» »

Zakaj je podpirati ZDA intervencije moralna dožnost

Zakaj je podpirati ZDA intervencije moralna dožnost

1
2
»

Pšenični ::

Saj vem da mal zahajam z teme ampak samo še tole.Seveda so jim nasedli, oziroma končali spopad tako da so Amerikance nateg...., sicer je pa tudi sicer težko pojasniti famozno resolucijo varnostnega sveta 1244.Glejte svet je poln Ameriških diplomatov, ki so mislili ,da so pametnejši kot Miloševič.On je spopad končal z resolucijo varnostnega sveta 1244, kar pomeni da je vedel da bo za spremembo statusa kosova potrebna nova resolucija ali kršitev mednarodnega prava.Vedel je , da bo situacija glede Rusije prej ali slej drugačna.To je tisti joker ki ga ima Srbija v rokavu, ko se pogaja o prihodnjem statusu.Ko gledamo situacijo nazaj je vseeno čudno da se je konflikt končal tako, kot se je oziroma da tega Amerikanci niso vedeli.Tudi njim se je mudilo končati vojno.

jype ::

Thomas ::

Milijarda + 300 milijonov Kitajcev nima niti takega outputa kot 80 milijonov Nemcev.

Ne sanjajte preveč, raje poglejte številke.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Outputa?

Glede na to da je 90% polizdelkov, iz katerih Nemci proizvajajo svoj "output" iz Kitajske, je to malce vprašljiva trditev.

Da je pa teh 90% polizdelkov vrednih precej manj, kot nemški "output", je pa stvar trga. Ko bo Kitajska sama zase postala resen tehnološki trg, se bo Šanghaj zgodil povsod po Kitajski in bodo tudi te številke primerljive. Samo še kakšni dve desetletji potrebujejo, da se na mehak način znebijo centralizma in partije.

Thomas ::

Kitajci imajo strukturne probleme. Nekateri so vsaj tako pomembni, kot problem komunizma.

Mislim predvsem na pomanjkanje individualizma v njihovi kulturi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kixs ::

Nekateri (Thomas) res nasedate ameriski propagandi ali pa zivite v lastni iluziji:\

Sej ne recem, da zaradi tega morda ne zivimo tudi mi bolje, vendar je neumost trditi, da Americani delajo dobro za koga drugega kot SAMO za sebe!

Vsi ameriski posegi - vojaski ali tajni, so bili z namenom, da ostane Amerika glavna sila v razvoju. To je lahko dosegla le s tem, da so dobili poceni surovine ali poceni delovno silo. To je veljalo pred petdesetimi leti in velja danes! Ce kdo misli, da ZDA placuje vojno v Iraku, se motite. Placujemo jo predvsem vsi ostali, saj je cena vojne vsteta v ceno nafte.

Ja, v vsem tem gre samo za izkoriscanje virov - naravnih surovin ali poceni delovne sile!

Amerika siri "demokracijo", a vazno je samo to, da so na oblasti njihovi ljudje - lutke!

LP

Thomas ::

Seveda. Sodelujemo v "zaroti ZDA proti progresivnim silam". Zavestno.

Zdej si me sicer razkrinkal, pa kaj? :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

drejc ::

Vsi ameriski posegi - vojaski ali tajni, so bili z namenom, da ostane Amerika glavna sila v razvoju.


Amen to that!
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

kixs ::

Thomas:

lahko je imeti blaginjo in tehnoloski napredek na racun drugih.

Kar se dogaja zdaj v Aziji se bo pocasi obrnilo. Nizke cene storitev, surovin in izdelkov ne bodo vecno. Me prav zanima kaj se bodo potem Amerikajnerji spomnili.

LP

Brane2 ::

Mam feeling, da so mislili biti agresivni z IP. Patenti, copyright pa to.
Če bi se jim Irak posrečil, bi bili manj občutljivi na razpoložljivost in ceno nafte in bi se kitajcev manj bali. lažje bi rekli "če ne bo po naše, vas ne spustimo v USA". Sedaj je kitajski trg bistveno bolj zanimiv, amere pa že panično žuli zelo soliden dolg, trenutno pa ne znajo pametno uporabiti vojske, da bi jim naredila osnovo za služenje $$$....
On the journey of life, I chose the psycho path.

drejc ::

lahko je imeti blaginjo in tehnoloski napredek na racun drugih


posledicno velja tudi obratno, kar je imo bolj pomembno.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Rapsey ::

Thomas ima popolnoma prav da imajo kitajci prehude probleme da bi lahko postali numero uno v svetu v bližnji prihodnosti. Gledat na stvar iz popolnoma ekonomskega stališča (izvozi, vlaganje, gospodarska rast, etc.) je zelo omejeno. Poglejte si BBCjeve dokumentarce o kitajski imenovanih BBC china. So zelo zanimivi.
Kar se pa tiče Indije. Če bi videli kako zgleda življenje tam bi vam bilo jasno da je država v zelo veliko pogledih odzadaj za kr nekaj desetletij. Sem tam bil.
Nekatere stvari se ne spreminjajo tako hitro pa če ne vem koliko milijard vlagaš.
Dealing with failure is easy: Work hard to improve.
Success is also easy to handle: You've solved the wrong problem.
Work hard to improve. - Alan J. Perlis

Brane2 ::

Po drugi strani pa imaš recimo novico o "prodoru" zahodnih bank na kitajsko. MIslim,d a je bila novica ravno včeraj na to temo.

Analitiki ugotavljajo,d a kljub vladni sprostitvi pravega prodora ni pričakovati. Newcomerji zelo težko parirajo velikosti kitajskih bank, je bilo med drugim rečeno.

Kitajska je že _mogoče_ po nekih parametrih na nivoju Nemčije, a to je velik korak naprej glede na stanje recimo pred 10 leti.
On the journey of life, I chose the psycho path.

username ::

lahko je imeti blaginjo in tehnoloski napredek na racun drugih.
Se pravi, kot imamo v Evropi blaginjo in napredek (tudi) na račun ZDA (ki se na drugi strani debelijo med drugim tudi na naš račun, to je res - ampak hkrati se tudi mi debelimo na njihov račun, če smo pametni seveda) in tako gre zahodna civilizacija naprej vedno višje, v takemle krogu (kjer ga kaka brihtna leva glava ne uspe presekat)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()

Thomas ::

> Kitajska je že _mogoče_ po nekih parametrih na nivoju Nemčije

Kakšno Kitajsko mesto je pred kakšno Nemško vasjo.

Sicer pa ima 80 milijonov Nemcev VEČJO težo pri ekonomskem outputu, kot 1300 milijonov Kitajcev. Ne per capita, ampak SUMARNO.

Kitajci so ŠE kar zelo zadaj, sorči.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Mislim predvsem na pomanjkanje individualizma v njihovi kulturi.

Ne poznaš kitajske kulture, al zakaj take stresaš? Dejstvo, da trenutna indoktrinacija skriva kitajsko kulturo, še ne pomeni, da ta kultura ne pozna individualizma. Ne le na duhovnem nivoju. Je pa res, da so v njihovi kulturi celice drugačne - približno podobne židovski kulturi.

Thomas> Kakšno Kitajsko mesto je pred kakšno Nemško vasjo.

Katero Nemško mesto je pred Šanghajem? Katero pa pred Pekingom? Ja, Tokio.

Thomas> Kitajci so ŠE kar zelo zadaj, sorči.

Ampak delajo korake, ki si jih pet let nazaj nihče razen Monty Pythona ni upal napovedat.

Brane2 ::

Saj sam vidiš čedalje več kitajskega efekta vsepovsod.

Evo recimo Proxxon, ki ga kao neki prodajamo. Včasih so ta orodja veljala za sivo ekselenco, nekaj takega kot BMW v svetu avtomobilov.

Par let nazaj je začela njihova kakovost upadati in pojavljati so se začele trapaaste napake.
prevelike tolerance, narobe vrezani navoji, slabi materiali- predvsem ležaji.

Zakaj ? Hja, proizvodnjo so preselili na Kitajsko zaradi pritiska konkurence.

Zadnja leta pa lahko dobiš od Kitajcev kakovostnejša orodja z bistveno daljšo garancijo bistveno ceneje.
Fotr, ki dosti šraufa, je rekel,d a je včasih uporabljal Proxxon kot cenejšo a še vedno dobro zamenjavo za Stahlwill-a.
Sedaj mu ne pade na pamet, da bi kupil Proxxona, samo te Kitajce. Pa ne samo on, praktično vsi avtomehaniki.

Isto ali zelo podobno je praktično z vsem drugim. Na bolšjaku sem kupil novo kitajsko srajco od firme, ki jih očitno dobi iz kakega italijanskega skladišča ali kaj podobnega. Cena ? 2.9 kSIT za kos oziroma 5 kSIT za 2 in 7 kSIT za tri- z DDV seveda. Očitno je, da jih tip dobi za mogoče 1k5 SIT, verjetno bistveno manj in da tudi italijan kaj zasluži, torej je verjetno njena netto cena mogoče 1kSIT v Italiji pred groserjevo maržo, verjetno pa manj.

Tako srajco pri "Muri" ali kakemu drugemu domačemu proizvajalcu verjetno ne dobim pod 8kSIT in to sedaj, ko poskušajo s cenami ujeti kitajce.

Se pravi, 1kSIT kitajskega izvoza je tu domače proizvajalce prikrajšal za 8 kSIT. Nekaj sta zaslužila oba prodajalca, nekaj je pobrala carina ampak domača industrija je izpušila. Zraven nejga je tip, ki prodaja rokavice iz nečesa gorotexu podobnega, na katerih so še "3M"ovi tagi. Cena ? 800 SIT, verjetno kakih 600, če si tečen.

Mnoge štacune že zdavnaj prodajajo robo zvenečih imen, ki v bistvu prihaja iz kitajske, bodisi kot OEM, čez katerega slavni samo limajo svoje nalepke, bodisi pod svojimi imeni. In mnoga _sploh_ niso slaba.

Povprašaj katergakoli domačega eltnega izdelovalca elektronike ali recimo tiskanih vezij in rekel ti bo, da ga pred kitajci rešuje samo fizična razdalja.
Kdorkoli ima večje serije in je pripravljen poslati svojega človeka na kitajsko za nadzor kakovosti, lahko pride skozi bistveno ceneje.
LAhko pride ceneje tudi za male količine, če se mu ne mudi preveč in lahko počaka na delivery in semtertja tolerira kak zaj*eb zaradi katerega bo moral ponoviti vajo, ker se pač ne more usesti v avto in zapeljati do tipa v Kranj, kjer mu bo ta platico še enkrat naredil...


Absolutna cifra izvoza verjetno ne pove vsega, sploh pri tako veliki državi, ki je bistveno lažje samozadostna, kot smo to recimo mi.

Kitajci so še v fazi prodajanja napol zastonj, zato absolutne cifre niso alarmantne, je pa panika zaradi kakovosti in količine.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Če imaš na CNNu novičko o tem, da je Samsung splavil svoj novi "ultraturbo" GSM in da so na trgu že kitajske kopije, ki so enake ali CELO BOLJŠE od originala in da je to že kar pravilo povsod, potem veš kolk je ura. :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

Nič ne vem "koliko je ura".

Izigravajo natanko en adut, to je poceni delovna sila. Kar je seveda dobro in prav da ga izigravajo, ampak tukaj se vse več ali manj neha.

Proizvodnja se avtomatizira in robotizira, "Kitajec za pest riža" pa pada iz te igre ven.

Razen seveda, če bodo na tem področju, ali na področju storitev Kitajci naredli kakšen "Veliki skok naprej".

Česar pa ni videti niti s teleskopom.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Btw, v Pekingu se je pred enim letom dobilo za slabih 5 ojrov "MADE IN GERMANY" Puma supergice, tiste rdeče ta nobel za po mestu, k so pri nas 25 jurjev.

Pa made in China flash ključki za isto ceno kot pri nas. Očitno nekaj bo na tem, da je moralna dolžnost podpirat Kitajce :P

Thomas> Proizvodnja se avtomatizira in robotizira, "Kitajec za pest riža" pa pada iz te igre ven.

Predvsem na Kitajskem.

Thomas> Razen seveda, če bodo na tem področju, ali na področju storitev Kitajci naredli kakšen "Veliki skok naprej". Česar pa ni videti niti s teleskopom.

Seveda ni videti s teleskopom. V napačno smer gledaš. Storitveni sektor na Kitajskem je že zdavnaj prehitel naš storitveni sektor. Ne po količini denarja, po tradiciji. Verjetno nisi vedel, da 80% Kitajcev nikoli ne obeduje doma? Da je vsako drugo vozilo tam javno prevozno sredstvo? Da so kitajci itak že pregovorno dobri kšeftarji?

Edino, kar jim manjka, so strategije. Da to zrihtajo pa, kot sem že rekel, ne bo trajalo več kot 20 let. Do takrat bosta ZDA in Evropa počasi prišli na 1% gospodarsko rast, več jima itak ne bo uspelo, morda pa bo manjša zaradi konkurence z vzhoda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

borchi ::

ravno "avotmatizatorji" se bi morali najbolj sekirat zaradi kitajske. ker se zaradi kitajske ne splača avtomatiziranje.

ko pa se bo splačala, bo največ od tega pridobila kitajska.
l'jga

Thomas ::

Dokler Kitajci samo posnemajo druge v svojih izdelkih, jih prehiteti ne morejo.

Lahko jih samo hitro dohitevajo nekaj časa, potem je pa fertik.

Brez inovacij NE gre dalje. A so že kaj izumili Kitajci na Kitajskem, razen baje smodnika 1000 let nazaj?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Thomas:

Z delom za pest riža mogoče lahko pojasniš nizkotehnološke izdelke, ne pa tudi visokotehnoloških.

Jasno, tudi strokovnjaki so tam verjetno poceni, ampak kakovosti kot jo zahteva izdelava tiskanih vezij ali pick& place ne moreš dobiti z človeško roko- itak rabiš stroj. In kitajci tu razturajo.

Oni imajo poceni in zagnane delavce kot adut, ki ga vedno lahko potegnejo, ne igrajo pa vedno na to.

ne bojo ti "delavci za pest riža" izdelali presenetljivo dobre čipe ali recimo ultrabright LEDice...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Dokler Kitajci samo posnemajo druge v svojih izdelkih, jih prehiteti ne morejo.


Če hočeš nekoga prehiteti, ga moraš najprej dohiteti. Bojo že. Glede na svojo velikost tudi ni nujno da boto nam dali takoj vedet.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

Ja. In ker ne bodo, imajo Kitajci strukturni problem.

Kot bi jaz imel strukturni problem, če bi šel plezat z alpinisti. Dokler se jaz še vzpenjam po idilični alpski stezici ob kateri se pasejo krave, zgleda da zelo hitro dohitevam tiste kozle, ki so se že spopadli s steno.

Pod katero bom jaz obstal. To je moj strukturni problem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Že ampak če zaradi tvojega plezanja angažirajo lokalno milico, da te omeji, ker "ogrožaš" profije, ti pa še dobro začel nisi, to tudi najbrž nekaj pove.

Ni zastonj EU zagrabila panika okrog tekstilnih izdelkov pa še česa.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Thomas ::

Kitajci bodo inovirali (kar edino pelje v preseganje statusa quo), ko bodo postavili svojo miselnost na glavo, pa nič prej.

Inovirajo pa lahko samo svobodni ljudje v svobodni družbi. Kar so pa Ameri, Briti, Izraeliti, pa tudi kakšni Makaronarji, Švabi in Žabarji ...

Samo slednji manj, vendarle vseeno kar nekaj.

Demokracija je nekako nujna, mi je "prav žal".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Ne verjamem, da se oni kaj dosti sekirajo okrog komunizma oziroma socializma.

NJihovi vodje pazijo na to, da se proide na novi ssitem tako kot to ustreza njim in ne pod taktirko tam nekoga, recimo USA.

Oni se ne bodo razprodali, tako kot so se recimo madžari. Po par letih, ko bo prehod končan, bodo ravno tako razturali naprej.

Pravila igre se bodo spremenila kot se bodo morala, sedanja elita bo pa imela soliden headstart pred ostalimi.

Saj če bi koga tam skrbel kapitalizem, ne bi bilo toliko novih bogatašev. Procentualno gledano najbrž kaplja v morju, ampak čedalje več.

Saj jaz ne navijam za kitajce. Ravno tako kot vsi drugi bodo zastopali predvsem svoje interese.

Pravim le, da je podcenjevanje teh tipov lahko nevarno.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

> Pravim le, da je podcenjevanje teh tipov lahko nevarno.

Precenjevanje je tudi lahko nevarno. Zaradi precenjevanja Japoncev in Nemcev, se je recimo nasmolil Clinton. Na začetku svojega mandata je govoril o potrebi, da se sistem v ZDA spremeni v Nemško ali Japonsko smer.

Potem je kmalu pametno utihnil.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jst ::

Hja. Če verjamem nekemu časopisu, ki navaja, da namerava Kitajska povečati sredstva predvsem za šolstvo, potem zna biti zanimivo. Več sredstev za šolstvo pomeni tudi več R&D in ker pošasi manjšajo "gap" pomeni še večja sredstva. Pomeni čez čas pač, čedalje večje inovacije pri njih. *To* nas zna ogroziti.

Pač, če je bil vir kredibilen, pa tudi tako se mi kitajci ne zdijo neumni, da ne bi večali sredstva v R&D.

---

*Ampak,* ignoranca oziroma čisto neupoštevanje, se mi zdi zelo neumna; če pa govorimo politično, neodgovorno.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

sumadinac ::

China's GDP - has grown at a rate of at least 9% per year for more than 25 years (although recently the government has sought to slow this growth to curtail overheating and waste), one of the fastest growth rates for a major economy in recorded history [46]. In 2005, China became the fourth largest economy in the world in terms of market exchange value [47] and the second largest when measured by purchasing power parity, with a GDP (PPP) of US$8.8 trillion in 2006. In the same period of time, it has moved 300 million people out of poverty and raised the average Chinese person's income by 8 times. [48] [49]. China’s population is so large and its economy growing so quickly that the Chinese are set to take over second place in the league table of the world’s wealthy people in the next decade, after only the United States.[50]


Zanimivi so ti revezi ki so drugi na svetu po BDP:\

Technology - China is the world's second biggest spender on research and development, and is expected to invest over $136 billion this year after growing more than 20% in the past year.[69] China currently has an estimated 926,000 researchers, second in number only to the 1.3 million in the United States.[70] R&D spending by the PRC government has more than tripled since 1998. Moreover, the numbers of the scientific research paper doubled in the same period. According to experts, China might produce more engineering doctorates than the U.S. in 2010. Many foreign companies are setting up R&D centres in China due to official government support and to tap lower-cost Chinese talents. [71].


China might produce more engineering doctorates than the U.S. in 2010 to pove kako so nerazviti:\

Trade - China's international trade grew at an annual average rate of 29.5% in the last four years [54]. China’s export share is 7.3% and import share is 6.3% in world trade in 2005 [55] [56]. China is currently the world's third largest trading power (after the United States and Germany) [57] [58]. Some reports have shown that China is not only a major manufacturing export economy, but also moving up to become a high-tech product export economy. During 2005, China's high-tech export was about 218 billion US dollars.[59]. The PRC government also put great efforts to push for exporting medical supplies and software. China's foreign exchange reserves reached $1 trillion (October 2006), becoming the largest in the world


kaj bi šele bili, če nebi bili komunisti

precenjevati Kitajsko je nemogoče jo pa podcenjujejo zaljubljenci v ZDA

jype ::

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6171097.stm

Po letu in pol takšnih novic, pogosto večkrat dnevno, navkljub navzočnosti ameriške in britanske vojske, težko govorimo o tem, da je bila okupacija Iraka smiselna poteza, v kateremkoli pogledu, razen v pogledu vojaških korporacij, ki z vojno zaslužijo občutno več kot brez nje.

Zakaj naj bi kdorkoli kaj takega moralno podpiral?

drejc ::

Btw, v Pekingu se je pred enim letom dobilo za slabih 5 ojrov "MADE IN GERMANY" Puma supergice, tiste rdeče ta nobel za po mestu, k so pri nas 25 jurjev.


Fejk podplat, primerno za nošnjo kakih čefurjev z platfusom. Preverjeno pred kratkim to še zdej prodajajo (sicer za 10€).
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

jype ::

Fejk podplat? Jaz podplata sploh vidu nism.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tudi ARM se odpoveduje sodelovanju s Huaweijem (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Procesorji
19847574 (40322) jype
»

Zakaj BDP ni odsev realne moči države (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10523433 (21876) Smrekar1
»

Iran - naslednja tarča zahodnih imperialistov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15539977 (37220) Mipe
»

ZDA-Najmočnejša država sveta, a kmalu ne več?!? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25323601 (18463) sidd
»

Pomen umika ameriških vojakov za EU

Oddelek: Problemi človeštva
452847 (2263) username

Več podobnih tem