» »

ZDA-Najmočnejša država sveta, a kmalu ne več?!?

ZDA-Najmočnejša država sveta, a kmalu ne več?!?

kow ::

dejte si odpret novo temo, če že morate o 2. svetovni vojni...

jype ::

V tistem filmu (Tora Tora Tora) so, vsaj kar se tiče generala Jamamota, kar dobro povzeta zgodovinska dejstva. Ker večina tule očitno izredno nerada poseže po knjigah, sem priporočil film.

General Jamamoto je nasprotoval napadu na Pearl Harbor iz povsem pragmatičnih vzrokov, je pa Japonska imela podobne težave z vojaškim kadrom kot Nemčija. Tisti, ki so vozili, so bili precej "zadeti".

Vajenc ::

Japonska imela podobne težave z vojaškim kadrom kot Nemčija. Tisti, ki so vozili, so bili precej "zadeti".
Kaj misliš s tem?

jype ::

Da so dobre generale silili v taktične in strateške napake, ker jim je droben glasek v glavi tako naročal.

Sreča za nas, pravzaprav.

Vajenc ::

dejte si odpret novo temo, če že morate o 2. svetovni vojni...
Zaradi te in še starejše zgodovine, je ZDA sedaj najmočnejša država.

jype ::

Vajenc> Zaradi te in še starejše zgodovine, je ZDA sedaj najmočnejša država.

To je tudi po moje res. Pravzaprav je njihova deklaracija neodvisnosti eden "najmočnejših" dokumentov, ki bi morali zagotavljati, da se ne dogajajo reči, ki sicer se, a po moje še vedno v bistveno manjši meri, kot so se v sorazmerno velikih državah, ki niso premogle takšnih demokratičnih temeljev.

kow ::

@vajenc:
se strinjam.
samo moraš priznat, da so ljudje precej zabluzili v temi. prvo sporočilo je bilo precej širše zastavljeno kot pa je prerekanje o vojaških letalih in "kopirani" vojaški tehnologiji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Vajenc ::

Če mene vprašaš, so vojaške "mišice" bistvo, ameriškega gospodarskega pohoda. Če nekdo dokaže (vsaj teoretično), da so Kitajci, Rusi ali kdo tretji vojaško močnejši, to konstruktivno pomaga pri debati o zatonu trenutno najmočnejše države.

jype ::

Ne rabijo bit vojaško močnejši. Le dovolj močni morajo bit, da obstanejo dalj časa.

sidd ::

v glavnem, ne skrbet, usa bo že preživela.
no idea for signature
signed
I

Balandeque ::

Kar se letalske "vojne" tiče, so ruska letala verjetno boljša. Letala kot njihov flight model. Elektronika, oborožitev, podpora.... ne ve nihče natančno. Bržkone ZDA. Plus, ko sem lani bil na dnevih črnomorske flote v Sevastopolu, sem se pogovarjal z ruskim majorjem, ki mi je povedal, da leti samo še dve uri na mesec. Večina manj. Tisti, ki so kdaj poskusili vsaj Lock on, vedo kaj to pomeni.

Kar se pa Pugačovove Kobre tiče, naj bi bila pa uporabna za napad na letalo, ki se bliža iz višine zadaj. Na tejle povezavi si pa tam pod "Marvell of engeneering" poglejte F-22 med manevrom Kobra. Ker ni time kode, nastavite drsnik kak centimeter pred sredino.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

Samuel ::

ah za dejanrusa, ki bi me hotel kušnit na rit (pa mu ne bom pustu) je tlele link:
http://video.google.com/videoplay?docid=-4306529957288052978&q=F-22&hl=en

amapak res zanimivo pojmovanje imate eni... letalo naredi npr cobro in po tej logiki owna vsa konkurenčna letala...
Su-27 sploh ne bi zazanal F-22 zaradi svoje izjemno majhne radarske slike, medtem ko bi ga dosegla Raptorjeva raketa izstreljena iz 30km+.

Samuel ::

TUKAJ je en zelo dober forum o primerjavi letal, kjer seveda debatirajo rusi in americani in jasno da vsak svojo malho hvali.

ampak zanimivo... dejansko še najbolj pride do izraza izjemna moč motorjev F22 in criuse speed 1.7M+ brez afterburnerjev.

jype ::

Hja, je čisto res, da je F-22 kot taktični lovec slabši od nekaj desetletij starješega Su-27 le v vlogah, za katere je ta Su-27 namenjen. To je prestrezanju ameriških (tudi "nevidnih") bombnikov in jurišnih letal (B-1, B-2, F-117, F-18, F-22 in seveda F-15, ki jih ZDA še vedno uporabljajo kot svoje najboljše lovce za prevlado v zraku).

Su-33 in kasnejše izvedenke so malo manj zadaj glede ostalih vzorcev vojskovanja, ga pa jasno še vedno ne dosegajo.

Ampak kot lovci se vse izvedenke in nadgradnje Su-27 po pričanju ameriških pilotov ne le kosajo, ampak presegajo ameriškega tekmeca.

Seveda niti rusko niti ameriško letalstvo nista direktno primerljiva: rusko je dejansko zastarelo, flota je še vedno ostanek usmeritve med hladno vojno, ko je bila njena glavna naloga prevlada v zraku nad vzhodnim blokom. Ameriško letalstvo je danes namenjeno hitremu posredovanju, medtem ko same ZDA dejansko varujejo 30 let stari (a posodobljeni z elektroniko) prestrezniki F-15.

Že dolgo je jasno tudi to, da se ruska in kitajska posodabljata za drugačne vrste nalog ob proračunih za obrambo, ki ne dosegajo niti polovice ameriškega in je zato pričakovati, da se slika ne bo spremenila še vsaj nekaj desetletij, a kljub temu nobenemu ameriškemu analitiku ne pade na pamet, da bi razmišljal o realnih možnostih uspešnega zračnega napada na katerokoli od preostalih dveh velesil.

Samuel ::

no ja... je se eno dejstvo, ki ga itak vsi pozabljate.
in sicer to, da ima F22 vso oborožitev v trupu letala in je sposoben s polno oborožitvijo delat take akrobacije po zraku....
jaz se nisem videl, kaj so sposobna polno obtežena ruska letala, na krilih nimajo ničesar, ko izvajajo npr kobro.

jype ::

Ah, kobra se da tudi s polnim loadoutom, pa ni kobra bistvo njihove prednosti, čeprav iz njega izhaja. Bistvo je, da so letala stabilna (aerodinamično) tudi v absurdno smešnih vpadnih kotih (tudi z oborožitvijo). Mimogrede, radarji v sodobnih Su-27 so spsoobni zaznati in slediti tudi F-22, doseg njihove oborožitve je 20% višji in učinkovitost njihovih izstrelkov večja. F-22 je sicer odličen, a vseeno močno dvomim, da bi ga Američani poslali nad Rusijo, še posebej glede na to koliko stane :)

F-22 seveda ne more streljati, dokler trupa ne "odpre", kar se pa sijajno pokaže na radarju. Zato tudi letijo v vzorcu, ki kar najbolj skrajša ta čas odprtega trupa, podobno kot F-117.

Ampak ker kot že rečeno F-22 opravlja vsaj nekajkrat širši spekter nalog kot njegov ruski konkurent, je ta primerjava precej zoprna. Rusja recimo dejansko nima resne konkurence F-22 pri napadu na zemeljske cilje, razen letal, ki niso niti hitra, niti stealth, pa tudi po ostalih karakteristikah so precej zastarela (ne pa tudi neuporabna - "nasprotniki" ruskih letal načeloma nimajo sredstev, s katerimi bi enostavno sestrelili npr. Su-25 v nizkem letu). "Popravljene" različice Su-27 še zdaleč ne dosegajo F-22, jim pa zato pomagajo druge lastnosti, recimo manevrska sposobnsot letal in elektronski sistemi jim že dolgo omogočajo "letenje v višini marjetic".

Samuel ::

ne pozabljaj dejstvo, da polno obteženi Su-27 je daleč od svoje aerodinamike, ko je prazen... rakete pod krili močno spremenijo aerodinamičnost.

Su-25 v nizkem letu sestreli vsak novejši zemeljski protiletalski sistem.

poleg tega si ruska vojska praktično ne more privoščiti novenih novih letal.. pa še tisto peščico 30-50 novejših lovcev postrelijo v parih minutah...

dejanrus ::

Ne bom trdil, ampak na tistem posnetku mislim, da ni kobra manever, ampak je, kot tudi piše, break-stand. Za tiste, ki so igrali LockOn bodo vedeli v čem je razlika. Ne trdim pa 100%. Do nedavnega je veljalo na tujih forumih, da nobeno ameriško letalo ni sposobno narditi kobra manevra, razen mogoče F18. Eden od razlogov je tudi to, da je potrebno izklopiti flybywire. Lahko, da se je zadne čase to že spremenilo.

dejanrus ::

Da pa se navezujem na temo, je tudi ameriška vojska precej zmanjšala sredsva za nakup in razvoj raptorja. Nekje na googlu je lepo opisano, kako je potekal razvoj, sam žal nimam časa iskat. Ruska vojska ravno tako razvija nova letala. Npr, Su 47, Mig 1.4, ki so ravno tako stealth, trust vector, itd. Je pa res, da jim gre iz znanih razlogov še počasneje ko američanom. Tudi Kitajci razvijajo novo letalo, predvem za export (j10 mislim da je), ki pa naj bil bil cenena konkurenca dragim zahodnim lovcem - tipično za kitajce.

jype ::

Mondeo> Su-25 v nizkem letu sestreli vsak novejši zemeljski protiletalski sistem.

Ki ga Čečeni nimajo od kje dobit. Iz Afganistana pa so se rusi tako in tako pobrali. Skoraj noben sistem, ki ga nosiš na rami, pa žal ni dovolj učinkovit (igle, strele in stringerji so še za na helikopterje streljat bolj loterija, kot ne).

leinad ::

Ne spoznam se kaj prida na letalstvo, priznam, je pa dejstvo, da kinezeri in rusi skupaj nimajo približno takšnega vojaškega budgeta kot ga imajo ameri. Četudi jih trenutno mogoče kje tehnološko prekašajo, ne pozabit da imajo ameri denar, da ta zaostanek odpravijo.
Kolikor sem kot laik slišal mnogo stavijo na prihajajočega F-35 II Lightning.

Samuel ::


US Military Budget prekaša vse budgete ostalih držav SKUPAJ!

T-h-o-r ::

In? Iraški uporniki jih še vedno s 60let starim orožjem sesuvajo

Samuel ::

ne mešaj tega, ker nima veze s tem.... jebejo se oni s to uporniško ilegalo samo zaradi medijev... njim ni problem zravnat mesto z zemljo.
Pa še to se ne bodo dolgo... v roku 5-15 let bodo praktično na vsa ključna in občutljiva mesta prišli roboti (definitivno prvo na mesto konvojev - robotizirana vozila, potem pa naprej od patruljiranja ulic pa do supporta dejanskih ofenzivnih operacij) .

Število potrebnih vojakov v Iraku se bo razpolovilo oziroma razčetverilo v naslednjih letih).

perci ::

Število potrebnih vojakov v Iraku se bo razpolovilo oziroma razčetverilo v naslednjih letih

Sanja svinja kukuruz. Mogoče si mislil reči, da se bo število potrebnih vojakov v Iraku podvojilo oz. početverilo?

drejc ::

Ma kdo graf kolk % GDPja (ali proračuna) je military spending po državah.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Samuel ::

možno ja, če bo Irak postal 51. zvezna država ZDA...

/sarcazm off

kow ::

Američanom trenutno sicer (vsaj na videz) ne kaže najbolje, vendar so še vedno v ekspanziji. Imajo nove vojaške baze v Iraku in Afghanistanu, pa tudi v Romuniji, če se ne motim. Imajo več kot 10 letanosilk in številne zaveznice po vsem svetu (Japonska, VB, Avstralija, Kanada, Poljska itd.)

Rusija medtem izgublja vpliv nad Ukrajino, Gruzijo. Jst američane še ne bi odpisal.

sumadinac ::

Evo nekaj o inteligenci v ZDA

Žalost

Samuel ::

in?

Vajenc ::

Tisti graf ni presenetljiv. 2003 se je začel napad na Irak, s tem, da se tista v Afganistanu še ni zaključila. Pa Američani so prisotni še kje (JKoreja, Afrika ...). ZDA pa je zapravila samo za vojno v Iraku do sedaj več kot 355 billionov $ (skoraj toliko kot piše na grafu skupaj). Vir

sidd ::

sumadinac: ne mešaj stvari. Je res, da so na splošno američani butasti ko zajle. To je še danes potrdil bratranec, hehe. Tak da če si malo brihten, pa ambiciozen, vrjemi, da boš dobil delo v USA. No, pa zravn morš znat prit :P.
Sicer pa zgleda da je ta zunanji dolg USA velik od oka 0,08% GDP. Mislim da jim ni hudega. Če sem kje mimo vsekal, naj kdo popravi :P
Aja, ko tak radi primerjate vse, usa je še vedno v NATO paktu...tako da če že spoka, potem se nimamo za kaj sekirat, ker nas ne bo več >:D
no idea for signature
signed
I

T-h-o-r ::

jebejo se oni s to uporniško ilegalo samo zaradi medijev... njim ni problem zravnat mesto z zemljo



sej je cel irak skoraj zravnan z zemljo, tudi, če bi bil, upornikov ne bi zlomili

Looooooka ::

jebes letala...
severno korejo jim sred noci nenapovedano na obalo fuknes pa je konc.
mislm da americani niti ene vojne vec niso sposobni brez letal zmagat.
se prav se kar rusi pa kitajci rabjo je kksn hudo EMP k se ga da v luft spuscat al pa kksne hude laserje izumt pa so ga nasrkal americani.
sam v gore gres kjer ne morjo s tanki gazit pa je.

Samuel ::

oh lol... mislim, da bom crknil od smeha :D :D

jan01 ::

Američani imajo že dolgo isto taktiko: bomb back to the stone age
Drugače pa masa in odločnost še vedno pomeni veliko. Itak se američani spravljajo na tehnološko zastarele države, kjer vladajo notranji razkoli in nemotiviranost...
Če bi Iračani bili motivirani kot kako angleži, japonci, nemci, rusi v 2sv in se množično zabarikadirali po mestih, bi morali američani preprosto zravnati mesta skupaj s civilisti-> bad publicity, pa še kake podpornike bi dobili, potem pa je joj...
Američani namenjajo veliko denarja za vojsko: ja itak, saj ga nonstop tiskajo(po nekaterih analizah je dolar realno vreden le še par centov...). Pazite, ko enkrat nemci odvržejo breme preteklosti in spet razširijo krila...
Amerika bo morda propadli, a firme, ki razvijajo(boing, lockhead, in še tisoče drugih) bodo pa enostavno našle za njih bolj ugodnega kupca in te zagotovo ne bodo propadle!

sidd ::

mater kake mate, da je cel Irak zravnan. Daj, Thor, še tv-ja zgleda ne gledaš.
In ne, v Ameriki prej menjajo vlado, pa še kaj, tako da ne bo propadla.

No, irak ima okoli 28 milijonov prebivalcev. Torej, če je le nekaj malega teh upornikov-dečkov z bombami okol bušeka-Jih je ogromno! Ameri majo kolko? okoli 150000 vojakov tamle? Vredno razmislit.

Sicer pa smo že dost off topic!
Sem že reko, če bi spokalo med tavelkimi, mi nebi mirno poleg gledali, ziher ne.
no idea for signature
signed
I

sumadinac ::

ZDA ne amerika, ker amerika ni samo ZDA. ZDA pa niso dobile niti ene vojne po WW2.

ZDA so dobile bitke (ne pa vojne) samo po desetletjih sankcij. Kar jim pa pri nekaterih državah ne uspeva. Niti kot oni pravijo visoka tehnologija, ki je ničvredna (vsaj v vojni ne v miru mogoče). Škoda da več ne najdem linka ko so merili inteligenco ZDA vojakom po vsaki vojni. Bili so pod povprečjem 95% kar je sramota.

Za ZDA in njihovo vojsko samo poglejte koga so sploh porazl v teh 60 letih. In sramoto, ki so si jo naredil na Kubi ko je skor pol milijona vojakov napadlo ducat Kubanskih vojakov SRAMOTA

Samuel ::

uf kake besede..
dragi moj sumadinac... dobile so HLADNO VOJNO

pa še en kup drugih

>>skor pol milijona vojakov napadlo ducat Kubanskih vojakov
tole je pa prej zate SRAMOTA, ker takega kozla pa še nisi ustrelil... pol miljona.. LOOOL... LINK

@LOL ::

očitno sumadinac nima pojma kaj se je dogajalo zadnjih 50 let.
Hehe dragi moj, ZDA so ZLOMILE dobesedno vzhodni blok (malo poglej stanje), to je bila pod pretvezo hladne vojne.... Če pa hypaš na neke poraze v posamičnih operacijah potem pa vedi da se z bitko ne izgubi vojne. Isto bo z Irakom: čez morda 20 let si lahko tam erjetno obetamo dokajšnji mir. Samo čas je potreben. Vojne se ne dobi čez noč.:\
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

kow ::

sumadinac, ne bos verjel, ampak danes kaže, da so zmagali celo v vietnamu. Vietnam bo čez nekaj dni vstopil v WTO.

sumadinac ::

@Mondeo

prosim če poveš vsaj eno vojno, ki so jo dobil brez da je nasprotna stran imela desetletja sankcije ali pa brez sankcij.

Glede hladne vojne nevem kaj so tam ZDA dobile razen več držav z nuklearnim orožjem. Poraz pa sploh ne, ker vojska se je samo preimenovala v vojsko ruske federacije (to zame ni noben poraz vojaški sigurno ne)

@@LOL

Če pa hypaš na neke poraze v posamičnih operacijah potem pa vedi da se z bitko ne izgubi vojne. Isto bo z Irakom: čez morda 20 let si lahko tam erjetno obetamo dokajšnji mir. Samo čas je potreben. Vojne se ne dobi čez noč.


Malo preberi kak sem napisal. Nisem rekel da niso dobil bitke ampak niso dobil nobene vojne. 20 LET do takrat več nobenega Iračana nebo živega v Iraqu. Dej mal poglej koliko ljudi je izgubilo življenje odkar je ZDA vojska v Iraqu.

Da ne pozabim prosim, če mi poveš v čem so ZDA zlomile Sovjetsko zvezo

@kow

sumadinac, ne bos verjel, ampak danes kaže, da so zmagali celo v vietnamu. Vietnam bo čez nekaj dni vstopil v WTO.


Saj ne verjame, ker nisem vedel da je WTO samo od ZDA. Kot je pa meni znano je armada ZDA pobegnila iz Vietnama. Za sabo pa pustila veliko civilnih žrtev.

suntrace1 ::

Danes ZDA, jutri Temna stran Sile :)

@LOL ::

sumandinac: oprosti ampak na vojaške zmage in poraze gledaš na stoipnji enega 10 letnega froca. odrasti poba, pa povej kaj pametnega čez 10 let.
če ne vidiš pomena poraza vzhodnega bloka...:\
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

sidd ::

Še enkrat: Ameri delajo samo stvari, v kateri vidijo dobiček, ali stvari, katere so nujno zlo. Vse, kaj se razlikuje od teh dveh, se ameri ne dotaknejo.
@sumandinac: pa ne ostajaj v času 2 sv.v. Danes so vojne nekaj drugega. Drugač se bojujejo, drugače se zmagajo.
no idea for signature
signed
I

Samuel ::

@sidd: saj po tistem debaklu v Etiopiji tudi nima nobenega smisla

sumadinac ::

@@LOL

ne bom se spustil na tvoj nivo in te žalil nazaj. Po vojni obstajajo samo dve varijante ali si zmagal ali bil poražen.

In December 1989, Gorbachev and George H.W. Bush declared the Cold War officially over at a summit meeting in Malta


tukaj ne vidim da bi bilo katera stran zmagala, ker je bila pač hladna vonjna.

Glede Iraqa ko si napisal, da bo čez 20 let svoboden. To ne vem ker ne znam napovedovati prihodnosti, ker pa ti znaš mi prosim povej še številke ki bodo danes na lotu.

Samuel ::

@LOL te ni prav nič žalil, povedal je samo to kar je res

In kaj je potem za te poraz v vojni? Kako si ga ti predstavljaš?

sidd ::

predstavlja si ga kot nemčijo leta 45.....
no idea for signature
signed
I

Samuel ::

tako nekako ja...

hladna vojna je bila spopad ideologij.. vojna vseh vojn


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj BDP ni odsev realne moči države (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10523481 (21924) Smrekar1
»

Tomcat gre v pokoj (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
869816 (7106) cryptozaver
»

Primerjava Su-27 in F-15 v Obrambi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
655989 (5307) TESKAn

Več podobnih tem