» »

Windows Vista proti Windows XP

1
2
3 4

Cokolesnik ::

Mnogim uporabnikom, ki nimajo mlinčkov s "podvojenimi" procesorji, 2 Gb "napolitankami" in grafičnimi karticami tipa 256 Mb ali več svetujem, da izklopite vse grafične učinke, aktivirate temo "Windows Classic" in ni vrag, da tudi iz Viste iztržite več hitrosti kot po defaultu. Ob tem boste ohranili vse prednosti novega OS (jedro, večjo varnost ipd.). Če od računalnika in Viste pričakujete učinkovitega novega "pomočnika", ki bo stvari ponudil v čimkrajšem času, potem je to to.

Imam prenosnik: Pentium 4 M 1,5 GHz, 1 Gb RAM in Ati Radeon 7500 z 32 Mb spomina.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

ALTbla ::

meni je sicer na 1.6 duel core 2 z 1gb rama in 256mb x1600 delala fino, mi jo je pa uspelo totalno sesut z delanjem nicesar, gledal filme, msnjal in po netu brsku, crashnla totalno, se je obesala ko se je nekje do 3/4 nalozla.. :\ toliko o boljsi varnosti in ucinkovitosti..

izgleda ze lepo, ima nekaj uporabnih in boljsih funkcij, spili delajo pocasneje, dosti programov NE dela spljoh v visti, bolj pozresna z rami, tisti usb/cardreader superduper catch ni naredil prav nic opazne razlike pri uporabi.. zaenkrat je zame to le win xp v novi sminki, kaj drugega uporabnik tudi ne vidi, zanesljivost je pri meni zaenkrat se slabsa.. aja, pa tudi zacne znatno manj odzivno delovati po vec dnevni uporabi brez reboota..

jst se tudi pridrzujem mnenja, da kaj hudica je MS packal 5 let in vrgel toliko denarja.. s te plati je polomija za moje pojme..

krneki0001 ::

Ali bo vista delala na 2x xeon 550MHz in 2Gb rama pa gerorce 440MX z 64Mb rama?
Win2003 namreč deluje prefektno in tok zadovoljivo hitro, da je kar veselje.

sgdjkdlsugi4 ::

ce zelis malo vec veselja , pluni neki drobiz za dx9 kartico ... sem mel sam gf4, pa je aero dosti bolj prebavljiv

barbarpapa1 ::

Večer....

Sem že enkrat v drugem threadu napisal, bom pa še tu...

Sem čisto navaden uporabnik, ki ga ne zanima, ali je GUI ločen od kernela, ali ne, kot tudi miljavžent ostalih jajc. Ker pa sem življensko osdvisen od tega, kako mi računalnik dela, se pred prehodom na novo verzijo bilokatere programske opreme poskušam na čim manj boleč način prepričati, ali je vredno reskirati prehod nanjo. Ker svoj kruh služim predvsem s 3D CAD-om (Pro/Engineer in Unigraphics NX), sem se potrudil poiskati, kako učinkovito je delo z omenjenimi programi pod Visto. Na Tom's hardvare sem našel naslednje:

Vista vs XP Open GL applications 1

in

Vista vs XP Open GL applications 2

kar je iztrgano iz naslednjega prispevka:

Tom's hardvare: Vista vs XP

Rezultati so katastrofalni, celo za SolidWorks, ki se hvali, da je prvi Vista certificiran kos CAD programske opreme. Očitno je MS pozabil, da so praktično vsi tovrstni programski paketi odvisni od podpore Open GL knjižnicam. Nobena dodatna varnost, lepota, eleganca, zanesljivost itd... v tem trenutku ne odtehta tako zmanjšanje učinkovitosti na omenjenem področju. Torej, dokler MS, proizvajalci grafičnih kartic (driverjev), CAD programov ali kdorkoli drug ne porihtajo tega kiksa, tako dolgo uporaba Viste za te namene ni upravičena. Iz preventivnih razlogov smo v naši firmi že zahtevali, da mora naš dobavitelj delovnih postaj zadve še naprej opremljati z XP-ji.

Toliko z moje strani...

LP

Jože

opeter ::

Kaj v XP-jih so črtali podporo za OpenGL? Kako je to mogoče?
Ali pa mislijo, da bodo 3D oblikovalci, CAD/CAM/CAE, arhitekti in drugi, ki se ukvarjajo s tovrstno dejavnostjo prezli "problemček" in čakali da vsi proizvajalci programov izdajo DX verzijo svojih produktov???
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Luka Percic ::

Medija player mi v visti še ni krešnu. Pa ga uporabljam že 2 meseca (sync, filmi, muzika).
Kar se pa tiče grafike ni zahtevna- tudi na najcenejši dx9 grafi (intelgma950) stvar deluje popolnoma tekoče.

matter ::

Glede OpenGl tudi meni ni jasno zakaj se morajo igrat s potrošniki.

Sicer pa je Vista bolj produktivna za day to day work.

Pa primerjava je Winxp - Vista, zato me ne zanima kakšen search itd. ima macosx.

Jaz gledam z vidika Win uporabnika, ki bi prešel iz XP na Visto.

Meni je všeč OS, ki pa še rabi čas da dozori. Tako kot je XP rabil svoje SPje, bo enako veljalo za Visto. Ampak mene to ne bo ustavilo, da ga ne bi uporabljal že sedaj. Škoda je le da pacajo 5 let, obljuljajo winfs itd. potem pa glavne adute pustijo za SP (ki pa je k sreči brezplačen).
Grem basket pa bom neloke metal

Pesimist ::

Vista rox meni dela hitreje pa basta :D . Programi so bold odzivni kaj ces vec. Ce se loada 10 sekund dalje who cares sej ne restartam vsakih 10minut, 1 uro, 10 ur, 24 ur, 7 dni so who gives a shit. Igre mah kolko se probal dela prakticno istohitro tisto kar sem probal. Network z bittorentom bol odzivni yuhuhu. Draga ko svinja damn lets go back to win 95.

vasquez ::

Jaz bi vsakega microsoftovega programerja najprej poslal programirat mikrokontrolerje (take z 1k rom-a in 16 bytov ram-a). Ker potem bi bil njihov SW čisto nekaj drugega...

Luka Percic ::

tako kot je XP rabil svoje SPje, bo enako veljalo za Visto.

Se ne strinjam.
Ni to kot prehod iz 98 na xp.
XP je bil že funkcionalno dopolnjen, potem pa še pohitren (jedro win2003), vista je pa samo en korak dlje.
Vzemite visto kot en malo večji sp na 2003.
Torej sistem je out of the box stabilen in fajn.
Vsi ki imate winxp in dovolj močno mašino, nimate razloga za "neprehod".

Zgodovina sprememb…

krneki0001 ::

maddog, ne ukvarjam se z izgledom windowsov, tko da mi bo classic look v visti čisto dovolj, sprašujem pa, če bo vista na procesorjih delala - 2X xeon 550MHz in 2Gb rama?

Kenpachi ::

"vec cachinga -> hitreje mora delat
boljse dodeljevanje rama aplikacija -> mora hitreje delovati"
Hitreje deluje == bolj odzivna. Yes? Yes.

"nestabilnost -> nobena aplikacija ne more sesuti kernela winsev?"
A tebi ga je uspelo sesuti? Dej, humour me - kaj si ti predstavljaš kot sesutje kernela? Rad bi se malce nasmejal. Please.

"recimo kaj si sprobal, primerjal xp:vista?"
Daj v XPjih 2x kopirat xxGB fajl in zraven zagnati kakršenkoli program. Vista zmaga, ker se program zažene normalno kot v cold startu - torej hitra interoperabilnost. Velika hiba XPjev. No, ena od stvari, jih je kar nekaj še, ampak se mi ne da razlagat, glede na to, da se tebi niti ne da karkoli napisat v vsaj čitljivi obliki... Sploh pa je treba dojeti, da Viste sploh ni potrebno primerjati z XPji, ker niso ista stvar. Tega še zmeraj nekateri ne razumete...

"kako se ti konkretno pozna na varnosti v visti ? lahko kaksen primer navedes"
Kot sem že rekel, v Visti ni več remote code executiona, kar pomeni, da je možnost fasanja trojancev in vsakršnih podobnih zlih kod zelo omejeno. Tukaj je vse le na uporabniku. Ker pa je tu tudi UAC, ki uporabnika opozarja o posegih v sistem, vidim tukaj veliki varnostni surplus.

".net integracija: kako je to spremenjeno napram xp?"
Byebye ActiveX kontrolam, ki so same bile že potencialna nevarnost :) (glej remote code execution) Z XPji nisi dobil .net frameworka samega po sebi, ampak si ga moral naknadno instalirat, pa še to kot omejen runtime environment. (Nekaj takega kot je JRE)

No, sej... Itak boš zdej spet izpljunil par vrstic svakakve (ne)vsebine, a sej... Meni se fučka, glede na to, da sem zadovoljen z Visto in kot zgleda sem eden redkih, ki ve, kaj je dobil z njo. Ostali vidite v njej XP z šminko. OK, kaj naj rečem. Sej tudi ferrari je samo fičo s predelano karoserijo, ane?


Seveda pa dodatna krila dobi z nativno dx10 kartico, kar se tiče iger. Malce tečno je, da že dx 9.0c aplikacije tečejo v emulacijskem načinu, a vendarle bolje kot pa openGL (res ne vem, kako se bodo izvlekli iz tega... ogromno ljudi je jeznih zaradi nenativne podpore).

Sploh pa, zanimivo bo, ko pride kernel 2007 - vsaka optimizacija bo dobrodošla.
Zaraki Kenpachi.

krneki0001 ::

fantje ne se smejat, ampak zdele sm si zdl-jal visto iz msdnaa in jo probal inštalirat na svojo mašino. Vse lepo in prav dokler mi ni napisalo, da ne more inštalirat viste na mojo mašino, ker nima driverjev za scsi 2940U2W - scsi ultra2 kartico.

Pa to ni res, že winme so imeli ta driver serijsko, da o winNT4.0 ne govorimo, vista pa ne prepozna tega kontrolerja in diska.

snow ::

>Jaz bi vsakega microsoftovega programerja najprej poslal programirat mikrokontrolerje (take z 1k rom-a in 16 bytov ram-a). Ker potem bi bil njihov SW čisto nekaj drugega...

Se nebi mogel strinjati bolj.

Problem je, ko gredo programerji delat operacijski sistem z mislijo "saj zdej je pa hardware močnejši, ne rabim tolk optimizirat", namesto "kako bi naredil tole še boljše, še bolj optimalno".

Pa razni programski jeziki, ki se interpretirajo... NE!
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

krneki0001 ::

Popravek.Vista dela čist normalno s scsi adaptec 2940U2W - samo driverje je treba iz leta 2000 za windows 2000 naložit in zadeva se zalaufa čist normalno ter se začne inštalirat. Do sem sem prišel, naprej bomo pa vidl.

Ampak očitno se da čist normalno driverje od XP-jev, 2003 in 2000 uporavljat - vsaj za 32 bitne sisteme.

Zgodovina sprememb…

dejanslo ::

offt:

vista ma windows classic temo? pa windows classic meni? pa kdaj bo slovenska?
There`s More Than One Way To Do It

ank ::

Je darkolord lepo napisal, da navaden uporabnik sploh ne bo opazil neke razlike. Razen tega, da so zdaj vsebine v contorol panelu razmetatane na miljavžent podmenijev. Tak da rabiš pol ure da sploh najdeš kaj. Pa na splošno je celotni vmesnik zakompliciran do amena glede na XP-je. Je pa pohvalno, da se trudijo glede varnosti. Še celo preveč. Kaj res ne morejo narediti nekaj takega kot v linuxu, da se su-jaš v root pa narediš kaj maš za naredit ne pa da te motijo z miljavžnt opozorili? In pa na starejšem hardwaru ni šanse, da bi to hitreje laufalo kot pa XP. Tako kot je pri microsoftu že navada. Tak da tisti, ki pišete kako vam vista hitreje laufa ali imate novejše mašine ali pa se vam to samo zdi. Pač tisti efekt novo je potem sigurno mora iti hitreje. Meni na AMD athlon 2400 in 768 MB rama XP-ji dosti hitreje tečejo.

epona ::

Nisem je (viste) sprobal. Verjetno je še nekaj časa ne bom. Laufam linux. Mi omogoča vse kar rabim. Za občasne igričarske izpade mam pa nekje xp-je nalozene.

Vista je šele vn pršla in, kokr je nekdo že napisal, mora še dozoret. Kak SP pa bo.

Komur je všeč pa si jo lahko privošči, naj jo ima pa uporablja. Komur ni al si je pa ne more privoščit bo pač uporabljal XP-je, Linux, 2000, NT, ....

Problem je samo v tem da je nebi smeli vsiljevat nikomur tko kot so z windowsi to nekaj časa počeli (vsaj za prenosnike je to dolgo veljalo).

Počakmo da vista preraste pleničke, da čez otroštvo pa puberteto in dozori v zrel OS (čeprav bi to lahko, po toliko časa kot so ga vanjo vložil, že bla).

Pustmo se presenetit.

Tud jaz jo bom verjetno slej ko prej sprobal.
Thomas - ovca transhumanizma.

Poldi112 ::

>Sploh pa je treba dojeti, da Viste sploh ni potrebno primerjati z XPji, ker niso ista stvar.
Oboje je OS in nekako če pričakuješ da bodo XP zamenjali za Visto je primerjava zelo na mestu.

>Dej, humour me - kaj si ti predstavljaš kot sesutje kernela? Rad bi se malce nasmejal. Please.
Ne vem če te prav razumem, ampak ali mogoče namiguješ, da bsod ne obstaja več?

>Glede OpenGl tudi meni ni jasno zakaj se morajo igrat s potrošniki.
Ne igrajo se s potrošniki, igrajo se s konkurenco, po potrošniku samo gazijo da pridejo do svojega cilja. To je tipična taktika, ki jo ubirajo na vseh področjih - priklenejo te na svojo platformo. V tem primeru predvidevam da je ideja ta, da bi prisilili proizvajalce CAD programja, da preidejo na directx, kar efektivno pomeni na wintel only platformo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Morfejus1 ::

Kolk spomina je sploh potrebnega za normalno delovanje Viste?

dëych ::

1Gb ali več.:\

ShowDown ::

Ko sem videl screenshot, sem mislil: 'O glej, linux...':))

Ziga Dolhar ::

V zadnjih dveh mesecih uporabe Viste sem ugotovil, da mi ta OS tako zelo olajša in pohitri uporabo računalnika (za koristna in nujna opravila), da se mi tistih 250 dolarjev, kolikor načrtujem odštet za nadgradnjo, zdi malenkost.

(Zvenim si kot reklama za kozmodisk, ja :P)
https://dolhar.si/

BigWhale ::

Microsoft se dejansko hvali, da so 'GUI vzeli ven iz kernela'?

Cesa vsega ne dozivis, se malo pa se bo 'Ford' zacel hvaliti, da so letos zaceli delati avtomobile, ki imajo namesto parnega kotla motor z notranjim izgorevanjem...

Vista, je, kljub nekaj spremembam se vedno precejsnje razocaranje. Jaz sem se je v bistvu veselil, ker sem verjel v to, da bo MS resnicno naredil revolucijo. Tako so obljubljali.

Morfejus1 ::

"Ko sem videl screenshot, sem mislil: 'O glej, linux..."

Veliko bolj kot na Linux spominja na Mac OS.

Morfejus1 ::

"1Gb ali več."

Kolk spomina dejansko rabi sam OS?

sgdjkdlsugi4 ::

tolko kolko ga mas na raspolago

Cokolesnik ::

V Windows Update sem med "priporočenimi" posodobitvami našel številne jezike - torej jezikovno prilagojene uporabniške vmesnike.

Pričakujete tudi slovenski jezik kot popravek? Nekje sem v zvezi s tem zasledil, da kupci angleške Viste ne bodo mogli presedlati na slovensko različico, temveč počakati do njenega izida.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

BigWhale: to ni nič proti temu, s čimer se Apple hvali.

bradek ::

Meni pokuri priblizno 560 MB takoj ko se zboota in s sveze odprtim Firefoxom, na sistemu z 2GB rama, vklopljenim Aerotom in vsemi indexing* zadevami.

M-XXXX ::

Meni z nasnetimi programi, slide barom, gadgeti in vsem vklopljenem mi kuri 600-650mb!

Edit: Zakaj mi pri moji grafi X1950 XT zazna frekvence 500/600 namesto 625/900? Tudi v igrah dela slabše, v 3dmarku05 pa dobim samo 10k točk namesto 14k? Problemi z driverji?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M-XXXX ()

Tr0n ::

Vecina od tega je caching.

Mavrik ::

Meni pokuri ves gigabajt ko stoji samo na namizju.

Seveda je večino tega precacha ki ga takoj lahko ven fukne.

(napisano kurzivno, da boste lahko nakladali kako zelo Vista ram troši)
The truth is rarely pure and never simple.

korenje_ver2 ::

mene pa zanima, ce bo velik branja iz diska, glede na to da bodo slikice kazale predogled v ikonicah... bo treba poseci po raid mirrorjih? :D

aja pa se to... kolk hitr se boota v windows?

Zgodovina sprememb…

korenje_ver2 ::

citat ----------
Se nebi mogel strinjati bolj.

Problem je, ko gredo programerji delat operacijski sistem z mislijo "saj zdej je pa hardware močnejši, ne rabim tolk optimizirat", namesto "kako bi naredil tole še boljše, še bolj optimalno".

Pa razni programski jeziki, ki se interpretirajo... NE!
--------------

ko so ljudje vidl ukradeno izvorno kodo windows nt, al kva je ze bo, so bli preseneceni kolk dobr je bla napisana. Glede na to da so windowse razvijal najboljsi programerji na svetu, morajo bit dobri a ne. Cudno da se noben ne pritozuje nad igrcami, ko ti pokurjo 2GB rama pa se 1GB swapa.

Roadkill ::

>>Glede na to da so windowse razvijal najboljsi programerji na svetu, morajo bit dobri a ne.

Zanimiva izjava. :)
Ü

SpaWn ::

Pri IGRICAH se ne pritožujemo nad porabo rama, se pa pritožujemo pri IGRAH (glej gothic3 npr.).

Visto bom dau gor ko bo podpora vsemu kar potrebujem, slabe izkušnje pri izidu xpjev so me izučile.

korenje_ver2 ::

citiram ----
Pri IGRICAH se ne pritožujemo nad porabo rama, se pa pritožujemo pri IGRAH (glej gothic3 npr.).

Visto bom dau gor ko bo podpora vsemu kar potrebujem, slabe izkušnje pri izidu xpjev so me izučile.
------

aja pardon. velikim otrokom se slisi otrocje, ce napisem "igricah". igrah zveni bolj odraslo ne?

StajercSSS ::

Vista slo pride marca/aprila.
Voziš se v formuli, pred tabo je podmornica, za tabo pa vesoljska ladja.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.

SpaWn ::

Nebi tukaj o igrah in igricah, dejstvo pa je da so igre na katerih gor piše 12+, 18+ ipd. => igre niso namenjene samo otrokom. Dokaz končan.

__luka__ ::

in AutoCAD je samo programček :\
the truth is out there

shubell ::

omg... kje je podpora za opengl...? Tole bodo mogl popravt asap!

opeter ::

Ne bodo. Od zdaj naprej boste tisti, ki želite uporabljati OpenGL morali prešaltati na Linux ali MacOS. Brca od temo za MS.
Tako bodo PRO userji hitreje preklopili na alternativo. Saj res, a SGI še razvija IRIX?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

noraguta ::

opeter ne bo držal vista podpira icd Ogl in aero hkrati le driverji morajo biti prilagojeni. teh pa trenutno resda še ni.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

sgdjkdlsugi4 ::

Kak ne , ce amd oglasuje da zadnji catalyst 7.1 podpira native opengl ?

link

krneki0001 ::

Evo vista dela na dual xeon 550MHZ in 2Gb rama ter 64Mb grafični kartici. Deluje malo počasneje kot 2003, samo ni še nič optimizirano, pa izgled je še novi - bo treba vklopit klasični izgled, pa potem malo potestirat.

Ampak vseeno, vista dela na pentium III XEON - 550MHZ brez kakršnihkoli problemov, pa čeprav naj bi delala šele na P3 od 800MHz naprej.

Ziga Dolhar ::

nebivedu -- a ni tko, da novi izgled deluje hitreje, ker ga ma itak čez grafa, pri starem je pa cpu obremenjen?

(Govorim neki na pamet, hear-say.)
https://dolhar.si/

opeter ::

noraguta, vem, samo malo rajcam folk :D

Nebivedu, kako je kaj z zagonom? Traja dlje, od recimo XP-jev, ali Win 2003?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

RejZoR ::

Ne vem kaj pmetujete da ni OpenGL-a. Zakaj pa sem pol lahko igral Doom 3 in UT99 (OpenGL) ? Microsoft mogoče res ne ponuja več OpenGLa kot začetno platformo, ga pa ponujajo vsi graphics vendorji (NVIDIA, AMD, itd). Včasih si vlekel z neta samostojni paket OpenGL, zdej je že vse v šoferjih.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HTPC ohišja

Oddelek: Zvok in slika
384712 (3481) oolh
»

Dell XPS 410

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
53155 (2830) BoLhCa
»

Vpogled v Xbox 360

Oddelek: Novice / Konzole
265402 (4080) OwcA
»

Primerjava Dooma 3 - Windows vs. Linux

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
213101 (3101) Malinovc
»

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Oddelek: Novice / Procesorji
332974 (2974) Mr.B

Več podobnih tem