» »

Degradiranje diplomantov

Degradiranje diplomantov

1 2 3
4
»

Stajerc ::

A ni potem bolj pomebno kako boš lahko napredoval po prvi in po drugi bolonski stopnji in kakšne bodo možnosti v bodočnosti napram danes? Tukaj bi se mogli vprašati kaj sem izgubil in kaj pridobil ne pa ali sem 7.1 ali 6.2 stopnja po novem ti povem. In zato so zajebali da so šli te stopnje spreminjat namesto da bi se pogovarjali mi zdaj o vsebini se pogovarjamo o nekih stopnjah!
Have a nice day.

Stajerc ::

Ja točno to Vajenec so zajebali da so šli spreminjat današnje stopnje in uvajati vzporedno nove bolonske stopnje namesto da bi jih sklačili obstoječe stopnje (in jih take tudi pustili) v bolonske stopnje. In rezultat bi bil popolnoma isti mi pa se nebi prepirali sedaj o stopnjah ampak o vsebini kaj to pomeni konkretno.
Have a nice day.

Vajenc ::

In še nekaj nezastopim. Ali bodo sedanji UNI dobili naziv mag. za imenom in mi Visokošolci univ.dipl. ?

Edit: in kam(po bolonjsko) spada po njihovem raven VIII/1 in VI/1 ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vajenc ()

Stajerc ::

Ker sem mnejna da je študij po bolonskih stopnjah bolšji od sadanjega zaradi interdisciplinarnosti in večje izbire se bojim samo da nebo kje zarad teh prepiranj o stopnjah vse skupaj nekam izvenelo.

Sprememb študiskih programov pa tako ali tako vsebisnkih nebo čez noč zato je nesmisel se kregat kiro bodo lažji kiri težji če vsi vemo da bodo iste predmete in učitelje in način poučevanja in vse sam oprezrcalili v nov sistem in da bodo se učili novi študentje iste stvari pri istih predmetih kot mi. Pač več možnosti izbire bodo imeli. Zato pa nebodo nič boljši in nič slabši kot študentje ki se šolajo sedaj.
Have a nice day.

Stajerc ::

Ne nazivi bi naj ostali takšni kot so po starem. Po novem pa novi z tistimi njihovimi fintami pred za al v sredini al kje že. Gor na čelu?

Saj pravim po novem čez čas boš rekel pomoje 1,2,3 bolonska stopnja in nič drugega. Vsak bo vedel zakaj se gre. Tudi ti stari programi bodo v teh stopnjah našli sebe in nevem zakaj bi čez 5 ali 10 let nekomu razlagal da si magister po starem programu in da je to 3 bolonska stopnja.

Rekel boš pač da si tretja bolonska stopnja a ne glede na to da bomo imeli bolonski sistem šolanja.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

Stajerc ::

Recimo glede na to da bodo obstajali še 3 letni UNI programi in čeprav bi dobil po novem s tem programom naslov "gospod doktor univerzitetni inžener" boš še vedno prva bolonska stopnja sedanji magister pa bo tretja in razlika bo negled ena zven naziva ki se čuje nevem kako imenitno.

Edit: Zato je bolj pomebno pomoje vsebna kot pa nazivi. Se pravi kaj pomen ito če sem v prvi bolonski stopnji. Možnosti napredovanja in kaj sem izgubil/pridobil v odnosu na sedaj. Ne pa neke stopnje ki res nevem zakaj so jih šči spreminjati in čemu je bilo to potrebno.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

Vajenc ::

Npr. po novem programu na ekonomski smeri, naj bi pri matematiki obravnavali le poslovni del (obrestne in obrestnoobrestne račune in podobno), kar je seveda edino pravilno in jaz bi se raje učil nekaj, kar ti lahko pride prav v službi ekonomskega tipa. Vendar se nisem in sem gulil integrale, odvode, funkcije..., vse za VII st., sem si mislil. A me zastopita?

Stajerc ::

Ja to pa razumem če bodo novi triletni programi oklesteni in bistveno lažji.

To pa popolnoma razumem in ne podpiram če hoteli kogarkoli enačiti z bistveno slabšim programom. To pa nebi bilo prav če gre za huda odstopanja v VSEBINI.

Potem se bi vam moralo kaj priznati in omogočiti lažji pšrehod na višjo stopnjo. To pa podpiram ker v bistvu si potem se naučil že nekaj kar se bodo ti v prihodnosti če bi hoteli napredovati se še morali.

Ampak me razumete da v bistvu čez noč se nebo nič spremenilo in da bo se še lep čas učilo popolnoma iste stvari? No če se do sedaj je bilo potrebno naučiti težjo snov kot bo v prihodnje pa mislim da b moralimeti pravico da se ti to prizna pri napredovanju in spet bi bil problem rešen saj nenazadnje gre za iste učitelje iste knjige in isto snov samo drugače razporejeno.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

Stajerc ::

In ta odstopanja od vsebine in možnost napredovanja to so te konkretne stvari na podlagi katerih se morajo nizati argumenti ne pa na stopnji 6.2 ali 7.1 ker se nebo nikamor prišlo. Čeprav še enkrat. Nevem zakaj so sploh šli spreminjat stopnje (7.1 na 6.2) če to ni potrebno?
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

mercutio ::

Saj Stajerc je izpostavil dobro vprašanje za naprej - če recimo dajo VSŠ nazaj na 7/I stopnjo, kot je bilo prej, hkrati pa jih obdržijo pod 1. bolonjsko stopnjo, ali bo to visokošolcem potem prav ali ne?

OChack ::

stajerc: stopno so zato zbil, ker EU narekuje tko, da bomo kao povsod po EU isti, ker če bi 3 leta bolonska bla pr ns 7. drugje pa 6.2 pol se nebi izšlo.....vsaj pomoje da je to to, so pa vsekakor zajebal u povno, do leta 2009 nj bi nazive pustl tko k so pa jebiga...
ja ekonomisti mate vredu k nimate več intergralov, pr ns na FE pa brez ne gre tko da je kr zajebn, tko da glede tega nevem a smo si al ne enakovredni, sam hec pa je da za stopno 6.2 ni delavnih mest, kokr so po TVju že pred 1 letom rekl in da se bodo vsi množično upisval 3+2 !!
kar bo pomenil spet preveč izobražencov in tko pol mn delavnih mest manše plače.....itd.
konc koncv ti 6. stopna da mn kruha k 7. kar je logično........tko da če pogledamo na kratko....zbil so stopne in s tem zakonito zmanšal plače bodočim zaposlenim, da se ni blo treba z inflacijo in višanjem plač ukvarjat, kokr pač zakon določa....
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OChack ()

Vajenc ::

Seveda bo. Lažje dosežemo, da nas dajo skupaj z UNI v 2. bolonjsko, kot sedaj ko so nam prisolili VI. in nas postavili ob bok višješolcem. Še vedno trdim, da smo bili zavedeni.

Vajenc ::

OChack noben nam ni rekel, kako naj uskladimo bolonjsko, samo, da jo.

OChack ::

Vajenc: bolonska je napisana za vse države enako, u tem je ehc, tko d morjo stopne povsod isto velat, seveda države ki niso ritoliznice EU tako kot slovenija niso podpisale bolonske reforme, in prav je tako, pr ns je biv sistem čist vredu in je biv priznan tud v ZDA
tk da se tm marsiker slovenski strokovnjak najde
Int€l inside, IDIOT Outside

Vajenc ::

OChack: ja, morajo biti na koncu 1.,2.,3. bolonjska, ampak, kako bodo te uskladili z obstoječimi, pa ni bilo striktnega obrazca, zato tudi toliko zmede.

mercutio ::

"Seveda bo. Lažje dosežemo, da nas dajo skupaj z UNI v 2. bolonjsko, kot sedaj ko so nam prisolili VI. in nas postavili ob bok višješolcem. Še vedno trdim, da smo bili zavedeni."

Se pravi, da bi bili raje v 1. bolonjski in z 7. stopnjo, če prav razumem?

OChack ::

ni blo reče, zato so ns pa zajebal, da bomo čimmn keša kasiral in šli še naprej študerat ker ni delovnih mest, hec je da učas če se pomnm je obstajala 9. stopna zdej je pa maksimum 8.1 vse je nekak za 1 nazaj skočil, hec pa je da se reforme na področju plačevanja po stopnjah še ni spremenila, kaj to pomen...... en k itak ne more met 9. stopne čeprov ma tako izobrazbo ne bo dobu take plače k un k ma 9.
žalostno
Int€l inside, IDIOT Outside

OChack ::

UNI bi lahk ostov 7.2 mi pa bi ostal 7.0 , tko smo pa zj 6.2 UNI so7.0 pol je pa neki 7.2 pa magisterij 7.3 totalno so zafučkal vse
Int€l inside, IDIOT Outside

Ch4N93 ::

je pa res zanimivo, da potekajo primerjave med zdajšnimi programi in bolonjskimi programi, za katere pa se še sploh ne ve, kako bodo zgledali (govorim za FERI - mislim pa da večina naravoslovnih faksov še nima bolonskih programov).

torej je tudi vlada umestila še neznane programe nekam na pamet.
verjetno so si mislili "bomo mi na hitro to sprejeli, ljudje so itak owce, in preden bodo kaj pogruntali bo že prepozno"

zanimivo še bo to...
Ni nam lahko...

OChack ::

točno tko je k si ti zdele reku...nategnil ns bodo, lih dans sm jedu u legendah in prisluhnu nekim univerzitetnim funkcionarjem (ki delajo na ljubljanski univerzi).
strici so bli nad novo lektorco razočarani ker ni čez noč nardila sprememb,
obenm je to kao razumliv da se čez nočl svet ne more obrnt, po drug strani bodo pa zadn hip pred iztekom roka vs ena hitrco spremenl in jebal fakultete nj spremenijo programe, tko da nau nobenmu nč jasn.......to da so tj bolonski špageti sranje se sm pa vedu od svega začetka, sam folk so tko lepo z letaki pumpal d res ni
in očitno je da koncept owce zlo dobr deluje pr ns
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OChack ()

BluPhenix ::

Bolonjski projekt v osnovi niti ni tako slaba zadeva, problematična je predvsem njegova implementacija.

OChack, se lahko prosim potrudiš, da pišeš bolj čitljive poste, ker jih je malo težko brati. Aja glava univerze je Rektorica, ne Lektorica.;)
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

OChack ::

sory zajebu, mapš prov , lektorce so čist neki drucga :D ...ja je hudič če prsti pa možganci ne delajo sinhrono:\ ,
pr ns se mi zdi da je ideja vedno dobra implementacija oz. izvedba pa katastrofalna , ker vse neki na hitr spacajo ne da bi koga kj uprašal
Int€l inside, IDIOT Outside

Primoz78 ::

No danes bodo obravnavali kolk bodo vredne "stare diplome"... klik!

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

seamaster ::

Že od 1996 naprej so mel vse prštiman, zdej so pa vse zajebal.

Noben se nebi bunil, če bi blo tkole:

VIŠ: 6. stopnja ostane kot prej
stari VSŠ, novi VSŠ, novi UNI: 7/1(1. bolonjska)
stari UNI, novi MAG (za imenom): 7/2 (2. bolonjska)
stari MAG (pred imenom): 8/1
doktorat: 8/2 (3. bolonjska stopnja)

Pšenični ::

Sam tole še, sej vem da ni nevem kolk resno ampak tiste k vpijejo dons da stopnja ni važna, ok pol pa nej nam bodočim diplomantom na visokošolskem študiju dajo osmo stopnjo , sej je itak važna vsebina ne stopnja. Heh jest sem prec za to...

V glavnem to je kraja in naj se ve kdo nam je to skuhal. Zakaj ? Ker bodo kmal volitve.In tega se bi morali tisti v ljubjani vsaj malo bati ,kajti njihovi grehi se kopičijo .....

Zgodovina sprememb…

OChack ::

ma država sam gleda kko bo folk čimbl nategnla pa pomovzla, čimveč revežov da bo pol lepo manipulirala z njimi.........to ne bo mogl it v nedogled tkole
Int€l inside, IDIOT Outside

tomwischner ::

Berem 15 let staro temo in se zabavam ob vsej nekdanji naivnosti in prepričanju,
da imamo pravno državo, v kateri retroaktivnih zakonov ni mogoče sprejemati in
zaveze in dogovori nekaj pomenijo; potem pa so vse VII/1 programe enostavno
sredi študija degradirali na VI/2, ne glede na vse pravne posledice, ki jih
je to imelo (plače, prijave na razpise in predvsem to, da so se ljudje vpisovali
na VSS programe za VII. stopnjo in je bil to cel smisel študija zanje...)
Bolj naivna od zgodnjih 2000ćih so bila le še 90ta in 80ta.
Res bi me zanimalo, kaj imajo tisti, ki so takrat zaupali v univerzo in
akademijo o degradaciji diplom povedati danes?

Zgodovina sprememb…

widj3098dj32 ::

Po prvi zaposlitvi ti diplome nobeden ne povoha vec. Je pa stevilka v stopnji nerelevantna, ce se temu ustrezno prilagodi njeno vrednotenje. Lahko bi dali 7/1 v 8/1 pa bi nekdo drkal na 8 stopnjo, ceprav bi se lestvice delodajalcev ustrezno spremenile.

tomwischner ::

widj3098dj32 je izjavil:

Po prvi zaposlitvi ti diplome nobeden ne povoha vec. Je pa stevilka v stopnji nerelevantna, ce se temu ustrezno prilagodi njeno vrednotenje. Lahko bi dali 7/1 v 8/1 pa bi nekdo drkal na 8 stopnjo, ceprav bi se lestvice delodajalcev ustrezno spremenile.


Ko bi bilo tako, pa ni. V javnem sektorju se zaposluje po diplomah. Tudi razni razpisi zahtevajo stopnjo diplome. In kar je nekdaj bilo zahteva 7.stopnje je tudi ostalo zahteva 7.stopnje, le stevilne diplomante so sredi studija vrgli na 6.stopnjo, ne glede na to, da so se vpisali na 7.stopnjo. Taksno retroaktivno razdiranje "dogovora" je kriminalno dejanje; naceloma bi v normalnem pravnem sistemu lahko, ce jim ni bila vsec delitev 7/1 in 7/2, sprejeli le boljso resitev od "dogovorjene", nikoli pa retroaktivno degradirali zadeve. Torej so imeli moznost le pustiti 7/1 in 7/2, ali pa VSS razglasiti za 7, kar bi bilo nepravicno do UNI, ampak UNI bi dobili tisto, kar so jim obljubili (7 stopnjo), tako da bi bilo znotraj dogovora (pricakovanega rezultata studija) in to v pravu velja. Tako je bil 7/1 in 7/2 dalec najboljsi kompromis in zgreseno je bilo, da se je zlobiral retroaktiven downgrade. Se za kriminalce velja, da se pri sojenju uposteva najboljsa zakonodaja *v casu kaznivega dejanja*. Pravno gledano in s stalisca verodostojnosti univerze je bila to katastrofa.

Smurf ::

Ce gledam osebno nisem nikoli opazil, da je vpeljava bolonjskega studijo karkoli vplivala na kvaliteto mojega zivljenja. Drzi pa tudi, da nisem v JU.

Telbanc ::

tomwischner je izjavil:

widj3098dj32 je izjavil:

Po prvi zaposlitvi ti diplome nobeden ne povoha vec. Je pa stevilka v stopnji nerelevantna, ce se temu ustrezno prilagodi njeno vrednotenje. Lahko bi dali 7/1 v 8/1 pa bi nekdo drkal na 8 stopnjo, ceprav bi se lestvice delodajalcev ustrezno spremenile.


Ko bi bilo tako, pa ni. V javnem sektorju se zaposluje po diplomah. Tudi razni razpisi zahtevajo stopnjo diplome. In kar je nekdaj bilo zahteva 7.stopnje je tudi ostalo zahteva 7.stopnje, le stevilne diplomante so sredi studija vrgli na 6.stopnjo, ne glede na to, da so se vpisali na 7.stopnjo. Taksno retroaktivno razdiranje "dogovora" je kriminalno dejanje; naceloma bi v normalnem pravnem sistemu lahko, ce jim ni bila vsec delitev 7/1 in 7/2, sprejeli le boljso resitev od "dogovorjene", nikoli pa retroaktivno degradirali zadeve. Torej so imeli moznost le pustiti 7/1 in 7/2, ali pa VSS razglasiti za 7, kar bi bilo nepravicno do UNI, ampak UNI bi dobili tisto, kar so jim obljubili (7 stopnjo), tako da bi bilo znotraj dogovora (pricakovanega rezultata studija) in to v pravu velja. Tako je bil 7/1 in 7/2 dalec najboljsi kompromis in zgreseno je bilo, da se je zlobiral retroaktiven downgrade. Se za kriminalce velja, da se pri sojenju uposteva najboljsa zakonodaja *v casu kaznivega dejanja*. Pravno gledano in s stalisca verodostojnosti univerze je bila to katastrofa.


Ja to je bla navadna svinjarija. Tale dowgrade. Poleg tega so nas nategnili še naprej. Neformalno nam je blo obljubljeno da bo bolonski mag. 8 stopnja. Na koncu, po 7 letih študija pa ostaneš na 7 stopnji. Ki so ti jo enkrat že vzeli. Tud program na mag. bolonske je bil modularni, prve dve leti, kar vzgleda da je to bil res namen, ampak so univezitetni , pol zlobirali.

Mislim, da je blo celo 8 let, ker je bla stara 7 stopnja 5 let. Podiplomc pa pol 3 leta.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Telbanc ()

FireSnake ::

O čem ti to?

Bolonjski "magister" naj bi imel 8 stopnjo?
Nikakor ne gre skupaj.

Magister po starem (za mojo stroko) je imel 9 semestrov dodiplomskega in 4 semestre podiplomskega študija.
Skupaj 13 semestrov.

Koliko semestrov imajo zdajšnji "magistri"?

Da o tem, kako zahtevnost pada ne bi.
To, kar danes na faks lazi pred 25 leti osnovne šole ne bi naredilo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

Telbanc ::

FireSnake je izjavil:

O čem ti to?

Bolonjski "magister" naj bi imel 8 stopnjo?
Nikakor ne gre skupaj.

Magister po starem (za mojo stroko) je imel 9 semestrov dodiplomskega in 4 semestre podiplomskega študija.
Skupaj 13 semestrov.

Koliko semestrov imajo zdajšnji "magistri"?

Da o tem, kako zahtevnost pada ne bi.
To, kar danes na faks lazi pred 25 leti osnovne šole ne bi naredilo.


Stara visoka je mela 7 semestrov plus pol leta obvezne prakse. UNI 8 semestrov. In pol se spomnijo, da smo padli na raven srednje šole na steroidih, to je višje šola. Ki so mele zaključne naloge manj obsežne kot seminarska na podiplomcu. Razlike je blo sam en semester ponekod. Med staro visoko in UNI.

Zja itak ni več važno, sam ko vidim da majo tle eni na forumu poln gobec vladavine prava in pravne države si mislim svoje.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

tomwischner ::

Stvar je zelo enostavna. Bistvo pravne države je spoštovanje dogovorov, ne pa spoštovanje tistega, kar ti nekdo drugi slabega želi, ker jim greš morda na živce. Komur je bilo ob začetku študija rečeno, da bo imel 7. ali 8. stopnjo (in točno to je pisalo v brošurah), bi jo moral na koncu študija tudi dobiti. Če je bila storjena napaka, se jo odpravi od točke, ko se jo je ugotovilo, ne pa retroaktivno s spreminjanjem pogojev za nazaj. Recimo, da je nekdo po starem študiju začel na 7.stopnji in tudi končal na 7.stopnji - ali mu je bilo obljubljenega kaj, kar ne bi bilo res? Ali mu je bilo obljubljeno, da 7. stopnja v bodoče ne bo lažja? To je, kot bi oni, ki je npr. pred znižanjem plačeval 50% davkov godrnjal, ker znižajo davke in jih odslej drugi plačujejo le 40%. Spremembe za druge niso kršenje dogovora; da pa se zadeva spremeni za nekoga, ki je dejansko imel konkreten dogovor pa to je.
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Žena pravi da VSŠ ni faks (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26961493 (52777) jype
»

Prevod naziva izobrazbe v ANG

Oddelek: Loža
2412737 (9632) Yohan del Sud

magistri bolonske stopnje bodo imeli prednost zaposlitve

Oddelek: Loža
201965 (1601) Gandalfar
»

Peticija zaradi zbijanja vrednosti šole (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Šola
30951785 (44592) detroit
»

Univerzitetni vs Visokošolski strokovni študij

Oddelek: Šola
2913314 (12137) SasoS

Več podobnih tem