» »

Globalno segrevanje?

Globalno segrevanje?

Temo vidijo: vsi

Thomas ::

Ej, hvalabogu, še so pametni na svetu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

pir ::

8-) Za vetrnice (VE) na Volovji rebri (VR) naj bi šlo 40 mio evrov, po podatkih Elektro Primorska (EP) (v eni od zadnjih številk Mladine, tiste z Don Kihotom na platnici, po spominu).
Koliko elektrike pa sploh lahko garantirajo? Veter je naključni pojav. Nič ne morejo garantirati. Kar pišejo, da bodo proizvedli, blefirajo. Če bo pihalo ravno prav bo, če pa ne bo, pa ne bo. Med 4 m/s (x 3,6 = 14,4 km/h) in 25 m/s (90 km/h), seveda stalen (ki ga ni) veter. Pod 4 m/s ne proizvajajo elektrike, pri 25 m/s pa se morajo ustaviti zaradi možnih poškodb (zvijanje kril in trk ob drog). http://www.vestas.com/vestas/global/en/...
Sej ne rečem, tehnično so mašine visokotehnološki proizvod. Problem je veter! Pa zrak!!!
Nazivna moč VE sploh nima veze, ker je ne smeš primerjat s tisto od HE al pa od TE al pa JE. In ravno s takimi primerjavami nas zavajajo, da ljudje mislijo, da bomo z vetrom zamenjali premog.
29 vetrnic po 0,85 MW nazivne moči je 24,7 MW nazivne moči za vse vetrnice skupaj.
Pri 4 m/s vetra (stalnega) bi bila pa moč vseh skupaj le 0,8 MW !!! kar lahko preberete iz spodnjih tehn. pod. za vetrnice kakršne so predvidene na VR:
http://www.gamesa.it/upload_area/news/f...

Poleg tega, če se o energetiki pogovarjamo, o kateri pojma nimam (no, nisem specialist, mal srednje šole pa mal faksa), ampak samo vem, da potrebujemo tako toploto kot elektriko. Zdaj pa zapri TE. Od kje toplota? JE je tud ne daje, jo stran meče. Škoda. Na plin bo treba pa več iz Zemlje potegnit.

Za resno, kritično oceno VE je treba upoštevat tudi kvaliteto elektrike. Zanesljiva in kvalitetna elektrika (stalna napetost, frekvenca, razpoložljivost...) je predpogoj za gospodarstvo in gospodinjstva. Samo to je važno. Če se sistem sesuje je škoda ogromna. Tako, da ne moremo bluzit, da bomo z VE zamenjevali kvalitetno elektriko.
Pa še bi lahko o podatkih , ki kažejo , da VE nimajo kaj počet v Sloveniji. Država mora zagotovit vsaj 400 MW nove domače elektrike za stabilno omrežje, po UTCE (evropska mreža) pravilih. S čim?
V Mladini je omenjen tud primer elektrike iz pomij (bioplin - metan). V Ilirski Bistrici nekdo načrtuje elektrarno z 7,5 MW moči. Ampak stalne! To je boljš kot vse vetrnice na VR!!!

Daedalus ::

V Delu nam spet napovedujejo kataklizmo|O :

Baje vemo, da je segevanje.

Baje vemo, da je segrevanje posledica industrializacije.

Baje vemo, da je CO2 badass madafaka vsega kriv toplogredni plin.

Najboljša je pa tale:

Tako se ne moremo ogniti vtisu, da politične glave, ki so na čelu nekaterih najmočnejših razvitih in razvijajočih se držav in seveda njihovih gospodarskih lobijev (ZDA, Rusija, Kitajska), dejansko živijo v času, ki ga več ni, vztrajajo pri preživetih razvojnih vzorcih nenehne rasti...in so dobesedno slepi za svarila znanstvenikov pred skorajšnjo kataklizmo.

Gregor Pucelj: Podnebni mešetarji: Delo, 10.4.2007, stran 5.

Pa da vidimo - poleg tega, da je to politični spin at it's best, se lepo nakazuje, kaj je v ozadju tega IPCC poročila - predvsem političen boj okoli tega, kdo je zakaj kriv in kdo bo komu kaj plačal. Al pa koga se bo na račun drugega probalo tiščati v drek.

Mamo troedino Zlo in takorekoč paradigmatsko Resnico o podnebju, ki nas bo baje po lastni zaslugi vse skup poslalo k hudiču. In to vse je takorekoč jasno in samopojasnjujoče (kot vsaka dobra teorija zarote, itak) - kataklizma bo, to je sam vprašanje časa! Obenem se pa pojavi EU kot good guy (kasneje v članku), ki mu sicer ne ratuje vse po Kyotu, sam se trudi. Slovenija pa baje ni (pazi izrazoslovje) - črna ovca, sam se more še bolj pomatrat.

Jaz IPCC-ju ne verjamem ničesar več. Me je tale Pucelj precej dobro prepričal, da se ne splača. Sploh ob takih enostranskih in v nebo vpijočih novinarskih "prispevkih." Bah:|
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

DarkSite ::

Ne vem zakaj mi ne zgradimo takoj 4 nove nuklearke pa je naš problem rešen. Zakaj se govori samo o 1 novem bloku? Recimo, če razmišjamo malo naprej bo ta "novi" blok enkrat nadomestil sedanji blok, in kaj smo potem pridobili? Popolnoma nič. Zato bi bilo smiselno zgraditi saj 3 nove(naj bo parno število, torej 4 bloke po 1000 moči) :) Če bo pa kaj odvečne elektrike pa jo bomo prodajali ven. Poleg tega bomo lahko zaprli vse elekt. na premog, plin. HE pa naj ostanejo že zaradi poplav, itd..

Vetrnice in ostali šit pa naj si gradijo kr avstrijci.

BigWhale ::

Jaz sem ze povedal, da bi enih pet nukleark, razporejenih po sloveniji resilo celotno elektriko. Za nas, pa se za kaksno sosednjo pokrajino.

Lahko bi zaprli vse TE in se marsikatero hidroelektrarno. In predvsem opustili bebave projekte, kot so vetrnice in pa sedem (ali koliko) elektrarn na Muri.

In obcine bi dobile subvencije tudi za nuklearke... Prav tako kot za vetrnice.

Tepli bi se za njih.

abeceda ::

No, najprej o tem kje se kaj splača in kje ne. Poglej o tem sem že pisal.Veternice nimajo samo v Nemčiji, imajo jih še v Franciji, Belgiji, da ne govorim o Španiji… Ampak s tem odgovorom ti ne morem odgovoriti na tvoje vprašanje.
Odgovoril ti bom z dejstvom, da so bile na področju Volovje rebri izvede meritve, pa ne samo ene, kar nekaj jih je bilo in večina, tudi uradne so pokazale dejstvo, da se splača vlagati v veterne eletrarne, saj zato ni kaj prida ovir.
Bomba za oči! Res je izgled je res problem mislim, da eden redkih in mislim, da sploh ne tako velik.

Veš, veter ni iz elektrike narejen in rabi proces pretvarjanja motoričnega dela v električno (OŠ fante).
Res je ampak tega sploh ne razumem. A uran je iz elektrike, a voda je iz elektrike ,…

Glede pridobivanja energije s pomočjo sonca.Veš nekoliko se je premaknila tako, da tvoji očitki, ki si mi jih očital glede visoke temperature ne veljajo več.Glede velike invensticije pa bi rad povedal, da je verjetno manjša kot tista v zvezi z novo nuklearko.




P.S.:Ni me treba vikati, saj sem mlajši, kar sedem let od tebe, tako da me lahko oziroma, kar vsi lahko tikate.

WarpedGone ::

Odgovoril ti bom z dejstvom, da so bile na področju Volovje rebri izvede meritve, pa ne samo ene, kar nekaj jih je bilo in večina, tudi uradne so pokazale dejstvo, da se splača vlagati v veterne eletrarne, saj zato ni kaj prida ovir.


Aja? Splača za koga?

Dej pokaži na vsaj eno meritev / raziskavo, ki jasno pokaže, da bojo veternice prispevale kaj uporabne elektrike.
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

Vetrne elektrarne so zelo učinkovite tam, kjer veter piha s stalno hitrostjo. Pod vodo, na primer.

A. Smith ::

>>>No, najprej o tem kje se kaj splača in kje ne. Poglej o tem sem že pisal.Veternice nimajo samo v Nemčiji, imajo jih še v Franciji, Belgiji, da ne govorim o Španiji…

Abeceda, tale citat sem prilepil že daleč nazaj v tej debati in morda je že čas, da ga prebereš. Če ti dela angleščina preglavice, si pomagaj s slovarjem. Govora je pa o tem, kje vse so z VE nezadovoljni, ter zato umikajo subvencije, ustavljajo gradnjo novih VE, itd.

Despite their being cited as the shining example of what can be accomplished with wind power, the Danish government has cancelled plans for three offshore wind farms planned for 2008 and has scheduled the withdrawal of subsidies from existing sites. Development of onshore wind plants in Denmark has effectively stopped. Because Danish companies dominate the wind industry, however, the government is under pressure to continue their support. Spain began withdrawing subsidies in 2002. Germany reduced the tax breaks to wind power, and domestic construction drastically slowed in 2004. Switzerland also is cutting subsidies as too expensive for the lack of significant benefit. The Netherlands decommissioned 90 turbines in 2004. Many Japanese utilities severely limit the amount of wind-generated power they buy, because of the instability they cause. For the same reason, Ireland in December 2003 halted all new windpower connections to the national grid. In early 2005, they were considering ending state support. In 2005, Spanish utilities began refusing new wind power connections. In 2006, the Spanish government ended—by emergency decree—its subsidies and price supports for big wind. In 2004, Australia reduced the level of renewable energy that utilities are required to buy, dramatically slowing wind-project applications. On August 31, 2004, Bloomberg News reported that "the unstable flow of wind power in their networks" has forced German utilities to buy more expensive energy, requiring them to raise prices for the consumer.


>>>Glede velike invensticije pa bi rad povedal, da je verjetno manjša kot tista v zvezi z novo nuklearko.

Je manjša, ampak efekt je pa skoraj ničen. In če bi šli računat, koliko enot ZAGOTOVLJENE energije bi dobili za nek denar, zmaga jedrska kar konkretno.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

pir ::

8-) "Kaj menite o zatiranju tistih znanstvenikov, ki menijo, da je globalno segrevanje naravno?"
je bilo zastavljeno začetno vprašanje, ki je sprožilo plaz na področju, ki nam ga zdej že vsak dan servirajo.:\ Prav zato je vprašanje zelo prav prišlo in je kost, ki jo bomo glodali še dolgo, če hočemo ali ne, ker nam posegajo v žep in masirajo glavo.

Tudi vetrnice so v tem not, ker jih opravičujejo s klimatskimi spremembami. So pa napaka v ravnanju, vsaj v Sloveniji. So to, kar spodaj omenjam, da sta se politika in kapital oprijela klimatskih sprememb, jih razlagata po svoje in jim napovedujeta vojno, izredno stanje.

Zakaj? Ker v vojni imaš vojne dobičkarje. :D In tudi v Sloveniji se kažejo v vetrničarjih pa še kje se bodo. Zato pa potrebuješ pokorno ljudstvo, ki vse požre.
Ampak se ne damo...8-)

Na www.sepp.org je precej o tem. A je težko presojat na daleč, kar se tiče znanstvenikov, ker moraš predelat tolk informacij, da je eno življenje premalo.
Važno je, da imamo poleg alarmistov (Al Gore et comp.), ki sta se jih je oprijela politika in kapital, tudi skeptike.:)

Skeptike je treba bolj podpret, ker
-je skepticizem osnova napredka znanosti, dvom je namreč prijatelj znanosti
-skepticizem pomeni kritično presojanje vseh informacij, da ne preidejo v religijo
-skepticizem preprečuje paniko, stavi na razumsko presojo

Tole je letos izbruhnil IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change - Medvladni (!) - torej politični in ne mednarodni forum o klimatskih spremembah) in izdal povzetke za politike (Summary for Policymakers):
http://www.ipcc.ch/SPM2feb07.pdf delovna skupina I, fizikalne osnove
http://www.ipcc.ch/SPM6avr07.pdf delovna skupina II,vplivi sprememb
http://www.ipcc.ch/activity/wg3outlines... delovna skupina III, ublažitev(samo kazalo)

Mnogi znanstveniki ugotavljajo, da je klimatologija, to je veda o podnebju ali podnebjih bolj pravilno, na Zemlji. Pa ne le na Zemlji, ker izgleda, da se bele kape (voda ?, CO2 ?) na Marsu tudi manjšajo. Še preiskujem...

To je neka blazno obsežna veda, ki združuje ob problemčku klima veliko drugih ved. Zato je navadnemu smrtniku nepregledna. In jaz sem navaden smrtnik.8-)

Sem se pa upičil, poleg vetrnic, zaradi škode, ki jo bi delale v Sloveniji, tudi v neke štose, ki jih ljudstvu ponuja politika.
Recimo dva taka štosa:
1. "globalna temperatura", saj nas skoz prepričujejo, da je v preteklem obdobju narasla za 0,6 stC, zdej bo pa kar za 4 al kolko, in mi (Človeštvo) naj bi jo zadržali tolk, de se bo dvignila le za 2. Noro. Da bomo mi upravljali celo Zemljo, kot del osončja (Sonce ni kar tko) na stopinjo natančno!!! Pri tem pa sploh ne vem, kaj je to "globalna temperatura". Kako jo določijo. Sebi jo lahko izmerim s termometrom pod pazduho na recimo desetinko, ampak Zemlji ??? Poletje tu, zima tam, noč, dan, sonce, senca sej se mi zmeša od razlik, nekdo pa trdi, da gre za eno temperaturo...

2. "gladina oceanov ali oceana", sej ne vem. Ja, spet skor na milimetre pišejo o dvigu morja.
Sej še v banji ne morem določit tega tolk natančno. Pa kje so še višinske razlike med morji, Atlantik, Tihi ocean, itd.

Pa vse skup ne presega znanja s srednje šole, ampak ne dobiš odgovora pa pika.:D
Oh, sem že spet predolg....se oproščam...ne vem kakšna druščina je tu okrog...

pir ::

8-) Poprava (spet sem preskočil predogled, kdaj me bo srečala pamet...):
"Mnogi znanstveniki ugotavljajo, da je klimatologija, to je veda o podnebju ali podnebjih bolj pravilno, na Zemlji..... na začetku razvoja"

Gundolf ::

Ker je tale tema zašla globoko na to področje, bom še tule povedal. V kratkem bo javna razprava (nimam pojma kako to izgleda) društva jedrskih strokovnjakov Slovenije na temo energetske politike (kje, kdaj: Zanimiva predavanja). Tako da, če se komu od tule da it to resno razpravljat ali pa samo poslušat, ima zdej priliko. Govorilo se bo pa o trajnostni oskrbi z energijo, kjotu in nadaljnji uporabi jedrske energije v Slo.

A. Smith ::

Romana Jordan Cizelj - prispevek za Parliament Magazine.

It is interesting to consider some member states’ position on nuclear energy. New member states from eastern Europe are characterised by the acceptance of nuclear, whilst Austria and Italy have renounced this clean energy. One might say that it is hypocritical for these two countries to import electricity from the Czech Republic and Slovakia, whose energy surplus is due to production from nuclear plants.

My thoughts exactly!
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Tr0n ::

http://24ur.com/naslovnica/novice/svet/20070722_3102353.php

Tile "spajki" vsako leto postajajo malce vec, kot le "spajki". Kje ste anti segrevalisti?

TESKAn ::

In kaj predlagaš, da naredimo? Če bi deset let nazaj, ali pa še prej, popolnoma prenehali kurit fosilna goriva, bi bil to tak mali prdec, da ni omembe vredno. Warmerji pa bodite zgled in takoj prenehajte uporabljat popolnoma vse, kar ali proizvaja ali pa je v procesu izdelave spravilo v zrak kaj tega 'pregrešnega' co2. Potem vas bo kdo upošteval, do takrat ste pa kot greenpeaseovci, ki se pripeljejo na stari barkači, ki požira gorivo, pred naftno ploščad in protestirajo. Dvoličnost na vrhuncu.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

Vsak dan umre preko 10000 ljudi v EU. Samo v Sloveniji kakšnih 60.

Koliko teh smrti bi mogli/morali pripisati vročini, mrazu, brcam konjev ...

Lahko rečem samo, da takale medijska gonja, kakršno se gre POP in še kdo, je smešna. Zahteva, da vsi tulimo v ta histerični rog - pa precej običajna v vsej človeški zgodovini.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Azrael ::

Mega novica, nekaj povsem novega in nezašlišanega:

- mokro vreme v Angliji;
- nalivi v severo vzhodni Evropi;
- vročina v južni Evropi.
- monsunsko deževje v Aziji
- sneg v Južni Ameriki
...

In vse to, resnično neverjetno, kar sredi poletja na severni polobli. Ne vem koga imajo za bedaka?:\
Nekoč je bil Slo-tech.

Shegevara ::

ne razumem ne Azael.

-v angliji so bile nekdaj v srednjem veku strašanske poplave, pobile ogromno ljudi, za na jok
-se je tudi že dogajalo
-in?
-Azija je velik pojem. Če je to območje indije in Vzhodno od indije, bengalija.... je to navaden pojav
-pač..

...skoraj vsa južna Amerika je na Južni polobli

Azrael ::

Vse to kar novica našteva je stalnica, ko je na severni polobli poletje, tako da....

Ok bi moral dodati sarcazm tage. Novica na 24ur odkriva toplo vodo začinjeno z
warmerskil lajnanjem.
Nekoč je bil Slo-tech.

kekz ::

Novica na 24ur odkriva toplo vodo...

Točno! Toplo vodo. Da bi imel Jadran blizu 30 stopinj jaz ne pomnim, pa sem že kar nekaj časa na svetu. Prej obratno, spomnim se poletij, ko smo bili zadovoljni, če se je segrelo nad 20 stopinj. Tole zdaj je res topla voda. Prave toplice :O! Karkoli, ampak ravno običajno tole res ni, pa naj bo vzrok tak ali drugačen.

Sicer imam jaz rad ekstremne temperature in mi je tole zdaj pri nas zelo všeč. Pogrešam edino tiste druge, ko se spomnim, da je v mladih letih sneg pozimi kar škripal pod nogami na poti v šolo pri skoraj -30.

dzinks63 ::

:)) Saj nobeden ne zanika , da sedaj nismo v fazi ogrevanja, ki lahko traja nekaj stoletij. Zedinit se pa ne moremo , ali je tu več prispeval človek z CO2 in njegovimi vplivi na klimo ali narava z svojimi pojavi sama (tu je najbolj pomebno kako se obnaša sonce in kolikšne količine oblakov nastajajo) . Toda potem, ko bo te tople dobe konec, pa bo sledilo obdobje ohlajanja in takrat bo zemljane mnogo bolj skrbelo, kako se pa ohlajanju izognit (daljše in hujše zime).

Azrael ::

@kekz:

To so normalne temperature Jadranskega morja v plitvih območjih.

Za severni Jadran:
Najvišje srednje maksimalne površinske temperature so avgusta. Njihov razpon je od23.22 do 28,82°C
več

Jadransko morje je poleti prijetno toplo, pomorščak Vilijam Šlothauer vsekakor ne bi preživel 30 ur v mrzli vodi, več
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

kekz ::

Ma ja. Ko sem mil jaz mulc, sem bil čisto zadovoljen, če je morje na Krku ali Cresu doseglo 22 stopinj. 23 je bilo pa že mega. Tudi na 19 smo se že morali namakati v juliju.

Koliko ima potem zdaj Črno morje? Romunija je kar popularna počitniška destinacija. Jaz sem bil tam še v socialističnih cajtih in če bi bilo tako kot takrat, nihče ne bi rinil tja. V Constanti in Mamaii je imelo Črno morje takrat sredi poletja 16 stopinj. Pa danes?

Thomas ::

Spomnim se enkrat po letu 1970, kako nagravžno toplo je bilo morje v Istri. Da sem si prav zaželel Save Bohinjke.

Vendar take anegdote niso vredne nič, znanstvenem smislu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Po občutku bi rekel, da je bilo prejšnji teden tam 20, 22 °C.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

MasterTade ::

To je ta tema ki že obstaja
Mors omnia aequat

vostok_1 ::

Wait...ni bila zaklenjena?
Al je bil tisto Global Warming?
Anyway, kopiram uprabnika iz zaklenjene teme, ker je debata relevantna.

Najprej potrebujemo odgovor na vprašanji koliko ljudi živi na svetu danes in koliko jih je živelo ko se je človek prehranjeval s plodovi, koreninicami, mesom, in ostalim kar je pač našel v naravi.


Iz zgornjega videa naj bi bilo okoli 10 tisočletij pred našim štetjem na zemlji manj kot 5 milionov ljudi. Človek je živel v evolucijskem sožitju z naravo, kot ostala bitja.
Z začetkom kmetovanja, okoli 10 tisočletij pred našim štetjem je populacija začela naraščati.
V začetku našega štetja (pred 2 tisočletji) je bilo na zemlji že okoli 170 milionov ljudi.
Okoli leta 1800 prilezemo do prve milijarde.
Ob začetku industrijske dobe je število prebivalstva začelo naglo naraščati in s tem še kar vztraja.
V zadnjih 2,5 stoletij se bomo 10x pomnožili.
( Po statističnem uradu naj bi leta 2023 svetovno prebivalstvo preseglo 8 milijard, leta 2056 pa 10 milijard )

Ko nas je bilo na zemlji le 5 milionov smo od planeta le jemali.
Danes ko nas je že skoraj 8 milijard, preoblikujemo lastnosti površine zemlje da dobimo ne samo tisto kar potrebujemo ampak tudi tisto kar ne potrebujemo. Želje se skozi reklame spreminjajo iz danes na jutri in posameznik je čedalje bolj zahteven. Kaj bi bilo šele v primeru če bi se življenski standard dvignil tudi v revnih, močno poseljenih državah.

Skratka, kot kaže so težave predvsem v številu prebivalstva, željah prebivalstva in predvsem v industriji, nujnem zlu, ki nam je omogočilo da človeštvo gleda škodljivo spreminjanje okolja.

Kakšne so rešitve?
Če pustimo število prebivalstva po svoje, se bo moral posameznik odreči veliko stvarem. Pa to ne bo pomagalo ker je na planetu še veliko nerazvitih držav ki čakajo na primerljiv dvig življenskega standarda. Na koncu bo za človeštvo previsok standard že samo poln želodec.
Če bomo regulirali/zmanjšali rojstva, da lahko obdržimo to kar imamo danes, bo cerkev zelo nezadovoljna.
Tretja možnost je globalna vojna z v laboratorijih ustvarjenimi virusi.
Mediji so polni tega da bo električni avto rešil svet. Nekateri lobiji si manejo roke, človeku pa ostaja le upanje da bo res kaj pomagalo.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

MasterTade ::

Morda bo pa vsa Sibirija postala bolj zanimiva za priseljevanje
Mors omnia aequat

mulc007 ::

Danes sem odprl temo z noslovom Podnebne spremembe. Moderatorji so jo izbrisali z razlogom da že obstaja tema z naslovom Globalno segrevanje.
Tema globalno segrevanje je mrtva že od julija 2007, zato se mi zdi nesmiselno da jo nadaljujemo saj vendar ne gre za male oglase kjer bi bil vsak naslednji prispevek poglavje zase.

Vsebino bom zato nekoliko predelal in odprl temo z drugim naslovom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mulc007 ()

MasterTade ::

Toliko bolje, da vidimo kakšna so bila stališča uporabnikov 12 let nazaj
Mors omnia aequat

vostok_1 ::



Jz problem vidim recimo že sedaj, če bi želeli vsi nerazviti imeti standard kot ga ima ZDA. Teh 20 in toliko procentov več prebivalstva, ki še prihaja morda niti ni tak problem.

Ampak jasno je, da v increasingly avtomatiziranem svetu, ni prostora za odvečne ljudi. Lahko bi jih sicer nahranili, oblekli in vse ostalo...ampak, čemu?
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

WarpedGone ::

Zanimivo... ZDA pod 15.000 kWh/glavo-leto, norveška nad 25.000 kWh/glavo-leto ampak pljuvamo pa po grdih amerih seveda.
Problem ni ZDA niti norveška ampak praznina v glavah...
Zbogom in hvala za vse ribe

roCkY ::

Povej Kako "norveški model" spravit na 8 miljard populacije na danem planetu?

fikus_ ::

Norveška ima idealne pogoje za HE, tako da ni najbolj primerna za razne primerjave! Poleg tega proračun polni tudi s prodajo nafte!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

jype ::

Norvežani se grejejo na tekočo vodo.

pegasus ::

Malo osvežitve, da si lažje predstavljate za kaj se gre:

jype ::

Kudos za kredibilen talk, opremljen s kredibilnimi viri.

pegasus ::

Osebno sem sicer mnenja, da je bilo že v šestdesetih letih minulega stoletja prepozno za ustavit te procese, ki so sedaj vedno bolj očitni. Podnebje je preprosto prevelik sistem s preveliko inercijo, da bi trzalo na letne spremembe. Reši nas lahko samo kak ekstremen dogodek. Predlagam nekaj (ali mnogo) nukic v Yellowstone, da malo zatemnimo nebo, s tem spravimo dovolj ledu spet na pole in Grenlandijo in tako vrnemo procese v njihovo stabilno stanje, kot smo ga poznali v minulih stoletjih. Ker če se podnebje res stabilizira v novem "vročem" ravnotežju, je selitev na Mars res edina opcija...

jype ::

Ja, v resnici zdaj zaviramo dogajanje čez 100 let.

Zoprno je, da ni neverjetno, da bodo naravni viri ogljika, ki se bo sproščal zaradi višjih temperatur, povsem izničili naš trud, ampak tukaj smo.

mr_chai ::

vostok_1 je izjavil:



Jz problem vidim recimo že sedaj, če bi želeli vsi nerazviti imeti standard kot ga ima ZDA. Teh 20 in toliko procentov več prebivalstva, ki še prihaja morda niti ni tak problem.




Ampak jasno je, da v increasingly avtomatiziranem svetu, ni prostora za odvečne ljudi. Lahko bi jih sicer nahranili, oblekli in vse ostalo...ampak, čemu?


Čemu ? Iz humanitarnega vidika.


Kaj si pa mislite o Freemanu Dysonu in njegovi "heretiki" ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mr_chai ()

jype ::

mr_chai je izjavil:

Kaj si pa mislite o Freemanu Dysonu in njegovi "heretiki" ?
Enako kot o Alkalaju. Prodajajo se, ker so kontroverzni, kredibilni pa seveda niso bili nikoili.

jype ::

https://www.bbc.com/news/world-europe-5...

Videti je, da bodo desničarji počasi ostali brez izbire.

Urbano#Desno ::

jype je izjavil:

https://www.bbc.com/news/world-europe-5...

Videti je, da bodo desničarji počasi ostali brez izbire.


Videti je da so vas zelenkoti nategnili.😁

Shegevara ::

jype je izjavil:

https://www.bbc.com/news/world-europe-5...

Videti je, da bodo desničarji počasi ostali brez izbire.


Zgleda pravi konzervativci le niso tak fašistični bavbav kot to ti trdiš, če so zeleni vendarle pripravljeni sodelovati z njimi.

jype ::

Hja, če so se morali distancirat od nazijev, ker so naziji v resnici ruski agentje...

Kaj jim potem še ostane?

Kaj bo šele, ko ugotovijo, da https://www.bbc.com/news/newsbeat-50970...

jype ::

kixs ::

Urbano#Desno ::

jype je izjavil:


Kaj bo šele, ko ugotovijo, da https://www.bbc.com/news/newsbeat-50970...


Kakšno povezavo pa ima to s služenjem z prevaro o globalnem segrevanjem?

jype je izjavil:

Oh, well:

https://www.nature.com/articles/s41558-...


Aha znanstveni članek po tvojem okusu.:)

Zgodovina sprememb…

Shegevara ::

jype je izjavil:

Hja, če so se morali distancirat od nazijev, ker so naziji v resnici ruski agentje...

Kaj jim potem še ostane?

Kaj bo šele, ko ugotovijo, da https://www.bbc.com/news/newsbeat-50970...


Po eni strani lahko rečeva, da se distancirajo tam, kjer si to lahko privoščijo... kjer jim ruski agenti ali pa [insert your favorite political boogieman here] to pustijo. Lahko pa poenostaviva vse skupaj in rečeva, da imajo tudi desni volilci dovolj mozga v glavi, da se ne grejo climate-change deniala.

Ne vem pa kaj ima marvelov transseksualec zveze s to temo? Marvel je fast-food ekvivalent filmske umetnosti. Če hočeš resnično kino izkušnjo s takšno liberalno noto imaš nekaj veliko bolj gledljivega.

jype ::

Shegevara je izjavil:

Ne vem pa kaj ima marvelov transseksualec zveze s to temo? Marvel je fast-food ekvivalent filmske umetnosti. Če hočeš resnično kino izkušnjo s takšno liberalno noto imaš nekaj veliko bolj gledljivega.
Ko je McDonalds uvedel nekakšen vegetarijanski burger, ga ni prodal skoraj nikomur, hkrati so se pa številni redni obiskovalci McDonaldsa iz kulturnih razlogov odločili, da ne bodo več obiskovali McDonaldsa in raje šli jest smeti h konkurenci, ki ne ponuja burgerjev za vegetarijance.

Podobno je tukaj: Kultura, ki ceni Marvelove izdelke, sovraži reči, ki jih smatra za manifestacijo liberalne kulture.

Shegevara je izjavil:

imajo tudi desni volilci dovolj mozga v glavi, da se ne grejo climate-change deniala.
Zmeni se z volilcem nad tabo. Meni se zdi, da je desen, da zanika znanost in se obnaša tako, da kar najbolj škoduje družbi, lokalno in globalno. Vse, kar bi od "desnega volilca" pričakoval.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Nemčiji letos cene električne energije že več kot stokrat negativne (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
16143711 (36330) NSA Agent
»

Sončna in vetrna energija je drazja kot pricakovano... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
14440557 (36415) telexdell
»

Vetrna energija postala primarni vir energije v Španiji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10024464 (21893) Zheegec

Zakaj jedrske elektrarne niso prava stvar (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
463113424 (107057) bluefish

Več podobnih tem