» »

Internet se ne ceni več

Internet se ne ceni več

Cena mesečnega dostopa do spleta

vir: Ars Technica
Ars Technica - Nova študija o cenah dostopa do interneta po svetu kaže, da se internet v zadnjem času ni opazneje cenil, se je pa hitrost dostopa konstantno povečevala. Od septembra 2007 se je svetovna cena za megabit dostopa do spleta, preračunana v dolarje, zniževala, ponekod občutno. Optika ima 20 odstotkov nižje cene, kabelski dostop 30, DSL pa skoraj 40. Preračun na mesečni dostop z upoštevanjem paritete kupne moči (PPP) pa pokaže, da račun konec meseca ni nič nižji. Zdi se, da je internetno tržišče zasičeno, tako da kakšnih občutnih pocenitev ni več pričakovati. Še vedno je globalno najcenejši širokopasovni dostop do interneta preko povezav DSL, sledi kabelski internet, najdražja pa je optična povezava. V povprečju stane optika 35 dolarjev. Pri nas je še cenejša, v ZDA pa konkretneje dražja.

116 komentarjev

«
1
2 3

mrTwelveTrees ::

off-topic
T-2 ima že od začetka nizko ceno (nazadnje so cene interneta) zaokrožili dol...
kdaj bo konkurenca spoznala da se ljudje nočejo vezat...
primer če si pri siolu ne vežeš, moraš plačat 140 eut za tv vmesnik, pa kje za boga si še to vidu ? (naj me kdo popravi če nisem prav napisal cene)

zee ::

Obstaja temeljna razlika med tem, ali si ponudnik, ki si sele ustvarja bazo uporabnikov, ali si ponudnik, ki je na trziscu ze uveljavljen (in te drzava ujcka...).
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

mrTwelveTrees ::

no sej... to se spreminja,...

BlueRunner ::

Zakaj ste nekateri tako obremenjeni s Telekomom? Na voljo imamo še Tuš in Amis ter na ogromnem številu lokacij tudi T-2. Vsi očitno delujejo in ponujajo enake storitve. Vzameš denarnico in greš k tistemu, ki ti da pač največ za najmanj.

Časi, ko je obstajal samo en ponudnik so nepreklicno mimo in konkurenca do neke mere deluje... že samo primerjava razmerja cen optika/baker pri nas in zunaj pokaže rezultate.

Pithlit ::

off-topic
T-2 ima že od začetka nizko ceno (nazadnje so cene interneta) zaokrožili dol...


Poslovni rezultati seveda potrjujejo kako pametne poteze T-2 vleče...

Je pa hudo ko človek bere (vidi, sliši...) kako se po svetu hitrosti paketov dvigujejo in cene ostajajo iste (torej more speed for the buck) pri nas pa vse stagnira. Saj ne da je pretirano drago... ampak poceni pa tudi ni.
Life is as complicated as we make it...

c00L3r ::

Glavno, da je Slovenija še vedno banana republika, kar se tiče dostopa do interneta. Pred 2 letoma so pri nas na veliko reklamirali hiter dostop do interneta (2 večja slovenska ponudnika). Ko sem pa hotel letos it na 4mbit linijo + telefonijo (kot jo ima večina sosedov), so mi povedali, da so vse parice polne in lahko vzamem samo 1 mbit paket (EMX priklop) za 20€+ na mesec. Razširitve central pa niso v planu ;((

Tako imam zdaj internet raje speljan od soseda...

Spc ::

Me zanima kakšne bodo nove cene UPC/Trier-e ko bodo ponudili nad 100mbit pakete.
 

urban99 ::

Ne pozabit, da smo po deležu 'omreženih gospodinjstev' v samem evropskem vrhu, čeprav se nam mogoče ne zdi. Teh štorij o 'polnih telefonskih centralah' je preveč, dialup je pa še vedno odurno drag :S

DeletedUser ::

spc:

upc.at si recimo "fiber power :)" predstavla takole:



ganz neu ponudba

N-E-O ::

Res, da smo v samem evropskem vrhu po deležu internetnih povezav, smo pa nekoliko nižje pri hitrosti, ki jo koristi povprečni uporabnik.
Follow the white rabbit.

Spc ::

Marv1234 če bodo takšne cene kot v avstriji se bo zadeva celo podražila in ne pocenila.
Je pa zadeva pri takšnih cenah neuporabna.
25mbit/1.5mbit up ima triera že sedaj za 50€, ki pa je celo boljši, saj ima 2mbit uploada:

Triera PAKET XL: 25Mbps / 2Mbps ( 50€ )

Tako, da sem 100%, da bomo imeli dosti boljše pakete kot avstrija.
 

Senitel ::

Po kateri statistiki smo v nekem evropskem vrhu po deležu internetnih povezav? Zadnja statistika, ki sem jo jaz gledal smo bili pod evropskim povprečjem link.

Okapi ::

Saj ne da je pretirano drago... ampak poceni pa tudi ni.

Na Telekomovi optiki za 20/20 Mb internet + telefonijo + kabelsko televizijo plačujem 30 € na mesec (s popustom na zvestobo). Kje na svetu je tak paket cenejši?

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Senitel ::

Oklapi: Na Japonskem...

urban99 ::

@senitel - moja napaka,čeprav se mi res zdi, da sem nekaj bral v tej smeri in bil presenečen. Linki, ki sem jih zdajle pregledal, pravijo, da smo na vrhu broadband povezav med novimi članicami EU, v Vzhodni Evropi, sicer pa v povprečju EU. Mea maxima culpa...

urban99 ::

@Okapi - v Franciji imajo recimo free.fr - internetna povezava sicer ni tako hitra (v paketu je ADSL), imajo pa zato zastonj klice znotraj vseh držav EU(!). Pri nas je telefonija še vedno sveta krava.

Valvoline ::

Saj ne da je pretirano drago... ampak poceni pa tudi ni.

Na Telekomovi optiki za 20/20 Mb internet + telefonijo + kabelsko televizijo plačujem 30 € na mesec (s popustom na zvestobo). Kje na svetu je tak paket cenejši?

O.

Si že 20 let nazaj plačal ostalo brez skrbi.

Kolega na Norveškem plačuje 50/10 stacionarni internet,ip telefon (brezplačno Norveška vsa omrežja 24ur na dan+200 minut pogovora z tujino),mobitel (pogovori free le v omrežju operaterja),mobilni internet 5/1,in hdtv kabelska z 500 programov vse skupaj 45e.
Kolk so plače tja in pr nas je brezveze primerjat.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Oklapi: Na Japonskem...

Na linku je sicer samo cena za internet, ne vem, če je vanjo vključena tudi telefonija in tv, ampak OK, smo približno tam-tam.

Kot zanimivost pa - na Japonskem je (optični) internet med drugim poceni tudi zato, ker ne kopljejo jarkov. Tam so praktično vse električne, telefonske in druge žice po luftu, tudi v mestih. Tole sem recimo mimogrede pritisnil v Tokiu:


O.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

jype ::

Za to imajo tudi zelo dober razlog - popravit vodnike v luftu je v primeru potresov, ki so pri njih izjemno pogosti, trivialno, v primerjavi z vodniki, zakopanimi v zemljo.

Pithlit ::

Hja kaj je kje ceneje je seveda precej relativno. Jaz do optike ne morem recimo. Ampak vseeno. Ceneje je tam kjer se ti najbolj izblača. 100€/mesec pri plači 3000€/mesec je seveda ceneje kot 30€/meces pri plači 1000€/mesec. Tako da... ne, ni poceni. Oziroma je poceni. Za nekoga z nadpovprečno plačo. Nekdo s povprečno slovensko plačo bo pa 2x premislil... kaj šele s kakim minimalcem.
Life is as complicated as we make it...

Matheeew ::


Si že 20 let nazaj plačal ostalo brez skrbi.

Kolega na Norveškem plačuje 50/10 stacionarni internet,ip telefon (brezplačno Norveška vsa omrežja 24ur na dan+200 minut pogovora z tujino),mobitel (pogovori free le v omrežju operaterja),mobilni internet 5/1,in hdtv kabelska z 500 programov vse skupaj 45e.
Kolk so plače tja in pr nas je brezveze primerjat.


A lahko še link do te ponudbe, prosim.

Prospekt ::

All hail t-2.
Če ga ne bi bilo, bi imel še vedno 1024/256 za okrog 26€ na mesec.

Iskraman ::

Lepo bi prosil vse tiste, ki tako glasno pravijo, da če ti kaj ni všeč pač zamenjaš ponudnika, da utihnejo! Hvala.
Namreč taki se ne zavedate, kolk nas je še po vaseh, kjer je EDINA opcija 1 mega adsl od telekoma. Ni kabla, kaj šele optike, ničesar po luftu. Tut hitrosti se ne da povečat zaradi oddaljenosti od centrale. V takem primeru se mi zdi 26€, kolikor plačujem samo za internet (tv itak ni možen), precej oderuško. Na žalost pa poznam še precej primerov, kjer niti tega nimajo in so lepo na dialup povezavi.

Okapi ::

Namreč taki se ne zavedate, kolk nas je še po vaseh,

Jebiga, to je pa cena na čist zrak, mir, nizko ceno m2 hiše in parcele. Ne moreš imeti vsega.

O.

Senitel ::

Iskraman: Kdaj si nazadnje preveril ponudbo pri konkurenci (Amis/Tuš) in kakšen je bil odgovor?

Spajky ::

Sramota je cena ure interneta na Telekom Dial-Up 56kBit(dejansko precej preko 1e) katerega ima cca. še vedno polovica Slovenceljnov doma. Znosna bi bila največ polovična cena! Ko so po poletju 2006 svinjsko dvignili DU ceno (parkrat po manj v par mesecih) za vse ISP-e po parici, sem jim jest rekel nasvidenje in se znašel drugače! 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Machiavelli ::

Jst mam siol telekom optiko in je dost boljše kokr t2 t2 je biu od cerkve pa še siol je porinu optiko v obstoječe jaške ne pa ruvu ceste kokr t2 od t2 čez 10let bojo pozabl kje so kabli in bojo use potrgal ker so kr po travnikih po sred ceste itd.. telekom siol cena 1mb/256kbs je 29eur optika 20/20 29eur in sam imam optiko že kak let in sem zelo zelo zadovoljen.Fora je k vlečeš od kakega serverja izven evrope potem je đabe tud če maš 50/50 k je povezava do tm 1mb hahahah
Nigaaazz

roli ::

V zadnjih parih letih je ponudba širokapasovnih storitev vsaj v moji okolici precej narasla. Prej smo komaj imeli 1MB ADSL. O kaki televiziji smo lahko le sanjali. Leta 2007 je siol nadgradil centralo na ADSL2 in od takrat imam tudi Siol TV in še vedno 1MB/256 povezavo.

Sem pa par dni nazaj gledal, da bi šel na T2. Pred mesecem, ko sem gledal je bilo vse kar mi je T2 lahko ponudil 1MB paket in telefonijo. Par dni nazaj pa mi je kar naenkrat na voljo 60MB/25MB z TV in telefonijo. Seveda vem da kaj takega ni mogoče (brez optike sploh) na našem naslovu ker smo skoraj 2km od centrale (dolžina kabla mislim, da je okoli 1.8km). Ampak, če bi dobil 4MB/512kb +TV kar sedaj lahko dobim preko telekoma bi bilo dobro. Mislim, da bom poklical na T2 pa se malo pozanimal kako in kaj.

Seveda pa je cena siol in T2 precej podobna:
Torej sem šel gledati za enak setup kot ga imam zdaj (TV-polni + internet 1MB/256 = 35EUR). Po podražitvi na siolu me košta mislim da okoli 44EUR po novem letu pa še 4EUR več za HBO = 48EUR. Če bi sedaj vzel popolnoma enako zadevo (torej tudi HBO paket) pri T2 bi me prišlo 43,5EUR kar je nekje isto sranje. Seveda je verjetno nekaj razlik v programih in kvaliteti storitev. Res pa je, da lahko potem na T2 prestavim še telefonijo to se pa potem že precej pozna. Samo ne vem kako bi naredil, ker trenutno se v naši občini nekaj govori o optiki.

Sicer pa siol vsaj glede interneta ponuja čisto zadovoljivo kvaliteto storitev. Letos namreč ni bilo še nobenega izpada interneta!
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

trnvpeti ::

t2 20/20 do serverja v evropi vlece z 20m hahaha
bravo siol, ko tolk spara do evrope :)

Machiavelli ::

V evropi ja daj probi iz tajvana alpa rusije hahahaha
Nigaaazz

trnvpeti ::

a ze spreminjas :)

Tilen ::

Akcije so ponavadi jeseni :)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

DarkSite ::

A se kaj ve kdaj bo imel T-2 kako akcijo? Za optiko mislim.

Recimo, da povečajo hitrost ob isti ceni seveda...

10/10 na 20/20
20/20 na 50/50
50/50 na 100/100
itd...

?

trnvpeti ::

sej nihce ne rabi vec kot 10/10

PaX_MaN ::

sej nihce ne rabi vec kot 10/10

I do.
Komaj čakam na UPC in docsis 3.

trnvpeti ::

za kaj rabis vec kot 10/10?

PaX_MaN ::

Ker pač ... rabim?

BALAST ::

Za širjenje obzorja in intelekta! >:D

trnvpeti ::

ce rabis, zakaj nimas najetega voda, recimo 100/100?
eh, pac rabis :)

ender ::

Zato, ker takrat ko hočem nekaj downloadat, hočem to takoj, ne pa da čakam.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

PaX_MaN ::

ce rabis, zakaj nimas najetega voda, recimo 100/100?
eh, pac rabis :)

Rekel sem, da rabim, ne, da sem nor.

Vanadium ::

saj baje bo t-2 povecal hitrosti (na optiki)

jype ::

trnvpeti> sej nihce ne rabi vec kot 10/10

Meni bi 100/100 prišlo še kako prav.

Zakaj nimam najetega voda? Ker bi me stal več kot bajta, do katere bi ga vlekel.

trnvpeti ::

a tudi ti, "ker, pac rabim" :)

fopi ::

Glede vezave, bi bilo zanimivo videti statistiko T-2 koliko ljudi dejansko menja na drugega ponudnika v manj kot 1 letu. Mislim, da zelo malo. Verjetno ljudje sploh ne menjajo par let. Torej je z tega vidika vezava brez veze, saj če so ljudje zadovoljni z ponudnikom ga ne menjajo. Iz tega sledi, da ponudnik z vezavo že vnaprej ve, da uporabnik s storitvijo ne bo zadovoljen in veže uporabnika da ne bo menjal. :)

DarkSite ::

Dej Trnvpeti zakaj ne uporabljaš še 54k-ke??? Ker ti ne rabiš še ne pomeni, da drugi ne. RAZVOJ GRE DALJE!

MadPanter mogoče veš kaj več glede povečanja hitrosti? Kje si pa slišal za ta "baje"?

trnvpeti ::

se nihce mi ni razlozil, zakaj rabi 10/10
no, mogoce lahko ti poskusis, pa se meni das idejo, kje bi potreboval

squngy ::

ker pac rabim >.>

Fantje, ob takih prilikah se reče: "ker imam doma server im mi vsak mbps pride prav" :P

dejanslo ::

Se je še komu na t-2 dsl zgodilo, da se mu je hitrost "kar tako" popravila? Moja hitrost namreč ni dosegala naročenega paketa, poskusili smo vse, potem pa sem se pač sprijaznil s 540k uploada in tako je bilo več mesecev. Pred par dnevi pa sem bil lepo presenečen, ko je naenkrat začelo delovati s polnim megabitom..
There`s More Than One Way To Do It
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bela hiša: ukinitev nevtralnosti interneta prinesla 50 milijard dolarjev

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
84813 (3570) zavajon
»

Internet v Sloveniji cenejši, dostopnejši kot v Kanadi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Diski
10828200 (25705) BlueRunner
»

T-2 scenarij ( stečaj itd)- je možen odkup/najem vlakna ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
905808 (4007) Okapi
»

Širokopasovni internet se cení

Oddelek: Novice / Ostale najave
375735 (3840) techfreak :)
»

Najcenejši ADSL (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
849749 (6422) pupsi1984

Več podobnih tem