» »

Mlečna afera

Mlečna afera

1
2
»

JP ::

Vse lepo in prav kar se povedali. Z marsičem se strinjam.
Gotovo pa je da obstaja več vrst kmetov. Eni, katerim gre res samo za zaslužek, saj oddajajo dnevno velike količine mleka cca 1500 l dnevno.
Upam da veste kako se jemljejo vzorci in kakšen izgleda potem list na katerem je poročilo vzorca. Mleko je plačano glede na razred (ekstra, 1. razred, 2. razred, ...). Za ekstra je potebna velika količina suhe snovi, beljakovin... majhno št. mikroorganizmov.
Jasno je, da bo kmet, ki proizvaja dnevno velike količine mleka želel, da bo to kar se da dobro plačano.... Veste kam namigujem.
V isto skledo pa so vrženi tudi kmetje, katrih količina pa je 50 - 100 l. Ti imajo ponavadi precej kvalitetno mleko...,ki pa jim je ravno tako kakor velikim vir preživetja.
Žal pa je tako, da so ponavadi takšni kmetje bolj skromni in se ne bunijo. Glavne besede v raznih protestih imajo tisti, ki so večji... pač tako je povsod.
Hočem povedati, da obstaja v sloveniji gotovo precej tudi takšnih poštenih kmetov, katerim so ravno tako mlečne proge zaprte zaradi nekaterih slabičev...

Nič novega....

Lp by JP

Ikarus ::

Thomas

Kje pridejo bakterije v mleko? So že v vimenu, ali bolj od strani?


Mi je popolnoma jasno tole. Plavamo v morju bakterij in njihovo čiščenje je lahko celo kontraproduktivno.


Kaj potem sploh sprašuješ? :\

Off topic:
Vztrajno dezinficiranje, kadar ni nujno, je nevarno, ker se poruši ravnovesje med večinskim neškodljivim in prilagojenim bakterijskim prebivalstvom in možnost dobijo neprilagojene - patogene, katerih ramnoževanje drugače prve zavirajo.

Gotovo obstaja kakšna oddaja na Discoveryju :)) , kjer razlagajo, da so najtežje bolnišnične okužbe, ker tam obstaja imeniten pool populacije na antibiotikih, ki izselekcionirajo najbolj trdožive bakterije.

V "samem vimenu" - v mlečni žlezi oz. njenih izvodilih - jih pa najbrž ni, če je to vprašanje, ker bi potem kravce bolehale za kakšnim "bovinim mastitisom" al' kakorkoli že temu pravijo veterinarji.

Bakterije v mleku so iz vseh tistih površin, po katerih se hlev razlikuje od operacijske dvorane in kmet od opranega kirurga :-).

Thomas ::

Ne gre toliko za zaviranje škodlivih bakterij s strani neškodljivih, bolj gre za evolucijski pritisk v smislu - razmnožujte se noro, vse vas bomo pobili čez pet minut z razkužilom!.

To deluje na vse soje. Tudi na (ne)patogene. Potem pa nekateri soji iščejo svoje preživetje tudi skozi večjo virulentnost.

Je bil en članek o tem v SciAm. Paper.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ikarus ::

Ne gre toliko za zaviranje škodljivih bakterij s strani neškodljivih,


Na nivoju posameznika gre ravno za to. Driska s Clostridium difficile npr. (Delova priloga znanost :) ) ali pa hude glivične okužbe z najpogostejšo Candido albicans so pri nas zelo pogosto (ker pač nimamo toliko AIDSAa) ravno zaradi predhodnega intenzivnega zdravljenja z antibiotiki.

Vzamem v popravek selekcioniranje "patogenih" bakterij - vendar je res, da je vsaka bakterija patogena, če se znajde na sicer sterilnem mestu (recimo v trebušni votlini). Stafilokok na koži ali v nosu je normalna flora - stafilokok v majhni ranici pa gnojni absces.

Na nivoju populacije pa antibiotiki proizvajajo, sproti generirajo in favorizirajo na njih odporne bakterije (številčnost, kratka življenjska doba, nenatančna replikacija - pospešeni Darwin) - kar je glavni razlog, da se antibiotike ne piše kar na lepe oči, kot se jih je včasih.

Najnovejši in k sreči najdražji so vedno zlata rezerva in skriti na zadnji polici, ker če odpovejo ti, smo na suhem.

Farmacevtski možganski trust vs. armada stupidnih enoceličarjev je dinamično ravnovesje. :)

Thomas ::

> Farmacevtski možganski trust vs. armada stupidnih enoceličarjev je dinamično ravnovesje.

Ja. Ampak sej veš kaj bom reku. Ko se bo na stran farmacevtskega možganskega trusta postavila (weak) AI - je enoceličarjem odklenkalo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ikarus ::

Ja. Ampak sej veš kaj bom reku.


Po moje si rekel - "Tule sem mal' švoh, gremo nazaj na moje področje". :)

Ok, mal heca mora bit, sicer pa ni moja stvar in če boš rekel, da se motim - imaš prav.

Ampak hotel sem povedati nekaj drugega in po moje se strinjaš - zadeva je prenapihnjena. Dražigost Pokorn je zadnjič hotel prodreti s trditvijo, da je maščoba, s katero se bašemo, ali pa prepečeni akrolein v olju za pomfri nekaj zares škodljivega (ali pa cigareti nenazadnje) in pomenijo dohterjev vsakodnevni kruh - tale krolamfenikol pa neprimerljivo manj, čeprav, še enkrat, mora ven iz mleka. Evforična pop-tvjevca sta bila seveda zaprepadena, ker se je njuna krvava sled ohladila :-)-

Bistvena razlika med komaj merljivimi količinami kloramfenikola v mleku in svinjsko pečenko zaokroženo s čikom je v tem, da lahko prvega z neznosno lahkostjo pripišemo krivdi drugega, pri drugem pomembnejšem pa se moramo pogovoriti s seboj. To pa je težje :)

Thomas ::

No, nedvomno se jest na tole kaj bolj kot načelno, ne spoznam.

Ampak ne gre toliko za to, da bi se pa potem umikal "na svoje", bolj gre za še eno priložnost propagirati (magari weak) AI.

Pokazati, kako smo dolgoročno mrzli brez nje.

Čist tko Ikarus - koliko verjetnosti pripisuješ temu, da nas obišče ebola ali kaj podobnega, v naslednjih 20 letih?

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ikarus ::

Thomas

Čist tko Ikarus - koliko verjetnosti pripisuješ temu, da nas obišče ebola ali kaj podobnega, v naslednjih 20 letih?


Zakaj pa to sprašuješ? V obliki terorističnega napada ali kar tako?

Veš, da ne vem, kaj posebej veliko o eboli ali kakšni drugi virusni hemoragični mrzlici. Kar je že ene sorte podatek - bolezen je redka. Redka je, ker je mortaliteta proti 100%, inkubacija pa kratka - širjenje ima kratek domet.

Kolikor se še spomnim so bile tiste epidemije bolj endemije kot kaj drugega nekje v Afriki, mislim še, da je enkrat zbolela neka medicinska sestra, ki je potem umrla v Evropi - in tako je zadeva postala znana.

Ne da se je pa z ničemer - viroza kot viroza - zdraviti, zato panika.

Empirika - če ni bilo nič do sedaj, pa traja globalni promet že kar nekaj časa, tudi verjetno kaj večjega ne bo.

Po moje si s tem nihče preveč ne beli glave, razen morda v okviru proti-terorizma.

Thomas ::

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jure2k ::

Odvisno, pomoje je dokaj verjetno, ampak samo v primeru, da se bo klim aše naprej segrevala. Potem ne bomo imel samo malarije, ampak lahko pride še kakšna ebola za povrh :O . Me že vse boli, mislim, da mam ebolo >:D

Ikarus ::

Thomas

Po moje je tole Much ado about nothing. Novica je kao, da so morda ptiči rezervoar. Da so morda opice, pa glodalci in ostali "usual suspects" se špekulira tako rekoč po dolžnosti v takih primerih že od začetka.

Ptiči zgledajo bolj strašljivo, ker pač dlje priletijo - mogoče celo do nas.

Ne pozabit, da je do sedaj umrlo nekaj sto ljudi - v primerjavi z "navadno" gripo, influenzo, ki je sposobna v svojem pandemičnem zamahu pobiti nekaj 10 mio ljudi, tale Ebola ne pomeni nič. Pa Marburg, Hanta idr. tudi ne.

Te bolezni so fascinantne, ker je klinična slika spektakularna, epidemiološko pa nepomembne. Ker se malo ali skoraj nič ne ve o njih, so zanimive še toliko bolj.

Pod črto: mislim, da je nekaj politike tule zraven; vir je ameriški in vse je pod morda in še ta morda pravzaprav ni nič novega. Deluje pa ustrahovalno. Naš kloramfenikol ima več teže, po moje.:)

Ps.: Če si gledal kar dober ameriški film Outbreak, kjer je glavni menda virus Ebola, je tisto v resnici narejeno po predlogi blizu nas - v rajnki Jugi in še nekje je umrlo nekaj laborantov zaradi Marburg virusa, ki se je prešvercal na parih opicah iz Afrike.

Thomas ::

Ikarus

It is not the matter of if, it is the matter of when - bo preskočil naslednji virus.

HIV je že.

Evolucija se dogaja. Zanašanje da "če se doslej ni ..." ni upravičeno.

Glede tega - maš zelo narobe.

IMHO.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ikarus ::

Thomas

Čist tko Ikarus - koliko verjetnosti pripisuješ temu, da nas obišče ebola ali kaj podobnega, v naslednjih 20 letih?


"Ebola ali kaj podobnega" - v epidemičnih razsežnostih - skoraj nobene verjetnosti.

It is not the matter of if, it is the matter of when - bo preskočil naslednji virus.


HIV je že.


HIV pa ni ebola niti "nekaj podobnega" - glede epidemioloških atributov je pravzaprav v vsem diametralno nasproten. Z ebolo "ali nekaj podobnega" se ne sprehaja 10 let naokoli in podarja infekcijo horizontalno in vertikalno. Za resne epidemije mora biti infektivni agens kar dobro prilagojen na človeka, kar pa virusi hemoragične mrzlice niso.

Thomas ::

Ikarus

> Za resne epidemije mora biti infektivni agens kar dobro prilagojen na človeka, kar pa virusi hemoragične mrzlice niso.

Niso. Lahko pa postanejo - z mutacijo.

Lahko se jim inkubacijska doba podaljša na recimo mesec dni.

Kako verjetna je taka mutacija?

Z vsakim novim bolnikom in tudi vsakim novim virusom - malenkost večja.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

tx-z ::

tole je pa že cela knjiga.. :)
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Homogenizirani mlecni izdelki telesu vzamejo več kalcija, kot ga vsebujejo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
666650 (5123) vostok_1
»

Kako pomnožiti probiotike doma?

Oddelek: Loža
426678 (2660) fosil
»

Mleko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16319477 (10702) BigWhale
»

Mleko iz mlekomata (preverjeno) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18237788 (33221) Terman
»

Mleko iz mlekomata (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6516297 (13792) janhar

Več podobnih tem