» »

Država, kjer uspevajo goljufi in blazneži - prispevek Rado Pezdir

Država, kjer uspevajo goljufi in blazneži - prispevek Rado Pezdir

««
6 / 6
»
»»

BigWhale ::

Sej pa lahko pol po tvojem ljudi z resnimi zdravstvenimi težavami takoj prepustimo v obravnavo začetnikom. Se javiš? Delo zdravnika je zelo specifična žvau in je ne gre podcenjevati. Razen če hočeš res "strokovno obravnavo" s strani nekoga, ki je lihkar končal faks. Pol verjetno tud svoj avto popravlaš pri sosedu, ki je enkrat slučajno prebral knjigo "Kako radi Otto motor u 5 koraka."


*BigWhale is here, giving you a clue.*
*Dedalus is also here, missing a point by 100 lightyears.*

900€ neto ni visoka plača. Tako da ne vem, kaj ti to gre tako v nos. Sej vsak mladi raziskovalec dobi nekje tam, pa lih ne opravlja nekih blazno zahtevnih nalog. In ne boš verjel, tudi tisti niso zadovoljni s svojimi plačami.


900 EUR ni veliko za nekoga, ki postopa po bolnisnicah in se uci? Mladi raziskovalec se vsaj dela, da nekaj raziskuje... ;> 900 EUR za zacetnika, brez odgovornosti in brez nalog, zato, da so mogoce senca kakemu drugemu zdravniku je povsem dovolj.

In ja, glede na zahtevnost šolanja in dela je 1.5k € IMO premalo. Je kr treba vedet, da če ni po dolgem in napornem študiju primerne nagrade, se pač folk za tak študij ne bo odločal. Pol se bomo pa lahko učili razne exotične jezike, da boš znal zdravniku dopovedat, da te boli grlo in maš vročino. Zdravnik se (za razliko od programerja recimo) bolj težko priuči dela z branjem online how-tojev.


Meh, ne pretiravaj. 1500EUR se z vsemi dodatki kaj hitro spremeni v 2000-2500 EUR. Brez kaksnega posebnega naprezanja. Solanje za zdravnika pa ni tako zelo zahtevno. Je zahtevno, vsekakor. Na pamet se moras nauciti kup stvari, ki jih lahko potem tudi pozabis, ker so napisanje v knjigah. Ni pa to nekaj, kar lahko opravijo samo pol-bogovi. Ce pa nekomu 1500 EUR ni dovolj zato, da prakticno nihce ne ocenjuje njegovega dela in da kaj strahovito resnega nima za zajebat (in splosni zdravni se mora ze kar potrudit, da kaj resno zajebe, se pa da, seveda...)potem je zgresil poklic.

jype ::

BigWhale> 900 EUR ni veliko za nekoga, ki postopa po bolnisnicah in se uci? Mladi raziskovalec se vsaj dela, da nekaj raziskuje... ;> 900 EUR za zacetnika, brez odgovornosti in brez nalog, zato, da so mogoce senca kakemu drugemu zdravniku je povsem dovolj.

Ne, ni. Nobena cena ni dovolj visoka, dokler je ne plača prejemnik storitev.

BigWhale ::

Saj jo. Posredno, z davki, mar ne?

jype ::

BigWhale> Saj jo. Posredno, z davki, mar ne?

Nikakor ne. Plačam jo jaz, koristi jo pa Janez Mlinar. Ko se jaz potolčem, pa plačaš ti!

BigWhale ::

Naslednjic k se bos potolkel, ti posljem racun! ;>

kekz ::

> Primerjalno gledano plačaš za 'zdravje' v obliki prispevkov precej več, kot te stane povprečen servis štirikolesnika

Tvoja primerjava ni čisto točna.

popravilo okvare = kurativa
Tole pri zdravstvu načeloma krije zdravstveno zavarovanje. To ni redni preventivni servis.

avtomobilski servis = preventiva
Tega si v glavnem v zdravstvu nihče ne privošči, razen kadar smo poslani s strani delodajalca ali šole. Če bi se sami zmislili iti na preventivni zdravniški pregled, zelo dvomim, da bi naleteli na razumevanje pri zavarovalnici glede plačila. Pri avtomobilu za preventivo (servis) ni nikomur škoda denarja in to vsi redno izvajamo in plačujemo.


Bom ob priliki vprašal, koliko kolega plača zdravstveno zavarovanje v ZDA. Vem da ni malo. Tam sicer ljudje bolj šimfajo drage zavarovalnice kot pa samo zdravstvo.

djordjevic ::

Ja, že, že, krije zavarovalnica, ampak izključno zato, ker se ti vsak mesec odvaja določena vsota za obvezno ZZ (in razne oblike dodatnega, ki jih plačuješ sam) ali od bruto OD-ja ali pa v obliki prispevkov, če si samostojni podjetnik. Kar se pa tiče avtomobila je pa spet tako tako. Če ti dol visi zase, se tudi voziš, ne da bi servisiral avto in redno pregledoval zavore, profil na gumah in podobno. Torej konec koncev avto servisiraš tudi in predvsem zato, da te v ključnem trenutku ne zajebe in ne pristaneš v jarku ali, še huje, čelno v kakem drugem avtu/avtobusu/kamionu. Kar je sicer najbolj bedno, je, da ugotoviš, da najbrž tolčeš višji pavšal, kot če bi plačeval dejansko same preglede, se mi pa zdi, da je vseeno boljši občutek, če zadevo plačuješ sproti (od nekod se stvar itak mora napajat) in se ne sprašuješ v čakalnici, če si boš zdravljenje lahko plačal. Če si človek vzame malo časa, hitro ugotovi, da so v Ameriki te HMO varianta zavarovalnice eni veliki profit-makerji, ki jim bolj kot ne dol visi za zdravje zavarovancev. Najprej itak ne smeš met niti najmanjše okvarice, ker te niti ne zavarujejo, pol majo mali milijon nekih klavzul, da ti lahko odrečejo plačilo zdravljenja ... Ne vem, no. V vsakem primeru se mi zdi prevelik riziko, da bi se kaj takega šli tudi mi, ker dobro vemo, da se tudi pri nas vsaka stvar konec koncev izrodi in ne vidim razlogov, da se tudi tu ne bi.

luli ::

Rado je od besed prešel k dejanjem.

Po mojem mnenju je za Slovenijo naredil več dobrega kot vsi dosedanji politiki skupaj. Želim si, da bi Slovenija imela več takšnih Pezdirjev.
««
6 / 6
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V katerih drzavah lahko komot prezivim z ca. 350 eur/mes? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22034485 (20733) perci
»

Osebno dopolnilno delo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10621375 (18382) Okapi
»

Kako slovenci ne dojamejo (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
30740798 (33539) donfilipo
»

Bomo delali do 65. leta? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
38520523 (11714) ThinkPad

Več podobnih tem