» »

Bomo delali do 65. leta?

Bomo delali do 65. leta?

««
«
1 / 8
»»

dzinks63 ::

Kaj pravite?

"Tako je eden od možnih ukrepov zvišanje starostne dobe za upokojitev na 65 let, in sicer tako za ženske kot za moške."

Torej enakopravnost na vseh frontah. In koliko let si lahko nadejamo uživanje pokojnine? Zelo malo, ker boš takrat do 65. leta že pošteno iztrošen, če že ne boš prej šel pod rušo. Za vlado zelo super, za nas eno veliko s*anje. In to bo le še dodatno višanje nezaposlenosti. Mladi bodo na borzi, metuzalemi pa delali. Delali bodo (bomo) bolj malo, večino časa bomo itak na bolniški. Narobe svet.

jype ::

Huh?

Upokojiš se lahko takoj zdajle, če želiš.

Saj ti ni treba črpati pokojnine iz državne pokojninske blagajne.

kpkp ::

Se strinjam, samo potem nebom niti plačeval, takoj podpišem.

dzinks63 ::

Saj ti ni treba črpati pokojnine iz državne pokojninske blagajne.


To bi še bilo treba, da bi se kdo še kaj takega spomnil. Od tebe sem pričakoval bolj pameten odgovor. Torej celo življenje bi plačeval vse prispevke in davke, da bi se lahko odpovedal pokojnini? Nekak mi ni preveč logočno. Če je sistem tako zasnovan, tudi nekaj pričakujem nazaj.

Okapi ::

Delovna doba za moške je že dolgo 40 let. Kar pomeni, da če greš v službo po 25. letu, niti pri 65 še ne moreš v penzijo s polno pokojnino. Kar se moških tiče, se ne bo spremenilo čisto nič.

O.

Karaya 52 ::

Tako pa ne gre. Rušiš socialno državo, da te ni sram! :P

Daedalus ::

Kot odgovor na naslov teme - če bom le lahko, bom delal vsaj do 90-ega:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Karaya 52 ::

dzinks63> Torej celo življenje bi plačeval vse prispevke in davke, da bi se lahko odpovedal pokojnini?

Kdo pa misliš da bo plačeval DeSUSove draginjske (indeed) dodatke?

dzinks63 ::

Kdo pa misliš da bo plačeval DeSUSove draginjske (indeed) dodatke?


Daj malo se skuliraj in napiši kaj konstruktivnega. Tudi zate bo veljalo 65 let, razen če si nek hipi, da živiš od zraka, ali pa si že mogoče upokojenec in te boli džoko za vse skupaj. .

Karaya 52 ::

Narobe si me prečital. Situacija mi je tako groteskna, da ne vem ali bi se jokal ali smejal. Pa se raje smejim, tako kot sem se tistemu, ki mi je dopovedoval da se je povsem normalno zakreditirati za 35 let (za stanovanje).

Okapi ::

ki mi je dopovedoval da se je povsem normalno zakreditirati za 35 let (za stanovanje).

In kaj je s tem narobe? Mislim tako, načeloma, ker konkretnih cifer ne poznam.

O.

Pegaz ::

Življenska doba se podaljšuje, posledično se s tem podaljšuje tudi delovna doba. Tukaj ne vidim čisto nič nenavadnega. Sicer pa bo avtomatizacija poskrbela, da se bo večina ljudi upokojila veliko pred 65. letom. Stvari gledati za v 40. let naprej je bedarija.

Karaya 52 ::

Pegaz> Stvari gledati za v 40. let naprej je bedarija.

Odgovor Okapiju.

MadMicka ::

Eno je intelektualno delo do 65. leta starosti, povsem nekaj drugega pa fizično delo. Tisti, za tekočim trakom in za lopato in krampom, in teh ni malo, pač do 65 leta v veliki večini ne zmorejo delati. Na ta način bodo zopet najebali tisti socialno slabše situirani.

Podpiram pa, da se izenači delovna in starostna doba za ženske in moške. Prve živijo dlje in ni razloga za tovrstno razlikovanje. Če pa katera dela več doma kot moški, ga pa naj nažene za štedilnik :)

Valvoline ::

Nekje po Evropskih državah je že pr 68 starostna meja,Francija se mi zdi je bila prva.
Penzije itak nobedn od nas ne bo dočakal.Do takrat bo meja na 70 ali več postavljena 100%.
Celo življenje bomo plačeval in futral tistih ki so pr 45-50 leta starosti šli v pokoj pr razpadu skupne države. Takrat je to bila rešitev za odpravljanje brezposelnosti :(

BigWhale ::

Kot odgovor na naslov teme - če bom le lahko, bom delal vsaj do 90-ega:)


Tud jaz, tud jaz! Racunam na to, da si bom sivo mreno se pri 85 lahko operiral in da tipkanje ne zahteva prevec napora, to lahk pocnem tud ce sem na ventilatorju! :>

USS Liberty ::

Če bi bivša vlada kaj takega predlagala, bi takoj imeli sindikalno in medijsko revolucijo proti takšnemu ukrepu.
Ker pa so takšen ukrep predlagale "zdrave" leve sile, je pa takšen predlog samo nepomebna 15 sekundna novica v drugi polovici osrednjih TV poročil.
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

BigWhale ::

ki mi je dopovedoval da se je povsem normalno zakreditirati za 35 let (za stanovanje).

In kaj je s tem narobe? Mislim tako, načeloma, ker konkretnih cifer ne poznam.

O.


Ja, to tudi mene zanima. Kaj je s tem narobe? Mlad par, ki spodobno zasluzi, kakih 3000 EUR mesecno si komot privosci kredit za stanovanje.

Kredit zdaj in stanovanje takoj ali pa zivotarjenje in skrtarjenje (ker moras varcevati in hkrati placevati najemnino) kakih 20 let, da mogoce nasparas za stanovanje...

Tretja varianta, pa je ta, da pac celo zivljenje zivis v kot podnajemnik. V tujini ni to nic nenavadnega.

Okapi ::

celo zivljenje zivis v kot podnajemnik.

Že itak so penzijo bolj švoh in če moraš plačevati še najemnino, ti je po mojem potem na stara leta kar žal, da nisi pred 35 leti vzel kredita.:P

O.

Valvoline ::

3000e na mesec.... optimističo ni kej.
Tu na štajerskem koncu je mlad par srečn če mesečno pokasira VSAJ polovico tega zneska.... :(

celada ::

3000 € lahko mlad par zasluzi ce je visoko izobrazen vsak mlad par pa bo tesko mel tak nivo dohodka. (mislim v takem primeru lah mirno 1500€ das za kredit in s 1500 gres cez mesec)

Phil ::

Ja, to tudi mene zanima. Kaj je s tem narobe? Mlad par, ki spodobno zasluzi, kakih 3000 EUR mesecno si komot privosci kredit za stanovanje.


Na žalost so vse tri variante slabe, ker enostavno nimaš garancije da bo plača redna niti za leto naprej. No pa saj ne pravim da obstaja boljša alternativa. Imamo pač bizarne cene nepremičnin. Prva v vrsti pa je kriva država z brezvezno birokracijo ...

Utk ::

Sej ne rabiš dat glih 1500 za kredit. Samo ljudje radi pretiravajo. Za 950 na mesec dobiš na 20 let 150,000 evrov posojila. Za to dobiš tudi v Ljubljani kar lepo stanovanje. Če ti to ni dost, lahko na 25 let, ali pa 30. Če še ni dost, hja, dvomim, da je država na svetu, kjer bi si kar kupil stanovanje za ne vem kolk, in ga odplačal v 10 letih.
Ampak dobro, 1000 evrov na mesec ni malo, za 500 na mesec pa še zmeraj dobiš 80,000 jurjev, kar je tudi nekaj, če ne siliš ravno v Ljubljano.

celada ::

Jah sam zakaj bi zavlaceval s odplacilom kredita, prej kot je za tabo bolje je.

Icematxyz ::

Pozabljate da ravno nepremičninski balonček je prvi počil v ZDA. Posledica česa bi le naj bil? Morda nerealnih predstav o tem kaj je povprečen državljan sposoben na daljše obdobje realno izplačevati za to da bo postal lastnik stanovanja?

Utk ::

Ice, vseeno je kakšne so cene, ko se človek odloči kupit stanovanje, se zapufa do grla. Razlika samo kolk metrov dobi za to. V ZDA je pa počilo, ker ni več rastlo, ni blo čist tako, da ljudje več niso mogli plačevat.

djordjevic ::

za 500 na mesec pa še zmeraj dobiš 80,000 jurjev, kar je tudi nekaj, če ne siliš ravno v Ljubljano.

Slovenska Bistrica, trosobno, novogradnja. ;)
No grave is deep enough to keep us in chains.

Icematxyz ::

ni blo čist tako, da ljudje več niso mogli plačevat.


Sem gledal projekcije. In tudi to je postal problem. Ljudje niso preprosto več odplačevali. Nekateri vrjetno namenoma, nekateri ker so izgubili službo nekateri morda zboleli... Ampak neodplačevanje je dejansko postal problem.

Neodplačevamnje je tudi postalo problem zato, ker se je odobrilo kredite kreditno nesposobnim ljudem. Ali po slovensko rečeno na "lepe oči".

Zgodovina sprememb…

strictom ::

Za koliko % so pa padle cene stanovanj v USA.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Valvoline ::

V današnjih cajtih še za 1 let vnaprej se ne ve če boš mel službo al pa ne kaj pa šele za 20let.
Na boljšem so le tisti k plače kasirajo iz državnega proračuna....

Icematxyz ::

Za koliko % so pa padle cene stanovanj v USA.


http://www.finance.si/242735

Napram lani v večjih mestih za 20%.

tx-z ::

A ni že tkoaltko blo zdej obvezno do 65.ga leta?
tx-z

Valvoline ::

Za koliko % so pa padle cene stanovanj v USA.

Sm ogledal avkcijo na youtube kjer so se prodajal zaplenjene bajte vrednosti 200.000+usd in se je komaj kšna prodala. Za 50.000usd :(
Jah ZDA je v kurcu...

dzinks63 ::

Posamezniki v Ameriki imajo malo morje kartic (po 100 in več) in so pufe prelagali iz ene na drugo in na koncu je počilo, ko jim je zmanjkalo novih kartic, ker je že vse možne poslal v minus. Nekaj časa to gre (10-20let), na koncu pa definitivno poči in greš v bankrot.

Icematxyz ::

Drugače pa neglede na to če se strinjam z omejitvijo 65 let ali ne za Slovenijo je značilna močna apatija. Se pravi nevem kaj točno bi mogel narediti ljudem da bi se kdo oglasil.

Ker ok tudi če vrjamem da se z večino stvari ljudje strinjajo zagotov se ne strinjajo z prav vsem kar se dogaja.

Okapi ::

Jah sam zakaj bi zavlaceval s odplacilom kredita, prej kot je za tabo bolje je.

Ja, samo če ti zato ne ostane dovolj za življenje, je bolj q.:P

O.

Karaya 52 ::

Tistim ki si za 30 let nakopljejo kredit, želim miren spanec in službo v javni upravi. Ravno smešni krediti so omogočili nepremičninske balone.

k4vz0024 ::

To ni še nič. Ko bo šel penzjon sistem v franže, bomo deli do smrti>:D

Utk ::

Karaya, če tako razmišljaš, je tudi kredit za eno leto preveč. Sej ne veš kaj bo. Če ne moreš odplačevat, prodaš, z malo sreče je vrednost stanovanja zrastla za več kot si plačal obresti. Pa tudi če nekaj izgubiš, najemnino bi tudi moral plačevat. In kako jo boš plačeval, če ostaneš brez službe, magari čez 15 let...če imaš stanovanje in posojilo, imaš vsaj kaj prodat.

podbevna ::

Jaz bom upam delal do smrti. Seveda bom svojo aktivnost prilagodil razmeram, a vsekakor bom aktiven.

Če mi jo pa bolezen tako zagode, da bom čisto neproduktiven, bom pa od sistema pričakoval, da imam neko varnostno mrežo, da ne bom breme samo za družino. A nikakor ne bom srečen zaradi tega, niti se ne bom smatral za invalida, samo zato ker bom 65. Z malo sreče bom še nekaj desetletij kasneje športal, intelektualno rasel in užival v življenju polnem energije.

Prvi bodoči 150 letniki se že veselo šetajo med nami. In to 150 letniki, ki bodo veselo preganjali ženske in debatirali o znanosti, politiki, filozofiji... Tehnologija bo nedvomno na voljo, ne bo pa poceni.

Ne vem kaj nekateri pričakujete? Aktivnost do 50. leta? Lahko, samo se ne čudite, če boste potem v nekaj desetletjih revni starčki. Pa tudi če bi tehnološki razvoj vsem omogočal aktivnost samo v 2. tretjini življenja (od česar smo še daleč in se cilju ne približujemo ker imamo potrebe vedno večje), ne vem ali bi bilo to res pozitivno za kvaliteto življenja ljudi.

Okapi ::

Nepremičninski balon je povzročila nenormalna rast cen nepremičnin. Če cene rastejo, kot so recimo rasle do pred kratkim pri nas, ni nobene panike, tudi če izgubiš službo in ne moreš več plačevati kredita. Pač stanovanje prodaš, odplačaš glavnico in z malo sreče si zraven še nekaj zaslužil. Zato so vsi jemali kredite, tudi tisti, ki bi sicer ostali v najemniškem stanovanju.
V Ljubljani so šle na primer cene od leta 2002 do 2008 gor za skoraj 100%. Na začetku si vzel kredit za 100.000 € in če čez 5-6 let nisi mogel plačevati kredita, si stanovanje prodal za 200.000 €, odplačal kredit in ostanek pobasal v žep.
Problem se pojavi šele, ko padejo cene, ker potem s prodajo ne moreš več odplačati glavnice.

O.

Icematxyz ::

Je pa res če vzameš danes kredit za stanovanje ki je vredno 100.000 evrov boš ta kredit recimo v 35 letih izplačal potem pa boš imel stanovanje vredno nekje 30.000 evrov saj bo potrebno kompletne prenove.

Karaya 52 ::

Seveda, odvisno je tudi od pogodbe. Sem pa pozabil na ključen parameter in to je služba za nedoločen čas. Bi rad videl banko, ki posodi 100.000€ osebi ki se ji čez 9 mesecev izteče delo za določen čas.

Okapi ::

Kakšne bodo cene stanovanj čez 35 let, je sicer nekoliko težje vedeti, in je odvisno tudi od lokacije, kakovosti gradnje ter vzdrževanja, ampak recimo 25 let stara stanovanja v Ljubljani so danes vredna več, kot so bila, ko so jih zgradili.

O.

Karaya 52 ::

Okapi> Nepremičninski balon je povzročila nenormalna rast cen nepremičnin.

Nenormalno rast pa nenormalni krediti. Tako, čez palec.

Okapi ::

Bi rad videl banko, ki posodi 100.000€ osebi

No, to je pravzaprav ključna razlika med nami in Ameriko (in vzrok za tamkajšnji nepremičninski balon). Tam so banke dale kredit tako rekoč komurkoli, in so potem vsi besno kupovali nepremičnine, pri nas pa banke še sedaj komplicirajo, da bolj ne bi mogle.

O.

Utk ::

No, ampak 20 let vnaprej res ne more nihče vedet kaj bo. Pa kaj pol. Glih takšne šanse ima, da čez 15 let propade nekdo, ki ima pogodbo še za 3 mesce, kot tist, ki ima za nedoločen čas. V čem je razlika, tako, če gledamo 25 let dolgo dobo.

Tr0n ::

Brez skrbi. Samo ene 20% na tem forumu bo docakalo 65. leto.

Pa se to ne verjetno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

c00L3r ::

Debatirajte o vrednosti nepremičnin in kreditiranju za odplačevanje le teh v drugi temi. :)

Kar se tiče dela do 65 pa je tak. Kaj mislite zakaj se delovna doba podaljšuje? Tak pač? Za hec? Včasih so ljudje res šli v pokojnino pri 55. Ampak redko kdo je preživel več kot 70 let. Zdaj pa se zdravstvo izboljšuje in ljudje živijo dlje in dlje... Seveda so vedno bili ljudje, ki so živeli do 90 ali pa 100. Ampak v sodobnem času pa večji odstotek ljudi živi do 80+ let.

Pa ne obremenjujte se z državnimi pokojninami :) Za nas jih tak več ne bo. Če se bomo mi hoteli upokojit, bomo morali imeti privat privarčevano pokojnino. Sistem državnih pokojnin je obstojen na propad. Ostal bo najverjetneje samo še kot oblika socialne pomoči, za tiste, ki bodo na robu preživetja v svoji starosti.

Tako si najdite poklice, kjer boste lahko do tudi v svojih 70-ih letih. Največja težava nastopi pri ljudeh, ki so nizko izobraženi (fizični) delavci. Ti ne bodo mogli opravljat svojega poklica niti do 65 leta. Tako se strinjam, da je tukaj problem, ki nima preproste rešitve.

opeter ::

Saj ti ni treba črpati pokojnine iz državne pokojninske blagajne.


To bi še bilo treba, da bi se kdo še kaj takega spomnil. Od tebe sem pričakoval bolj pameten odgovor. Torej celo življenje bi plačeval vse prispevke in davke, da bi se lahko odpovedal pokojnini? Nekak mi ni preveč logočno. Če je sistem tako zasnovan, tudi nekaj pričakujem nazaj.


Kdo pa ti garantira, da boš recimo leta 2035 ali pozneje dobil penzijo? Nihče. Razen ti sam sebi.

Jype je zelo pametno odgovoril. Daš si nekaj stran, morda vlagaš denar v kakšno žlahtno kovino ipd., katerim vrednost ne pada tako kot recimo raznim papirjem (denar, delnice ipd.).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
««
«
1 / 8
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rezultati finskega eksperimenta z UTD: ljudje srečnejši in bolj zdravi, vpliva na zap (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
23945157 (38018) Mato989
»

Stroski delodajalca za tehnike Slo vs Aut (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12530827 (27802) Matko
»

43-let delovne dobe, da ali ne? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28537209 (33905) Samuel

Več podobnih tem