» »

Globalno segrevanje?

Globalno segrevanje?

Temo vidijo: vsi

kekz ::

Pri podpisovanju kakršnikoli peticij me moti predvsem to, da je mogoče dati glas samo ZA. Potem vsi trobijo: "Poglej, že 5000 podpisov ZA podporo!" Nihče ne bo rekel, da manjka še 995000 podpisov, da bi se vsi strinjali.

Torej, ali je 5000 podpisov veliko? Katerih je več, ZA ali PROTI?
Kako podpišem, da se bo videlo, da sem PROTI? (pa ne proti VE, ampak proti pobudi!)

Ne maram neposredne demokracije! Kako lahko sploh Micka iz Žabje vasi odloča o npr. JE ali jedrskih odpadkih, če nima najmanjšega pojma, kaj to je in če ji npr. ni treba nič prispevati iz svojega žepa (niti posredno)? Zakaj je sploh stranka v postopku?
Jaz sem tehnokrat. Včasih so rekli, da sta tehnokracija in birokracija največja sovražnika socialističnega samoupravljanja :D.

abeceda ::

jest10!
Meni ni težko razumet,da je veter prešibak, ampkak na osnovi česa to sklepaš?
Na onovi bedastih, neutemeljenih temeljih naravovarstvenikov.Oziroma mogoče celo na osnovi njihovih neuradnih meritev katere so narejene tako, da pokažejo rezultate, ki jih želijo in na podlagi le teh subjektivnih rezultatov argumenterajo zakaj veternice niso vredu! Lepo Vas prosim ?
Če bo šlo tako naprej jih nihče ne bo jemal več reno.In argumentom, ki jih zatrjujejo jih bojo če bo šlo tako naprej zatrjevali samo sebi.Saj bojo(so) izgubili(izgubljajo) kredibilnost.
O potovnju v Španiji.Bil sem privat in nimam prav nič z Eletktro Primorsko. In ko sem se takole vozil in gledal v monotono pokrajino z vetrnicami in vtrnilo se mi je vprašanje, ki pa ga poznate odgovor pa prav tako.
Pa še nekaj me moti pri naravovarstvenikih.Če že zagovarjajo naj zagovarjajo argumente naj zagovarjajo argumente, ki so v zvezi z njihovim področjem ne pa da nato še dodajo in turizem in postvitev...
In še ne velik argument ZA veternice skoraj celotna Ilirska Bistrica na čelu z županom je ZA vetrnice le majhen del je PROTI.
Pa misliš, da ima Elektro Primorska, ki je v večini državno podjetje ima neomejano denarja.In prav zaradi tega, ker je državno podjetje misliš da tudi vladna služba ni naredila izračunov glede uporabe.Misliš, da se na oblast pride tako lahko? Saj bi lahko ob neracionalni porabi veternic kakšen medji to napihnili in bi to vplivalo na izid volitev,marS.

Luka Percic ::

Pa misliš, da ima Elektro Primorska, ki je v večini državno podjetje ima neomejano denarja.


Elektru primorska se taka investicija splača.
Se pa ne davkoplačevalcem, ki moramo biti tukaj glavno merilo.

Zgodba zaključena.

osti1 ::

Noben ne zatira mnenj znanstvenikov. Že zdavno so oblasti dognale, da enostavno ignoriraš nasprotna mnenja, skuhaš krizo in svoje pse naščuvaš, da lajajo "Ni res! Ni res!". Medtem ko se javnost ukvarja s krizo (ala Irak), ti nemoteno stiskaš denar iz te krize in iz "globalnega segrevanja".
Denar sveta vladar.

Itaq bo pa čez nekaj let treščil komet v planet, tako da se bo shladilo. Tko, no more global warming.

LP
osti
Če polžu ukradejo hišico, ... a je nag ali brezdomec?

A. Smith ::

@ abeceda

Jest10 je dobil argumente ne elektrofaksu in tam niso niti najmanj zeleni. To, da so proti izgradnji vetrnih elektrarn samo zeleni, hočejo prikazati tisti, ki bodo imeli od izgradnje korist. Tudi vaša (najbrž zapufana?) občina, ki ji je obljubljena renta 400 milijonov tolarjev.

Največja napaka je, da proti vetrnicam protestira neka Umanotera, ne pa strokovna javnost. Potem, ko folk to vidi, pa jasno reče "Tazeleni ga spet gonijo". In vetrnice dobijo še več podpore.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

abeceda ::

Jest10 je dobil argumente ne elektrofaksu .
Ok, lepo da se je pozanimal ampak čigav elektrofaks je dobil.
Poglej argumente lahko delimo na subjektivne in objektivene.Eni zagovarjajo (naravovarstveniki...) argumente proti, ki so subjektivni, ne rečem da tudi obstajajo ljudje, ki zagovarjajo subjektivne elemente v prid veternic.
No, in kje je resnica?
Resnica je ravno vmes.Daleč, da bi bili vsi argumenti, ki jih zagovarjajo tisti, ki so za resnični.Ampak, če je to daleč so argumenti zelenih svetlobna leta daleč.Mislim , da je pri vseh stvareh tako, da iamamo dve subjektivnin med njima pa je eno objektivno mnenje.Seveda pa se pri vseh stvare tetica nagne v eno stran.Tukaj sem prepričan, da se tehtnica nagiba v prid veternicam.

Daedalus ::

Mah, vetrnice so foo. Drage, neučinkovite, rešujejo NOBENEGA problema, ki bi ga naj rešile...get over it.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

abeceda,

A na usesih sedis ali kaj?!

Elektrarna z neko random spremenljivo izhodno mocjo (ki je ze tako ali tako majhna) NE more nadomestiti ene konkretne elektrarne. Se kot dopolnilni vir energije je stvar vprasljiva, ker ne ves, a bo takrat, ko bo konica porabe elektrike, veter pihal ali ne...

Izbij si ze te propelerje iz glave no, ce bi pa tam tako radi imeli vetrnice, pa se s stajerci zmenite, da vam ene par orjaskih klopotcev izdelajo.

Raje zacnite zbirati podpise za novo nuklearko.

abeceda ::

Se strinjam s tabo,da veternice v tako majhnem številu ne morejo nadomestiti elektrarne.Lahko pa so dopolnilni ver elektrike,saj kot mogoče veš Slovenci nekaj elektrike tudi kupimo oz. bomo elektriko iz veternih elektrarne prodajali.No, pa boš rekel ampak potem zakaj če bomo prodajali jih sploh potem postavljamo?
Seveda ampak čestitam ti, če veš kakšne bodo potrebe električne energije v Sloveniji v naslednjih letih oz., če bo Elektro Primorska to elektriko prodajala bo morala tudi državi plačati davke in ker je Elektro Primorska delniška družba, država pa njen večinski lastnik bo država upravičena do višjih dividen=državo bo v vsakem primeru dobila denar.

No naj se dodatknem zdaj še predloga za zbiranje podpisov za jedersko elektrarno.
S tabo se strinjam, da imajo jederske elektrarne zelo dober iskoristek, kar najboljši med vsemi elektrarnami!
Ampak poglej kako smo Slovenci slabo ozaveščeni o jedrskih elektrarneh-nuklearkah.Čim ko se v govoru pojavi ketera izmed teh besed se že zgrozijo.To pokaže tudi iskanje odlagališča za nizko in srednje radioaktivne odpadke.Tisti trenutek, ko se je omenila katera od občin so bili prebivalci v tistem trenutku 100% proti.N vem zakaj;ampak to le dokazuje, kako reagirajo že pri navanem popolnoma nedolžnemu odlagališču.Si lahko predstavljaš, da bi prišel z idejo še za eno jedersko elektrarno(idejo sam podpiram),kakšhne bi bile reakcije prebivalcev in kakšne reakcije "zelenih", ki jih če bo šlo tako naprej ne bomo jemali več resno.
Pa še ena past je pri jederskih elektrarnah.Mogoče, veš mogoče ne odlagališča za visoko radioaktivne odpadke sploh še ne obstaja in če bi bile same jederske elektrarne kam bi potem s temi odpadki.Lahko si predstavljaš, da je to pa res, res nevarna reč, saj bi se v odlagališču izbirali vsi odpadki, pa tudi prostorov za ta odlagališča ni prav na pretek.Saj mora biti zagotovljeno določenim standardom (daleč od ljudi, prava prst ...).

TESKAn ::

Glede na to, da v naravi obstaja kar nekaj naravnih reaktorjev in da 'gorivo' iz njih, ko se je enkrat iztrošilo, ni naredilo nobene 'štale', se mi zdi, da skladiščenje tudi visokoradioaktivnih odpadkov ni problem - navsezadnje nam je že narava pokazala, kako se lahko shranjuje take odpadke, da ne bodo povzročali nevšečnosti.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

A. Smith ::

Primer v naravi: Linkidi_link
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

abeceda ::

Še nekaj bi rad povedal glede veternic!
No ne vem ali veste ali ne, da so se predsedniki vlad EU obvezali, da bomo do leta 2020 imeli v EU 20% vse primarne energije iz obnovljivih virov.No, kaj pa so obnovljivi viri?
Naj vam jih naštejem le nekaj:
-sončne celice
-hidroelektrarne
-elektrarne na biomaso
No zdaj pa si zamislite koliko hidroelektraren, elektraren na biomaso...bomo morali zgraditi, da bomo zadostili sklepu EU.In prav zato mislim, da so veternice zelo pomembne, saj so z drugimi, prej naštetimi viri dosti boljše (iskoriste,cena...).
strinjam se, da se bo podoba Slovenije močno spremenila ampak ali boste protestirali proti sklepu Sveta EU?

Nekje sem prebral naslednjko izjvo,"veternice osvajajo svet", s tem se popolnoma s6trinjam zaradi vseh prednosti, ki sem jih že omenjal v tej raspravi.Ali bomo imeli raje okoljske(okolje se bo spremenilo-veternice) sprembe ali bomo energijo iz sončnih celic, ki zaradi vremena(oblačno, sončno) so še majn uporabne, oziroma bomo le nemo opazovali kako pred našimi očmi propada svet.

Rad bi povedal še en zelo velik,močan argument ZA vetrne elektrarne.Kot mi je znano (to vem zelo dobro) imamo v Sloveniji demokracijo(vsaj morali bi jo imeti).Vemo, da v demokraciji velja, da če se večina strinja se mora majnšina sprijazniti z voljo večine.In kaj drugačnega se dogaja v Ilirski Bistrici.večina prebivalcev občine je ZA le majnšina je proti in če kaj v Sloveniji drži demokracija mora zamagati volja večine.

Veternice osvajajo svet

Thomas ::

> No ne vem ali veste ali ne, da so se predsedniki vlad EU obvezali, da bomo do leta 2020 imeli v EU 20% vse primarne energije iz obnovljivih virov.

Vemo, ampak ne porajtamo na vsako čežnajnje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gumby ::

>>Rad bi povedal še en zelo velik,močan argument ZA vetrne elektrarne.Kot mi je znano (to vem zelo dobro) imamo v Sloveniji demokracijo(vsaj morali bi jo imeti).Vemo, da v demokraciji velja, da če se večina strinja se mora majnšina sprijazniti z voljo večine.In kaj drugačnega se dogaja v Ilirski Bistrici.večina prebivalcev občine je ZA le majnšina je proti in če kaj v Sloveniji drži demokracija mora zamagati volja večine.

naj financira obcina iz svojega denarja, nimam nic proti

sicer je pa to jaki argument ZA veternice:\
my brain hurts

TESKAn ::

Word, gumby! Nikakršen argument je tole.

Raje še eno nuklearko ali pa toplarno v vsako vas, pa bo dosti bolje, kot teli zrakomlati.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Luka Percic ::

abeceda

a res preizkušaš našo prijaznost s tem da 100 krat podaš 100 neresnih argumentov?
Nevem, radi pomagamo zelencem če vpršajo, ampak če neumorno trdijo eno in isto, ter govorijo mimo vseh prejšnjih odgovorov na njihove trditve, jih imam(o) počasi zadosti.

oziroma bomo le nemo opazovali kako pred našimi očmi propada svet.

WTF?!

marS ::

dej abeceda ne seri s takimi puhlicami:))
dokazana dejstva so:
- z ekonomskega stališča je vetrna energija čista potrata - stroški za pridobivanje so še enkrat večji od ostalih, izkoristek je nikakov
- z naravovarstvenega stališča se ne postavljajo vetrna polja v take prostore (vedno se postavljajo v ŽE degradiran prostor)
več o tem povedat pa je očitno izguba časa za tiste ki ne slišijo in ne vidijo
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Matevžk ::

Naj že enkrat začnejo kopat na mojem dvorišču za skladišče jedrskih odpadkov, porkaduš.
Pa samo za eno minimalno plačo mesečne rente do konca življenja hočem, evo, dost.
Potem bo pa dost energije v Sloveniji in nobenih naravovarstvenih posledic ...
lp, Matevžk

kekz ::

Pa samo za eno minimalno plačo mesečne rente do konca življenja hočem, evo, dost.

Jaz dam za 80% plače ;). Konkurenca deluje :D

Matevžk ::

Še jaz spustim na 80 % in predlagava, da zgradijo še dva bloka nuklearke! :D
Samo, hudiča, da nas ne bo potem zeblo, ko ne bo več termoelektrarn, ki bi antropogeni CO2 spuščale v zrak? |O
lp, Matevžk

A. Smith ::

Z nuklearko je pa tkole: V isti sapi kot nov blok v Krškem se omenja tudi nov blok v Šoštanju. Razlog, jasno, je decentralizacija.

Link: ...so predvideni nadaljevanje gradnje verige hidroelektrarn na spodnji Savi, šesti blok termoelektrarne Šoštanj, črpalna elektrarna Kozjak, omenjeni drugi blok, posodobitev prenosnega omrežja s tremi ključnimi povezavami, v ta sklop spada tudi skladišče plina.

Prava rešitev je, da se zgradi na gorenjskem ali primorskem še eno JE.

No, tako. Povedal sem. Zdaj pa na križ z mano... >:D
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Matevžk ::

A, ne. Nas je kar precej tehnično izobraženih za. Pa še ljubitelji statistike so krepko za. Samo paranoiki, ki radi "pogrevajo" Černobil, so proti. Se mi zdi.
lp, Matevžk

Shegevara ::

A Smith.. pa sej veš, folk misle, da odkar sta dve poknali zaradi tistih brihtnih glavic noter, bo pa vsako ta drugo JE v luft pognalo.

Thomas ::

Ja, ja podcenjujete Zelene. Zdaj, ko se že nekoliko bolj sproščeno pogovarjamo o JE v EU, so že začeli z ofenzivcami. Včeraj v tistem smotanem SudioCity so že imeli eno hudo jamrngo glede JE.

Niso nič rekli o CO2, nič o vetrnih, samo čez JE je bila lamentacija.

Zeleni lobi se bo takoj postavil na zadnje noge, čim bodo začeli z resnejšimi načrti za JE.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Luka Percic ::

Včeraj v tistem smotanem SudioCity so že imeli eno hudo jamrngo glede JE.


Ja, me je tako razjezilo da me je ego prisilil poslati ta mail;
Malce po kmečko vem, ampak ne skrbet, prispevek je bil na takem nivoju, da kaj več niti nebi bilo razumljeno..:

Kup laži ter neprofesionalnosti ste uspeli podat v rubriki o Jederski Elektrarni Krško.
Vprašat društvo ki je proti izgradnji za stroške?!
Vsaka resna analiza vam seveda pove da je jedrska energija, najcenejši vir. Da nima izpustov (to ste pa spustili ka-li?!), da zakopat visokoradioktivne odpadke zalite v baker ni nobeden denar, da je ta vir eden redkih ki je konstaneten, da lahko reaktorje hladimo tudi z zračnimi stolpi (rekli ste da zmanjkuje vode za hlajenje).

Novejše elektrarne seveda oddajo še veliko manj visokoradioktivnih odpadkov, ter so še bolj varne pred zunanjimi vplivi. Za notranje je bilo seveda že poskrbljeno. Dvojni ščit, elektromagneti ki držijo palice, da ugasnejo reaktor, če gre tako zelo narbobe, da bi zmanjkala še rezervna elektrika,...

Odlagališče je pa tudi ena taka zanimiva pravljica: predlagam da ga zgradite pod našo hišo, le optični internet nam šenkajte, ko v naši vasi še nimamo adsl-a.
Ne resno- ljudje lahko delajo ob aktivnem reaktorju, hodijo v bližni le z zaščitno obleko, mi pa se bomo bali ko je ta že iztrošeno sevanje zakopano za svinjcem, bakrom, veliko betona, ter nenazadnje, zemlje?!
Upal sem da bo prevladala znanost (logika/resnica) v vaši oddaji, ki si upa stopit iz okvirov.
Pa ni, vi stopite iz okvirov le za to, da se uokvirite v uporništvo.
Kajti to se prodaja, resnica je dolgačasna.

LP


Odgovor:
Spoštovani, luka!
Vprašali smo obe strani, tsite, ki so proti izgradnji in strokovnjaka, ki je razlagal podobno kot vi, da ni strahu pred ponovitvijo černbila, da so odpadki dobro zaščiteni in da je takla energoja anš edini up.
Sploh pa, ne skrbite, vlada se je že odločila, da bo drugi blok postavila.
Lep pozdrav,
Studio city


Za stroške so vprašali le zelene. Tej pa da gre za ekonomsko katastrofo.
Kako je to možno, da gredo take nedvoumne laži skozi sita vseh teh puhloglavcev?

BigWhale ::

Eno JE na primorsko, eno na gorensjko in eno na stajersko!

Dolenjci pa svojo ze imajo. To bi bila edina prava decentralizacija. Sostanj pa zapret. En bliznji rudnik pa preuredit v skladisce za radioaktivne odpadke.

Pa JE elektrarne narediti s tako nazivno mocjo, da lahko celotno slovensko omrezje brez problema preizvi izpad ene elekrarne. Tako tudi problemov s sinhronizacijo z omrezjem ne bo. Oziroma bodo minimalni, saj sinhronizirat stirih, petih elektrarn ni tak problem, kot je sinhronizirat 50 njih...

Visoko in nizko radioaktivne. In potem evropi dati ponudbo, da jim shranjujemo njihove odpadke, po precej zasoljeni ceni.

Prav tako presezke energije v izvoz.

Ne pa propelerje na krasu postavljat. Pa saj niso normalni...

A. Smith ::

Minister Vizjak je izjavil, da si prihodnosti brez jedrske energije ne predsavlja. Pri meni je dobil še pa še pik. Ampak če je našim politikom to kristalno jasno, je ostalim državam v EU (Nemcem, npr., pa našim severnim sosedom) to bistveno manj jasno. Tako bodo Avstrijci po nas še dolgo zlivali gnojnico. Če bi imeli tri ali štiri nuklearke, nas pa iz EU pomoje takoj izključijo.

Ko govorim o Nemcih, se spomnim še izjavo abecede:

Se strinjam s tabo,da veternice v tako majhnem številu ne morejo nadomestiti elektrarne.Lahko pa so dopolnilni ver elektrike,saj kot mogoče veš Slovenci nekaj elektrike tudi kupimo oz. bomo elektriko iz veternih elektrarne prodajali.

Ti bom kopiral izsek njihovega internega poročila iz leta 2004:

In 2004 two major German studies investigated the size of contribution that wind farms make towards guaranteed capacity. Both studies separately came to virtually identical conclusions, that wind energy currently contributes to the secure production capacity of the system, by providing 8% of its installed capacity. As wind power capacity rises, the lower availability of the wind farms determines the reliability of the system as a whole to an ever increasing extent. Consequently the greater reliability of traditional power stations becomes increasingly eclipsed. As a result, the relative contribution of wind power to the guaranteed capacity of our supply system up to the year 2020 will fall continuously to around 4%

In concrete terms, this means that in 2020, with a forecast wind power capacity of over 48,000MW (Source: dena grid study), 2,000MW of traditional power production can be replaced by these wind farms.

Na kratko: V majhnem številu slabo nadomeščajo standardne elektrarne, v velikem številu pa še bistveno slabše.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Shegevara ::

pa še 3x dražje so od normalnih elektraren

jype ::

A. Smith> Če bi imeli tri ali štiri nuklearke, nas pa iz EU pomoje takoj izključijo.

Jasno. S štirimi smo že energetsko on par z Rusijo!

Po moje niso nič manj brihtni, kot smo mi, imajo pa več ljudi, ki imajo čas biti proti.

dzinks63 ::

:)) Francija ima 58 delujočih JE , pa je še niso isklučili iz EU. Pa še nove bodo delali
Green Light For French Nuclear Reactor In Normandy.

abeceda ::

No, ne vem če berete sporočila, ki sem jih pisal pred tem.Do leta 2020 se je Svet EU zavezal, da bo do tega leta 20% vse primarne električne energije prišlo iz obnovljivih virov.
Kaj pa so obnovljivi viri? Naj vam jih nekaj naštejem:
-veterne elektrarne
-hidro elektrarne -sončne elektrarne (sončne celice)
-elektrarne na biomaso
-elektrarne na bibavico
-sončne celice
...
Kot vemo imamo v Sloveniji zelo dobro izjoriščene reke, nekatere skoraj 100%.Tako, da "črpanje" električne enrgije iz rek oz. hidro elektrarn nekako odpade.Elektrarne na biomaso so načeloma vredu, ampak kaj ko biomase ni, ne v Sloveniji ne drugod.No dva načina sta že odpadla!Pa nadaljujmo in preglejmo še ostale načine pridobivanja električne energija s pomočjo obnovljivih virov.Slovenija ima zelo malo morja in še tega nam želijo odvzeti.A o tem ne bom razpravljav , saj o tem teče tema pod drugim naslovom;kot lahko razberete govorim o elektrarnah na bibavico ali plimo, pa tudi Slovenija sploh nima takšnih razlik v višini med oseko in plimo, tako da to preprosto odpade.
Sicer proti sončnim celicam nimam nič, ampak kaj ko vreme ni zmeraj sončno vreme pa tudi v primerjavi z veternicami niso toliko učinkovite in tudi drage so, tako da se invensticija vanje ne povrne tako hitro, vsaj ne tako kot pri veternih elektrarnah.
In take ugotovitve mi kar ponujajo zaključek,da so veternice najboljši vir pridobivanja;seveda ko govorimo o pridobivanju eklekrike iz obnivljivih virov..In, če se kdo s tem ne strinja, ga v Bruislju koamaj čakajo, da se gre pritožit.:D
In nam mi še utemelji kakšen vir, ki je seveda obnovljiv in je boljši od veternih elektraren. Pa ne pozabite da jederske elektrarne niso, obnovljivi vir energije.

In naj za konec povem kaj je dejal priznani profesor na fakulteti za strojništvo.dejal je da veternice osvajajo svet.

Azrael ::

>Pa ne pozabite da jederske elektrarne niso, obnovljivi vir energije.

Yeah right... NOT!

Breeder reaktorji skuhajo več goriva, kot ga porabijo sami. Torej, jedrsko gorivo je obnovljiv vir.

Za nameček je še urana dovolj do konca tega sveta, tudi če se na Breeder reaktorje pozabi. Prej bo uran propadel sam od sebe, kot se ga bo uspelo skurilti v kakšnem reaktorju.

Edit: spremenil dvoumno napisan stavek.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Luka Percic ::

Do leta 2020 se je Svet EU zavezal, da bo do tega leta 20% vse primarne električne energije prišlo iz obnovljivih virov.


Prijavo poslat da je to zaveza ki spodbuja monopole, saj na podlagi ničesar izključuje veliko proizvajalcev elektrarn.
Drugače pa iztopit iz EU, če nas obvezuje k neumnostim.

TESKAn ::

Štromar ti bo pa rekel, k*** pa tak vir energije, ki ti zasede pol države, hkrati pa lahko ob mirnem dnevu samo ustaviš večino tovarn...

V Bruslju pa imajo zgleda malo zanimanja za racionalno mišljenje...je bolj pomembno, da so 'zeleni', ker je to trenutno najnovejši hit in imajo tako dosti večjo možnost, da bodo greli stolčke še en mandat.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

gumby ::

>>No, ne vem če berete sporočila, ki sem jih pisal pred tem.Do leta 2020 se je Svet EU zavezal, da bo do tega leta 20% vse primarne električne energije prišlo iz obnovljivih virov.

in to misli uresnicit kako? 95% evrope prekrit z veternicami?
my brain hurts

jype ::

gumby> in to misli uresnicit kako? 95% evrope prekrit z veternicami?

Po moje je jedrska energija dovolj obnovljiva, saj za "izdelavo" urana potrebuješ le nove (astronomski pojav v množini), ki so v našem vesolju razmeroma pogoste.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

gumby ::

eh, ce gremo filozofirat je vse obnovljiv vir, tud fosili. pac pocakas par miliard let in to je to...
my brain hurts

jype ::

V tem času bo tudi že fuzija pod kontrolo.

Shegevara ::

prej bo luna padla na zemljo, kot pa da bi začelo primanjkovat urana lepo vas prosm.

Zemlja je en sam uran. Še preveč ga je.

dzinks63 ::

:)) Šestdeseta leta so mimo, nič delat ,travo kadit, pa sanjat. Časa se ne da ustavit. Vse tole je le ena dobra propaganda za široke mase. Še dobro da je nekaj pameti na tej zemlji, drugače bi še sedaj živeli v kameni dobi.

Daedalus ::

Elektrarne na biomaso so načeloma vredu, ampak kaj ko biomase ni, ne v Sloveniji ne drugod.

Aja? Pojasni malo - ker jaz vidim gozdove vsepovsod. Večina jih je itak nevzdrževanih, tak da lahko samo od produktov "čiščenja" že lep čas kuriš...kamoli, da jih ene malo posekaš.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

No, kar se tiče vetra, je čisto fizikalno gledano tako, da veter nad Slovenijo vsebuje vsak trenutek toliko energije, kot je ne porabimo cel mesec. Torej, če bi zdaj uspeli narest brezvetrje in skanalizirati to energijo vetra v recimo kakšne kondenzatorje, smo preskrbljeni za cel mesec, najmanj.

Drugo je, kako učinkoviti procesi so te transformacije.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

A. Smith ::

Sem mnenja, da je 20% pridobljene energije iz obnovljivih virov iz ekološkega vidika slab ukrep.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Alexius Heristalski ::

fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Thomas ::

Zadnja zadeva, ki mi je kolikortoliko všeč na Švedskem, je ABBA.

Enostavno ni ekonomskega rezona, da greš Green. Izumetničeno je tole pridobivanje metana iz smeti, zato ima razne hidden stroške, kateri se ne pokažejo takoj.

Dragi ukrepi - ki bodo ali pa ne bodo - prinesli za ene pol atomske elektrarne.

Če se ne moreš sporazumeti z Arabci za poceni nafto, pač zgradi JE ali pa crkni kot država. Razne "mehke" rešitve so podobne malim hidroelektrarnam. Plačujemo to iluzijo izpred 20 let, vsi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matevžk ::

Edit: nanaša se na tvoj predzadnji post; prehitel si me.

Emmm ... Thomas, daj malo pojasni. Fizikalno tvoj post nima smisla. Moč in delo tlačiš skupaj.
lp, Matevžk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matevžk ()

jype ::

Dragi?

Švedi imajo dovolj elektrike, da jo še prodajajo. Večina elektrike, ki jo porabi vzhodna Danska, je uvožena iz Švedske. Vlaki se vozijo na "green power". Mimogrede, jedrska energija je, vsaj kar se Švedov tiče, tudi zelena.

Glede na to da so oni edini, ki so v praksi že rešili problem VRAO, bi jim jaz glede ekonomskih izračunov precej bolj zaupal, kot spoštovanemu Thomasu. Varčevanje z energijo pač ni nekaj slabega, ne glede na to koliko gre to komu v nos, in Švedi niso znani po šlampastem računanju, da bi kar spregledali nekakšne "skrite stroške".

Thomas ::

> Emmm ... Thomas, daj malo pojasni. Fizikalno tvoj post nima smisla. Moč in delo tlačiš skupaj.

Ne, ne. Povsem korektno povem. Kinetična energija ozračja nad Slovenijo je takšna, da če bi jo uskladiščili v vrtečem vztrajniku, bi nam ta gnal vse potrebne generatorje, še kakšen mesec.

"Uskladiščili" pomeni to, da bi se zrak zaustavil, ko bi se vztrajnik (šunkšajba) zavrtela.

Podobno kot Mura in mlin. Mura se nekoliko zaustavi, ko se začne mlin vrteti.

Kaj ni jasno?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matevžk ::

Osel jaz. That makes sense. Hvala.
lp, Matevžk

Thomas ::

> Mimogrede, jedrska energija je, vsaj kar se Švedov tiče, tudi zelena.

Torej jih ne bodo predčasno zaprli? Jih je srečala pamet?

Link.

Sweden has closed its Barseback 2 nuclear reactor. two years behind schedule, and 25 years after Swedes voted to stop using atomic energy.


Švedi so eni rožleti. Ti pa tudi mau preveri, preden se greš bost z mano.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Nemčiji letos cene električne energije že več kot stokrat negativne (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
16144331 (36950) NSA Agent
»

Sončna in vetrna energija je drazja kot pricakovano... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
14440970 (36828) telexdell
»

Vetrna energija postala primarni vir energije v Španiji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10024743 (22172) Zheegec

Zakaj jedrske elektrarne niso prava stvar (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
463114601 (108234) bluefish

Več podobnih tem