» »

Stanje političnega prostora

Stanje političnega prostora

«
1
2

Karaya 52 ::

Levica, spravite se v red! Nehajte s kanibalizmom in napišite dober program. Vse bolj očitno postaja, da obstoječi proporcionalni volilni sistem Sloveniji ne nudi nobenih prednosti. Edina dobra stvar tega sistema (v zdravi demokracij) je pestrost stališč, to pa se v Sloveniji NE kaže. Rušenje strank, prestopanje poslancev iz ene v drugo skupino, "kraja" politikov (Gaspari), formiranje novih strank (Lipa), združevanje obstoječih garnitur (SMS, SLS | Zares, AS) ne vodi nikamor in iz tega ne more nastati dobra nova vlada. Če človek pogleda ta teater malo bolj podrobno, vidi kako gnije in trohni. Jeb****, očitno vam res manjka kakšen Drnovšek, da umiri podivjane konje.

JurcaG ::

Se strinjam s tabo. Imajo pa naši politiki pač velike ego-te in želje biti predsednik stranke, ki jih pa stari predsedniki nikakor ne spustijo iz rok. "Če ne bom predsednik, pa bom naredil novo stranko" (predlogi imen strank v kolikor ta post bere kakšen nezadovoljen politik: Hrast, Naša Slovenija cveti, Stranka zares mladih ...) :))
Razpadanje strank je zanimivo samo če dosežejo parlametarni minimum (za vstop v parlament), drugače pa če samim ne uspe pa se združimo za naslednje volitve (SLS+SMS, As ...)
Vse skupaj je eno veliko metanje peska v oči volivcev.
Nihče ne ve vsega, tudi jaz ne

cekr ::

Ker je zelo malo možnosti, da bi se sistem spremenil v večinskega, bi bilo za začetek dovolj, da se parlamentarni prag dvigne na 6-7 %. S tem bi odpadle interesne stranke, ki jih briga le lastni interes ne pa splošni. Samo primer DESUS; vsepovprek izsiljujejo za privilegije penzionistov, da bodo pa ostali nastradali zaradi tega, jih pa nič ne briga. Isti primer je tudi SLS. Politični prostor ne potrebuje strank tipa; mladinske, upokojenske, podjetniške, obrtniške, delavske, kmečke... to so običajno samo priveski drugih strank, ki na volitvah kradejo glasove na eni strani potem se pa pridružijo drugi.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Avby ::

Čisto lepo se stvar odvija. Ta vlada pada in to je dobro. Lipa pa nevem zakaj bi naj bila problem. To je prvi od kristalov, ki so nujno potrebni.

Še več takih in bo struktura trdna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Avby ()

Luka Percic ::

Gradiš levičarsko diktaturo?
Al zakaj rabiš trdno strukturo?

JurcaG ::

cekr se strinjam, mogoče bi bila res rešitev da se dvigne prag vstopa v parlament
Nihče ne ve vsega, tudi jaz ne

Avby ::

Malo se poslušaj preden sekaš neumnosti. Katera vlada pa ne išče trdnosti?

fabrskd ::

tale tema ma pa naroben naslov. pomoje si mislu: sranje političnega prostora. A ne? :D :D :D
Screw you guys i'm going home!!!

borchi ::

če takale razsuta levica razsuje desnico na volitvah...

pomeni, da ima težave desnica.
l'jga

Karaya 52 ::

Avby> Čisto lepo se stvar odvija.

Mečeš si pesek v oči. Kanibalizem ne more biti dobra stvar. Če je tvoje merilo zmešnjava na političnem prostoru, razdiranje poslanskih skupin, potem imaš prav.

Avby> To je prvi od kristalov, ki so nujno potrebni.

Za izgradnjo nacional-socialistične družbe? Začeli so že v pravi smeri, gradijo na človeku. :)

edit:

borchi> če takale razsuta levica razsuje desnico na volitvah... pomeni, da ima težave desnica.

Če smo bolj konkretni, SDS in NSi.

Zgodovina sprememb…

borchi ::

> Če smo bolj konkretni, SDS in NSi.

ja, seveda. SDS in NSi, desnice v sloveniji itak ni.
l'jga

jrtjtejtt ::

Dvig praga bi bil kar dobra rešitev, da se te stranke z tričetrt poslanca v parlamentu odplaknejo. Čeprav tudi Avby ni čisto mimo udaril s kristalizacijo prostora. Problem naših strank je da niso definirane, kup ljudi z različnimi interesi (le eden jim je skupen: money). Počasi se bodo, vsaj upam, otresle balasta in se oblikovale v neke trdne, enotne "strukture".

_marko ::

A res še kdo verjame, da bo Pahor dobil mandatarstvo in ne Janša? >:D
Borchi: ne se sekirat! ;)

Avby je pa biser, ko se "desnica" strmo dviguje, on govori od dobrem trendu levice :)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

jype ::

Katera desnica se pa strmo dviguje?

Janša? Omembe vrednih zaslug v tem mandatu žal (še vedno) nima. NSi samo stoji ob strani. DeSUS špila v slovenski politiki vsem dobro znano igro, SLS pa sploh ne ve, kaj se dogaja.

Na drugi strani se pa še vedno niso zmenili, kdo je kriv, da je levosredinska opcija tako zanič.

edge540 ::

Vse skupaj se mi zdi rahlo komično, politika pri nas. Ko človek gleda poročila vidi 3/4 časa kako se ministri/poslanci/strani obkladajo drug drugega in se kurcajo, za reševanje problemov ki jih pri nas vse prej kot manjka pa zgleda da jih boli ku**c. Če pa se že kdo loti problemov pa to po možnosti naredi na totalni zgrešen sistem.

Ampak bolj kot resni problemi je pri nas važno kdo je rdeč, kdo je črn, kdo je levi, kdo je desni pa verjetno kdo ma daljšega. Da bi kdo razmišljal recimo o naši zgrešeni prometni politiki, zje**nim stanjem na železnicah, inflaciji pa ne. Puno se priča ali ništa ne radi.

Ne vem za ostale ampak mene resno kdaj prime, da bi se odselil v Avstralijo ali pa kam drugam. Ker tu ni videti neke perspektive, če se okrog važnih stvari ne moremo nič zmeniti.:\

_marko ::

Povej konkretno kaj je narobe in kako bi se ti lotil teh stvari.
To ni mišljeno sarkastično, me res zanima. Npr, kaj bi nardil proti inflaciji, ali kaj podobnega...

Kar se tiče prokmeta, so npr. tudi semafori v Sloveniji obup. Na vsak semafor dolge senzorje! Ne pa, da čakam sam sredi noči v praznem križišču 4x zapored!
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

edge540 ::

>>Povej konkretno kaj je narobe in kako bi se ti lotil teh stvari.

Glede inflacije konkretno ne vem kaj se da narediti, nisem ekonomist. Se pa da pri prometu veliko narediti. Začnemo lahko tako, da avtoceste iz štiripasovnic pretvorimo v šest ali še bolje, osempasovnice. Ja, butasta ideja, ni denarja, ni realno, uničevanje površin itd. Ampak dejstvo je, da bo pri takšnem naraščanju tranzitnega prometa naša avtocesta v petih letih zabasana. To je jasno. Imamo železnico, ki pa ni alternativa tovornjakom. Se ne splača. Ali nabijemo cestnine tako, da se bo bolj splačala železnica, ali pa začnimo graditi ceste, samo ti dve možnosti sta. Ko smo že pri železnica, kak za boga jim uspe ves čas poslovati z izgubo? Ali so vodilni nesposobni ali pa nekomu ni v interesu, da bi stvar laufala. V vsakem primeru bi moral nekdo leteti, pa ni nič od tega.
Vsekakor na vse semaforje senzorje kot si rekel, to je pomembna stvar. Ne da nastaja gužva na mestih kjer je to popolnoma nepotrebno. Rondoji so rešitev, vendar samo dokler je razmeroma redek promet (ali pa gradiš primerno večje).

Bi se našlo še kaj drugega. Ampak predvsem me moti sistem, na katerega se lotujemo reševanja težav. Vsi se samo obkladamo, kdo je kriv, namesto da bi se vsedli za mizo, rekli danes bomo to težavo rešili in se nekaj dogovorili. Potrebni so kompromisi, če vsak svojo lajna je vse skupaj brezveze.

whatever ::

Hrast, Naša Slovenija cveti, Stranka zares mladih ...:D :D

_marko ::

raptor,
ampak realne opcije pa nisi dal.
Slovenija je že zdaj zakreditirana do amena zaradi avtocest - 6 in več posovnic si ne more privoščiti. Niti približno!

Da te pa potolažim, v Sloveniji je razmeroma malo gneče na AC, npr v Nemčiji se stoji precej več. Večkrat preverjeno.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Avby ::

A res še kdo verjame, da bo Pahor dobil mandatarstvo in ne Janša?


Jaz.

Avby ::

Z temi volitvami se začenja tudi prva faza menjave generacij.

Nekaterim strankam v takšnii sestavi kot so, se tako niti ni potrebno bistveno spreminjati saj bo to postoril čas namesto njih.

edge540 ::

>>Slovenija je že zdaj zakreditirana do amena zaradi avtocest - 6 in več posovnic si ne more privoščiti.

Vem da smo zakreditirani. Lahko pa bi dali koncesije tujim firmam. Razen če noben noče posla, kar pa dvomim. Hrvatom je nekako uspelo (ajde, res niso kvalitetne avtoceste, funkcionirajo pa).

Vem, v Nemčiji je še večje sranje. Ampak prej ali slej bo tudi pri nas. Ali bomo spremenili prometno politiko ali pa se čez pet let žalostno spominjali časov, ko ti je pot iz Maribora do Portoroža vzela samo dve urce.

SasoS ::

Vržt vse sindikaliste iz železnic in postavit enega sposobnega managerja za direktorja, ki bo imel jajca naredit čistko. Potem bi železnica drugače poslovala...

Thomas ::

Jest mau dvomim v odrešujočo moč (modernizirane) železnice. Fleksibilni kamioni so enostavno superiorni in cenejši.

Vem sicer ne, ampak tako mi izgleda.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Kamioni so rentabilnejši, če morajo jit po različnih trasah.

Če grejo vsi luka Koper-Dolga vas ali luka Koper-Šentilj... Potem je ziher ugodneje, da se tovornjaki peljejo z vlakom (že zato, ker je gradnja enega tira železnice bistveno cenejša kot gradnja dodatnega pasu avtoceste).

Karaya 52 ::

Gotovo je avtovlak odlična zadeva v določenih primerih. Ko se voziš po avstrijskih avtocestah te takšni vlaki prehitevajo po desni strani, ne vem pa kako zamudno je natovarjanje.

Da je Koroška danes manj razvita je spet kriv star režim. Železniško progo so od Velenja pa naprej enostavno ven vrgli železo pa podarili, če se prav spomnim takratni Makedoniji. Cestna povezava med Slovenj Gradcem in Velenjem je pa katastrofalna, žal ni Velenje-Celje nič boljša situacija. Zato se mi zdi smoterno da se DARS še dodatno zakreditira, da čimprej povežejo takšne neizkoriščene kraje. Velik finančen zalogaj, ki pa se bo hitro povrnil z rastjo regije.

Zeberdee ::

Če bi jaz bil en močan player, neobremenjen z lobiji in z močno ekipo bi za rešitev prometnih povezav slovenijo takoj zadolžil za vsaj dodatnih 10/30% (poglej, koliko imamo še do 60%, koliko je evro povprečje) oz. za toliko, da bi bilo v naslednjih treh letih vse zgrajeno. Ni problem - najameš ogromne evropske/ameriške firme, ki bi vse zgradile. Cene za cestnine bi bile ogromne za tovornjake, dal bi koncesije za večje logistične centre na mejah s hrvaško smer rijeka, smer zagreb (dvakrat), madžarsko, avstrijo (2 krat) in železniško povezal vse industrijske regije (velenje...).

Ampak to si nben ne upa. Ker nihče ni neobremenjen.

WarpedGone ::

>> Cestna povezava med Slovenj Gradcem in Velenjem je pa katastrofalna, žal ni Velenje-Celje nič boljša situacija.

Da, vendar se dela na izboljšanju - 3.razvojna os.

Medtem pa del političnega prostora nabija, da bi vlada morala zmanjšat investicije in upočasnit gradnjo avtocest. Ste že pozabli na to? Jaz jim tega ne oprostim. Nikoli.
Zbogom in hvala za vse ribe

edge540 ::

>>Zeberdee

Točno o tem govorim. Naj se ustvari skupina ljudi z idejami, jajci in garantiranim financiranjem in naj poskrbijo za stvar. Ja, zelo drago bo, ampak točno to kar si naštel potrebujemo.

Ampak se to seveda ne bo zgodilo. Saj smo se še okoli tistih operacijskih miz kregali 3 leta. Žalostno je prava beseda.

jype ::

WarpedOne> da bi vlada morala zmanjšat investicije

To resnično zahtevamo od vlade, da.

WarpedOne> in upočasnit gradnjo avtocest.

Tega pa nikakor ne. Čeprav sam nisem prav pogost uporabnik te infrastrukture se nič ne slepim s tem da ni prav toliko pomembna za biznis, kot telekomunikacijska.

borchi ::

levičarji, ki so za zmanjšanje javne porabe, so redki.

desničarji, ki zahtevajo večjo javno porabo, tudi. slednji so pa še smešni.
l'jga

Zeberdee ::

Raptor, to se ne bo zgodilo. Za to je potrebno zmagati volitve. Na nacionalnem nivoju pa rabiš veliiiiiiiko več kot samo dober program.

Zeberdee ::

Javni dolg v bdpju:

Slo 27,1%
EU 27 = 61,4%
Evro 68,8%
ZDA 60,3

Ne. NE SE VEČ ZADOLŽEVAT! PROSIM!

jype ::

Zeberdee> Ne. NE SE VEČ ZADOLŽEVAT! PROSIM!

Ja, ne se. Ker ga mi nimamo s čim vračat in ker nima smisla, da se zadolžujemo. Naj bo infrastruktura v zasebni lasti (skozi ustrezne koncesije), ne pa da je država v dolgovih.

Zeberdee ::

Ja kako da nimamo s čim vračat? Če bi začeli sekati po državni upravi in nezaposlovati mladih razen tam, kjer so nujni, bi v 20 letih prišparal dovolj za 3 križe.

Karaya 52 ::

jype> Naj bo infrastruktura v zasebni lasti (skozi ustrezne koncesije)

Baje je za to že prepozno, vsaj kar se tiče avtocest. Kar se tiče pa železniške in telekomunikacijske infrastrukture pa vemo kaj je čarobna besedna zveza, ki preprečuje to: nacionalni interes.

jype ::

Nacionalni interes ni moj interes.

Saj se lahko da domačim investitorjem prednost (oz. se jim jo je že dalo, pa ni interesa), izključiti tuje, ker so domači nesposobni, je pa butasto.

Zeberdee> Če bi začeli sekati po državni upravi in nezaposlovati mladih razen tam, kjer so nujni, bi v 20 letih prišparal dovolj za 3 križe.

Jaz mislim, da je naša državna uprava prepoceni. Sem prepričan, da vsakdo, ki je v državni upravi mora a) biti najboljši, ki ga trg dela lahko ponudi b) imeti temu ustrezno plačo in c) biti nadvse učinkovit.

Dokler je "državna služba" sinonim za garantirano službo, kjer lahko zabušavaš, plača je pa odvisna od nekih abstraktnih dejavnikov, bo država temeljito neučinkovita. Danes noben sposoben človek dejansko noče biti v državni službi, ker je "v industriji" že vse bolje, od plačila prek pogojev dela do možnosti za napredovanje.

Zeberdee ::

In kako boš pridobil (relativno) dražjo državno upravo če vemo, da ne moraš pucati zaposlenih? Če gremo po korakih sprva potrebujemo zmanjšati število zaposlenih skozi manjše zaposlovanje, potem pa seveda z grupiranjem funkcij in racionalizacijo in informatizacijo državne uprave.

Kako bi pa realno do tega prišli? Bolj ali manj nemogoče.

jype ::

Zeberdee> če vemo, da ne moraš pucati zaposlenih?

S tem se jaz ne strinjam, da ne moreš pucat. Če delavec ni učinkovit, se ga pač odpusti. To je odgovornost vsakega šefa.

Zeberdee> Kako bi pa realno do tega prišli? Bolj ali manj nemogoče.

Zato bi pa bilo bolje, če bi bil naslov teme "Sranje političnega prostora" :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Zeberdee ::

Že v privatnem sektorju, če si večje storitveno podjetje, je problem odpustiti človeka, ki je tam zaposlen že nekaj desetletij, saj on leti na Svet in to je izredno slaba reklama za podjetje.

Če nisi Zoran, ki trenutno vodi Lj občino kot privat podjetje (privat je mišljeno pozitivno), pa še zoran je spucal samo "vrhove" vseh teh oddelkov, si tega preprosto ne moraš dovoliti. Sindikati in predvsem tudi vodje nižjih oddelkov so navajeni na tako delo.

Na davčni sem zadnjič skorajda znorel, ko sem čakal do 13.00, ker so meli malico. Pa čakej no, kero podjetje si pa lahko v tem času privošči, da ima delovnik s pavzo?
To si ne moe privoščiti niti serviser televizijskih aparatov. Pa se gre to davčna. Majku jim.

opeter ::

Pa čakej no, kero podjetje si pa lahko v tem času privošči, da ima delovnik s pavzo?


Hmm, recimo banke. Na pamet mi pride zdaj recimo NLB.
Ampak, daj, prosim, povej mi, kaj te v resnici moti? Da imajo v nekaterih javnih (ali pa celo!) zasebnih upravah pavzo za malico, ali pa bognedaj, čas za kosilo?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

poweroff ::

V naslednjem mandatu bo vladala levica.

Ali bo vladal Pahor - in bomo imeli "levičarsko" vlado in "lepotno diktaturo brez vsebine".

Ali pa bo zmagal Janša, in bomo spet imeli levičarsko vlado. Levičarski Janša namreč ne bo prodal državnega premoženja (npr. Telekoma), hkrati pa se je ta gospod že izkazal kot odličen sovražnik kapitala.

Izbiramo torej lahko med socialistično formo brez vsebine in socialistično vsebino brez (socialistične) forme. Socializem v vsakem primeru. >:D
sudo poweroff

_marko ::

Mathai:
Če v najboljšem primeru dobimo socializem, kaj so po tvojem ostale stranke?!?!
Ekstremni komunizem?

Me pa veseli, da ti je desna(oz desno sredinska) opcija ljubša - pa čeprav je ne vidiš v nobeni slovenski stranki.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

poweroff ::

Če v najboljšem primeru dobimo socializem, kaj so po tvojem ostale stranke?!?!
Ekstremni komunizem?


Katere pa so ostale stranke?

Misliš morda zasebna interesna zruženja, kjer nekateri sebe s poslansko imuniteto ščitijo pred kazenskim pregonom, drugi pa stranko uporabljajo kot orodje za pridobivanje poslov?

>:D

Me pa veseli, da ti je desna(oz desno sredinska) opcija ljubša - pa čeprav je ne vidiš v nobeni slovenski stranki.
Da se razumemo, desničarstvo (ne desne stranke), kot ga razumem jaz, mi gre ekstremno na jetra.

Tipičen primer desničarja je politik, ki nastopa skrajno agresivno, neargumentirano in zavajajoče. Ki ne podaja argumentov, pač pa svoje mnenje vsiljuje kot edino pravilno. Ki laže in stvari presoja skozi optiko naši-vaši.

Najljubša bi mi bila politika, ki bi bila normalna. Ki bi si na prvo mesto postavila pravno državo - uveljavitev za vse dobrih pravil, ki bi jih dosledno izvajala in spoštovala. To je zame definicija sodobne stranke - ampak take stranke seveda pri nas ni. Taka stranka je lahko leva ali desna - to niti ni tako pomembno, pomembno je, da ne mešetari pod mizo, da spoštuje pravni red in da deluje odgovorno in transparentno.

Če politika na podlagi argumentov ugotovi, da naj Telekom ostane v državni lasti - tudi prav.

Moti me pa, če je glavni argument politike "koliko bomo mi nakradli" in če politika laže in zavaja ter ne drži svojih obljub zato, ker jim je kupčkanje pokazalo, da bodo z neprodajo lažje mešetarili pod mizo še naprej. Ter če politika najprej sama ustvarja tajkune, nato jih pa preganja, ko se obrnejo proti njej.
sudo poweroff

WarpedGone ::

>> Tipičen primer desničarja je politik, ki nastopa skrajno agresivno, neargumentirano in zavajajoče. Ki ne podaja argumentov, pač pa svoje mnenje vsiljuje kot edino pravilno. Ki laže in stvari presoja skozi optiko naši-vaši.

Moram priznat da takšne defnicije za desno / levo pa še nisem videl nikjer. Po tej definiciji so pri nas sami desničarji. Vključno s tabo, Mathai.
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Matthai je po tej svoji definiciji še najbolj desen.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zeberdee ::

Oprosti, ne poznam, nisem komitent. Mogoče ravno zato.

poweroff ::

Poglej naše politike in ti bo jasno, da so ravno desničarji uvedli logiko "kdor ni z nami je proti nam".

Poglej kako v parlamentu nastopa Janša. Pa Grims. Ta je sploh fenomen zase, že sama drža je precej agresivna.

Vsi ti politiki imajo večino desničarskih potez v sebi.

Na forumu je pa med glavnimi desničarji seveda Thomas. Le da je toliko kultiviran, da ne kaže odkrite agresije - to mu štejem v čast.
sudo poweroff

poweroff ::

WarpedOne - seveda, zdaj mi pa povej katera stranka pri nas je vsaj približno normalna?

Pa poglejmo skozi klasično delitev levo-desno. Se bom tokrat lotil tim. "levice.

Levica naj bi bila stranka proletariata, delavcev, zagovarjala naj bi pravice delavcev, ne?

No, Pahorjeva SD je bila še do nedavno stranka rdečih DIREKTORJEV. LDS je pa sploh stranka kapitala - Marx bi rekel velekapitalistov, se pravi raznih finančnih mogotcev, odvetnikov, itd.

In za kaj se te stranke zavzemajo?

Predvsem za interese kapitala - malce, le za videz - pa za interese delavcev.

Ne vem kje ti vidiš tukaj levico. >:D
sudo poweroff

Thomas ::

Moj politični program?

- privatizacija do konca

- UTD kot dividenda od profita države Slovenije (profit države = pobrani davki - stroški države)

- prepoved favorizaranja interesnih skupin, kot so sindikati, delodajalci, jagri, "nevladne organizacije", treehuggers ...

- omejitev dostopa do državljanstva

To je vse. To je največ, kar politika lahko naredi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Venezuela

Oddelek: Loža
232240 (532) VladarP
»

Kdo še potrebuje leva politična gibanja? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16610567 (7713) Gavran
»

Ičemo novinarje, pisce itd.

Oddelek: Loža
182552 (1764) hokuto
»

Demokratizacija Arabskega sveta v akciji... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1069197 (6827) Double_J
»

Žal vsi krvavi diktatorji ne doživijo sojenja. (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6724259 (22997) jype

Več podobnih tem