» »

Degradiranje diplomantov

Degradiranje diplomantov

«
1
2 3 4

Stajerc ::

Mi lahko kdo razloži v čem je problem ker berem po raznih forumih da so neke težave pa ne znam izluščiti bistva ker so pomanjkilvo napisani prispevki.

Torej prosim nečustveno in konkretno in korektno če mi kdo pove.

Občutek imam da je nekaj mutnega pri vsem skupaj in sicer pri neke vrste prehoda iz šeste na 7 stopnjo ki se je sedaj izvajala in si moral vložit dosti truda in denarja zdaj boš pa padel v nižjo bolonsko stopnjo. Je to ta problem? razumem da ni isto kot univerzitetni program ampak a je res fer da je celo stopnjo nižji program po bolonskih stopnjah če je vendar nekaj več kot današnja 6 stopnja kateri bodo tudi v prvi bolonski stopnji?

Mi lahko nekdo razloži danes sisetem od 4 stopnje naprej in možnosti.

In to kaj prihaja 3 bolonske stopnje in poti do njih.

Jaz niti tega nevem če je danes sedmo stopnjo mogoče sploh pridobiti kak odrugače kot z uni programom? In če prav razumem se jo da in te ki so pridobili 7 stopnjo po teh neuniverzitetnih progami hočejo zdaj enačiti z onimi ki so ostali pri 6 stopnji?
Have a nice day.
  • spremenil: Stajerc ()

miko 55 ::

program je mišljen takole: uni in vsš sta v 1,2 in 3 letniku skupaj. pol pa tisti ki dela vsš naredi diplomo pa je to konec. uni pa še dve leti guli klopi in diplomira.
po bolonjski je
vsš je 6/1
uni je 6/2

zdaj
vsš 6
uni 7
http://www.mobisux.com/tabla/showflat.p...

bolj v detajle

Phil ::

VSŠ (štiri letni študij z diplomo) je že zdaj 7 stopnja (7.1, UNI je 7.2). 6 stopnja je dve letni študij brez diplome.
LP

Stajerc ::

Miko 55 to kaj sem jaz prebiral se ne ujema glih s tem kaj si napisal pa nevem zdaj kiro je pravilno.

In sicer 3 bolonske stopnje so in uni bo zagotovo druga stopnja. Medtem ko VS ali kaj že to je pravilna oznaka bo pa prva stopnja in sicer skupaj na prvi stopnji bo z temi ko so sedaj dvoletni programi ki jih omenja cman.

Tako sem jaz razumel. Ampak da bo potem stopnja 6 z dvema razredoma in sicer 6.1 dvoletni brez diplome (samo kako brez diplome kaj pa imajo potem ti dvoletni z današnjo šesto stopnjo če nimajo diplome? Kakšen naziv imajo) in 6.2 bodo ti VS. To vse je prva bolonska stopnja.

Danes pa so VS 7.1 UNI pa 7.2 če prav razumem.

Torej VS bodo izgubili eno stopnjo napram danes? Ker resnici na ljubo danes so sedma stopnja isto kot uni programi tudi če v tej stopni nižje. Po bolonskih stopnjah pa bodo razred niže in izenačeni z današnjo 6 stopnjo in bodo skupaj z njimi v isti skupini. In to je degradacija.

Pa še cman ti omenjaš da so za 6 stopnjo le dvoletni programi? A si prepričan da če delaš 3 letni program z diplomo na ekonomiji da ni to šesta stopnja? In da ti ki bodo oškodovani da so zraven teh treh let naredili še par izpitov da so prišli do stopnje 7.1? Jaz sem tak razumel polemiko in lepo prosim da me porpavite tam kjer se motim.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

Stajerc ::

Torej stopnja 7.1 po današnjem sistemu je jabolko spora če prav razumem. In kaj točno ta stopnja pomeni?

A je to 3 letni program z diplomo? Ti programi na katere lahko greš brez mature? Ker jaz sem vedno mislil da je to stopnja 6? Torej točno kaj je stopnja 7.1 in kako do nje danes prideš?

7.2 razumem da je Univerzitetni 4 ali 5 letni program z končano diplomo in da rabiš maturo da se v ta program vpišeš.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

klemen22 ::

Kje je že problem? Sej tut mi ki smo UNI diplomanti iz FRIja smo za 7o stopnjo garali 4,5 let. Zdej po novem bi bili kao magistri že:\ Jako fajn so naredili:|
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Phil ::

VSŠ in UNI bosta oba prva stopnja. Še vedno pa bo ločitev ala x.1, x.2.

1. Sprejeta je bila študijska struktura z dvema oziroma tremi glavnimi stopnjami:

o Na prvi, dodiplomski stopnji, ohranjamo binarni sistem – univerzitetne in visokošolske strokovne študijske programe.

o Druga stopnja ima en tip študijskih programov – magistrske študijske programe.

o Tretja stopnja je doktorat znanosti.


Ministerstvo za visokošolstvo...
LP

Stajerc ::

Še vedno nečesa ne razumem:

Po linku ki ga je podal Miko 55:

http://www.mobisux.com/tabla/showflat.php?Number=877340


Se lepo vidi kaj pomeni katera stopnja v današnjem sistemu šolstva.

Aktualna problematika kjer sem sploh zasledil težavo se pa nahaja na teh straneh:

http://www.ekonomija.si/forum/viewtopic.php?t=16012


cman je pa spet podal povezavo do ministrstva za šolstvo in ciljev bolonskih stopenj. Ampak datum je 2003 in mislim da aktualen zakon ni enak podatkom na tej strani:

http://www.mvzt.gov.si/index.php?id=455#501

Torej a je aktualen zakon res opredelil uni in vs programe v prvo bolonsko stopnjo ali je kot je zaslediti na zgoraj pripetem linku ekonomija.si uni program v drugi bolonski stopnji VS pa v prvi?

To če kdo res zanesljivo ve prosim za odgovor.

Ker glede na to da hočejo skrajšati današnji čas šolanja je povsem logično da je šolanje magistra po bolonskih standardnih enako današnjem šolanju po UNI programu. In skoro ne vrjamem da bi UNI program spadal v prvo bolonsko stopnjo po novem. Če spada v drugo VS pa v prvo kot je na forumih ekonomija.si zaznati pa se mi zdi da so ravno največ izgubili tisti ki so obiskovali VS program ker so res izenačeni z tistimi (so resnici na ljubo na isti stopnji) ki so naredili dvo letne programe. Številka 1 ali 2 gor ali dol vsi tako gledamo na stopnjo (po novem bolonsko stopnjo). Če pa so še dali UNI programe v prvo bolonsko stopnjo potem pa mislim da so naredili še hujšo napako.

Torej kako je s tem?
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

BluPhenix ::

Tudi tisti, ki smo se mučili z UNI, bomo "degradirani". Po novem bo nekdo z isto časa trajajočim študijem imel višjo stopnjo kot mi. S tem da če bomo hoteli mi enako stopnjo kot oni, bomo baje morali narediti se priblizno 1 letnik izpitov in novo končno nalogo...

UNI so stopnja 7/II. Vsi zavodi za zaposlovanje že to upoštevajo, čeprav še ni popolnoma uradno.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Stajerc ::

No to pa je že malo smešno če bi res bilo tako samo ravno sem opazi nekaj:

A je možno da gre pri teh dveh kvalifikacijah za dve različni stvari?

VS mi je zdaj popolnoma jasno da hočejo dati v 1 bolonsko stopnjo ampak pri Univerzitetnih programih pa sem zasledil tole:

Tabela uporabnika matador na tem forumo v kolikor je resnična (na pol strani):

http://www.ekonomija.si/forum/viewtopic.php?t=16012

Vsebuje dve kvalifikaciji univerzitetne izobrazbe: in sicer:

1 bolonska stopnja bi naj po novem imela ime visokošolska strokovna in UNIVERZITETNA izobrazba

v skupino z 2 bolonsko stopnjo imenovano tudi magisterij pa bi naj spadala tudi UNIVERZITETNA izobrazba po starih programih.

Torej pri teh dveh terminih UNIVERZITETNI pomoje da ne gre za isto stvar? In je potem dejansko današnji stari UNIVERZITETNI program izenačen z prihodnjim 2 bolonsko stopnjo torej magistrom in ne z prvo bolonsko stopnjo in nekim novim terminom univerzitetna izobrazba?

Torej če je tako so res največ izgubili VS programi ker so edini bli degradirani 1 stopnjo nižje kot jim je veljalo po tem sistemu? Torej iz 7 na 6 stopnjo skupaj z dvoletnimi programi?

In če je to res a so univerze spale ko so delile VS programom 7 stopnjo izobrazbe in nekateri so zato kar krepko se namučili ob službah in kar krepko plačali sedaj pa bodo v bistvu degradirani za 1 stopnjo kakorkoli vzameš. Tudi če VS ni isti program kot UNI je pač po sedanjem sistemu bil 7 stopnja če prav razumem sedaj bo pa šesta?

Nevem no koliko je vse to korektno in pravilno do njih.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

Loki ::

kaj se bo pa zgodilo z danasnjo VI. stopnjo - dvoletnim studijskim programom? bo po novem tudi degradiran?
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

Stajerc ::

Sem pa po tisti tabeli zasledil še nekaj in sicer da vendarle nebosta združena 2 letni višji in VS program ker v bistvu v 1 bolonski stopnji je prostor samo za VS po starem programu in nove študente po prvi bolonski stopnji (tako imenovani višji ali univerzitetni program), ki pa nima s starimi programi zgleda dost povezave razen v imenu.

Tako da če boš rekel da maš 1 bolonsko bo vsak vedel da si v skupini 6.2 in da je to različno od višje (dvoletni program) ki je 6.1 in sploh ni v nobeni bolonski stopnji.

7.2 stopnja današnja UNI pa koliko vidim bo vendarle izenačena z prihodnjimi magistri ki spet nimajo nič skupnega z današnjimi magistri razen v imenu.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

Stajerc ::

Loki če prav razumem bo današnji dvoletni program izvzet iz bolonskih stopenj. Ostala bo šesta stopnja in sicer 6.1 ampak to nebo niti prva bolonska stopnja ker prva bolonska stopnja je današnji 7.1.

Mogoče bi bilo bolše če bi pustili vse nivoje tako kot je danes in rekli VS ostane 7.1 ampak ta raven je pač 1 bolonska stopnja in bi isto ločevali tako kot danes z imeni VS in UNI potem pač z 1 bolonska in 2 bolonska in nebi blo težav.

Mogoče pa tista tabela ne drži in je zakon drugačen jaz sem zaj vse sklepal na podlagi tiste tabele tako da če to ne drži me prosim popravite.
Have a nice day.

BluPhenix ::

Aja, ta magistrski naziv, ki naj bi ga dobili bolonjci, kolikor sem jaz zvedel naj nebi bil enakovreden mag. nazivu ki je sedaj. mag. kot ga sedaj poznamo naj bi ostal še nekaj let in gre za magistra znanosti, torej titula. Bolonjski magister pa naj bi bila le označba za dokončan študijski program in nekaj razmišljajo da bi se v tem primeru pisalo za imenom. V bistvu se mi zdi da imajo še precej nedodelane ideje in da bolj iščejo neke vedno bolj začasne rešitve.

Em, kolikor je meni znano je vsš po starem 6 stopnja izobrazbe. Ker je bilo univerzitetno 7. Po novem je pa uni 7/II, in vsš 7/I. Tako da ne vem kje je izguba?

Nekaj so govorili tudi o tem, da bi mag., ki je bil do sedaj 8 stopnja postal 7/III, kar bi ga izenačilo z bolonjsko oznako, vendar dvomim da bo magistrom to prav. Sej delodajalec bo še vedno večinoma na papirju videl 7 stopnjo izobrazbe, verjamem, da bo folk tudi sam pisal le prvi del oznake. Bomo videli.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Stajerc ::

Jaz pravim tako dokler so prihodnje zastavljeni študijski programi po težavnosti študija in obsegu izenačeni z sedanjimi in potem pač dobimo druga imena je vse lepo in prav stopnja gor ali dol ker je tak nesmisel pol o stopnjah razmišljat pač rečeš namesto 7.1 1 bolonska namesto 7.2 pa druga recimo ampak težava je v tem če bodo določene ljudi degradirali na način da bodo jih dali v skupino z novim programom kjer je obseg in težavnost študija drugačna. To bi bilo pa narobe. Če pa tega ne bodo naredili pa se meni ne zdi nič sporno če samo zamenjamo obliko označevanja iste stvari.

Ne magistri niso isto. Skupno je le ime.

Tako kot če prav razumem UNI program po starem bo druga bolonska stopnja UNI program po 1 bolonski stopnji bo pa spet nekaj druegega ampak ne gre za isto stvar.

VS program torej tudi nebo enačen z višjim (dvo letnim) če prav razumem ker višji sploh nebo v 1 bolonski stopnji. Razkorak VS in UNI pa se v bistvu bo malo povečal če smo realni in bo razlika pomoje bolj očitna kot je to danes. Tako da VS mislim da znajo imeti malo vroče krvi zdaj v sebi in morda tudi opravičeno.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

Ch4N93 ::

Em, kolikor je meni znano je vsš po starem 6 stopnja izobrazbe. Ker je bilo univerzitetno 7. Po novem je pa uni 7/II, in vsš 7/I. Tako da ne vem kje je izguba?

po starem je:
> Visokošolski strokovni (VŠS oz. VS) 7/I (6 semestrov + pol leta prakse + diploma - NAZIV: diplomirani inženir
> Univerzitetni 7/II (8 oz. 9 (naravoslovni faksi) semestrov + 3 mesece prakse + diploma - NAZIV: Univerzitetni diplomirani inženir.

po novem: uradni list
debata na FERI forumu

torej bo po novem VS 6/II stopnja, Višješolski programi pa 6/I. Kot mi je znano je bil naziv po višješolski izobrazbi "Inženir".

Da ne omenjam, da v jeseni vpišem absolventa na VS programu ;(( :\
Ni nam lahko...

NoUse4AName ::

Kako bo zdaj UNI diplomant proti bolonskemu diplomantu? Enakovreden?

Hammer123 ::

Nekje sem slišal da bosta imela naziv napisan eden pred imenom in priimkom, drugi pa zadaj.
Samo ne me držat za besedo!

lp!

Phil ::

Kje je zdaj ŠOS? Aja saj res njih ne zanimajo zadeve, ki jih ne bodo udarile po žepu.
Super tale nova uredba. Mesec po diplomi izvem da mi bo naslednje leto stopnja izobrazbe "magicno" padla za eno stopnjo ;((. Naj vsaj programe porihtajo, da grem(o) lahko naprej študirat.
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phil ()

mavec ::

Mi lahko nekdo razloži, kakšno stopnjo izobrazbe bomo potem imeli tisti, ki bomo diplomirali iz zdravstvene nege na visoki šoli za zdravstvo? Uvajajo pa počasi bolonjski sistem.
Slišal sem, da za nas velja 6. stopnja oz. 2 podstopnja le-te. Če pa se gre naprej še v specializacijo pa dobimo 7. stopnjo. Ali to drži, lahko kdo to potrdi?

lp

Poldy ::

Torej če prav razumem oz. da povzamem:

Stari sistem:
srednja šola - 5. stopnja - maturant ali tehnik...
visoka šola (2 leti) - 6 stopnja - ing.
višja šola VSŠ (3,5 let) - 7.x stopnja - dipl. ing.
univerzitetna šola (5 let) - 7.x stopnja - uni. dipl. ing.

Nov sistem (tu nisem prepričan):
srednja šola - 5. stopnja - maturant ali tehnik...
visoka šola (2 leti) - 6.x stopnja - ing.
višja šola VSŠ (3,5 let) - 6.x stopnja - dipl. ing.
univerzitetna šola (5 let) - 7 stopnja - uni. dipl. ing.

Ker to, ali si VSŠ zasluži 7. ali 6. stopnjo, mi je vseeno, vendar ko sem se jaz vpisal na VSŠ, so mi rekli, da ko bom končal, bom imel 7. stopnjo izobrazbe!

Zanima me, ali bo kdo za te laži odgovarjal?

Ch4N93 ::

rahlo se motiš :)

višja šola je 2 leti, visoka (VisokoŠolski Strokovni program - VŠS ali krajše VS) pa 3 leta + praksa 6 mesecev + abs. staž.

glede stopenj imaš prav le višjo in visoko si pomešal
Ni nam lahko...

BluPhenix ::

Ja in to, da univ. ni vedno 5 let, ampak so 4 leta, 4,5 let 5 let. Odvisno od faksa.

In VSŠ je 7/I, Uni je 7/II. Prosim ne tlačit v isto skupino, ker potem bom jaz jezen, če bom s skoraj 1x daljšim študijem imel isto izobrazbo. Sej tudi v tem je problem, ker sta uni in vsš ista stopnja, oz. vsaj prva št. stopnja je ista. Zato jih nekateri delodajalci vidijo v isti luči, kar pa ni prav.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Phil ::

če bom s skoraj 1x daljšim študijem imel isto izobrazbo

Koliko časa pa bo trajal tvoj študij, oz. koliko je predvideno od vpisa do diplome?
LP

Phil ::

Največja krivica je do bodo nekateri uni diplomanti zaradi samo enega semestra (8 namesto 6+1) več imeli eno bolonjsko stopnjo več, kot tudi 7 namesto 6 stopnje (kar je bolj važno, saj si plačan glede na to). Če bi bilo to znano 4 leta nazaj, se jasno na VSŠ ne bi vpisal nihče, ne pod takimi pogoji.
LP

BluPhenix ::

cman, FE, uni 9 semestrov+diploma, se pravi 5 polnih let. VSŠ, 6 semestrov+diploma, se pravi 3,5 leta. Torej je uni študij skoraj enkrat daljši kot pa VSŠ.

Pa brez zamere, večinoma je UNI študij težji kot VŠS. In tudi 1 semester dela več v takem primeru. Seveda je prav da je višja stopnja.Prav ni da imata različna študija (po težavnosti in dolžini) enako stopnjo, in je enako osnovo za plačo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Poldy ::

Malo sem se pozanimal okoli tega... Kot sem že napisal na nekem drugem forumu:
Študentov ne bo nihče degradiral, ker to ni mogoče. Če si se ŽE vpisal na VSŠ in so rekli da boš s tem dobil 7. stopnjo izobrazbe, tako tudi bo. S pomočjo bolonjske deklaracije boš lahko delal tudi magisterij, če imaš seveda dobre ocene.

Če pa se boš vpisal na VSŠ šele drugo leto, pa ti bodo že takoj povedali, da boš 6. stopnja.

Tako da, tisti ki so se do sedaj vpisali na VSŠ bodo še kako dobro prišli skozi (priznana jim bo 2. bolonjska, tako kot UNI), ostali pa žal ne.

Phil ::

VSŠ, 6 semestrov+diploma, se pravi 3,5 leta

Zapomnite si tole že enkrat: VSŠ = 6 semestrov + 1 semester obvezne prakse + diploma.
Študij traja 4 leta.
LP

edit: typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phil ()

BluPhenix ::

Ja ok, še pol leta obvezne prakse ... kar pa ni neki hudo zahtevnega ponavadi, oz. je ne moreš štet v študij, vsaj za moje pojme ne. Na papirju je del študija, "mentalno" pa ne preveč, vsaj pri tistih ki jih poznam je bilo tako. Polek tega, da to stvar marsikateri opravi tudi drugače. Se zadeva šteje v delovno dobo? Predvidevam da vam potem pripravništvo ni potrebno?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

jekson ::



No nekaj tako mislim, pa da VSŠ in UNI so po tej shema enakovredna, verjetno velja le za strojno, za druge nevem

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: STASI ()

SasoS ::

ne šteje se v delovno dobo, plačilo pa je ponavadi simbolično...8ur tam sediš zastonj.

BluPhenix ::

Kaj pa tisto o pripravništvu. Torej, se zadeva šteje za prišravništvo?

jekson, sej po programu oz. predmetniku se navzven ne razlikujejo kaj dosti VSŠ in UNI, drugače je pa potem v samem študiju. Po mojih izkušnjah je VSŠ na FE lažji kot UNI, marsikateri predmet kar precej.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Phil ::

Se zadeva šteje v delovno dobo? Predvidevam da vam potem pripravništvo ni potrebno?

Ne med prakso imaš študentski status. Pripravništva pa v večini podjetij itak ni več. Če ga še kje najdeš potem ti ga mogoče priznajo, jasno če si tam opravil prakso.
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phil ()

Sergio ::

Izenačevanje UNI in VSŠ bi bil naravnost nesramen pljunek v glavo vsem ki so šli na UNI.

Govorim iz stališča FRIjevca. VSŠ je vrtec proti UNI programu.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sergio ()

jekson ::

Vem da študija glede zahtevnosti nista enakovredna, ampak če bolonjska deklaracija tega ne bo upoštevala bo pač pot do željenega poklica in naziva manj zahtevna, kar ni nujno da je dobra stvar, z manj truda boš prišu do magisterija ko sedaj tu je sigurno.

Sergio ::

Ne, poglej. UNIjevec in VSŠjevec bosta kar naenkrat imela isti formalni nivo izobrazbe? No go.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

bzp ::

Jah, isti nivo je ze zdej ... ceprov je po zahtevnosti vmes ogroooooooooooomna razlika ... Jest se cist strinjam da padejo na 6. stopnjo :) Ze tko bodo "bolonci" manj predmetov mel (pa se zbiral med njimi) in z isto zapravljenega casa dosegl visji naziv ...

Poldy ::

Zelo ne fer se mi zdi, da sedaj tukaj nekdo meni, da je ogromna razlika med VSŠ in UNI - sploh da kakšen UNI-jevec pametuje o tem. Za takšne odločitve so strokovnjaki in oni so določili da je razlika majhna (to se zdi tudi meni).

Jest se cist strinjam da padejo na 6. stopnjo
Seveda, temu primerno pa bo tudi študij še lažji, kot je bil do sedaj.

Degradiran pa itak ne bo nihče.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldy ()

Phil ::

VSŠ je vrtec proti UNI programu.

Pretiravanje, take ogromne razlike spet ni. Poglej si malo razlike med izpiti:
RK, RKO
UI, UI
GTP, ORG

Eni izpiti so si po tipu nalog povsem identični. Razlika v težavnosti/obsežnosti gotovo je v prid UNI, samo večja je razlika med višjo šolo in VSŠ, kot med VSŠ in UNI. Ista stopnja smo pa že (7.), vsaj do 2007 :\.

@Poldy: napačno si se pozanimal, uredba velja tudi za nazaj.
LP

BluPhenix ::

Poldi na FE je precejšnja razlika med UNI in VSŠ. Ja, seveda to pametujemo tisti, ki smo bili na uni, ker za tiste na VSŠ je itak enaka težavnost ...

Še najlepše je to vidno v prvem letniku pri predmetih kot so osnove elektrotehnike, matematika in fizika (računalništvo je približno enako). Matematika in fizika sta dokaj lažji kot na UNI. Sploh pisni izpiti... tako da ne bit ti pameten. Poznam par ljudi, ki na uni niso mogli nardit 1. letnika (večinoma matematika), so se prepisali na VSŠ in so imeli povprečje nad 8.

Razlika je in vedno bo. Tudi prof. drugače obravnavajo ene in druge, vsaj pri nas.

cman: en je TIP nalog, drugo je pa dejanska zahtevnost naloge. Tipi nalog so itak veliko krajih podobni, samo na UNI imajo navadno še nekaj dodanega, kar naredi stvar še malo bolj zajebana. Pa sem bil velikokrat na ustnih, ko smo bili v predavalnicah mešani, UNI in VSŠ. Pa so imeli taka bedasta vprašanja .. in še teh večina ni znala. Mislim da človek v 3jem letniku VSŠ ne zna narisati nadomestne sheme za realno diodo je žalostno. Pa ko se srečaš na kakšnih ustnih in vidiš da so oni obdelali le del tistega, kar smo mi. Tako da ponavljam, je razlika in velikokrat ni majhna, kot nekateri pravite. Plačo pa naj bi imeli potem enako ...

Če pa menite, da je VSŠ na enakem nivoju kot UNI, pol VSŠja sploh ne rabimo več in se lahko združi z UNI.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

robert512 ::

ma meni se sploh zdi zelo neumno da imamo po sedanji ureditvi:

vsš in uni na isti stopnji

specializacija in magisterij spet na isti stopnji

naj se se enkrat ukine ta vsš in specializacija da bo enkrat red na tem podrocju.
sam sem koncal vsš fe in vem da je razlika z unijem kot dan in noc. sicer je treba tud na vssju neki pokazat in znat, ampak dalec od unija.

da bi se vsš izenacil z uni je nefer, se bolj nefer pa bi bilo, da se nam odvzame eno stopnjo !

ze tko ko hodis na razgovore za delo je prvo vprasanje uni ali vss ? in ze tuki je degradacija, tko da unijevci ne mislit da smo na istem kot vi ... mogoce na papirju, tuki se pa vse konca !!!

opeter ::

Mene pa zanima, kdaj bodo v Sloveniji odstranili absolventski status oz. leto/letnik in bo pravi 5 letni študij na univerzah?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Phil ::

Če pa menite, da je VSŠ na enakem nivoju kot UNI, pol VSŠja sploh ne rabimo več in se lahko združi z UNI.

Kdo tako meni? Jaz verjamem da je UNI precej težji od VSŠ. Sploh v matematično usmerjenih predemetih. Ni pa treba iti v neko skrajnost pa VSŠ programov enačiti z vrtcem.
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phil ()

Poldy ::

V redu priznam, VSŠjevci smo v vrtcu, UNI ste bogovi. To mi je sedaj jasno.

Poldy: napačno si se pozanimal, uredba velja tudi za nazaj.

S tem misliš kaj? To da sem rekel, da sem se pozanimal, pomeni da sem naredil par telefonskih klicev (uradne osebe, ne kolegi), kjer so mi vsi enako razložili. Ko zaključim VSŠ npr. drugo leto, mi bo priznana 7. stopnja. 7.stopnja pa bo po novem 2. bolonjska, če se ne motim, torej bom po novi v 2. bolonjski.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldy ()

mavec ::

No, tisti, ki pravite, da je UNI in VSŠ, kot dan in noč, zakaj potem nič ne govorite čez Višjo Šolo. Med VŠ in VSŠ je razlika še veliko bolj očitna kot med UNI in VSŠ.
In potem nas mečejo VSŠ v isti koš z VŠ ;(( ;(( ;(( .
Sranje od sranja. Se strinjam, da UNI in VSŠ nista na enakem nivoju, ampak ni razlika povsod tako velika, da bi lahko poenoteno pravil, da je VSŠ povsod vrtec proti UNI.

Bi pa nekaj vprašal. Kako sedaj s tem zakonom. Slišal sem, da tista generacija, ki se bo letos vpisala na VSŠ bo imela 6. stopnjo izobrazbe, mi, ki pa smo že v teku šolanja bomo pa imeli 7. stopnjo.
Lahko kdo to ovrže oz. potrdi?

lp,
Aleksander

DSmidgy ::

Poldy: Uradni list tvojo trditev izpodbija - lahko pa da so naknadno kaj spremenili.

Poldy ::

Poglej, če te skrbijo takšna vprašanja, pokliči recimo na svoj faks, ali pa kakšen zavod, pa da ti razložijo. Ali pa naj te tu kak ljubosumni UNIjevec takoj zatre in te prepriča da si 6. stopnja.

Phil ::

Ko zaključim VSŠ npr. drugo leto, mi bo priznana 7. stopnja.

Priznan ti bo strokovni naziv dipl. inž. xxx in tega ti ne more nihče odvzeti.
Stopnja pa se ti lahko kadarkoli spremeni, če se vlada tako odloči.
LP

BluPhenix ::

Tinkec morda ne govorimo, ker ne poznamo situacije in ker ... je VŠ nižja stopnja izobrazbe, UNI in VSŠ sta pa v isti. JA sedaj pa nečejo nekateri v isti koš VSŠ in UNI, kar spet ni prav. Če vam ni prav, da bi vas dali v koš z lažjo šolo, zakaj bi moralo biti nam?

Ja fakulteta garantira naziv, stopnja izobrazbe pa ni v njihovi pristojnosti.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Poldy ::

Ponavadi piše v ponudbi za delo:

Zaposlimo xxx
Zahteve:
7. stopnja izobrazbe
Vozniški izpit B kategorije
2 leti izkušenj...
...

Pa recimo da je firma tako zaposlila 500 ljudi, od tega 350 z VSŠ izobrazbo(ja, neumnih je več), ki so bili kljub temu zaradi 7. stopnje sprejeti. Sedaj jim bo država "spremenila" stopnjo iz 7 v 6, kar pomeni da bo v firmi več kot 50% ljudi z neprimerno izobrazbo. Kaj bo pa potem? Vse poslati na šolanje za še en semester? Spremeniti zahteve zaposlovanja na 6 stopnjo, da bodo sedaj primerni tudi tisti, ki prej niso bili (dvo-letna)? Ali pa kar vse na cesto, da bodo potem UNIjevci prišli do zasluženega kruha?

Veš da kaj takega ni mogoče in tudi ne bo.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Žena pravi da VSŠ ni faks (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26960615 (51899) jype
»

Prevod naziva izobrazbe v ANG

Oddelek: Loža
2412697 (9592) Yohan del Sud

magistri bolonske stopnje bodo imeli prednost zaposlitve

Oddelek: Loža
201946 (1582) Gandalfar
»

Peticija zaradi zbijanja vrednosti šole (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Šola
30951660 (44467) detroit
»

Univerzitetni vs Visokošolski strokovni študij

Oddelek: Šola
2913269 (12092) SasoS

Več podobnih tem