» »

Globalno segrevanje?

Globalno segrevanje?

Temo vidijo: vsi

Azrael ::

Za klopotce sem ti napisal zgoraj.

Glede NK pa , če bodo še nekaj časa tako orali naprej se bodo ponukali kar sami. Je*at ga neizogibna posledica masovna histerija in kulta osebnosti.
Nekoč je bil Slo-tech.

Luka Percic ::

- ponavadi so postavljene na relativno manj dostopnih krajih, ter relativno daleč od centralnega omrežja- kar pomeni dragi daljnovodi, ter večje izgube zaradi odaljenosti.

Sami minusi, pozabimo na veterne.

abeceda ::

OK, pa začnimo z odgovarjanjem glede vaših negacijskih trditev proti veternim elektrarnam:

1.slab izkoristek? Če je kaj brezvezen očitek je to.Bolje nEaj kakor nič (seveda govorimo o električni energiji); pa še energija, ki sploh ni ekološko oporečna!

2.neenakomerna moc? Tega ocitka pa res ne razumem! Misliš, da enkrat proizvedejo toliko, drugič toliko električne energijre?To je na prvi pogd res pravilna ugotovitev!;ampak ali se ne veterne elektrrne postavljo na področjih, kjer veter piha enakomerno?In področje nad Ilirsko Bistrico to je!Mogoče ne veš,da je lansko letna raziskava Elektra Primorske pokazala, da je lansko leto na Volovji Rebri pihal severovzhodni veter-burja le vsega skupaj nekaj dni.Tako, da očitki o burji in neenakomerni "razporeditvi" vetra (sepravi burja, šibak veter in spet burja pa srednje močan veter...) odpadejo.

3.O vprašljivih ekonomskih unčinkih?
Elektro Primorska je podjetje, delniška družba kateri se gre ,a ima kot vsako podjetje dobiček.Ali mislite,b>da bi šli v projekt brez ekonomskih računov ali se jim to splača ali ne ???????????

4. Mala moč?Bolje nekaj kot nič?!Očito le ni tako mala moč, da se ne bi splačalo.Če pa imajo po vsej Evropi veternice?


P.S.:Mi lahko utemeljiš zakaj imajo Španjija, Nemčija,Velika Britanija, Nizozemska, Norveška...Belgija, Francija ogromno, pouarjam ogromno vternih elektrren.????????
Če so res tako slabe a misliš, da bi jih toliko postavlajli in jih še postavljajo..?
Misliš, da niso preučili vseh vzrokov, ki jih zagovarjaš!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: abeceda ()

Thomas ::

> Mi lahko utemeljiš zakaj imajo Španjija, Nemčija,Velika Britanija, Nizozemska, Norveška...Belgija, Francija ogromno, pouarjam ogromno vternih elektrren.

Komot. Po eni strani imajo bolj vetrovna področja, po drugi so pa (še bolj) neusmiljeni v razmetavanju denarja davkoplačevalcev.

Jaz proti vetrnim elektrarnam nimam nič. Vendar naj jih privatni investitor naredi kar sam in za svoj račun in naj prodaja elektriko na prostem trgu, če mu znese. Če mu ne, mu pač ne.

Liberalizacija energetskega trga, demontaža vseh monopolov, vključno z OPEC je največ, kar lahko in smejo narediti države.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

abeceda ::

oje, ojej, ojej!

Španjija, Nemčija,Velika Britanija, Nizozemska, Norveška...Belgija,Francija pa misliš, da imajo ljudje v teh državah majn pametni-jim maš za neumne?Misliš, da niso opravili neskončno, neskončno računic o ekonomskih učinkih????Misliš, da opozicija ljudje protestirali, organizirati referndume...?In , kaj moramo povsod Slovenci nekaj izstopati ne verjet drugim...ali kaj ?
Invenstitor pa bo veterne elektrarne naredil s svojim-lastnim denarjem!!!
Če bi bilo pa po mojem mišljenju bi veternice iz sofinanciral, saj so zelo ekološki način pridobivanja električne energije.

Azrael ::

Ja, seveda je lahko zasebni investitor v teh primeru, če ima za sabo izdatne in neusahljive državne subvencije. Lahko je s tujim k.... mahati po koprivah in se preseravati.

Ne bodi naiven, vse tiste klopotce po svetu, ki jih tako veselo naštevaš, rešujejo nuklearke. Misliš, da korekcija nekvalitetne energije stane 0. Isto s*anje kot el. enrergija iz Rusije, samo, da je ruska elektrika napol zastonj in se je splača delati korekcije. Klopotec pa v končni fazi porabi skoraj toliko kot proizvede, cena je pa zato astronomska. Malo morgen za take hece.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Luka Percic ::

V nemčiji je prišlo notranje poročilo energetikov, da se novega sistem veternih elektrarn sploh ne splača priklopit v centralno omrežje. Mediji so lepo stvari podpreprogali, politiki pa tudi.

Tko da imamo po teh državah pametne ljudi. Le da oni ne odločajo.

Če bi bilo pa po mojem mišljenju bi veternice iz sofinanciral, saj so zelo ekološki način pridobivanja električne energije.

Vidiš, taki kot si ti odločajo, zato pa potem vse te države ki si jih naštel izpadejo za neresne ter butaste.

Daedalus ::

Mi lahko vsi, ki ste proti veternim elektrarnam povesta vaše negacijske argument, zakaj ste proti???

Glasne, predrage, pa od vetra biti odvisn...ne, hvala. Že rajši atomčke cepim. Zrakomlate pa za kaj drugega uporabljam...recimo transport.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

gumby ::

abeceda: se vedno cakam na + argument, ne pa lajanje
my brain hurts

BigWhale ::

Abeceda, samo povej, kaj naredis, ko neha veter pihat? Spet zakurblas termoelektrarno in not nasujes kolna?

Jako ekolosko! Res!

marS ::

torej abeceda, če jih hočeš, potem si jih naredi na svojem borjaču ne na mojem.
pi**a, tega nočem v svoji bližini, da ne omenjam sploh ekologije, dovolj je ekomomija: proizvodnja elektrike iz vetrnih elektrarn je dražja kot ostala elektrika na trgu, razliko pa plačujemo vsi davkoplačevalci (država) investitorju ElektroPrimorski! Za znoret! In tega se ne da nikomer dopovedat, pravzaprav nihče tega noče poslušat. da ne govorimo o tem da je Volovja reber in območje Snežnika edinstveno v Evropi - valilnica vrst - tam se stikajo sredozemske in alpske vrste in mešajo med sabo. tega ni nikjer. Zdej pa vse razsut in razrit!
In bruhuhu, za nameček - še turizem se bo s tem fural, zagotavljajo, turisti bodo kot nori drli gledat vetrnice (ja seveda, in se čudit kateri norec se je odločil takšno območje degradirati).
Sori, sem osebno prizadet zato tak izpad:|

No, će že hočete vedeti zakaj je vetrna energija kot grablje v prazno si preberte tole razlago: Vetrnice

sploh pa, brez jedrske energije ne bo pomagal noben alternativni vir.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: marS ()

Shegevara ::

ker je ravno tema o globalnem segrevanju.

pa da ne bomo gledali vedno z "prednost ima ena stra" view.. so poglejmo 1 urni dokumentarec o anti global warming propagandi

abeceda ::

Kaj narediš ko konča veter pihat?
Veternice so postavljene na območju, kjer piha veter vsaj večinoma enakomerno piha, saj bi bil drugače nesmisel postavljati tam kjer ne piha oz. kjer piha premočno-burja.


marS, naj zdaj odgovorim še tebi ?
Po tem, kar pišeš izgleda kot, da prihajaš iz Ilirske Bistrice .Kot vem je v Ilirski Bistrici vaš župan in kot kažejo ankete tudi prebivalci želijo veternice.Veš, živimo v demokraciji in če se večina ljudi strinja potee moraš tudi ti sprejeti odločitev.
Kot sem že pisal , Elektro Primorska je deolniška družba, kateri se gre kot vsaki delniški družbi za dobiček.In mislim, da so preučili prav vse ekonomske razgloge, ki govorijo v prid veternim elektrarnam.

Poglej, tudi glede ptic sem že pisal!
Če mi kaj naredi slabo mi naredijo argumenti naravovarstvenikov,saj mislim da so ptiči ničen razglog.Saj sem že pisal kako je bilo v Španiji, ko smo vprašali ali je velik problem s pticami(ker mimogrede v Španiji ji kotička brez veternic-celo na polji so), so se nam zasmejali in odgovorili, da se v dolgoletni zgodovimi tak problem še ni zgodil!!!
Pa imajo Španci več ptic, pa tudi podnebja se menjujejo.

No, pa še k turizmu.
Ilirska Bistriva, glavna atrakcija turizma Slovenije!Ljudje kar dereejo vano?!Lepo, zte prosim turizem je taka bedarija(kot argument), da ni večje

Daedalus ::

Elektro Primorska je deolniška družba, kateri se gre kot vsaki delniški družbi za dobiček.In mislim, da so preučili prav vse ekonomske razgloge, ki govorijo v prid veternim elektrarnam.

Jap, še posebej so preučili državne subvencije, ki jim bojo pomagale do dobička>:D

Sicer pa me zanima slednje - kak problem tej zrakomlati sploh rešujejo? A bomo zaradi njih zaprli kako TE? Mogoče zgradili kako manj? A bojo nadomestili drugi blok v Krškem (malo ironije more bit)? A bojo nadomestili izgradnjo kake HE? A bo od njih sploh kaka globalna korist? A bojo vsaj samozadostne - kar pomeni, da območje, ki bi ga naj oskrbovale z elektriko, ne bo rabilo štroma iz ostalega, "umazanega" omrežja?

Ker če ne rešujejo nobenega problema (in en stric v intervjuju za Mladino pravi, da ga ne), zakaj pol to sploh gradimo? No ja, razen tega, da skočimo na Zeleni vlakec in to koristimo kot dokaz kao nekega napredka v Sloveniji:\
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

marS ::

Abeceda, sej zgleda sploh ne štekaš kaj pišem....
Si že bil na Volovji rebri in videl kako piha al si samo bral flancanja elektro primorske? Pa tam kjer piha ni samo veter, je tudi vlaga, žled in ostalo.
katere ankete pa kažejo da prebivalci želijo VE? prebivalcem so obljubljena silna delovna mesta, napredek in razvoj. Bruhuhu, VE se kontrolira iz enega centra, ki pa sploh ne bo v Bistrici, bljak.
Ja res živimo v demokratični družbi - kar hoče večina se tut zgodi. Tud v bivši Yugi se je. Ma ne vedno.
Saj sploh ne pišem samo o pticah! Očitno nisi prebral dobro: Območje je valilnica vrst, pomembno je zaradi tega ker tam sobivajo Alpske in Sredozemske vrste rastlin in živali, popolna eksotika s stališča biologov. Tako območje zasrat in uničit za nekaj kar ima SAMO ekonomske koristi za SAMO neko firmo in par posameznikov pa je nesramnost brez primere.Vsi ostali pa naj zato plačujemo iz svojega žepa?

Turizem? To, da se bodo turisti gnetli gledat vetrnice je županova pogruntavščina, kar pa je seveda idiotizem brez primere. Ima pa (je imela) Il.Bistrica dobre možnosti: nedotaknjena narava - kar je svetovni trend, ki ga bodo (če) kazili frtajlarji.....sploh pa je že pripravljena tožba ki bo romala na evropsko sodišče. In kaj bo pol?

Pa kot sem že omenil - ekološki razlogi so v drugem planu, ekonomski so v prvem in tu ni nobene logike, nobenih argumentov ki bi potrjevala to ekonomsko koristnost za skupnost, razen koristi za par državnih zajedalcev in pa škode za vse ostale ki bomo to sranje kar drago plačali iz svojih žepov. Aja pa tole: ekološka elektrika bo tud sedaj, po novem, baje dražja. Ti boš plačeval ekološko, vetrno, zeleno elektriko dražje?
...no more heroes...
https://ilbis.com/

A. Smith ::

Inšp. Hren: Težko, vedno težje. Očitno so se zaleteli. Nam se ni treba. Dance je že streznilo. Konec subvencij in podobno. Ja, res. Poročilo nemškega distributerja E.ON o vetrnicah za leto 2005 na lep način sporoča vladi, da so v slepem črevesu. Dobesedno: več vetrnic, hujši problemi. Da bi morali, med drugim, naknadno, ob vseh vetrnicah investirati milijarde evrov v novo daljnovodno omrežje, da bi za silo lovili to nihanje. Zdaj morajo določene vetrnice kar odklopiti, ali pa tvegajo mrk. In potihem razmišljajo o jedrskih. Še bo hec.

A obstaja kakšen link na tole? Res bi ga rad prebral.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

marS ::

...no more heroes...
https://ilbis.com/

jype ::

Vetrnice so lepe.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: jype ()

jozek ::

Estetika VE je stvar kusa. Mene osebno ne motijo (kjer sem jih že vidcel), celo popestrijo okolje.

Glede ekologije in volove rebre pa tole:
Območje se bo slej ali prej zaraslo. Tam že dovgo nihče ne kosi ali pa pase. Tista krajina pa ima povsem antropogeni izvor. Tako da tam čez 30-50 let ne bo nobene rastline in nobenega ptiča ki ga zdaj ekologi želijo zaščititi.
Po drugi strani se je investitor zavezal vzdrževati območje po navodilih države, ekologov,...
Turizma pa v ilirtski bistrici ni in ga nikoli ne bo (vsaj prida ne), pa če bodo VE al pa ne. Ljudje so preprosto preleni (beri: imajo lažji zaslužek drugje).

Gonja proti VE je gonja zagriztenih ekologov. Precej podobno GW fanatikom.
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

Shegevara ::

torej imajo VE dovolj proizvoda elektrike za recimo... masovne industrijske obrate, ali električne vlake? Yea right

BigWhale ::

> Gonja proti VE je gonja zagriztenih ekologov. Precej podobno GW fanatikom.

A se ti Thomas zdi zagrizen ekolog? ;> Samo kot primer recimo...

Nekateri smo proti veternim elektrarnam zato, ker imajo en prdec izkoristka in ker ne morejo nadomestiti ene konkretne hidro/termo/jedrske elektrarne.

Premalo piha.

Daedalus ::

Gonja proti VE je gonja zagriztenih ekologov. Precej podobno GW fanatikom.

A če znaš sešteti 1 in 1 si zagrizen ekolog? Ne s*ri:\

VE pač ni resna opcija. In mene osebno Volovja reber niti ne skrbi kaj dosti. Bolj me skrbi zaletavanje v neke (kot kaže) nesmiselne projekte, bolj po neki "zeleni inerciji", ko pa po treznem premisleku. Sej je simpl - če tistih par zrakomlatov na Volovji rebri ne prinaša neke koristi - jih ne rabimo. Ne tam, ne kje drugje.

Sicer pa, ko sem govoril o enem stricu, ki je v intervjuju za Mladino povedal par zanimivh reči - evo link, pa poskrolaj na naslov Vetrnice ne rešujejo ničesar. Recimo, kak citat:

Po oceni E.ON, nemškega distributerja, potrebujejo vetrnice 90 % zaslombe s kakovostno elektriko tistih elektrarn, ki naj bi jih nadomestile. Zabloda je popolna. Več vetrnic, več klasičnih elektrarn, na premog, plin ali jedrske. V Sloveniji ne pridobimo nič. Predstavljajo mit, spomenik za nekatere.

Al pa


Vetrnice dajejo povsem naključno električno energijo. Elektriko začno pošiljati v omrežje, če jih žene stalen veter s hitrostjo vsaj 15 km/h (4 m/s). Predvsem pa velja, da je moč odvisna od hitrosti vetra na tretjo potenco. Rezultat je visoko nihanje električne moči, s katero generator poganja elektriko v omrežje. Pri omenjeni hitrosti ne dobimo nazivne moči, ki je okrog 24 MW (29 vetrnic x 0,85 MW/vetrnico). Dobimo zgolj 0,8 MW (!) iz podatkov proizvajalca vetrnic, kar je dobre 3 (!) odstotke nazivne moči. Če pristanemo na neko, že kar veliko stalno hitrost 25 km/h (7 m/s) na Volovji rebri, dobimo 5,9 MW, kar je 24,5 odstotka nazivne moči. Moč se ne da napovedati. Ko se veter poleže pod 15 km/h, pade moč na nič. Na nič pade tudi, če veter piha več od 90 km/h, ker morajo vetrnice ustaviti zaradi možne okvare. Celotni diagram nihanja moči podobne vetrnice skozi celo leto na prevetrenem severu Evrope si lahko ogledamo na http://vetrnice.ilbis.com/. Celo za 7000 vetrnic ugotovimo podobno - dobimo sliko vetra, z vsem nihanjem.


Pa še malo branja - http://vetrnice.ilbis.com/
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

A. Smith ::

Despite their being cited as the shining example of what can be accomplished with wind power, the Danish government has cancelled plans for three offshore wind farms planned for 2008 and has scheduled the withdrawal of subsidies from existing sites. Development of onshore wind plants in Denmark has effectively stopped. Because Danish companies dominate the wind industry, however, the government is under pressure to continue their support. Spain began withdrawing subsidies in 2002. Germany reduced the tax breaks to wind power, and domestic construction drastically slowed in 2004. Switzerland also is cutting subsidies as too expensive for the lack of significant benefit. The Netherlands decommissioned 90 turbines in 2004. Many Japanese utilities severely limit the amount of wind-generated power they buy, because of the instability they cause. For the same reason, Ireland in December 2003 halted all new windpower connections to the national grid. In early 2005, they were considering ending state support. In 2005, Spanish utilities began refusing new wind power connections. In 2006, the Spanish government ended—by emergency decree—its subsidies and price supports for big wind. In 2004, Australia reduced the level of renewable energy that utilities are required to buy, dramatically slowing wind-project applications. On August 31, 2004, Bloomberg News reported that "the unstable flow of wind power in their networks" has forced German utilities to buy more expensive energy, requiring them to raise prices for the consumer.

8-O Tole se bere ko kriminalka! Vir.

Sestavek je najbrž tudi nekoliko pristranski, vendar od večinskega mnenja na ST-ju ne odstopa kaj dosti.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

abeceda ::

Zagotovo nekaj rešujejo!
Mogoče res odpirajo pot do zaprtja kakšne termo elektrarne.Zagotovo pa ne rešujejo drugega bloka jederske elektrarne.Ta postavitev je mogoče celo poskusna, saj če se bi obnesla mogoče še na kakem področju v Sloveniji.
Poglej, veternice se postavlajo na področja na katerih so že prej narejene raziskave.Na področjih na katerih ni prevelikih vetrovnih razlik in je tudi kot logična posledica oddajo enako moč.No, tisti čalnek iz Mladine, kljub temu mislim, da je Maldina zelo nesubjektivna in zelo dober tednik je ta članek zelo subjektiven, članek je očitno napisal človek, ki je proti veternim elektrarnam.Tak članek le z ravno nasprotno vsebino lahko napiše tudi človek,ki pa je za postavitev veternih elektraren.Zdaj pa se pojavlja vprašanje kje je resnica?Resnica je nekje vmes-vmes med dvemi subjektivnimi članki!Ne trdim, da imajo veternice same pozitivne lastnosti.Ampak mislim, da imajo še zmeraj več pozitivnih lastnosti, ki jih zmeraj zagovarjam.In mislim, da prav zaradi pozitivnih lastnosti zagovarjam ta projekt in me ne čudi, da ga zagovarjaja tudi vlada.
Nekaj očitkov sem slišal o porabljanju davkoplačevalskega denarja?!
Mogoče še ne veš?Elektro Primorska je podjetje v večji lasti Slovenije.In a misliš, da bi se vlada na tako poceni način vrgla s prestola?!In to je še samo en argument, da veterne elektrane niso brezveze.Ogrom so se pozanimali, poslušali mnenja večjih ljudi;in nenazadnje se pozanimali, kaj o veternih elektrarnah menijo v Ilirski Bistrici;in kaj menijo? Velika večina je za veterne elektrarne.Tako, da če njih ne bo motilo mislim da je že tako velik argument-mislim da kar največji.

abeceda ::

No, kos sem pobrskat po tej temi foruma nekoliko nazaj sem uvidel veliko zagnanost za jederske elektararne! đ
Moje mnenje o jederskih elektrarnah je zelo pozitivno.
Mislim, da je to zelo ekološki način pridobivanja energije je pa tudi nekaj pasti:

1.Kam z visoko in nizko radioaktivnimi odpadki?
Kot vidmo se je v Sloveniji razširila velika antipropaganda;čim ko se samo omeni kaj v zvezi z jedrskim se že zganja vik in krik.To se je pokazalo pri iskanju odlagališča za nizke in srednje radioaktivne odpadke, ki pa sploh niso nevarni.Lokaciji primernih za to je v Sloveniji, kar nekaj, ampak kaj ko se ljudje povsod uprejo.
Najbolj problematičen del jederskih elektraren so ostanki po zaprtju.Kam s tako imenovanimi visoko radioaktivnimi odpadki? Ali veš, da odlagališče zanje sploh ne obsrtaja?Ali veš, kako zapleten, nevaren on drag je prevoz zanje? Ali veš, da če bi kje ponudili tako odlagališče, bi najverjetneje večina ljudi proti? Saj s takim odlagališčom pa ni heca, ker se bi vajn odvažali vsi visoko radioaktivni odpaki- iz celega sveta? Ali si misliš, kako draga je gradnja takega odlagališča? In še nekaj je Ali veš...

2.Kot sem skozi debato zasledil bi imeli vsi najraje same jederske elektrarne.
Že pri odlagališču, ki bi bilo pod zemljo so vsi proti! Kaj šele, če bi zgradili tako velik objekt kot jedrsko elektrarno?
In kdo bi financiral tako velik finančni zalogaj kot je jederska elektrarna?

Azrael ::

Preglej argumente za in proti. Drugega plusa klopotcev ne vidim drugje, kot v bogatenju posameznikov na račun subvencij in provizij.

>Ampak mislim, ...

Veš ,včasih so rekli: Misliti, se pravi nič vedeti.
Nekoč je bil Slo-tech.

Luka Percic ::

Najbolj problematičen del jederskih elektraren so ostanki po zaprtju.Kam s tako imenovanimi visoko radioaktivnimi odpadki?

Pod našo hišo, če mi optiko zrihtate.


Ali veš, da odlagališče zanje sploh ne obsrtaja?

So fucking what?


Ali veš, kako zapleten, nevaren on drag je prevoz zanje?

Varovanje pred zelenimi ekstremisti, ki se mečejo pod kolesa?
Ahm, to pa tudi ni tako drago.
(prevažanje se dogajajo poredko, povečanje varovanje, ter višji standardi pri privozu pa niso nič v primerjavi z ceno celotne energije, ki jo je taka elektrarna proizvedla. Nič.)


Ali veš, da če bi kje ponudili tako odlagališče, bi najverjetneje večina ljudi proti?

Nacionalni interes.


Saj s takim odlagališčom pa ni heca, ker se bi vajn odvažali vsi visoko radioaktivni odpaki- iz celega sveta?

Da se bo gradilo svetovno odlagališče dvomim, čeprov bi to zanas bil posel stoletja. Če bi mi odkupovali odpadke seveda. Imo bi se dalo z njimi (in strahovi neumnežev) zaslužiti miljarde.


Ali si misliš, kako draga je gradnja takega odlagališča?

Zelo poceni je. Predvsem pa njena razširitev na 2x velikost ne stane dosti.
Baker je resda precej drag, ampak za zalit okoli visokoradioaktivnih odpadkov, pa ga bomo že nagrebli (visokoradioaktivnih odpadkov ni veliko).
Novejše elektrarne so tudi tako grajene, da po razgradnji pustijo karseda malo visokoradioaktivnih odpadkov.

jozek ::

Kdo tule razpolaga z dejanksimi številkami, da lahko tri ,da so VE na volovi rebtri nerentabilne.
Ja, nekaj so rekel da elektro primosska skriva cifre, ja ..
Ja un profesor je reku, pa tisto je on zračunal,...
Drugega plusa klopotcev ne vidim drugje, kot v bogatenju posameznikov na račun subvencij in provizij.

Dokazi?
sevedea gre za zaroto.. :\ Podobno kot GW :8)

OK malo pa pravociram.
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

Luka Percic ::

sevedea gre za zaroto.. Podobno kot GW


Roke si podajajo, veternice ter gw.
Nevem če gre ravno za zaroto, predvsem za Matinaravoboječe ljudi, ki so za svojo ideologijo pripravljeni tudi umret, ter večini, ki jim verjame, dokler nebo treba umret. Ampak da je treba stvari pripeljat do skrajnega roba da se jim odpovemo...

Take Fašizme je treba zatreti že v kali. Zeleni se je že zelo nevarno razširil.
Čas je da ločimo vero v MaterNaravo in državo. Naj se vpišejo pod verske skupnosti, pa bo!

gumby ::

>>>>Drugega plusa klopotcev ne [size=96][b][glow color=yellow width=8]vidim[/glow][/b][/size] drugje, kot v bogatenju posameznikov na račun subvencij in provizij.
>>Dokazi?
>>sevedea gre za zaroto.. :\ Podobno kot GW :8)


kaksen dokaz bi ti rad?
raje nastej pluse, mene tud zelo zanimajo...
my brain hurts

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gumby ()

marS ::

jožek, dej se mau pozanimaj kolko je predvidena cena 1kwh za vetrno energijo:

Dr.Mihael G Tomšič, Slovenski Energetski Forum, društvo za energetsko ekonomiko in ekologijo, pdf dokument

lahko tudi tukaj:
Kras, burja in vetrne elektrarne
citat - del članka:
Kakšni so resnični razlogi gradenj vetrnih elektrarn?
Zaradi bogatega subvencioniranja stroškov študije izvedljivosti (2,5 % predvidene investicijske vrednosti obravnavanega projekta), izgradnje (v višini 40 % upravičenih stroškov investicije) in cene odkupa električne energije vetrnega izvora (enotna letna cena nad 1 MW moči iz vetrne elektrarne je 14.05 SIT kW/h, enotna letna cena iz klasičnih elektrarn pa 6,05 SIT kW/h) je vetrna elektrarna ta hip najdonosnejša investicija v elektroenergetiki. Ob povprečni 20-letni življenjski dobi se investicija vanjo povrne že v približno petih letih. Velik del subvencij gre seveda iz žepov davkoplačevalcev. Kljub poudarjanju okoljevarstvenih razlogov se je potrebno zavedati, da glavni motiv za gradnjo vetrne elektrarne ni ljubezen do narave in okolja, pač pa ljubezen do denarja. Da motivi za izgradnjo vetrne elektrarne resnično niso okoljevarstveni, dokazuje tudi njena umestitev v ohranjeno naravno okolje.

ali pa tole:
Kdo potrebuje vetrnice?

jaz nek poseben zeleni ali ekolog nisem, mi je pa jasno da ko so šoldi v igri, še posebno na tak skrajno perverzen način, da na koncu vsi plačujemo za to, o tem ne morem razmišljati kot o napredku.

Tut ljudje ki živijo tam okol teh vetrnic pizdijo. Le zakaj, če je vse tko cool? Tukaj je nekaj videov o tem, zakaj.

jožek, tukaj pa lahko poslušaš kako zveni vetrno polje 24/7/365 - če piha vse dni, ane? zelo pomirjujoče, kva praviš?
hja, sej tebe b.k., je ne bodo zraven tvoje bajte delal.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

abeceda ::

a

neres ::

Nocoj ob 21h na Slo1 oddaja Dosje... lih tko.

Thomas ::

Oddaja je bila pač Al Gore style. Potem se bodo pa spet oglašali, da "strokovna javnost že ni radikalno Zelena, to so skrajneži".

Hehe ..
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jozek ::

Ja marš saj sem napisal da pravocveram, jel?

Tisti zvočni zapis je pa kr neki. sem že stal pod nekaj veternicam.
Mogoče se to tko sliš ka kak loger zariba ja :D
-
A majo veterne elektrarne res samo 20 let življenske dobe? Toliko jo imajo sončne celice, ki imajo za to svoj poseben razlog. VE bi morale biti precej slabo narejene da bi imele le 20 let žilvjenske dobe.

Tole:
Ali bomo uničili še zadnjo oazo neokrnjene narave na Krasu, saj imamo veliko naravno škodo že z železnico, avtocestnim križem, električnimi daljnovodi in RTP postajo v Divači. Vremščica kot naravna danost je v kontrastu in povezanosti s Škocjanskimi jamami, Vremsko dolino in Divaškim pragom biser našega življenjskega prostora.
Vremščica bo s postavitvijo vetrnih elektrarn postala iz neokrnjenega območja, ki nudi zavetje divjim živalim in sprostitev ljudem, industrijsko območje, 82 m visokih vetrnih elektrarn, z širokimi ravnimi cestami, zbuldožiranimi pobočji, križišči, izravnanimi predeli platform, prepletena z visoko napetostnimi vodi in transformatorsko postajo RTP Vremščica.

Je pa tako lepo povedal, da sem se kar zjokal..
(lol) (saj mi ni treba razlagat da pretirava?)

Sicer pa takih finančnih zgodb se dogaja po naši mali sloveniji precej..
Konc koncev tudi JE ne bomo nikoli dobili če ne bo država krepko sofinancirala elektro. >:D mislim davkoplačevalci.
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

jest10 ::

Konc koncev tudi JE ne bomo nikoli dobili če ne bo država krepko sofinancirala elektro. >:D mislim davkoplačevalci.


Vendar od JE bo vsaj kakšna korist. Za razliko od tega prdka elektrike, ki ga bodo dale tele veternice.

marS ::

jožek, brez veze bi blo če bi še kaj dodajal.
ti je že jest10 zapisal:
Vendar od JE bo vsaj kakšna korist. Za razliko od tega prdka elektrike, ki ga bodo dale tele veternice.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

jype ::

http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/6...

But when I visited Ghoramara there was powerful evidence that soil erosion caused in part by farming and the rising surrounding sea level caused by global warming were gradually making the island disappear.



Zgleda, da se morje dviguje samo okoli nekaterih otokov (najbrž tistih iz fliša).

Thomas ::

To, da se morje dviga samo ponekod zaradi globalnega segrevanja, je lep simptom, kako iracionalno je tole gibanje.

Ker če to verjameš ... potem boš verjel karkoli.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gumby ::

thomas: saj se ne more povsod enakomerno dvigat, ce vpliv globalnega segrevanja ni povsod enak, ane? >:D :D
my brain hurts

kekz ::

Ko ni več vetra, lahko vetrne elektrarne zalaufamo kot motorje in delamo veter. :D>:D
Jaz sem tudi kandidat za shranjevanje nizko in srednje radioaktivnih odpadkov. ;)

A. Smith ::

"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Thomas ::

> saj se ne more povsod enakomerno dvigat, ce vpliv globalnega segrevanja ni povsod enak, ane?

Po mojem je nekaj takega v glavi BBC novinarja.

Druga možnost je ta, da mu sploh ne seže njegova pamet tako daleč, da bi se vprašal, kaj je pa z zakonom o vezni posodi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kekz ::

kaj je pa z zakonom o vezni posodi.

Zato, da se to ne izravna, so pa v Panamskem prekopu namestili zapornice. :D>:D
Sicer bi se ves Atlantik pretočil v Pacifik.
(naj mi Coriolis in Bernoulli oprostita za tole >:D)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

jozek ::

Raziskava državne agencije je pokazala, da bo Nemčija porabila 1,1 milijarde evrov samo za povezavo svoje mreže vetrnih elektrarn z državnim električnim omrežjem.

A to pomeni da VE v nemčuiji samo "zrak mešajo" oz. da jih zrak samo meša?
To bi bil pa res nkoristno porabljen denar... se strinjam.
izpolnila cilj, po katerem naj bi do leta 2015 20 odstotkov elektrike pridobivala s pomočjo obnovljivih virov,

Naj bo vsem jasno da teh 20% je v vsakem primeru zelo težko doseči. Torej vsi "obnoviljivi viri" (ki jih ni mali, zakar si poglejte o tem) v sedanjem stanju razvoja stežka dosežejo teh magičnih 20%. Neupoštevajoče JE!
Ligitimno vprašanje pa je, zakaj pa sploh bi, ampak to je druga tema!
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

abeceda ::

Rad bi komentiral članek Kras, burja in veterne elektrarne.
Ne spomnim se več vseh vprašanj v članku saj se ga zdaj ne da več "odpreti".
Prvi resen pomislek imam ob višini!
83 metrov se mi zdi precej pretirana številka.O tem, kar bom zdej pisal sem že pisal;veliko veternic sem že videl-Španija, Francija, Nizozemska... In če primerjam veternice z reflektorji na naša novogoriškem stadionu, ki so visoki 50m se mi veternice zdijo daleč od 83m.

Drugi resen pomislek ste mi servirali pod vprašanjem o postavitvi veternic?
A ob podstavitvi jederskih ni nevarnost prevoza, ali ob postavitvi hidro elektrarne ne poškodujemo oz. se vmešamo v vodni ekosistem.Tisti, ki to trdi bi se moral odključiti od uporabe električne energije, saj se vsa svetovna inteligenca nemore spomniti za te ljudi sploh sprejemljive, kaj šele idealnega načina pridobivanja električne energije. Pa naj se kdor si upa od naravovarstvenikov odklopijo od elektrike!!

O (ne)zaposlovanju.
A misliš, da ima Elektro Primorska neomejena sredstva.A misliš, da bi se Elektro Primorski splačalo klicati za vsako okvaro prositi ljudi iz tujine, da pridejo okvaro popraviti oz. misliš da nima dovolj sposobnih ljudi; da se nebi mogli priučitio veternicah?

O pticah. Kaj bi ptice motilo, če bi veternice ropotale?
Saj ptice niso neumne oz. gluhe.Če jih bo kaj motilo bojo pa gnezdile nekoliko stran!
Kaj pa o tem da se bi ptice zaletele ob veternice oz. na kakršen koli način poginile zaradi veternic?
Ko smo potovali po Španiji, Franciji smo domačine vprašali o tej problematiki;najprej vprašanja sploh niso razumeli in so potrebovali dodatno razlago.Ker smo pri njih sprožili vprašanje, ki ga še sploh niso šlišali, kaj šele si ga postavili so vprašali odgovornega za to.Kaj je dejal?Dejal je da v Španiji en maček poje več ptic kot jih pogine zaradi veternic.On po vsej Španiji še ni slišal za tak primer.
Jih nam je pa zelo pohvali veternice- govoril je tudi o veliki učinkovitosti. In prav o učinkovitosti bi rad povedcal, da imajo zelo velik razpon delovanja (govorimo o moči vetra).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: abeceda ()

TESKAn ::

A ob podstavitvi jederskih ni nevarnost prevoza


Ja, obstaja nevarnost norih naravovarstvenikov, da skočijo iz koruze in se priklenejo na tovor. Druge nevarnosti ni. Če bi si poiskal podatke, v kakšnih posodah tovorijo jedrsko gorivo, bi razumel, zakaj.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

jest10 ::

In prav o učinkovitosti bi rad povedcal, da imajo zelo velik razpon delovanja (govorimo o moči vetra)


Sevada imajo dokaj velik razpon delovanja. Samo a je tebi tako težko razumeti, da je pri nas veter prešibak? Da bodo naše veternice večino časa delovale z minimalno izhodno močjo?

marS ::

abeceda:
A si bil v Španiji, na "turističnem potovanju", ki ga je organizirala ElektroPrimorska?
Hahaha, kako se že takem potovanju reče? Aja, tudi podjetja ki izdelujejo zdravila rada povabijo zdravnike in svoje distributerje na takale potovanja...
sploh pa, a je tako težko razumet tole:

(enotna letna cena nad 1 MW moči iz vetrne elektrarne je 14.05 SIT kW/h, enotna letna cena iz klasičnih elektrarn pa 6,05 SIT kW/h)


Pa kdo, misliš, plača razliko? Marsovci mogoče?:|

Že 4336 ljudi je podpisalo peticijo
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: marS ()

Luka Percic ::

Že 4336 ljudi je podpisalo peticijo

Paktiranje z zelenimi strogo nezaželjeno!
Železna lady je paktirala z njimi zato da bi dobila zaveznika pri izgradnji jederskih elektrarn, pa poglej kaj je rodila ta zveza. Svetovno GW histerijo, z dodatnim davkom!

To je Peticija za ohranitev Volovje rebri, ne pa peticija proti veternim elektrarnam.

Mojega podpisa ne dobi, čeprav sem že bil pozvan.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Nemčiji letos cene električne energije že več kot stokrat negativne (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
16143592 (36211) NSA Agent
»

Sončna in vetrna energija je drazja kot pricakovano... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
14440492 (36350) telexdell
»

Vetrna energija postala primarni vir energije v Španiji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10024421 (21850) Zheegec

Zakaj jedrske elektrarne niso prava stvar (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
463113173 (106806) bluefish

Več podobnih tem