» »

EU vs. USA

EU vs. USA

1
2
»

borchi ::

No, rajš povej kej o Evru! Bo to prva dobra valuta brez močnega cesarja?

evro je dobra valuta.

in ker vsi vemo za politično krizo v EU, to dejstvo pravzaprav ne govori v prid tvoji trditvi.

če te je pa zmedel tist "stupid"... ni blo namenjeno teb. sem mislu, da pač veš za te "it's not the OS, it's the applications, stupid! ... it's the support, stupid! ...."
l'jga

Barakuda1 ::

:|

To je forum in ne irc, o.k.


Če vam to ni lih čist jasno, se vam lohk zgodi, da boste lastne enostavčne monologe prebirali v rdeči barvi.
Da ne bo preveč hude krvi, je tokrat sam opozorilo (drugega ne bo)

hvala za raumevanje.


p.s.

Kar se pa denarja tiče, torej €, se pa s Thomasom povsem strinjam, ko pravi

Cesar lahko kuje za vse dober denar samo, če ima oblast. Če jo imajo lokalni knezi ... morajo kovati denar sami.


Posledice tega načela so jasne.
Če hoče Evropa konkurirati drugim gospodarstvom (in biti torej resna figura na šahovnici ekonomije tega stoletja), bodo lokalni "knezje" pač morali svoje kovnice zapret.

borchi ::

Če hoče Evropa konkurirati drugim gospodarstvom (in biti torej resna figura na šahovnici ekonomije tega stoletja), bodo lokalni "knezje" pač morali svoje kovnice zapret.

in veliko lokalnih knezov jih je že zaprlo. še nekaj jih namerava.

Kar se pa denarja tiče, torej €, se pa s Thomasom povsem strinjam

thomas predlaga, da naj lokalni knezi kovnice spet ofnejo. kako se potem strinjaš z njim, če meniš, da je moč konkurenčnost evrope povečati z enotno valuto?

eno ali drugo, barakuda1. torej, kaj?

free trade union ---> monetary union ---> political union.

lahko pridemo do politične unije brez monetarne unije? ker če lahko, potem se nekatere države dejansko po nepotrebnem prezgodaj odrekajo delu suverenosti.

al si sploh ne želimo politične unije?
l'jga

Thomas ::

Brez politične unije je monetarna unija absurdna. To se pokaže v nekaj letih, ko se inflacija in tečaj začneta vidno "tepsti".

Ko je umrla ustava, jeumrl tudi evro. Zato se meni zdi neumno, da Janša se še poganja za evrom. Mar bi šel v davčno reformo.

borchi ::

Brez politične unije je monetarna unija absurdna. To se pokaže v nekaj letih, ko se inflacija in tečaj začneta vidno "tepsti".

zakaj potem evro še vedno živi? sj je že preteklo par let. po tvojem bi morala bit ravno v tem trenutku cela "jeba" z evrom. pa je povsem drugače, jeba je z davki, jeba je s trgom dela, jeba je s produktivnostjo...

euro is just fine, thank you!
l'jga

Tear_DR0P ::

thomas povzemi na kratko kateri segmenti davčne reforme bi tebi odgovarjali?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Thomas ::

borchi,

Evro mogoče. Evropsko gospodarstvo pa ne. Negativni vplivi evra so tukaj. Če bi se unificirala EU ... potem bi bila to prehodna otroška bolezen. Tako pa žal ni.


Tear_DROP,

Enotna davčna stopnja. Ker vedno ko je progresivna, se kakšnemu bolj splača pustiti neke reči nenarejene, kot jih narediti in povečati celotno bogastvo.

Pa ne kar kakšnemu - najuspešnejšim. Direktno v skledo bi si pljunili, če bi dali maksimalen output od sebe. To ravno tisti, od katerih se največ pričakuje. Progresivna obdavčitev je mlinski kamen za vratom vseh nas. Nosimo ga v imenu nekakšne solidarnosti, za katero potem zmanjka denarja. Samo to je kakor višja sila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Barakuda1 ::

borchi


Kja ni jasno.

Če hoče Evropa stabilno, trdno in uspešno gospodarstvo, vezano na €, pol bodo morali pač lokalni "knezje" kovnice zapret.

Če tega ne bo, potem tudi Evrope kot enotne gospodarske velesile ni za pričakovat.
Majhni lokalni knezi pač ne bodo mogli uspešno konkurirati velikim gospodarskim sistemom.

Prevedeno (in tko sem razumel tud Thomasa - pa naj me popravi, če sem ga napak razumel)

Evropa lahko postane upoštevanja vreden sogovornik le, če bo imela Evropa kot taka več oblasti kot je ima sedaj. Lokalni "knezje" se bodo pač morali odreči precejšnjemu kosu suverenosti, če naj postane Evropa uspešna kot celota.

Kaj je tu, tako nejasnega, da bi se moral odločit ali/ali :\

MadMicka ::

Barakuda, ne brci v temo. Sprejetje ustave EU se je zgolj preložilo. Poleg tega pa, celo če nikoli ne bi sprejeli ustave, bi stvar še vedno funkcionirala, saj že sedaj velja, da centrala sprejema obvezujoča pravila, ki se jih članice držijo. Zadeva funkcionira z ali brez ustave.

Barakuda1 ::

MadMicka :)

Mici, če že vse funkcionira brez Ustavne pogodbe (ne Ustave - je majhna a pomebna razlika ;) ), zakj neki jo potem sploh sprejemamo 8-O

Sej fora je lih v tem. Tko kot sedaj funkionira, funkcionira preslabotno. Da bi funkcionoralo bolj učinkovito, pa bo potrebno dati centralni "oblasti" malce več pooblastil.

Da to nekaterim "lokalnim knezom" in njih podanikom ni najbolj všeč, no to smo pa vidli.

Težko se je namreč odreči privilegija večvrednosti/pomebnosti. Ampak brez tega, po moje ne bo šlo.

MadMicka ::

Barakuda, spet si mal pomešal stvari. Vlade so povsod podpirale Ustavo, ponekod jim pa ljudstvo ni sledilo. Tako da nehi že z nekimi knezi, sej nismo v srednjem veku. Kar pa se potrebe po Ustavi tiče, je pač tako, da je to en korak naprej, vendar nikakor ne nujen za obstoj EU.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Thomas ::

Lej Mici.

Prevzem tuje valute - ko je recimo Argentina prevzela dolar - je lahko samo začasen ukrep. Evro pa sedaj je tuja valuta za mnoge evropske države. Saj je njihova ekonomska politika takšna, da ni zelo kompatibilna z odločitvami osrednje evropske banke, ki evro izdaja.

Tudi Slovenci bomo dobili TUJ denar, evro, če bodo države kot Nemčija in Francija še naprej delale po svoje. Mi pa po svoje.

ALI bolj unificirana politika Unije, ALI pa nam tudi evra ni treba. EU lahko obstaja še naprej, v obeh primerih. Če, no to se bo še videlo, ampak to je druga tema.

Sicer pa tukaj kritiziram Janšo, ki mu to še ni jasno. Na Mici ne porajtam tolk.

MadMicka ::

Lepo da Thomas porajta Janšo. En vrhunski ekonomist kritizira drugega.

Btw Evropska skupnost se je oblikovala desetletja in desetletja brez ustave. Čudež? Nikakor ne. Važna je vsebina, ne ime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Daedalus ::

Btw Evropska skupnost se je oblikovala desetletja in desetletja brez ustave. Čudež? Nikakor ne. Važna je vsebina, ne ime!

In ti verjameš, da se bo lahko naprej normalno razvijala brez ustavne pogodbe? Naivno je tako misliti, ker je IMO EU sedaj v položaju, ko mora oblikovati skupno politiko, al pa lahko rečemo hvala lepa in gremo vsak svojo pot. Formula, ki je prej delovala "desetletja in desetletja" pač ne more veljati v nedogled.

In za politiko EU IMHO ni možno hujše klofue, kot da ji pri ustavi odtegne podporo tisti, na katerem pravzaprav ustava temelji - to je pa ljudstvo. Se bojo mogli rahlo tile politiki zbrati in začeti delat malo bližje prebivalcem, ne pa v neki odtujeni in abstraktni bruseljski birokraciji. Drugače se nam ne obeta kaj veliko dobrega.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MadMicka ::

Daedalus, razumi ti, da pisana ustava sploh ni nujna za obstoj države, kaj šele za obstoj konfederacije, kar naj bi EU bila.. Bistveno je, da obstaja skupen organ, ki sprejema predpise, obvezujoče za vse.

Razumi tudi, da upoštevaje uveljavljene standarde glede organiziranosti EU in glede varovanja temeljnih človekovih pravic, lahko govorimo o mehki (nepisani) ustavi EU.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Daedalus ::

Razumi ti, da nepisane ustave sploh niso praksa v EU... Z izjemo Anglije, ki pa ima pravni sistem rahlo drugačen od ostalih držav EU.

Sicer pa - če že imamo nepisano ustavo, zakaj je pol zavrnitev pisane taka klofuta EU in vodilnim politikom? Če že lahko vse skupaj lavfa brez napisanih besed, zakaj se pol tako trudijo spisat skup ustavno bukvo? Praksa v EU zahteva pisano ustavo - brez nje ne bo nič. Težko boš ti skup držal tako različne države, kot sestavljajo EU, brez napisane ustave. Že samo zaradi različnosti je potrebn dokument, ki bo to različnost presegel. Tistih par uradnikov v Bruslju tega ne bo zmoglo - kar se je že lepo pokazalo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

Besides, če že EU zmore biti nekako v luftu (če že), njena valuta ne more. Ali pa to ni njena valuta. Evro zahteva ali skupno ekonomsko, davčno, fiskalno ... politiko, ali pa evra biti ne more. Oziroma je lahko le neka nekajletna začasna rešitev. Bodisi do oblikovanja skupnih politik, bodisi do razpada evra na lokalne evre (?). Ki imajo pa potem menjalni kurz v splošnem različen od 1. Ali do uvedbe nacionalnih valut nazaj.

Zato se jest zdej ne bi požrl, da bi smel (kot Slovenija) leta 2007 prevzeti evro. Imamo morda kakšen nujnejši opravek. Recimo izboljšanje konkurenčnosti. Ki jo evro zanesljivo nekoliko zmanjša. Ni vredno, ČE to ni dolgoročna valuta. Zato zaenkrat ostanimo kar pri tolarju. IMO.

p.s.

Micka - internetna debata o ekonomiji je lahko med neekonomisti, mar ne? Tudi Prime minister ni treba, da je ekonomist. A veš to?

borchi ::

thomas, pa ti veš, da že kakšno leto in pol imamo evro? ja, preden greš brskat po denarnici, v fizični obliki ga še nimamo.
l'jga

Thomas ::

Tuj denar. Prav tako kot evro, bi lahko sprejeli britanske funte.

Ker če in dokler niso pogoji za gospodarske družbe enaki povsod po EU, oziroma dokler te ne morejo (z delavci vred) povsem prosto migrirati po EU ... tačas je evro tuj denar. Britanski funt, danska krona ali ameriški dolar so nam ravno toliko tuji.

TO je moj (pa ne samo moj) point. Bili mi v sprejemanju evra kjerkoli že.

Ja?

gzibret ::

Uvedba eura je dobra za državljane, ne pa za gospodarstvo. Do sedaj je tečaj tolarja uravnavala Slovenska centralna banka, tečaj Evra pa bo Evropska centralna banka, ki se požvižga na lokalne gospodarske razmere.

Recimo, da v Sloveniji pojenjajo naložbe, gospodarska rast se pa ustavi. Edini pravi ukrep bi bil takojšnje zmanjšanje obrestnih mer, kar pa je velik izziv za počasno evropsko birokracijo. Vsekakor ob sprejetju evra bi IMO padli v togo monetarno politiko - nekako tako, kot se je nekdo izrazil, kot bi obuli čevlje, narejene za nekega povprečnega evropejca, pa čeprav imamo mi dosti večjo nogo.

Veliko bolje bi bilo kontrolirati monetarno politiko na lokalni (slovenski) ravni, dokler se vsaj približno ne bomo primerjali z EU-15. Slovenci imamo večjo gospodarsko rast od EU-15, zato fiskalna politika evra ni primerna za nas.Če pa uvedemo euro pa še dobro, da ne izvažamo veliko izven EU....

Sicer pa imamo srečo, da Hrvaška, BIH, Srbija... še dolgo ne bodo v EU in bomo lahko na veliko špekulirali s kunami, markami, dinarji... Vsaj nekaj....


Da povzamem: do eura rinemo kot tele skozi zid.
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

Glede EU-ZDA pa mislim, da so ZDA kar zelo pred nami.

Naš problem je prevelika togost sistema, lokalni patriotizmi, konzervativnost, omejenost mišljenja in premajhna liberalizacija storitev.

Kmetijske subvencije so razred zase. Kako lahko na veliko podpiramo kmetijstvo?????

Kako bi izgledalo, da država uvede subvencije na izdelke. Vsak, ki naredi izdelek, pa magari ga vrže v garažo, dobi 10 SIT na kilogram..... Jaz bi šel pakirat zemljo v vreče (izdelek bi bil zemlja v vrečah) in bi jo nazaj stresel. Za vsak kg preložene zemlje - 10 SIT. Ne, bi si kar bager zrihtal.... Malo sarkastično rečeno. Sedaj to prestavimo na nekvalitetno koruzo in žito pa vemo, pri čem smo.

Na takšen način država le podpira neučinkovitost. In to nam ZDA trobijo že nekaj desetletij.

Sem za postopno (npr. 20 letno) ukinjanje subvencij, država pa naj z ekonomskimi instrumenti podpre združevanje kmetij ter ukine neučinkovito planiranje prostora.
Vse je za neki dobr!

borchi ::

"mrtve" izgube v gospodarstvu (suma za evropo) je ob evru in nepopolni mobilnosti dela še vseeno manj kot pa ob nacionalnih valutah in nepopolni mobilnosti dela. sploh, če veš, da popolna mobilnost kapitala relativno hitro opravi z nemobilnim delom.

to, da en lah nekej vpije proti evru in grozi je pa še posebej posrečeno. očitno pod tistim nizkim čelom ni dovolj sive materije, da bi si lahko zapomnil, kaj se je dogajalo liri pred evrom.

problem evrope je v realnem sektorju. iskanje izhoda v ponovni uvedbi nacionalnih valut je isto, kot če maš v vodi obešen mlinski kamen in vse sile porabiš, da bi še enkrat vdihnal zrak namesto, da bi prezriznu vrv.
l'jga

borchi ::

države "nove" evrope so mele pravzaprav vse možne varjante monetarne politike. do enega leta nazaj je veljalo, da je slovenija imela eno najboljših. monetarna politika je reagirala pravzaprav na vsak kihec gospodarstva. (pre)dobri ekonomisti so v banki slovenije.

no, lani smo obrnali ploščo in spoznali, da je taka politika prekrila marsikateri greh v gospodarstvu, zameglila celotno sliko. post festum smo bili degradirani za par mest na lestvici uspešnosti ekonomskih politik.

vse to samo za to, da smo spet na isti špuri kot desetletje prej. tu se morem strinjat s thomasom, prav boleče je poslušat janšo al pa, bognedaj, vizjaka. sicer vem, da si je treba kupit naslednje volitve, ampak takole jih bodo (pravzaprav jih bomo ostali) definitivno preplačali.
l'jga

Tear_DR0P ::

uvedba evra ni za nikogar dobra, ker prinaša skrito inflacijo. ko je EU uvajala evro se je zgdil šok, ki pa nikjer ni zabeležen. inflacijo se meri od prvega do zadnjega dne v letu, evro pa so uvedl vmes. in ko so italjani preračunal 1000 lir v 1 euro so podvojil cene - podobno se je dogajal povsod, tudi na slovenskem trgu nepremičnin, so evro:marka ljudje računal 1:1

VAT je men tko tko. nej to sprobajo drugi ene 10 let pred nami ( pa ne USA ampak slovaki recimo, ki so nam podobni) da ne bo pol ista for kot s certifikati, ki so se najprej zdel tko super duper in blazna rešitev za vse dežele vzhodnega bloka, zdej se pa tisti ameriški promotor odprodaje vsega državnega premoženja kesa in opravičuje ljudem za zlom državnih gospodarstev.

EU pa USA se ne da primerjat, vsaj ne kr tko. na tej strani luže je sociala dost bolj razvita kot na oni in zato EU BDP nikakor ni primerljiv z USA BDP.

aja pa dokler so v nemčijo konstantno dovažal svežo delovno silo iz turčije je nemčija letela bliskovito navzgor - tko ap ZDA dobiva delovno silo iz mehike.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj potem če/ko EURO pade? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10120984 (17465) amigo_no1
»

A vam je všeč [dogajanje v evropski uniji]? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12916094 (13085) Ramon dekers
»

Konec Evra? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5514260 (12000) fosil
»

EU vs ZDA vs Japonska (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
686178 (4949) kekz
»

Tudi nizozemci proti evropski ustavi (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
745088 (4084) Daedalus

Več podobnih tem