» »

Windows Vista proti Windows XP

Windows Vista proti Windows XP

AnandTech - Pred kratkim smo doživeli izid najnovejšega Microsoftovega operacijskega sistema Windows Vista, ki je prinesel kar zanimiv seznam novih zmožnosti. Je pa izid spremljalo veliko kritik na račun strojne požrešnosti in domnevno počasnejšega delovanja sistema.

Ravno zaradi tega so se pri Anantechu odločili preizkusiti Visti ter jo po hitrosti primerjati z XP. Pri tem so še poseben poudarek dali na nove zmožnosti Viste, ki so namenjene pospešitvi sistema, kičijo pa se s krilaticami SuperFetch, ReadyBoost ter še čim.
Končne ugotovitve kažejo, da je Vista vseeno nekoliko počasnejša od Windows XP na večini področij, a pokažejo pa tudi, da razlika niti približno ni tako velika, kot bi jo radi nekateri prikazali. Prav tako se je izkazalo, da zna biti nov operacijski sistem odzivnejši pri zagonu programov, še posebej če mu pomaga spodobna količina pomnilnika.

Veselo branje.

179 komentarjev

«
1
2 3 4

mtosev ::

Mi ni jasno kak je mozno da je novejsi OS pocasnejsi od prejsnjega. :\ :\ :\
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

pviran3 ::

Nič lažjega, si že videl, da bi novejša igra delala hitreje na isti platformi?
Kaj pa ko je xp prišel ven, ali je delal hitreje od 2000?

S časom se bo ulaufal in novejši produkti tako hardware in software bodo zadevo še optimizirali.

kixs ::

Mi ni jasno kak je mozno da je novejsi OS pocasnejsi od prejsnjega.


Tako je ze od nekdaj.

Drugace se pa strinjam z clankom, da ni velike razlike med enim in drugim. Danes so racunalniki tako hitri, da razlike med zelo hitrimi XP-ji in hitro Visto niti ne opazis.

LP

phantom ::

Pri linuxu set redno dogaja, da je novejša verzija hitrejša od starejše (vsaj pri nekaterih distribucijah) :D
~
~
:wq

Izi ::

Mi ni jasno kak je mozno da je novejsi OS pocasnejsi od prejsnjega

Moje izkušnje kažejo, da je to kar praksa.

DOS je bil daleč najhitrejši, zagon OS-a je bil trenuten in programi so "leteli" na par MHz procesorjih :D
Iz DOS-a prešli na Windows 3.0 ali Windows 3.1, kjer se je vse skupaj upočasnilo po mojih občutkih za vsaj 200% in je bil nakup novega računalnika obvezen. Čeprav je bil to še vedno DOS z grafičnim vmesnikom.
Prehod na Windows 95 je spet prinesel precej počasnejši sistem.
Edina izjema je po moje prehod iz Windows 95 na Windows 98, kjer se je za malenkost vse skupaj pospešilo.
Windows 2000 je bil počasnejši od Windows 98 za samo okoli 10%, čeprav je bil to največji prehod pri Microsoftu, kjer smo v bistvi prešli iz starega DOS-a na današnji NT.
Windows XP je tudi za malenkost počasnejši od Windows 2000. Po moje za okoli 10%.
In Vista je spet počasnejša od XP za okoli 10%.

Je pa pri Visti nekaj treba omeniti. Kolikor sem gledal benchmark teste je na enoprocesorskih PC-jih počasnejša za skoraj 20% od XP-jev, medtem ko je na večprocesorskih sistemih razlika že manjša kot 10%.

Po moje je prehod na Visto smiseln samo, če imaš večjedrni procesor.

mtosev ::

Win2000 je bil vredu samo na zacetku se ni dalo nobenih iger igrat. To me je zelo motilo.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

joker16_7 ::

Wista je baje tut pri igrah počasnejša za 20%. Pravijo pa da naj bi v roku parih mesecev to ravno obrnili in da naj bi čeh nekaj mesecev bila prav Wista tista, ki bo za 20% hitrejša in bo imela več FPS-jev v igrah. Tako da ko se bo to tudi res naredlo bom pa naložo novo zverinco, ker trenutno se mi ne splača nalagat tako požrešno stvar za nekaj neuporabnih novosti. >:D
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

Zgodovina sprememb…

MitjaP ::

Hecno. V mojem svetu, to je Mac OS X svetu, je ravno obratno: vsaka kasnejša verzija Mac OS X teče na isti strojni opremi hitreje, kot je prejšnja. Sramota za Microsoft.

Mavrik ::

V bistvu je odvisno od grafične kartice. Na ATijevih karticah razlika več ni tako očitna, medtem ko se še vedno slišijo z vseh stranih kritike o nVidia driverjih.
The truth is rarely pure and never simple.

krneki0001 ::

Probaj inštalirat winNT4.0 na sedanjo mašino pa jih zaženi. Tok hitrega štarta sistema že dolgo najbrž nisi videl.

Matek ::

Ok, tudi sam sem Mac OS X user, ampak se ne bi strinjal s tistimi, ki pravijo, da recimo nova verzija linuxa ali pa mac os xa tece hitreje od stare na istem hardwaru. Primerjava tukaj ni na mestu, bolj smiselno bi bilo primerjati s prehodom Mac OS 9 -> X oz recimo prehod na novo verzijo KDEja. Stvar je pac strojno bolj zahtevna in zato tece pocasneje, zdaj ce s featurji to upravici, je druga stvar...
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Matrin ::

Če sistem ne bi delal počasneje, bi se lahko vprašali kaj je MS delo pet let. Itak da če ma več stvari, bolšo grafiko,... da laufa počasneje.Zdaj če pa to dela z le malo razliko, pol je pa to pohvalno.

Cokolesnik ::

Finance - članek

Operacijski sistem Windows Vista, ki so ga slovesno predstavili javnosti zadnji dan januarja, naj le ne bi bil tako brezhiben, kot se je sprva domnevalo


Le nekoliko dni potem, ko je bil Microsoftov novi operacijski sistem Windows Vista lansiran na trg, so že zaznali vdore računalniških hekerjev v sistem, poroča hrvaški Večernji list. Na Microsoftu že sestavljajo bolj zanesljiv obrambni sistem za boljšo zaščito, ki bo odpravil odkrite napake.

Bloger uspel neovirano priti v sistemsko okolje preko zvočnega mikrofona

Na eno izmed napak je opozoril bloger George Ou, ki je odprl razpravo, kako naj bi bilo mogoče vdreti v sistem s pomočjo govora. Na Microsoftu ocenjujejo, da škoda zaradi omenjene napake ne bo velika. Microsoft priporoča uporabnikom, ki se želijo zaščititi pred vdorom hekerjev v svoj sistem, naj izključijo mikrofon ali pa sistem za prepoznavanje govora in da izključijo program Windows Media Player, če zaznajo možnost sumljivega programa v območju nahajanja Medie. Takšen program bi lahko prepoznali tako, da bi tuj program poskušal spreminjati administratorjeve ukaze v Media Playerju.



Kako se bo varnost Viste odvijala v prvih tednih/mesecih uporabe, bomo seveda z zanimanjem spremljali. Šef revije Monitor je na TV izjavil, da Vista ne bo (tudi varnostno) nared do SP1. V reviji v članku (februar 2007) pravi tudi o tem, da mu gredo na živce nekatere poporodne težave - Remote Desktop se mu bojda odpira tja do 30 sekund, Outlook 2007 mu nonstop praska po disku, ima težave z gonilniki od Nvidia (končni) in ATI (beta).
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

joebanana ::

Če še nisi ugotovil je novi Mac OS X zgrajen na Unix operacijskem sistemu. Verjetno je razlog pohitritve ravno tu. Sicer pa vsaka dodatna kompleksnost zmanjša odzivnost OS-ja razn če je vse drugo dramastično bolj optimizeran kot prejšnja verzija, kar pa ne verjamem. Zato se ni za čuditi, če je simple ta najhitrejše :D

Zgodovina sprememb…

Witboy ::

am.. OSX je od nekdaj bi zgrajen na BSD coreu prirejenemu pac njihovim potrebam. In tko bo po moje se nekaj casa :)

opeter ::

Že, že, ampak nekje sem bral, da bodo Mach microkernel popolnoma izpustili, oz. odstranili iz OSX-a.

Kaj pa ko je xp prišel ven, ali je delal hitreje od 2000?

Mogoče sam OS je bil (je) nekoliko počasnejši na istem hadrware-u, je pa Winxp dosti hitrejša pri zagonu (boot).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

thezerox ::

Meni kot uporabniku linuxa se zdi vista kar fajn, kolikor sem pač videl na screenshotih. Ne vem pa, kako deluje v praksi, še nisem preizkusil. Glede hitrosti: pri windowsu je to popolnoma normalno, da vsaka naslednja verzija zahteva boljšo opremo, že od nekdaj je tako. Sicer pa kako naj služijo proizvajalci hardwarea...

glede hitrosti linuxa: pri linuxu je trend obraten, novejša verzija je hitrejša.

vendar pa novosti kot so beryl eye candy finte seveda zahtevajo boljšo opremo, ker ne gre za "kasnejše verzije", ampak kot že rečeno gre za novosti.

Looooooka ::

network kodo na visti...vsaj na 64bitni verziji so zajebal po celem spisku.
tok enga govora o tem kaj programi ne bojo smel delat...in pol ti cist vsak bittorrent program zjebe konekcijo in mors restartat network service.
to bo pomojem najvecji service pack ever...ko pride vn =)

trnvpeti ::

sem probal visto
bolj fancy
pa bolj pocasna
kaksni remote, pa filmi, to je veliko bolj pocasno
pakr nekaj bugov
se eno leto,leto pa pol, en ali dva SP, pa bojo na ravni od XP
na zalost :(

Calligula ::

Redko se zgodi, da je velik prehod na novo generacijo nekega izdelka tako bledo argumentiran.

DX10, tisti dve tehnologiji za optimiranje swapanja in izrabo USB pomnilniških ključev za swap, ki so nekako bistvo, bi lahko izdali tudi kot samo upgrade patch za XPje.

Vse ostalo vkljucno z izgledom je marginalno. Ze 2 leti imam XPje z izgledom Viste (Brico pack) in zaenkrat tudi slucajno ne vidim zakaj bi upgradal saj razen tega, da bi mi veliko uporabnih programov ne bi delalo in tisti ki bi, bi delali pocasneje,..

Skratka zgleda, da je zaenkrat vse le v marketingu. Se pa spomnem kako so za Visto obljubljali, da bo neprebojna, da patchi sploh potrebni ne bodo,.. je pa samo bloated do konca in se opuscali so koristne stvari ala native GL support,..

Skratka meni se zdi celo korak nazaj. Ne stekam. 5 let in milijarde USD za to!?!

Res bi rad videl, da bi pocasi dobil kako easy install verzijo Linuxa z XGLjem (nebi se rad ucil compilat in vse to ampak samo uporabljal kot winse). Bi bilo precej manj pozresno in bolj impresivno.

darkolord ::

To, da novejše verzije drugih OSjev delajo na istem hardveru hitrejše, je dokaz edino za to, da so od začetka bili slabo narejeni in jih potem krpajo

thezerox ::

darkolord: nisem programer, tako da je možno, da imaš prav...jih pa vsaj pokrpajo :)

Jux ::

LOL darko, ti mene vedno iz srca nasmeješ. A misliš, da je pa vista že v štartu tako dobro napisana da se je nebi dalo izboljšat? Konec koncev, na visto glej kot par dodatkov za winxp, ker osnovo si še vedno delita. Se ti ne zdi da bi lahko tako kot pri macOS pač izboljšali osnovo?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Calligula ::

Darko, glede na prakticno neobstojece izboljsave in vecjo pogoltnost gre tu kvecjemu za slabse programiranje.
V teh 5 letih bi morala Vista sekat. Sploh glede na to, da so si vse to kar so naredili lahko ze prej sproti ogledovali pri Linuxu in OSXu ipd..

Pa vprasanje koliko bo sele sranja z DRMjem in vso to navlako.

trnvpeti ::

sej niso slabo programirali
da so tolk casa programirali...
verjetno kako skriti kaj, pa kako konkurenco omejiti ipd
:)
ce sem lahko malo zleht hehe

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: trnvpeti ()

Mr.B ::

Na XP-je si namestite eno lepo temo, z zvoki, slikami, animacijami, pa pojdite ponovno testirati. Me zanima kakšni bodo rezultati.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

Luka Percic ::

Vista nerabi nobenega sp1 da postane fajn sistem, saj jee le nadgrajen win 2003.
Sistem sicer je malce počasnejši, ampak jaz z njim delam hitreje.
Kar mi je najbolj pomembno.

Na xp-je pa negrem več.
Zakaj?

A se spomnite v xp-jih kako je sistem zaštopal ko smo iskali po mrežnih skupinah?
No, nič več. Ali pa sploh iskanje po mrežnih skupinah. Nič več- vista ti lepo izpiše vse mašine na mreži, neglede na mrežno skupino. Pa še router ti doda zraven pa adress za ga poštimat.

Vmesnik deluje hitreje, saj je pospešen.
Search je nadmočen.
V bistvi je končno uporaben. Trenuten.

Alt tab deluje vedno, ne kot prej, ko kakšnih iger nisi mogu minimizirat, alpa so ti pokvarla namizje.
Pa okno-tab je še bolj uporaben.

Fajn mali uporabni programčki (kopija iLife) ki so fajn- majhni pa uporabni.
Mapa Users.
Pa navidezne mape v njej.
Fajn uporabno.

Uporabni so tudi tej centri;
Mobility center
Network and Sharing center
Sync center
Back up and restore center
...

Pač v teh centrih maš dostop do praktično vseh nastavitev kar se določene teme tiče.
Fajn.

Kenpachi ::

Eh... Kdaj boste spoznali, da Vista nima niti prdeca skupnega z XPji?

Skupnega z prejšnjimi verzijami windowsi ima le hypan 2003 kernel. Drugega prav nič ne. Pa še tega bo zamenjal v SP1 kernel 2007.

EDIT: Me je Luka prehitel z omembo 2003jke. Soz.
Zaraki Kenpachi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kenpachi ()

Calligula ::

No saj to je nesmiselno. Nic nima skupnega pa so vseeno spet XPji z novo temo nastali.
To je cudno.
Pa se vedno je potreben bios in nasploh ni ostalo nic od vsega hypa izpred nekaj let.
Se eni XPji. Vse to kar je zgoraj nekdo opisal kot izboljsave bi lahko dali v SP3.

PlayTheGame ::

To, da je Vista počasnejša za tistih 10%, je bilo za pričakovat. Ampak to, da po petih letih kreiranja, vloženega denarja in nenazadnje izkušenj z XP-ji in njihovim krpanjem varnostnih lukenj in drugih bugov,... da po vsem tem Vista ne dela tako kot bi mogla delat, to je pa za M$ milorečeno sramota. :\
Asus P8Z77-V Pro|i5-3570K|16GB DDR3 1600|Gigabyte G1 1060 GTX 6Gb
SSD Samsung 860evo 500Gb & 850evo 500Gb|4TB HDD|EVGA G3 750W

Kenpachi ::

@calligula:
Mi je žal, če pač nisi sposoben videti razlik med obema.
Zaraki Kenpachi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kenpachi ()

trnvpeti ::

razlika je se kako vidna :)
pa cuti se tudi fejst hehe
v negativno smer na zalost
kar je nekdo napisal glede feature
search: boljsi v macu
iskanje po reznih diskih nekako ne gre(lahko pa kdo napise kako se to naredi)
remote dekstop na 2003srv dela obupno pocasi(pardon, povezava dela pocasi)
verjetno kaj velikooooo vec preverja
navidezne mape: dej razlozi kje je to uporabno
jaz bi imel, da lahko zmountam mrezni disk v en direktorij ? je to mozno?
predvajanje filmov mi je sesul visto, to v prvi uri delovanja ko sem se vsedel ?!?!
na 1Gb rama deluje pocasneje, z vec se nisem probal
za oracle je veliko manj prostora, deluje oracle na isti masini pocasneje kot na xp ?!
v glavnem vse uporabne stvari so mi delovale pocasneje
sploh ni nobenih prednosti, vsaj zame ne
ok, bolj fensi zgleda
backup pa restore, oracla ze ni znal nazaj postavit
za sam backup restore na samih windowsih pa se ne rabi, ker nihce nima golega sistema
sync center, mi tudi ni znal par stvari narediti
se naprej bom uporabljal kaksen CVS

Tr0n ::

Nauci se pisat v stavkih nüb. :\

ferjan ::

Offtopic:
hehe vidm da gostuješ pri Bluehostu. Jest ga ravno v teh dneh zapuščam zarad 190ms pinga. A poznaš kkšno dobro alternativo?

več tuki:
http://www.slo-tech.com/script/forum/izpisitemo.php?threadID=251991&mesto=konec

Kenpachi ::

@trn:
Ti bi laufal oracle na desktopu? Ne me smejat.
Zaraki Kenpachi.

trnvpeti ::

zakaj pa ne na desktopu?
namen za razvijat, probat
server pac ne bo laufal kot server .)
zdaj kaj vec jasno? :)

darkolord ::

Navadni uporabniki itak ne vidijo, kaj se v ozadju skriva... In jih niti ne zanima. Tako kot bodoči lastnik spletne strani dobi design v .psd obliki in pričakuje, da bo programer to v 5 minutah pretvoril v internetno trgovino ("sej vidim da je že vse narjeno"). Itak da vidijo samo vmesnik (kar pa je 2 urci dela v photoshopu, ane)

Na vprašanje, kaj bi pa novega pričakovali/radi imeli v novi verziji, pa nekako ne znajo odgovorit (mogoče zgolj kakšne malenkosti, ki posameznika motijo). Po eni strani pričakujejo (jasno!), da bo prav vse delalo tako kot je delalo prej, po drugi strani pa pričakujejo nekaj temeljito drugačnega. KAJ?

Tisti, ki pravi, da bi lahko to bil XP SP3, nej rajši pove, kaj imata XP in Vista tako skupnega? Torej, kaj v Visti je bolj podobno XP kot je na primer XP podoben 2000?


trnvpeti: POVEDI, STAVKI!!!

Zgodovina sprememb…

Kenpachi ::

@trn:
Zato, ker je oracle Enterprise rešitev in to ne ravno zelo poceni. Prav tako požrešna za popizdit že na XPjih, kaj komaj na Visti. Tako, da se nimaš prav nobene podlage se pritoževat, da kako ti počasi dela na Visti z 1GB rama. Smeha polna skleda, bi se reklo temu.
Zaraki Kenpachi.

trnvpeti ::

isti oracle na XP prav lepo deluje
ti bo pa vsak uporabnik kaksen program nastel, ki ga bo dal gor
pa bojo vsi pocasneje delovali
pac eni razlogi, zakaj ne bi sel na visto, proti kozmeticnim razlogom, ki jih nekateri navajate
ok, sej ce nic pametnega ne delas na rac. je res bolj fensi z visto
tukaj glas za visto
pa se pol za to, da res hitreje deluje iskanje, je pa se dalec od mac-a recimo(tukaj bi se lahko bolj potrudili)
red: kje pa das se ti kaksen glas?

poweroff ::

LukaVeliki: A se spomnite v xp-jih kako je sistem zaštopal ko smo iskali po mrežnih skupinah?
No, nič več. Ali pa sploh iskanje po mrežnih skupinah. Nič več- vista ti lepo izpiše vse mašine na mreži, neglede na mrežno skupino. Pa še router ti doda zraven pa adress za ga poštimat.


LOL. Zakaj LOL? Zato, ker je mene to tudi motilo in sem si pač mislil, da tako pač mora biti. Dokler nisem prišel na Linux in se seznanil s Sambo.
sudo poweroff

Kenpachi ::

Povsod ji dam glas.

Sploh ne gre za šminko. Gre za stabilnost (ločen grafični API od sistemskega), urejenost (funkcije so končno intuitivno tam, kjer morajo biti), hitrost (indexing, supercache), prijaznost/udobnost (nisi ovčka, ki samo faše send/don't send), končno cachiranje celotnega rama in dodeljevanje naslovov aplikacijam po pogostosti uporabe, odzivnost pri velikem disk loadu, in še in še.

Edino, kar imam za napizdit MS je to, da so onemogočili nativno podporo openGL knjižnicam, ki sedaj tečejo izključno le v emulaciji. Bes jih plentaj za to.

Nasploh mi je vedno bil ljubši kernel 2003 kot pa 2000. Zanimivo bo šele, ko pride 2007.
Zaraki Kenpachi.

trnvpeti ::

povsod?
pri hitrosti ze ne mores dati :)
stabilnost tudi ne
v prvi uri sem to ugotovil, tudi ostali
caching das prednost,pa dodeljevanje rama aplikacijam?
pol bi moralo hitreje delati
pa manj rama porabit ipd...
pa si spet samo pri sminki ostal
vsaj kaksno varnost bi omenil hehe
pa da bo manj lukenj
pa hitrejsi patchi
to si pozabil , ali prevec fascioniran z sminko :)

OldSkul ::

Jst viste še nekaj časa ne bom inštaliral. XP zadostuje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OldSkul ()

trnvpeti ::

pa sprobaj malo, mogoce ti bo celo vsec
skodi nic ne :)

OldSkul ::

Bo treba najprej zamenjat procesor-iz amd 3000 v coreduo in 2gb rama. To predvidevam v marcu, pol pa bomo namestili visto, če bojo driverji porihtani.

M-XXXX ::

Sam sem šel na Visto in tudi mislim na njej ostati- razen če se bo nevem kaj zgodilo!

Kenpachi ::

Daj, trn, ne smeši se. Kdo so "oni", ki so tudi kot ti izkusili "nestabilnost"?

Kaj veš, kaj je caching? Najbrž veš, glede na to, da praviš, da bi moralo "manj rama porabit" :\ .

Varnost je tudi pošlihtana. Ni več remote executive skript, Update ne temelji več na ActiveX komponentah (končno so del Xpjevske preteklosti). .NET integracija itd.

omg
ampak to je le šminka
ane :))
jaz nimam pojma seveda
hehe hehe

Yes? :|

1x neki media player crashne, format, jok in stok, kako je vse nestabilno. Dobro ti to utemeljuješ stabilnost, ni kaj.
Zaraki Kenpachi.

Fallen ::

Jaz niti XP-jev ne uporabljam, kaj šele da bi šel na visto.
2000-ka rula 8-)

trnvpeti ::

vec cachinga -> hitreje mora delat
boljse dodeljevanje rama aplikacija -> mora hitreje delovati
nestabilnost -> nobena aplikacija ne more sesuti kernela winsev ?
recimo kaj si sprobal, primerjal xp:vista?
kako se ti konkretno pozna na varnosti v visti ? lahko kaksen primer navedes
.net integracija: kako je to spremenjeno napram xp?
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HTPC ohišja

Oddelek: Zvok in slika
384719 (3488) oolh
»

Dell XPS 410

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
53167 (2842) BoLhCa
»

Vpogled v Xbox 360

Oddelek: Novice / Konzole
265427 (4105) OwcA
»

Primerjava Dooma 3 - Windows vs. Linux

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
213112 (3112) Malinovc
»

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Oddelek: Novice / Procesorji
332997 (2997) Mr.B

Več podobnih tem