» »

2 IBM 40GB diska na RAID-u ali ne?

2 IBM 40GB diska na RAID-u ali ne?

dru79 ::

Imam naslednji racunalnik: AMD Athlon XP 1600+, 256 DDR, Volcano 7, trdi disk IBM 40Gb/7200obr., GeForce2Ti 64Mb DDR in maticno plosco MSI MS-K7T 2766 PRO2-RU. Zanima me, ce se mi splaca kupiti se en trdi disk, glede na to, da so trenutno zelo poceni-okoli 20 cukov. Zanima me predvsem koliko to pospesi delovanje racunalnika in pa kaksni so potem problemi s pregrevanjem (potrebujem dodaten hladilnik?!).
Imam tudi problem s printanjem, saj je ob printanju procesor obremenjen 100% celoten cas printanja. Jou!;)
Dru

BlackHole ::

Ne vem, če je pametno kupovat IBM diske zdajle. Meni je ravno včeraj začel 15 Gb ribat. Se mi zdi, da so ravno zato tako poceni, da se jih čimprej znebijo, ker jih ne delajo več, saj se na veliko kvarijo. Morda kdo ve, kateri diski so zdaj najbolj povpraševani?

Sergio ::

Hm, folk res zelo hvali WD 8 MB serijo. Upravičeno.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

BlackHole ::

Kak to misliš 8 MB?:(

McHusch ::

da majo namest 2 mb cache, 8 mb
prepoznas jih po oznaki na koncu JB, navadni so pa AB in BB

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: McHusch ()

cekr ::

Ti ga kr kup, če bi bili res zanič, bi jih že zdavnaj umaknili. Iz prakse: imam opravka z najmanj sedmimi IBM-ovimi diski, novejših in starejših serij, pri meni in pri prijateljih, pa se še noben disk ni pokvaril.

To da so nizke cene: saj so tudi pri drugih firmah - cena nima veze

O kvaliteti diskov oz. firm: kdor se malo zanima za računalništvo, bo vedel, da je imala vsaka firma v kakšnem obdobju, probleme z diski. Velikokrat še precej večje kot naj bi jih imel IBM. Predvsem WD je prednjačil po okvarah, pa tudi Maxtor ni imun na to, da o lenih diskih od Seagate ne govorim.
Za večino okvar je pa krivo nestrokovno ravnanje z diski.

Jux ::

Kaksne bedarije pa govoris. IBM je povsem nastradal zarad nekvalitete serij diskov od 305030 do VA. Pri VA (oz. Vancuver) seriji priporocajo da je racunalnik prizgan po max 8 ur na enkrat.
IBM ne kupuj ce so ti podatki ljubi.

Folki priporocajo vecinoma WD al pa MAXTOR, ce ti pa je tišina pomembna potem pa SEAGATE.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Klemenn ::

a obstaja tut taki wd 80gb ki nima 8mb predpomnilnika

Golden eye ::

Ja itak da obstajajo poglej mal pr mlacomu al pa po drugih cenikah cena je neki čez 37000 sit (nisem 100%):D

cekr ::

Ne govorim bedarije, to je iz čiste prakse.
Poleg vsega bom pa povedal še eno resnico, ki mi jo je povedal znanec, ki dela v eni od večjih računalniških firm.
Res je, da imajo največ uveljavljenih garncij od IBM-ovih diskov, res pa je tudi, da prodajo kar precej več teh diskov. Pokazal mi je statistiko, ki jo vodi firma, v kateri se točno vidi, da so procentualno, glede na prodajo, največkrat v popravilu diski ravno od tako opevanega WD. Enak procent okvar je pa na quantum/maxtor in ibm-u.
Od tega je skoraj polovica vseh diskov v okvari zaradi nestrokovne montaže. Ena četrtina nazaj prinesenih diskov pa je zato, ker mladi nadebudni sestavljalci računalnikov ne znajo nastavit disk oz. jim jih bios ne zazna,... Te opazke veljajo za vse firme.

Imam preveč stikov z ljudmi, ki se ukvarjajo z računalniki-profesionalno(sam se na srečo ne več), da bi pisal bedarije.

grga001 ::

Nekaj imam za dodat vprašanju RAID da ali ne! Če hočeš met realnih 50 MB/s prenosa? Imam 2 X 40GB IBM IC35 in stvar leti (branje 50MB/s pisanje 45MB/s)!
Samo je ena varka ker mi je v biosu vna padla nastavitev :( za raid in ko ponovno naštimaš striping 0 se ti zbriše prvi del diska zato priporočam backup MBR-ja in particij!!!!!!!!!!

blabla ::

Do pred pol ure sem imel dva IC35 v raid 0 polju. Nato se eden od diskov odlocil, da se ne gre vec :'( . Chkdsk mi je pokazal 128K bad sektorjev in po resetu mi je raid bios izbrisal array :'( :'( .
Mene sedaj cisto informativno zanima, ce bi se dalo narest nov raid 0 array brez formatiranja. Tako, da bi lahko kaksne podatke resil. A ima kdo kaksne izkusnje s tem? (plata ABIT KG7)

Aja drugace pa je odgovor na vprasanje NE! :D

blabla ::

Ali pa ce obstaja kaksen utility, ki bi raid softversko emuliral samo za branje. To ne bi smel biti tak problem.

(bump) :))

grga001 ::

Kar se tiče reševanja diskov brez da bi formatiru ti priporočam Norton Disk Doctor. To velja samo če nisi še nič nastavljal particije na novo ali kaj podobnega. Če hočeš pa rešiti samo podatke si naštimaj nazaj u raid pa s programom GetDataBack (vpiši na google.com) enostavno presnemeš filete na drug disk ki si ga priklopiš zraven (priporočam da si ga sposodiš od kakšnega prijatelja za ta čas)! Ko rešuješ podatke jih ne moreš posneti na enak disk ker s tem povoziš prejšne!:)
G.G.

blabla ::

Hvala, saj sem že sam popravil. En program obstaja, ki je popravljal destrukcijo virusa CIH in obnovi podatke na disku. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri trdi disk za nakup mi priporočate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
939028 (5983) dela
»

Kateri trdi disk? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
1539961 (7146) Keyser Soze
»

Nakup HD za RAID 0

Oddelek: Kaj kupiti
162330 (1904) Leo
»

Kolikim je umrlo IBM IC7 40Gb diskov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
19310875 (6503) ChiefThunder
»

kateri disk kupiti

Oddelek: Kaj kupiti
483035 (2227) MadMax

Več podobnih tem