» »

Rezultat uzakonjenega oglaševanja garantirane hitrosti interneta na Madžarskem medel

Rezultat uzakonjenega oglaševanja garantirane hitrosti interneta na Madžarskem medel

Ars Technica - Zagotavljanje hitrosti dostopa do interneta je hecna stvar. Naši ponudniki dostopa do interneta (ISP-ji) se trudijo po najboljših močeh zagotavljati oglaševano in dogovorjeno hitrost dostopa do interneta, a jim vedno ne uspe. Iz takšnih ali drugačni razlogov hitrost ni vedno maksimalna in če so težave stalne, pač ponudijo cenejši paket ali, če tega ni, znižanje cene. K sreči se ne držijo slepo Splošnega akta o prenosni hitrosti, primerni za funkcionalen dostop do interneta, v katerem je Agencije za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije primerno prenosno hitrost zakoličila pri 28.800 bitih na sekundo. V tujini je stanje še slabše, saj je ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) ta teden ugotovila, da je povprečna hitrost dostopa do interneta nekako polovica oglaševane. Podobno so tudi v Veliki Britaniji ugotovili, da v povprečju kupci dobijo polovico plačanega.

Na Madžarskem so ta problem elegantno rešili s predpisom, da morajo ISP-ji jasno označiti garantirano hitrost in jo tudi ves čas nuditi. Rezultati tega ukrepa so bili hitro vidni. Madžarska podružnica T-Mobila na primer oglašuje kabelski dostop do interneta s hitrostjo 5 Mbps z garantiranim prenosom 500 kbps, medtem ko je na optiki zagotovljenih 2,5 Mbps. Podobno, denimo, H1 Telekom na svojem ADSL-u nudi 5 Mbps, a zagotavlja le 1 Mbps. Najhitrejša možna povezava, ki jo je sploh moč dobiti, 25 Mbps, garantira uborne 4 Mbps.

Na tak način so se podjetja elegantno izmazala iz tega pravila. Da jim ne bi bilo potrebno plačevati pogodbenih kazni, so garantirane hitrosti postavila smešno nizko. Uporabniki pa s tem, resda dobronamernim, vladnim ukrepom niso pridobili ničesar.

29 komentarjev

Lonsarg ::

Kaj da niso pridobili uporabniki, zdaj se bo pa pojavil konkurenčni boj med ponudniki, za čimvišjo garantirano hitrost, če morajo to vedno zraven reklame za najvišjo hitrost napisati je ta številka še kako vidna v očeh uporabnikov.

Zheegec ::

če dobim namesto 2Mbit samo 1mbit se ne bi sekiral preveč, če bi bil katastrofalen uptime... To je po mojem bolj pomembno, paketi z garantiranim uptimom so pa *khm* rahlo dragi.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

opeter ::

Kot je v zadnjem stavku napisani: uporabniki od tega nimajo ničesar.
Razen, da sedaj vidijo, kako jih nategujejo. A karavana gre naprej.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

dbevfat ::

Zakaj naj uporabniki ne bi imeli nič od tega? Zdaj pač začenjajo gledati garantirane hitrosti kot merilo za kakovost paketa: če mi nekdo prodaja 100 Mbit z garantirano hitrostjo 1 Mbit, bom raje izbral 10 Mbit paket z garantirano hitrostjo 2 Mbit.

Če bo nek ISP garantirano hitrost napihoval preko zmogljivosti, bo kršil zakon. Torej se bodo trudili oglaševati čim višje garantirane hitrosti, pri tem pa bodo omejeni z dejanjsko zmogljivostjo omrežja in če bodo hoteli povišati garantirano hitrost, bodo morali izboljšati omrežje ...
nvr2fat

driver_x ::

S tem so uporabniki pridobili OGROMNO, saj dobijo podatek, kolikšna je dejanska garantirana hitrost, ISP-ji pa se je morajo držati.

BlueRunner ::

Če je bil cilj, da bi imeli uporabniki v povprečju višje hitrosti, potem je bil cilj nerealen. Verjetno tudi zato, ker se ni spremenilo nič, da bi bilo možno zagotoviti te večje hitrosti.

Če je bil cilj, da se preneha z napihovanjem številk, ki nimajo nikakršne povezave z realnostjo, je bil cilj v celoti dosežen. Uporabnik se bo lahko sedaj bolj informirano odločal o temu kaj si želi in kaj za svoj denar dejansko dobi.

Sedaj bi zlobe morale predpisati samo še obvezno objavo povprečne hitrosti po navadni metodi in po mediani. >:D

Oh, kaj pa vem. Mobitel: 22Mbit/s max, 64kbit/s garantirano, 128kbit/s mediana. Cena sitnica. Reklama: "širokopasovni mobilni internet". My a**. Prej bi rekel ISDN internet.

Wrop ::

Jst pa imam obraten "problem". Imam 1Mb paket, dela pa z okoli 1,2Mb/s. Nimam se kaj pritoževat. :D

Rippy ::

Kako pridobijo uporabniki? ISP jim lahko proda 25mbit paket tudi če jim odaljenost omogoča samo 4mbit. To je v mojih očeh čisto nategovanje stila 600W PMPO PC speakers. ISP ne bi smel prodati paket, ki višji od zmogljivosti linije.

koyotee ::

men tut 1Mbit vleče ~160kb/s :)
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

lurker ::

Če je bil cilj, da se preneha z napihovanjem številk, ki nimajo nikakršne povezave z realnostjo, je bil cilj v celoti dosežen. Uporabnik se bo lahko sedaj bolj informirano odločal o temu kaj si želi in kaj za svoj denar dejansko dobi.
Moral bi bit obvezen disclosure 'Pirate Bay The Hurt Locker testa'. Šele potem bi bili uporabniki polno informirani o 'sposobnostih' njihove povezave.:))

Osprey ::

Tudi jaz ne vidim poante v misli, da uporabniki niso nič pridobili. Seveda so - OGROMNO, pridobili so nekaj, kar mi še nismo. Operaterji garantiranih hitrosti hitro ne bodo več postavljali smešno nizko, ko bodo ugotovili, da precej uporabnikov na ta podatek da več kot na max. hitrost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Osprey ()

BIG_Yack ::

Najprej bi opozoril samo na napako v novici. APEK je Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije in ne to, kar je zapisano v novici.

Rippy je izjavil:

Kako pridobijo uporabniki? ISP jim lahko proda 25mbit paket tudi če jim odaljenost omogoča samo 4mbit. To je v mojih očeh čisto nategovanje stila 600W PMPO PC speakers. ISP ne bi smel prodati paket, ki višji od zmogljivosti linije.

S tem se čisto strinjam. Pred kratkim sem poprosil za ponudbe pri nekaterih operaterjih, ker se moram premakniti v višjo prestavo (trenutno imam 1Mbps/256Kbps pri SiOL-u) in vsi so odgovorili glede na oddaljenost od lokalnih central - to je pohvalno.

jlpktnst ::

Hja, garantirana hitrost je prvi korak.

Naslednji korak je garantiran uptime podnevi 6-24 recimo, pa max količina downtimea ponoči. Recimo garantiran 99.9% uptime in 2 uri downtime na mesec ponoči.

Naslednji korak je minimume za to spravit v ustavo!

Tilen ::

Določen uptime je seveda garantiran. Preveri pri ponudnikih storitev, ne na pamet. Poslovni uporabniki lahko celo sklenejo posebne pogodbe katere zagotavljajo odpravo napake v nekem času.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Zheegec ::

uptime ni garantiran, lahko pa zavrneš plačilo, če je uptime manjši od X - kar je ponavadi 24ur na mesec downtime.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Bistri007 ::

driver_x je izjavil:

S tem so uporabniki pridobili OGROMNO, saj dobijo podatek, kolikšna je dejanska garantirana hitrost, ISP-ji pa se je morajo držati.

Daj no daj.
Preberi si rajši http://www.google.com/#num=50&hl=en&q=i...

What is over subscribing ?

Over subscription is the practice of selling more circuit bandwidth coming from clients in to the ISP than bandwidth going out to the Internet. This of course creates a bottleneck at the ISP. In general, a client's speed is only as quick as the slowest link. Usually, if you're getting an unbelievable price, you are usually also getting a higher over subscription rate.

ADSL can have a higher oversubscription rate with fewer penalties, because it is assumed that residential circuits (single IP, single PC accounts) will be utilized less frequently. Business SDSL accounts on the other hand, are already sharing (oversubscribing) their circuit bandwidth internally between all Office PCs. In many cases, the client's SDSL circuit may already be consistently utilized near capacity. This is why Business SDSL should not be oversubscribed at the ISP. High oversubscription rates will lead to slow performance, unreliable mail delivery, and lost data packets.
http://www.rapiddsl.net/FAQ.htm#oversub...


Še ena razlaga:
As an ISP OverSubscription is your friend. Typically ISP's will over subscribe somewhere between 5 and 20 to 1 for broadband cable/DSL access. What that means is that if you have 128k of bandwidth you should be able to sell somewhere between 5 and 20 times that much bandwidth on to people. How much you over subscribe depends on your customer base and your customer usage patterns. For example when I worked for an ISP in Alaska we could over subscribe nearly twice as much in the summer as we could in the winter (cause there's nothing to do in the winter but surf the net ... ).

One key part of managing this will be bandwidth restricting people, typically with a CIR/MIR type setup. As an example lets say you have a T1 to the internet (which is 1.544 megabits). You guarantee each customer 64kb no matter what but you allow them to burst up to 256kb if the BandWidth is available unused. In the case 64kb is the CIR and the 256kb is the MIR.

You now over subscribe based on the CIR. Doing some math we find that 1544/64 = 24.12 which means that with 24 customers you can guarantee that even if everyone runs their pipe at full bore they will all get their guaranteed 64kb. However in the real world BandWidth is expensive and and you never have all your customers using all their bandwidth at the same time so you can over subscribe by X times. If you wanted to be really nice to your customers you might start at 5 times OverSubscription. That means you can sell 120 accounts before your T1 is full.

From an ISP's point of view OverSubscription is the only way they make money and keep prices competitive. From a CommunityNetworking point of view OverSubscription is how you keep your members costs as low as possible.

http://wiki.personaltelco.net/OverSubsc...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bistri007 ()

detroit ::

jst na amisu plačujem 10mb linijo imam 3:)
je pa še zmeri ugodno, sam hočejo mi neke buče prodajat da višje ne gre a leto prej sm imel 10mb brez prekinitev....
Skero

KaRkY ::

Zheegec je izjavil:

uptime ni garantiran, lahko pa zavrneš plačilo, če je uptime manjši od X - kar je ponavadi 24ur na mesec downtime.


Koliko pa ma SIOL za to ker sem bil enkrat čez 1 teden brez neta pa sem komaj nahecal da so spustili račun za nekaj malega. Pa še po kakem tednu nebi prišli popravit če nebi začel groziti z inšpekcijo.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

Tilen ::

detroit je izjavil:

jst na amisu plačujem 10mb linijo imam 3:)
je pa še zmeri ugodno, sam hočejo mi neke buče prodajat da višje ne gre a leto prej sm imel 10mb brez prekinitev....


Najverjetneje plačuješ odprto hitrost "DO" neke hitrosti katera vključuje tudi hitrost 3 Mbit. Preveri na pogodbi. 8-)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Etwa ::

detroit je izjavil:

jst na amisu plačujem 10mb linijo imam 3:)
je pa še zmeri ugodno, sam hočejo mi neke buče prodajat da višje ne gre a leto prej sm imel 10mb brez prekinitev....


To je zato ker se je od lani vec folka priklopl na centralo ... pac tvoj sosed bi tudi mel 10MB ... al pa še huje kar se dogaja ... ker je siol lastnik centrale enostanov odlopi konkurenci (amis) in preusmeri na siol. (Ne me držat na besedo lahko ti na siolu dela isto sranje).

Drgač pa je v sloveniji enako ... poklič svojga operaterja in vpraši koliko zagotavlja na tvoji lokaciji ... mislim da je predvsem odvisno od odaljenosti centrale ... pa več kot 2km je 265 kolikor se prav spomnim.

Tilen ::

Vzorčna ponudba za razvezan dostop do krajevne zanke in skupno lokacijo - Telekom Slovenije, d.d.


Razdalja * Sinhronizacijska
hitrost (bit/sek)
pod 1 km 6 M/ 256 k
od 1 do 2 km 4 M/ 256 k
od 2 do 3 km 2 M/ 256 k
od 3 do 4 km 1 M/ 256 k
nad 4 km 256 k
* zracna razdalja x 1,6
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Bistri007 ::

detroit je izjavil:

jst na amisu plačujem 10mb linijo imam 3:)
je pa še zmeri ugodno, sam hočejo mi neke buče prodajat da višje ne gre a leto prej sm imel 10mb brez prekinitev....

To niso buče. Tu mislim tudi da ne gre za oversubscribing, pač pa povečane presluhe med DSL paricami v Telekomovem kablu (Googlaj za DSL crosstalk). Možno tudi, da so kje na parici to tebe zarjaveli kontakti. Kablom se z leti tudi manjša kapaciteta. ADSL1 je pri presluhih večal oddajno moč, ADSL2+ pa ob presluhih zmanjša oddajno moč, da tako poveča prenosno zmogljivost kabla (da ni beggar-thy-neigbor politika - Beggar thy neighbour @ Wikipedia )

Meni je na vikendu najbolj ugodno imeti pri T-2 Brezčasni VDSL. Me pride 10/2 ceneje kot prej 1/1 paket. Upload je približno 1Mbit, do 10Mbit pa dela internet, če ni nobenega TV IPTV streama.

So me že skušali prepričati da mi 10/2 ne bo delovalo in mi ponuditi dražjo nepaketno ponudbo 4/1. Sem pač podpisal, da se strinjam, da mi na tej liniji ne bo delalo 10/2 + TV. Zdaj je pač vprašanje kaj imaš raje: dražji 4/1 ali cenejši 10/2, ki ti dejansko vleče 10/1, če ni TV vklopljen...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bistri007 ()

Pyr0Beast ::

So me že skušali prepričati da mi 10/2 ne bo delovalo in mi ponuditi dražjo nepaketno ponudbo 4/1. Sem pač podpisal, da se strinjam, da mi na tej liniji ne bo delalo 10/2 + TV. Zdaj je pač vprašanje kaj imaš raje: dražji 4/1 ali cenejši 10/2, ki ti dejansko vleče 10/1, če ni TV vklopljen...

Enako tukaj 4/1 je bil ene 5 eur dražji.
Samo da dela 10/2 bp ob 2h TV-jih.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

detroit ::

Tilen je izjavil:

detroit je izjavil:

jst na amisu plačujem 10mb linijo imam 3:)
je pa še zmeri ugodno, sam hočejo mi neke buče prodajat da višje ne gre a leto prej sm imel 10mb brez prekinitev....


Najverjetneje plačuješ odprto hitrost "DO" neke hitrosti katera vključuje tudi hitrost 3 Mbit. Preveri na pogodbi. 8-)

Vsekakor res, samo čemu padec:(
Skero

urosh ::

verjetno stabilni liniji...

Predvidevam, da bi ti lahko dali 10 Mbit, samo bi potem non-stop tožil, da ti prekinja linijo. Potem se pa poišče še najvišjo možno hitrost, ki deluje stabilno in to imaš potem ti. Kolikor pa vem, pa ima Amis res paket "DO" se pravi nisi kupil 10Mbit, ampak DO 10Mbit. Sigurno pa je možno naročiti 4Mbit paket, ki ti bo res delal na 4Mbit (ali manjši ali večji paket).

lp

detroit ::

točno tako je bilo, samo je bilo 10mb maaaaa...nima veze se že menim z osebo z amisa:)
Skero

MrStein ::

Namesto, da bi imel 10 paketov, ima Amis enega (OK, 2).

S tem poenostavijo zadeve zase in za uporabnike.

Lastnost linije pa se krepko spreminja.
Ko sem jaz naročeval, je izmeril nekje 7 Mbps (tu nekje, se ne spomnim točno).
Čez teden dva so še enkrat merili, pa je bilo že 1 mega manj.
Potem smo naročili paket "do 10" in smo imeli nekje 6 Mbps.
Čez čas je padlo na 5,5 Mbps.
Po enem večjem izpadu (elektrike, če se prav spomnim), se mi je modem spet povezal na 7 Mbps (najbrž so sosedi še imeli izklopljeno in sem dobil bolj čist linijo).
Zadnjih nekaj tednov imamo na 6,3 Mbps.

Če bi imel paket "fixno 7 Mbps", bi vsaka dva tedna imel neke urgence in pritožbe, ker ne dosega 7 mega.
Tak pa dobim, koliko je fizično možno in se ne sekiram ne jaz, ne Amis.

Je sicer res, da ima tako Amis manj motivacije za izboljšavo linij...
Ampak vem, da 10 Mbps itak ne bo nikoli vleklo, za 10% pa mi je brez veze čas zgubljat.

(na drugi lokaciji imam T-2 20/4 , a upload gre le do 3 cela nekaj. Fizična omejitev spet.)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

McGregorSL ::

to zato ker v vladi/ah delajo butli oziroma prijatelj, znanci, sorodniki... ki pa nimajo pojma sploh kaj se dogaja kaj šele uvesti neko "dobro" rešitev...

ss1234 ::

hehe pr nm je hudo k iz 20/2 mbit skoč na 27/27 mbit. to se dogaja kr dost:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Povprečna hitrost dostopa do internet nekoliko nižja

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
336364 (4636) Jst
»

Britanski ISP ponuja prioritizacijo prometa

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
227540 (6336) BlueRunner
»

Rezultat uzakonjenega oglaševanja garantirane hitrosti interneta na Madžarskem medel

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
298231 (7054) ss1234
»

Internet v Sloveniji cenejši, dostopnejši kot v Kanadi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Diski
10828100 (25605) BlueRunner
»

Na Finskem univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
324997 (3598) Okapi

Več podobnih tem