» »

Via epia in xp

Via epia in xp

Stajerc ::

Zadne čase razmišljam o mini ITX računalniku in me zanima kako bi na tem delal windows xp?

http://www.aperio.si/article.aspx?artic...

Zdaj glede na to da je vse integrirano tak ni tak hudo draga plošča res pa je da je po karakteristikah šibka.

In da še je vsaj za 30.000 stroškov da pol to dela.

Pa pustmo ceno zaenkrat kako bi se obnašal OS na taki strojni opremi? Počasi?
Have a nice day.

Gwanaroth ::

Saj bi laufalo.

Z malo tweakanja po registru in izklopom nepotrebnih servisov bi se lahko približal želeni hitrosti.

Zagotovo bi pa kak Linux hitreje tekel.
Lights often keep secret hypnosis..

Stajerc ::

Dolgo mi že diši taka mala škatlica ker reanici na ljubo ta kišta ko jo imam sedaj samo dela hrup in proizvaja toploto in bi mirne volje lahko počivala ko jaz počenjam to kaj delam ravno zdaj... pišem na slo-tech forum recimo.

Linuxi vem ja samo vseeno bi raje še naprej delal na xp-jih pa v word-u pa outlook-u pa ie pa vse kaj sedaj uporabljam...

Najbolj me skrbi da bi se sistem zaganjal zelo dolgo in da bi med delom prihajalo do čakanja se pravi če bi odprl Ie brskal po netu zraven bi delala emule in da bi zagnal word in media player recimo ravno v nekem trenutku in pol da bi vse skupaj stalo pa se čakalo.

Vrjetno bi se ravno to zgodilo z takim šibkim sistemom?
Have a nice day.

Gwanaroth ::

Samo dovolj rama bi moral imet + windows classic temo :)

Z 1 GB rama bi pomojem laufalo normalno. Seveda pa odmisli kak Photoshop, CorelDraw itd..

Bratrancu sem naštimal XPje (sklopljeni nepotrebni servisi, classic tema, izklopljeni vsi vizualni učinki) na 633 MHz Celeronu, 386 MB RAM (SD, 133 MHz), pa mu laufa prav lepo, za kar rabi. Internet prek Wlana, Opera za browsat, NOD antivirus itd..
Lights often keep secret hypnosis..

perci ::

al pa win2k - na počasnejših kištah so opazno hitrejši od xpjev - predvsem pri tistih z malo rama

Brane2 ::

Na hitrejši EPIA plati kaki Win2K delajo mogoče kaki tajnici primerno.

Tudi kak filmček se da odgledat na njej in to je vse. Pozabi na karkoli 3D ali karkoli hitrejšega.

Fora je v tem, da ko sešteješ vse stroške, potem to sploh ni več majhen računalnik.

Zame najhujši udarec je totalno idiotska podpora Linuxu s strani podjetja. Pametnih driverjev za udarni HW v plati ( tisto malo grafičnega pospeševanja) ni in VIA ne daje podatkov o tem javnosti, ki bi rada napisala OS driverje.
Šele nekaj časa nazaj se je v kernelu pojavil driver za CPUjev vdela crypto engine. Driverji za pospeševanej grafične so, ampak bolj kilavo delajo, ker so jih avtorji napisali praktično brez VIAine podpore.

VIA se je nekaj hvalila, da je odprla driverje, kar v praksi še zdaleč ni res. Ja, lahko zaprosiš za source, vendar moraš prej iti skozi fašistično zasliševanje ( kdo si, zakaj to rabiš, koliko plat misliš kupiti itd) in podpisati NDA. No, da jo ti opcijo da ga ne podpišeš, a potem ne boš videli sourcea.

V bistvu je njihov source itak kilav, ker so taki tudi binarni driverji na njihovi podlagi. Rabiš bolj datasheete, ki bi ti odkrito povedali kateri register v čipu počne kaj, pa ti ne dajo niti tega.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows Server 2003 - mnenje ? (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Operacijski sistemi
47030113 (13547) darkolord
»

Microsoft je razmišljal o ukinitvi prodaje Viste (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
15314732 (11082) Ziga Dolhar
»

Windows Vista proti Windows XP (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
17923688 (12099) levaky
»

Windows Starter Edition ne dela na najnovejših procesorjih (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
19812746 (9329) jype
»

Vedno debelejši in neokretnejši linux? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
21912106 (12106) CCfly

Več podobnih tem