» »

Naj gredo v ku*** slovenske cene...

Naj gredo v ku*** slovenske cene...

tedybear ::

Samo primer:

P4 1.6 A Retail 134$ ->>>>$=255SIT cca 34,000-35,000 SIT!!!!!! To je cena z davkom v USA!

Od kje potem 55,000-57,000 SIT ?????

Thomas ::

Ane ane! Pa teli "butasti Ameri in njihov Bush". Pa tale njihova globalizacija!

Pa EU se dela pametno in nam vsiljujejo tuj kapital.

Mi bi pa radi po nacionalnem interesu lepo Laško, zaščitene kmete in 2X napihnjene cene.

Aja aja ... tazadnjega ne bi. Sej res!

Samo - je v tem paketu.

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

tedybear ::

LOL kva si zdej povedu? :D

TESKAn ::

Hehe cene...ja more en zapakirat, ane? On tut more od nečesa živet. Pa njegov šefe tut. Pa pol lastnik avionskega podjetja, k pripelje zadevo, mora tut živet od česa...pa more še neki dat tut za servis avijona, ane? Pol je pa treba še v kombi dat pa v štacuno zapelat, seveda šele po tem, ko cariniki opravijo svoje. In ugani kaj, tudi cariniki morjo od česa živet, ane? Pa voznik kombija tut, da ne omenjamo lastnika. Pol je treba pa še prodajalcu dat, ka sej veš, tut on mora od česa žvet...

Ok, da povzamem: globalizacija in nevemkaka odpiranja trgov ne bodo tok velik znižala cene. Prevoz in rokovanje (handling) bo treba še zmeraj plačat, pa če smo še nevem koko elektronsko in na papirju povezani.

Ane ane! Pa teli "butasti Ameri in njihov Bush". Pa tale njihova globalizacija!


Večina Amerov je butastih. O Bushu pa sploh ne bom izgubljal besed, ker bodo mogli v novem angleško - angleškem slovarju definirat novo besedo - Bushmish. Kr take kozle, kot jih ta človk strelja, jih ni pa še noben...

Pa EU se dela pametno in nam vsiljujejo tuj kapital.


Hm, ne bi reku, da bodo ta kapital porabili za znižanje carine in davkov ter za plačilo prevoznikom?

Mi bi pa radi po nacionalnem interesu lepo Laško, zaščitene kmete in 2X napihnjene cene.


Mislim, da ni z zaščito domačih znamk nič narobe. Narobe je, če jih ne zaščitiš. Poglej samo Elan pa njihove karving smučke...

Aja aja ... tazadnjega ne bi. Sej res!


Jah, napihnjenih cen res noben noče...

Samo - je v tem paketu.


Aja? Da je? Huh, to boš mogu pa mal razložit...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

Koliko je cena izdelka ali storitve?

Cena = stroški + zaslužek.

Kadar je konkurenca velika, se zaslužek ne more gibati visoko. Takrat so dobavitelji prisiljeni manjšati stroške, da več zaslužijo. Tako proizvodnje kot distribucije in oglaševanja. Ali pa "vsaj" večati kvaliteto.

To oboje - in edino to dvoje, je gonilna sila, ki zboljšujejo kvaliteto izdelkov in storitev ... ceno pa počasi spravlja na 0.

To je realna plat ekonomije. Ostalo so čustva in predsodki.

Alternativni - a danes žal še prevladujoči - pogledi na ekonomijo so zgrešeni. Kot naprimer marxistični.

Kdor to doume - razume. Kdor ne - pač ne.

Ne samo bit RAMa ... vsaka komoditeta počasi postaja vse cenejša. Lahko je proces počasnejši, lahko pride celo do začasnih fluktuacij v drugo smer ... vendar zakon padajočih cen velja.

Avto, ki danes stane 20.000 Evrov - bi pred desetimi leti stal milijon mark.

Mikroskop za 1000 Eurov ... bi stal 50 let nazaj milijardo dolarjev in desset let razvojnega časa.

Ker pa se to, ta proces v nekaj letih ne vidi - ljudje samo jamrajo, kako je vse dražje. Da pa se greje za nekaj deset tisoč tolarjev celo zimo tako, kakor bi moral pred 100 leti celo leto samo nabirati drva ... toliko pa ni pošten, da bi priznal.

Vendar se ta proces dogaja samo v t.i. demokratični tržni družbi. In najbolj se dogaja prav v ZDA. Ne glede na to kako "trapast je predsednik".

Mi mamo tko "pametnega in razumevajočega" - pa smo kar na repu dogajanj.

Cela Evropa je. Malo manj kot mi - ampak vendarle. Edino globalizacija nas lahko potegne iz mlake.

Zadovoljstvo nad "liberalnostjo, odprtostjo in socialnostjo" naše družbe je laž samim sebi v obraz. Sekiranje zaradi ameriških "čudaštev" je zgražanje nad sosedovim psom, ki grize gume mimoidočim avtomobilom. Ukvarjanje z nepomembnim.

Agresivna modernizacija je naša edina opcija. Carine out. Spodbujanje konkurence. Skrb za dobro potrošnika - in ne Laškega.

Če ne bomo (cela Evropa) proti ZDA v 10 letih kar je danes Afganistan.

Zanimivo pa je kako gleda na to del Američanov:

They are outdated. They belong to the past. Tony Blair canceled the space rocket program, sayin' it's good for bombs too! Other Europeans are even worse ...

To da je v Ameriki samo 20 milijonov pametnih - 250 pa fundamentalističnih moronov - ne igra vloge. Teh 20 milijonov pomeni vse.

Pa še kakšen milijon po drugih državah no.

8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matek ::

Hja, moje mnenje pa je, da bi morale bit pri nas cene še nižje, oziroma bi se morale prilagajat standardom.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

tedybear ::

ja pa ne od 35.000 do 55.000...kurba sej morajo tudi v ZDA vsi nekaj zaslužiti!

Thomas ::

Sej zaslužijo v ZDA tudi. Še precej boljš kot pri nas, če kaj vem.

Na račun visoke produktivnosti, avtomatizacije, kvalitete izdelka, ki zagotavlja globalni trg.

Samo naši menažerji s takimi rečmi večinoma nimajo kaj dosti opraviti. Iščejo s Pahorjem "tretjo pot". Beh ...

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

rasta ::

Thomas, zdej pa že stresaš neumnosti.
Kako si ti predstavljaš to globalizacijo, kot peer to peer ali kot kolonija - imperij?
Zakaj tako sovražiš Laško? Ker če Laško kupi Union, potem boš lahko (smel) kupoval samo pivo od Laškega po 3× evropskih cenah? Ali bojo Belgijci razpisovali štipendije in šolali naše strokovnjake? Dajali v del dobička v dobrodelne namene/sponzorstva? Če nastopi svetovna pivovarska kriza bojo najprej zaprli "majhno" slovensko podružnico ... kaj to pomeni, veš. Seveda pa Belgijci skrbijo za dobrobit slovenskega delavca in zaradi tega nam ni treba plačevati socialne podpore zanje ... Zdej mi samo ne napisat, da si (bil) študent ekonomije, ker me bo kap ... Laško ne bo nikoli monopolist.
Glede carin pa tole: če ne bi bilo zaščitnih carin (ki jih uvajajo tudi Ameri) bi npr kmetijski trg zasuli ceneni izdelki iz Madžarske in 5% slovenske populacije bi šlo na cesto (to pa stane tudi tebe).
Pa ko se cene izdelkov znižujejo prihajajo na trg novi (dražji), pa tudi kupljene dobrine ne trajajo večno, da ne omenjajmo raznih servisov in drugih storitvenih dejavnosti za te izdelke ...

boogoo ::

Daj tomas nehaj bedarije kvasit zgornjega posta nisem do konca prebral zato ker enostavno pišeš bedarije neutemljeno, nepovezano in nerelevantno. Tukaj ti bom popravil samo dve napaki v tvojem postu:
1. cena= dejanski strošek + stroški razvoja + propaganda + stroški dostave + zaslužek.
2. Kvasiš o padanju cen.... Ne padajo vse cene, večinoma padajo cene le tehnološkim stvarem (živila, stanovanja se dražijo), tehnološkim pa cena pada z časom zaradi tega, ker je v ceno vračunan tudi stroški razvoja, propagande... in po določenih št. prodanih kosov (torej času) se ti stroški povrnejo in se zato lahko cena spusti. Samo za inf. realna cena P4 2GH je nekje 20 kSIT.



Sedaj pa še na to temo. Cene so pri nas dražji iz že naštetih razlogov Teskana (pošiljanje, carina... ), vendar v veliki meri tudi zaradi majhnosti tržišča, saj se cene drastično nižajo z številom prodanih kosov, tako si kakšna slovenska trgovina ne more privoščiti da kupi 10 000 kosov ali še več, zato tudi nima tako velikih rabatov -> prodajna cena je višja. Pa glede tiste cene P4 v prvem postu, preveri če ni slučajno za 1000 kosov.

tedybear ::

ne normalna cena..preko neta...še 10$ za pakiranje ipd.....

Thomas ::

Ameriški protekcionisti so mi ravno tako trn v peti, kot slovenski nacional ekonomisti.

Svobodna trgovina in konkurenca je vseeno najboljša stvar.

Naši kmetje bodo šli na cesto, če bomo kupovali cenejšo Madžarsko hrano?

Ne vsi. Nekateri bodo uspešno konkurirali tudi Madžarom. Drugi naj delajo zanje ali kaj drugega.

Mi pa nehajmo plačevati predrago hrano. Ker je škoda, da gre dober denar v slabe naložbe. Nekonkurenčno kmetijstvo v tem primeru.

Zanašati na dobrodelnost tujcev se pa nima smisla. Niti domačih. Razen mogoče Rdečega Križa, ki rešuje domače kapitaliste. Ki se vozijo z Miheljakom v poscanih maricah.

Lahko in moramo se pa zanašati na lastno sposobnost kaj narediti in zaslužiti. Tudi narediti lastne slovenske kapitalske družbe. Ampak ne tistih, ki živijo na račun zaprtega trga.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

bogoo

> 1. cena= dejanski strošek + stroški razvoja + propaganda + stroški dostave + zaslužek.

A zate modrina "dejanski strošek" ni strošek?

A zate modrina "stroški razvoja" niso strošek?

A zate modrina "propaganda" ni strošek?

A zate modrina "stroški dostave" niso stroški?

???

Ha!

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

rasta ::

Razlika v ceni je zaradi tega, ker gre to blago skozi mnogo rok do Slovenije, več posrednikov pa pomeni višjo končno ceno. V tem je vsa finta. Zagotovo pa bi se našli idelki, ki so cenejši v Sloveniji kot v ZDA.
Sicer pa cene niso vse. V ZRJ so v povprečju zelo nizke cene, pa verjetno ne bi hoteli živeti tam ... medtem ko so v zahodni Evropi za nas "nabite" cene ... seveda je višina cene odvisna od dohodka ...

> Svobodna trgovina in konkurenca je vseeno najboljša stvar.
Do neke mere ja. Ni pa vse tako enostavno. Npr. če se vrnemo na primer Madžarskega in Poljskega kmetijstva, na Madžarskem je 70% države njiva. Slovenski kmetje nimajo nobenih možnosti. Madžari jih pa tudi ne bodo zaposlovali, saj imajo dovolj svojih brezposelnih ljudi. Brezposelni pa ne palčujejo davkov in so samo strošek v državnem proračunu ter imajo še nekatere druge stranske učinke (kriminal).

> Ameriški protekcionisti so mi ravno tako trn v peti, kot slovenski nacional ekonomisti.
Vsi tile se dobro zavedajo zgornjih dejstev. Tujina lahko domači trg zasuje s poceni izdelki. Domači trg je nezmožen konkurirati. To pa vodi v (neo)kolonialne odnose. Taka država je revna brez kakršnihkoli možnosti za prihodnost. Npr. afriške države so take, brez prihodnosti in ujete v revščino (nimajo denarja -> ne morejo izobraževati domačih strokovnjakov -> ne morejo konkurirati tuji konkurenci -> nimajo denarja ->...)
Seveda pa zaščita domače proizvodnje ne sme prerasti v drugo skrajnost -> monopol.

boogoo ::

Thomas če se spraviš razčlenjevat ceno na faktorje jo potem tudi razčleni kot se spodobi, ali pa je ne razčlenjevat. Med dejanskimi stroški in stroški razvoja je pa velika razlika, da ti razložim ker zgleda da ne razumeš najbolje 1. je koliko stane proizvodnja 2. pa je koliko je bilo denarja vloženo da je lahko prišlo do proizvodnje in ta dva stroška ne moreš metat v isti koš ker je 2. enkraten in je kostanten, 1. pa se pojavi na vsak kos in varira od različnih dejavnikov. Propaganda pa je tudi razred zase, saj ne izboljša izdelka, vendar ga naredi le da se boljše prodaja. In tudi varira glede na porabo. Upam da ti je zdaj jasno zakaj strošek != strošek :O. Kot že povedano zgoraj če se spraviš razčlenjevat razčleni ali pa se sploh ne spravi zraven enako je z tvojimi ostalimi posti ki so podobni le adolescentnemu srkopucalu. Vsega po malo a hkrati nič.

rasta ::

boogoo: Še vedno drži cena = stroški + zaslužek. :D

hlodek ::

Ne vem zakaj se kregate o cenah. Kaj ko bi plače povišal?
Thomas ima s svojo logiko prav, ampak pozablja pa na socialno varnost. Socialna varnost je pa nekaj kar ščiti "preproste" ljudi pred tem, da zapadejo v preveliko revščino. Sami si ne znajo pomagati, zato jim pomaga država. A ni bolje, da ima v eni normalni firmi direktor 500 000 SIT plače in pa delavci po 200 000 SIT kot pa direktor
2000 000 in delavci 50 000(welcome to the USA...)?
Če da "direktor" večje plače delavcem bodo tudi bolj produktivni in bo lahko imel v prihodnosti zaradi rasti firme še dosti večjo plačo kot 2milijona in pa še delavci bodo zadovoljni ter firma bo v splošno korist družbe.

Thomas ::

> Razlika v ceni je zaradi tega, ker gre to blago skozi mnogo rok do Slovenije

V pogojih svobodnega podjetništva - brez nepotrebnih birokratskih ovir in državnega paternalizma - se hitro najde podjetnik, ki uvozi sam direktno od proizvajalca - in proda naprej.

Teh "mnnogo rok" je prav zaradi "skrbi za red" čudaških držav - med katere mirne duše prišteješ SLO in 3/4 Evrope.

> več posrednikov pa pomeni višjo končno ceno.

Ja seveda, da jo. Saj to trdim.

> Zagotovo pa bi se našli idelki, ki so cenejši v Sloveniji kot v ZDA.

Morda bi se našlo kaj. V tem primeru bi bil neumen, kdor ne bi tega izvažal v Ameriko z dobičkom.

> Sicer pa cene niso vse.

Tudi kvaliteta je. Za isto kvaliteto - so pa cene vse.

> V ZRJ so v povprečju zelo nizke cene

Spet - če bi blo to res, trgovina pa svobodna, bi jih zagotovo kakšen kramar vozil tudi sem. Da bi uživali tudi mi v njih.

> ko so v zahodni Evropi za nas "nabite" cene .

To v večini primerov NI res.

> .. seveda je višina cene odvisna od dohodka ...

Trgovec lahko prodaja bogatinom dražje, kot revežem. Ni pa trgovec socialni delavec. Proda, kot misli, da je najbolje zanj.

> Slovenski kmetje nimajo nobenih možnosti.

Potem naj delajo kaj drugega. Samo to ni res. Nekateri slovenski kmetje bi bili lahko špica. Podobno kot nekateri drugi profili so.

> Madžari jih pa tudi ne bodo zaposlovali

Morda pa slovenski topličarji, s katerimi se Madžarski ne morejo merit! Naprimer!

> Brezposelni pa ne palčujejo davkov in so samo strošek v državnem proračunu

Zato moramo spodbujati konkurenčnost, da bo dovolj delovnih mest. Kot jih je recimo v ZDA. Kjer se jim fučka za Euron kot tak - če ne more živet. Pomembnejši jim je konzument. Potrošnik. Za katerega se tepejo vsi, da bi mu kaj prodali. In ustvarjajo delovna mesta s tem.

> Vsi tile se dobro zavedajo zgornjih dejstev.

"Vsi tile" so za v penzion.

> Tujina lahko domači trg zasuje s poceni izdelki.

Naj ga kar! Toliko bolje za potrošnika! Pa tudi za domačo industrijo, da ne zaspi. Kot PTT naprimer 20 let nazaj. Naprimer.

> Domači trg je nezmožen konkurirati.

Kaj naj trg konkurira??? Trg je prostor, na katerem se konkurira.

> To pa vodi v (neo)kolonialne odnose.

Levičarski bulšit. Hvalabogu, da bi bil Kongo danes kolonija! Neodvisnost jim je prinesla samo goro šita!

> Taka država je revna brez kakršnihkoli možnosti za prihodnost.

Kot Etiopija naprimer? Ki ni bila nikoli kolonija in tudi zdaj ni.

> Npr. afriške države so take, brez prihodnosti in ujete v revščino (nimajo denarja -> ne morejo izobraževati domačih strokovnjakov -> ne morejo konkurirati tuji konkurenci -> nimajo denarja ->...)

Lahko pa bi zasejali dovolj prosa in dovolj paradajza da ne bi umirali od lakote. Za začetek. Toda afriška mentaliteta pravi, da je treba narediti 24 otrok - najboljš same sinove. Hrano pa naj ženske na polju pridelujejo kot so jo stoletja nazaj.

> Seveda pa zaščita domače proizvodnje

Zaščita pred domačo birokracijo je najpomembnejša!

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Kar se tiče plač ameriških managerjev je tako. Določijo jim jih lastniki. Ti včasih bolje plačajo delavce od managerjev - igralce naprimer. Če jim tako boljš znese. Če bi pa ti ameriškim kapitalistom prodal računalnik ki je boljši manager kot tisti, ki sedi na stolu zdaj - bi bil CEO odpuščen.

Profit pač.

Pri nas pa ma manager na Telekomu plačo, kot mu jo določi država. Manager na SRD pa cuza tiste milijončke, dokler ne gre večina železarn in cukrarn pod tem okriljem v maloro.

Ni kapitalizma v Sloveniji še. To je narobe.


hlodek

> Kaj ko bi plače povišal?

Predlagaš, da bi izdali nepokrite tolarje? Inflacija predvsem - bi bila naš delež. To je delala naprimer ranjka Juga.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

tedybear ::

Jao ...
zame je takole:
Takle proc stane cca 140$ v USA pri nas pa cca 220$..

Kdo ma boljši standard? Mi ali ZDA? ZDA!!!

Torej bi moral biti pri nas 140$ ne pa tam kurbarija...

povprečem delavc zasluži nekje 7-9$ / uro...ima v dveh dneh procesor kupljen...

Jaz? POL PLAČE!!!!! Pičku *****....

Sorry sam tudi naši prodajalci so ga dobil grem stavit za MAX 150$ ......

Thomas ::

Seveda ker ni kapitalizma. Če bi bil, bi lahko šel ti v Ameriko po ene par kufrov procov in jih prodal na slotechu. Z dobičkom in v veselje vseh kupcev.

Nimaš denarja? Ni problema, kapitalistična banka bi ti ga rada posodila - vendar zdaj morajo financirati "politično pomembne" prioritete. Tud Kirn jim ni dal nazaj - pa nimajo. Pa Jankovič je pobral skoraj vso kreditno maso od LB za Mercator. Da lahko Jankovič gradi v Beogradu hipermarket. Pa Podobnika, ki doli "goji" kure.

Srbjanska raja bo še ravno tako revna - slovenska pa nekoliko manj bogata. Nekaj "gospodarstvenikov" in "ljudi iz privrede" pa se bo nekoliko omastilo.

A dojemate?



:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thrivial ::

Thomas: z visokimi cenami ni nic narobe...ob predpostavki da je splosni standard visji. Danska naprimer velja za dezelo blaginje. Cene pri njih so bile leto in pol nazaj, ko sem bil tam, priblizno 3-krat visje kot v Sloveniji, (kar je zame predstavljalo doloceno financni oviro...), prihodki pa recimo cca 4-krat vecji.

Nimam pojma, kako jim je uspelo spraviti skupaj tako mocno gospodarstvo, se posebej z relativno "neugodnimi" sosedi, ampak dejansko so primer uspeha (srednje) majhne drzave...ki ni hotela sprejeti Evra...

Drugace pa...ja, v Sloveniji ni kapitalizma. Je le en kvazi socio-kapitalizem, ki pa izpade bolj klavrno. Mogoce se vlada boji izgubiti volilce s kaksnimi drasticnimi posegi...z ukinitvami pokojnin(ali nasploh "ant-upokojenskimi" zakoni) bi izgubili OGROMNO volilnega telesa.

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

Yohan del Sud ::

Se strinjam. Slovenijo vodijo lobotomizirane opice. :O

Me že ima da bi spokal kufre pa via Tasmanija.

rasta ::

> V pogojih svobodnega podjetništva - brez nepotrebnih birokratskih ovir in državnega paternalizma - se hitro najde podjetnik, ki uvozi sam direktno od proizvajalca - in proda naprej.
Tu gre tudi za problem zaupanja (šušmarji), pa to da se ena multinacionalka npr. Intel ne ukvarja s prodajo vsakega kosa posebej. Drugo je tudi tveganje (npr. ladja se potopi), dolga pot, visoki začetni stroški ... S tako čezoceansko trgovino na debelo se spet ukvarjajo samo multinacionalke, te pa tud potem npr. v Evropi ne morjo pokrit vsakega sela. Zato so pa manjši podjetniki ...

> > V ZRJ so v povprečju zelo nizke cene
Spet - če bi blo to res, trgovina pa svobodna, bi jih zagotovo kakšen kramar vozil tudi sem. Da bi uživali tudi mi v njih.

Je res, kako pa misliš, da en Srb s 100 evri plače lahko preživi? Multinacionalke v teh tranzicijskih državah malo prilagodijo cene, cenejši so delavci (nimajo socialnega zavarovanja), predvsem so cenejše storitve ...
Se pa najde kakšen šverc komerc, ampak se mu bistveno ne splača. Če pa upoštevamo vse davke, carine in ostale (potne) stroške ...
V zahodni Evropi pa so nabite cene (ne za vse, npr. melko imajo cenejše kot v Slo), ker je tam treba plačat kup davkov, ki grejo kot sociala za delavce ...

> Nekateri slovenski kmetje bi bili lahko špica. Podobno kot nekateri drugi profili so.
Bi lahko bili - bili specializirani v določene produkte/pridelke, delali na imenu in znamki, oskrbe lokalnega trga s svežimi živili ... Možnosti je ogromno. Teoretično. Praktično pa niso naši kmetje kakor Danski, mladi z visoko izobrazbo (in subvencijami). Za spremenitev razmer v kmetijstvu je (bi bilo) potrebno ogrmno denarja, ki ga pa ni.

> Kjer se jim fučka za Euron kot tak - če ne more živet.
Že, že. Ampak oni si to lahko privoščijo. To je samo ena od mnogih multinacionalk. Nič tragičnega. Če pa v Sloveniji propade Mura, pa je celo območje brezposelno.

> Naj ga kar! Toliko bolje za potrošnika! Pa tudi za domačo industrijo, da ne zaspi.
Da domača industirja ne zaspi, ne pa propade. Če nimaš niti malo denarja, ti še tako nizke cene nič ne pomagajo.

> Kaj naj trg konkurira??? Trg je prostor, na katerem se konkurira.
Mislil sem na domačo industirjo, moja napaka.

> > To pa vodi v (neo)kolonialne odnose.
Levičarski bulšit. Hvalabogu, da bi bil Kongo danes kolonija! Neodvisnost jim je prinesla samo goro šita!

Ni levičarski bulšit. To je že blo in še je in bo. Sej poznaš tisto zgodbo o aluminiju in aluminjastih izdelkih? Prednost je neulovljiva. Vsaj na kratki rok ne.
Kongo pa danes uživa vse posledice kolonije, ker vlada pač ravna tako kot nijihovi (bivši) gospodarji. Pa ne bi rečt, da so kot kolonija kaj bolje živeli.

> Lahko pa bi zasejali dovolj prosa in dovolj paradajza da ne bi umirali od lakote. Za začetek.
Kje naj dobijo seme? In obdelovalne stroje? Ne mi rečt, da jih bo Amerika financirala. Ne ker ne bi mogla, ker noče! Kar se pa afriške mentalitete tiče - nešolani ljudje, "če je moj oče preživel od tega, bom pa še jaz". Se pa počasi spreminja.

> Zaščita pred domačo birokracijo je najpomembnejša!
Birokracija ima tudi pozitivne učinke, npr. preprečuje korupcijo, da se ne bi zgodil še kakšen črni petek 1929.

> Danska naprimer velja za dezelo blaginje.
Taki niso postali kar čez noč. Pa predvsem je v Danski in ostalih Skandinavskih državah znanje - to kar šteje danes, na pa letna proizvodnja jekla.

Thomas ::

Strinjam se bolj malo - ampak napisal vseeno nisi tako slabo.

Vsaj kar se Afrike tiče, ti pa odločno nasprotujem.

Nimajo semena za paradajz? Ti se hecaš. Absolutno revni pač niso. Pomoč Zahoda je gotovo dovolj velika, da bi si seme privoščili in/ali sami pridelali.

Nimajo obdelovalnih strojev? Ja kaj jih pa rabijo? Koliko gospodinj pri nas pridela paradajza za obmetavat se? Brez strojev v pol ure na dan!

Afriška mentaliteta - trust me! Vsega so krivi uroki in AIDS si pozdraviš s posilstvom device. Da ne naštevam.

Da jih tepe kolonializem? Kaj tepe Etiopijo, ki ni bila nikoli kolonija?

Da jim Američani nočejo dati denarja? Kaj so milijarde dolarjev, ki se brez haska zlivajo vsako leto v Afriko, če ne denar?

Pa nisem noben rasist. Samo kulturalist. Pa ne pustim si prati možgan od radikalcev.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thrivial ::

rasta: bistveno vec kot 50 let casa pa niso imeli, kajneda?

Izpostavil sem pac ociten primer, nisem imel namena analizirati vzrokov njihove uspesnosti. Eden je definitivno vlaganje v podrocja, kjer imajo moznost razvoja - solstvo. Ste vedeli, da dobiva vsak(!) dijak katerekoli srednje sole, ne glede na socialni status 1000 danskih kron solnine...vzemite kot vzpodbudo ali stipendijo...

:)

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

MadMicka ::

nism čist dobr vsega bral, k je že mal pozn, ampak sam tok...

v Ameriki so razlike bogati - revni zelo velike in revščine je precej več kot pri nas (relativno seveda, absolutno itak :) ), če ma kdo v zvezi s tem kako statistiko na netu, nej da klele link..

tisti k so vmes so pa čist zapufani :)

kr mal prvoščim Američanom tist Enron (upam, da sm prov napisal), tko je če ni zadost kontrole, enkrat balon poč

aja pa še glede tiste puhlice da so Američani butast... hja, povečini so mogoče res bolj nerazgledani od Evropejcev, sploh od Slovencev :) ..... ampak gotov so trenutno superiorni kar se tiče moči, denarja, tehnike in kar je tega.......tko da če so oni butast smo mi vsaj kar se teh reči tiče še bolj :D

rasta ::

> Nimajo semena za paradajz? Ti se hecaš. Absolutno revni pač niso. Pomoč Zahoda je gotovo dovolj velika, da bi si seme privoščili in/ali sami pridelali.

Nimajo obdelovalnih strojev? Ja kaj jih pa rabijo? Koliko gospodinj pri nas pridela paradajza za obmetavat se? Brez strojev v pol ure na dan!


Afrika ni Slovenija. Tam folk živi predvsem od poljedelstva in mora pridelati bistveno več od paradajza (za vse člane družine).
Upoštevati moraš, da so v Arfiki (subtorpski pas) pogoste suše, bolezni (rastilin in živali), nimajo pa skoraj nič gnojil in pesticidov. Izkoristek na zemljo je bistveno slabši kot tukaj. Če je enkrat suša (ali poplavi, whatever), ni denarja za hrano, še manj pa za seme. Če imeš en del pridelka za hrano, drug pa za seme in potem pride suša - double shit - še tisto malo hrane nimaš.
Pol pa so še nihanja svetovnih cen pridelkov, eno leto gre maniok za med, vsi sejejo maniok, naslednje leto pa je (trg prenasičen, seveda) oz. ni vreden pol počenega groša. Eno leto je šlo v k... Seveda lahko predvidevajo, kaj bo šlo naslednje leto za med, ampak še ameriške družbe z ekipo ekonomistov se pogosto zajebejo ...
Pri nas pa je danes paradaj večinoma dopolnilna dejavnost, če ga pomori bolezen, ga pa dobiš na tržnc. Noben problem. Mal vprašaj stare ljudi, ki so (povečini) živeli na kmeriji med svetovnima vojnama in po, kako so kaj živeli, ali so imeli na pretek jajc, da so se obmetavali z njimi, ko so pa imeli toliko kur ...

S stroji je pa tako - eno je družinska njivica/vrtiček, drugo pa njiva, ki jo je treba obdelati na roke. Taka niva je tudi slabše obdelana od strojne (manjši donos), pa še cena takih pridelkov je potem višja (višji strošek, več časa). Sej strojev je nekaj, kaplja v morje.

Pomoč pa se nekako porazgubi, drugo je hrana, ki jo pojejo in obleke, rabijo pa stalen vir dohodka. Pa tudi na prebivalca ni tako visoka, da bi si lahko zelo hitro izboljšal standard (odmislimo javno infrastrukturo).

Zanimivo je pa tudi tole - Brazilija izvaža hrano, pa čeprav ji jo primankuje. Zakaj? Predvsem, ker morajo plačati dolgove. Od tu pa sledi tudi izkoriščanje bivših kolonij (pa kdaj drugič o tem).

Etiopija, Liberija in ta jajca so v isti skupini kot ostale kolonije, tako kakor smo tudi mi uživali kolonjalne dobrine in imeli profit od njih, pa čeprav habsburška monarhija ni nikoli imela nobenih kolonij.
Pa imperialisi niso nič vlagali v kolonije, kar se jim še danes pozna.

> rasta: bistveno vec kot 50 let casa pa niso imeli, kajneda?
Pa so ga. Že pred par stoletij so bili bolj razviti od naših dežel, to zanje pa se je ohranilo tudi po Drugi svetovni ojni, ko so dobili še nekaj (denarne) pomoči, na trgu pa je vsega primankovalo -> temelj za uspešno gospodarstvo, to kar je danes, po 50% letih.
V SHS je bilo 70% prebivalstva kmetov, po vojni pa smo se šli komunizem in likvidacije intelektualcev, ker niso bili na pravi strani.
Sicer pa Slovenija ima danes neko znanje - samo nobeden nima koristi od tega, ne znamo ga prodat (ker spodbujamo podjetniško samoinciativo >:D )

MadMicka ::

New York, 05. marca (STA) - Predstavniki ameriškega kongresa in uradniki Bele hiše so po sestanku s predsednikom Georgeom Bushem, povedali, da se je predsednik odločil uvesti povprečno 30-odstotne carine na uvoz jekla iz tujine, kar je manj od 40 odstotkov, kolikor je zahtevala domača jeklarska industrija, vendar kljub temu preveč, da bi se ZDA izognile povračilnim ukrepom tujine.

Tolk o zdravi Ameriški konkurenci :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TTIP in CETA (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
615108694 (43867) gruntfürmich
»

Kmetje napovedujejo proteste ?! (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25714856 (11213) Zheegec
»

subvencije kmetov (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
658910 (7793) Tear_DR0P
»

Kmetijske subvencije (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
799141 (7499) A. Smith

Več podobnih tem