» »

Degradiranje diplomantov

Degradiranje diplomantov

1
2
3 4

A. Smith ::

Sem študent UNI. Imel sem nekaj kolegov, ki jim v 1. letniku ni šlo, na VSŠ pa so uspeli. Poznam pa tudi kolega, ki je komentiral svoje obiskovanje VŠ; dejal je, da je stvar na ravni (poklicne) srednje šole. Tipično za*ebavanje s profesorji in podobno. Sicer pa smisla te 2-letne izobrazbe ne vidim; tisto znanje se z lahkoto nadomesti z delovnim stažem, diploma (spričevalo?) kot taka pa tudi ne pomeni baš nešto. Je pa popularna ta VŠ, če se hoče v delovnem kolektivu nekdo povzpeti do delovodje.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

A. Smith ::

Še to. Upam, da ne po prišlo do nižanja stopenj tistim, ki so že diplomirali in tistim, ki so začeli študij, ki je takrat veljal za 7. stopnjo. To je zelo narobe.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Phil ::

Če vam ni prav, da bi vas dali v koš z lažjo šolo, zakaj bi moralo biti nam?

Ker:
1) Je ob vpisu veljalo, da boš dobil isto stopnjo kot UNI (z nižjo podstopnjo in brez univ. pred nazivom)
2) Je razlika med VŠ in VSŠ večja kot med VSŠ in UNI
LP

BluPhenix ::

Ko sem se jaz vpisal je veljalo tudi to, da bom lahko šel po končanem študiju na magisterij. Potem pa slišiš da naj bi se zadeva v roku par let ukinila. In slišiš tudi take, da boš moral, v kolikor boš hotel imeti enako stopnjo kot bolonjci, kljub temu, da si naredil enako št. semestrov, najverjetneje opraviti še nekaj dodatnih izpitov. Za vse je jeba in za vse bo, nihče ne bo prišel iz tega brez problemov, po domače vsi bomo z uvajanjem bolonjske najebali, nekateri že veste kako (možna degradacija), drugi pa še vedno tavamo precej v temi, ker se ne morejo dogovoriti, kaj bi hoteli.

No, če vam je bila obljubljena 7 stopnja, pol je prav da jo dobite. JAz bojlj pravim, da bi morala UNI in VŠS biti že v osnovi različni stopnji (ne neke smešne podstopnje uvajat).

Sicer me pa zanima, kdo vam je ob vpisu garantiral, da boste imeli 7 stopnjo. Ker fakultete navadno omenjajo le to, da boš pridobil določeni naziv. Stopnje ureja država.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

mavec ::

Jaz vem le to, da nam je bilo pač rečeno in še plakat imamo v avli VSŠ, kjer piše, konkretno za moj poklic:
dipl. zn. - 7. stopnja. Pa še na informativnem lani je bilo to rečeno.

Kar se pa tiče podstopenj se pa strinjam, to je bedarija. Itak, če greš na razgovor te vpraša katera stopnja si, noben te ne bo vprašal podstopnje, isti šmorn...

Stajerc ::

Mislim da zdaj je kaj je?

Da so sprejeli. Ali še niso? Mislim da sem zasledil da je blo že v parlamentu glasovanje?

Če kdo najde kak izvleček pa naj tu prilepi ali da link da se vidi kaj so naredili iz vsega skupaj in se na to kaka reče.
Have a nice day.

OChack ::

Sergio sam neki: ni na FE in FRI med UNi in VSS razlike take, sm vidu izpite ste UNIkurci iste pisal oz še lažje, tko da mi ne solit, pa še bolše prfokse mate, nm vržejo en crap od pijancov k te mečejo po 6x in kokr se im sprdne, o predavanjih pa nimajo bokve kok pojma, skratka kvaliteta predavanj je pr enih na nuli, kar se pa znanja tiče ste pa UNI bl zaplankani in ne kj dost praktični vsaj kar se izvedbe tiče, ker mate premal praktičnih vaj ( ne govorim o praksi k je poglavje zase) ampak bol laboratorij, tko da....ko končaš fax še vedno 0 ne znaš, ampak če si VSš skor zihr znaš en kabl skup spajkat :)

pa še tzo da gre za VSŠ in UNI za 7 stopno..ja 7.1 in 7.2 .....zj pa mal poglej kaj več rabjo povsod piše dipl. UNI ing da rabjo, plačajo pa tud 30 flik več povprečno za to tko d ani isti kurac a si vsš al uni, hec so tj šolski zavodi z 2letno VS 6. stopna, k je lažja k pa 4. letna sredna kamor uni iz 3 letnih hodjo...pač na ta nivo nočem če sm s epod pogoji za 7. stopno upisov
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OChack ()

BluPhenix ::

Ja to bo to, na VSŠ težji izpiti kot na UNI, pa manj znanja lahko pridobiš ja. Ker 2 leti (pač kolikor je UNI daljši od VSŠ) buliš v zrak.

Očitno ne vidiš razlike med UNi in VSŠ. VSŠ je že sam po sebi bolj "praktično" usmerjen program, UNI pa bolj akademsko. Vsekakor dobiš širši vpogled na UNI, če že zaradi drugega ne zato, ker je precej več predmetov. Pa pustmo to, da so navadno podrobnejše obravnavani.

Glede prof. marsikje so na UNI slabši kot na VSŠ, drugače je pa v povprečju večinoma enako.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

mercutio ::

OChack: dej, ne se smešit ...

magha ::

OChack:\

Sorry, ampak zaradi takih postov me je sram da spadam v isto "stopnjo izobrazbe" kot jo boš na koncu pridobil ti. Daj skuliraj se:\

---------------------------------------------------------------------------------------------
Res je, da univerzitetni študij ni enak visokošolskemu strokovnemu.

Ne poznam sicer razlike med študijema, ki je sedaj, vem pa kakšna je bila razlika med njima v letih med 1996 in 2000.

Kakorkoli že, jaz sem se takrat odločil za visokošolski strokovni študij.

Zakaj?
Zato ker mi je v tistem času bil visokošolski študij predstavljen kot "strokovni" študij,
univerzitetni program pa kot "akademski" (eno podobno sliko je prikazal tudi jekson...)

Jaz sem si pod "strokovnost" predstavljal enega "človečka", ki pač dela "praktično" na področju, za katerega je usposobljen, univerzitetni dipl. ing. pa naj bi imel še sposobnosti "teoretizirati" in delati v "laboratoriju".

Nekako tako mi je bila stvar predstavljena...

Kakor vidim se iz tega ni izcimilo nič pametnega. Visokošolski študij konec koncev očitno postala samo ena lažja smer na faksu....

BTW: Tista polletna praksa je bila super ideja, samo izvajala se ni vedno tako kot bi se morala (kako je sedaj nimam pojma, očitno je še slabše...)

Takle mamo...

mavec ::

Ma a je treba zacet flejm na tole VSŠ vs. UNI. Kaj vraga potem nihče ne začne flejma med VŠ in VSŠ ali pa še raje med VŠ in UNI >:D.
Ma ni treba, da se to razvije na isto raven kot M$ vs. Linux, lmao.

Raje se zacnite brigat za svojo r*t ter to kaksno stopnjo izobrazbe bote mel, ker boste od tega ziveli oz. se prezivljali.

magha ::

Tinkec
"Raje se zacnite brigat za svojo r*t ter to kaksno stopnjo izobrazbe bote mel, ker boste od tega ziveli oz. se prezivljali."
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja saj ravno v tem je "problem", stopnja izobrazbe in naziv sta očitno dva ločena pojma, ki se neodvisno spreminjata. Recimo prejšni naziv dipl.ing se je "naenkrat" spremenil v univ.dipl.ing - "stopnjo" više.

"Sedanji" dipl.ing. gre pa kar naenkrat "stopnjo" niže.

Je pa hec da "ta stari" dipl.ing so imeli "LE" en semester daljši študij kot "zdajšnji" vsš.

Saj nič ne rečem, en semester je nekaj, ampak dipl ing.-om so en semester "spregledali"...
in jih preimenovali v univ.dipl.ing

Malo za hec, še bolj pa zares:
Zakaj ga pa nebi še nam VSŠ:)) , en semester "spregledali". Očitno le ni tako zelo pomemben za naš naziv/stopnjo...

Potem pa še en semester "šenkajo", če so ravno začeli, pa smo univ. dipl.ing-i
(Tole je pa bilo čisto za šalo ampak upam da ste razumeli point...)

Lp

robert512 ::

razlika med VSS in UNI je in to kar precejsnja, dejstvo pa je da se da tudi UNI narest "na izzzi".

po srednji soli sem se vpisal na VSS FE, moj sosolc pa na UNI FE. OET1 in FI1 sem jaz obvladal in naredu v prvo, medtem ko je kolega na uniju oba predmeta prepisal, na ustnem pa je mel tako sreco da mu je postavu eno vprasanje in ga ni niti poslusal kaj mu pravi ... in je naredu.

kaj hocem povedat ?

UNI je tezji od VSS-ja, sam mas vseeno polovico predmetov ki se jih da narest brez odpret knjige in brez prit na eno samo predavanje !!! Da ne omenim samo Tasica, Burnika, Vidmarja, Zajca in podobne talente kjer ti gredo profesorji med pisanjem izpita ven iz predavalnice, na ustnem pa te vprasajo kdaj si rojen.

Je pa tud res da mas neki predmetov na uniju kjer scijes kri, da jih naredis, medtem ko se na vss-ju da to bistveno lazje speljat.

suma sumarum nej ze enkrat ukinejo VŠ, VSŠ in specializacijo in naj ostane samo srednja, UNI, MAG in DR ....

mavec ::

Samo če ukinejo VSŠ in VŠ, potem se naj naš sistem malo spremeni. Dejstvo je, da ima veliko ljudi poklicno maturo in ne splošne in tu je problem.
Le s splošno maturo se ti lahko vpišeš na UNI, medtem ko se s poklicno ne moreš.
Tu bo potrebno še marsikaj postoriti in urediti, da se boš tudi s poklicno maturo lahko vpisal na UNi, sicer bo spet isti kaos.

Poldy ::

Vsi odgovori na vprašanja so na dosegu roke - lepo pokličeš pa vprašaš, ne pa da nekaj brskaš po internetu in verjameš besedam na forumih.

Pa bedno je, da se kregate kaj je težje in kaj si zasluži 7. stopnjo. Vsak ki se je vpisal na faks je bil o svoji stopnji obveščen. Vsak ki se je vpisal na UNI, je vedel, da bo samo malo "boljš" po nazivu od VSŠ. Če se ti je to zdelo krivično, bi se pa vpisal na VSŠ. Odločitev je bila tvoja, zato ne krivi sedaj šolskega sistema.

Važno je samo to, da bo vsak na koncu študija dobil naziv, kakršnega so mu na začetku obljubili.

Cokolesnik ::

Pravzaprav je pomembno le to, da boš znanje, spretnosti in dragocene izkušnje (predvsem praktično usmerjene, uporabne v sodobnem gospodarstvu, po možnosti podkrepljene z nekim resnim delom kot študent) voljan pokazati podjetniku in jih tako sploh uspel vnovčiti. Pustimo bolonjsko juho, ki se ne bo pojedla tako vroča kot se kuha, klasifikacijo tistih "pametnih" s pravo in tistih "neumnih" študentov s poklicno maturo oz. zaključnim izpitom, pa pogosto samovščečnost z UNI DIPL in malce nevoščljivo razpoloženje z DIPL oznako ob imenu.

Brez denarja, (željene) službe, vez & poznanstev, sreče, ugodnih subjektivnih dejavnikov podjetij & kadrovskih služb pravzaprav sploh ni prostora za magičen vpliv posameznikove usode s strani klasifikacije, ali se posameznik nahaja v bazenu 7.2 ali v sosednjem otroškem bazenu z oznako 7.1.

Da o tem, če službe ne dobiš in boš po novi zakonodaji "goden" za delo z 2 stopnjama nižje izobrazbo, pa povprečni neto plači, za katero in(!) pod katero delajo številni diplomanti slovenskih univerz, niti ne govorimo.

Vsak je svoje sreče kovač. Relativne.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

OChack ::

torej ko nardiš UNI znaš sam buče prodajat tko k na filofaxu...........
VSS je 7 semestrov UNI pa 9 kar ni 2 let razlike ampak 1 let.....a to da jest pol hodm 5 let na VSŠ pomen da mam UNI izobrazbo 7.2>:D :D :)))))

mogoče sm v gornm postu mal preveč znoru ampak..vsekakor mislm da ne enga ne drucga nebi smel degradirat, pol nj še sredfno šolo zbijejo, mislm da bi bolonska 3 leta mogla bit enaka VSS, 3+2 pa nj bo enako UNI, ker tist semestr je res bedn, poleg tega majo pa še mn predmetov al kko pa kao vse lažje itd........
glede praks je pa tko, tm k si jo dobiš maš dobr potencial za službo če se izkažeš, razn če ni kera leva firma kjer te sam drkajo

Robert: kaj pa hercog in basarič :) tedva pa ne gresta vn iz predavalnce nikol, hehehe :) hwala bogu da mamo par takih prfoksov da neki znanja dobimo in ne da se sam drkamo

s poklicno maturo se da it na UNI sam morš še dodatn predmet nrdit...vsaj tko je blo, mam 2 sošolca k sta šla, s tem da je en naredu clo 2 izpita pa so ga kr u 2. letnik spustil ????
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OChack ()

BluPhenix ::

Kako pa ti to računaš? Po kakšnem merilu?

UNI je 9 semestrov+ diploma
VSŠ je 6 semestrov + delo + diploma.

Delo se ne šteje kot študijski semester, ampak kot obvezno delo, kar je tudi prav, saj največkrat ni toliko možgansko aktivno kot sedenje na faksu.

Sej tukaj je lepo razvidno, kdo dela pravo razliko med UNI in VSŠ. Uni se navadno omejimo na to, da je VSŠ pač lažji. Nekateri VSŠjevci po drugi strani pa precej agresivno zagovarjajo kako je VSŠ študij boljši in kako se na UNI ne naučiš nič pametnega, razen bluziti, seveda niso UNI študija niti povohali ali se pozanimalo kakšen je v resnici.

Glede praktičnosti.. na UNI moraš v zadnjih 2 letih narediti najmanj 6 seminarskih nalog. Kakšne seminarske naloge je odvisno predvsem od posameznika. Pri nekaterih se lahko odločiš za kaj teoretičnega, pri večini so pa praktične stvari za narediti. In tukaj skorajda nimaš omejitve kaj lahko narediš, tako dela folk naprimer: mp3 playerje s trdim diskom, videonadzorne sisteme, efekt processorje, ritem mašine, .... skratka en kup stvari, ki niso "mačji kašelj". Tako da ne o tem kako nimaš na UNI nič praktičnega. Koliko je pa zadeva obsežna in resnično uporabna je pa odvisno od posameznika. Pa pri praktičnosti lahko primerjaš tudi praktične diplome na VSŠ in UNi, boš videl, da je po obsežnosti in kompleksnosti kar nekaj razlike, saj so tudi zahteve mentorjev višje.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

OChack ::

VSS je 7 semestrov (obvezna praksa 1 semestr)....če ej pa vi nimate pa bad luck :>

popovnoma se strinjam z Poldiyem: pač upisal ste se na to zj se pa djte matrat, je pa res, da te nekatere firme ne uzamejo če nisi UNi (vem za iskro IMECO) in še par firm, tud na razgovoru za prakso al pa karkol te uprašajo a si UNI al VSŠ, tko da ne rečejo sam če si 7 stopna...to itak vejo da si, ni tok useen, tud plača je za UNI večja, kar ni kren šrot.......
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OChack ()

mavec ::

Jaz samo vem, da bom službo 100% dobil, ker je pomanjkanje MS oz zdravsvenikov veliko. Sploh pa iščejo višji kader oz. dipl MS oz. dipl. ZN. Važno je, da dobiš službo, sploh pa si lahko še tak in tak doktor znanosti ipd. pa boš visel na zavodu za zaposlovanje...
Če najdeš tak poklic ki te veseli in kjer je verjetnost da boš službo zagotovo dobil, potem bojšega ne obstaja. Specializacijo ipd. greš pa tako ali tako lahko delat...

BluPhenix ::

Da ne boš preveč pameten (podatki FE, smer elektronika):

VSŠ:
Vsebuje šest semestrov predavanj in vaj, šest mesečno praktično izobraževanje, ki praviloma traja od 1. oktobra do 31. marca in tri mesečno diplomsko delo.

UNI:
Na ta nacin vsebuje študij devet semestrov študijskih vsebin ter šest mesecev samostojnega dela na diplomskem delu.ž

Kot sem že napisal, delo se ne more šteti kot študijski semester, ker to ni. Marsikateri tudi oddela to delo preko poletnih počitnic, kolikor sem jaz slišal, ali pa medtem, ko dela diplomo. Sicer sem pa opazil, da ima VSŠ 3MESECE za diplomo, ne 6, kot UNI. To že samo po sebi nekaj pove, med drugim to, da študij na UNI ne traja le 1 leto več.

Polek tega, število izpitov VSŠ: 24 -> 4 izpite/semester (če šteješ tudi delo kot semester je: 3.4 izpita na semester)
UNI: 43 -> 4,7 izpita na semseter

Razlika je očitna UNI v 1,5 leta (po tvoji logiki 1 letu) več obravnava 19 predmetov več in potem so nekateri pametni, da imaš širši pogled na VSŠ, ja menda bo res tako.

Prosim nehajmo že enkrat. VSŠ študij je krajši in manj zahteven kot UNI. Pika tako je, če misliš da se ti dela krivica si se moral vpisatni na uni, pa nebi imel zdej takih kompleksov.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

mavec ::

Preveč je kompliciranja in BluPhgoenix ima prav. Zdaj ste, kjer ste. Če bi pač hoteli iti na UNi bi pač šli, pa niste.
No pri nas na VSŠ imamo kar krepko preko 30 izpitov v 3 letih. Prijateljeva mama, ki je naredila VSŠ pred časom in sedaj dela kot patronažna ms, je imela skoraj 40 izpitov, tako da ni povsod vse tako zelo različno...

BluPhenix ::

No, sej kot sem napisal, velja za FE tisto, ker na FE poznam situacijo. Bom takole specificiral, vse kar sem do sedaj napisal velja za FE in so na drugih fakultetah neka odstopanja, ampak mislim, da zadnja misel drži več ali manj povsod.

tinkec, sej verjetno ima tudi pri vas UNI več izpitov kot pri nas.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

OChack ::

BluPhenix: po končani praksi morš ravno tako napisat strokovno poročilo o praksi, ki je ocenjeno, tko da ni krneki bluzenje u 3krasne.......

BDV jst sm telekomunikacije in mam 12 izpitov na letnik VSS tko da ne bluzi zj men, sam u 1. ih imamo 8
kar povprečno nanese 5.3 izpitov na semestr in je to več kot 4.7 na UNI !!!!!>:D

...in če mislš da je enpravično da imava oba 7. stopno zakaj nisi na VSŠ :)

vsekakor je važno da dobiš službo in to je to, da nisi dipl UNI ing ekonomije in si potem snažilka na našm faxu, mislm da ma elektro fax dobr potencial za službo dobit
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OChack ()

mavec ::

BluPhoenix, nisem vedel, da si to pisal za ta fax :8) , se oproščam.
Am, niti ne. Mi imamo samo VSŠ. Visoka zdravstvena pač. Čeprav nekaj mečkajo že nekaj časa o univerzitetnem programu, ampak trenutno stoji. Upam, pa da bo uveden bolonjski sistem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mavec ()

OChack ::

in še en hec je , da ns majo lab vaje študentje ki so na UNI, pa u resnic pojma nimajo kaj delamo, in nam dajo potem za poročila kr svoje izpiske za prepisat mislm, kaj je zj razlika kle?
glede da je UNI tok težji in se prdobi več znanja bi prčakvov kj več, da znajo fantje kj pokazat, da vejo zakaj se gre
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OChack ()

Sergio ::

OChack: Bi te jaz dal na UNI za en semester, bi gagal ko pr norcih. Sej razumem da nekako branis svojo smer, ampak to kar pises, so pa navadne brezveznosti brez kakrsne koli osnove.

Spominjas me na ljudi ki so se odlocili da ne bodo nadaljevali s faksom, ces da "itak se na faksu nic uporabnega ne naucis".

Bullshit. Fakulteta (ne omejujem se sedaj le na UNI) te nauci razmisljati na nekem visjem nivoju, na katerega (razen ce nisi res samoiniciativen) ti s srednjesolsko izobrazbo ne bos prisel.

To, da pa na tak nacin podcenjujes UNI, pa ... Hja.

1) ARS - OARS. Vedel bos, o cem govorim, razen ce se RES slepis.
2) Predmet - OPredmet. Tudi tukaj bos vedel, o cem govorim.

Prosm te lepo, no. To, da gres tako podcenjevat tezavnost univerzitetnega studija, kaze na to, da ocitno sploh ne ves, kaj univerzitetni studij zahteva od cloveka. Jaz sem pa malo primerjal tezavnosti predmetov, recimo, v 1. letniku (diskretne strukture, analiza, recimo).

Studenti, ki so DS kolokvije pisali 5%, so na VSS ziveli cisto lepo.

To, da bi pa potem vi na koncu imeli isti nivo izobrazbe, bi bila pa kraja. Sori. No go.

Zal mi je sicer, da padete eno stopnjo nize, kar se tudi meni zdi nepravicno. Ampak sori, nisem jaz se zavestno vpisal na smer, kjer bom moral narediti 36 izpitov (ne prav lahkih) ter nato se diplome, za to da bo potem clovek ki je zavestno sel na lazjo smer, isto stopnjo.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Ch4N93 ::

no če že primerjate izpite med UNI in VS:
FERI Elektrotehnika - elektronika:
UNI 39
VS 31

glede števila izpitov v MB ni take razlike. s tem da ima VS program v prvem letniku predmet FIZIKA čez celo leto (2 semestra), UNI pa ima predmet FIZIKA I en semester ter FIZIKA II drugi semester. res pa je, da je pri nekaterih predmetih obseg predavanj in vaj večji. vem pa za kar nekaj predmetov, da dajejo profesorji iste izpite za UNI in VS.
Ni nam lahko...

OChack ::

Sergio: štekam, tud sam nameravam potem it naprej na UNi, difrencialne nardit pa to, ker pač s VSS ni keša tok pa še vsi po vrst jebejo šolstvo, ampak me pa neki moti tole kar je kolega prbov da bi ns degradiral....
tole povem...nš študij je..če nikol ne padeš 4 leta (3 učenje, 1/2 praksa, 1/2 diploma) vi pa imate 5 let (9semstrov+ diploma)
tko da nebi zj o tem kok dle vi študirate. če si mi zaslužmo degradacijo na stopno 6.2 pol si jo tud vi pa magar če na 6.4 al pa 6.9.
klegu očitno manka delavnih navad, vrjetn ni še vil u rok držov al pa pr snagi smeti poberov in ne mslt da bo zj en velk teoretik in znanstvenik....ni pr ns takih podjetij, če maš pa ambicije za v tujino
ti pa manka še velik, moš mogu vsaj še magisterij met, al pa it v ZDA in pokazat res velik potencial
pr ns če maš kup denarja pol lahk neki razviješ, največ razvoja lahk dosežejo na področju programiranja, elektrotehnika je pa bol kot stvar domišljije in ideje tud izvedba, kjer nimaš sam tipkovnce mapk rabš denar za elemente naprave itd....upam sergio da razumeš, ne leti to nč negativno na tebe pač pa BluPhenixa
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OChack ()

Sumo ::

Kot vidim, vsak izmed vas vleče na svojo stran. Tisti iz VSŠ se skušate enačiti z UNI, UNIjevci pa o VSŠ govorite kot da je to igranje v vrtcu.

Jaz sem stal že na obeh bregovih, zato vam lahko iz prve roke povem kako je.
Na univerzitetnem programu FRI sem se najprej dve leti mučil, da sem se prebil v drugi letnik, kjer sem nato po enem letu in opravljenih kakšnih 50% vseh izpitov videl, da to ne bo šlo. Pač je bilo vsega preveč, jaz pa prelen.
Prepisal sem se na VSŠ, kjer sem z relativno lahkoto opravil večino manjkajočih izpitov za nazaj. Razlika med študijema je bila vsaj prvo leto res velika. V višjih letnikih se je težavnost kar precej dvignila, vendar je bilo pri primerljivih predmetih vse skupaj še vedno lažje kot na UNI, vsaj sodeč po informacijah, ki sem jih dobil od prijateljev iz UNI študija.
Poleg tega je program krajši za eno leto. (ja, 15 tednov praktičnega dela in izdelava zaključnega poročila se imo kar lepo štejeta za en semester, saj se v večini primerov ne da kar tako na izi priti skoz). Vseeno pa to ni ravno "walk in the park", kot želite nekateri prikazati. In profesorji dejansko so slabši in se mnogo manj potrudijo za študente (seveda so tudi izjeme).

Tako da ja, res ni fer, da sta (oz. morda bosta?) oba študija ista stopnja, ne morete pa VSŠ primerjat z dveletno visoko šolo, kamor pridejo ljudje iz 3 letnih strokovnih šol. Zaključek je torej tak, da na katerokoli stopnjo nas bodo že dali, v nobenem primeru ne bo pravično do vseh.

Btw Sergio, ti si se zavestno odločil za študij, ki je na isti stopnji. Pred bolonjskim sistemom sta VSŠ in UNI izenačena, razlika je le v podstopnjah (in v nazivu).

OChack ::

SUmo točno tko je, eni profesorji so zakon, drugi so tak obup da bolš da ga nikol ne vidš in se sam doma učiš 1 mesc pred izpitom, ker ne znajo 0 povedat.
Dejstvo je da je bolonska deklaracija crap, resnico ki sm jo od profesorjev slišu je taka, da so bolonsko reformo vzele samo slabše države oziroma fakultete, bolše so se tej deklaraciji uprle, zakaj mi slovenci rinemo u vsak drek in v vsako rit in se prlizujemo ter sprejmemo vsako sranje ki nam ga d< EU nevem......dejstvo je da ni res da je zadeva obvezna.....bila, zj ker so jo sprejel bo pač treba, ekonomska in še par gnilih (ne mislm s tem kvaliteta pač pa zaposlitev itd) je pač sprejel to ker upajo da bodo ekonomisti pobegnil iz slovenije in delal drugje...bo to res?
kokr vem bo fakulteta FR (in mislm da FRI tud) sprejela bolonsko takrat k bo to res nujno torej 2009 al kdaj je zadn rok, do zdej se mi pa zdi da zadeva špila super in nevem zakaj bi delal na slabš, če ej zej čist OKY, nej pa UNI dajo na 8. stopno
magisterij 9 in doktorat 10, zakaj mnstopn če ih je lahk več:D
Int€l inside, IDIOT Outside

mercutio ::

OChack:
"če si mi zaslužmo degradacijo na stopno 6.2 pol si jo tud vi pa magar če na 6.4 al pa 6.9."

Foušija, foušija, ...

"klegu očitno manka delavnih navad, vrjetn ni še vil u rok držov al pa pr snagi smeti poberov in ne mslt da bo zj en velk teoretik in znanstvenik....ni pr ns takih podjetij, če maš pa ambicije za v tujino
ti pa manka še velik, moš mogu vsaj še magisterij met, al pa it v ZDA in pokazat res velik potencial
pr ns če maš kup denarja pol lahk neki razviješ, največ razvoja lahk dosežejo na področju programiranja, elektrotehnika je pa bol kot stvar domišljije in ideje tud izvedba, kjer nimaš sam tipkovnce mapk rabš denar za elemente naprave itd..."

Na podlagi enega primera - tvojega kolega - ti posplošiš stvar kar na vse študente UNI. Celoten odstavek je eno samo nakladanje, ki ne vzdrži vode.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mercutio ()

OChack ::

fovšija je pr vs UNI zakaj ? ker imamo ravno tako 7. stopno .
ti pa kot predvidevam nis še nikol pošten delov in je tvoja iznajdlivost prbližno na ničnem nivoju
znaš sam to kar so ti nalapal na faxu.
Pr praktičnem izobraževanju se recimo zelo izkažejo kvalitete in osebnost ki jo / ih imajo študentje, tko da se bolše pobere, če si pač zgublen te ne jebejo 5 posto. poleg tega ni to en osamlen primer, očitno tej bedni pfroksi k ns učijo izhajajo iz logov UNI kjer so bli totalno nesposobni teorija ti nalapa, potem mu pa začnem o neki modulaciji govrt k sm jo izumu mu ni pa več jasn..........preveč teoretično samo omejeni, tud ko komu poveš neki iz prakse, mešalna miza , ojačevalci...sam ja ja znajo govort, al pa se z enim bednim izgovorom vn zvijejo.....tko je to
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OChack ()

mercutio ::

OChack:
"fovšija je pr vs UNI zakaj ? ker imamo ravno tako 7. stopno ."

Če imaš sedmo stopnjo, kaj se pizdiš glede degradacije. Sam sebi nasprotuješ v izjavah - na kratko, bluziš.

"ti pa kot predvidevam nis še nikol pošten delov in je tvoja iznajdlivost prbližno na ničnem nivoju
znaš sam to kar so ti nalapal na faxu."

Predvidevaš napačno in SPET na podlagi osamljenega primera, tvojega kolega.

"Pr rpaktičnem izobraževanju se recimo zelo izkažejo kvalitete in osebnost ki jo / ih imajo študentje, tko da se bolše pobere, če si pač zgublen te ne jebejo 5 posto."

A misliš, da na UNI pa ni praktične snovi, da je samo teorija. Določeni predmeti so tudi bolj praktični. Sploh pa je to potem domena posameznika. Ko prideš enkrat v službo imajo nekje MS SQL strežnik, spet drugje Oracle, DB2, itd., kaj naj bi zdaj vse to učili na faksu al kaj.

"poleg tega ni to en osamlen primer, očitno tej bedni pfroksi k ns učijo izhajajo iz logov UNI kjer so bli totalno nesposobni teorija ti nalapa, potem mu pa začnem o neki modulaciji govrt k sm jo izumu mu ni pa več jasn..........preveč teoretično samo omejeni"

A zdaj ni osamljen primer? Najboljše da narediš kar raziskavo za diplomsko "Teoretična omejenost UNI diplomantov na FRI-ju"

OChack ::

prvo ti 2 posta gor preber kaj sm napisov........
in pol še preber zakaj se tok pizdim...ker je enkdo neki postov gor napisov, da si mi zaslužmo degradacijo. če si jo res pol si jo vsak. zakaj?
ker sm se upisov pod pogoji ki nj bi mi omogoč 7. stopno da mi pa pol usiljujeo 6. nekdo pa še reče da je to prov..............pa mu jebem mater da ga fuknem dol iz strehe fakultete, prec u tork ob 9h se lahk javjo tisti u 5. štuku.
glede raziskav pa upraš dekana pa vodstvo.....nism reku da ste najbl zabiti, sam en načrt dobit pa pol nrdit to vezje pa tud ni big deal, če ne uneseš kj novga notr, eni smo pač take zadeve že u sredni šoli delal, drugi pa to čudo delajo v 5. letniku UNI študija
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OChack ()

Phil ::

Zdi se mi da nekateri še kar ne razumete oz. nočete razumeti zakaj tak šundr okrog tega.
VSŠ program je bil/je predstavljen kot bolj praktična alternativa UNI programu, ki pa ti še vedno prinese enako stopnjo izobrazbe (v bold sem dal zato, ker se enim ob branju tega očitno vključi nek filter). Na tehnično/naravoslovnih faksih konkretno to pomeni manj posiljevanja z matematiko (in dejansko je v težavnosti največja razlika v matematičnih predmetih).

Zdaj z bolonjsko reformo pa je minister, ker mu pač tako ustreza, VSŠ diplomantom enostavno "odvzel" eno stopnjo in jih postavil v isti koš z višjo šolo. To novo uvrstitev pa se hkrati opravičuje z vsemogočimi (lažnimi)izgovori npr. kar naenkrat vsi govorijo kako VSŠ študij traja samo 3 leta, o strokovni praksi noče nihče slišati, težavnost je baje za v vrtec, ...

In ja stopnje ti nihče ne more obljubiti, ampak ob vpisu smo se pač odločali glede na trenutno stanje! UNI štedentje ste tokrat imeli srečo, oz. VSŠ študentje nesrečo, pod Gabrom bi bila situacija lahko tudi obrnjena :\.
LP

Sumo ::

No, če so tiste informacije, ki jih je Poldy dobil preko telefona, pravilne, potem se nam, ki smo se vpisali še pod starimi pogoji, ni bati, saj naj bi uredba ne veljala za nazaj. Upajmo da res.

OChack ::

torej če prov razumem, tisti ki ste končal in tisti ki so njekje umes, ki so že upisani bodo obdržal 7. stopnjo, novo upisani pa ne?
to bo pomenil kr velik osip na VSSju, zakaj bi se folk matrov 3 leta če VS nardi u 2 letih z levo roko (dobesedno)
Int€l inside, IDIOT Outside

Stajerc ::

Zato ker VS nebo 1 bolonska stopnja VSŠ pa bo.

Torej v bistvu po novem nebodo izenačeni VS in VSŠ. Je tak?
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

BluPhenix ::

In ker noben naravoslovni faks (oz. vsaj večina ne, da me ne boste tukaj linčali) nima VŠ smeri. Ni to logično?

Zdej pa po pravici, koliko od vas se je vpisalo na VSŠ, ker so vam obljubili 7 stopnjo in koliko se vas je vpisalo zato, da bi bi imeli končan nek faks, pa se vam na UNi ni ljubilo?

Jaz se recimo nisem vpisal zaradi stopnje. Hotel sem imeti višjo izobrazbo in višje izobraževanje, ob vpisu se nisem sekiral za stopnjo, bolj me je mikal naziv in razširjeno obzorje znanja. Če bi se mi šlo za stopnjo izobrazbe, bi nadaljeval na magisterij, ali pa specializacijo, čeprav je vse to spet degradirano.

Aja, magistre bodo baje tudi degradirali, pa se nihče ne buni zaradi tega, nasploh so sedaj magistri 7/III stopnja. Torej vse kar jih loči od uni in vsš je naziv, stopnja je pa v osnovi ista.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

SasoS ::

Ne bojo jih, vsaj sodeč po tisti tabelci ki jo imam. Če res praviš da so zdaj 7.3 jih bodo celo dali v višjo stopnjo ker tam so pod 8.1 (magisterski stari program).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

mavec ::

Jaz sem se na VSŠ vpisal, ker me je moj poklic pač veselil in ker imam obenem še možnost zaposlitve blizu mojega doma. Seveda pa, če bo povprečeje dobro bom šel še naprej na specializacijo.
Glede stopnje pa, če je res tako, da tisti, ki smo že v procesu šolanja, da nam bo priznana stopnja katero so nam obljubili ob vpisu toliko bolje, drugače pa greš dalje kolikor le gre.
Važno je, da je možnost zaposlitve za to kar se izobražuješ kar se da večja. Vsi dobro vemo, da je zdravstvo poklic, kjer primanjkuje zelo veliko zdravnikov in predvsem medicinskih sester (tudi dipl.) in pa zdravstvenikov (tudi dipl.9).
Kakorkoli že, o tem bo še veliko govora... Prah se ne bo tako hitro polegel.

BTW: Ima mogoče kdo kake info ali pa ve, kje se da dobiti koliko je predvidena plača za posamezno stopnjo. Ker mislim, da je tudi to eno izmed glavnih jabolk spora...

Vajenc ::

Bolano, kaj vse si spomne vlada. V mojem primeru, zaključujem šolanje na VSŠ smer ekonomija-diplomirani ekonomist, šolam se izredno in plačujem kar visoke zneske (kazen za prejšnje zabušavanje), imam pa vsako leto zapisano v pogodbi z šolo, da se šolam za program dipl. ekonomist z VII. stopnjo izobrazbe. Sedaj, pa me želijo degredirati za eno stopnjo. Barabe!!! Se mi ne zdi pošteno in niti logično za tako zavajanje ala "sej ti naziv ostane isti", nekdo je že omenil, da se pri zaposlitvi išče in plačuje po stopnji izobrazbe.

Problem ima tudi moja draga, ki se je lansko leto vpisala, po končani VII st. -UNIverzitetni program, na nadaljevanje šolanja za strokovni naziv mag. in posledično višjo st. izobrazbe. Plačala je za eno leto 600.000,00 sit, st. izobrazbe pa bo kot vse kaže ostala ista.

Ali pa npr. sošolki je podjetje zahtevalo VII. st za ohranitev delovnega mesta, če bi vedela, da je 3. letni program samo VI st., sigurno nebi gulila knjig 3 leta.

Zakon je bil sprejet po hitrem postopku 22.Junija 06 in je po mojem mnenju potreben celovite prenove. Naj bo za novo upisane tako, za nas, ki smo bili vpisani v dobri veri po VII st. pa naj ostane po starem.

Če se še kdo strinja, naj podpiše peticijo - link (čeprav ne vem, koliko veredostojna je taka elektronska oblika?)

OChack ::

a magisterij bodo tud degradiral...ja pizda so carji ej...kokr vem je blo treba za 1 letnik magisterija plačat 1 mio sit če si VSS to znese 2 miljona če si UNI pa 1 mio ker delaš en letnik, sam to kr delajo je polom..........
kaj bo pol po bolonski 3+2? isto kao magisterij 7.3 ....pa sj bolonski sistem je lažji od UNI in VSP kokr vidm pr teh k ga majo.
1 let bom še šov da UNI dokončam kj več pa ne..
in ja na fax sm se zatrad stopne upisov, lahk bi šov na VS 2 let sam ni poante ker z 6 stopno si lahk sam pek bureka, če nimaš vez u keri firmi
poleg tega ti je višja stopnja bolši kruh in se že zato splača........
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OChack ()

perci ::

Luba duša, kako boš ti UNI program naredil, če še pisat ne znaš. Skor teško verjamem, da ti je uspelo VSŠ narest.

OChack ::

misli prehitevajo prste :)....se pa da sj se zj učim po 12 ur na dan in nrdim use sprot tko da ni pene nrdim po 11 - 12 izpitov na letnik sam kaj mi to pomaga ko država ne omogoča ravno napredovanja.....
Int€l inside, IDIOT Outside

BluPhenix ::

Z VSŠ študija ne moreš iti na magisterij, je ekskluziva UNI smeri. VSŠ lahko nadaljuješ v specializacijo in nikamor drugam, če se prej ne prepišeš na uni.

OChack, sploh ne razumem kaj si hotel povedati v prvem odstavku. Nekako sklepam, da misiš da mag. traja 1 leto? Se bom kar strinjal s percijem.

Glede 1 leta in uni ... kolikor so meni povedali, ni 1 leto, ampak imaš za narediti še 2 leti. Seveda moraš prej napraviti nekaj "diferencialnih" izpitov, pol pa se vpišeš v 4 letnik. Torej imaš skupaj z diplomo še 2 leti. Nisem siguren da je še tako, to mi je razlagal kolega ene 2 leti nazaj, ko je to naredil.

in ja na fax sm se zatrad stopne upisov, lahk bi šov na VS 2 let sam ni poante ker z 6 stopno si lahk sam pek bureka, če nimaš vez u keri firmi

Marsikateri imajo s samo srednjo, ali še to nedokončano lahko boljšo službo (bolje plačano, več pravic), kot jo boš ti kdajkoli imel in to brez vez na firmah. Pač preprosto obvladajo zadeve. Tako, da faks ni vse. Faks ti ne da pameti v glavo, te samo nauči razmišljati na drugačen način.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

OChack ::

ma glede magisterija nevem, baje nj bi blo tud VSŠ omogočen, sam morš prvo še 1 letrnik uni nardit in difrencialne ja.....
glede zaposlitve pa tko...so u telekomu recimo tud ljudje z osnovno šolo k majo ful pojma o načrtovanju omrežja brez kerih bi TK pogoru, sam zarad gnile stopnje ne dobijo dobre plače, so nekak bl izkoriščeni, dajo im maksimum dodatke itd, ni pa to to........
je pa res da majo nekateri srečo in lahko z nižjo izobrazbo nrdijo marsikj, sam je precej odvisn kok si iznajdliv pa kok si talent.
V večini je pa u naši državi tko da gledajo sam papirje, zato se pa marsiker nesposobn najde na visokih položajih
Int€l inside, IDIOT Outside

robert512 ::

mislim da fax vse bolj zgublja na veljavi, bolj pomembne postajajo izkusnje, sposobnosti in REFERENCE.

je pa tud res, da mamo se vedno okamenele firme ki se strogo drzijo nekih svojih nacel.

konkreten primer za mesto informatika sem se prijavil na razpis, kjer je bilo jasno napisano zahtevana V. stopnja izobrazbe, moznost pripravnistva in celo moznost pisanja diplome pri njih.

jaz sem se prijavil s ze dvignjeno diplomsko nalogo in sem imel se 3 mesece do diplomiranja, kar pomeni da sem izpolnjeval popolnoma vse vpisne pogoje, poleg tega so bili vidno navduseni nad mojim CV-jem, posebej referencami in kar nekaj delovnimi izkusnjami.

tako sem prisel v ozji izbor, nakar .... me ne vzamejo !!!

Obrazlozitev kadrovnika: nimam se 7. stopnje ! na razpis pa so bili poleg mene prijavljeni se trije s 7. stopnjo (2 VSS eden UNI).

Nagradno vprasanje: kdo je bil sprejet ?

in na koncu final word kadrovnika: Vsi tisti s visjo stopnjo ki bi bili zavrnjeni bi se lahko na odlocbo pritozili in jo tudi dobili ! Torej kaj je poanta vsega tega ? Moram prit do doktorata ? A pol bom pa prekvalificiran ?

Mislim zalostno, ampak stopnja ma nekje se vedno 90% teze ....

Kaj bi vi vzeli v sluzbo zelenca s diplomo, ali nekoga ki je ze marsikje delal in kaj pokazal pa bo diplomiral cez 3 mesece ? ne vem no ...

Primoz78 ::

Z VSŠ študija ne moreš iti na magisterij, je ekskluziva UNI smeri. VSŠ lahko nadaljuješ v specializacijo in nikamor drugam, če se prej ne prepišeš na uni.

Odvisno od faksa...na FM je omogoceno a je potrebno naredit 2-3 diferencialne izpite v 1 letniku MAG studija... klik...za ostale fakse pa se nisem poglabljal...:\

Lp Primoz

p.s. Ce si na SPEC (z VSŠ) in mas po koncani SPEC povprecje 8+ mas moznost vpisa v 2. letnik MAG studija...
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz78 ()
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Žena pravi da VSŠ ni faks (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26960615 (51899) jype
»

Prevod naziva izobrazbe v ANG

Oddelek: Loža
2412697 (9592) Yohan del Sud

magistri bolonske stopnje bodo imeli prednost zaposlitve

Oddelek: Loža
201946 (1582) Gandalfar
»

Peticija zaradi zbijanja vrednosti šole (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Šola
30951660 (44467) detroit
»

Univerzitetni vs Visokošolski strokovni študij

Oddelek: Šola
2913269 (12092) SasoS

Več podobnih tem