» »

Kateri trdi disk?

Kateri trdi disk?

«
1
2 3 4

MrX ::

-WD 80GB 7200RPM ATA100 8MB 27.948sit
ali
-Maxor 80GB 7200RPM ATA133 8MB 28.208sit


-katerega naj vzamem in zakaj?
-a se 8mb predpomnilnika dost pozna?
-v čem je razlika med ATA100 in ATA133?

boštjan ::

8MB se pozna pri delu z velikimi datotekami.noben HDD pa be izkosristi teh 100,kaj šele 133MB/s.
osebno bi se odločo za WD,ker ga mam sam in je zelo zanesljiv in tih,mam 40GB verzijo.Pa 3letna garanija je tu vključena za WD,kako pa je pri maxtoru pa nimam pojma.

Reloaded ::

Se strinjam z boštjanom. WD ma 3 leta garancije in sam sem ponosen lastnik, res zelo kratek čas, a garancijska doba je že ne:D kaj pozitivnega, mar ne?
Reloaded!!!

TribesMan ::

Po mojih izkusnjah ima WD zelo zoprn idle noise (ko disk nic ne bere) tak piskajoc zaradi vrtenja plosc. Matrox in IBM sta tisja.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

M4TECH ::

Tistih 8 mb se kar lepo pozna.
Western Digital 800JB disk je na vseh testih raztural.Tud sam si ga lastim in sem zelo zadovoljen.

morphling1 ::

Predpomnilnik na disku deluje podobno kot predpomnilnik pri procesorjih. Ko se zgodi zahtevek po nekem podatku po disk logika predvidela, da bo ta isti podatek zahteval še kdo drug, da se izognemo nenehnega iskanja podatkov po disku, logika ta podatek shrani v predpomnilnik, kjer se skani podatek dosti hitreje locira, logika tudi predvideva kateri bodo naslednji iskani podatki in jih tudi shrani v predpomnilnik. Učinkovitost predpomnilnika je močno odvisna od dobre logike in velikosti, to pa pomeni, da se bo 8 MB predpomnilnik poznalo pri delu z datotekami ali datotečnimi bazami, kjer velikokrat dostopamo do veliko manjših podatkov. Tako da pri delu z velikimi datotekami nad 8 MB ne bo večjih razlik med 2 in 8 MB diskom

ATA 133 je pa tako in tako marketinški trik Maxtorja in se niti slučajno ne pozna.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

KuhaR ::

Če boš slučajno kupoval maxtor-jeve diske se prepričaj kakšne plate imajo. Mam namreč dva 80g maxtorja diamond max +9 in eden ima eno 80G plato drugi pa dve 60G. Oba imata isto oznako 6Y080L0 in se ju loči samo po biosu 60G ima VWO 80G pa BWO. Razlika pa je tako v hitrosti prenosov kot tudi v temperaturi (14C). Vendar jaz govorim za 2MB modele in ne vem če velja to tudi za 8MB.

ADF ::

ADF ::

WhiteWolf ::

HM, jaz pa ne bi vzel nobenega od teh dveh diskov! Maxtorja ne, ker je pac Maxtor, WD-ja pa ne, ker je glasen v idle nacinu!

Bajde, da je zlo dober diskIbm/Hitachi 120GB 7200 8mb 35.400, pa se tri leta garancije ima! Pa ne spet zacet s tem, da IBM crkujejo, so crkovali, sedaj ne vec, zato pa tut majo tri leta garancije! In naj bi bil tudi zelo tih (tisji od Wdja in MAxtorja), nisem pa 100%!

boštjan ::

WD-ja pa ne, ker je glasen v idle nacinu!

mogoče kaki z napako,teh pa ni dosti,al pa ni dobro privijačen.pri meni vse tiho

Dami ::

Mam 2 ta WDja (enga sn že mogu zamenjat zarad problemov, sam shit happens). Drugače je pa dost tišji od maxtorja (mam enga 120gb), v vseh pogledih, tak ne bedarije govorit.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

falotXP ::

Tudi jaz se sprašujem kateri 120 GB disk kupiti... mislim, da bom vzel kar WD 1200JB 8 MB Cache za 122 EUR, ali pa naj vzemem katerega drugega??

Wox ::

Ja WD 800JB je po defaultu v idle modu "glasen". To ni nobena napaka ampak tako pač je. Sam imam 4 komade teh diskov in so vsi enako glasni. Gre pa za visokofrekvenčni zvok, ki ga nekateri starejši ali pa ljudje z okvaro sluha niti ne slišijo. Po mojih izkušnjah ta zvok niti ni moteč za vse tiste, ki še niso imeli priliko delat z Seagate Barracudo, ki je v idle modu res tih disk. Je pa WD800JB res zelo hiter disk in v spletni trgovini Mimo Vrste stane 25k SIT, kar se mi zdi zelo ugodno.

MrX ::

pa kok je to zdej glasno?? ne predstavljam si kok. najbrž ne bo preglasil mojga zalmana6000cu na 3500 obratih,ane??

TribesMan ::

Jast sem pa v času od Decembra 2002 do danse sestavil okoli 15 računalnikov, v večini so bli notr WD800JB, sej delajo dobr in hitr sam so pa 100% glasnejši glede idle zvoka od mojega Hitachija 180GXP, zdeva ima prav nagrvžen piskajoč zvok, mene bi definitivno motil, ker mam v kišti samo 2 venta na 7V in vse kar se sliši je dostopanje diska med iskanjem podatkov. Pa sigurno ni bla kaka pokvarjena serija, ker sem jih ugradil vsaj 10 pa vsi so isti. Da ne govorim da je Hitachi 5 jurjev cenejši ima boljše dostopne čace in ima prav tako 8MB bufferja in 3 leta garancije. Za Matroxa pa ne vem ker ga še nisem imel v rokah.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Fizikalko ::

Jest mam WD 80 GB 8MB, ki je sicer hitr kot strela, ampak pazi - v idle načinu PISKA!!! Je zoprno, če te take stvari motijo. Posebej če maš tiho mašino, se kar dost sliši! Tako da s tega stališča ni najboljša izbira. Je pa hitr!

WhiteWolf ::

Torej bo morala obveljati moja: Ibm/Hitachi 120GB 7200 8mb 35.400 SIT

MrX ::

kaj pa je to idle način? :8)

Fizikalko ::

To je takrat, ko praktično nič ne dela (tko kot procesor, ko je neobremenjen). Skratka, ko nič ne nalagaš oz. ko nič ne melje, tuli!!

Dami ::

Jaz nisem star in slišim zelo dobro (vem kr sem na testu za armijo slišal vse takoj>:D ). Res da mi v7+ preglasi vse v sobi, sam po pravic povem, jaz tega piskanja ne zaznam.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Wox ::

WhiteWolf: A ta disk Ibm/Hitachi 120GB 7200 8mb je tih v idle modu? Tako kot Barracuda IV? Rabim enga takega za računalnik v moji sobi kjer spim, samo je ta Hitachi vsaj tako hiter kot WD800JB?
Dami: Ma sej pravim, nekaj mojih kolegov tega kovinskega, piskajočega zvoka pri WD800JB sploh ne sliši. Jaz ga pa. Mam pa v tem računalniku 7 ventilatorjev, Antecov napajalnik, Igloo Silenet Breeze in je disk edina komponenta, ki jo slišim.

Fizikalko ::

Yap, Viharnik že ve, o čem govorim. Jest mam tud ful ventov, pa me sploh njihovo pihanje ne moti. Piskanje diska pa zelo in me začne po nekaj cajta prou glava bolet!! Res neprijetno. ;( Tko da blagor tistim, ki to ne slišjo ali jih tak zvok ne moti.

MrX ::

bom kr maxtorja vzel, ker piskanja pa res nebom poslušal

boštjan ::

a je to piskanje samo pri 80GB verziji ali tudi pri 40GB.Namreč sam mam 40GB verzijo in v IDLE načinu piskanja ne slišim.
Maxtor pa je verjetno glasen pri delu pa še počasnejši.Mr.X če nimaš kakih hudih slušnih zmožnosti,kot Viharnik,si raje tega WD privoši,ker jaz si ga bom ziher.

MrX ::

trenutno imam maxtorja 40GB 7200 in me moti samo to da je premalo prostora. kakšno pospešitev glede hitrosti pa lahko pričakujem z WD80GB 8mb?

pa kok se sploh pozna v hitrosti med WDjem in Maxtorjem?? a se to sploh opazi al je zanemarljiva razlika??

TribesMan ::

Res da mi v7+ preglasi vse v sobi,


Ja itaq da potem ne slišiš, probaj enkrat izklopit vse ventilatorje in malo prisluhni disku, pa boš videl o čem je govora, fora je pa sam v tem, da WD nima Fluid Bearingov (tekočinski ležaji) ki zelo pomagajo k ubijanju Idle noise-a, medtem ko jih Hitachi/Maxtor/Seagate imajo in so zato zelo tihi v idlanju.
Drgač pa sej veste kako dela MP3 codec če je imamo posnetek zvoka iz ulice, kjer z pneumatskim kladivom štemajo zraven pa eden špila violino potem violine ne boš slišal pa da se ubiješ, zato jo lahko zanemariš. Isto je z diski, če maš u kišti hitrost zraka večjo kot reaktivno letalo potem itak da diska ne boš slišal.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

boštjan ::

jaz mam v7+ na 3300 pa tudi ne slišim WD-ja.slišim ga le če prislonim glavo k disku

MrX ::

kaj pa pravte o tem disku od SEAGATE-a:
BARACUDA IV 120GB 7200RPM ATA100 8MB 35.482sit

Marjan_2 ::

Matrox so bolj bedni, itak da je WD boljši, ampak...



... mene zanima zakaj noben IBM/Hitachija ne omenja? Za 23K dobiš 80GB, in nekako se mi zdi, da si firma enostavno ne bo upala ponoviti debakla izpred dveh let, zato bi njihov disk sedaj moral biti ZELO zanesljiv... seveda samo ugibam.

boštjan ::

Za 23K dobiš 80GB...

za 25k pa WD800JB in maš miren spanec, al ti raje vse nove maš.

iration ::

"Ja itaq da potem ne slišiš, probaj enkrat izklopit vse ventilatorje in malo prisluhni disku"

Nabavi si WD, razen če nimaš nobenega venta v kišti; v tem primeru nabavi Maxtor.

:)
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Marjan_2 ::

WD je glasnejši :p

WhiteWolf ::

Zato pa kupi IBMA/H, ki je vsaj tako hiter kot WD in se tisji!

Dami ::

Mel sn že od baracude4, maxtora 740x, WD JB ter maxtor diamondmax9. Vsi se lahk strinjate da so baracude najtišji diski ever. Je pa res da je počasn k drek. 740x je mal hitrejši (ne dost) sam šrota pa tud ful, razumljivo ker nima fluid whatever že. Novi maxtor je za odtenek tišji. Ful sn bil razočaran. Hiter je zelo (pa še 2mb različico mam). Vendar WD prehiti vse. Po glasnosti (mam volcanota na low pa tud če dam uho na disk ne slišim piskanja) še bolj pa po hitrosti. Itak pa mam poln kurac vsega skup kr sta mi crknila že baracuda in wd. Maxtor zaenkrat še vztraja, sam kot sys disk ga nočem kr je preglasen. Zato bom nabavo WD raptorja. Vem da je glasen, ampak ma vsaj vzrok za to>:D Nasploh pa hočem met zanesljiv disk in ta upam da bo to.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Cokolesnik ::

In se moje mnenje:

- pred kratkim crknil IBM. Zdaj imajo tako ali tako 1 leto garancije, moj je imel se 3 letno

- zdaj imam WD 80 Gb - diska se pri skoraj slisi ne, dela hitro in ima 3 letno garancijo.

Moje priporocilo: najprej WD, potem Maxtor. Maxtor ima 2 letno garancijo, meni pa je npr. IBM crknil po 2,5 leta.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

WhiteWolf ::

Cokolesnik: Ce bi prebral poste visje, bi videl, da sem napisal, da IBMi so crkovali, sedaj ne vec in NIMAJO ENO LETO GARANCIJE, ampak TRI!!!!! So pa stare IC serije res crkovale, sedaj pa kr verjemi, da si firma ne bi se enkrat privosila taksenga spodrsljaja! In tisti IBM, ki si ga ti imel 2.5 let je nehumano glasen proti tej novi serije, kjer je povsod dobial visoke ocene!

tx-z ::

kaj se pol splača ibm/hitachi, maxtor al Westrn Digital (80GB)??
tx-z

boštjan ::

WD800JB

tx-z ::

kaj manjka Maxtorju ??
tx-z

boštjan ::

preberi damijev post. sicer pa so razlike v cenah minimalne,tako da se splača malo dražjega WD kupit

tx-z ::

js kupujem večinoma v eni firmi k je zanesljiva (decembra bo že 10 let :)odkar sm-o kupl ta prvu računalnik ) pa majo večinoma samo maxtorje--pa še popust dobim

ne vem..sicer pa grem jutr tja pa bom vidu (Maxtor, WD, IBM/Hitachi)..
tx-z

prismo ::

Kaj pa kaj 120Gb kaj priporočate??

cekr ::

Hitachi - čista tišina, Maxtor malo manj, WD pa še malo manj, nekje na sredini Samsung in Seagate.
Hitrost? Zadovoljen bom šele takrat, ko bom dobil željeni podatek v trenutku, kar mi pa noben disk ne bo nikoli omogočil.
Trenutno mi pa nova serija Deskstar 180GXP kar odgovarja. Dokaj hitra zadeva, tudi če je samo 2MB, je tudi vredu.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

falotXP ::

Hmmm...koliko različnih mnenj, da te kar zmedejo. Kateri disk kupiti, hitrejši ali tišji ali kar oboje? Sam sem pred nakupom diska, kakega 120-180 GB, pa ne vem za katerega se odločiti... Zdaj imam Maxtorja 40GB, ATA 133, 7200rpm, pa sem kar zadovolen z njim, tih je in še kar hiter, samo eno napako ima...premalo prostoren je.
Zdaj sem si pa mislil, da kupim novega WD, pa je kar dosti mnenj oz. jih dosti pravi, da disk piska.
Zdaj spet premišljujem o Maxtorju ali pa kakem IBM/Hitachi disku, saj so ti trije res favoriti med firmami, ki izdelujejo diske. Res je tudi to, da je bilo kar nekaj težav z IBM diski in upam da so te odpravili, glede WD in Maxtorja nisem slišal nič slabega, le da WD piska (to nevem, če je res, ker ga nimam), tako, da mi še naprej ostane premislek katerega kupiti?
Kot je pa že vsem znano ima vsak svojega favorita (spomnite se grafičnih kartic) in eden pravi, da je ta najboljši, drugi pa spet da je on... Mislim, da če kupiš katerega od Maxtorja, WD, IBM ne moreš nevem kako zgrešiti in tudi upam, da piskanje WD ni nevzdržno(?!). Kaj menite?
Ve kdo za kake teste med diski? TU so jih testirali kar nekaj in prišli do čudnih (saj meni) zaključkov...in Vaša mnenja????

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: falotXP ()

tx-z ::

Zaenkrat ne morm nč rečt glede Maxtorja. Dons sm ga kupu -Maxtor 80GB ATA133 7200rpm 8MB bufferja -za okol 32kSIT, 2leti garancije. Zaenkrat me ne mot nč, za glasnost pa tut ne vem, k so ventilatorji preglasni
tx-z

boštjan ::

ki si ga te kupo ,da si dal 32k.za 25k bi dobo WD800JB pa še 3 leta garancije.za 7k pa bi te punco na večerjo povabo,al pa bi s kolegi čagali malo

tx-z ::

in kje bi dubu ta disk za 25 jurjev?
tx-z

boštjan ::

sorry danes je že 28k, avseeno ceneje kot 32k. No saj če ti dela OK pol ni blema,samo bi ti ta WD isto pa še 4k bi mel v žepu in 3letno garncijo, kar dvomim da boš mel ta HDD 3 leta,ker boš prej na SATA disk preklopo.

tx-z ::

v bistvu je cena 32kSIT, js mam pa mal popusta tko da je blo vseskp 29.570 SIT .. +neki mehkiga za obložit disk :D
tx-z
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tihi diski (120-160GB) (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
575781 (3933) Grimlord
»

Kateri 200GB disk izbrati?

Oddelek: Kaj kupiti
452737 (1949) Dr_M
»

kateri TRDI DISK kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
302542 (1969) frenk
»

160gb sata disk: WD, Maxtor ali Seagate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
634771 (3343) Jaffa
»

maxtor vs wd

Oddelek: Kaj kupiti
361751 (1253) boštjan

Več podobnih tem