» »

Pra-tehnologije

Pra-tehnologije

«
1
2 3
...
5

world ::

Živjo!
Pojavlja se vedno več dokumentarcev,v katerih je lepo razvidno da so imeli naši daljni predniki zelo visoko razvito tehnologijo...mislim predvsem na Grke,Rimljane,Etruščane...Kot vemo so bili prvi Grki in iznašli zelo veliko uporabnih stvari,ki jih imamo še danes v uporabi,Etruščani so bili bolj umetniškega tipa a so bili pred Rimljani,zato so jih učili graditi.In ravno v obdobju ko je Rimu vladal Etruščanski kralj Tarkvinij Prisk je Rim doživel razvcet.Razvili so kanalizacijo,vodovode,gradili jezove,akvadukte kar je bilo za tisto obdobje pravi čudež.Zadnje najdbe potrjujejo celo to,da so Rimljani zelo dobro poznali delovanje vode,njeno obnašanje itd.Zato naj bi jo uporabljali za mešanje kruha.(voda je tekla po kanalu navzdol in s njeno silo vrtela tiste lopatice,katere so naprej mešale pač da je nastal kruh).Razvili so tudi napravo,ki so jo uporabljali v vojski to pa je bil metalec ognja...še danes poznamo.Najbolša iznajdba pa je bila to da so začeli odkrivati področje elektrike in to že 2000 let pred nami.Lovili so strele!V posodi v katero so položili dve kovini baker in železo ter ju položili v kislino(kis),so pridobili 1 volt energije.Torej če so skupaj povezali 4 take baterije so lahko že Galvanizirali ali elektrolizirali nevem točnega izraza,vglavnem prevlekli so recimo železno kovino z zlatom,srebrom...Torej so bili oni prvi ki so ustvarili elektriko,kar pa pomeni da vsi "znanstveniki",ki so jo "kao" odkrili v 17,18,19 stoletju ne bi smeli biti priznani.Zgodovinarji pa seveda nočejo da bi znanstveniki nehhali biti priznani zato zgodovino zmeraj nekako tako spreminjajo da jim je po godu.!

antonija ::

Znanost ne pomeni da nekdo nekaj odkrije. Znanost ni nic vec kot princip oz. ideja po kateri se nova odkritja vrednoti in arhivira. Vsi detajli o postopkih, preverljivi in ponovljivi poskusi, etc.

Kar se pa tice zgodovinskih "znanstvenikov"... Za danasnje razmere so bili takrat zaostali. Danes bi marsikteri osnovnosolec lahko "odkril" to kar so takrat smatrali za vrhunec napredka. To sicer ne pomeni da so takrat ziveli samo idioti, ampak ravno zaradi pomanjkanja "znanosti" (dokumentiranih in preverljivih odkritij) je nekako logicno da je razvoj tehnologije bil pocasen in strasno lokaliziran.

Kar se pa stroma tice... takrat (2000 let nazaj) niso znali s stromom pocet ama nic. Nekako je nekomu ponesreci uspelo izdelati nekaj™, ker je v dolocenih primerih™ lahko pripeljalo do pojavov™, ki si jih niso znali razloziti oz. so jih pripisali visjim silam (najveckrat verskim). To IMO ni znanost.
Predvsem pa oni niso "ustvarili" elektrike. Elektrika _je_ in je bila in vsak z dovolj znanja in izkusenj lahko pride do nje in jo uporabi.

Vseeno bi brez teh zgodovinskih modrijanov (ki so na sreco poceli se kaj drugega kot iskali hrano in se zadevali) sel razvoj pocesneje kot je sel, tako da cisto neuporabni pa verjetno niso :p
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

world ::

ti se pa tako motiš da je groza...ravno v Grškem,Rimskem,Etruščanskem času se je tehnologija najhitreje razvijali,ostro zavračam tvoj odgovor:
"Nekako je nekomu ponesreci uspelo izdelati nekaj™, ker je v dolocenih primerih™ lahko pripeljalo do
pojavov™, ki si jih niso znali razloziti oz. so jih pripisali visjim silam (najveckrat verskim)."
Moje mnenje je,da so stvari delali z razumom in da so vedeli kaj so počeli. A misliš ti da so kar po naključju
pozlatili železo,kar po naključju iznašli akvadukte metalce ognja....pa dej razmišlaj malo!!!!!

Thomas ::

TI se tako motiš da je groza, world.

Pegaz ::

kar pa pomeni da vsi "znanstveniki",ki so jo "kao" odkrili v 17,18,19 stoletju ne bi smeli biti priznani.Zgodovinarji pa seveda nočejo da bi znanstveniki nehhali biti priznani zato zgodovino zmeraj nekako tako spreminjajo da jim je po godu.!

world, trdiš torej, da bi bilo treba Maxwellove enačbe šteti k odkritjem Rimljanov, zato ker so se igrali z galvanskim členom ( = očitno se ne zavedaš, kaj so znanstveniki v tistem času pravzaprav počeli).

Predlagam ti, da narediš spletno stran, kjer boš pojasnil ljudem, da jih zgodovinarji vlečejo za nos in je U = R*I pravzaprav odkril že Cezar.

gzibret ::

Sicer tule govorimo o tehnoloških in ne znastvenih odkritjih. To je treba ločit.

Kar se tehnoloških odkritij tiče, je v veliki večini šlo za slučajna odkritja. Ni bilo kakšne pameti notri.

Recimo, kako so v Babilonu delali keramiko z glazuro. Oblikovali so glino, naprašili neke soli gor, zakurili peč, dali žgat in zraven molili, da je bog tisto stvar primerno zapekel (našli so glinene tablice z molitvami za primerno peko posode). Torej, o znanosti ni bilo govora.

Tudi kar se galvanskih členov tiče, so prve baterije našli na območju Bagdada in to krepko starejše od rimskih. Pač eden je slučalno imel bakren sod z vinom, vino pa je mešal z medeninasto ali pa železno palico. Pri tem je opazil neke čudne pojave.... In to je to. Ni razvijal enačbe el. polja in pisal kemijske enačbe elektrolize.
Vse je za neki dobr!

world ::

ah jejej... jst trdim in bom še naprej trdil kar sem že zgoraj omenil.Kar sem napisal pa ste prezrli...a metalci ognja so bli tud naključnoo odkritje,pa vodovod.Torej lahko trdim da smo mi ustvarili avtomobil čisto po naključju,sestavili par delov skup in čudno ratalo je neko prevzodno sredstvo.

in veliko pameti je blo notr

gzibret ::

Za vodovod pa res rabiš veliko pameti. Še otroci v vrtcu ti ga naredijo, ko zlivajo vodo po kanalih v zemlji, ki so jih prej skopali.
Vse je za neki dobr!

world ::

vidiš spet si spregledal 2 besedi : metalec ognja ???? tud to je naključje ane,deluje na podlagi potisne sile vodne pare,ki se v jekleni posodi napolni s tem ko ti pač neki delaš...nato pihne vn snov ki se vžge ko so držali baklo pred to napravo ...to je tud naključje da ustvariš tako stvar ??

msjr ::

. Pač eden je slučalno imel bakren sod z vinom, vino pa je mešal z medeninasto ali pa železno palico. Pri tem je opazil neke čudne pojave.... In to je to.


Ja, če prenesemo to v današnje čase je tako delovanje kot ljudje, ki "kao oblikujejo" spletno stran v Dreamweaverju, poberejo par javascriptov, downloadajo kak že narejen layout. Rezultat je. Včasih celo uporaben/lep/... Pa to še ne pomeni da se je avtorju kaj sanjalo o procesu, ki teče zadaj.

Tako so včasih prišli tudi do neverjetnih™ odkritij. Vzeli so stvari, ki so jim bile dostopne, skombinirali par stvari in včasih prišli do rezultatov. Pa to še ne pomeni da se je avtorju kaj sanjalo o procesu, ki teče zadaj.

AnonimkeOP ::

najbolj me zabava ko nekdo govori o zgodovini in opisuje nase prednike kot kaksno drugo vesoljsko raso. Cas ki je pretekel od starih grkov do danes je relativno kratek in clovek se od takrat ni spremenil. Sposoben je bil enako kot danes, ravno tako ga je vlekla zelja po tem da nekaj odkrije. In ravno tako je prisel do nekih zakljuckov kot do zakljuckov prihajamo danes, samo da okviru svojega casa. Verjetno da narediti metalec ognja s tisto tehnologijo ni bilo tako lahko kot je to storiti danes in je bilo potrebno vkljuciti veliko vec mozganskih celic za dosego cilja, kot pa jih je moral sodobni izumitelj metalca ognja. Hocem reci, @Antonija, to kar si povedala je otrocje in neosnovano, torej da je
"nekako nekomu ponesreci uspelo izdelati nekaj™, ker je v dolocenih primerih™ lahko pripeljalo do pojavov™"
.
Zakaj tega ne bi mogel trditi danes za danasnja odkritja? A je kaj drugace mogoce?
www.anonimke.com

Zgodovina sprememb…

Tomas 33 ::

Kot je rekel Newton:"Vidim dlje, ker stojim na ramenih velikanov", je antična tehnologija omogočila napredek v času renesanse.
Žal se je veliko antičnega (pa tudi Kitajskega in Indijskega) zanaja z propadom Rima in prevlado Cerkve izgubilo za vedno ali za 500 - 1000 let.

Kar se tiče komentarjev, da jim je slučajno ratalo; imeli so zelo razvito matematiko, astronomijo (poznali so Heliocentrični model vesolja, zelo natančno iračunali razdalje do lune in sonca), poznali so teoretično definirana orodja (Arhimed), ...

Hočem povedati, da so se že tudi takrat stvari lotevali znanstveno, se pa tudi danes dogajajo "naključne" iznajdbe.

antonija ::

Vse od nastetega je bilo precej neznanstvene narave. Speljati vodo po kanalih zna marsikdo (prakticna izvedba te ideje sicer zahteva vec tehnoloskega znanja ampak s trial and error jim je uspevalo), zmesat skupaj kovino (ki so jo takrat ze kar pogosto uporabljali) s kislino tudi ni nek uber dosezek, tisti metalec ognja je pa verjetno bila ena od balisticnih priprav ki je namesto kamnov streljala nekaj™ prepojeno z gorljivo snovjo in zakurjeno seveda. Tako bi lahko izum flamethrowerja pripisali prvemu cloveku ki je vrgel goreco palico.

Je pa zanimivo da world omenja odkritja, ki so v bistvu strasno nepomembna oz. zanemarja odkritja na katerih se je moderna znanost osnovala. Od matematike, logike, zacetkov odkrivanja vesolja, miselnih poskusov... Vseeno so pa to za danasnji cas primitivna znanja (kar zelo lepo razlaga Newtonov citat iz Thomasovega posta).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

innerspace ::

Hočem povedati, da so se že tudi takrat stvari lotevali znanstveno, se pa tudi danes dogajajo "naključne" iznajdbe.

Baje sodi v to kategorijo "iznajdb" vulkanizacija...verjetno se veliko drugih postopkov ki jih jemljemo kot samoumevne. Ampak je res da imamo v danasnjih casih za izvedbo "izumov" mnogo boljse pogoje(znanje matematike, fizike, rac.simulacije) ki sodobne izume naredijo efektivnejse kot so bili vcasih.
Ne gre pa prezirat starih modrosti o svetu, ki so se skozi cas izgubile ali le zameglile. Bistvo vsakega izuma je v razumevanju narave in tukaj ima znanost ogromen potencial.
Glede anticnih baterij in ne vem se cesa podobnega, pa mislim da je stvar taka...ne glejte prevec senzacionalisticnih poljudoznanstvenih oddaj, ker so narejene za jih gledat, ne pa za sporocat resnico. Nekoc sem videl oddajo Voyager(rai2) kjer so pokazali v nekem muzeju izdelano baterijo po nacrtu iz casov mezopotamske civilizacije...pa seveda ni bilo nic od nje, zato so jo prilagodili z danasnjim tehnoloskim poznavanjem, da bojo obiskovalci muzeja bolj navduseni, je ustvarjala "strele"...tako to gre.
World...si se malo napalil.

nejcek74 ::

Word in ostali, preberite si kaj o:
znanstveni metodi oziroma scientific method, da vam bo jasno kaj hočejo ostali povedat. Je pa res, da stvari niso črno bele. Torej ni se začela znanstvena metoda v 10. stoletju pri Arabcih in 14. stoletju v Evropi. Ampak so jo uporabljali posamezniki že prej. Nekje v dobi razsvetljenstva pa je vsaj v Evropi postala standard. Ljudje so začeli zamenjevati vero z resnico.

p.s.: mislim da če bi igral Civilization bi ti bilo jasno, da ko raziščeš scientific method, dobiš pospešek pri raziskovanju :))

world ::

Torej kako bi pa razložili izgradnjo Koloseja,ko smo že pri tem.A so čisto naključno polagali opeko na opeko ter zgradili stadion,ki je sprejel 50000 gledalcev ?
al pa gremo še bolj nazaj,piramide...146 m visoka, sestavljena iz 2-3 miljonov klad vsaka tehtala po 2-3 tone najtežje tudi 16 ton.A TO SO TUD ČIST NAKLJUČNO postavili ?? a ste mogoče opazili da so stranice popolnoma pravokotne,da nikjer nič ne odstopa,zgradbe so bile perfektne.Še danes je uprašaj če bi sploh lahko zgradili kaj takega !!!

antonija ::

Prave kote so znali zacrtat ze kar dolgo nazaj. Pa se marsikaj drugega o cemer se tebi sploh sanja ne.

Predvsem pa kolosej in piramide niso izumi oz. odkritja. Niti pod razno pa niso znanost.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Pyr0Beast ::

Za tiste čase so bila taka preprosta odkritja nekaj neverjetnega. Za današnje čase to ni nič posebnega.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

world ::

nisem reku da je kolosej in piramida odkritje...pravim da na podlagi idkritij in izumov so bili sposobi načrtno zgraditi te objekte.torej so mal uporabljali brains !!!

antonija ::

Sej noben ni reku da so hodili okrog kot leimngi in se spotikali ob baterije in vodovode. Samo razlozili smo ti da so vsa ta odkritja precej primitivna in da je vecina njih (odkritij) bila odkrita neznanstveno.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

world ::

nekje je treba začet in ponavadi se začne na 0,torej normalno da so prva odkritja bla bol "primitivna"...a bi mogl prvo odkrit raketo in šele nato njene ključne sestavne dele ?

antonija ::

Ni mi cist jasno kaj hoces povedat ali gre mogoce samo za uzaljen ego ker vsi niso tako navduseni nad kupom kamnov tako kot si ti. Znanost, kot jo poznamo danes, pred 2000 leti se ni obstajala. Obstajali so njeni zametki (sicer dokaj lokalizirano) ki pa so se na zalost porazgubili ko je cerkev prevzela oblast v starem svetu. Sele ko cerkev izgubi monopol nad razmisljanjem (kaksen cuden stavek...) se zacne moderna znanost.
Odkritja pa imamo od zivali naprej. Se ptici znajo uporabljat predmete za resevanje problemov, visje razvite zivali pa sploh. Clovek nekako pri tem prednjaci.

Ce se ze hoces pogovarjat o fascinantnih odkritij iz tistega casa potem bo verjetno najboljse da poslusas innerspace-a in se ne osredotocis na wow faktor pri odkritij oz. dosezkih (kot so velike zgradbe etc.), amapk se poducis o bolj temeljnih principih odkritih v tistem casu. Nekateri so celo tako napredni da jih ne ucijo v osnovni soli ampak mnogo kasneje, pa so pravilni ze tisoce let.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

world ::

kaj bos pa reku na raziskovanja,ki so jih opravili Pitagora,Arhimed,,Evklida,Hipokrat ??

Pitagor:začetnik teoretične matematike in raziskovanj v fiziki (570-497)
Evklid:sistematično uredil tedanje znanje s področja geometrije(365-300)
Arhimed:največji matematik in fizik andtične dobe (hidro-statični zakoni,matematične zakonitosti,pomembni izumi).(287-212)

antonija ::

Ce bos pozoren bos opazil da si ravnokar nastel nekaj od tega na kar sem ti namigoval.

P.S.: Ko pises letnice je fino definirat ali so B.C. oz. A.D.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nejcek74 ::

Veš world po svoje si si sam kriv, če bi začel svojo zgodbo z:

star sem 21 let (to sem si izmislil ne vem koliko si star in me niti ne zanima) in sem šele prejšnji teden ob gledanju poljudno znanstvene oddaje na televiziji odkril, da so osnove matematike poznali že najmanj Egipčani. Očitno sem v osnovni šoli preslišal, da so morali znati vsako leto (2x ali kako že) po Nilovih poplavah na novo razmejit obdelovalna zemljišča, pri čemer so jim osnove geometrije prišle še kako prav......
..in tako naprej bi potem lahko nadaljeval svojo pripoved, mi bi si pa sami pri sebi zadovoljno kimali: "O kako lepo, spet eden, ki je doumel, da ugodje sodobne civilizacije sloni na tisočletnem pehanju človeštva za znanjem in razumevanjem"

Ker si pa v svojo pripoved vpletel navedke senzacionalističnega razlaganja dogodkov, tipa raznih pra-baterij ipd, si pač marsikoga spodbodel, da ti je napisal nazaj. Glede na to, da v tvojem postu ni bilo vprašanja, predvidevamo da si nas želel podučiti o svojem odkritju:)). Mi te pa opozarjamo, da tvoje odkritje temelji na slabem opazovanju, oziroma na opazovanju slabih oddaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nejcek74 ()

world ::

no torej tukaj je blo mal filozofije...ker se ne prav preveč dobro spoznam na znanost in tehnologijo takratnih ljudstev veliko bolj me zanimajo njihov način življenja,oblika družbe,način vladavine,vojne,gospodarski razvoj,umetnost...na te teme znam veliko koristnih podatkov povedati in ti niso pridobljeni iz poljudno-znanstvenih oddaj ampak iz rednega branja knjig..Tko da mogoče sem res mal zabluzu glede zgoraj navedenih stvari,saj sem vse pobral iz neke oddaje,za katero pa ste me podučili da slabo uči mar ne ?
tko da od stvari,ki sem jih pa tukaj v tem postu navedel boste pa zagotovo dobili pravilen odgovor če vas bo zanimal.

AnonimkeOP ::

Glede na to, da v tvojem postu ni bilo vprašanja, predvidevamo da si nas želel podučiti o svojem odkritju

... in končno smo prišli do samega bistva world-ovega greha, da je uporabil napačen ton v sicer čisto simpatičnemu entuziastičnem postu in da so nekateri geeki začutili da njihov ego težko diha :)
www.anonimke.com

black ice ::

Malce off-topic: world kateri so ti dokumentarci o katerih si govoril v prvem postu?

world ::

nevem točno naslova vem da so bli na pop.tv dopoldan

jest10 ::

Ja ga je,sicer ne on osebno ampak je on izdal ukaz naj ga zažgejo !!

klik
Pa še od nekje drugje:
Zgodba o tem, kako je Neron sam zažgal Rim in med požarom v Rimu igral na liro, je seveda tipičen mit, ki ga je zanikal tudi Tacit. Manj znano pa je, da je Neron po požaru odprl svoje palače, da so se v njih nastanili brezdomci in je organiziral oskrbo s hrano, da bi preprečil stradanje med preživelimi. Seveda vse to ne sodi k podobi krvoločnega preganjalca kristjanov, zato se o tem raje molči in ponavlja z ničemer dokazane legende

world ::

Torej srednješolski učbenik laže ?

Ti prepišem kakor je v učbeniku napisano:
Neron
54-68(doba vladanja)
Na prestol je prišel s pomočjo svoje matere Agripine mlajše.Prva leta je vladal pod vplivom svojega učitelja Seneke.Ko pa je zavladal samostojno,je njegovo vladanje postalo zelo nepredvidljivo.Med drugim je leta 64 dal zažgati Rim,da bi zgradil novega po svojih načrtih(nekateri pas so menili,da zato,da bi napisal odo gorečemu mestu.

To je napisano v učbeniku za tehniške in druge strokovne šole,avtor Stane Berzelak,str.72

Torej učbenik laže.Prišel sem do ugotovitve da še tisti vir,ki sem ga imel za točnega ne govori resnice !

čudne stvari se dogajajo

jest10 ::



Torej učbenik laže.Prišel sem do ugotovitve da še tisti vir,ki sem ga imel za točnega ne govori resnice !

čudne stvari se dogajajo

Se ne bi zgodilo ne prvič in ne zadnjič veš;)

MadMicka ::

"Med drugim je leta 64 dal zažgati Rim,da bi zgradil novega po svojih načrtih(nekateri pas so menili,da zato,da bi napisal odo gorečemu mestu."

Tale je res taka bolana. Mislim, razumem, da lahko človek požge gozd, podrastje, celo mesto, zato da na tem mestu zgradi nekaj novega. Ampak, da bi požgal mesto, in pri tem pozabil povedati o nameravanem požigu prebivalcem, to pa je precej čudno. Prej bi reku, da je spontano prišlo do požara v Rimu (kar se je dogajalo pogosto vsepovsod), nato pa je oblast oz. cesar zaradi katastrofalnih posledic "poiskal" krivca.

Okapi ::

Hja, možno je vse, tudi to, da je kakšen nor cesar, ki je mislil, da je bog, dal požgati mesto in o svoji nameri prej "pozabil" obvestiti prebivalce. Ampak je pa bolj verjetno, da je to le zlobna propaganda njegovih nasprotnikov.

O.

kitzbrado ::

Kolektivno sem zbisal kopico offtopic postov. Prosim, da se drzite teme.

Thomas ::

V prejšnjih časih, so ljudje intuitivno nekako domnevali, da ni nobenega takega fenomena kot napredek, ampak da pravzaprav že celo zgodovino (za katero niso slutili, kako dolga je) - nazadujemo. Da gnijemo kot jabolko. Da so nekoč res bili stari zlati časi.

Zdaj ko vemo, da temu ni tako, da napredek vendarle je in da pot človeštva praktično ves čas vodi navzgor ... nekateri tega ne morejo preboleti. Ali samo doumeti.

Vendarle, stare civilizacije so bile primitvne v primeri z našo. Tudi civilizacija 20. stoletja je bila primitivna v primeri s tole, iz zgodnjega 21. stoletja. Celih sto let niso naredili toliko computinga, kot smo ga samo v prvi polovici leta 2009. Kazalec, koliko computinga imamo, pa je pomemben kot noben drug, če gledamo globalno, kar moramo, da ne izpademo ... primitivni.

Pyr0Beast ::

Tehnološko smo napredni. Družbeno-socialno smo popolnoma nazadovali.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

world ::



Torej učbenik laže.Prišel sem do ugotovitve da še tisti vir,ki sem ga imel za točnega ne govori resnice !

čudne stvari se dogajajo

Se ne bi zgodilo ne prvič in ne zadnjič veš;)


Torej mi poveš naslov ene knjige,ki ne laže.Namreč avtor naj bi bil objektiven pa opažam da to ne drži.
Očitno,hoče avtor prikazati nekaj v taki luči,kot njemu paše;a potem bi morali take učbenike zamenjati ?
Jst mislim da ni lih pravilno,da me v šoli učijo napačno,in nočem imet celo življenje napačne predstave o določeni stvari v glavi.

Imam samo dve izbiri:
-ali naj se učim napačno in dobim relativno dobro oceno
-ali pa trdim pravilno rešitev,ki je v učbeniku razložena čisto drugače in ji profesor verjame in dobim zato negativno oceno.
_________________________________________________________________________________________
Tehnološko smo napredni. Družbeno-socialno smo popolnoma nazadovali.

Se popolnoma strinjam.A tudi tehnologija bo počasi nehala rasti navzgor,če ne bomo rešili zelo pomembnih družbeno-socialnih problemov.
You Have Not Lived, Until You've Found Something Worth Dying For!

Daedalus ::

Družbeno-socialno smo popolnoma nazadovali.


Care to explain?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

bili_39a ::

Tehnološko smo napredni. Družbeno-socialno smo popolnoma nazadovali.


Hm, misliš glede na sužnje, ali samo fevdalce, ali zgodnji kapitalizem, ali kaj?

Odstopanja so mogoče kratkotrajna: kakšna kriza ali kaj podobnega.

Večini ni nikoli šlo tako dobro, še Kitajcem je praviloma boljše kot pred 20, 30 leti.

kitzbrado ::

Zdaj ko vemo, da temu ni tako, da napredek vendarle je in da pot človeštva praktično ves čas vodi navzgor ... nekateri tega ne morejo preboleti. Ali samo doumeti.

V povprecju (za zdaj) vodi navzgor. Kljub temu ima pa OP prav glede tega, da so dolocene tehnologije (pojavi) bile znane ze starim civilizacijam, samo so bile iz razlicnih razlogov pozabljene. Se mi pa po drugi strani zdi popolna neumnost, da bi splosna nevednost glede tega bila kakrsna koli zarota.

Ziga Dolhar ::

Argumentirana debata.

Mislim, da tukaj pa res ni potrebno kaj razlagati, je ja jasno.


...in razni "+1" to vsekakor ni.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Care to explain?
Z veseljem. Tehnologija je v zadnjih letih šla toliko naprej, da jo določeni sploh več ne dohajajo, pa saj to sicer načeloma ni problem. Problem so ljudje, ki se ne zavedajo odgovornosti ko tako tehnologijo uporabljajo (ker je postala širše dostopna)
Lahko vzamemo preprost primer motornih vozil, s katerimi večina državljanov prosto razpolaga in s katerimi nekateri rinejo v vse možne kote, v polna križišča in naredijo popolni zastoj, prehitevajo in parkirajo tam, kjer nebi smeli, ter delajo zgago v prometu.


In v 21. stoletju ti pijančki še vedno urinirajo in 'raztresajo otrobe' po ulici brez kakršnega koli pomisleka a, da bi ti kaj podobnega njemu naredil pred hišo bi bil pa ogenj v strehi.

To povzemanje odgovornosti samo ene strani je najhujše kar se lahko zgodi družbi in v tak propad počasi rinemo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

-ali pa trdim pravilno rešitev,ki je v učbeniku razložena čisto drugače

Če boš povedal, kje si drugačen podatek dobil, in bo to dovolj verodostojen vir (kar ena stran z interneta ni dovolj), bi načeloma moralo biti vse v redu. Če ne bo, se pa lahko potožiš na slo-techu in ti bomo svetovali, kam se obrni.

še vedno urinirajo in 'raztresajo otrobe' po ulici brez kakršnega koli pomisleka

Tako pač, kot to počnejo že tisočletja. Včasih so po mestih delali gnečo vozovi, in je bilo vse posrano od konj in volov. Glede tega ne gre nič na slabše. Mogoče se začasno kakšno stanje poslabša, dokler ne sprejmemo ustreznih predpisov oziroma naredimo ustreznih tehnoloških rešitev.

Zrak v Londonu in voda Temze je zdaj čisteji, kot je bil pred 200 leti. Tudi zrak v Ljubljani in Ljubljanica je čisteja kot pred 30 leti. Pred 30 leti je bila skoraj vsako nedeljo popoldan na Tržaški 10+ km dolga kolona in si od Vrhnike do Ljubljane rabil tudi uro ali več.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Znanost, kot jo poznamo danes, pred 2000 leti se ni obstajala.


Kar je sicer po eni strani res, ampak dejansko se velikokrat dogaja, da podcenjujemo, kaj vse so znali že Stari. Ljudje dandanes na splošno mislijo, da so vse do Kolumba in še dlje ljudje mislili, da je Zemlja ploščata, ne vedo pa, da je Eratosten že 200 let pred našim štetjem izračunal premer Zemlje, in to osupljivo natančno.

Malo offtopic. Ste se kdaj vprašali, kaj bi znali narediti, če bi vas časovni stroj prestavil 2000 let v preteklost (gole, brez priročnikov in orodja;-)? Katero tehnologijo poznate dovolj dobro, da bi znali s takratnimi sredstvi narediti kaj uporabnega, ali da bi znali takratnim mojstrom stvar dovolj dobro razložiti, da bi to znali narediti?

O.

A. Smith ::

O, tvoja iztočnica je precej solidna. O tem sem že razmišljal.

Pa vzemimo res 2000 let nazaj, tam okrog ničle. Rimljani so imeli kolikor toliko razvito metalurgijo, niso pa znali obdelovati lesa, kot ga obdelujemo danes. Ena prvih stvari, ki bi jim jih razložil, je žaga, v vseh oblikah in inačicah. Oni namreč desk niso žagali, temveč so smreke vzdolžno razcepili podolgovate kajle. Prve žage (kot vodno gnani objekti) so bile omenjene šele 400 n. š.
Lahko bi jim recimo razlagal, kako je zrak znotraj ilovnatih opek dober izolator, ter kako imata železo in beton enak toplotni raztezek, ter kako lahko s pomočjo železobetonskih plošč gradimo večnadstropne hiše.

IMHO bi me najbolj onemogočilo, če bi me časovni stroj odnesel v obdobje pred železno dobo. Ker kako izgleda železova (ali katerakoli druga, for that matter) ruda, pa res nimam pojma.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

world ::

Jap,ampak že če imamo časovni stroj,gremo z njim 2000 let nazaj in Rimljane zlo dobro poučimo o neki stvari;veste kaj to pomeni?

S tem dejanjem bi lahko popolnoma spremenili svetovno zgodovino.Mogoče na boljšo mogoče pa na slabšo plat.Lahko da bi bili potem zdaj že 300-400 let naprej v tehniki lahko pa bi gnili v gnoju !!
You Have Not Lived, Until You've Found Something Worth Dying For!

Okapi ::

Ena taka izjemno koristna stvar, ki bi jo znal vsak razložiti Rimljanom ali pred njim starim Grkom, in bi jim izjemno koristila, so arabske številke, ničla in desetiški način računanja.

Računanje z rimskimi številkami je grozno zapleteno. Recimo MMMDCCXII deljeno z CXVI se takole na papirju skoraj ne da izračunati:-)

Takratni matematiki bi takoj spoznali prednosti in jih začeli uporabljati.

O.

world ::

Še 1x ponovim !

Jap,ampak že če imamo časovni stroj,gremo z njim 2000 let nazaj in Rimljane zlo dobro poučimo o neki stvari;veste kaj to pomeni?

S tem dejanjem bi lahko popolnoma spremenili svetovno zgodovino.Mogoče na boljšo mogoče pa na slabšo plat.Lahko da bi bili potem zdaj že 300-400 let naprej v tehniki lahko pa bi gnili v gnoju !!
You Have Not Lived, Until You've Found Something Worth Dying For!

Okapi ::

World, zdaj se pogovarjamo o nečem čisto drugem in to nima nobene veze. Časovni stroj itak ne obstaja, zato si lahko popolnoma brez skrbi.

O.
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako potomcem zagotoviti brezskrbno življenje

Oddelek: Loža
346502 (4831) D3m
»

Element 117 na dobri poti k potrditvi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
289658 (7099) Invictus
»

Jezus Kristus - Čudež ali potegavščina? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
678428 (3492) Valery
»

Izgon belih farmarjev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1006183 (4889) Thomas
»

So našli ATLANTIDO ali ne? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26617018 (13978) GaPe

Več podobnih tem