» »

Ni nam lahko

Ni nam lahko

nevone ::

Po koliko kilobajtih teksta povprečno, človek pride sam s sabo v nasprotje?

Imam namreč teorijo, da če se količkaj oglašaš, boš slej ko prej proizvedel trditve, ki so v protislovju. Če že sam tega ne opaziš, drugi opazijo zagotovo.

:)

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

urban99 ::

Bi bilo treba Thomasa vprašat - če kdo ve, je to on, rofl

Če ima kdo kakšen zanimiv komentar ... sicer vzemite tole kot retorično vprašanje.

o+ nevone

poweroff ::

Hm, se pravi so ljudje le sposobni sprejemati argumente drugih? ;)
sudo poweroff

jype ::

Večina ljudi tudi nima nobenih težav s tem da ima hkrati o isti zadevi nasprotujoči si mnenji.

>Hm, se pravi so ljudje le sposobni sprejemati argumente drugih?

Takmu pol rečejo ovca. ;)

>Večina ljudi tudi nima nobenih težav s tem da ima hkrati o isti zadevi nasprotujoči si mnenji.

Takmu pa rečejo, da je samozavesten. :)

o+ nevone

Brane2 ::

Po moje se to dogaja vsem. Oziroma vsaj vsem, ki temeljito razmišljajo.

Pač prej si mislil X, sedaj misliš Y.

Lahko celo čisto malo prej, ne nujno nekoč v preteklosti.

Pač odkril si,d a nimaš pospravljenega podstrešja in z dveh poti si prišel do različnih sklepov.

Se dogaja, sploh če imaš veliko podstrešje in stalno nekaj not nosiš, ne sortiraš pa zadev po vseh ključih ravno vsak dan.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brane2 ()

nastyboy ::

Sploh se ti to lahko hitro zgodi če se spustiš v debato o stvari o kateri ne veš veliko in imaš zgolj mnenje o tej stvari.. Kmalu ti pa nekdo to mnenje spodbija z argumenti...

Ne vidim pa nič slabega če mnenje spremeniš, kajti sicer se ti lahko zgodi da napačno mnenje še naprej trobiš naokoli...in zavajaš druge, predvsem pa se lahko osramotiš pred drugimi, ki stvari vejo.

LP

Thomas ::

V dosti manj kot kilobajtu navidez trivialnih trditev - matematičnih aksiomov - so našli protislovje 40 let po tistem, ko so jih začeli skrutinizirati top matematicians.

Sicer govorim o enem konkretnem primeru (Hermesova teorija množic, ki je padla malo pred Drugo svetovno vojno in o kateri niste še nikoli slišali in še zguglat ni enostavno), vendar se je podobno zgodilo že parkrat.

Torej, 1 kB podatkov že dokaj verjetno nosi v sebi vsaj eno trditev dvakrat. Drugič v nikalni obliki.

Situacija je bistveno hujša, kot si ljudje sploh predstavljajo.

Seveda, mojih vsaj 20.000 krat toliko trditev na tem forumu najbrž vsebuje kakšno protislovje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tear_DR0P ::

Seveda, mojih vsaj 20.000 krat toliko trditev na tem forumu najbrž vsebuje kakšno protislovje.

samo ti na ta forum pišeš že ~7 let in v tem času si v kakšni stvari spremenil mnenje, kaj si se na novo naučil,...
jaz imam sigurno 10x toliko protislovij v svojih trditvah, pa to ne pomeni da se obračam z vetrom, samo ko sem prišel na ST sem bil nadebuden lulek poln lastnih mnenj, tle in v realnem življenju pa sem dobil kopico realnih spoznanj, na podlagi katerih sem jih bl prisiljen zamenjati, in tako je veliko mojih današnjih trditev kontradiktornih s tistimi izpred 3-4 let

nekoč pač polstov pred katerimi je pisal nick Thomas sploh bral nisem, danes pa samo pri 200-tem postu neham brat temo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Včasih se čudimo moči človeškega razuma. Drugič se (morda še bolj upravičeno), čudimo njegovi nemoči.

Kako hudiča niso vsi tisti ljudje pogruntali Asorta (da pristavim svoj piskrček) že davno?

Človek se torej vpraša, koliko paradoxov je zaprtih v naših omarah, česa povsem očitnega vsi skupaj ne vidimo, kot da smo vsi slepi?

IMO so tega neverjetne (vsaj za nas), količine.

poweroff ::

Hehe, se ti že odpira Thomas. Daj malo pobrskaj po forumu pred napadom na Irak. >:D

P. S. Saj se zavedam, da imamo vsi kakšnega okostnjaka v omari... :D
sudo poweroff

Nisem spremenil mnenja, da je bilo treba napasti Irak.

Le da mi je zdaj jasno, da ga bo treba razdeliti, kot se je razdelila Jugoslavija.

Enoten Irak se ne bo obdržal, Kurdistan in podobne države pa lahko prosperirajo.

SmeskoSnezak ::

nevone, to lahk potrdim. Sam dostikrat debatiram s kom in sčasoma pridem do protislovja z samim sabo. Kaj češ. Človek se v bistvu uči vse življenje in s tem seveda tudi ustvarja in spreminja mnenja na poti do smrti. Sprva sn mislo, da sn mal čuden. Če pa vi rečete, da je to samozavest, pa sn očitno samozavesten. Cool, how convient. 8-)
@ Pusti soncu v srce... @

Thomas> Nisem spremenil mnenja, da je bilo treba napasti Irak.

Verjetno si pa ugotovil, da je rezultat napada diametralno nasproten s cilji, s katerimi se je napad zgodil, ne?

Rad bi rekel, da ne morejo biti vsi vizionarji, ampak hudiča, _NATANČNO SMO VEDELI_ kaj se bo zgodilo, ker smo vajo v prejšnjem stoletju ponovili žnj-krat, ampak ne, seveda bo tokrat drugače.

Večji problem kot spreminjanje mnenj na podlagi novih podatkov se mi zdi ohranjanje mnenj nasprotujočim dejstvom navkljub. Iz nekakšnega intelektualnega ponosa ali kaj jaz vem kaj to je.

Kaj ste natančno vedeli?

Da je najbolje ignorirati situacijo tam dol, ker s Sadamom se boste že sporazumeli, da bi vas pa brigalo za tiste ljudi vas pa ni.

Vojna je že, odkar Irak stoji, zato ga bo treba razdeliti. Prej ne bo miru.

>Verjetno si pa ugotovil, da je rezultat napada diametralno nasproten s cilji, s katerimi se je napad zgodil, ne?

Seveda rezultat ni odvisen samo od enega akterja. Je pa jasen cilj enega akterja. In to je, narediti Irak demokratično in moderno družbo. Veliko ljudi v Iraku bi to rado. Obstajajo pa zelo moteči faktorji. Nič ni tako plemenitega v tem, da popuščaš ravno slednjim.

In še eno vprašanje v razmislek: Kaj je hudega državam, ki se prepustijo ameriškemu vplivu (seveda ne s figo v žepu) ? Primere pro et contra, prosim.

o+ nevone

lymph ::

Jaz bi pa šel še dalj, čisto vedno v naši zgodovini so obstajala the big prepričanja, za kere smo kasneje dokazal, da so totalno zgrešena. En najbolj očiten primer je bil, da je Zemlja ravna, pa da je okol nas eter in pa še en kup takih kozlarij, kr pošteno napačnih trditev znanosti.
Se pravi, da tudi zdej sigurno obstaja polna vreča javno sprejetih prepričanj, ki so nam logična kot beli dan, ob enem pa totalno zgrešena. Just wait :D

Smo pa si velikrat v protislovju, ker nas velka večina skoraj vedno operira samo na podlagi čustev - kakor se le ta spreminjajo, tko se spreminjajo tut naše izjave. V pozitivnem čustvenem stanju, obstaja velik večja verjetnost da bomo na nekaj gledali pozitivno, kot pa če smo v negativnem.
"Belief is immune to counter example."

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lymph ()

Nova tema, da ne bomo preveč off topic.

o+ nevone

>Jaz bi pa šel še dalj, čisto vedno v naši zgodovini so obstajala the big prepričanja, za kere smo kasneje dokazal, da so totalno zgrešena.

Ja, to je nujno zlo, na poti spoznanj.

>Se pravi, da tudi zdej sigurno obstaja polna vreča javno sprejetih prepričanj, ki so nam logična kot beli dan, ob enem pa totalno zgrešena. Just wait

To je zagotovo res. Vendar obstaja trend, po katerem vseeno vemo vedno več in vedno bolj prav.

-----------------------------------------------------------------

Do protislovij prihaja tudi zato, ker možgani sprejmejo dve protislovni trditvi. Če ne opazimo takoj, da sta protislovni, in že pri vstopu v mempleks ne naredimo selekcije, potem je zelo verjetno, da ju bomo uporabili na podoben način, kot sta bili sprejeti - se pravi brez kritične presoje.

No nekaj v tem smislu je povedal tudi Brane2. Da pač ne pospravljamo podstrešja dovolj vestno.

o+ nevone

sm0key ::

zanimivo...
sam sem opazil podobne paradoxe recimo v oglaševanju ali propagandi. Še najbolj (vsaj meni se tako zdi) pa pridejo paradoxi do izraza, kadar želi nekdo nekoga prepričat v svoj cause, pa še sam vanj ne verjame, ali pa je ta cause sprevržen...podobne scene se dogajajo v filmih, v primerjanju ideologij "glavnih junakov"...sam sem delal kar nekaj "analiz" a while ago, nekatere ugotovitve so naravnost zaskrbljujoče.
Ti paradoxi pa so največkrat majhne variacije v sporočilih, ki zelo hitro postanejo dvoumna. imho bi zaključil z ugotovitvijo, da raznobarvnosti človeškega mišljenja nihče ne uide, nekateri pa so barvno slepi...:(

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Negacije

Oddelek: Znanost in tehnologija
312983 (2374) drejc
»

Moč Boga (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1066896 (5532) Bass0
»

Logične napake v razmišljanju in govorjenju (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1277109 (5544) Thomas
»

Prevzetnost in pristranost

402143 (1467) nevone
»

Kam gre ta naš svet (strani: 1 2 3 )

1176554 (4746) Aggressor

Več podobnih tem