» »

Bomo delali do 65. leta?

Bomo delali do 65. leta?

kpkp ::

Postavi pa se vprašanje, zakaj bi jaz podpiral sistem, kateri nebo podpiral mene, če si morem sam varčevati ni potrebno da to počne država zame (saj vem da to itak ne dela, samo tako hipotetično).
Tukaj je samo vprašanje kdo bo koga "zajebal", starejše generacije mlajše ali obratno, nekdo bo nastradal. Zaenkrat mlajšim slabše kaže...

Thomas ::

Daš si nekaj stran, morda vlagaš denar v kakšno žlahtno kovino ipd., katerim vrednost ne pada


Kupiš recimo nquadaha za milijon €, potem pa odkrijejo velike depozite te kovine v Maleriji ... in ti nč ne nuca.

Garancije preprosto ni v tem svetu. Večna spremenljivost tega sveta, je spravila v jok celo takega mačota kot je bil James Bond, pa da tebe ne more?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

c00L3r ::

Zakaj bi podpiral ta sistem.... hmmm.... Najboljše da ga vsi nehamo. Od kje pa boš dobil pokojnine za zdajšnje upokojence? Tudi oni so podpirali ta sitem, ko so delali, tako ne moreš reči, da njim ne pripada. Državne pokojnine so morajo sproti zmanjševat in prehajat na privatno varčevanje. Stvar se ne more zgoditi iz danes na jutri, vendar se mora sčasoma spremeniti. Res je, da ni pravično do naše generacije, ampak, tak pač je, ko živiš v socialni državi :)

jype ::

kpkp> Postavi pa se vprašanje, zakaj bi jaz podpiral sistem, kateri nebo podpiral mene, če si morem sam varčevati ni potrebno da to počne država zame (saj vem da to itak ne dela, samo tako hipotetično).

Ker tretjina države (obstoječi upokojenci) živi iz pokojninske blagajne in ti dejansko ne plačuješ za svojo bodočo pokojnino, ampak njihovo pokojnino tukaj in zdaj. Če ti nehaš plačevati, oni nimajo za burek.

kpkp> Tukaj je samo vprašanje kdo bo koga "zajebal", starejše generacije mlajše ali obratno, nekdo bo nastradal. Zaenkrat mlajšim slabše kaže...

Če misliš, da je pri nas slabo, nas primerjaj z Japonsko, kjer je več kot polovica prebivalstva že upokojenega. Zdrava prehrana jim bo uničila celoten pokojninski sistem.

Thomas> Garancije preprosto ni v tem svetu. Večna spremenljivost tega sveta, je spravila v jok celo takega mačota kot je bil James Bond, pa da tebe ne more?

Thomas vam hoče povedat, da morate bit flegmatični hipiji, če se nočete zajebat. Strategijo priporočam tudi sam. Stanovanja, denarja, avtomobila in psa dejansko ne potrebujete, zato uživajte, dokler ga imate - če pa kdaj te reči izgubite, pa začnite znova, ker je v resnici zabavno. Vsakogar iznajdljivost konec koncev vpliva na življenje vseh. Bolj uspešni ko ste, boljše življenje živijo tudi vsi okoli vas.

Thomas ::

Sej smo že davno povedali. Država mora funkcionirati kot korporacija, katere enaki delničarji so državljani. Vsak surplus se podeli kot dividende, financira pa svoje redarstvo, administracijo in to so stroški.

Ampak tudi to ni cilj, za katerega bi hotel več kot 1000 krat čez cesto. Če pa je že tema o tem, potem povem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Bolj uspešni ko ste, boljše življenje živijo tudi vsi okoli vas.


No ja, če si res uspešen diktator, to ni nujno res>:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

Govorimo o materialnem stanju, se razume.

kpkp ::

Že vredu socialna država, samo potem naj taka tudi ostane. Če pa se morajo zgoditi spremembe pa naj se čimprej, ker če je sistem slab ga je brezveze podpirat.

Drugače pa se nebi čudil, če država bankrotira, saj je razmerje med birokrati in in "pravim gospodarstvom" obupno.

jype: Če primerjaš slabo s slabšim, ne narediš iz slabega dobro.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kpkp ()

Thomas ::

Že vredu socialna država, samo potem naj taka tudi ostane. Če pa se morajo zgoditi spremembe pa naj se čimprej, ker če je sistem slab ga je brezveze podpirat.


Sej ni treba kakšnih velikih sprememb. Privatizacija all the way je dovolj. Ostalo bodo uredili ljudje sami, zase.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

kpkp> jype: Če primerjaš slabo s slabšim, ne narediš iz slabega dobro.

Saj Japonska ni slabša - samo bolj poudarjen problem vedno višje življenske dobe ima. Če bomo tudi mi bolj zdravo jedli, bomo kmalu tam, kjer so oni, tako da je pametno, da se reševanja lotimo že zdaj, ko še ni tako kritično in je prostora za manevriranje še precej.

USS Nimitz> Če bi bivša vlada kaj takega predlagala, bi takoj imeli sindikalno in medijsko revolucijo proti takšnemu ukrepu.
USS Nimitz> Ker pa so takšen ukrep predlagale "zdrave" leve sile, je pa takšen predlog samo nepomebna 15 sekundna novica v drugi polovici osrednjih TV poročil.

Saj zato smo jih pa volili, ker znajo pomirit sindikate, ne pa da jim osle kažejo in se potem država nikamor ne premakne.

kpkp ::

Slabša ni predvsem zato, ker se žal slovenskega gospodarstva neda primerjati z japonskim.
PS: jype, da te nebo kdo narobe razumel in si razlagal, da predlagaš "zastrupljanje" Slovencev.>:D

nurmaln ::

Ko se je Bismarck spomnu da bi blo fajn starejšim ljudem dajat penzijo, so določili da gredo v penzijo lahko pri 70 letih. Pričakovana življenska doba v Prusiji takrat je bila 45 let.
Normalno je da če se življenska doba daljša, se mora nujno daljšat tudi delovna doba sicer tak sistem propade. Ne vem kaj je tukaj tolk nenavadnega.
Eni bi res radi delal od 30. do 35. leta, 5% prebivalstva pa naj služi za vse ostale. Ne bo šlo.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

glistovje ::

svet je taksen kot so nam ga ustvarili, zdej pa ku so vse zasrali pa iščejo krivce in se znašajo nad ljudstvom.
kaj mislite kam je zginu ves denar ki so ga imele firme pred letom dni? pred letom dni ko je še vse bilo lepo. ne duha ne sluha o krizi. kapatilisti so si ga dali v žep ko so mediji naredili "paranojo" glede krize, začeli zapirati firme da se slucajnu kapitalistu nebi spraznil žep, ker ga je že vajen imeti polnega. vprašajte svoje starše (no mogoč ste že tok stari) kako je bilo živeti v socializmu. vedno je bilo za delat in zmeri je bil denar. takrat nisi videl klošarja spati na ulici. ko si opravil šolo/fax so te delodajalci čakali pred fakulteto in ti ponujali šiht ter hiše/stanovanja. in kje lahko to doživiš danes? in zdej pa še hočejo da delamo ko črnci (do 65. leta) da popravimo napake ki so se jih nakopali sami. nikoli...

slovenija je ena bogatejših držav balkana. pred letom dni vse je bilo balansirano. in naenkrat ves denar izhlapi, kdo ve kam, v čigav žep. to ni svet... to ni država.

Opomba moderatorja: Izbrisano besedilo, ki ni v skladu s pravili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Tear_DR0P ::

bolj bizarno je gledat starejše ljudi, ki se jim mudi v penzijo. služba se jim gnusi, potem v penziji bodo pa zastonj, ali na črno delali še par let - z lato čez hrbet take - če se mal grobo izrazim
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

opeter ::

Tudi oni so podpirali ta sitem, ko so delali, tako ne moreš reči, da njim ne pripada


Seveda jim pripada. Samo ne razumem pa to, da npr. moja pra-prababica (ki je umrla v začetku 50-ih let) ni dobivala penzije. Moja še živeča babica pa ves čas govori, kako nepravično je vse skupaj, koliko so oni plačevali ipd. Kam je potem šel ta denar?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

glistovje ::

ewo mau sm se zlajal :D ampak vse kar sem povedal je resnica. samu ljudstvo si prekriva oči, ker se boji sprememb ki so lahko katastrofalne.

opeter ::

ewo mau sm se zlajal :D ampak vse kar sem povedal je resnica. samu ljudstvo si prekriva oči, ker se boji sprememb ki so lahko katastrofalne.


Spremembe bodo. Takšne ali drugačne. Nekateri bodo kratko potegnili, drugi dolgo. Večina človečkov spada v slednjo skupino.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

glistovje ::

ampak verjemi mi. tisti ki bo sedel na tistem stolu v vladi, bo naštimal tako da bo njemu DRUGAČE IN BOLJE - njemu v korist. za vse ostale pa kar bo BO. v sloveniji ni demokracije ampak diktatura SDS/SD.

nurmaln ::

Žalostno je sicer, da ima v principu kar prav, čeravno njegova izbira besed ni najboljša.

V principu imam jaz prav če rečem da dolgoročno poslabšuje svojo genetsko zasnovo če ne pusti umret vsem ki se rodijo z genetsko napako.
Pa zarad tega še ne tulim tukaj da je treba pobit vse, ki nosijo v sebi predispozicije za dedne bolezni.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

djordjevic ::

Saj pravim, bad choice of words. Se pa najbrž strinjamo, da je kraja kazniva. Ali ne?
No grave is deep enough to keep us in chains.

nurmaln ::

mhm
kdo pa krade?
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

jype ::

Kapitalizem je, podobno kot vsak drug sistem, le množica pravil. Povsem legitimno je reči, da kapitalisti kradejo, a nič manj legitimno ni reči, da je socializem od države organizirana kraja zasebnega premoženja. Odvisno od perspektive.

Pozivati k nasilju je kljub temu še vedno prepovedano, pa tudi v veliki meri nesmiselno in kontraproduktivno. Glede na to da je kapitalizem trenutna ureditev je edini smotrn način boja za spremembe tak, da po pravilih zaslužiš, potem pa s temi (lastnimi) sredstvi nahraniš svoja ideološka prepričanja.

glistovje ::

kdo krade? odpri oči pa poglej kje so vsi milijon/milijarde? nic se ne gradi, nic se ne dela! KJE JE TA DENAR???? JANŠA TE JE OKRADU, za njim pa takoj pahor in vsi njihovi podložnik z +5000€ plaće na mesec da se ti smeji na unem stolčku tam v vladi!

jype ::

glistovje> kdo krade? odpri oči pa poglej kje so vsi milijon/milijarde? nic se ne gradi, nic se ne dela! KJE JE TA DENAR????

Ahem.

Gradi se vsako leto več, novih stanovanj je vsako leto več, standard velike večine ljudi se je dvignil, ljudje pa tudi bistveno več delajo, kot so včasih, pa bistveno manj ljudi dela fizično težka dela.

Jaz temu rečem napredek, razumem pa, da se komu zdi, da ni, da gremo nazaj.

glistovje ::

glistovje> kdo krade? odpri oči pa poglej kje so vsi milijon/milijarde? nic se ne gradi, nic se ne dela! KJE JE TA DENAR????

Ahem.

Gradi se vsako leto več, novih stanovanj je vsako leto več, standard velike večine ljudi se je dvignil, ljudje pa tudi bistveno več delajo, kot so včasih, pa bistveno manj ljudi dela fizično težka dela.

Jaz temu rečem napredek, razumem pa, da se komu zdi, da ni, da gremo nazaj.

kaj se gradi? gradijo se trgovine! komu v čast? NAROD NIMA DENARJA kaj cjo trgovine pol?!!! stanovanja?? samo tako da bos vedel kdo gradi stanovanja ki jih potem prodaja po nenormalnih cenah ter med gradnjo objekta še opere par milijard! KAPITALISTI!!! naj ti pove kok ma plače ta ku gradi te objekte - delavec? 400€!!! moje domače mesto je Kočevje. zmeraj je bila luknja. in zdaj ob tej krzi sploh ni vec NIČESAR!!!!

rad bi tebe videl preživeti se z 400€ na mesec in z 400€ položnic vsak mesec. in kje je sele hrana... na zavodu je iz dneva v dan vec ljudi. firme se zapirajo iz dneva v dan. povej mi rešitec za to? ko bo prišla ta kriza do dna ne bo vec nicesar, razen par premoznih KAPITALISTOV ki bodo prevladoval IN IZSILJEVALI REVNE KAR SE ŽE DOGAJA IN JE VIDNO!!!

Zgodovina sprememb…

jype ::

glistovje> rad bi tebe videl preživeti se z 400€ na mesec in z 400€ položnic vsak mesec.

Dokler nisem imel družine, so bili moji stroški nižji od 100€ na mesec, ker sem vajen jogurta in kruha. Stanovanje za eno osebo stane ~200€ v Ljubljani, kaj šele v kakih rovtah.

glistovje> kaj se gradi?

Vse živo.

glistovje> gradijo se trgovine! komu v čast? NAROD NIMA DENARJA kaj cjo trgovine pol?!!!

Kako nenavadno torej, da so trgovine ves čas polne. Al smo Slovenci tolk firbčni, da trumoma hodimo zijala prodajati po štacunah, ali pa narod denar ima. Jaz stavim na to drugo, glede na to kakšne kupe ljudje nosijo na blagajno.

glistovje> stanovanja?? samo tako da bos vedel kdo gradi stanovanja ki jih potem prodaja po nenormalnih cenah ter med gradnjo objekta še opere par milijard! KAPITALISTI!!!

Ja, kdo pa bo gradil stanovanja, če ne kapitalisti? Prostovoljci? Stanovanjski blok stane precej več, kot si lahko privošči nekdo, ki ni kapitalist (i.e. investitor) in zato "gradijo"predvsem kapitalisti. No, gradijo gradbena podjetja, gradnjo pa vnaprej plača kapitalist. Potem mora kapitalist reč tudi prodati, ceno pa seveda lahko določi sam. Če bo previsoka - ne bo prodal. Če bi postavil ceno prenizko, ne bi dobil nazaj niti tistega denarja, ki ga je za gradnjo plačal. Če bi določili, koliko sme največ zaslužiti, bi rekel "jebite se" in šel živet v državo, kjer ne bi bil deležen takih omejitev in mi bi ostali brez njegovega denarja in brez stanovanj.

glistovje> IN IZSILJEVALI REVNE KAR SE ŽE DOGAJA IN JE VIDNO!!!

Edino, kar revni lahko dejansko storijo za to da se trend obrne, je ustanovitev lastnega podjetja in konkuriranje večjim kapitalistom, ki so praviloma manj prilagodljivi.

Če drugače ne gre pač najameš trafiko in prodajaš falafel - sam sebe menda ne boš izkoriščal ali odpustil, kajne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

podbevna ::

Kaj da ne. Bo tako kot jaz in še marsikateri podjeten član foruma pač hkrati zatiran proletarec in zlobni kapitalist. Ki KRADE. In to SAM SEBI. In vsem ostalim, ki jim daje možnost zaposlitve, ali poslovnih razmerij, ali nakupa dobrine. Ker kakršna koli izmenjava storitev in dobrin JE KRAJA. In podjetnost je PODLA. In uspeh je vedno plod IZKORIŠČANJA.

Ker poštenjaki so le luzerji, ki za vse krivijo druge in so aktivni le v smislu črednega uničevanja bolj uspešnih od sebe.

KandazaR ::

vprašajte svoje starše (no mogoč ste že tok stari) kako je bilo živeti v socializmu. vedno je bilo za delat in zmeri je bil denar. takrat nisi videl klošarja spati na ulici. ko si opravil šolo/fax so te delodajalci čakali pred fakulteto in ti ponujali šiht ter hiše/stanovanja.


No no. Če bi bil res tako zlat sistem ne bi prešli na tržno gospodarstvo. To je nasplošno razmišljanje da je bilo včasih boljše. Dej si za primer 1x poglej kak dnevnik iz leta 90, ki ga ponavljajo na rtv. Situacija je identična sedanji. Nižanje plač, odpuščanje, propadanje firm... Se pravi že videno.

jype ::

podbevna> ali nakupa dobrine.

No, sej mi, samaritanci, tle talamo zastojn nasvete, katerih vrednost se v resnici meri v milijonih evrov! Že ne mormo bit tolk pogoltni, ane.

Okapi ::

Stanovanje za eno osebo stane ~200€ v Ljubljani,

V zavetišču za brezdomce še manj. Pa kruh in jogurt dobiš pri frančiškanih brezplačno.

O.

glistovje ::

glistovje> rad bi tebe videl preživeti se z 400€ na mesec in z 400€ položnic vsak mesec.

Dokler nisem imel družine, so bili moji stroški nižji od 100€ na mesec, ker sem vajen jogurta in kruha. Stanovanje za eno osebo stane ~200€ v Ljubljani, kaj šele v kakih rovtah.

glistovje> kaj se gradi?

Vse živo.

glistovje> gradijo se trgovine! komu v čast? NAROD NIMA DENARJA kaj cjo trgovine pol?!!!

Kako nenavadno torej, da so trgovine ves čas polne. Al smo Slovenci tolk firbčni, da trumoma hodimo zijala prodajati po štacunah, ali pa narod denar ima. Jaz stavim na to drugo, glede na to kakšne kupe ljudje nosijo na blagajno.

glistovje> stanovanja?? samo tako da bos vedel kdo gradi stanovanja ki jih potem prodaja po nenormalnih cenah ter med gradnjo objekta še opere par milijard! KAPITALISTI!!!

Ja, kdo pa bo gradil stanovanja, če ne kapitalisti? Prostovoljci? Stanovanjski blok stane precej več, kot si lahko privošči nekdo, ki ni kapitalist (i.e. investitor) in zato "gradijo"predvsem kapitalisti. No, gradijo gradbena podjetja, gradnjo pa vnaprej plača kapitalist. Potem mora kapitalist reč tudi prodati, ceno pa seveda lahko določi sam. Če bo previsoka - ne bo prodal. Če bi postavil ceno prenizko, ne bi dobil nazaj niti tistega denarja, ki ga je za gradnjo plačal. Če bi določili, koliko sme največ zaslužiti, bi rekel "jebite se" in šel živet v državo, kjer ne bi bil deležen takih omejitev in mi bi ostali brez njegovega denarja in brez stanovanj.

glistovje> IN IZSILJEVALI REVNE KAR SE ŽE DOGAJA IN JE VIDNO!!!

Edino, kar revni lahko dejansko storijo za to da se trend obrne, je ustanovitev lastnega podjetja in konkuriranje večjim kapitalistom, ki so praviloma manj prilagodljivi.

Če drugače ne gre pač najameš trafiko in prodajaš falafel - sam sebe menda ne boš izkoriščal ali odpustil, kajne?


stroški manjši od 100€? ja mogoče ko si zivel z mamo pa fotrom. fant ti se hecas sam sabo.

100€ za enosobo stanovanje? matr, pa kje ti zivis? jst zivima v ROVTAH PA JE ENOSOBNO STANOVANJE 200€ NA MESEC! kaj šele v ljubljani! +300€! kje so šele ostale položnice? jst ne vem kaj ti sanjas in si zatiskas oci. zamisli si dobis 400€ pa se prezivi...

naj ti pove ta kapitalist kok denarja je opral usput ko je gradil ta blok? vidim da z veliko stvarmi se še nisi srečal pojdi malo po občinskih seja in poslusaj jankovica in ostale "NABIJAČE", vse ti bo jasno.

"Edino, kar revni lahko dejansko storijo za to da se trend obrne, je ustanovitev lastnega podjetja in konkuriranje večjim kapitalistom, ki so praviloma manj prilagodljivi." ti se res hecas vidm.

obrazlozi mi kako ce povprecen clovek z 400€ odpret lastno podjetje? pa se posebej ob takem kriznem času! se kredita za 100€ ne bos dobil! moras biti res malo umsko zaostal da gres odpret firmo (ubistvu jo sploh ne mores odpreti) v takem času kot je zdaj tako imenovana "SVETOVNA GOSPODARSKA KRIZA"

in bos videl kaj se bo zgodilo = izsiljevanje revnih da delajo za še manjše place z daljšimi delovniki. saj ne bos imel izbire.... delaj ali pa umri...

podbevna ::

@ yupe: Imaš prav! To da zastonj sejemo semena modrosti med rajo je naš prispevek k blaginji :).

@ Okapi: Res je. Smo že idealna družba. Indija Koromandija. Vse kar je nujno je đabe. Samo ljudje smo malo preveč izbirčni... Jaz recimo jem samo kefir.

glistovje ::

vprašajte svoje starše (no mogoč ste že tok stari) kako je bilo živeti v socializmu. vedno je bilo za delat in zmeri je bil denar. takrat nisi videl klošarja spati na ulici. ko si opravil šolo/fax so te delodajalci čakali pred fakulteto in ti ponujali šiht ter hiše/stanovanja.


No no. Če bi bil res tako zlat sistem ne bi prešli na tržno gospodarstvo. To je nasplošno razmišljanje da je bilo včasih boljše. Dej si za primer 1x poglej kak dnevnik iz leta 90, ki ga ponavljajo na rtv. Situacija je identična sedanji. Nižanje plač, odpuščanje, propadanje firm... Se pravi že videno.


vprasaj kako so ziveli, brez nikakrsnih skrbi, brez izsiljevanj. DENAR TAKRAT NI BIL VSE KAR SI POTREBOVAL! ljudje so si pomagali , kaj pa zdaj? eden drugega v drek rine. dej no dej...

glistovje ::

Stanovanje za eno osebo stane ~200€ v Ljubljani,

V zavetišču za brezdomce še manj. Pa kruh in jogurt dobiš pri frančiškanih brezplačno.

O.

me zanima kako bos spravil milijon ljudi ki zivijo trenutno pod povprecjem v zavetišče za brezdomce in jih vse nahranil...

podbevna ::

A to milijon ljudi v Sloveniji živi tako slabo, da rabi zavetišče?

Ali je vsak, ki je pod povprečjem avtomatsko reven. Ker je za srečo važno, kaj imaš v primerjavi z drugimi, ne kaj imaš. Prosto po Alain de Botton-u...

glistovje ::

A to milijon ljudi v Sloveniji živi tako slabo, da rabi zavetišče?

Ali je vsak, ki je pod povprečjem avtomatsko reven. Ker je za srečo važno, kaj imaš v primerjavi z drugimi, ne kaj imaš. Prosto po Alain de Botton-u...


ce bo slo tako naprej jih bo milijon. iz dneva v dan je hujše. folk je zapufan do amena , krediti, svasta, kako bos to odplacal clovek? z imaginarnim denarjem al kaj? obrazlozi mi kako? pa se stem bogim kreditom ko si ga dobil si kupil stanovanje pred krizo in se tega ti bodo vzeli ker ne mores isplacevati kredita. in kje si koncal? na cesti, v zavetišču. delat nimas kam, lahko samo cakas da te pobere. kdo ti bo pomagal? kapitalist? vsekakor ne.

jype ::

glistovje> zamisli si dobis 400€ pa se prezivi...

Če bi zaslužil 400€ na mesec, bi dal takoj odpoved in našel službo, kjer dobim več. Vmes bi pač životaril - ne bi bil ne prvi, ne zadnji. In ja, živel sem pri starših, sicer bi bilo dražje in bi tudi trajalo dlje, preden bi lahko odprl lastno podjetje.

glistovje> obrazlozi mi kako ce povprecen clovek z 400€ odpret lastno podjetje?

Gre na ajpes, si sposodi kuli in začne delat tisto, kar so mu ljudje pripravljeni plačati. Lahko si tudi par krtač kupi in globina za 20 evrov, pa gre čevlje čistit na kolodvor.

glistovje> se kredita za 100€ ne bos dobil! moras biti res malo umsko zaostal da gres odpret firmo (ubistvu jo sploh ne mores odpreti) v takem času kot je zdaj tako imenovana "SVETOVNA GOSPODARSKA KRIZA"

Jaz sem pa ravno pred dobrega četrt leta odprl novo podjetje, pa mu gre super. Denar sem dobil tako, da sem se od osnovne šole naprej neprestano (sam) učil in pogosto delal tudi zastonj (se pustil izkoriščati, samo da sem lahko nabiral izkušnje), dokler se niso našli ljudje, ki so bili pripravljeni za moje znanje plačati. Zdaj nimam več težav z denarjem, čeprav se lahko seveda pojavijo nove. Pa še to srečo imam, da zelo rad delam tisto, za kar me plačujejo.

glistovje> kdo ti bo pomagal? kapitalist? vsekakor ne.

Mene je en že prepričal, da sem mu pomagal (tudi z denarjem, ki mu ga ni treba vrniti, dokler ga ne bo imel dovolj tudi zase). Iz službe, v kateri je delal po 12 ur dnevno za minimalca (in ki je ni želel pustiti, ker so mu starši s socialistično indoktrinacijo razložili, da se službe nikakor ne sme pustiti, da se službo težko dobi in da naj ne jamra, ampak dela) je prišel do službe kjer ima normalen delavnik in trikrat tolikšno plačo, kot jo je imel prej. Še vedno dela za kapitalista, ampak zdaj seveda za drugega kot prej. Če bi se sam pomujal, bi mu lahko tudi jaz zrihtal kakšen dohodek, ampak očitno zdaj zasluži dovolj, da se mu za dodatno plačilo ne ljubi delat še popoldan in zvečer.

Kot je zapisal Kardelj: Vsak je svoje sreče kovač.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

overlord_tm ::

@glistovje

Zakaj bi rabil kredit da odpres sp? Pa kirza je po eni strani priloznost, poglej recimo uno babico v NY, ki je zacela snemat kuharske recepte za jedi, ki so jih jedli v casu velike depresije. Prodaja zdej svoje dvdje, knjige. Skratka ko Jimie Oliver, sam da je 90 let stara :D

Druga stvar je da so taki ljudje ponavadi zelo nesamozavestni, tako da sploh ne upajo it na svoje ...

WarpedGone ::

obrazlozi mi kako ce povprecen clovek z 400€ odpret lastno podjetje?

Nič lažjega kot to!
Kako postati samostojni podjetnik - prvič
Kako postati samostojni podjetnik - drugič
Kako postati samostojni podjetnik - tretjič
Zbogom in hvala za vse ribe

glistovje ::

no npr:
no odpres sp in ti prvi mesec malce zalaufa, in naslednji mesec popolnoma nic, in nalsednji spet nic, in nic nic nic. (po resničnem dogodku mojega prijatelja)

prisiljen si nehati se ukvarjati stem, banka se ti usede na tvoj OSEBNI RACUN. izgubil je vse. in kaj bos pol? in ker je slovenija kot dezela poznana po samomorih si lahko predstavljas kaj se je zgodilo. . .

jype ::

glistovje> no odpres sp in ti prvi mesec malce zalaufa, in naslednji mesec popolnoma nic, in nalsednji spet nic, in nic nic nic. (po resničnem dogodku mojega prijatelja)

Očitno se je lotil reči, ki je ljudje niso bili pripravljeni plačati.

glistovje> prisiljen si nehati se ukvarjati stem, banka se ti usede na tvoj OSEBNI RACUN. izgubil je vse. in kaj bos pol? in ker je slovenija kot dezela poznana po samomorih si lahko predstavljas kaj se je zgodilo. . .

Če nekaj ne gre, moraš poskusiti nekaj drugega! Ne moreš z glavo skozi zid. Če boš poskušal meni prodajati pivo, boš propadel, ker jaz piva ne maram in zanj nisem pripravljen odšteti niti centa - se pa z veseljem odpovem evru za liter dobrega kakavovega napitka. Keeps me going!

Grey ::

Prej, ko preidemo na virtualno ekonomijo, prej se bodo take debate nehale in vsi bomo lepo živeli.

overlord_tm ::

no npr:
no odpres sp in ti prvi mesec malce zalaufa, in naslednji mesec popolnoma nic, in nalsednji spet nic, in nic nic nic. (po resničnem dogodku mojega prijatelja)


No, kaj bi si jaz mislil o tem. Prvi mesec je bilo to nekaj novega, nepoznanega. Nekateri so vseeno probali, morda pa je OK. Tako da je bilo nekaj malega dela. Potem se je pocasi razsirl glas, da storitve niso kakovostne. Potem je res tezko nove stranke dobit, stare pa se ne bodo vracale.

Thomas ::

glistovje ima v nečem prav. V izbiri nicka zase.

Parazitira na dobri volji drugih ljudi in jim "v zameno" daje svoj pesimizem in brezup.

No, na srečo so mnogi ljudje cepljeni proti takim bluzom.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

username ::

Resnično upam da ne bom delal do 65. leta.

Pravzaprav nameravam nehati pred 35. letom (+/- kako leto) - če bo vse po sreči, vse vire dohodka na avtopilota.

Seveda to ne pomeni da ne bom več ničesar počel - marsičemu od tega bi lahko rekli 'delo', ampak zame to ne bo delo. Ker ukvarjanje s temi stvarmi ne bo predstavljalo nuje, da bi si preskrbel za življenje.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

BigWhale ::

Semolic spet hujska narod. Sped bo ljubljana polna sindikalistov, obubozanih sindikalistov, ki bodo sli potem in izropali BTC. Trgovci ze manejo roke. Revezi prihajajo!

Icematxyz ::

Načeloma ni to z sindikati nič bolj preverzno kot je to kaj se dogaja z največjimi kapitalisti. "Poštenimi" kapitalisti in tudi tistimi ki kradejo.

Obojim (tako odelavcem kot kapitalistom) tudi kdaj pomaga država in oboji se borijo za svoj prav. Kapitalist res da ne rabi pogosto iti na ulico in pred ljudi in prositi za rešitev kot se sedaj to dogaja z Bavčarji, Valanti in podobnimi ampak je pa res da se ne borijo za preživetje ampak za svoje premoženje in življenje velekapitalista katerega so živeli do sedaj.

Sam osebno se z sindikalnih pohodov ne bi nikoli norčeval. Ljudje ki se jih odeležujejo pa zagotovo v večini kljub temu da delajo ne živijo udobno in brezskrbno. Ampak delajo in si za to želijo pošteno plačilo.

Sam se z določenimi sindikati ne strinjam. Predvsem tistimi ki ščitijo "staro gardo" in pa takšne poklice v javnem sektorju, ki so napram gospodarstvu in razmerah v njem predobro plačani.

Nikoli pa se ne bom delal norca iz človeka ki dela, je pošten in zahteva da se ta njegov doprinos ustrezno v družbi ovrednoti.

Sedaj je tudi odprta sezona lova na kapitaliste. In menim da je čas za proteste več kot primeren. Naj se sčisti kaj se ima za sčistiti slabega in naj ostane tisto kaj je dobro. Načeloma podpiram še bistveno večje zaostrovanje kot se napoveduje. Želim si ne le boljšega jutri kaj se tiče gospodarstva. Želim si da bi predvsem zavest ljudi bila tista ki se bo skristalizirala sedaj in bo spet postavila neke norme v tej družbi. Da niti družba ne bo več dovolila da bi se razni primeri ki se dogajajo sedaj sploh lahko v naši družbi "zaredili".

MadMicka ::

USS Nimitz> Če bi bivša vlada kaj takega predlagala, bi takoj imeli sindikalno in medijsko revolucijo proti takšnemu ukrepu.

USS Nimitz, pa ti sploh spremljaš kaj sredstva javnega obveščanja?

Sindikati temu nasprotujejo. Grozijo z referenumom in verjamem, da če bo treba, bo referendum uspel.

A ne, kolk je škoda, da se tm eni cajtngi pa sindikati vtikajo v delo vlade? Če bi vlada in tisti ta najbolj sposobni manegerji, kot je npr.Bavčar, imeli proste roke, bi imeli danes v Sloveniji Indijo Koromandijo.

Kar se mene tiče, lahko zaradi mene podaljšajo starostno mejo na 65 let, vendar obenem pustijo 40 let delovne dobe in 58 let starosti kot minimum. Na ta način se bodo lahko delavci iz proizvodnje upokojili, tisti iz režije oz. tisti z izobrazbo pa bodo furali dalje, dokler ne dopolnijo vsaj 40 let delovne dobe.

Icematxyz ::

Drugač pa sem gledal tabele za druge države. In tudi če se dvigne doba za upokojitev na 65 let ni nujno da bi to bil problem. Predvsem za to ker sem povprečne dobe dejasnkih upokojitev preverjal in načeloma so bistveno nižje. Naprimer 58let.

In sedaj odbitki pokojnine niso bili neki blazni vsaj v večini primerov če nisi vstrajal do 65 leta starosti.

Resnici na ljubo določeni poklici tega niti ne dopuščajo. In pa seveda nujno bo vsaj nekaj prišparati za to obdobje in upati da ti kakšen kapitalist v katerega si naložil vsega skupaj ne zagoni. Najnižje pokojnine jaz še vedno mislim da bodo rasle. Predvsm pa menim da boš preprosto lahko šel prej v pokoj ampak boš pač moral tako si zastaviti vse skupaj da bo to šlo. Malo več odgovornosti boš zagotovo imel kot so jo imeli ljudje do sedaj.

Je pa zagotovo še druga pot. Namesto da se viša starostna meja bi morda lahko država nižala mejo prve zaposlitve.

Recimo če bi imeli takšno zadevo:

Večina se zaposli pri 20 letih
Večina gre v pokoj pri 60 letih

Mislim da od človeka več nimaš pravice zahtevati pa tudi če potem še živi 60 let. Tudi nataliteta bi pomoje rasla na ta način hitreje in bi problem penzionistov upadal.

Doba prve zaposlitve bi morala biti pri večini delovno sposobne populacije maximalno 20 let in menim da bi veliko težav s tem rešili na en mah. Morda celo nižja in vzporedna z šolskim sistemom + subvencioniranje s strani države če ne bi šlo drugače ki bi vpodbujalo veselje do dela, domoljubje, hitrejšo neodvisnot in smostojnost mladih ljudi... Preprosto tukaj vidim jaz rešitev ne pa na repu. S tem bi se morali ukvarjati 90% z repom pa 10%.

Tako da jaz grem na ulice zahtevati svoje če bo treba. Ampak ne zaradi tega ker bom morda moral delati do 65 leta ampak zato da bi država razmišljala bolj tako kot razmišljam sam.

Zgodovina sprememb…

SmeskoSnezak ::

Ja, saj... kolk slišim je bolonski druga sredna šola. Tak enostavno je ratalo baje. Sprejemajo dijake in jim priznavajo izpite (JA, PRAV STE PREBRALI). Obvezna prisotnost pri predavanjih, etc. Neumni smo, pa neumni bomo prišli skoz faks. Hvala lepa za tako izobrazbo. Pri 21-22 bom si iskal službo kot diplomant, pa nem mel blage veze o tem, kaj bi rad in mogo dejansko delat. Bravo, Slovenija in EU! :P Najrajš bi spakiral kufre pa via atlantic na plačlive fakultete, tam vsaj veš kaj dobiš vun za to kar si plačal.

jeza/Komu lahk focn stisnem za tako bedarijo? :D

mal sarkazma je vmes:)
@ Pusti soncu v srce... @


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rezultati finskega eksperimenta z UTD: ljudje srečnejši in bolj zdravi, vpliva na zap (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
23945169 (38030) Mato989
»

Stroski delodajalca za tehnike Slo vs Aut (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12530835 (27810) Matko
»

43-let delovne dobe, da ali ne? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28537217 (33913) Samuel

Več podobnih tem