» »

Odžagani prsti in prišitje le teh

Odžagani prsti in prišitje le teh

«
1
2

JanezH ::

Fant od sestrične si je ob žaganju drv odžagal 3 prste na roki. Operacijo je imel šele naslednji dan, rešili (prišili) pa mu niso nobenega prsta. Mogoče veste kako je s tem? So rane, ki nastanjo, ko se prst odžaga z cirkularko enostavno prehude (raztrganine) in se zato ne da prstov več prišiti ali je vseeno kaka možnost?

rdecaluc ::

Odvisno. Lahko da so resnično bili tako "scefrani" ali pa niso bili dobro spravljeni in zato neuporabni.

Kaj pa je fant od sestrične naredil s prsti, ko so obležali na tleh?
Est modus in rebus. ,typos

m_a_t ::

Običajno prste, ki so odrezani z žagami ali pa odtrgani od eksplozij ne prišijejo nazaj. Sicer lahko brez določenih prstov roka čisto normalno funkcionira. Vem za primere ko se je roko rehabilitiralo s podaljševanjem štrcljev, ki so ostali, pa avtotransplantat nožnega prsta na mesto palca.

JanezH ::

Prsti so bili v rokavici, ker je med žaganjem nosil zaščitno rokavico. Njegova mati je dala rokavico zdravniku v rešilcu, sestra v rešilcu je prste zavila v brisačo.

m_a_t ::

Kateri prsti pa so to bili? Verjetno so bile žile, živci, mišice prstov preveč razcefrane, da bi jih reševali. In na katerem členku so bili odrezani?

JanezH ::

Mezinec in prstanec na drugem členku, kazalec pa na prvem členku. Mogoče veš koliko časa lahko prsti stojijo, da so še vredu za prišitje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JanezH ()

whatever ::

Je bil pijan, a?
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

JanezH ::

Ne, v polenu je bil žebelj in mu je zaradi tega potegnilo roko...

BALAST ::

Poznam 6 primerov, ki so si odžagači prste, ampak niti enemu niso prišili nazaj. 2 sta mizarja, ena je delala na žagi, en je pa bančnik, ki je sam svoj mojster. Po več letih od nesreče so se prilagodili in jim delo z manj prsti na roki ne ovira ničesar kar počnejo. Znanec, ki je mesar je imel pa že večkrat prerezane prste čez kosti, vendar so se držali skupaj in kasneje rame pocelile z domačo lekarno, verjetno zato ker imajo mesarji bolj ostro orodje in je rez kirurško natančen. :D

rdecaluc ::

Najbolj optimalno za shranit prste bi bilo v gazi, to vse skupaj v eno vrečko. To vrečko pa nato v vrečko ledu.

Najbolje bi bilo prišit v parih uricah.

Edit: Moji bivša sošolka si je uspela odtrgat/odrezat prst, ko je skočila čez balkonsko ograjo, v kateri so bili estetski vzorci v obliki črke V. So ji ga prišil nazaj, vendar pa se ji je naknadno vnel in so ga morali amputirat. Sedal ima protezo.
Est modus in rebus. ,typos

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rdecaluc ()

whatever ::

Čudno se mi zdi, da ga niso takoj operirali.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Steinkauz ::

Da te operirajo naslednji dan je res krneki.

WarpedGone ::

Je bil kak led v igri? Samo brisača je bol švoh, stvar veselo gnije.
Zbogom in hvala za vse ribe

JanezH ::

Odgovor zdravnika je bil, da so bili nujnejši primeri in zato je prišel na vrsto naslednji dan. Za led pa ne vem, ker so imeli prste pol zdravniki v rešilcu ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JanezH ()

KandazaR ::

da so bili nujnejši primeri in zato je prišel na vrsto naslednji dan


WTF? Kje je bilo to? Urgenca v ljubljani?

MeGreat ::

To ne moreš verjeti... "nujnejši problemi"...

JanezH ::

V Lendavi iz kjer so ga prepeljali v bolnico v Murski Soboti in nato v bolnico v Maribor kjer je imel šele naslednji dan operacijo.

mtosev ::

pac jebi ga. ce je bilo komu zivljenje ogrozeno jasno da je on prvi na vrsti.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

JanezH ::

pac jebi ga. ce je bilo komu zivljenje ogrozeno jasno da je on prvi na vrsti.


Ja to je razumljivo, ampak vseeno žalostno ...

MeGreat ::

Pa naj ga peljejo v drugo bolnišnico. sigurno je bila kakšna bolnica v slo frej..
pomoje se bo kmalu treba naročiti par dni pred nesrečo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MeGreat ()

JanezH ::

Se strinjam, lahko bi ga peljali celo v Ljubljano, ne spoznam se na to in ne vem kakšna je politika v takih primerih, kaj je prav in kaj je narobe. Zato bi bil hvaležen za vsak komentar in nasvet, sploh če ima kdo kake veze v zdravstvu, da bi se razjasnilo, če so pravilno ravnali ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JanezH ()

KandazaR ::

V Lendavi iz kjer so ga prepeljali v bolnico v Murski Soboti in nato v bolnico v Maribor


Ma te manjše bolnišnice ;(( Drugič pa direkt v maribor ali pa v ljubljano (kar z osebnim avtom).

Edit: čak v mariboru so imeli zasedene kapacitete?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

whatever ::

Če ma zdravstveno zavarovanje porihtano, ni bil pijan in upošteval varstvo pri delu, naj jih toži. Tudi če je bil nezgodno zavarovan, naj stvar preda odvetniku, ker bo tako od zavarovalnice dobil več keša.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

milko27 ::

Veliko manj problemov je če ti prstov ne prišijejo nazaj.Roka ko se navadiš je skoraj 100% uporabna hitreje se rana zaceli in tudi ni problemov z vnetjem in podobno.Če ti prste prišijejo nazaj niso več tako gibljivi in imaš raje več problemov kot brez njih.To govorim če si odrežeš največ dva do tri prsta ,če si pa vse je pa sigurno veliko boljše da ti jih vsaj nekaj prišijejo nazaj

Samson ::

Meni je brusilni stroj razbil tri prste. Prstanec je najbolj najebal, in sicer je ostal brez sklepa pod nohrom. Tudi krajsi je posledicno. Sredinec je bil orenk pobrusen po srednjem sklepu in so rekli da bo migal. Zal zaradi fizioterapij na silo je "pozrlo" hrustanec in je ostal skoraj negibem (imam vedno nekaj trdega, hehe). Kazalec pa je tudi bil pobrusen po srednjem sklepu, vendar brez vecjih posledic. Edino skrcit ga vec ne morem do konca. Ceprav je zadeva zelo grdo zgledala dokler je bila frisna, si je kirurg uzel dve uri casa in z lokalno poflikal moje hrenovke. Naceloma je rekel da poflikal bo, vendar obstaja verjetnost da se bo zagnojilo in bo potrebno prstanec odscipnit. Na sreco se je obneslo, prisit strcelj celo cutim. Edino kar je zvit v vijak in v desno ce gledam z moje strani. Gibanje je seveda omejeno, vendar jih imam na stevilu. In pa za boga se nemorem navadit na njih. Ne bolijo razen ce se kam udarim z njimi. In pa bolj obcutljivi so na bolecino. Sploh ce kaj sarim z levo roko po kompih, ponavadi zadenem z sredincom v kasen ventilator, ker ga nimam kam skrit. Sem pa opazil, da posledicno imam zlo dobre reflekse, hehe...
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

ReBi ::

Zanimivo, da ni imel operacije takoj:S

Pred leti sem si odžagal palec leve roke z ročno cirkularko tako, da je visel na nekaj malega kože kože. Je bilo precej grdo za vidit (raztrganina velikosti 10x15cm, še vedno mi ni jasno, kako so to merili:) ). Dr. Ahčanu uspelo stvar odlično zakrpati, prst je skoraj popolnoma gibljiv.

steev ::

Bivši sošolec si je tudi odrezal prste od sredinca do mezinca. Isto v rokavicah. So mu jih prišili nazaj in po enem letu fizioterapije mu služijo kar v redu.
:|

Double_J ::

Kolk to sploh boli, tisti ki mate izkušnje?
Dve šivanki...

rdecaluc ::

Najprej od vsega šoka prav nič. xD
Est modus in rebus. ,typos

mare_ ::

Najbolj optimalno za shranit prste bi bilo v gazi, to vse skupaj v eno vrečko. To vrečko pa nato v vrečko ledu.
Nimam sicer praktičnih izkušenj, v teoriji je pa tako, da tega ne smeš nikoli naredit! Nujno moraš dati v drugo vrečko mešanico ledu in vode, ker samo na ledu prsti (oz. karkoli drugega, kar je amputirano) zmrznejo in so potem neuporabni. Sploh pa za manj prekrvavljene dele telesa oz. dele telesa z malo mišične mase (torej prsti) velja, da če nisi od najbližje urgence oddaljen ravno par ur oz. če ne veš, kaj storiti z njimi, je bolje, da jih samo zaviješ v suho in čisto krpo (oz. sterilno gazo) in počakaš na zdravnika. Ker tudi če niso hlajeni, amputirani prsti zdržijo do iirc 8 ur, če so pravilno shranjeni, pa do 30 ur.
Če se komu bere: http://vestnik.szd.si/st4-9/st4-9-649-6...

Samson ::

Erm, glede moje izkusnje z razbitjem kremplov moram rect da ni bilo nevem kaksne bolecine. Pravzaprav se vec ne spomnim kaksna je bila, vem pa da ni nevem kako huda. Huje je bilo prva dva, tri dni po posegu. Ponoci sem se konstantno prebujal zaradi bolecine ki je prihajala v sunkih. Naprimer kot da bi elektricnega pastirja not dubu, hehe.
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

mirage ::

Rebi palec se proba skoraj vedno rešit, saj je brez njega dlan skoraj neuporabna.

BigWhale ::

Poznam 6 primerov, ki so si odžagači prste, ampak niti enemu niso prišili nazaj. 2 sta mizarja, ena je delala na žagi, en je pa bančnik, ki je sam svoj mojster.


Mizarjem se prstov itak ne splaca vec nazaj sivat. Bi bli cez 14 dni spet brez... ;)

Okapi ::

Pred leti je znanec na jadrnici vtikal prste, kamor jih ne bi smel, in mu je ketna od sidra enega odtrgala. In potem so trije tauhali in iskali tisti prst v 10 m globoki vodi, možakar je pa razgrajal, da ko jebe prst, naj ga raje čimprej k zdravniku peljejo.

Epilog - prst so našli (tip, ki ga je stauhal, trdi, da ga je opazil zato, ker so se okoli njega začele grebsti ene majhne ribice:-) in v Zadru so mu ga prišili nazaj.

O.

jype ::

Okapi> in v Zadru so mu ga prišili nazaj.

Ker če je odtrgan, je odtrgan tam, kjer ima sklep, in je to smiselno.

Če je pa zmlet, odrezan ali scefran, potem je pa težje. Sicer je žalostno, da tega na vzhodu države nihče ni bil sposoben narediti, a dejstvo je, da bolj ko se niža proračun, manj je sposobnih ljudi zaposlenih pri porabnikih.

Jebiga, top notch zdravstvo je pač treba drago plačat. Včasih smo si to privoščili, danes si pa ne.

reeves ::

Moji babici sta tud šla 2 prsta (palec in kazalec), ki jih niso prišili nazaj.
SawStop ni slaba zadeva.

Double_J ::

Samo zakaj stvar enostavno ne izstreli navzdol, namesto da zaustavlja rezilo, zaradi česar je potem žaga fuč.
Dve šivanki...

reeves ::

Saj jo. Rezilo zaustavlja zato, da izkoristi energijo in s tem pospeši spust cirkularke.

Steinkauz ::

No sam to maš mokro žaganco pa ti sfuka žago.

Double_J ::

Saj jo. Rezilo zaustavlja zato, da izkoristi energijo in s tem pospeši spust cirkularke.


Zakaj pa to ne naredi z električno energijo? Nobene potrebe ni po uničeni žagi, zaradi nenadnega ustavljanja.
Dve šivanki...

rdecaluc ::

Nekaj časa nazaj sem gledal predstavitev žage, ki ob stiku vrže list(tist krogc z zobci pač) dol in ga zabije v aluminij da se popolnoma ustav. List je pa verjetno dost laži zamenjat kokr pa prste a?
Est modus in rebus. ,typos

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rdecaluc ()

Okapi ::

Kako res sawstop loči med prstom in kakšno drugo prevodno stvarjo? Je v polenu recimo gosenica lubadarja, pa si ob žago:-)

O.

steev ::

Mislim da more prevajat. More steči nek tok. Skozi gosenico pač ne more. Lahko pa skozi tebe v tla (ali iz hrenovke v tebe in nato v tla).
:|

rdecaluc ::

Kaj pa potem če nisi ozemljen?

Verjetno piše v navodilih..
Est modus in rebus. ,typos

MeGreat ::

Saj jo. Rezilo zaustavlja zato, da izkoristi energijo in s tem pospeši spust cirkularke.


Zakaj pa to ne naredi z električno energijo? Nobene potrebe ni po uničeni žagi, zaradi nenadnega ustavljanja.

Ustaviti je itak z električno energijo ne moreš dovolj hitro, lahko bi jo samo spustil dol, samo najbrž motorček ne reagira(se ne vklopi) tako hitro kot mehanska ovira

steev ::

Kaj pa potem če nisi ozemljen?

Verjetno piše v navodilih..

Verjetno ne lebdiš v zraku. Razen če maš ne vem kakšen podplat na čevljih.
:|

alexxxx ::

Mislim da ne bo držalo kaj pa v primeru ko reže meso? Takrat stvar tudi prevaja vendar se blokada ne vklopi...


edit: citiral napačno osebo ^^

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: alexxxx ()

steev ::

Če je letelo name to. Saj ptič tudi prevaja pa ga ne strese ko stoji na daljnovodu. V tem primeru bi jaz rekel da je tok stekel skozi hrenovko v človeka, ki jo drži, in nato v tla.

Edit: Ko gledaš filmček, tudi poslušaj.
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: steev ()

DiTi ::

Čudno da mu niso tega kar v murski porihtali, ponavadi delajo, vsaj fotru so ko si je odrezal palec (skoraj no), sicer je to leta nazaj, pa vseeno. pomojem niso šli v napredku nazaj.

drugače pa je res da je vsaj po mojih izkušnjah Soboška bolnišnica veliko boljša od Mariborske (vsaj glede osebja in oskrbe)

poweroff ::

Zanimivo. A ta SawStop se da dobiti pri nas?
sudo poweroff
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Udaril sem se v noht (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10129641 (25677) enadvatri
»

Kmetija

Oddelek: Loža
273749 (2304) reeves
»

Poškodbe... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
518136 (6918) ;-)
»

fasu sm gips ... [:(]

Oddelek: Loža
373705 (3164) Klemenn
»

Vandalizem nad avtomobili... (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6329434 (28196) Iztirjenec

Več podobnih tem