupational achievement."

The academics used a test which is said to measure "general cognitive ability" - spatial and verbal ability.

As intelligence scores among the study group rose, the academics say they found a widening gap between the sexes.

There were twice as many men with IQ scores of 125, for example, a level said to correspond with people getting first-class degrees.

At scores of 155, associated with genius, there were 5.5 men for every woman.


http://news.bbc.co.uk/2/hi/education/41...

Men also have another reason for feeling upbeat about their genetic lot. New Scientist reports that although men are more likely to be mentally retarded, they are also more likely to be geniuses.

Although the average IQ of men and women is equal, men are more frequently found at both extremes of intelligence.

This is because, if you have very good intelligence genes on your X chromosome, it pays not to have them muffled by more average genes on another X chromosome.


http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/natu...

Nekej je ze na temu :)

Okapi ::

Ali pa tudi ne. Kot rečeno, s testi IQ se meri uspešnost reševanja testov IQ, ne pa pameti.

O.

donfilipo ::

Ne meri se pamet, plemenitost, modrost, izkušenost, učenost, premišljenost, zbranost, veščost, .....

Ampak kot pove ime, inteligenčni kvocient.
In ime inteligenca ne pomeni nekaj svetega, kar se ne bi dalo meriti.
Je pa res, da šele z simulacijo dela možganov prihaja obdobje, ko bodo lahko merili, kar bodo pač potrebovali. Obetajo se tudi boljši testi:)
Karkoli bodo merili, pa ne bo absolutno. Povsod bodo razlike med spoloma, rasami in posamezniki.
Ja in celo nihanja v rezultatih pri enem in istem posamezniku.
In tako bomo spet pri tem, da bodo nekateri trdili, da to pa pač ni prava pamet:)
Ampak že sam vložen denar v psihometrijo nam da vedeti, da IQ vendarle pomaga nekaterim delodajalcem. Ni absolut in ni edini. Je pa pomagalo!

Zjezi me, ko se posamezniki lažne egalitarnosti, zavržejo teste in experimente narejene znanstveno, zlahka pa se potem oprimejo ugibanj o sanjskih bukvah tipa Freud:) Psihometrija je vendarle, kolikor je bilo mogoče delovala na povsem znanstvenih in statističnih metodah, za razliko od popularnejše in veselo objete sanjske zgodbe psihoanalize, ki je na svoj način zastupila in prežela celotno družboslovje!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Ampak že sam vložen denar v psihometrijo nam da vedeti, da IQ vendarle pomaga nekaterim delodajalcem.
Prodajalci megle bi v to vsekakor radi prepričali svoje stranke, sam pa močno dvomim, da lahko izmerijo kaj, česar ne bi mogel razbrati iz šolskih ocen in drugih referenc.

Je pa seveda res - testi IQ so bolj slaba znanost, psihoanaliza pa sploh ni znanost.

O.

noraguta ::

Od Madžark gotovo nismo. Ja... človek bi pričakoval, da se bodo feministke kaj zbunile, samo zgleda ne, se kar strinjajo.

Samo zakaj te potem grdo gledajo, če rečeš, da so ženske manj pametne od moških, ne pa če rečeš da so manj močne?;)


prav brihten pa nisi kali? sestre polgar so madžarke in kotirajo višje od kateregakoli slovenskega šahista in to v moški konkurenci.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Double_J ::

Ne to pa ne gre tako. Izbereš random 100 Slovencev in random 100 Madžark. Tako pa seveda gre.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

donfilipo ::

Okapi>> Prodajalci megle bi v to vsekakor radi prepričali svoje stranke, sam pa močno dvomim, da lahko izmerijo kaj, česar ne bi mogel razbrati iz šolskih ocen in drugih referenc.

Kot sem že rekel, so šolske ocene znanstveno gledano, veliko večji bull kot sam iQ. ->

Če bi kogarkoli, ponovno, brez obvestila, testirali s šolskimi testi, bi bili rezultati slabši za drastične procente. In to tako, da bi bil škandal rušilen!!! V primeru IQ pa ne!

->Pomeni da IQ bolj meri neko trajnejše stanje, kot šolski testi. Da ne govorim, da psihometrija premore tudi teste znanja, psihostabilnosti, socialnosti itd. iz česar psiholog ponavadi s pomočjo pogovora, veliko boljše ugotovi primernost za neko delovno mesto, kot učitelj:) Vendar je Academia tu zavohala nevarnost za sveti monopol in se to, ne uporablja. Verjetno povsem upravičeno, saj hecno kot izgleda, povsem nezanesljivi šolski testi, skozi dolgoletno prakso vendarle izmerijo tudi marsikaj, kar sploh ne merijo. Predvsem ubogljivost in poslušnost:) In kar je pomembno, šola odprto nudi rešitve testov skozi dolgoleten program, in s tem preverja, če ste že dovolj upognili za karanje:) Ampak kot so trdili starogrški filozofi, je prav to karanje in inteligentna skepsa umetnost modrega življenja:)
Verjamem pa, da boljši delodajalci uporabljajo ocene in vse možne teste enakovredno...pač glede na potrebe, ki jih imajo. To naredijo često z avtoriteto kapitalista, mimo avtoritete egalitarnosti in academie. In če so razgledani, učeni in dobri amterski poznavalci psihologije, tudi rezultat ne izostane. Če sprejemajo samo sebi podobne levičarje in za njih sodijo, da so sposobnejši, recimo, so rešili en problem (soglasnost sodelovanja), a razpolovili bazo potencialnih najoptimalnejših sodelavcev! In tako naprej!
Toliko o pomembnih zadevah. Kar se šaha tiče pa moj mlin za 100EUR... rabljen povozi vse. Muško, žensko, majmune in ostalo:) Ampak kot DJ-ja sumim, je namenoma načel temo, ki vodi na enega najbolj vročih topikov spoznavanja narave in družbe. Ne izgleda tako...ampak je!

In bi tu še opozoril na neke mutibariče, ki so teste sklenili vnovčiti. Na internetu se stalno pojavljajo neke trik strani, s ponujanjem takih testov. Gre za komercialno spamanje in zadeve se baje potem tudi če hočete, ne znebite:) Nima smisla. Sami IQ testi so namenjeni v znanstvene namene in ne za hvalisanje:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

DavidJ ::

Jaz sem se danes o tem pogovarjal s kolegom, ki bi ga lahko uvrstili nekam med ljubiteljskim in poklicnim šahistom. Kot prvi razlog je ustrelil -- tradicija. Tako je vedno bilo in verjetno vedno bo.

Nadalje je verjetno to, da je manjša količina šahistk napram šahistom. Točnega podatka o razmerju ni imel, vendar trenutno je med top 100 šahistov, le ena ženska. Razmerje med igralkami in igralci pa zagotovo ni 99:1.

Rekel mi je, da se spomne ene raziskave in poskusov -- torej je že kdo drug opazil ta pojav. Poskus je potekal tako, da so tekmovali preko mreže in bilo je več match-upov:
- ženska vs. ženska
- ženska vs. moški
- ženska vs. lažna ženska (tj. moški, a igralka tega ni vedela)
- ženska vs. lažni moški (tj. ženska)
- ženska vs. unknown

Rezultati so bili zanimivi. Predvsem to, da so iste igralke uporabile povsem drugačen pristop, ko so igrale proti šahistom in drugačnega, ko so igrale proti šahistkam. Praviloma naj bi igrale objektivno slabše (več narejenih napak) takrat, ko so vedele ali mislile, da igrajo proti moškim nasprotnikom. Kakšne končne sodbe zakaj je temu tako, pa ni nihče podal, ker ni znal. Ga morem povprašat za kakšen link do te raziskave, če obstaja. Dans več kot 3 minutke za ta pogovor ni mel.

Glede korelacije med količnikom IQ in uspehom pri šahu pa bi (jaz sam) rekel, da obstaja. Gotovo ima vsak dober šahist, velik IQ. Precej težje pa je reči, da imajo slabši šahisti slabšega. Šah je igra, ki zahteva veliko zmožnost abstraktnega razmišljanja, definitivno. In ja, to naj bi merili z IQ testi, čeprav mnogi pravijo, da ne najboljše oz. zgrešeno. Ampak šah zahteva še kaj več. Potrpljenje, zmožnost koncentracije, predanost, včasih tudi psihološke prvine in še kaj.

Če je namen tega topika pokazat, da imajo ženske nižji IQ, je to zelo slab primer. Gremo lahko pogledat kakšno že izračunano korelacijo med tema spremenljivkama, verjetno obstaja. Če pa zgolj to, da so v povprečju slabše šahistke, prav. Se mi pa to ne zdi glih kavalirsko.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

donfilipo ::

Ženske imajo par statistično bolj enak IQ kot težke možgane-> v primerjavi z moškimi. In ne nihče ne bo dokazal da so ženske manj vredne od moških:)

Je pa tvoj navedeni experiment, preprost dokaz (nekateri znamo tolmačiti experimente:), da tudi same ženske mislijo, da so v šahu šibkejše od moških!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

WarpedGone ::

Rezultati so bili zanimivi. Predvsem to, da so iste igralke uporabile povsem drugačen pristop, ko so igrale proti šahistom in drugačnega, ko so igrale proti šahistkam. Praviloma naj bi igrale objektivno slabše (več narejenih napak) takrat, ko so vedele ali mislile, da igrajo proti moškim nasprotnikom. Kakšne končne sodbe zakaj je temu tako, pa ni nihče podal, ker ni znal.


Uh, tale je pa globoka. In presunljiva.

Bom tvegal "poskus razlage": evolucija.

V žensko psiho je vgrajen mehanizem, ki ženske sili v podrejanje moškim. Verjetno, ker so takšne osebe skozi sto-tisočletja imele več šans širit svoje gene, kot pa hudo tekmovalne (in zmagovalne) predstavnice Ž spola.

Edit, da ne bo nesporazuma: ti mehanizmi so seveda povsem nezavedni

Zanimali bi me tut rezultati kontra testov. Kako igrajo moški proti moškim in kako proti ženskam?

Mogoče je vzrok v podzavestni "živčnosti ob stiku z nasprotnim spolom", ki odžre nekaj resursov za zavestno procesiranje in s tem zmanjša njegovo "kvaliteto"
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

da tudi same ženske mislijo, da so v šahu šibkejše od moških!
Ja no, to so ravno ti subtilni vplivi vzgoje in okolja, o katerih sem govoril. Če ti od rojstva govorijo, da so moški boljši, se to nekje pozna, če drugega ne, na samozavesti, to pa že lahko vpliva tudi na samo reševanje testov IQ (pri katerih je pomemben tudi čas in če nesamozavestno malo predolgo razmišljaš, je to hitro lahko točka ali dve manj).

O.

donfilipo ::

To pa drži. Imajo ženske druga orodja za kompenzacijo:) In šah ni ravno najboljše. Ni pa tudi za odmet.

Danes se morda večini ob programih Fritz in podobnih zdi šah izguba časa. (Tekmovalni s študijem šaha 3 ure in več na dan). Ampak nekaj mi pravi, da kljub temu, da ti tekmovalci na videz izgubijo 3 ure na dan, tudi v vsakodnevnem življenju odlično funkcionirajo. Tudi ženske.

Se mi pa poraja vprašanje, ali potemtakem prepričanost v superiornost, res toliko dejansko izboljša rezultat? Potem mi na nek način smešne dogme izgledajo povsem koristne. Ni hudič, da ima to tudi slabe lastnosti. Denimo, ko na turnirju pravo moč koncentracije in energije hraniš za napačno ocenjenega nasprotnika?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Double_J ::

Vsak izgovor je dober hehe...
Dve šivanki...

donfilipo ::

Če denimo trdno verjameš v nekaj in na tem delaš, se zdi da 'hardware' nagradi software z impulzi suverenosti. Da ima to pozitivne posledice na igro, je po eksperimentu očitno. Ker ja šah igra tipa win-lose, ima to verjetno tudi enako slabe posledice.

Ampak kaj se zgodi v igrah tipa win-win? Očitno ima to potem lahko le dobre posledice. Edini problem je, da je v realnem življenju težko izolirati samo igre tipa win-win:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

GregiB ::

Zdi se mi, da se malce precenjuje povezava med inteligenco in znanjem šaha. Zadeva je pač ta, da IQ testi primarno temeljijo na razpoznavanju vzorcev, kar pa je temelj šahovske igre. Ni pa to nujno tudi odraz inteligence per se.
Primer "popolnega" igralca šaha, o čigavi stopnji inteligence bi se dalo veliko diskutirati je bil npr. svetovni šahovski prvak Robert (Bobby) J. Fischer. Skozi svojo celotno kariero je klesal mojstrovine za šahovnico, sicer pa dajal vtis bebavca, ki si še čevljev ne bi znal zavezati... Znanih je ogromno takšnih primerov...
Sicer sem sam II kategornik in državni šahovski sodnik in vam moram povedati, da neke opazne višje stopnje inteligence med uspešnimi šahisti ni opaziti... So pametni, pa povprečni, pa damn-right butasti med njimi...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Okapi ::

Hja, če tako pogledaš, med vrhunskimi in dobrimi šahisti res ni nekih težkih znanstvenikov ali mislecev. Z nekaj izjemami, kot je bil naš Vidmar.

O.

donfilipo ::

Vrhunski šahisti in vrhunski znanstveniki danes imajo vsi IQ nad 160:) Da si pa oboje, pa obladanje materije zahteva preveč od enega človeka! In še nekaj, IQ izda samo potencial. Realizacijo pa drugačni testi. Eden takih je diploma...a obvladanje šolskega znanja, lahko tudi kar hitro poide...tako da.....
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

No, to o IQ nad 160 boš moral s kakšnim verodostojnim linkom šele dokazati, ker močno dvomim. Dvomim tudi, da ti šah zasede toliko umskih zmogljivosti, da bi ne mogel biti pronicljiv mislec, če že ne ravno znanstvenik za Nobelovo nagrado (vsaj po koncu aktivne kariere). Pa med šahisti ni opaziti kakšnih posebno pronicljivih mislecev. Kasparov je recimo postal nek drugorazredni politik, o drugih pa se, izven šaha, sliši še veliko manj.

O.

nevone ::

Largest IQ ever in the world. Marilyn vos Savant 228.

Jasno pa, da moški si vzamejo veliko več časa, za brušenje svojega IQ-ja. Poleg tega, medtem, ko moški brusijo svoj IQ, morajo povečini ženske skrbeti za to, da so otroc siti pa spedenani. Kar pa ni ravno zelo IQ-zahtevno delo.

Torej moški si vzamejo čas, tudi če ga ni, ženske pa si čas lahko vzamejo le, če nimajo družinskih obveznosti, ali pa le te nekoliko zanemarijo.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

donfilipo ::

http://www.jlevitt.dircon.co.uk/iq.htm

Ponavljam govorim predvsem o potencialih za vrhunske šahiste, ki razen hobija, lahko tudi potegnejo svetovno slavo in denar. Načeloma lahko amater od šaha potegne ravno toliko zadovoljstva kot Kasparov...le da to, nima nekega splošno priznanega statusa:)
In spet ponavljam sam IQ ni dovolj. Treba je trenirati in to vse veščine šaha. Tudi koncetracijo! Za nižje range šaha (mojstre) je nemara pomembno vse kaj drugega kot IQ. Za vrhunske pa prav vse. So pa dejansko najbolj korelativne baterije testov za spomin. Več drugih preskočimo boljša je korelacija med šahovskim in test. talentom:)
Kasparov je kar pronicljiv mislec, a to ne spada v politiko. Tam bi rabil biti primerno upognjen:)) In ja...vrhunski šah danes vzame kar celega človeka. Ne da ti ne bi znali tudi drugje kaj kar impresivnega...a redko je to dovolj dobro, da bi bilo enako odmevno. Eden takih genijev pri nas, mislim da se je pisal Barle, je že davno nazaj, ko se je šahu pripisovalo več misterioznega, izbral raje kariero matematika. Zanimivo bi bilo vedeti, kaj se je zgodilo potem:) Ampak za priimke, opozarjam!, sem slab. Je pa takih primerov kar nekaj. V soseski zagotovo.

Takole je. Nekdo z visoko nadpovprečnim IQ..... (opozarjam da se IQ nad 130 težko točno kvalificira neprej, saj nekateri testi in meritve potem preferirajo povsem drugačne izjemne sposobnosti in korelacije med temi so vedno manjše. Pomeni genij je brihten, a redko prav v vseh rečeh:)....torej visok IQ ne pomeni dobrega šahista. V vrtcu ob prvih igrah zna blesteti...potem je vse odvisno. In obratno filozofi z splošno ocenjenimi ogromnimi IQ-ji so slabi šahisti, ponavadi:D IQ test ...zlasti spominske in kalkulativne baterije, so se uporabljale nekoč, ko je bila med slovani šahovska slava pomembna:) za okrivanje talentov. Te je potem nadgradil kak mojster šaha z ustanovitvijo šahovskega krožka na šoli in praktičnim testiranjem. In že tu, so se pa poti večinsko razšle. Le eno ostane. Vrhunski šahisti imajo tudi izjemen IQ....le da se ne sme izbirati popolne palete vseh testov (kjer se načeloma meri že tudi razgledanost, načitanost, poznavanje jezika in celo značaj, zrelost...saj veste testi merijo prednjačenje pred vrstniki in so najpopularnejši bili v šolah), tu izjemne lastnosti utopijo povprečne, pač pa skrajšane nabore, kjer so pomembni kalkulacija in spomin. To kar videvate da žmirka po internetu8-) In ponavljam, ko ta žmirkala namerijo kakih 130 in več //ja in vejretno so tudi komercialno lažnjivi//...je potrebno pogledati, kje je tisti pravi genij in za kaj je nabrušen. Korelacije med panogami pri genijih so vedno manjše. Povedano drugače: Če je nekdo povprečno brihten za kalkulacijo, je velika korelacija tudi za zrelost. No pri genijih je to povsem drugače! Lahko ste nadpovprečni v matematiki a nič izjemnega, pa boste zato pravi glasbeni...ali filozofski genij. In nešteto drugih kombinacij.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

nevone>> Jasno pa, da moški si vzamejo veliko več časa, za brušenje svojega IQ-ja. Poleg tega, medtem, ko moški brusijo svoj IQ, morajo povečini ženske skrbeti za to, da so otroc siti pa spedenani. Kar pa ni ravno zelo IQ-zahtevno delo.

Tudi šah ne nevone. Moj mlin za 1000EUR nabije vse, kar je šahovsko mesnatega:) Ne zna pa oprati enega kozarca. Miti o IQ, šahu in uporabnosti le-teh minevajo. Vedno bolj se bo cenilo varovanje in vzgajanje otrok in skrb za družino. Res!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

nevone ::

Vsekakor je razlika med ženskim in moškim principom. Medtem ko moški tekmujejo med seboj, kdo bo koga premagal, je ženski princip bolj skrbeti za nekoga. Zato so moški ponavadi v takšnih tekmah in igrah boljši od žensk. Moški motivi so nekoliko bolj kompetitivni od ženskih.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Zakaj se ženske upokojujejo prej? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
648090 (6923) A. Smith
»

Igranje iger škoduje možganom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5617435 (12319) nurse013
»

A.L.I.C.E. - Artificial Intelligence Bot

Oddelek: Znanost in tehnologija
445310 (3672) CitroX
»

Človek proti Umetni inteligenci (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
17214661 (11198) Roadkill
»

Kasparov vs. Fritz 8 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
27317210 (14124) Thomas

Več podobnih tem