» »

Univerzitetni vs Visokošolski strokovni študij

Univerzitetni vs Visokošolski strokovni študij

NoBody- ::

Pozdravljeni!

Ker to leto zaključujem z šolanjem v srednji šoli se bo nekako treba obločit kako naprej. In nekako sem se že odločil, dilema je nastala le pri tem kateri program izbrat za študij. Odločil sem se za FERI smer Informatika in tehnologije komuniciranja. Zdaj pa me zanima kateri program izbrati: ali univerzitetni ali visokošolski. Zato prosim tiste, ki so na omenjenih programih, če lahko povedo kakšna je razlika med tema dvema.

Obiskal bom tudi informativne dneve, ki bodo zaj v februarju, tako da bom tudi tam povprašal po razlika, me pa vseeno zanima kaj mislijo tisti, ki ta dva programa obiskujejo, bodisi enega ali drugega.

Za vse informacije se vam že v naprej zahvaljujem!

Lp
  • spremenil: NoBody- ()

moowy123 ::

Sicer obiskujem FRI in ne FERI, ampak ti lahko povem kakšna je razlika med programoma v Ljubljani. Razlika je in sicer v težavnosti in dolžini programa. Na UNI-ju imaš tudi več predmetov, in tudi na splošno profesorji od tebe pričakujejo več. Ni pa tko hudo, da se nebi dalo narest :D .

Torej razlika je, in to ne tko majhna, kot ti bodo morda nekateri govorili. Vse je odvisno od tega kak tip človeka si. Če se ti ni problem poglobiti v problem, se kdaj usesti za knjige pejdi na UNI, saj boš tako po končanem faksu tudi bolj cenjen, ker boš imel višjo stopnjo izobrazbe.

Ch4N93 ::

No, no, tako na pamet pa ne.

Na FERI se je s šolskim letom 2007/2008 pričel izvajati bolonjski študij, kar v praksi pomeni izenačitev stopenj izobrazbe po prvi bolonjski stopnji za UNI in VS študij. Tako UNI kot VS trajata 6 semestrov oz. 3 leta. Glede na to, da se letos prvič izvajajo bolonjski programi, boš težko dobil kakšne (pametne) primerjave glede obeh smeri. Bi pa naj bil UNI bolj teoretično naravnan, VS pa bolj praktično. Kaj pa to pomeni v pri dejanskem izvajanju, pa najbolje da povprašaš na FERI forumu, na informativnem dnevu, ter morda v referatu.
Ni nam lahko...

moowy123 ::

A ti resno pričakuješ da bo uni izobrazba enaka visokošolski (tudi po bolonjski reformi) ?? Glede na to da naj bi bil vsš bolj praktičen me najbolj moti glede njega to da večina folka, ki ga poznam iz tam ni sposobna ničesar sprogramirati, česar pa nebi mogel reči za toliko uni-jašev. Ampak vedno se najdejo izjeme na obeh straneh :D. In valda... vse kar sem povedal je iz osebnih izkušenj kakor sem videl in slišal na FRI-ju v Ljubljani in ne na FERI-ju v Mariboru.

CaqKa ::

UNI: FERI
VS: FERI

če se pa ne motim je finta da lahko greš zdaj po teh novih bolonjskih tudi na vsju takoj dalje podiplomsko študirat..
vprašaj na referatu za bolj točne info.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

moowy123 ::

@Acer771: moraš pa tudi vedeti da danes zaposlovalci tudi gledajo nato iz katere univerze prihajaš...

vejnovic ::

...kar v praksi pomeni izenačitev stopenj izobrazbe po prvi bolonjski stopnji za UNI in VS študij


1. stopnja: VS
2. stopnja: UNI

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vejnovic ()

leinad ::

to pa ne bo držalo. po bolonji sta UNI in VSŠ 1. stopnja, magisterij pa je 2.

Mavrik ::

@Acer771: moraš pa tudi vedeti da danes zaposlovalci tudi gledajo nato iz katere univerze prihajaš...


Moraš pa vedeti, da danes zaposlovalci bolj gledajo na to, kaj znaš, kot pa s kere univerze ali celo s kerega faksa prihajaš. Vsaj kar se tiče računalništva.

Drugače pa bo ta tema spet šla po tistih tipičnih stopinjah... VSŠjevci bluzijo kako je njihova smer enakovredna UNIju, UNIjevci pa kolko se oni več naučijo in kako dost znajo.
The truth is rarely pure and never simple.

tlozej ::

Tim Burton ::

Tko ti bom reku, če si odprte glave pejt na UNI (pa bol teoretične narave), če si bol praktičen tip in se ne želiš obešat na detajle pa pejt na VSŠ. Jst osebno fax vidim kot pripravo na službo, učijo te principov, kako preživet na delovnem mestu, seveda dobiš tudi praktično znanje ki je nujno in je neka osnova na kateri boš gradil ko se boš zaposlil, iz tega stališča se mi zdi zelo pomembno da tekom študija poizkusiš tudi na različnih področjih delat prek študenta, ker boš tako pridobil izkušnje in mogoče celo navezal stik z bodočim delodajalcem (pazit moraš le da te denar ne zasvoji in pustiš šolanje, ker papir je le papir).

Tako da sedaj presodi sam, če se boš lotil UNI programa in se bo izkazalo da ti program jemlje ves prosti čas in energijo, skratka da je zate prezahteven, potem boš po štirih (ali več) letih prišel na delovno mesto iz svoje izolirane in skrbno varovane sobe v kateri si preždel vsa študentska leta, brez izkušen, le teoretično napiflan, tak ne boš interesiral delodajalcev.

Če se kaže v tej smeri je bolje vzet nekoliko lažji VSŠ program, poleg tega tudi probat kej delat in si pridobit izkušnje, na delovnem mestu bit zagret in kazat interes in vsak te bo rade volje fajn plačal in mogoče še napreduješ.

Če si visoko produktiven in ti učenje ne dela problemov potem je pa itak vseeno kam greš, na obeh programih boš uspešen.

Ti pa lahko podam primer mojega bratranca ki se je vpisal na UNI FRI, v 1. letniku je ugotovil da je to zanj pretežko in ni bil prpravlen čepet vse dni v sobi, prepisal se je na VSŠ, tam mu je fajn šlo, poleg faxa je tudi delav v podjetju, po diplomi se je tam tudi zaposlil, ker je bil zainteresiran in delaven, je danes bolje plačan kot vsi z UNI izobrazbo, poleg tega se prav njemu obeta napredovanje.

Apple ::

tlozej: kam spada bolonjski dr. v tej tabeli?
LP, Apple

Mavrik ::

Dr. Palm: doktorat znanosti je še vedno doktorat znanosti. Torej 8/2.
The truth is rarely pure and never simple.

Apple ::

Ekonomska fakulteta UNI Ljubljana organizira tudi bolonjski doktorski študij, torej ne samo znanstvenega
LP, Apple

Apple ::

LP, Apple

Gandalfar ::

torej, ce hoces dobit stopnjo starega magisterija, to ni vec mogoce .. ampak moras po stari diplomi direktno na nov doktorat?

Mavrik ::

Kolikor sem gledal vsaj na FRIju, bodo imeli vsi, ko delajo "staro" diplomo možnost delat tudi še stari magisterij. Za tiste na bolonjskem študiju pa to ne bo več mogoče.
The truth is rarely pure and never simple.

tlozej ::

Dr. Palm:
tlozej: kam spada bolonjski dr. v tej tabeli?


Oba dr. (stari in bolonjski) sta enakovredna 8/2 - je dalo ravno logotip čez slikco...

LP

Apple ::

Samo a potemtakem folk brez mature ne bo mogel iz bolonjskega magisterija iti na bolnjski dr., če sta oba 8/2?
LP, Apple

Karaya 52 ::

Matr so vas razvrednotili... Še dobro da je moj poklic reguliran. Zakaj bi sploh kdo še šel na gimnazijo?

Tea Time ::

Če lahko dodam še svoje mnenje. Delam na področju HR. Vsem bi toplo priporočal vpis na UNI smer. Delodajalci resno ne gledajo na VŠ in UNI enako - ne glede na dejansko znanje.

Pa poskusite čimveč programirati (oz se ukvarjati s stroko) "preko študenta" že v 2,3,4 letniku in absolventskem stažu. Takšni kandidati so na področju IT najbolj iskani.

Lep večer vsem.
Have a break!

Pšenični ::

"Če lahko dodam še svoje mnenje. Delam na področju HR. Vsem bi toplo priporočal vpis na UNI smer. Delodajalci resno ne gledajo na VŠ in UNI enako - ne glede na dejansko znanje."

Misliš tukaj glede napredovanje, glede na kaj drugega. Sam imam sedaj visokošolsko diplomo in sem vprvem letniku podiplomskega študija(bolonski magisterij). Naprej sem šel izključno iz veselja do študija, pa zgleda da mi mogoče druga bolonska še prav pride.

LeQuack ::

Po mojih izkušnjah pa delodajalci večinoma ne razlikujejo med obema. To pa zato, ker tudi sami večinoma nimajo UNIja (dosti jih tudi diplome nima) in česar ne dosežes sam, ne moraš ceniti tudi pri drugih.
Tudi sam končujem UNI smer in po mojih izkušnjah se študentu, ki ne namerava kasneje iti po akademkih vodah (doktorat, MR, delo v laboratorijih, itd) ne splača delati UNI, ker je v zasebnem sektorju veliko premalo cenjen.
Prioriteta delodoajalcev (vsaj slovenskih) je na tem, da čimveč denarja prišparajo zase, zato tudi po večini na veliko zaposlujejo študente, namesto da bi imeli večino kadra zaposlenega redno, le majhen del pa študentskega kadra, k ise uvaja za kasnjšre redno delo. In ravno zato se
je diploma tudi razvrednotila.
Quack !

BCSman ::

Mene zanima nekaj:
1. Zakaj bi sploh šel na težji UNI, če se bo lahko tudi po VSŠ delalo enak magisterij?
2. Če se vpišem na nebolonjski vsš fri(ker bolonjski bo šele drugo leto), bom lahko šel delat bolonjski magisterij? V nasprotnem primeru je res tečno, saj sem zadnja generacija ki pade v stari program.

KandazaR ::

Ni tako preprosto. Nova bplonjski programi tako uni kot vsš trajajo 3 leta. Je pa potrebno opraviti dodatne izpite če želiš iz vsš (bolonjskega) na 2 letni magisterski študij. Kar se tiče fri-ja in njegovega starega programa, ki bo samo še letos. Sicer imaš res po 3 letih sedmo sopnjo izobrazbe, vendar pa se lahko zaj.... če padeš letnik, saj tako prideš na nov program in tako moraš opraviti kake dodane izpite (kater ne vem). Če imaš možnost bi ti priporočil da se vpišeš na feri, kjer že izvajajo bolonjski študi na vsš.

pingec ::

A naslednje leto bo na FRI še vedno stari uni program kot možnost za 1.letnike?
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

Amare ::

A misliš 09/10? Takrat bo vse po bolonjskem.

BCSman ::

A mislite da bo potrebno delat diferencialne za se prepisat na bolonjski?

Loki ::

razni provatniki, manjse zasebne firme.... ne gledajo na izobrazbo nic (lahko si tudi na visjo hodil, for all it matters, ce znas, znas). vecje pa tudi vecinoma ne locijo kaj veliko (delas isto, samo uni naj bi bili bolj sposobni). druga zgodba pa je, ce bi rad prisel v kaksen R&D (kaksen advanced po moznosti se)
I left my wallet in El Segundo

SasoS ::

@BCSman: če kaj vem, ekonomska sprejema VSŠ (stare) diplomante v magisterski bolonjski študij, torej bo možno.

@Ostali: če se program ukine imaš praviloma še 2 leti časa po ukinitvi da končaš po starem programu, potem pa lahko da moraš delati diferencialne in prehod na novi program.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Degradiranje diplomantov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
18336543 (1404) tomwischner
»

FRI: RI VŠ in RI UN

Oddelek: Šola
303187 (1954) TheBlueOne
»

FERI - VS (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
698535 (6616) root987
»

FERI vs FRI (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5516580 (13067) Hardstyle
»

Zaposlitev kot inženir oz. dipl. inženir (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5215096 (15096) BluPhenix

Več podobnih tem