» »

Recesija - kako se spopasti z njo

Recesija - kako se spopasti z njo

1
2
3 4 5

Pšenični ::

"Konkurenca je sedaj slaba. Recesija je posledica nekonkurenčnosti gospodarstva".

Konkurenca je v času globalizma izredna. Vzpostavljajo se npr. že virtualne organizacije, ki sodelujejo za čas določenega projekta. Trditev, da je recesija posledica nekonkurenčnosti gospodarstva žal ne drži. Recesija je posledica umetnega napihovanja vrednosti nepremičnin, delnic, tudi avtomobilov in hkratne zmajnšanje kupne moči prebivalstva.

Npr. obresti na banki imamo 4% na leto. Vemo kakšen donos bomo dobili. Po drugi strani so nas učili da naj bi bil donos delnice tam okoli 7% njene vrednosti. Če gledamo vrednost merkatorjeve delnice 160 evrov in lansko in letošnjo dividendo vidimo, da je majnša od bančnih obresti. To pomeni, da je nekaj narobe, ali je uprava nesposobna ali je delnica precenjena za 100% ali oboje skupaj. Zraven moram seveda napisati, da je to hipotetični primer, da me ne bo kdo tožil. Poleg tega so naši managerji delnice zastavljali za bančna posojila. Zastavljali so seveda delnice podjetja, ki naj bi ga šele kupili-pravno formalno. Tako imajo pri nas banke polno delnic Istrabenza, Petrola, ....., ki so vredne natanko toliko, kolikor dobimo ob letu osorej za delnico in nič več.

Tako na oko bi rekel človek tistim, ki še imajo kaj delnic, da naj jih čimprej prodajo.

Pred dvajsetimi leti je bil npr. kvadratni meter zazidljivega zemljišča v Logatcu 10 evrov. Danes je oziroma do nedavnega je bil 280 evrov in več. Če pogledamo plače v tistem času in danes vidimo, da se niso povečale za 28 krat. Ogromno denarja z borz, iz najrazličnejših špekulacij se je prelival v nepremičnine in v najrazličnejše nakupe dobrin. Zaenkrat je tega konec, konec fantastičnih prilivov, ki niso bili ustvarjeni s poštenim delom, ampak je ta denar pritekal iz borze, saj so delnice Rastle in še enkrat rastle največkrat brez ustrezne podlage iz poslovanja. Ogromno povpraševanje ustvarjeno na ta način pa se je naenkrat sesedlo.

Torej nam zaenkrat kaže, da bomo morali živeti samo od tistega kar bomo zaslužili s poštenim delom. Zelo verjeto tudi sledi padec cen nepremičnin za najmajn 60% lahko tudi več. Heh, pred kuhinjskim oknom imam nov blok z okoli 30 stanovanji od katerih so prodana le tri. V bistvu je blok končan, vendar vse stoji. Že celo zimo. Ni denar, sploh ni denar. Ko, gledam skozi okno razmišljam, morda pa ta recesija le ni tako slaba, morda bodo nekateri sedaj tudi s poštenim delom prišli do stanovanja. Poleg tega sem tudi sam postal bolj skromen in zadovoljen. Heh, gleda da tale recesija vpliva tudi že name..

Atos ::

Sam nisem nikakor ekonomist niti ne poskušam biti. To se verjetno opazi tudi pri mojih komentarjih. Vendar mnogi tukaj so še tisoč krat večji fenomeni :)

Globalizacija, da je povzročila krizo, je prva taka cvetka. Druga, da je Slovenija zapufana. Tretja, da moramo slovenci trošiti za izhod iz krize. Četrta, da se primerja posojila običajnim državljanom s tako imenovanimi "tajkuni". Tista o 80% obdavčitvi pa itak zmaga.

Kako je globalizacija povzročila krizo je beyond me. Mogoče je nekdo pač prišel do tega, ker je rekel takole: kriza se je zgodila leta 2008, globalizacija je bila na višku 2008 -> iz tega sledi, da je globalizacija kriva za krizo. Tako dela marsikateri slovenski populistični politik pa še kdo, ampak če se dva dogodka zgodita ob istem času to nujno ne pomeni, da sta vzorčno posledično povezana. V bistvu je večja verjetnost, da nista.

Slovenija nikakor ni zapufana. V bistvu nam tukaj kaže precej dobro. Procent ljudi, ki ima kredite, ki jih ne more odplačati je v primerjavi z drugimi državami majhen. Tudi delež slabih posojil je majhen. Od kje tukaj večini vam, da je to glavni problem krize v Sloveniji je spet beyond me :) Posledično nevem, od kje komu ideja o slabi banki v Sloveniji. Niti en sam razlog za kaj takega pri nas ne obstaja, niti nihče o tem ne govori. Kvečjemu se govori ravno nasprotno, da slabe banke Slovenija ne potrebuje.

Naj mi nekdo potem še razloži, kako zaboga bomo slovenci rešili krizo s trošenjem :D Krizo bodo s potrošnjo rešile velike države. Mi smo samo "along for the ride" - kamor nas pač tok odnese. V tem vmesnem času pa čim več prišparajmo, da bomo takrat, ko se bodo kazalci obrnili navzgor to krizo čim bolj izkoristili. Slovenija s potrošnjo ne bo rešila nikogar, še najmanj sebe. Ko bo enkrat doseženo dno, takrat pa se zgodba obrne (tu ni mišljen niti najmanj samo delniški trg). Ampak rebound bodo pa dosegle velike države. Nam preostane, da šparamo, čakamo in opazujemo stanje v Nemčiji, Franciji, tudi ZDA. Zakaj mislite, da so Nemci po Veliki depresiji tako zasovražili Žide? Zato, ker so se edini znašli in vedeli, kaj delajo. Ko so videli, da gre vse k vragu so investirali v zlato, potrošnjo omejili na minimum in čakali. Ko so se začeli kazati dobri znaki otoplitve pa so zaslužili. Taki ljudje (ne mislim na Žide, nasplošno, da me ne bo kdo obsodil česa :) so bili edini zmagovalci takrat, zato pa so tudi največ pretrpeli potem v 2. sv. vojni. Ampak ta sistem deluje samo, če je delež "pametnih" ljudi majhen, kar ponavadi tudi je in kar še v večji meri velja za nas, ker smo že itak majhni.

Še zadnje moram zapisati, da si pa kljub temu, da želimo, da potrošnja v velikih državah spet steče, ne želimo potrošnje kakršno smo poznali v zadnjih letih. Ta je namreč kriva za to, kar imamo sedaj. Nekateri tukaj bi spet radi naredili enako napako. Namesto, da bi balon napolnili do mere, ko je še vzdržan, bi ga spet pumpali dokler bi se dalo. Iz krize je jasno vidno, da ljudje živijo večinoma v oblakih. Vsak bi rad živel čim boljše sedaj, kaj bo pa jutri pa je vsem malo mar. In to je edini razlog, zakaj popolnoma prost trg ne bo nikoli deloval.

EDIT: napake

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Atos ()

Utk ::

@CrniE


Šparat bi morali prej, zdaj nima pomena. Ampak kaj ko je vsak z 800 evri plače bil preveč fin, da bi šel kdaj v hoffer, čeprav imajo druge trgovine slabše in dražje stvari, narejene v enem od slovenskih tozdov, vodenih od sindikatov in/ali kmetov. Če povprečni slovenski snob z 800 evri plače raje kupi slovensko, kot avstrijsko, ki je boljše in ceneje, prav, naj da. Samo naj zdaj ne jamra o krizi. Prej bi malo pomislil, kolk je denar vreden.



Če znam jaz kaj brat, tukaj praviš da bi morali hodit samo v Lidl in Hofer, ter kupovat tuje izdelke. Ki so kao cenejši in boljši. Torej bi ostali brez dela vsi trgovci in tovarne, ki proizvajajo za njih.
Torej izvažat naš denar v tujino. No kako pa si pol predstavljaš da bi v Sloveniji izgledalo, če začnemo po tvojem načrtu delat ?

Za visoke cene in nizke plače je krivec samo en. Država.

Država pobere en kup denarja od vseh delavcev (ki ne delajo na črno). Država je nesposobna uveljavljati lastne zakone. Ker bi to prikoritnikom zmanjšalo €. Subvencionirajo propadle firme & "tajkune"; itd. In z tem silijo tudi zdrava podjetja v propad.

Stabilna stavba ne more stati na gnilih temeljih. In se prej ko slej poruši. Če bomo imeli srečo bo zraven sesula tudi gnile temelje. Potem pa lahko gradimo znova...

Glej, ti hodi kupovat kar hočeš kamor hočeš. Ampak, dokler kupuješ dražje in slabše, samo zato, ker je slovensko in kul, ker je nekdo na tv rekel, da je hoffer samo pofl za reveže, mi prosim lepo ne jamraj o inflaciji, recesiji in ne vem čemu. Če bi ljudje kupovali boljše in cenejše (ne glede na to iz kod prihaja), bi se temu hitro priladogila tudi slovenska podjetja. Mi nismo nič bolj neumni kot Avstrijci, in če lahko oni naredijo nekaj za neko ceno, lahko tudi mi. Ampak ti, in tebi podobni, dajate slovenskim podjetjem samo potuho, in jih prepričujete, da lahko doma prodajajo vsako sranje po vsaki ceni, glavno, da gor piše neka slovenska znamka, magari je vse skup narejeno na kitajskem. V vsaki evropski državi, ki resno proizvaja avtomobile, imajo zdaj subvencije za nakup novega avta. Vseeno se proda dosti manj kot prej. Vsaka država bi s tem rada rešila svoje službe. V Sloveniji ni nič od tega, ampak vseeno so cene avtov padle za 20-30 procentov. Zdaj mi pa lepo prosim povej, za kolk je padla cena gorenjevih pralnih strojev. Za kolk je padla cena kruha, odkar je pšenica dosti cenejša kot je bla prej, ko je bila kriva za inflacijo. Kolk je cenejše vse drugo, za kar je bla kriva draga nafta, ki ni več draga. Meni prav dol visi, kdo je lastnik neke firme. Nič ne bom kupil od nikogar in pri nikomur, za kar mislim, da ni vredno te cene. Tudi v hofferju se prodaja marsikaj slovenskega, če je konkurenčno. In ko bomo v Sloveniji sposobni naredit sok in pršut hofferjeve kakovosti za hofferjevo ceno, ga bojo z veseljem v hofferju prodajali. Ali ga pa naj prodajajo v slovenskem mercatorju zarad mene. Meni je vseeno. Rad bi samo, da slovenska podjetja postanejo konkurenčna evropskim. S tem jim delam in želim več dobrega, kot vsi tisti, ki kupujejo slovensko iz principa, magari stvar preplačajo. S tem jih dolgoročno obsojajo na propad.

AngelOfDeath ::

@CrniE


Šparat bi morali prej, zdaj nima pomena. Ampak kaj ko je vsak z 800 evri plače bil preveč fin, da bi šel kdaj v hoffer, čeprav imajo druge trgovine slabše in dražje stvari, narejene v enem od slovenskih tozdov, vodenih od sindikatov in/ali kmetov. Če povprečni slovenski snob z 800 evri plače raje kupi slovensko, kot avstrijsko, ki je boljše in ceneje, prav, naj da. Samo naj zdaj ne jamra o krizi. Prej bi malo pomislil, kolk je denar vreden.



Če znam jaz kaj brat, tukaj praviš da bi morali hodit samo v Lidl in Hofer, ter kupovat tuje izdelke. Ki so kao cenejši in boljši. Torej bi ostali brez dela vsi trgovci in tovarne, ki proizvajajo za njih.
Torej izvažat naš denar v tujino. No kako pa si pol predstavljaš da bi v Sloveniji izgledalo, če začnemo po tvojem načrtu delat ?

Za visoke cene in nizke plače je krivec samo en. Država.

Država pobere en kup denarja od vseh delavcev (ki ne delajo na črno). Država je nesposobna uveljavljati lastne zakone. Ker bi to prikoritnikom zmanjšalo €. Subvencionirajo propadle firme & "tajkune"; itd. In z tem silijo tudi zdrava podjetja v propad.

Stabilna stavba ne more stati na gnilih temeljih. In se prej ko slej poruši. Če bomo imeli srečo bo zraven sesula tudi gnile temelje. Potem pa lahko gradimo znova...


Glej, ti hodi kupovat kar hočeš kamor hočeš. Ampak, dokler kupuješ dražje in slabše, samo zato, ker je slovensko in kul, ker je nekdo na tv rekel, da je hoffer samo pofl za reveže, mi prosim lepo ne jamraj o inflaciji, recesiji in ne vem čemu. Če bi ljudje kupovali boljše in cenejše (ne glede na to iz kod prihaja), bi se temu hitro priladogila tudi slovenska podjetja. Mi nismo nič bolj neumni kot Avstrijci, in če lahko oni naredijo nekaj za neko ceno, lahko tudi mi. Ampak ti, in tebi podobni, dajate slovenskim podjetjem samo potuho, in jih prepričujete, da lahko doma prodajajo vsako sranje po vsaki ceni, glavno, da gor piše neka slovenska znamka, magari je vse skup narejeno na kitajskem. V vsaki evropski državi, ki resno proizvaja avtomobile, imajo zdaj subvencije za nakup novega avta. Vseeno se proda dosti manj kot prej. Vsaka država bi s tem rada rešila svoje službe. V Sloveniji ni nič od tega, ampak vseeno so cene avtov padle za 20-30 procentov. Zdaj mi pa lepo prosim povej, za kolk je padla cena gorenjevih pralnih strojev. Za kolk je padla cena kruha, odkar je pšenica dosti cenejša kot je bla prej, ko je bila kriva za inflacijo. Kolk je cenejše vse drugo, za kar je bla kriva draga nafta, ki ni več draga. Meni prav dol visi, kdo je lastnik neke firme. Nič ne bom kupil od nikogar in pri nikomur, za kar mislim, da ni vredno te cene. Tudi v hofferju se prodaja marsikaj slovenskega, če je konkurenčno. In ko bomo v Sloveniji sposobni naredit sok in pršut hofferjeve kakovosti za hofferjevo ceno, ga bojo z veseljem v hofferju prodajali. Ali ga pa naj prodajajo v slovenskem mercatorju zarad mene. Meni je vseeno. Rad bi samo, da slovenska podjetja postanejo konkurenčna evropskim. S tem jim delam in želim več dobrega, kot vsi tisti, ki kupujejo slovensko iz principa, magari stvar preplačajo. S tem jih dolgoročno obsojajo na propad.



Vidim da ti branje ne gre preveč dobro. Nikjer nisem rekel da hodim kupovat dražje in slabše. To si si izmislil ti. Ljudje so preveč naivni in letijo kot ovce k prodajalcu, ki ima napisano da je kaj v akciji. Čeprav je tista zadeva ponavadi dražja kot brez akcije. Hofer tudi dela vsakotedenske akcije, a izdelkov ki so v akciji v trgovini tisti teden čudežno ni, no saj jih nikoli ni bilo. Saj bodo ljudje prileteli in kupili kaj drugega. Denar ki ga trgovine pobirajo pa ne pride do delavcev, ker kar lepo izginja. Ampak to bi spet moral nekdo preiskovati... Pa dosti o trgovinah.

Za visoke cene je kriva "država", ker ne preiskuje dogovarjanj med trgovci. No saj jih je začela pa je Pahor dal predvolilno obljubo da bo vse takšne preiskave ukinil če pride na oblast. Rečeno storjeno.

Mislim da bi večina ljudi rada da bi naša podjetja bila konkurenčna evropskim. Žal to ne gre nekje kjer vsi prikoritniki gledajo samo za svojo rit. Za "ovce" se jim pa kratko malo j**. In jih potrebujejo samo tedaj ko hočejo spet na oblast.
edit: Slovnica

jype ::

Atos> V tem vmesnem času pa čim več prišparajmo, da bomo takrat, ko se bodo kazalci obrnili navzgor to krizo čim bolj izkoristili

Kupuje se zdaj, ker je poceni. Tudi, če bo v prihodnosti še ceneje - bomo pač še kupovali. Ko bo začelo jit navzgor bomo kupovali, dokler ne bo predrago, potem pa zares nima več velikega smisla in se pač šlepaš, ko zadeva raste. Razpršene dolgoročne investicije se vedno splačajo, dokler svetovno prebivalstvo narašča.

Atos ::

Kupuje se zdaj, ker je poceni.

Dno še nismo dosegli. Na dolgi rok boš tudi sedaj imel dobiček, vendar če se znajdeš lahko imaš še večjega, če še počakaš.

jype ::

Atos> Na dolgi rok boš tudi sedaj imel dobiček, vendar če se znajdeš lahko imaš še večjega, če še počakaš.

Seveda, a ne "zastonj". Ko čakaš, pada vrednost denarja, ki ga imaš, recesija se poglablja, rizik, da zamujaš, pa povečuje.

monster-x ::

Toliko modrosti na enem kupu, da se res čudim, kako je sploh možno, da smo v kaki krizi ...

Sakkra, raje nehaj trositi neumnosti preden se preveč osmešiš. :)
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Atos ::

No, v krizi kakršnja je danes vrednost denarja ne pada tako hitro. Je v zadnjih letih padala veliko hitreje. Recesija se bo obrnila, ko bo zadostna masa ljudi začela spet normalno trošiti. Nekateri indici kažejo, da se počasi stvari umirjajo, spet drugi, da najhujše šele prihaja. V vsakem primeru bo potrebno nekaj ljudi, podjetij, ki bodo prvi začeli investirati v novo infrasktrukturo, inovacije,... V veliki večini bodo to prav države, zato, ker se podjetjem to ne splača v taki meri, kot bi se jim splačalo investirati čisto na dnu (veliko podjetij s slabimi poslovnimi odločitvami niti nimajo takega kapitala, da bi na veliko investirali). Namreč, preden se recesija dokončno obrne je potrebno vseeno nekaj denarja vstran vrečti, da do tega obrata sploh pride, to pa ni v interesu posameznih podjetij. Je pa v interesu celotne države. Tu pa obstaja majhen zamik med časom, ko se denar vrže v sistem in časom, ko se trendi obrnejo. V tem intervalu ni dobičkov.

Amaya ::

recesijo bom prespal ... :D


Hehe, jst tud...:) Drugače je pa ne občutim na lastni koži...verjetno zato, ker nisem delavec v proizvodnji in tisti, ki bo ostal v kratkem brez službe...no ja, pri nakupih je pa tako ali tako potrebno gledat na vsak evro, k je vse tako drago...

Marc` ::

A mi zna kdo povedat, kakšne so napovedi za tečaj GBP/EUR za prihodnjih nekaj mesecev, še posebej zdaj, ko je ECB znižala obrestno mero, pa tudi v VB so se nekaj zniževale, ampak se sam ne spoznam preveč na to. Če se ne da napovedat, ok, zanima me samo zato, ker načrtujem nakup iz VB in bi še malo počakal v primeru, če bi bilo napovedano, da bi funt znal pasti nekje na vrednost, ki jo je imel sredi decembra, torej skoraj 1:1 z Evrom.

Tu je tudi graf, ki prikazuje gibanje vrednosti:

Utk ::

Tega nihče ne ve. Morda kdo misli, da ve, ampak ne ve.

leinad ::

Še bolje bi pa blo da bi enostavno tolk znižala obdavčitev podjetij in porabe, kolikor je potrebno da se tiste silne milijarde sedaj nakapljajo skupaj.

WarpedOne,

ne verjamem, da bi tole imelo kakršenkoli efekt v tej situaciji iz dveh razlogov:

1.) Slovenija je v glavnem v problemih zaradi proizvodnje(pravzaprav je cel svet, le da pri otoških in preko-lužnih dosti večje probleme povzročajo banke) in ne toliko zaradi bank. Proizvodnja pa je v problemih zaradi upada povpraševanja. Kako bo povečana ponudba, ki jo vzpodbujajo nizki davki pripomogla k izhodu iz krize?

2.) Nižji davki na porabo tudi ne vidim kako bi imeli efekt. Poraba je na podnu ne zato, ker bi vse postalo kar naenkrat tako drago, ampak ker ljudje niso več sigurni glede varnosti njihovega delovnega mesta. Varčevanje bo ostalo na maksimumu.

Sloveniji okrog 70% BDP predstavlja izvoz(v glavnem v Nemčijo, ter ostale EU države). Ko bo v Nemčiji in ostalih državah kriza mimo, bo tudi pri nas. Upanje, da bo to kaj prej, pa so le pobožne želje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

leinad ::

Kako je globalizacija povzročila krizo je beyond me.


Denar s katerim so se Američani uspeli tako zapufat je prišel v glavnem od Kitajcev(masovno kupovanje obveznic ZDA). Eto globalizacije:)

JayKay ::

Preprosta razlaga finančne krize, predvsem v Ameriki, ki je pač povod za krizo po vsem svetu.

Icematxyz ::

Hecn in zanimiv link ja.

sakkra ::

"Konkurenca je sedaj slaba. Recesija je posledica nekonkurenčnosti gospodarstva".
Naprimer nafti so uspeli dvigniti ceno iz 30 na 150! Kako to da je nekdo lahko tako povečal ceno in vseeno uspel prodat? Pa roba, ki je 100let na trgu nespremenjena.
Pr nas so pa bankirji podražil bančne storitve zelo obilno v nekaj letih. Zakaj ni tiste ki so to naredili konkurenca povozila?
Trgovine vse prenovljeno pa še dobiček se deli - a ni tud tu pomankanje konkurence? Kupci ne gredo k tistemu ki ma manjšo maržo? Je pri vseh akcijah in 25 različnih pakiranj praška sploh možno primerjat cene? Po koliko so to robo kupile trgovine - so bili isti pogoji?
Stanovanja - z enako plačo (všteta inflacija in rast BDP.....) se je dobilo vedno manj metrov! V gradbeništvu se ni uspelo zagotoviti konkurence?
Kje se je pa povečala konkurenca? V proizvodnji, kjer je bil pa že prej profit mizeren, če je sploh bil.
Dobiček prav da je, sam če ni nekih hudih idej ni razloga za bajne dobičke (banke, zavarovalnice, investicijski skladi, naftarji, avtomobilarji,....). Taki bi se morali boriti za to da bi najeti kredit za investivcije lahko odplačevali. Tajkuni so pa lahko vzeli kredit za nakup firme in potem z profitom le te odplačali kredit. Tega prav da ni več.
Za začetek dokler se stvari ne normalizirajo pa je potrebno obdavčiti luksuz in velike zaslužke. Sedanja 41% dohodnina je velika stopnja, ki tovče tudi srednji sloj - mogoče osnovo malo dvigniti. Samo za tiste, ki pa zaslužijo res veliko pa bi lahko bila še kakšna višja stopnja. V naprej pa treba gledat, da bi bili taki dohodki težko doseglivi in redki za najsposobnejše. Pri SLO managerjih še nisem opazil (samo iz medijev), da bi bil kakšen zelo nadpovprečno sposoben. Za veliko njih pa bi prej rekel da so nasposobni.
Razni Googleji, ki so začeli nekaj novega pa lahko prinesejo veliko. Samo take firme niso med zaslužnimi za recesijo. Pa vse te super ideje temeljijo na količini.
Razlaga recesije v filmu je pa OK.

monster-x ::

Carnivore, ne zastopiš glih najbol stvari. Če zmanjšaš davke, s tem pustiš ljudem več sredstev, ki jih lahko zapravijo, kar pozitivno vpliva na povpraševanje. Po kmečk: če osebi A pustiš več denarja, ga bo lahko zapravil pri osebi X, s tem bodo imeli zaposlitev tudi B, C, D, itd., ki bodo spet lahko naprej trošili.
Lahko se zgodi tudi drug scenarij in sicer da bodo ljudje več varčevali. To tudi ni slabo. Banke dobijo denar, ki ga zaradi povečane količine lahko ponudijo po nižji obrestni meri, kar zopet spodbuja povpraševanje, saj postanejo posojila relativno poceni. Ob tem si ljudje ali podjetja sposojajo denar, ki ga trošijo.

Kaj je slaba stran tega? Jah, iz gospodarskega vidika nič kaj dosti. Nastane pa problem, ker s tem vsaj na kratki rok pride do potrebe po zmanjšanju porabe javnega sektorja (šolstvo, zdravstvo, ipd.). Problem se skriva v tem, da je zato potrebno zmanjšati stroške, kamor seveda uvrščamo tudi plače. To tudi ni slabo. Pregovorno neučinkovit javni sektor bi bil primoran se spraviti k večji učinkovitosti. Je pa spet to problematično za vlado, saj ta del populacije predstavlja precej veliko volilcev, kar jih lahko stane zmage na volitvah.


Sakkra, spet trosiš neumnosti.

Naprimer nafti so uspeli dvigniti ceno iz 30 na 150! Kako to da je nekdo lahko tako povečal ceno in vseeno uspel prodat?

Cena je bila visoka zaradi visokega povpraševanja. To je logično. Dokler je povpraševanje visoko in se prodaja po ceni 150$, se bo prodajalo po tej ceni. Tudi ti bi prodajal po višji ceni, če bi ti to omogočalo višji dobiček. Cilj vsakega podjetja v tržnem gospodarstvu je dobiček. Tudi delavci so podjetja, ki prodajajo delo podjetjem in delajo za dobiček (dobijo plačo, katere del ali pa vso zapravijo, če pa kaj ostane, pa je to njihov dobiček).

Pr nas so pa bankirji podražil bančne storitve zelo obilno v nekaj letih. Zakaj ni tiste ki so to naredili konkurenca povozila?

Zakaj jih ni povozila? Ker so ljudje kupovali storitve pri tej ceni. Četudi podjetje zviša cene za 100000-krat in če so ljudje pripravljeni kupovati po tej ceni ter jim to omogoča maksimizacijo dobička, se bo prodajalo po tej ceni. Logično. Tudi delavci bi delali za 100000-krat višjo plačo, če bi bila podjetja to pripravljena plačevati in se ne bi nič spraševali ali podjetja to sploh zmorejo financirati.

Trgovine vse prenovljeno pa še dobiček se deli - a ni tud tu pomankanje konkurence? Kupci ne gredo k tistemu ki ma manjšo maržo? Je pri vseh akcijah in 25 različnih pakiranj praška sploh možno primerjat cene? Po koliko so to robo kupile trgovine - so bili isti pogoji?

Logično, da se dobiček deli. Če kdorkoli nekam vloži denar, pričakuje donos. Če ti daš denar vezat na banko, pričakuješ obresti. Normalno, da jih ne boš pustil banki a ne? ;) Dobiček v podjetjih pač pripada lastnikom. S tem se sprijazni tako kot se morajo drugi sprijazniti s tem, da ti dobiš obresti na banki.

Seveda je pomanjkanje konkurence. Kdo je za to kriv? Jah vsi in nihče. Odpri svojo trgovino in delaj za minimalne marže in tako konkuriraj. Bi ti delal za nižje marže, če bi mel višji dobiček pri višjih maržah in bi to bilo povsem mogoče? Če bi, potem prenesi vse tveganje nase in se loti tega. Hvaležni ti bodo mnogi, saj bodo zaradi večje konkurence deležni nižjih cen.

Se prav, da mora vsak, ki proizvaja praške, dat isto pakiranje? Ne, proizvajalec lahko naredi, kar mu paše. Če se bo to prodalo, okej, če ne pa bo začel razmišljati v drugo smer. Lej, nihče ne bo šel iz sočutja delat isto embalažo, če mu to ne omogoči višjega profita. Pa tudi glede pogojev ... to je stvar trgovine. Če jst teb prodam nekaj po 20% nižji ceni, ker pač kupiš veliko več, je to moja stvar. Če ti kaj ni všeč, pač ne kupuj. Sili te ne nihče.

Stanovanja - z enako plačo (všteta inflacija in rast BDP.....) se je dobilo vedno manj metrov! V gradbeništvu se ni uspelo zagotoviti konkurence?
Kje se je pa povečala konkurenca? V proizvodnji, kjer je bil pa že prej profit mizeren, če je sploh bil.

A ti sploh bereš, kaj pišeš? Enkrat se pritožuješ nad tem, da nekje ni konkurence, spet drugič pa jokaš, ker nekje je večja konkurenca.

Dobiček prav da je, sam če ni nekih hudih idej ni razloga za bajne dobičke (banke, zavarovalnice, investicijski skladi, naftarji, avtomobilarji,....). Taki bi se morali boriti za to da bi najeti kredit za investivcije lahko odplačevali. Tajkuni so pa lahko vzeli kredit za nakup firme in potem z profitom le te odplačali kredit. Tega prav da ni več.

Poglej, če ti nekomu prepoveš visok dobiček, bo ta kapital preselil drugam -- tja, kjer je možnost višjega ... kaj si s tem profitiral?
Pa še glede tajkunov (okej, pustmo zdej a je bla cena poštena al ne), ampak me tole zanima ... če jaz kupim od tebe firmo, bom seveda pričakoval dobičke, drugače je ne bi kupil. Ker pa bi imel zaradi kreditov še obveznosti do banke, teh dobičkov pač ne bi mogel še trošiti. Kaj točno je kle čudnga? Vsak pač pričakuje korist. Tudi ti ne bi kupil televizije, če je ne bi smel gledati in tudi ne bi kupil avta, če ga ne bi smel voziti.

Za začetek dokler se stvari ne normalizirajo pa je potrebno obdavčiti luksuz in velike zaslužke. Sedanja 41% dohodnina je velika stopnja, ki tovče tudi srednji sloj - mogoče osnovo malo dvigniti. Samo za tiste, ki pa zaslužijo res veliko pa bi lahko bila še kakšna višja stopnja. V naprej pa treba gledat, da bi bili taki dohodki težko doseglivi in redki za najsposobnejše. Pri SLO managerjih še nisem opazil (samo iz medijev), da bi bil kakšen zelo nadpovprečno sposoben. Za veliko njih pa bi prej rekel da so nasposobni.

Ti pa res nimaš pojma. Ponavadi imajo ljudje z visokimi dohodki tudi precej sposobnosti in razgledanosti, kar pomeni, da če jih boš ti močno obdavčil, se boš kmalu lahko poslovil od njih. Namesto, da bi dobil teh (tako ali tako roparskih (ja, plačajo več davkov in dobijo iste storitve, na primer zdravstvo, šolstvo ipd., kot tisti, ki plačajo manj)) 41% (okej, efektivno je mal manj), boš dobil 0, saj se bodo ti ljudje preselili tja, kjer bodo manj obdavčeni in bodo zaradi tega imeli višji standard. Glede obdavčitve luksuza pa tole ... Če boš močno obdavčil jahte, vile, luksuzne avtomobile, se bodo ljudje al drgam preselil al pa pač bodo manj trošili. Če bodo manj trošili, podjetja, ki to delajo, ne bodo imele dela in bodo morala odpuščati. V želji, da bi bili vsi enaki (ej sori, sam vsi pa res niso isto sposobni), si s tem dosegel kaj že?
Glede SLO managerjev pa še to ... ne mi rečt, da so vsi nesposobni (me prav zanima, kako bi ti vodil firmo). Maš državne firme, ki bi lahko bile zelo profitabilne, ampak zaradi njihove neučinkovitosti pač niso. Zaradi tega pa je privatizacija luštna stvar. ;) Maš cel kup firm z dobrim vodstvom, ampak itak so to v očeh ljudi "barabe, ki izkoriščajo". Jebeno je bit manager v državi, kjer ima ljudstvo tako mišljenje ...
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

username ::

Mal sem zmatran, da bi vedno znova pisaril vedno iste stvari, ampak vidim da me monster-x dobro nadomešča.:)
Brez heca, preberite še enkrat kar piše. Je vse zelo tehtno in logično.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

TESKAn ::

Poglej, če ti nekomu prepoveš visok dobiček, bo ta kapital preselil drugam -- tja, kjer je možnost višjega ... kaj si s tem profitiral?
Pa še glede tajkunov (okej, pustmo zdej a je bla cena poštena al ne), ampak me tole zanima ... če jaz kupim od tebe firmo, bom seveda pričakoval dobičke, drugače je ne bi kupil. Ker pa bi imel zaradi kreditov še obveznosti do banke, teh dobičkov pač ne bi mogel še trošiti. Kaj točno je kle čudnga? Vsak pač pričakuje korist. Tudi ti ne bi kupil televizije, če je ne bi smel gledati in tudi ne bi kupil avta, če ga ne bi smel voziti.

Ni problem to, da imajo dobiček od svojih delnic. Problem nastane, ko so dobili "na lepe oke" milijone kredita, ki je bil zavarovan s (previsoko cenjenimi) delnicami, odplačevalo se ga je pa tako, da je tajkun dobiček začel pretakat v dividende, s katerimi je potem kril ta svoj kredit. Dobiček, ki bi ga pametna firma nalagala (del, ne vsega) v investicije in v kupček na banki za hude čase. Tako pa tajkun ožema firmo, dokler ne odplača kredita in tako dobi zastonj firmo, ki je zaradi tega ožemanja v slabši kondiciji, kot bi lahko bila. Sedaj pa je recesija in taka oslabljena firma ima probleme, ki bi bili blažji oz. lažje premostljivi. če ne bi ves dobiček šel za odplačevanje tajkunskih dolgov.
In še to, če bi jaz šel na banko in vprašal za par sto milijonov kredita, da odkupim firmo in zastavim (še ne kupljene) delnice za ta kredit, se mi bodo samo smejali. Nekateri pa pač imajo veze v tej naši mali kokoški in prijatelje na čelih bank, ki jim tako odobrijo take kredite. Potem se nam pa zgodijo bavčarji, ki zapufajo firmo za milijardo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

TekO ::

Kakšna se vam pa zdi ideja o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa? Predvsem protiargumenti?:)
Ideas are bulletproof.

WarpedGone ::

Subvencioniraje skrajšanja delovnega časa praktično pomeni 10% dvig plač.
V času debelih krav baje tega nismo bli sposobni, v času recesijo pa bomo to naredili na račun tistih, ki nekako še delajo, da bojo tisti ki ne morjo več delat imel 10% višje plače.

Norost.
Zbogom in hvala za vse ribe

monster-x ::

Aha, spet taki, ki so zafrustrirani, ker eni dobijo kredit, drugi pa ne.

TESKAn,

Ni problem to, da imajo dobiček od svojih delnic. Problem nastane, ko so dobili "na lepe oke" milijone kredita, ki je bil zavarovan s (previsoko cenjenimi) delnicami, odplačevalo se ga je pa tako, da je tajkun dobiček začel pretakat v dividende, s katerimi je potem kril ta svoj kredit.


Če sem jaz posojilodajalec, lahko posodim vse, kar imam, četudi posojilodajalec tega ne zavaruje z ničemer. Pač nosim tveganje. To je moj problem. Če mi oseba A tega ne bo vrnila, bom pač spušil keš. Če bi do tebe prišel direktor dobro stoječega podjetja po kredit, bi ga verjetno dal raje njemu kakor pa tistemu, za katerega je manj verjetno, da ti ga bo vrnil. Kot posojilodajalec seveda daš kredit tistemu, za katerega obstaja manjše tveganje, da ne bi vrnil (ob seveda enakih donosih od obresti).

Če greva še malo naprej. Prideta do tebe dober prijatelj in nekdo, za katerega še nisi nikoli slišal. Komu prej posodiš denar? Prijatelju ali tistemu, za katerega še nisi nikoli slišal? Sej kle je isto, posojilodajalec ve, da obstaja manjše tveganje, če ga da t.i. tajkunu (mimogrede, tajkun je kle uporabljen sarkastično, ker tajkun je zame oseba, ki dobi podjetje v procesu privatizacije po veliko nižji ceni, kakor pa je dejansko vredno ali pa da je ob prodaji obstajala ponudba z veliko boljšimi pogoji za državo kot prodajalca, vendar je zaradi političnih vez dobil podjetje tajkun).

Če se ti ne ljubi brati moj prejšnji post, naj ti še enkrat razložim tisto o dobičkih in dividendah in teh zoprnih pojmih. Ko se v podjetju pogleda poslovni izid, se vidi, ali je poslovalo z dobičkom ali izgubo. Če je izguba, pač ne morejo lastniki dobiti nobenih dividend. Če je dobiček, ta pripada lastnikom kot nagrada za vloženi kapital. Ta dobiček lahko lastnik zapravi kakor mu srce poželi. Tako nekako kot ti, če vložiš denar v banko in dobiš obresti. Lahko jih zapraviš, nihče pa te ne more prisiliti, da jih vložiš naprej v banko, da bo banka lahko posojala še naprej. Ker se ti, ki so podjetja odkupili, zavedajo, da imajo še svoje obveznosti do bank, te dividende pač namenijo za odplačevanje kreditov in se tako odpovejo takojšnji potrošnji. Zakaj pa ne bi smeli tega narediti? Preberi še enkrat, kaj sem napisal v prejšnjem postu. To je tako kot če bi kupil televizijo in je ne bi smel gledati ali pa avto in ga ne bi smel voziti. Naložba se ti mora povrniti finančno (dividende) ali pa nefinančno (užitki ob gledanju TV, užitki ob vožnji ali pa le zadovoljevanju potrebe po transportu).

Dobiček, ki bi ga pametna firma nalagala (del, ne vsega) v investicije in v kupček na banki za hude čase. Tako pa tajkun ožema firmo, dokler ne odplača kredita in tako dobi zastonj firmo, ki je zaradi tega ožemanja v slabši kondiciji, kot bi lahko bila. Sedaj pa je recesija in taka oslabljena firma ima probleme, ki bi bili blažji oz. lažje premostljivi. če ne bi ves dobiček šel za odplačevanje tajkunskih dolgov.


Sej recmo Istrabenz vlaga. Če jst kej vem, so prav oni obnavlal portoroški hotel Palace (s katerim sicer upravlja Kempinski). Tko da ne nakladat o nevlaganju. Sicer pa ko je enkrat firma v rokah drugih, majo ti pravico delat z njo delat, kar jim paše. Loh jo v momentu pošljejo v stečaj, če jim to zapaše tako kot ti lahko svoj avto razbiješ, če si tega zaželiš. To logično ni v njihovem interesu, ker krediti kljub vsemu ostanejo na njih in jih morajo odplačati. In res ne vem, kaj te tok briga, če privatna firma ne dela super. Če lastnike vsaj mal briga za svoj keš, bodo nastavili boljši management (v tem primeru bodo sami začeli bolje delat, saj so managerji tudi lastniki). Če pa zadeva propade, bo ponudba padla in se bo povpraševanje dvignilo nad ponudbo, kar pomeni, da bodo cene zrasle. Tako bodo zrasli tudi dobički, kar bo v panogo na dolgi rok privabilo nove konkurente, zaradi česar bodo cene zopet padle.

Tako da če podjetje ne želi v dobrih časih varčevati za "hude čase", potem je to njihova stvar, ki te nima kej brigat (ne tebe ne kogarkoli, ki ni vpet v lastniško strukturo) tako kot nobenga nima kej brigat, če namenoma razbiješ svoj avto. Če pa je v igri še veliko delničarjev, ki sicer niso večinski lastniki, pa lahko svoje nezaupanje izkažejo s tem, da prodajo delnice. S tem bo ponudba delnic presegla povpraševanje in zaradi tega bo cena delnice padla. Tega pa si lastniki pravtako ne želijo, saj bi izgubili precej vrednosti svojega premoženja. Razumeš?

Nekateri pa pač imajo veze v tej naši mali kokoški in prijatelje na čelih bank, ki jim tako odobrijo take kredite. Potem se nam pa zgodijo bavčarji, ki zapufajo firmo za milijardo.


Huh, tale izgovor "sam zarad tega k ma veze je uspel" mi je pa vedno bolj smešen. Če boš kdaj kej delu al pa si delu, boš vedu, da so veze zelo pozitivna stvar. Te lahko prinesejo tako pozitivno kot tudi negativne posledice. Če so te "veze" zasebne narave, je čist super. Pač nosi ta privatnik tveganje. Ker pa gre pri družbenih lastninah za malce bolj občutljivo stvar, saj je zadeva velikokrat precej neučinkovita (delavcem, managerjem, itd. se lahko jebe, ker pač niso nič vložili v podjetje, imajo pa pač poznanstva in tako ostanejo na svojih položajih in nemoteno delajo škodo še naprej), je treba čim prej čim več sprivatizirati na način, ki bo lastnino nad podjetji omogočil tistim, ki bodo ponudili najboljše odkupne pogoje. Tako pridemo do učinkovitosti in odpravimo negativne "veze" ter razmetavanje z davkoplačevalskim denarjem. Potem država dobi denar, ki ga lahko vloži v npr. izgradnjo čim boljše infrastrukture (s tem ko troši, dobivajo ljudje delo), tisti, ki so odkupili podjetje, pa bodo odplačali dolgove, ki so nastali zaradi odkupa, če pa jih ni (so na primer imeli denar od prej), pa bodo lahko trošili dobiček in tako bo delo imelo več ljudi, saj bodo proizvajali dobrine za "tiste ta bogate". A ni to super? ;)

Pa še to glede zavarovanja posojila z delnicami, ki so jih kasneje kupili. Kakšna pa je potem razlika med tovrstnim posojilom in pa posojilom za nakup stanovanja, ki ga dobi nek povprečnež in ga zavaruje s hipoteko na tem stanovanju (pa četudi je precenjeno)? ;)

In ja, če bi bil ti direktor Istrabenza, Merkurja, Pivovarne Laško, itd. in bi prišel do banke po posojilo, bi ga verjetno dobil. Lažje vzamejo delnice Merkurja, ki je priznano podjetje kakor pa delnice podjetja, ki ni tako znano. Četudi vzamejo te delnice, lahko postavijo svoj management, ki vodi podjetje uspešneje (podjetje nato dela z dobičkom in cena delnic naraste, kar se bankam tudi splača in na ta način si povrnejo, kar bi lahko izgubile).
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

jype ::

WarpedOne> Norost.

Crowd control, prej.

Kitajci zelo dobro obvladajo to.

monster-x ::

Tek0,

Kakšna se vam pa zdi ideja o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa? Predvsem protiargumenti?:)


Butasto. Naj raje začne država trošiti za koristnejše stvari namesto, da daje neučinkovite subvencije. S tem bo spodbudila potrošnjo (vpliva multiplikativno tudi na ostale) in tako bodo delavci imeli delo, pa še država bo nekaj imela od tega imela (če si izmislim nekaj na hitro -- recimo obnova železnic).
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

sakkra ::

monster-x ti še vedno ne vidiš škode pri tem da nekdo uspe svoje delo prodat po previsoki ceni.
Cena je bila visoka zaradi visokega povpraševanja.

Lahko je bil vzrok pomankanja konkurence tudi visoko povpraševanje al pa še 1000 stvari. Vzroki so različni, škoda je pa velika in neodvisna od vzrokov. Ljudje res kupujejo po visoki ceni samo v večini primerov morajo. Normalno je, da se firma bori za večji kolač. Voljenci večine pa bi morali delat v korist večine in ne manjšine in trg nadzorovat na način da bi bilo malo predebelih krav da lahko preživijo vse.
Na nekaterih področjih je čist prevelika konkurenca ( proizvodnja ki povečini konkurira v globalizaciji) na ostalih področjih (za to pa se porabi večino denarja vsaj če je plača majhna - domače storitve - položnice) pa je konkurence čisto premalo. Včasih se je to dalo regulirat z carinami in podobnimi stvarmi. Sedaj je pa odprt trg a vseeno potrebuje regulacijo. To je praktično nemogoče dosečt, ker države tekmujejo za kapital namesto, da bi bila skupna pravila.
Seveda se velike ribe izognejo davkom sam to je drug problem.
Niso tejle državni managerji neki High IQ dečki. Vsaj po tem kako vodijo firme in po izjavah na TVju se da zaključit da so lahko veseli če prebijejo mejo 100. Katir slovenski manager pa je našel delo v tujini pa bil uspešen. Jaz ven samo za Bojana Bevca, ki je naredu medijsko odmevno kariero na Hrvaškem.

Subvencije bodo še malo zmanjšale plače, kar bo še oslabilo porabo. Ukrep, da se bi prebili čez recesijo? Zakaj se ne bi odpravljalo vzrokov recesije? Vsi čakajo da bodo drugje premagal recesijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sakkra ()

Utk ::

Tist, ki misli, da so visoke cene samo zaradi povpraševanja, si naj prebere še kakšno novico na tem slo-techu. Ki ni glih nek gospodarski forum, pa je vseeno nekaj o tem. Da nek ekonomist to bluzi, je pa žalostno na kubik.

TESKAn ::

Če sem jaz posojilodajalec, lahko posodim vse, kar imam, četudi posojilodajalec tega ne zavaruje z ničemer. Pač nosim tveganje. To je moj problem.

No, tu ni nič narobe. Problem nastane, ko banke zahtevajo od države, da jim pomaga, ko se znajdejo v težavah zaradi svojih slabih naložb.

Če se ti ne ljubi brati moj prejšnji post, naj ti še enkrat razložim tisto o dobičkih in dividendah in teh zoprnih pojmih. Ko se v podjetju pogleda poslovni izid, se vidi, ali je poslovalo z dobičkom ali izgubo. Če je izguba, pač ne morejo lastniki dobiti nobenih dividend. Če je dobiček, ta pripada lastnikom kot nagrada za vloženi kapital. Ta dobiček lahko lastnik zapravi kakor mu srce poželi. Tako nekako kot ti, če vložiš denar v banko in dobiš obresti. Lahko jih zapraviš, nihče pa te ne more prisiliti, da jih vložiš naprej v banko, da bo banka lahko posojala še naprej. Ker se ti, ki so podjetja odkupili, zavedajo, da imajo še svoje obveznosti do bank, te dividende pač namenijo za odplačevanje kreditov in se tako odpovejo takojšnji potrošnji. Zakaj pa ne bi smeli tega narediti? Preberi še enkrat, kaj sem napisal v prejšnjem postu. To je tako kot če bi kupil televizijo in je ne bi smel gledati ali pa avto in ga ne bi smel voziti. Naložba se ti mora povrniti finančno (dividende) ali pa nefinančno (užitki ob gledanju TV, užitki ob vožnji ali pa le zadovoljevanju potrebe po transportu).

Lej, vse to razumem in se strinjam, da lahko lastnik dela z dobičkom, kar želi. Povem pa lahko, da se mi zdi kriminal, da nekdo kupi podjetje s posojilom, ki ga je dobil za delnice, ki jih namerava kupit in potem odplačuje kredit tako, da dobiček podjetja namesto, da bi ga del namenil za razvoj in zagotavljal, da bo podjetje preživelo, se razvijalo in še dolgo nosilo dobiček, ves dobiček nameni dividendam in tako odplačevanju svojega posojila. Tvoja primerjava s televizijo pa je najmanj butasta, ker od tistih par tisoč €, ki jih boš ti največ zapravil za dober televizor ne bo propadlo nobeno podjetje, ne bo noben delavec ostal brez službe. Če pa tajkun vleče iz podjetja milijone za odplačevanje svojega dolga, pa je v primeru krize, ki smo ji danes priča, podjetje v bistveno, bistveno slabšem položaju, kot bi bilo, če ne bi bilo teh mahinacij. In nazadnje, se ti zdi prav, da nekdo na podlagi svojih poznanstev in prijateljevanja z direktorjem neke banke lahko odkupi podjetje praktično brez svojega vložka? Na lepe oke, bi se lahko reklo?

Loh jo v momentu pošljejo v stečaj, če jim to zapaše tako kot ti lahko svoj avto razbiješ, če si tega zaželiš.

Podjetje je še zmeraj drugo, kot tvoj avto. Če boš zabil svoj avto iz ljubega miru, te bom oklical za bedaka - če tajkun spravi firmo na kant, ga bom oklical za še večjega bedaka in če jo je dobil "po vezah", se pravi ugoden kredit od kolega, ga bom označil še za kaj drugega.

To logično ni v njihovem interesu, ker krediti kljub vsemu ostanejo na njih in jih morajo odplačati.

No, če zastaviš delnice ciljnega podjetja, ti seveda ni treba nič odplačevat, če gre firma na kant - upnikom pač ostane šop ničvrednih delnic.

v tem primeru bodo sami začeli bolje delat, saj so managerji tudi lastniki

bavčar je nakopal "svoji" firmi skoraj milijardo dolga. Ja, res je "dobro" delal.

Tako da če podjetje ne želi v dobrih časih varčevati za "hude čase", potem je to njihova stvar, ki te nima kej brigat

No, potem me pa tudi ne briga, če sedaj, v krizi, niso pripravljena. Naj gredo v tri PM, kaj ima država za delat neke svežnje ukrepov, sofinancirat delovni čas, odlagat odplačila posojil in tako naprej. Vse to gre iz naših žepov, tako da me še kako briga, kdo je zaradi lastne koristi zaj**** firme.

Pa še to glede zavarovanja posojila z delnicami, ki so jih kasneje kupili. Kakšna pa je potem razlika med tovrstnim posojilom in pa posojilom za nakup stanovanja, ki ga dobi nek povprečnež in ga zavaruje s hipoteko na tem stanovanju (pa četudi je precenjeno)? ;)

V tem, da boš ti fasal izterjevalca in blokiran račun, če zamudiš s plačilom obroka. Tajkunom pa se dolg "preprogramira".

Če povzamem, vse kaže, da se bo ta najnovejši zajeb podjetji in bank "privatiziral" in ga bomo odplačevali vsi. Me zanima, ko bo spet dobiček, bodo ti tajkuni poplačali dolg do države (ki nastaja, ko država pomaga podjetjem v težavi preko teh subvencij) ali bodo spet ves dobiček pobasali v svoj žep?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Utk ::

S svojim denarjem lahko dela vsak kar hoče, sej pri nas se nihče ne briga, kaj dela Akrapovič s svojim podjetjem.
Če se državna podjetja prodajajo pod mizo z denarjem iz državnih bank, je pa to čisto nekaj drugega. Tam nihče nič svojega ne tvega. Naše tvega.

monster-x ::

Hoho, gremo kar po vrsti.

Sakkra, bodi ti prvi.

monster-x ti še vedno ne vidiš škode pri tem da nekdo uspe svoje delo prodat po previsoki ceni.

Tu ni nobene škode. Jaz ponudim tebi dobrino X po ceni Y. Če se ti strinjaš s ceno Y, jo kupiš in če se ne strinjaš, je ne kupiš. Kaj je tukaj spornega? Jaz tebi dobrino, ti meni denar.

Lahko je bil vzrok pomankanja konkurence tudi visoko povpraševanje al pa še 1000 stvari.

Zakaj misliš, da raste cena nafte? Ker si zlobni bradati šejk, ki sedi v neki jami in se nesramno hahlja, izmišlja cene, po katerih bo prodajal nafto? Ne in ne. Cena raste zaradi povpraševanja, ki je višje od ponudbe. Ponudba se torej prilagodi povpraševanju, seveda po višjih cenah. Sedaj je povpraševanje padlo in temu se je prilagodila tudi ponudba, zaradi česar je padla cena. Podjetja pa logično upoštevajo načelo maksimizacije dobička -- da ne bo kdo narobe razumel -- še vedno je pomembno povpraševanje po dobrini.

Ljudje res kupujejo po visoki ceni samo v večini primerov morajo. Normalno je, da se firma bori za večji kolač. Voljenci večine pa bi morali delat v korist večine in ne manjšine in trg nadzorovat na način da bi bilo malo predebelih krav da lahko preživijo vse.

No, še vedno jim ni treba. Ampak če je povpraševanje neelastično, se da lažje navijati cene. Če jaz vidim, da so ljudje odvisni od cigaret, zakaj bi jih mogel prodajati po socialnih cenah, če pa se pri proporcionalnem dvigu cene povpraševanje zmanjša podproporcionalno in v tem vidim velik zaslužek (po kmečk: če dvignem ceno za 1% in se povpraševanje zmanjša le za 0,1% na primer)? In pa če sem edini, ki zna delati cigarete, zakaj bi me lahko prisilil, da jih prodajam po nižjih cenah, če pa tega nočem? Jaz bi jih prodajal po ceni, ki mi omogoča maksimalni dobiček. Pika.

Na nekaterih področjih je čist prevelika konkurenca ( proizvodnja ki povečini konkurira v globalizaciji) na ostalih področjih (za to pa se porabi večino denarja vsaj če je plača majhna - domače storitve - položnice) pa je konkurence čisto premalo.

Logično je, da je nekje več konkurence, drugje pa ne. Kjer je manj konkurence, so tudi dobički večji. Zato se na dolgi rok kapital seli iz dejavnosti, kjer je manj dobička, v panoge, kjer je več dobička.

Pa ti veš, kaj ti prinaša konkurenca? Nižje cene, večjo kakovost,itd. Odvisno s čim konkurirajo podjetja. Lahko imajo visoke cene, pa konkurirajo s kvaliteto, lahko imajo povprečno kakovost in konkurirajo s ceno, itd.

Glede tistega s premalo konkurence ti bom ob naslednji točki razložil.

Včasih se je to dalo regulirat z carinami in podobnimi stvarmi. Sedaj je pa odprt trg a vseeno potrebuje regulacijo.

Čaki, čaki, kaj zdej? Ja konkurenca al ne konkurenca?

Greva po vrsti. Slovensko podjetje X proizvaja dobrino A. Če je trg zaprt, lahko Slovenci kupujemo le pri podjetju X. Ta je seveda monopolist, ki lahko prodaja po veliko višjih cenah. Kar naenkrat se odpre trg in pride na slovenski trg še nemško (zarad mene si lahko predstavljaš katerokoli drugo državo) podjetje Y, ki tudi prodaja dobrino A. Nemci mi ponudijo za identično dobrino nižjo ceno. Kaj naredim? Kupim pri Nemcih seveda. Če trmasto kupujem pri od domačega podjetja, podpiram višje cene in zaradi tega slovensko podjetje ne bo nižalo cen. Kaj pa je meni kot potrošniku važno? Za enak proizvod dati manj denarja oziroma za enako ceno dobiti boljši proizvod, logično. Konkurenca bo prisilila podjetja, da se trudijo doseči nižje stroške in boljšo kvaliteto. Torej je konkurenca gonilo napredka, kajne? ;)

To o regulaciji ... dej ne se hecat. Kaj boš? Nabil trošarine na tuje izdelke? Če to narediš, boš kmalu deležen povračilnega ukrepa na tujih trgih. In mi lahko prosim poveš, kaj bodo potem delala podjetja kot so Gorenje, Krka, itd.? Komu bodo vse to prodali? Bo vsako slovensko stanovanje imelo 5 hladilnikov, 10 štedilnikov in pa celo shrambo zdravil? Ne ga srat. Globalizacija in odprti trgi so nekaj kar nam izredno pomaga.

To je praktično nemogoče dosečt, ker države tekmujejo za kapital namesto, da bi bila skupna pravila.

Se pravi, da naj vsaka država reče:"Ne, mi pa ne bomo tujih proizvodov imeli."? Se pravi morajo potrošniki najti vse dobrine doma. S katerimi avtomobili se bomo vozili Slovenci, če tujih avtov ne bi bilo več, s katerimi letali se bomo vozili, itd.?

Če postaviš konkurenco, bomo tudi napredovali. Kaj je tebi bolj zanimivo gledati? Tekmo, kjer se moštvi na polno boriti cel čas ali tekmo, kjer se dogovoriti, da bosta igrali 0-0 in cel čas žogo brcata v out?

Seveda se velike ribe izognejo davkom sam to je drug problem.

To ni noben problem. Če mene vprašaš bi mogl bit prepovedano, da nekdo, ki zasluži več, da tudi plača več davka. Kaj za to dobi? Iste zdravstvene storitve, iste storitve šolanja, itd. Na koncu pa še izpade baraba.

Niso tejle državni managerji neki High IQ dečki. Vsaj po tem kako vodijo firme in po izjavah na TVju se da zaključit da so lahko veseli če prebijejo mejo 100. Katir slovenski manager pa je našel delo v tujini pa bil uspešen. Jaz ven samo za Bojana Bevca, ki je naredu medijsko odmevno kariero na Hrvaškem.


Mi lahko našteješ nekaj tujih "zelo uspešnih" managerjev, ki so odraščali in doštudirali v tujini, v Sloveniji pa vodijo uspešna podjetja?
Zaradi tega pa pravim, da je treba privatizirat stvari, da ne prihaja do tega sranja z neučinkovitimi državnimi podjetji, katerih vodstvo se menja čim pride na oblast nova stranka.

Pa tudi to mi je vedno smešno, ko taki primerki kot ti, junaško pravijo, kako zelo je lahko biti manager. Jst ti resno pravim, da se prijavi na kak razpis za direktorja v kaki Muri, Elanu, itd. Boš pokazal svoje odlične sposobnosti.

Subvencije bodo še malo zmanjšale plače, kar bo še oslabilo porabo. Ukrep, da se bi prebili čez recesijo? Zakaj se ne bi odpravljalo vzrokov recesije? Vsi čakajo da bodo drugje premagal recesijo.

Kako pa bodo zmanjšale plačo? Dejmo mal argumentirat no.
Sej gospodarstvo ni nekaj, kar bi reševal s čarobno palčko in bi rešilo nekaj ljudi. Pač ljudje morajo začeti trošiti, ne pa da panično čakajo in se bojijo za denar. Kaj pa lahko narediš, če je folk paničen?

-------

CrniE,

Da nek ekonomist to bluzi, je pa žalostno na kubik.


Valda, ker ne-ekonomisti obvladajo celotno situacijo, se nekdo, ki nekaj o tem ve, res ne sme oglašati ... Ne se hecat no. :) Sploh pa bi bilo dobro, da bi poznal kake ekonomske zakone, preden pametuješ. ;)

-------

TESKAn,

No, tu ni nič narobe. Problem nastane, ko banke zahtevajo od države, da jim pomaga, ko se znajdejo v težavah zaradi svojih slabih naložb.


Sej ne zahtevajo. Lahko jih prosijo. Država se odloči, ali bo dala ali ne. Sej to ne pomen, da tisti dolgovi, ki so nastali s financiranjem odkupov podjetij, kar naenkrat izginejo. Država pa pri dokapitalizaciji tudi pridobi večji delež v podjetju a ne. Nekak to niti ni tok slabo.

Sej država bi loh pustila, da bi banka propadla, sam to ji ni interesu, ker če banka propade, morš met policijo na cesti, ker se ljudstvo začne bunit. To pa ni v interesu ne tebi, ne meni, ne komurkoli drugemu. Četudi tiste naložbe ne bodo uspešne, jim še vedno ostanejo delnice in delež v podjetju, nadaljni scenarij pa si lahko prebereš malo višje.

Lej, vse to razumem in se strinjam, da lahko lastnik dela z dobičkom, kar želi. Povem pa lahko, da se mi zdi kriminal, da nekdo kupi podjetje s posojilom, ki ga je dobil za delnice, ki jih namerava kupit in potem odplačuje kredit tako, da dobiček podjetja namesto, da bi ga del namenil za razvoj in zagotavljal, da bo podjetje preživelo, se razvijalo in še dolgo nosilo dobiček, ves dobiček nameni dividendam in tako odplačevanju svojega posojila. Tvoja primerjava s televizijo pa je najmanj butasta, ker od tistih par tisoč €, ki jih boš ti največ zapravil za dober televizor ne bo propadlo nobeno podjetje, ne bo noben delavec ostal brez službe. Če pa tajkun vleče iz podjetja milijone za odplačevanje svojega dolga, pa je v primeru krize, ki smo ji danes priča, podjetje v bistveno, bistveno slabšem položaju, kot bi bilo, če ne bi bilo teh mahinacij. In nazadnje, se ti zdi prav, da nekdo na podlagi svojih poznanstev in prijateljevanja z direktorjem neke banke lahko odkupi podjetje praktično brez svojega vložka? Na lepe oke, bi se lahko reklo?


Lahko, zakaj pa ne. Če bo vrnil kredit, mi je vseeno, če se poznata al pa ne in če je zavarovano ali ne. In ker ga pozna in ve, da mu gre zaupati, zakaj bi potem delal neke birokratske mahinacije sam zarad tega, da bi ljudje vedeli, da je direktor enak do vseh? Pa drgač ni čist brez njegovega vložka a ne. Verjetno je kupoval delnice že prej in tudi od teh vleče dividende a ne. Sicer pa prej ko se bo vse skupaj sprivatiziralo, prej bodo lahko ljudje nehali govoriti, da je nekdo prišel do nečesa zaradi političnih vez in se okoriščal na račun drugih.

Sicer pa verjemi. Če bodo banke dobile Istrabenz, bodo postavile gor kak sposoben management in ga spet spravile k dobremu poslovanju in ga nato prodale ali pa vlekle dobičke vn.

Pa dej že nehi bluzit o tem razvoju pa to. Pač če ne bojo vlagal jih bo to povozil in to mislm, da res ni tvoj problem. To je tko kot bi ti nekdo težil iz dneva v dan, da morš vlagat v svoj razvoj, ti pa tega ne bi hotel. Pač to je njihov. Ne sekiri se za njih. Ko jim bo postalo jasno, da morajo vlagati še več, bodo to tudi počeli. Sicer pa sej vlagajo. Sem ti že prej napisal ... tako kot sem ti tudi napisal, da lahko lastniki naredijo s podjetjem, kar želijo potem ko je enkrat njihovo. Lahko ga v momentu zaprejo in odpustijo vse delavce. Ampak to res ni v njihovem interesu tko da se ne boj, ker se to ne bo zgodilo. ;)

Podjetje je še zmeraj drugo, kot tvoj avto. Če boš zabil svoj avto iz ljubega miru, te bom oklical za bedaka - če tajkun spravi firmo na kant, ga bom oklical za še večjega bedaka in če jo je dobil "po vezah", se pravi ugoden kredit od kolega, ga bom označil še za kaj drugega.


Ja, ampak a ti veš, da če da direktor banke ugoden kredit, potem to pomeni manj dobička za lastnike banke? Če bo zaradi tega manj dobička, ga bodo lastniki banke odstavili a ne. Tko da obstaja vedno neko tveganje tudi za direktorja banke. Sej ne skrb, če bi ti bil direktor, ki bi želel denar za odkup, bi ga verjetno dobil.

No, če zastaviš delnice ciljnega podjetja, ti seveda ni treba nič odplačevat, če gre firma na kant - upnikom pač ostane šop ničvrednih delnic.

Ni nujno. Ne veš, kako je sestavljena pogodba.
Pravzaprav pa te lahko dobr tožjo zaradi malomarnosti, če namenoma to narediš. Ampak tele nizke cene delnic trenutno niso posledica managerskih odkupov, temveč globalne krize. In četudi banki ostanejo delnice, ima podjetje veliko potenciala, kar banka dobro ve.

bavčar je nakopal "svoji" firmi skoraj milijardo dolga. Ja, res je "dobro" delal.

Sej bo še mogu, da bo izpeljal svoje načrte.

No, potem me pa tudi ne briga, če sedaj, v krizi, niso pripravljena. Naj gredo v tri PM, kaj ima država za delat neke svežnje ukrepov, sofinancirat delovni čas, odlagat odplačila posojil in tako naprej. Vse to gre iz naših žepov, tako da me še kako briga, kdo je zaradi lastne koristi zaj**** firme.

Heh, sej prov bi blo, da bi propadl tisti k niso prpravleni. Normalno. Ampak država tega ne pusti. Veš, zakaj? Ker zaradi tega imaš lahko precejšnjo socialno bombo. Ja, zaradi tega.

In pa še tole o "naših žepih". Si ti vedel, da recimo v ZDA zgornji 1% najbogatejši prispeva več kot tretjino vseh davkov? Zgornjih 5% prispeva skoraj 55%, zgornjih 25% najbogatejših pa prispeva skoraj 84% vseh davkov. Danes ta številka ni dosti drugačna, niti ne v Sloveniji. Torej, kdo konkretno rešuje bogate? Pravzaprav s tistim denarjem, ki so jim ga pobrali, jih rešujejo. Torej rešujejo sami sebe. Vse "naš denar"? Večino so prispevali bogati. Toliko, da ne boš preveč bluzil.

V tem, da boš ti fasal izterjevalca in blokiran račun, če zamudiš s plačilom obroka. Tajkunom pa se dolg "preprogramira".


Ja. Pa veš zakaj? Ker banke raje dobijo malo kasneje nazaj vse, kakor pa sedaj nič. Če pa nočeš, da banka posoja denar za take odkupe, pa ga daj v drugo banko, ki tega ne počne.

Je pa na žalost tako, da če smo v slavnem socializmu vse nacionalizirali, potem je treba sedaj še sprivatizirati. Tujcem povprečen Slovenec seveda ne bi rad dal, koga pa lahko najdemo doma, ki bo to sposoben plačat s kešom?

In da ne bo kdo slučajno težil, da podpiram tajkunstva. Niti slučajno ne. Dokler pa bodo managerji, ki so odkupili podjetja po realnih cenah, plačevali posojila brez da bi dobivali šenkan državni denar, mi je čist vseen. Če bojo spušil je to spet njihov problem, ker bojo na tem "projektu" zgubil tok cajta, namest, da bi ta čas in denar (tudi od posojil) vložil v hitro rastoča podjetja in zaslužili mnogo več.

Namesto pa, da se obremenjujete s tem, kako nekateri odkupujejo podjetja, se začnite raje spraševat, kaj boste vi naredili, da vam bo bolje. Od jokanja ni še nihče obogatel.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Utk ::

monster, sploh te ne bom bral do konca, ker to kaj ti tu pametuješ, se lahko prebere v vsaki srednješolski knjigi. Nikomur ne boš nič novega povedal. Slovenija ni iz knjige. Nobena država ni. Če bi blo tako, bi lahko celo Slovenijo vodili 3 ekonomisti pa še ti se ne bi nikdar skregali, ker je itak vse logično in enostavno.
Dokler ignoriraš, da so v Sloveniji postavljeni šefi bank in podjetij ljudje po političnih vezah, ki jim je prav vseeno za banke in podjetja, je brez veze govorit, kaj kdo dela in kaj kdo ne. NLB lahko "prosi" za nekaj, država pa lahko da ali ne. Pa iz kerga planeta si ti? Kdo je pa postavil šefa NLB? In kakšno funkcijo ima on tam? Delat dobiček ali pomagat tajkunom? Tega ne veš, niti jaz, ampak ne mi tu bluzit, da imamo nek pošten free market in normalen odnost med banko in državo. A koga kaj briga kaj dela Unicredit banka? Ali pa SKB? Vsem prav dol visi. Če pa državna banka pomaga še včeraj državnim podjetjem oz. njihovim tajkunum, ki znajo o ekonomiji približno tolk kot ti, v podjetjih so pa samo zato, da jih kupijo, potem je pa tu konec nekega normalnega trga. Iz NLB-ja pa nekateri denarja enostavno ne morejo odnest. Še danes so podjetja, ki imajo par sto, ali pa 1000 zaposlenih, ki ti na drugo banko kot NLB plače enostavno nočejo izplačat. Če že kdo bori proti temu, se vse tako zakomplicira, da slej ko prej obupa. Zakaj? Ker je direktor lokalne NLB prijatelj direktorja podjetja, vsi skup so pa itak postavljeni od trenutne stranke.
Pa poglej si še tisto temo o dogovarjanju Hitachija, LG-ja, Sharpa in ne vem koga. Ma konkurenca my ass. Podjetja, ki delajo po celem svetu se dogovarjajo, tu imamo pa naivneže, ki ne verjamejo v dogovarjanja mercatorja-spara-tuša, bank, zavarovalnic,... Tudi če bi 4 leta hodil na ekonomski faks, meni že ne bi tako sprali možganov, da bi verjel, da imamo v Sloveniji nek normalen trg. Še v EU-ju ga ni marsikje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

MadMicka ::

WarpedOne, kako to misliš, da "Subvencioniraje skrajšanja delovnega časa praktično pomeni 10% dvig plač".

Kvečjemu ravno obratno. Urna postavka sicer ostane enaka, vendar manj ur, nižja mesečna plača.

Ta zadeva je slaba. Namreč, norost je zapravljati čas in denar, zato da država daje denar podjetjem, ko pa so ta ista podjetja dolžna državi denar.

Precej bolj čista in cenejša! zadeva bi bila, če bi npr. država odpravila oz. zmnanjšala prispevke, ki jih plačuje delodajalec od bruto plače za npr. eno leto.

Ampak baje naj bi na ta način država pomagala ciljnim podjetjem (slovenska lastnina, podjetja, ki so tako velika, da ne smejo propasti, itd.)

Problem je tudi, ker bo kriza verjetno dolgotrajna, državi pa bo zmanjkalo sredstev. Takrat bomo šele videli krizo v pravem pomenu besede. Ko boš pogledal levo in desno in bodo sami brezposelni okoli tebe.

Kaj je ta k... od Janše delal, da v času debelih krav ni znal ustvariti realnega in velikega proračunskega presežka ne vem.

Z vso to množico brezposelnih bi lahko država tudi odprla par zadrug, kjer bi brezposelni delali in prejemali socialno pomoč, ki jo prejemajo tako ali tako. Npr. v kmetijstvu. In potem bi lahko na trg plasirali živila bo konkurečnih cenah. Seveda bi bila taka akcija začasna. Ko bi gospodarstvo zalaufalo, bi morali takšne zadruge privatizirati...

Zheegec ::

Splošno znižanje obdavčitev bi bila trenutno najboljša rešitev. Najbolj poštena za vse.

Kar se pa "kreganja" med CrniE in MonsterX tiče: Mislim, da je vsa težava v tem, da je država nekatera podjetja prodala iz političnih razlogov sebi vdanim posameznikom, brez razpisa in pod tržno ceno. Pa da je kadrovanje v podjetjih v državni lasti vedno bilo politično in ne strokovno. Pa da ta podjetja še vedno niso privatizirana.

Vse ostalo me sploh ne skrbi. Akrapoviču naj se kar zniža davke. Pa z njimi naj kupi avto. Pa mogoče potem še 2 avtomobila, ki bosta samo stala v garaži. Me sploh ne skrbi. Pa znižati stroške za registriranje luksuznih jaht, da bodo nižji, kot v bližnjih državah. Pa naj si kupi 2 jahti.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

TESKAn ::

Zaradi tega pa pravim, da je treba privatizirat stvari, da ne prihaja do tega sranja z neučinkovitimi državnimi podjetji, katerih vodstvo se menja čim pride na oblast nova stranka.


Država pa pri dokapitalizaciji tudi pridobi večji delež v podjetju a ne. Nekak to niti ni tok slabo.


No, zdej se pa odloči, katera od teh dveh (izključujočih) trditev ti je bolj všeč :).

Sej država bi loh pustila, da bi banka propadla, sam to ji ni interesu, ker če banka propade, morš met policijo na cesti, ker se ljudstvo začne bunit. To pa ni v interesu ne tebi, ne meni, ne komurkoli drugemu. Četudi tiste naložbe ne bodo uspešne, jim še vedno ostanejo delnice in delež v podjetju, nadaljni scenarij pa si lahko prebereš malo višje.

Se strinjam, da ni državi v interesu. Samo kaj, ko v naši bananarepubliki noben ne bo odgovarjal za napačne odločitve, ki so pripeljale do te situacije.

Sicer pa prej ko se bo vse skupaj sprivatiziralo, prej bodo lahko ljudje nehali govoriti, da je nekdo prišel do nečesa zaradi političnih vez in se okoriščal na račun drugih.

No, državno reševanje podjetji v težavah je korak v napačno smer:).

Sicer pa verjemi. Če bodo banke dobile Istrabenz, bodo postavile gor kak sposoben management in ga spet spravile k dobremu poslovanju in ga nato prodale ali pa vlekle dobičke vn.

Glede na to, da so bavčarju raje preprogramirali dolg, kot da bi mu pobrali delnice, ga vrgli na cesto in gor postavili sposoben management, mi ne zameri, če ti ne verjamem.

Pa dej že nehi bluzit o tem razvoju pa to. Pač če ne bojo vlagal jih bo to povozil in to mislm, da res ni tvoj problem. To je tko kot bi ti nekdo težil iz dneva v dan, da morš vlagat v svoj razvoj, ti pa tega ne bi hotel. Pač to je njihov. Ne sekiri se za njih. Ko jim bo postalo jasno, da morajo vlagati še več, bodo to tudi počeli. Sicer pa sej vlagajo. Sem ti že prej napisal ... tako kot sem ti tudi napisal, da lahko lastniki naredijo s podjetjem, kar želijo potem ko je enkrat njihovo. Lahko ga v momentu zaprejo in odpustijo vse delavce. Ampak to res ni v njihovem interesu tko da se ne boj, ker se to ne bo zgodilo. ;)

Ne, ni samo moj problem, če firma zaradi mahinacij pride na rob propada, da jo more potem država vlečt ven oziroma v najslabšem primeru da imamo še 500 - 1000 novih ljudi na sociali. Je problem vseh davkoplačevalcev, ki morajo zaslužit še za socialo za teh 500 - 1000 bivših delavcev.

Ja, ampak a ti veš, da če da direktor banke ugoden kredit, potem to pomeni manj dobička za lastnike banke? Če bo zaradi tega manj dobička, ga bodo lastniki banke odstavili a ne. Tko da obstaja vedno neko tveganje tudi za direktorja banke. Sej ne skrb, če bi ti bil direktor, ki bi želel denar za odkup, bi ga verjetno dobil.

No, koliko direktorjem v SLO se je že to zgodilo? Hkrati imajo tile direktorji lepo pogodbo in dobijo mastno odpravnino.

Ni nujno. Ne veš, kako je sestavljena pogodba.
Pravzaprav pa te lahko dobr tožjo zaradi malomarnosti, če namenoma to narediš. Ampak tele nizke cene delnic trenutno niso posledica managerskih odkupov, temveč globalne krize. In četudi banki ostanejo delnice, ima podjetje veliko potenciala, kar banka dobro ve.

Po izkušnjah SIB banke (v pogodbi je pisalo, da mora hipoteko prijavit posojilojemalec - če hipoteke ni prijavil in ni odplačeval dolga, je moral plačat malo kazen zaradi kršitve pogodbe, predmet hipoteke pa nikoli ni bil vpisan in mu je tako ostal) se ne bi preveč zanašal na to, da so te pogodbe ravno višek pravniškega znanja.
In se strinjam, da ima zastavljeno podjetje potencial. Samo kaj, ko močno dvomim, da bo kaka banka vzela delnice in brcnila v rit tajkuna. Preprogramiranje kredita bavčarju je že tak primer, ko bi mu lahko pobrali delnice, ga brcnili v rit in poiskali koga sposobnejšega - pa niso.

Sej bo še mogu, da bo izpeljal svoje načrte.

Svojo "sposobnost" je že dokazal, tako da nekako dvomim v njegove načrte.

Heh, sej prov bi blo, da bi propadl tisti k niso prpravleni. Normalno. Ampak država tega ne pusti. Veš, zakaj? Ker zaradi tega imaš lahko precejšnjo socialno bombo. Ja, zaradi tega.

Torej si ti še eden tistih, ki pravi naj lastnik počne, kar ga je volja in naj si zato razdeli dobiček, država naj mu pobere čim manj, ko pa zagusti, pa se izguba "nacionalizira" in jo plačujemo vsi? Upam, da vidiš, kje je sprevrženost v tvojem razmišljanju.
Kot bi jaz kupil avto na kredit (ko že imaš rad primerjave z avtom :)), divjal z njim po cestah brez zavarovanja, ko pa bi zletel po svoji krivdi s ceste bi pa od tebe zahteval, da mi pomagaš popravit avto, ker bom drugače ostal brez službe in bom socialni problem.

Ja. Pa veš zakaj? Ker banke raje dobijo malo kasneje nazaj vse, kakor pa sedaj nič. Če pa nočeš, da banka posoja denar za take odkupe, pa ga daj v drugo banko, ki tega ne počne.

Zakaj banka še pri meni ne dobi raje malo kasneje nazaj vse, kot sedaj nič?

In da ne bo kdo slučajno težil, da podpiram tajkunstva. Niti slučajno ne. Dokler pa bodo managerji, ki so odkupili podjetja po realnih cenah, plačevali posojila brez da bi dobivali šenkan državni denar, mi je čist vseen. Če bojo spušil je to spet njihov problem, ker bojo na tem "projektu" zgubil tok cajta, namest, da bi ta čas in denar (tudi od posojil) vložil v hitro rastoča podjetja in zaslužili mnogo več.

Si nasprotuješ?
Heh, sej prov bi blo, da bi propadl tisti k niso prpravleni. Normalno. Ampak država tega ne pusti. Veš, zakaj? Ker zaradi tega imaš lahko precejšnjo socialno bombo. Ja, zaradi tega.

Ni samo njihov problem, ker ko bodo spušili, bo šlo "njihovo" podjetje z njimi. Državi pa ostane ali reševanje z našim denarjem ali pa eksplozija socialne bombe.

Namesto pa, da se obremenjujete s tem, kako nekateri odkupujejo podjetja, se začnite raje spraševat, kaj boste vi naredili, da vam bo bolje. Od jokanja ni še nihče obogatel.

Vem, delam na tem ;). Ampak zaradi pomanjkanja vez je težko dobit posojilo za odkup kakega podjetja, sposoben sem pa najmanj toliko, kot bavčar. Heck, dobro firmo je čez glavo zapufal, težko je bit slabši.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

monster-x ::

CrniE, mi lahko prosim pokažeš izjavo, kjer trdim, da imamo v Sloveniji free market? Sicer pa je itak vedno prisotno samo jokanje, povej raje v trenutni situaciji najboljšo rešitev, ki je v skladi z zakoni in je izvedljiva. Tisti, ki recimo kaj predlagamo, se nam takoj soli pamet, češ da nimam pojma.

Dokler ignoriraš, da so v Sloveniji postavljeni šefi bank in podjetij ljudje po političnih vezah, ki jim je prav vseeno za banke in podjetja, je brez veze govorit, kaj kdo dela in kaj kdo ne. NLB lahko "prosi" za nekaj, država pa lahko da ali ne. Pa iz kerga planeta si ti? Kdo je pa postavil šefa NLB? In kakšno funkcijo ima on tam? Delat dobiček ali pomagat tajkunom? Tega ne veš, niti jaz, ampak ne mi tu bluzit, da imamo nek pošten free market in normalen odnost med banko in državo.

In kaj narediš, če jokaš, da je tako? To politično nastavljanje je mogoče, čim je nekaj v državni lasti. To je bilo v Jugoslaviji, ker je bilo vse državno, čist komot. Pa je kdo takrat jokal? Zato pa je treba zadevo sprivatizirat zdej, da se to onemogoči in da se premaknemo v smeri večje učinkovitosti in manjše politizacije gospodarstva.

Če pa državna banka pomaga še včeraj državnim podjetjem oz. njihovim tajkunum, ki znajo o ekonomiji približno tolk kot ti, v podjetjih so pa samo zato, da jih kupijo, potem je pa tu konec nekega normalnega trga.

Dej ne pametuj o tem, kolk ma kdo pojma o čemu. Ti bom razložil še tisto o Hitachiju in LG-ja, ker zgleda, da ne razumeš. Sicer pa je konec normalnega trga čim so podjetja v državni lasti. Torej recmo nekdo plačuje davke, da gre denar v državna podjetja, ki so njegova konkurenca.

Sicer pa kaj pol če banka pač odlaga obveznosti managerskih odkupov. To je njihova stvar, ne tvoja. Sploh pa s tem, ko država dokapitalizira banko, ta pridobi večji delež in to ni neko šenkavanje podjetij. Obveznosti do bank še vedno ostanejo.

Je pa definitivno napačna prodaja teh podjetij. Najbolj pošten način bi bil, da bi zadevo prodali na borzi. Kdor za delnice ponudi več, dobi delnice. Ampak čim imaš enkrat državna podjetja, je pač omogočeno tako mahiniranje. Zato pa je treba to čim prej skenslat s tem, da se privatizira na čim manj boleč način.

Še danes so podjetja, ki imajo par sto, ali pa 1000 zaposlenih, ki ti na drugo banko kot NLB plače enostavno nočejo izplačat. Če že kdo bori proti temu, se vse tako zakomplicira, da slej ko prej obupa. Zakaj? Ker je direktor lokalne NLB prijatelj direktorja podjetja, vsi skup so pa itak postavljeni od trenutne stranke.

Nihče pa jim ne preprečuje, da takoj po nakazilu denar prenesejo v drugo banko.

Pa poglej si še tisto temo o dogovarjanju Hitachija, LG-ja, Sharpa in ne vem koga. Ma konkurenca my ass. Podjetja, ki delajo po celem svetu se dogovarjajo, tu imamo pa naivneže, ki ne verjamejo v dogovarjanja mercatorja-spara-tuša, bank, zavarovalnic,...


Dogovarjanje sploh ne bi smel bit kaznivo. Pač se dogovorijo o višjih cenah. Pa kaj? Prodajajo po cenah, ki si jih zaželijo (prodajo manj po višjih cenah). Moralo pa bi biti omogočeno, da lahko kadarkoli kdorkoli pride na trg in začne ponujati ceno, ki je nižja od dogovorjene. Takrat pa pač morajo spustiti cene, sicer ne bodo uspeli prodati. To je najbol smešn k folk misl, da jim nizke cene kar pripadajo in da če jih ni, je to kaznivo. Dej ne klobasej. Pol mormo tud prepovedat sindikatom, da se nej nehajo ment o tem, po kolk bojo delal. Sindikalisti so pač en čist legalen kartel, pa noben nč pisne. Zaradi njih ima res nekaj ljudi višjo plačo, ampak je pa tudi zaradi njih več brezposelnosti kakor bi je bilo, če sindikalisti ne bi bili kartelno dogovorjeni. Reč, kar češ, sam to je čist res. ;)

Glede Mercator-Spar-Tuš naveze. Sploh se jim ni treba dogovarjat, pa bojo vsi dobr žvel. So pač vpleteni v oligopolno tržno strukturo z modelom togih cen. Kaj točno to pomeni? To pomeni, da opazujejo cene en pri drugem in jih ne spuščajo drastično, saj bi s tem zgubili dobiček. Kaj je s tem narobe? Popolnoma nič. Vsak nej se svobodno odloč, po kolk bo prodaju, tud če k drugemu pogleda, po kolk on prodaja. Če se bo kdaj nabralo dovolj konkurence in se jim bo zaradi tega zmanjšala moč določanja cen, bodo pač primorani nižati cene. Če ti dam primerjavo ... tudi nekaj specifičnih strokovnjakov za neko področje (po katerih je visoko povpraševanje) ne bo delalo za manjše plače. Dokler si na trgu relativno redek, se ti cena zviša. In nihče ti ne sme težit, za kolk morš delat. Če se odločiš, da boš delal za višjo ceno in se bo nekdo s tem strinjal, ni v tem nič nelegalnega. In če si še eden od tistih, ki pričakuje, da so nizke cene njegova pravica, si pač še eden izmed mnogih, ki so jim mediji in lokalni veljaki (ki seveda nimajo pojma) sprali možgane. Popolnega trga pa seveda ni nikjer. Pa upam, da ti je uspelo prebrati do sem.

-----

TESKAn,

No, zdej se pa odloči, katera od teh dveh (izključujočih) trditev ti je bolj všeč .

Ker vidim, da pač nisi doumel, ti bom poskušal razložiti še enkrat. V NLB ima država že tako ali tako svoj delež. Če se jo dokapitalizra v teh nestabilnih časih in s tem pridobi večji delež, jo bo kasneje lahko bolje prodala, ko bo kriza mimo (druga stvar je, če banka ne bi bila v državni lasti). Mišljeno pa je bilo pač v tem smislu, da se denarja seveda ne ušenka banki kakor so pač nekateri prepričani.

Se strinjam, da ni državi v interesu. Samo kaj, ko v naši bananarepubliki noben ne bo odgovarjal za napačne odločitve, ki so pripeljale do te situacije.

Hja, sej bi mogu odgovarjat kdo. Ampak okej, kaj če se nekdo javi in reče, da je on kriv (na primer direktor banke). Kaj se bo naredilo? Bo on povrnil milijonsko škodo? Sej je ni zmožen. Zato pa nej poteka proces privatizacije, da bodo najebali lastniki, če bodo nastavili slab management. Pač vsak nej odgovarja za svoja dejanja. Čim pa je nekaj v državni lasti pa tako ali tako vsak loh neki meštra, sam da je bliz korita. Pa da nauš mislu, da je to sam pr nas ...

No, državno reševanje podjetji v težavah je korak v napačno smer.

Ne, ni samo moj problem, če firma zaradi mahinacij pride na rob propada, da jo more potem država vlečt ven oziroma v najslabšem primeru da imamo še 500 - 1000 novih ljudi na sociali. Je problem vseh davkoplačevalcev, ki morajo zaslužit še za socialo za teh 500 - 1000 bivših delavcev.


Ker si me spraševal kasneje, če si nasprotujem, bom tu enako vprašal tudi tebe. Tako kot sem ti že razložil, nihče ni dolžan nekoga zaposlovati, če noče in ga mirno loh pošlje iz firme in za to ni dolžan nikomur odgovarjati.

In ja, jaz ti samo opisujem, kar se dogaja in zakaj se tako dogaja.

Glede na to, da so bavčarju raje preprogramirali dolg, kot da bi mu pobrali delnice, ga vrgli na cesto in gor postavili sposoben management, mi ne zameri, če ti ne verjamem.

Sej ne veš, kako točno je s temi posojili in kakšna je točna situacija. Se bo že banka odločila, kaj bo naredila. Briga to tebe tako kot tudi mene. Če bo Istrabenz propadel, bo pač propadel.

Torej si ti še eden tistih, ki pravi naj lastnik počne, kar ga je volja in naj si zato razdeli dobiček, država naj mu pobere čim manj, ko pa zagusti, pa se izguba "nacionalizira" in jo plačujemo vsi? Upam, da vidiš, kje je sprevrženost v tvojem razmišljanju.
Kot bi jaz kupil avto na kredit (ko že imaš rad primerjave z avtom ), divjal z njim po cestah brez zavarovanja, ko pa bi zletel po svoji krivdi s ceste bi pa od tebe zahteval, da mi pomagaš popravit avto, ker bom drugače ostal brez službe in bom socialni problem.


Pa kakšna nacionalizacija izgube? Jaz ti samo razlagam, da če zagusti, je to njihov problem. Lahko ponudi nekomu (lahko tudi državi) delež v podjetju tako da se s tem denarjem dokapitalizira. Ampak to mora biti win-win situacija, ne pa da država kar meče denar v to firmo kakor si ti razlagal. In ja, to državno ropanje dobičkov z davki je absurdno.

In glede tega "problema z avtom" ... ja, če bi se strinjal, bi lahko rekel, da ti ga lahko popravim, ampak je potem avto tudi moj. Win-win situacija. Štekaš?

Zakaj banka še pri meni ne dobi raje malo kasneje nazaj vse, kot sedaj nič?

Zakaj pa bi morala? Četudi ti prideš v banko in rečeš, da bi rad kredit in jim boš vrnil 200% obresti, ti ni dolžna dat kredita, kljub temu, da bi dobile enormne donose. Četudi prideš v trgovino in ponudiš 200x več denarja kakor stane neka dobrina, ti je niso dolžni prodati, če ne želijo.

Pa da ne boš mislil ... banke so v tej situacije precej panične in kaj delajo? Tistim firmam, ki vračajo, ne odobravajo novih kreditov (ker vidijo, da lahko vračajo in panično poberejo tisto, kar lahko), tistim, ki pa ne vračajo, pa dajejo nove kredite, ker upajo, da bodo potem laže vrnili še ostalo. Tudi zaradi tega recmo ti ne bi mogu spremenit posojila, če si sposoben odplačevati. Pač delajo v svojo škodo. Jim pa spet ne morš nč kej težit, itak delajo v svojo škodo. In pol maš še paničen folk, ki misli, da bo s tem, ko bo pobral keš iz banke rešil sebe. To pa potem le še pospešuje vso zadevo.

Si nasprotuješ?

Niti ne. Če bi prebral še kak post prej bi vedel, da vsak manager, ki odkupi podjetje, še ni tajkun. Tako kot vsak južnak ni čefur.

Vem, delam na tem . Ampak zaradi pomanjkanja vez je težko dobit posojilo za odkup kakega podjetja, sposoben sem pa najmanj toliko, kot bavčar. Heck, dobro firmo je čez glavo zapufal, težko je bit slabši.

Grajenje kariere na odkupih državnih podjetjih je za pusije. Mala in hitro rastoča podjetja so zakon. ;)
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

sakkra ::

Tu ni nobene škode. Jaz ponudim tebi dobrino X po ceni Y. Če se ti strinjaš s ceno Y, jo kupiš in če se ne strinjaš, je ne kupiš. Kaj je tukaj spornega? Jaz tebi dobrino, ti meni denar.

Zaradi tega je recesija. Ponavadi so drage tiste stvari, ki jih nujneje rabiš in ni konkurence, razen gostiln, ki so lahko trošenje dnarja po nepotrebnem.
X in Y res poslujeta v soglasju. Če je v dobrino X vložena ura dela, cena pa je taka da kupca stane 100 ur dela. Kupec lahko z zapravljanjem svojega zaslužka omogoči manj kot 2 uri dela, če bo kupoval dobrino X. To pomen da oseba veliko premalo zasluži ali pa je izdelek bistveno predrag. Tisti, ki zaslužijo malo, so še bolj omejeni da kupujejo najnujnejše stvari ( drage položnice monopolnih komunalij, električarjev, TV mojstrov in velike marže trgovcev s fasngo). Zelo malo jim ostane za poceni industrijske izdelke - po možnosti kitajske. Pol se pa čudijo da treba potrošnjo povečat. Za to je pa potrebno da se več zasluži. To pa ni možno ker šefi zahtevajo zelo veliko, firme morajo imeti velik dobiček, država vzame veliko.....
Če je znotraj države še sprejemlivo razmerje (v SLO npr. skrajnosti Krka - Mura) pa je na globalnem trgu katastrofa. Povprečen kitajec delavec, ki bi kupil slovensko robo? Trgovanje ne more biti samo v eno stran!
Iz tega sledi da treba razlike v zaslužku zmanjšati. Zmanjša pa se lahko z racionalno porabo držav ter konkurenco na čim več področjih.
Kako?
V trgovini so se močno povečale marže, čeprav je polno novih trgovcev. Kako je to sploh možno? A se držijo pravil in vsi kupujejo od dobaviteljev po enakih pogojih? Gospoda cenik je obvezen in seveda bi moral biti enak za vse! A se vsi držijo tega?
Potem pa akcije, zvezdice, neki dobropisi na kartice, dnevne akcije....... Je to v korist potrošnikov? Bolje bi bilo zakonsko omejevat pogosto spreminjanje cen in oglaševanje akcij. Bi se lažje odbralo tiste z veliko maržo ozeroma z veliko ceno.
Pralni stroj narejeni v SLO mnogo mnogo manj stane na Bavarskem kot v Ljubljani. Varuhu konkurence ni nič čudno, da je v Lj enak izdelek 450 EUR v Münchenu pa manj kot 300. Mogoče trgovec v SLO dobi 150eur več? Toliko spet ne. Ali je prevoz do Lj toliko dražji? Kaj pa če Gorenje ne prodaja vsem po enakih cenah? Kdor vzame več dobi ceneje? Drži samo delno? Kaj pa če prodajajo tistmu, ki bo na drobno prodajal v Ljubljani dražje kot tistemu, ki hoče robo prodati v Münchenu?
Pa še vsaj 25 modelov imajo, kar je najverjetneje namirno oteževanje primerjanja cen in tehničnih zmoglivosti.

R33D3M33R ::

Mene pa zanima nekaj: AMD je v rdečih številkah že nevem koliko časa, zdaj pa še recesija. Kako je možno, da ne propade?
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Pyr0Beast ::

Ker je za banke bolje, da nekaj denarja curlja počasi a vztrajno, kot da ne dobijo povrnjeneg nič.

Pa brez skrbi za AMD. Ne bo mu hudega.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

monster-x ::

Mene pa zanima nekaj: AMD je v rdečih številkah že nevem koliko časa, zdaj pa še recesija. Kako je možno, da ne propade?

Bom najprej tebi odgovoril. Ker je pač očitno imel že od prej nekaj zalog keša in ga zdej porablja za kritje izgube z upanjem, da spet pride v zelene številke.

----

sakkra,

Zaradi tega je recesija.

Valda, stari, pa zaradi Janeza Janše in Sneguljčice in sedmih palčkov. Vse skupaj pa je zrežiral Steven Spielberg s pomočjo povodnega moža. Dej ne klobasej, če nimaš pojma, res no.

Ponavadi so drage tiste stvari, ki jih nujneje rabiš in ni konkurence, razen gostiln, ki so lahko trošenje dnarja po nepotrebnem.

Seveda da bo nekdo izkoristil neelastično povpraševanje, da zasluži čim več. Namen (večine) podjetij je ustvarjanje profita, ne pa jokanje nad tem, kolk je nekaj drago. Če se jst zdele odločim, da se odpravim v gostilno, se mi očitno to v tem momentu ne zdi predrago, da ne bi šel. Pač nekaterim to paše in so pripravljeni to plačat. Jim boš to prepovedal? In sej od tega nekdo živi, ki spet naprej troši, kar pozitivno vpliva na celotno gospodarstvo.

X in Y res poslujeta v soglasju. Če je v dobrino X vložena ura dela, cena pa je taka da kupca stane 100 ur dela. Kupec lahko z zapravljanjem svojega zaslužka omogoči manj kot 2 uri dela, če bo kupoval dobrino X. To pomen da oseba veliko premalo zasluži ali pa je izdelek bistveno predrag. Tisti, ki zaslužijo malo, so še bolj omejeni da kupujejo najnujnejše stvari ( drage položnice monopolnih komunalij, električarjev, TV mojstrov in velike marže trgovcev s fasngo). Zelo malo jim ostane za poceni industrijske izdelke - po možnosti kitajske. Pol se pa čudijo da treba potrošnjo povečat. Za to je pa potrebno da se več zasluži. To pa ni možno ker šefi zahtevajo zelo veliko, firme morajo imeti velik dobiček, država vzame veliko.....

Če stane nekoga nekaj 2 uri dela, dobi pa 100 ur, mu ostane 98 ur (pa recmo, da nima drugih stroškov), kar je njegov dobiček in nagrada, da je vložil kapital v to podjetje. Sej ta denar ne bo izginil. To bo lastnik trošil naprej in s tem bo spet neka tretja dobila delo in ta tretja bo spet naprej trošila in tako dalje. Kaj je tu slabega? Pač nekdo je videl v tem priložnost in vložil kapital in s tem zadovoljil potrebo nekoga, ki je imel to potrebo. In če si ti relativno redek na trgu, imaš tudi višjo ceno. Logično. Ampak pazi, kaj se bo na dolgi rok dogajalo s tem na trgu. Visoki dobički bodo v panogo privabili nove konkurente in zaradi tega bo cena padla.

In potem se šefi odločijo, da se ne bo dalo več zaslužiti. Seveda te bodo spet plačevali po tržni ceni. Če se ti zdi ta cena prenizka, boš pač odšel in bo prišel nekdo drug. Meni se to zdi čisto pošteno. Nekdo noče delati za 100€ in pride nekdo, ki želi (številka je poljubna). Kaj je tukaj čudnega? Dobiček pa seveda zahtevajo visok, saj je od tega odvisna njihova zaposlitev, saj jih lahko lastniki odstavijo. To je nekaj povsem normalnega, če lastnik želi za svoj vložek maksimalen donos ob čim nižjem tveganju. Sej bodo lastniki potrošili dobiček, če se ga ne bodo vložili naprej.

Če je znotraj države še sprejemlivo razmerje (v SLO npr. skrajnosti Krka - Mura) pa je na globalnem trgu katastrofa. Povprečen kitajec delavec, ki bi kupil slovensko robo? Trgovanje ne more biti samo v eno stran!
Iz tega sledi da treba razlike v zaslužku zmanjšati. Zmanjša pa se lahko z racionalno porabo držav ter konkurenco na čim več področjih.

Se prav, da predlagaš, da bi približali ceni dela v Sloveniji in na Kitajskem? ;)
Ker konkurenca se nekak povečuje. Kot si že sam ugotovil kitajski delavec konkurira slovenskemu. In ja, na vedno več področjih. Pa mimogrede. Sej trgovanje ne poteka enosmerno. Če bi, to ne bi bilo pošteno do vseh. Kitajci nam dajo poceni robo, mi pa njim denar. Tukaj ni nič narobe.

Pa čeprav zastopim, ti misliš, da bi mogli zmanjšat razlike med zaposlenimi na umeten način in pa tudi, da bi mogli zmanjšat profite? Hja, veš, kako je. Več k pr temu čaraš, več škode narediš. Res.

V trgovini so se močno povečale marže, čeprav je polno novih trgovcev. Kako je to sploh možno? A se držijo pravil in vsi kupujejo od dobaviteljev po enakih pogojih? Gospoda cenik je obvezen in seveda bi moral biti enak za vse! A se vsi držijo tega?

Hja, sej pravim, da so cene visoke zaradi visokega povpraševanja. Še višje, kakor bi sicer bile pa so tudi zaradi oligopolne tržne strukture. V prejšnjem postu sem nekaj o tem napisal in če želiš, si lahko tam prebereš.

Sicer pa ne kupujejo po istih pogojih. Logično, da ne. Sej tudi eden kupi več kakor drugi in dobi količinski popust. In da bi mogle bit cene za vse enake? Ne, ni treba. Če jst želim prijatelju nekaj prodati ceneje, zakaj mu ne bi smel? Tisti, ki pa misli, da ga nategujem, pa naj kupuje drugje, če noče kupovati pri meni.

Potem pa akcije, zvezdice, neki dobropisi na kartice, dnevne akcije....... Je to v korist potrošnikov? Bolje bi bilo zakonsko omejevat pogosto spreminjanje cen in oglaševanje akcij. Bi se lažje odbralo tiste z veliko maržo ozeroma z veliko ceno.

Pa kaj pol če majo ta trženjski trik? Sej ni treba, da nasedeš, če misliš, da je to nekaj negativnega.

Pralni stroj narejeni v SLO mnogo mnogo manj stane na Bavarskem kot v Ljubljani. Varuhu konkurence ni nič čudno, da je v Lj enak izdelek 450 EUR v Münchenu pa manj kot 300. Mogoče trgovec v SLO dobi 150eur več? Toliko spet ne. Ali je prevoz do Lj toliko dražji? Kaj pa če Gorenje ne prodaja vsem po enakih cenah? Kdor vzame več dobi ceneje? Drži samo delno? Kaj pa če prodajajo tistmu, ki bo na drobno prodajal v Ljubljani dražje kot tistemu, ki hoče robo prodati v Münchenu?

Pa kaj ma to tebe za brigat? Četudi bi v Nemčiji šenkavali. Pa kaj pol? To je problem Gorenja, ne tebe. Pač vedno gleda na maksimalen profit. In če jim bo v Nemčiji to omogočila nižja cena, v Sloveniji pa višja, poslujejo v skladu z maksimalnim dobičkom. In prav je tako.

Pa še vsaj 25 modelov imajo, kar je najverjetneje namirno oteževanje primerjanja cen in tehničnih zmoglivosti.

Kaj pa če hočejo narediti za vsakega nekaj? Pa četudi bi ti oteževali, pa kaj pol? Ne kupi, če ti ni všeč. Če nekaj kupiš, se strinjaš s ceno in proizvodom in nimaš kej pol mrdat, če si premisliš.

Poglej, tu na tem svetu v tržnem gospodarstvu podjetja niso zato, da bi dajala dobrine zastonj, ampak da ustvarjajo profit. In če ga ne, lahko hitro propadejo, saj se kapital lahko hitro preseli v bolj dobičkonosne dejavnosti. Ker v prejšnji dejavnosti pade ponudba, lahko cene celo narastejo in kaj lahko se zgodi, da se iz kake manj dobičkonosne dejavnosti kapital preseli v točno to dejavnost. Pač tko zadeva poteka v tržnem gospodarstvu. In tako je prav, saj ta sistem omogoča največjo ekonomsko učinkovitost.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Utk ::

monster, mislim, da je vsem jasno kakšen je kapitalizam in da ne bomo tu na forumu nič spremenili, ampak pizdimo se pa lahko. Jaz se ne pizdim nad tem, da je nekaj drago ali poceni, ampak nad tem, da ni prave konkurence. V ZDA je recimo dosti bolje. Mogli se bi vprašat, kaj je tam tolk drugač kot pri nas in to spremenit. Ne mislim samo v Sloveniji, ampak v celi EU. Ampak tega po moje ne bo še nekaj časa. Po moje je največja razlika med EU in ZDA v ljudeh, ne v vladah. Bolj so prilagodljivi itd. Pri nas imaš 70 procentov ljudi, ki bojo do smrti hodili v mercator, tudi če bo tam vse enkrat dražje kot povsod drugje. In če se bo mercatorju to splačalo, bo to naredil. In če bo zame edina trgovina v radiu 5 km mercator, bom moral še jaz tam hodit. Spar pa ne bo prišel blizu, ker bo od daleč videl, da tam živijo sami kmetavzarji, ki bojo itak vseeno hodili v mercator. In potem bo prišel študentek ekonomije in mi rekel, da mi očitno paše, da je mercator drag, če tam hodim. Ne morem nič spremenit, ampak to še ne pomeni, da mi to paše. 10 km se mi pa recimo ne splača vozit. Ni problem v tistem mercatorju, ampak v ljudeh, ki ne znajo drugega najt, vsaj tam, kjer imajo izbiro.

leinad ::

Carnivore, ne zastopiš glih najbol stvari. Če zmanjšaš davke, s tem pustiš ljudem več sredstev, ki jih lahko zapravijo, kar pozitivno vpliva na povpraševanje. Po kmečk: če osebi A pustiš več denarja, ga bo lahko zapravil pri osebi X, s tem bodo imeli zaposlitev tudi B, C, D, itd., ki bodo spet lahko naprej trošili.
Lahko se zgodi tudi drug scenarij in sicer da bodo ljudje več varčevali. To tudi ni slabo. Banke dobijo denar, ki ga zaradi povečane količine lahko ponudijo po nižji obrestni meri, kar zopet spodbuja povpraševanje, saj postanejo posojila relativno poceni. Ob tem si ljudje ali podjetja sposojajo denar, ki ga trošijo.


Jaz že zastopim, kako delujejo multiplikatorji. Tole kar si napisal vse lepo deluje v normalnih razmerah. V razmerah kjer pa je ekonomska situacija slehernika negotova pa zagotovo odpade zapravljanje, saj ljudje varčujejo kolikor se da.
Kar ne bi bil problem, če bi banke DEJANSKO posojale naprej denar kot ga običajno. Ampak ga zaradi vrste razlogov ne. In tako ta denar ostane tam, ekonomija pa v riti.

monster-x ::

Jaz se ne pizdim nad tem, da je nekaj drago ali poceni, ampak nad tem, da ni prave konkurence.

Če tole poved malo bolj podrobno pogledaš in razmisliš, ugotoviš, da sam sebi nasprotuješ. Ker ni konkurence, so visoke cene. Se pravi, da se ne pizdiš nad visokimi cenami, ampak nad visokimi cenami? ;) Če bi bila večja konkurenca, bi bile cene nižje.

Sej sem že malo višje razlagal o tem. Za to je kriv cel svet in nihče hkrati. Tistih, ki so si v preteklosti pridobili položaj s tako prednostjo, ne smeš zdaj kar naenkrat ovirat pri tem, koliko imajo lahko profita. S tem dosežeš negativno klimo v gospodarstvu, kar seli kapital iz države. To ni dobr, sploh.

Če bi imeli v Sloveniji več ljudi kot so Tuš in pa da bi bili bolj odprti še za kake tuje trgovske verige, bi bilo dosti bolje. Ampak kaj ko je problem, ker se mora tujce in bogataše sovražiti.

V ZDA je recimo dosti bolje. Mogli se bi vprašat, kaj je tam tolk drugač kot pri nas in to spremenit. Ne mislim samo v Sloveniji, ampak v celi EU. Ampak tega po moje ne bo še nekaj časa. Po moje je največja razlika med EU in ZDA v ljudeh, ne v vladah. Bolj so prilagodljivi itd. Pri nas imaš 70 procentov ljudi, ki bojo do smrti hodili v mercator, tudi če bo tam vse enkrat dražje kot povsod drugje. In če se bo mercatorju to splačalo, bo to naredil.

Ja, seveda. Podjetje pač naredi vse, da iz tebe iztisne čim več. In če vedo, da so ljudje na nekaj navezani, bodo to tudi izkoristili.

Seveda je razlika v ljudeh, čeprav bodo ljudje vztrajno trdili, da je pač kriva vlada. In ker so v EU ljudje "drugačni", bi se jih morali trgovci "usmiliti"? Niti slučajno!

In če bo zame edina trgovina v radiu 5 km mercator, bom moral še jaz tam hodit. Spar pa ne bo prišel blizu, ker bo od daleč videl, da tam živijo sami kmetavzarji, ki bojo itak vseeno hodili v mercator.

Ne morem nič spremenit, ampak to še ne pomeni, da mi to paše. 10 km se mi pa recimo ne splača vozit. Ni problem v tistem mercatorju, ampak v ljudeh, ki ne znajo drugega najt, vsaj tam, kjer imajo izbiro.

Seveda, normalno, da boš hodil v tistega, ki ti je bližji. Pogledaš, koliko so razlike v ceni, koliko te stanejo transportni stroški, da greš 10 km stran in koliko te stane oportunitetno tvoj čas (katerega zaradi večje oddaljenosti porabiš več). Ti dve alternativi na koncu primerjaš in ugotoviš, da se ti pač bolj splača iti v bližnji Mercator. Ni nujno, da si presrečen, je pa to tvoja (izgleda) najboljša alternativa, zaradi česar pač imaš najmanj stroškov (tudi oportunitetnih).

In potem bo prišel študentek ekonomije in mi rekel, da mi očitno paše, da je mercator drag, če tam hodim.

Žaljenja in diskreditacije ponavadi rezultirajo v izgubi kakovosti določenih forumskih sporočil. Sploh pa ne vem, od kje ti ideja, da sem "študentek ekonomije"? ;)
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

monster-x ::

Jaz že zastopim, kako delujejo multiplikatorji. Tole kar si napisal vse lepo deluje v normalnih razmerah. V razmerah kjer pa je ekonomska situacija slehernika negotova pa zagotovo odpade zapravljanje, saj ljudje varčujejo kolikor se da.

Na kratek rok, ja. Na daljši rok pa bodo zaradi povečanega realnega dohodka začeli več trošiti.

Kar ne bi bil problem, če bi banke DEJANSKO posojale naprej denar kot ga običajno. Ampak ga zaradi vrste razlogov ne. In tako ta denar ostane tam, ekonomija pa v riti.

No, malo bolj previdne so res. Da pa ga čist ne bi posojale pa spet ni res. Zdej jim sploh ne gre tok slabo. Delajo za kar visoke marže glede na to, da je ključna obrestna mera padla. ;) Res pa je, da imajo mal manj denarja, zaradi česar so previdni.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

MadMicka ::

monster-x, nižanje davkov ni nobeno čudežno zdravilo. Problem je v tem, da tisto razliko, ki bi jo fizična oz. pravna oseba zaradi tega prihranila, še zlasti danes v večji meri ne bo potrošila.

Po drugi strani pa to pomeni zmanjšanje prihodkov države, kateri danes še kako prav pride vsak dinar. Po eni strani ji prihodki drastično padajo, po drugi strani pa mora dajati finančne inekcije levo in desno.

V krizi ni nikoli dovolj zgolj en ukrep. Potrebujemo pakete ukrepov, ki ga nato tudi po potrebi spreminjamo in prilagajamo.

leinad ::

Na kratek rok, ja. Na daljši rok pa bodo zaradi povečanega realnega dohodka začeli več trošiti.

Saj kratek rok je ravno važen za rešitev iz te krize, če nočemo da kriza postane dolgoročna.


No, malo bolj previdne so res. Da pa ga čist ne bi posojale pa spet ni res. Zdej jim sploh ne gre tok slabo. Delajo za kar visoke marže glede na to, da je ključna obrestna mera padla. ;) Res pa je, da imajo mal manj denarja, zaradi česar so previdni.

Kolikor sem slišal imajo pri nas podjetja(dobrostoječa) precejšnje probleme s pridobivanjem posojil. V razvitejši EU pa je stvar še precej hujša, ker so tam precej kontaminirani s posojili vzhodno evropskim državam, ki so skoraj vse na robu bankrota.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

jype ::

MadMicka> Problem je v tem, da tisto razliko, ki bi jo fizična oz. pravna oseba zaradi tega prihranila, še zlasti danes v večji meri ne bo potrošila.

Če je to res, potem bo itak izgubila večino tega, kar bo prihranila. Zdaj je najboljši čas za zapravljanje.

MadMicka ::

jype, si siguren, da je danes najboljši čas za zapravljanje? Tudi v primeru, da se bo kriza še poglobila in bo trajala deset let? Boš danes zapravljal, od česa boš pa živel čez pet let, ko bodo prihodki manjši kot danes?

jype ::

MadMicka> Tudi v primeru, da se bo kriza še poglobila in bo trajala deset let?

Še posebej v tem primeru. Kriza se bo nadaljevala, dokler bodo ljudje vedno bolj varčevali.

Zdaj (v naslednjih nekaj letih) je najboljši čas za vlaganje v perspektivne industrije in najboljši čas za nakup nepremičnine.

WarpedGone ::

Boš danes zapravljal, od česa boš pa živel čez pet let, ko bodo prihodki manjši kot danes?

Tole je bencin na ogenj. Zaradi tega, ljudje ne zapravljajo in zaradi tega firme ne prodajo in zaradi tega ni denarja za plače in zaradi tega ljudje nimajo kej delat in zaradi tega majo ljudje še manj za zapravljat. Pol pa še mal strašenja, da bo še slabše in je krog skrenjen in še hitrejši. Spirala v pogubo. Izhod je edinole optimizem.
Zbogom in hvala za vse ribe

MadMicka ::

jype, a res? Danes vzameš puf, kupiš nepremičnino, vlagaš v perspektivno industrijo, vsemu temu pa še leta in leta vrednost stagnira oz. pada, ti pa moraš puf vračati. Od česa pa boš živel? Boš vmes prodal in naredil izgubo?

Ali pa nemara misliš, da investiraš samo toliko kot trenutno ne potrebuješ. Da investiraš "viške". Ja prav. Ampak, če ne veš, kdaj boš denar potreboval in če ne veš, koliko časa bo kriza trajala, potem ni pametno investirati. Razumeš?

Kot fizična oseba, če imaš dovolj našparanga do penzije in še kaj za otroke, potem pač viške investiraj. Koliko pa je takih?

p.s: WarpedOne, to je še ena taka bolana: zakaj točno pa bi rabil človek zapravljati in kupiti nov TV, če pa jih ima npr. doma že tri in vsi trije dobro delajo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NLB in nacionalizacija podjetij (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27338099 (32242) Mr.B
»

Istrabenz Holding in stečaj (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11410224 (5574) Icematxyz
»

Banke odlozile odplacevanje dolgov Bavcarju (Istrabenz) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
856980 (4672) mtosev

Več podobnih tem