» »

nov monitor..

nov monitor..

MedusasPath ::

no moj good ol' CRT se je končno vdal:)

no in končno sm se odloču za nakup LCDja, sm pa čist brez idej ker ponudba je zlo velka tako da bi vas prosu za nasvet katerega (razmišlam o 17" in 19" -->za oba2 mi povejte prosim:) )
drugače pa z račnalnikom večino časa gledam filme, igram igre, brkam po internetu ter seveda vsakdanje stvari:P
aja, pa cena naj ne bo kšna vrtoglava.. sej veste kaj mislm:)


lp

miwche ::

obstaja ogromna, razvlečena in prenatrpana tema "Vse o LCDjih", tam lahko pokukaš da vidiš kaj se dogaja na tem podočju, kaj je "in" itd... Najbolje pa je da poveš koliko bi porabil za monitor, to je nekako najboljši podatek, da se začne izbira.
Če hočeš kvalitetno robo boš za 19" lahko odštel tudi do 100k.
~ there are more alpha males than beta testers ~

MedusasPath ::

cena se lahko giblje tudi okoli 100k..
pa še zanima me kaj je razlika v matrciah pri teh monitorjih, kontrastu ter svetilnosti.. ko sm se začel mal bl zanimat sm ratu res zmeden:8)

bepapa1 ::

Vse o nakupu monitorja si lahko prebereš na spletnem portalu KAKTUS.8-O
poldi

joker16_7 ::

glede 19-ke priporočam tegale. drugače pa je res najbolje da storiš tako kot je rekel miwche. Tako bo verjetno še najbolje. ;)
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

MedusasPath ::

kaj pravte na Samsunovga 971P?
dost folka ga hval, pa zanima me kuko je že s temi mrtvimi pixli? Bral sm že neki o tem sam mi ni kej preveč jasno.. seprav če dobiš en mrtu pixel si meu pač nesrečo? pa še to, pri mimovrstah sm vidu dodatno ponudbo pregleda monitorja za mrtve pixle. dobiš potem praktično 100% monitor brez pik?


lp:)

joker16_7 ::

100% ni nič. Je pa seveda verjetno večja možnost boljše kvalitete kot neka navadna stvar. Še vedno pa mislim da je 940BF super zadeva za ta denar. 0:)
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

MedusasPath ::

kuko je pa z garancijo pri npr. mimovrstah glede mrtvih pixlov? kolk jih morš met da ti monitor zamenajo?


lp

joker16_7 ::

Že ena bi bila dovolj. Vsaj pri meni. Ker bi jih tak dolgo gnjavil in grozil da jih bom tožo če ne reklamirajo da bi mi takoj zamenjali zadevo. Itak se pa še vedno lahko obrneš na servis in tako rešiš problem. Tako da ne se sekirat. >:D
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

sodček ::

Garancije na mrtve piksle ti ne da noben prodajalec, da ti jo kvečjemu le proizvajalec. Glede standarda o mrtvih pikslih, ki se nanašajo tudi na garancijo, si lahko več prebereš tukaj.

Po mojih informacijah je edini proizvajalec od katerega v Sloveniji dobiš garancijo za mrtve pike, Philips. Pa še to le pri ene par modelih, katerih zaslon nosi oznako Perfect panel (spadajo v 1. razred ISO standarda). Vse ostalo je en šrot, ker mrtve pike ne moreš uveljavljat kot garancijo. Kar se tiče prgleda mrtvih pik pri Mimovrste, mislim da se ti ne izplača plačevat, ker monitor lahko v vsakem primeru vrneš v 15 dneh (oni, mislim da, oglašujejo 30, ampak jih moraš v 15 dneh obvestit, da boš zadevo vrnil, sicer pa vse lepo piše v Zakonu o varstvu potrošnikov), če ti ne odgovarja.

Poleg mrtvih pikslov je po mojem glavni problem pri nakupu lcd-ja ta, da novejši modeli z boljšimi karakteristikami (predvsem kar se tiče kontrasta) običajno nimajo gumbov na ohišju in se jih da nastavljat le softversko. Zaradi teh dveh pomanjkljivosti bi sam zelo težko našel kupljiv lcd na trgu. Vseeno pa ti želim veliko sreče pri nakupu. Še en nasvet: monitor kupi pri eni od spletnih trgovin (ki so običajno tudi cenejše), saj boš tako lahko v vsakem primeru (razen če boš kakšnega 970p uporabljal za jedilno mizico;) monitor tudi vrnil, če ti ne bo odgovarjal (zaradi mrtih pik ali česarkoli drugega)!

joker16_7 ::

Mrtve pike so zagoovo razlog za garancijo, če še seveda traja. Pa da meni ne zamenja en monitorja ko je še v garanciji (pa jaz pa k****). Zagotovo veljajo.Pri Samsungu zagotovo. Moj frend ga je že enkrat dobil novega, zaradi mrtvih pik. Samsung 940BF je ravno zaradi celega kupa tipk na ekranu primeren nakup. Saj lahko preveriš, da jih ima. Je dokaj poceni in je zanesljiv. In ne rabiš celega kupa softwara, ki je še zram instalirat ker se ti itak vse samo naštela pa še sam lahko po želji spreminjaš nastavitve.......0:)
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

sodček ::

Preberi si navodila pri monitorju in boš videl, koliko pikslov mora crknit, da to velja za garancijo (razred 2). Če pa najdeš kakšnega čudaka, ki ti ga zamenja zaradi enega samega mrtvega piksla, pa vsekakor izkoristi priložnost!

Kar se tiče tipk na ekranu: ja, tvoj samsung jih ima, ampak je problem v tem, da je to slabša matrika, ki jo proizvajajo pri Samsungu, oziroma zelo povprečen monitor (kontrast 700:1; 2 ms nimajo kakšne hude dodane vrednosti). Edini smiselni nakup pri Samsungu bi bil zaslon s PVA matriko (po mojem mnenju, jasno). Ti monitorji pa žal trpijo za zgoraj omenjeno težavo: ni tipk na ohišju!

joker16_7 ::

Kdo pa je rekel da je to kvaliteten LCD? Jaz ne. Glede zamenjave pa; da, imam osebno izkušnjo (zgoraj omenjena), da je serviser zamenjal LCD zaradi ene same mrtve točke..........:)
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

MadMicka ::

sodček, tole glede garancije: vsi LCD monitorji prvega ranga imajo garancijo, pa čeprav imajo sam en mrtu piksl . Niti pod razno niso to samo od Philipsa. Takih monitrojev je cel kup. V bistvu kaj drugega niti ne bi kupil.

Sicer pa over_clocker, če igraš igre, med drguim tuki kake streljačine, kot npr. quake, moraš vedeti, da velika večina LCD monitorjev ni primerna za take zadeve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

sodček ::

MadMicka, do tell, kateri so ostali monitorji, ki spadajo v 1. razred. Me zelo zanima, ker sem sam naletel samo na Philipsove. Hvala.

MadMicka ::

Npr. ViewSonic VX922, sm ga pred kratkim nabavil, je super monitor.

MedusasPath ::

hvala za vse odgovore;)

drgač pa MadMicka igram večinoma use drugo kukr FPSjerke (mogoče kakšn cod2, al pa ut 2k4 občasno) pa kokr sm bral ni več problema z ghostingom tudi pri večjih FPSjih (al se motim?).

aja še tole:)
kaj je fora pri tej PVA matrici (razn lepše slike?) in pa pri LCDjih sm nekje prebral, da ni pomembna frekvenca na katerih deluje (za razliko od CRTja).. če bi se komu dal noobu razložit mal bi bil hvaležen:)


lp, overclocker

sodček ::

Fora PVA monitorjev je v drugi tehnologiji izdelave. PVA tehnologija je, če se ne motim, Samsungova pogruntavščina in jo uporabljajo le oni (pod tem imenom). Samsung torej izdeluje lcd-je v dveh tehnologijah, od katerih pri PVA dosežejo precej boljše karakteristike. Prepoznaš jih predvsem po višjem kontrastu (Samsungovi TN-ji imajo večinoma oglaševan kontrast 700:1, PVA zasloni 1000:1 in več, tipičen predstavnik je kakšen 970(1)p) in višji kotni vidljivosti (blizu 180 stopinj). Ker boš tudi s PVA zaslonom po vsej verjetnosti gledal slabšo sliko kot na svojem starem, klasičnem monitorju, je torej na dlani, zakaj Samsungov TN monitor no go.

Sicer pa si več o tem lahko prebereš v malo starejšem Monitorjevem članku (vrste zaslonov lcd), ki ga najdeš tukaj.

lp

Zheegec ::

POZOR! Perfect panel velja SAMO eno leto, ne tri leta, kolikor imajo pravi class-1 monitorji.

Philips Perfect Panel Warranty ensures that your new Philips monitor is free from bright and dark dot defects and is a way of assuring you unsurpassed product quality. Under the Philips Perfect Panel warranty, Philips industry-leading warranty service network will repair or replace any panel that has a single bright or dark dot defect. Philips Perfect Panel warranty coverage begins from the day you buy your monitor for one year.

@sodček: PVA v raznih oblikah ima precej proizvajalcev, problem cenejših Samsungovih PVA matrik (971P in podobni) je v tem, da imajo samo 6-bit barve, boljši monitorji s PVA in pa sploh S-IPS (ki je najboljši tip matrike) pa imajo 8-bit barve. Tisti kontrasti so bolj tako-tako, nekateri TN monitorji imajo navedene kontraste 2000:1 pa je slika (in pa kvaliteta črno-belih-sivih odtenkov)1000x slabša kot na kakšnem NECu z S-IPS matriko ki ima 700:1 kontrasta.

Vidim, da bo res treba spisati en članek o monitorjih >:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

sodček ::

ja, drži, Philips ima na PerfectPanel le eno leto garancije, kar se mrtvih pik tiče. sem pozabu zgorej to napisat. sicer pa bolš eno leto kot pa nič, knede (vsi pa imajo 15 dnevno garancijo ob nakupu preko interneta;-). kar se tiče kontrastov: pisal sem le o Samsungih, da bi poudaril razliko med različnimi zasloni tega proizvajalca. sicer se pa strinjam: kontrastno razmerje je le mrtva črka na papirju (sploh če jih primerjaš med različnimi proizvajalci).

informacij o lcd-jih je tako na tem forumu kot drugje več kot dovolj, bi bilo pa vsekakor koristno imeti na dosegu roke kakšen članek/vodič na to temo. torej: če misliš, da imaš dovolj informacij za povzetek celotne tematike, kar na delo. ga bom prebral med prvimi:D

MedusasPath ::

hvala še enkrat usem za pomoč:)
monitor mam doma, in morm rečt da se mi kr dopade hehe (971P):D

mam pa sam še eno uprašanje (in upam da končno zadnje:8) ) in sicer glede Color calibration-a v MagicTune-u. Nevem čist točno kaj je smisel tega kalibriranja (oz. kako se ga uporablja). a se mora ozadje od daleč čim bolj ujemat z notranjostjo kvadratka (ker v ozadju so v bistvu samo črte - svetlejše pa temnejše).

hvala, lp:8)

Zgodovina sprememb…

Kriko ::

Jaz bi kar nadaljeval tukaj da ne odpiram nove teme.

Kupil bi rad nov monitor. Do sedaj se mbil lastnik EIZO CRT 21" in z njim bil super zadovoljen, pač me zdaj heca prostor, in moram pod nujno vzet LCD-ja. KAj bi mi predlagali da bi bila velikost ista kot pri mojem CRTju, torej 21"-ka in da je kvalitetno.
Moja uporaba monitorja je tako da igre igram redko, v glavnem vozim GTR2 in če res pride kaka dobra vojaška se potrudim kako urco na mesec to pa je vse. Drugače pač noramalno delo kot je surfanje, urejevanje slik....

No na kratko rad bi LCD, kvaliteten velikost 21". Ter imam vprašanje če je smisleno kupovat WS monitor.
Kaj bi mi torej predlagali glede na to kar sprašujem?
kriko


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Vse o LCD od A-Ž (strani: 1 2 3 4165 166 167 168 )

Oddelek: Kaj kupiti
8372981057 (45893) hariscorale
»

kateri 22" lcd monitor? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Kaj kupiti
35849631 (21276) silo
»

nakup očesu prijaznega LCD monitorja

Oddelek: Kaj kupiti
445524 (3989) adisitko69
»

Punca v težavah

Oddelek: Kaj kupiti
233926 (1950) Bug
»

Samsung 193P ALI Samsung 193P+ (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
1329475 (6171) Person

Več podobnih tem