» »

Stanje naftnih zalog v svetu

Stanje naftnih zalog v svetu

«
1
2 3 4

pulstar ::

No, ker smo priča vedno večjemu povpraševanju(in s tem pomanjkanju) nafte me zanima, kakšne zaloge so sploh še ostale?sam nevem komu verjeti, nekateri pravijo da za 40 let, pesimisti ne dajejjo več kot 20 let, najbolj optimistični(mogoče celo lahkoverni) trdijo, da nafta sproti nastaja(čeprav takim trditvam težko verjamem). Mislim, da bi težko dali kakšno pametno oceno, saj so podatki močno zmanipukirani....sam se nagibam v tej smeri: če bi nafte resno začelo primanjkovati,menim da bi svetovne ekonomije drastično povečale sredstva za razvoj alternativnih energijskih virov in podobno....težko razumem, da bi gosp. velesile spričo resnega pomanjkanja nafte sedele križem rok in čakale konec svoje gospodarske prevlade.je možno, da so vse skupaj le manipulacije, ki omogočajo naftnim multinacionalkam(le v čigavi lasti so...|O ) bajne zaslužke in vzdrževanje visoke cene, ter ameriki držanje kitajske industrije na še realnih tleh? no razpišite se, da udarimo kakšno dobro debato....:)
Lp!

kow ::

koliko je nafte je popolnoma irelevantno. verjetno je še najbolje, če jo je čim manj. Se bomo na kakšen prijaznejši vir vozili.

BigWhale ::

ZELO lepo, bi bilo, ce bi zacetek debate podkrepil s kaksnimi linki, na tej ali oni strani, ce ne kar na obeh.

Vikking ::

Kar jo je sedaj odkrite (pri enakem naraščanju porabe le-te) jo bo še za 40 let. Neodkrite nafte je bojda še 3x več kot jo je sedaj odkrite. Računati je potrebno da se tehnologija usmerja k zmanjševanju porabe nafte, ter uporabe alternativnih virov.

Problem sedaj je da ne morejo načrpati zadosti nafte, se pravi je povpraševanej večje od ponudbe. Prava blaženost/$$$ za tiste ki se ukvarjajo s tem poslom. Mokre sanje vsakega tržnika.>:D

podtalje ::

Nafte je še več kot dovolj. Vprašanje je samo, s kakšnimi stroški jo lahko dobiš.
Obstajajo namreč tudi alternativni viri za prodobivanje nafte, kot je npr. oljna repica,
da pa se nafto izkoriščati tudi iz oljnih skrilavcev, vendar bi morala biti cena za sodček okoli 100$,
da bi bilo to ekonomsko upravičeno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: podtalje ()

Thomas ::

Proizvodna cena sodčka "peščene" nafte v Alberti je 12 dolarjev.

Edini problem je v tem, da kapacitete proizvodnje naraščajo počasi. Največ kakšnih 20% na leto.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vikking ::

Thomas dej napiši kej več o tej "peščeni" nafti.

Thomas ::

S peščeno nafto so Kanadčani že postali najpomembnejši dobavitelj nafte za ZDA. Z vročo vodo zaenkrat dve firmi izpirata nafto iz naftnih peskov Alberte in imata skupni output preko milijon sodčkov na dan, kar hitro narašča. Zaloge peščene nafte so enormne, vendar ne samo v Alberti, pač pa tudi v drugod po svetu. V Venezueli, Estoniji ...

Tehnologija se razvija in cena proizvodnje pada, zaloge so pa VEČJE od zalog navadne nafte.

Potem imamo skalno nafto v Koloradu in Utahu, ki jo je pa še več, kot navadne in peščene nafte skupaj, vendar tehnologije ekonomičnega izkoriščanja še ni.

Potem so pa še metanovi hidrati v globokem morju, ki jih je pa še BISTVENO več, kot vsega naštetega skupaj.

Skratka, zalog je preveč, tehnika pridobivanja pa na začetku. Razen za navadno nafto na Bližnjem vzhodu, kar je enostavno - dandanes.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

krneki0001 ::

Cena sodčka kanadske nafte je 12 dolarjev. Koliko je pa cena sodčka arabske nafte? Pomoje ne dost manj, vendar hočejo prvo arabcem pobrat vso nafto, da jih bodo potem lahko krotili, ko ne bo več odvisnosti od njih. Globoko pod morjem je pa nafte vsaj 30X tok kot jo je bilo na kopnem.

mihamedo ::

By the way mi bi se ze davno vozili na alternativne vire in bi lahko porabo nafte ze 5 do 10 let nazaj precej zmanjsali vendar bi s tem škodovali največjim bogatašem tega sveta, ki pa tega ne bodo dopuščali.... ko bo nafte zmanjkalo(kar jo še zelo dolgo ne bo) bomo skoraj čez noč karnaenkrat lahko živeli brez nje...
-AMD phenom 955be @4.0ghz--
- 4x4gb ocz vengeance 8.8.3.7@2000--
-revodrive x2 220gb-2x spinpoint f3 500gb

Oxford ::

By the way mi bi se ze davno vozili na alternativne vire in bi lahko porabo nafte ze 5 do 10 let nazaj precej zmanjsali vendar bi s tem škodovali največjim bogatašem tega sveta, ki pa tega ne bodo dopuščali

Nikoli nisem bil pristaš te teorije zarote, da nafni lobiji ne dopuščajo razvoja alternativnih virov energije. Kako pa?

Cene nafte so danes tolikšne, da se ogromno inštitutov (odvisnih in neodvisnih) ukvarja z razvojem alternativ. Dobički so preveč mamljivi, da bi se odpovedali bogastvu, tudi če se Shell, BP & co. postavijo na glavo.
Edini alternativni vir je elektrika (baterije ali pa gorivne celice). Žal pa do danes še nikomur ni uspelo izumiti super lahkih akumulatorjev.

Phil ::

Žal pa do danes še nikomur ni uspelo izumiti super lahkih akumulatorjev.

Ni samo to problem. Tisto energijo(elektriko) je potrebno tudi nekako pridobiti.
LP

gzibret ::

Nafte je na svetu dovolj. Vendar obstaja vprašanje, za kakšno ceno jo lahko izkoriščamo. Ob višanju cene na svetovnem trgu izvenbilančne zaloge postajajo kar čez noč bilančne. Vendar so IMO časi, ko je bil sod nafte 10$ na trgu, minili.

Sicer pa je vsake zaloge česarkoli možno izkoristiti do max. 80%. Do takrat cena surovine tako naraste, da pridejo v veljavo alternativni viri oz. je cena surovine presega ceno alternativnih tehnologij.

Tako nafte ne bo NIKOLI zmanjkalo. Le predraga bo postala.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Matako ::

Hm, kako se sploh reče tej peščeni nafti po slovensko? Naj bi šlo za kao neke bitumenske sloje iz katerih se pridobiva t.i. sintetična nafta. To gre z nekim dokaj zvitim postopkom izpiranja z vročo vodo in sodo (natrijev-kajvemkaj). Zaenkrat se s tem ukvarjajo samo Kanadčani, čeprav so menda še večje zaloge v Venezueli, pa tudi drugje po svetu se najde kaka zaplat.

Lani je bil na CNN en prispevek o mračnejših plateh tega postopka, večino teh skrbi je zbranih tudi tukaj:

http://www.oilsandswatch.org/docs/osf-b... ... Lepe slikce in diagrami ;)

- Da iz tega peščenega materiala dobiš nafto je potrebno izpiranje s prej omenjeno vročo vodo in nekimi kemikalijami. Govorimo o veliko, ampak res veliko vroče vode - ki po koncu postopka postane odpadna voda in torej težava.

- Čeprav je menda največ tega peska globoko pod zemljo, se bo saj nekaj časa vse dogajalo v obliki plitvih dnevnih kopov - površina kjer se to dogaja je potem neuporabna za karkoli.

- In še najpomebnejše od vsega in kar mi daje misliti, da je 12 dolarjev na sod navaden korporativni bullshit, ki ga Kanadčani uporabljajo na isti način kot dilerji "promo" šuse: ta proces je z izpiranjem, segrevanjem ogromnih količin vode, centrifugami in ne nazadnje dnevnim kopanjem prav svinjsko energijsko potraten! Menda pride na vsak sod pridelane nafte kar nekaj pokurjene nafte plus pbl 80kg toplogrednih plinov in skoraj 3 sode odpadne vode... In tukaj sploh še ni všteta škoda okolju, ki poleg tega da zgleda grdo dejansko tudi stane prave $$$!

Trenutno je edina prednost tega načina, da ker se prodaja skoraj izključno ZDA, ni nekih stroškov prevoza plus prodaja je skoraj direktna - ena firma nekje v Kanadi proda eni firmi v ZDA, posrednikov 0. Tukaj bi znal biti nek prihranek, pa še to samo dokler je vse skupaj podprto z velikimi količinami nafte z Bližnjega vzhoda in Venezuele, sicer ta sintetična nafta po čisto navadi računici NI poceni.

Folk, ne pozabiti, da je bila nafta vsa ta leta PREPOCENI! Tukaj govorimo o dokaj *dragocenih* (kao drago-cenih, hint hint) neobnovljivih naravnih virih, ki jih raznorazne države prodajajo trgu z velikim povpraševanjem - tukaj pogojev za poceni nafto enostavno ni. Tržna cena je menda celo bistveno, bistveno bližja današnjim cenam, čeprav bodo verjetno te vseeno malo padle - samo čisto verjetno nafte za 30 ali manj na sod ne bomo več videli, kar se mi zdi osebno čisto prav - malo stimulacije za alternative in manšanje porabe ne bo škodilo.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

gzibret ::

Lahko jim rečeš bituminozni peščenjaki ali oljni peščenjaki. Angleško je to "oil shale".

Čeprav je pravi geološki termin za sedimente in kamnine, iz katerih lahko pridobivamo ogljikovodike, oljni glinavci, oljni peščenjaki, oljni skrilavi glinavci.... Vendar je treba ločit med nevezanimi sedimenti (peski, gline, melji) in vezanimi oz. "okamenelimi" sedimentnimi kamninami, ki so peščenjaki, glinavci, meljevci.

Termin bituminozni se uporablja za sedimentne kamnine, ki so zaradi velike prisotnosti organske snovi črne barve in ob udarcu s kladivom smrdijo. Vsak oljni peščenjak je hkrati tudi bituminozni peščenjak, vsak bituminozni peščenjak pa ni oljni.

Vendar je slovenska geološka terminologija glede tega še nedorečena (vsaj, kolikor je meni znano).
Vse je za neki dobr!

Tear_DR0P ::

ampak to ni tisto, zarad česar je kamenje pri cestninski postaji pri lukovici črno? al je to isto?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

gzibret ::

Tisti kamni (črni skrilavi glinavci z vmesnimi plastmi peščenjakov) so iz karbona oz. ker niso točno datirani, jim rečemo kar permokarbon. Za karbon po celem svetu je značilno, da vsebuje ogromno organske snovi (cela geološka doba se imenuje po ogljiku :D ) oz. ogromno premoga.

V Sloveniji od tega premoga nimamo nič, ker organska snov vsebuje preveč detritične (mineralne) komponente oz. le-ta prevladuje. Črni pa so zaradi prisotnosti organske snovi, ker je le-ta ujeta med minerale glin in ni mogla migrirati oz. se koncentrirati v kakšno nafto ali kaj podobnega.
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

V bistvu za Lukovico ne vem točno, so pa cel tunel Trojane gradili v tem "dreku". Cele Posavske gube so polne tega "dreka". Če se pelješ po stari cesti il LJ->CE jih zelo lepo vidiš tik pod vrhom, ko je eden malo razkopal križišče in je tam neki silos ali nekaj takega.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Matakov postz je totalen bul. Zvečer povem zakaj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

pulstar ::

Oxford, "teorija zarote" je po mojem mnenju(in mislim da tudi po mennju mnogih drugih) precej verjetna...glede na to, da nam nafta posredno ali neposredno daje 70% vse energije je pomembnost panoge gotovo zelo velika. V panogi se obračajo neslutene količine $$$ in v lasti multikorporacij so mnoga podjetja drugih panog, prav tako pa so naftne družbe sponzor mnogih "razvojnih programov" alternativnih virov energije..Tu morda tiči vzrok, da se razvoj npr. vodikovega motorja vleče že več kot 20 let, če so prvi avtobusi(seveda prototipi) na hydrogen pogon v ameriki vozili že pred 20-imi leti...Zavedati se moramo, da je surova nafta med surovinami predstavlja 90% delež..to pa je skrb vzbujajoč podatek...:|

Thomas ::

To je čisti bla bla, tele "zarote mogočnih naftarjev".

Dejte se zresnit že in NE nosite urbanih legend in bifejskih modrosti v resen forum.

Ali pa samo berite.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Da iz tega peščenega materiala dobiš nafto je potrebno izpiranje s prej omenjeno vročo vodo in nekimi kemikalijami.

Definitivno. Nalijejo zelo vročo vodo, operejo pesek in še zdestilirajo izprano nafto. Očiščen pesek pa odvržejo nazaj v naravo.

> Govorimo o veliko, ampak res veliko vroče vode - ki po koncu postopka postane odpadna voda in torej težava.

To govoriš ti in razni Zeleni obsedenci, za katere je znano, da čvekajo v tri krasne.

Mi pa vemo, da se vroča voda v Kanadi hitro ohladi in da to ni nobena težava.

Tudi čiščenje NI problem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> površina kjer se to dogaja je potem neuporabna za karkoli.

Neumnost. Čisto rodovitna zemlja nastane iz tega. Še bolj, kot je prej bila.

Tale Zeleni kult bo treba vreč ven iz registra prištevnih organizacij.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

No tole pa je res malce zanimivo...za ugibanja. Saj se že kar resno dotika naših standardov. Torej Canadian Oil Sands ...ne bodo zaustavili nobeni zeleni, tudi tisti majhni zeleni z velikimi ne. Thomas ima prav...ni nič smrtnega - le fine razvade, ko so neki izbranci skoraj zastonj nastavljali sodčke, v katere je špricala nafta namesto vode, bo počasi konec. To pomeni da, ko nekega dne poraba preseže ponudbo, nastane panika in hop, že vidimo kako razni matici duvajo v luknje, da bi ven priteklo kaj uporabnega. Jasno imajo Rockefellerji in Steinkorektorji zdaj že abakuse in to predvidijo še preden bi morali jahati v službo....Tako da cena raste in bo rastla še naprej...tako se bo proizvodnja v Kanadi povečala do te mere, da bodo celo v Venezueli postavili kakšno banano ali "školjko-shell" in upajmo, da bo cena energije takrat tako velika, da se ljudje ne bodo več ne bodo mogli voziti na stranišče in bodo v žalosti pripravljeni ustreliti vsakogar, ki do potankosti ne izpopolni alternativnih virov energij, ki so na tem edu linku: stran na egj.lib.uidaho.edu>:D No pa bodimo še malce resni...me pa res zanima koliko predvidite ceno sodčka čez pol leta? In še: katera se vam zdi cena sodčka, ko bodo alternativni viri in pogoni začeli resno dihati Arabskemu zlatu za ovratnik?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

pulstar ::

Samo za informacijo, nafta brent je skočila na 72,še neki $...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pulstar ()

pulstar ::

Thomas, ne rečem da je t.i. teorija zarote:)) :)) res glavno krivec za visoke cene...Prvo je prav gotovo povpraševanje..Gotovo pa je, da si naftne družbe ne bodo pljuvale v lastno skledo in črpale ogromne količine, le da bi znižale ceno in potešile žejo po črni župci..Tako je moje mnjenje, ki pa ne temelji na barovskih pogovorih:)) ...Možno pa je, da se motim...

p.s. Offtopic:Resni forumi so tudi zato, da vsak lahko pove kar hoče, se kaj novega nauči, pa tudi spozna, da se mogoče moti...ne takoj napadat nekoga, ki ima mogoče drugačno mnjenje kot ti...pa brez zamere..8-)

LP

Thomas ::

Forum je zato, da se "napadajo" drugače misleči. Ne osebno, pač pa da se napadajo njihova prepričanja. Vsaj, če je prida resen.

Seveda pri teh napadih "trpijo" tudi tvoja lastna stališča, ki jih pa ljubiš ravno toliko, kolikor so pravilna. Če se izkažejo za napačna, jih odvržeš kot vroč krompir, ter jih zasovražiš, kot je zmoto sovražiti.

To je osnovna ideja foruma že vsaj od klasičnih Aten. Pa bil forum v meatspaceu ali na internetu - vseeno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matako ::

Mirno, mirno... saj jaz sem samo povedal kaj sem videl na CNN, ker je bil še kar dober prispevek. To sploh ni neko moje mnenje. Ali ni mnenje malo več kot samo poročanje? Tako da žali se tati! Bom pa v nadaljne označil kaj je mnenje in kaj je drpnjeno od drugod, da bo bolj jasno kot že itak. Je pa le forum!

No recimo moje mnenje o tem bi bilo tako: Valjda, da je ta kanadska sint nafta zanimiva in celo perspektivna, samo po mojem ni nobena čudežna rešitev za naše tegobe. Kanadčani to delao že 30 let in se tu in tam vedno navdušijo, kako bodo visoke cene nafte naredile stvar privlačnejšo. Verjetno imajo prav, samo kaka revolucija pa to ne bo, po mojem ( = mnenje). Zdaj, glede neke eko panike - itak, da ta postopek zelo obremeni okolje ampak tu so še največji histeriki Kanadčani. Ne vem, mogoče zato, ker se to dogaja pri njih doma? Imajo pač zakone, kjer se čisto vsega tudi ne da razjebati in vreči stran in to še dodatno poveča stroške, ki so že itak visoki. Samo meni se to ne zdi največji problem (= mnenje) Menda ima ta proizvodnja dokaj žalostno energijsko bilanco, ogromno energije se porabi za segrevanje vode, čeprav tudi samo kopanje ne gre na lepe okice ampak na... nafto (to je iz TV se pravi ni enako mnenje). Kot rečeno, fina stvar za lokalno uporabo, zelo perspektivna celo, ker majhni stroški transporta in režije nekako stvar zrihtajo, v globalnem smislu pa... pozabi.

Tako da Tomi, neja se bodeš vozil na kanadsko nafto! A-a. Bo treba kar peš, ja, ja - mi bomo pa švigali mimo z nafto najbolj nedemokratičnih in zajebanih Arabcev ;)

Razen, če najdemo kake zaloge tega peska pri nas, samo potem boste pa vsi spet jokali kako so vam razkopal ne vem kater travnik, pa kako vrtički ne morejo biti zraven pa podobno zeleno jamranje! Saj folk že glede JEK utruja 100 km/h, pa recimo sploh ni neka huda obremenitev za okolje!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Matako ::

Neumnost. Čisto rodovitna zemlja nastane iz tega. Še bolj, kot je prej bila.


Seveda, seveda. Končno je princip pridobivanja rodovitne zemlje z odprtimi kopi znan že stoletja!

In ne pozabimo, da so strokovnjaki že zdavnaj pokazali, da se po tem postopku poveča število zelenih travnikov z nadpovprečnim številom skakljajočih zajčkov in prhutajočih metujčkov ob bistrih potokih....

... in potem se zbudiš v sivi dan ;)
/\/\.K.

Tear_DR0P ::

No pa bodimo še malce resni...me pa res zanima koliko predvidite ceno sodčka čez pol leta? In še: katera se vam zdi cena sodčka, ko bodo alternativni viri in pogoni začeli resno dihati Arabskemu zlatu za ovratnik?

zagovorniki biodizla trdijo da so stroški pridelave nekje 70$ za sodček - cena nafte v prihodnosti bo torej nekje 10 do 15 dolarjev višja več pa ne.
mam pa filing da je biodizel cenejši od "peščene nafte". ta bi morda bila dobra za v termo elektrarne, ker je ne bo treba kej fejst spirat - al mam našačno razmišljanje, da pač vržeš tono skrilavca v peč in to gori?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

gzibret ::

Ena lepa knjiga na to temo, vredno ogleda:

Biodiversity and minerals - Extracting the benefits for wildlife
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

Dejstvo je, da sanirani pridobivalni prostori pomenijo pomembne ekološke niše in povečujejo biodiverziteto. Ptič čebelar ali razne peščene lastovke obstajajo zgolj zaradi kopov mivke in peska. Drugače bi že izumrli, ker so reke regulirane in ni več naravnih peščenih bregov.

Tudi v Sloveniji!
Vse je za neki dobr!

krneki0001 ::

Eno jedrsko postavijo tja zraven pa nej vodo ogrevajo z jedrsko reakcijo in naj ubijejo 2 muhe na en mah. Segrejejo vodo za spiranje in še štrom delajo.

Thomas ::

Tazeleni, sem mislil včasih, imajo radi vse živali in rastline, samo človeka ne marajo.

Zdej vidim, da ne marajo niti živali, niti rastlin. Ljubijo nafto pod zemljo (če in samo če je ta pod zemljo), skale in temperaturo Zemlje, kot je bila 100 let nazaj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

No naj najprej sam prerokujem. Pogledaš v stekleno kroglo in ...kaj steklene krogle nimaš?..pa pogledaš v steklenico vina in IN VINO VERITAS pa vidiš, da je svet lepši. Potem ne smeš vozit in prišparaš na nafti....>:D Prerokujem čez cca 6 mesecev ceno nafte 100$, kar bi moralo biti dovolj, da se sprožijo vsi mehanizmi alternative oil suckerjem. Da bo šlo vse brez težjih pretresov verjamem, če bo čez leta kak chavez emigriral na Cubo se niti ne sekiram kaj dosti. Čeprav me vznemirja cena zlata, kar meni pomeni, da imajo slavni židje Goldstein, Einstein in Frankenstein nekaj za bregom. Glede na skoke cen nekaj težjega. Ali pa so se nadrpajsali, kar bi pomenilo da ne gledajo prav dosti v steklo...>:D Torej od alternative je najbolj blizu mojim davnim prerokbam avtomobil na alkohol, ko bo končno prišla do realizacije izjava gorenjskega kmeta: "Ma klinc pa avto, mi kurba ves šnopc požre!"
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Yohan del Sud ::

Ok razčistimo najprej. Na voljo so številne energetske skrajnosti. Pa vklopimo domišljija:

- grej bajto na duracell baterije
- pojdi se kmeta, eno njivo zasadi s repico, drugo s krompirjem, odpelji krompir na trg s traktorjem ganjanjem na repico, pozitivna energetska nula
- gremo ožemat pingvine, njihovo perje je polno masti, še toliko več, če je prišlo do kakega razlitja na njihovem biotopu
- aja, saj res, kiti, namožili so se spet, pankrti, moj lanterna mi pa bolj švoh sveti
- zakaj so vsi pozabili na premog, res je malo prašen, ampak greje ko hudir
- standby funkcijo imajo vsi sodobni aparati. 1-2W povprečno vsak... Odzivnost smo pač pripravljeni plačati... V zlatu...
- uran? ne me kopulirat!
- veter? preglasno in bogi tiči!
- uuu kanadčani podo ponucali vso toplo vodo na svetu in pol jebene neposeljene kanade spremenili v neposeljeno deželo
- dva arabca nista našla sprožilca pravočasno v žepu in so ju židi šicnli
- gaspud precednik, bi blu finu, da njukuliramo iran, ns zajebavajo
- dobro da imam cel zaboj duracelk, nas to zimo ne bo zeblo


Energetska kriza je v glavi. V špekulacijah. V globalni psihi.

Ni vprašanje, kaj je bolje. Vprašanje je kaj je bolje kje, kdaj in zakaj.
www.strancar.com

gzibret ::

> zakaj so vsi pozabili na premog, res je malo prašen, ampak greje ko hudir

Premoga je dovolj, da še 400 let fura našo civilizacijo. Pa še nafto lahko delaš iz njega, ostanek pa pokuriš za štrom.
Vse je za neki dobr!

Matako ::

Glej no glej!

Ravno danes je bila spet na CNN oddaja We Were Warned (Tomorrow's Oil Crisis) - govori o raznih načinih pridobivanja nafte in kaj bi znal biti problem.
Tam se pojavi tudi predsednik Syncrude - družbe, ki koplje na Ft. McMurrayu (Kanada) to naftni pesek. In pravi da je cena (v času snemanja oddaje) 60 USD na sod. WTF? Se pravi, bolj kot ne isti kot navrtana nafta - pri tem, da so stroški pridobivanja te nafte valjda stalno isti oz kvečjemu NIŽJI kot prej - ti Kanadčani kar dobro vlečejo keš zdajle!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

kunigunda ::

Thomas, a mogoce ves kako je z nafto v Luisiani ki jo americani skrbno cuvajo za "nujno silo" ? Je zgolj slucaj, da je ena glavnejsih pomorskih baz
tam zraven ?

:roketa> ::

Večina naftnih zalog je v arabskih državah. To je tabela petih držav z največjimi dokazanimi zalogami:
* Saudi Arabia (261,444 millions of barrels);
* Iraq (112,000 millions of barrels);
* United Arab Emirates (97,800 millions of barrels);
* Kuwait (96,500 millions of barrels);
* IR Iran (92,600 millions of barrels).
Nafta poganja svet. Kitajski predsednik je bil ravno na obisku v Savdski Arabiji.
Američani pa so sploh zgodba zase. Od petih zgoraj naštetih držav imajo s tremi precej tesne in prijateljske odnose. Pokazali pa so neverjeten interes za preostali dve, to sta Irak in Iran.

Thomas ::

Kunigunda,

Težko, da so tam kakšne enormne zaloge nafte. Vsaj ne verjamem, da ima to kakšno zvezo z vojaškimi silami tam.

roketa,

Če ne maraš peščene in drugih eksotičnih naft, potem je tako, ja. Če pa nisi tako staromoden, potem ima največ nafte - Amerika.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kunigunda ::

Naj bi jo imeli za 30 dni za celo ameriko ce drugje zmanjka. Taksne informacije so nazadnje bile...

Thomas ::

No, no, to pa. To so pa zaloge že načrpane in kupljene nafte. Mislil sem, da misliš tiste še v zemlji.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

:roketa> ::

Taka mana iz nebes pa ta peščena nafta tudi ni. (Razen za 3 milijone prebivalcev Alberte).
Najprej se izkoriščajo najboljša nahajališča. Verjetno je precejšen del zalog peščene nafte za izkoriščanje nezanimiv.
Govorimo o Kanadi. In za proizvodnjo, ki bi recimo ustrezala proizvodnji Saudske Arabije, ni možnosti. Ker to bi pomenilo površinski kop primerljiv s površino Slovenije.
Kanada je tudi podpisnica Kjotskega sporazuma. In za plinske elektrarne, ki jih podjetja potrebujejo za proizvodnjo te peščene nafte, bodo plačevali velike denarje za co2 kupone.

Thomas ::

In kaj potem, če bi imeli kompleks velik kot Slovenija? V Kanado paše vsaj 500 Slovenij, torej noben hud problem.

C02 kuponi lahko podražijo nafto za kakšen dolar na proizvodnem koncu pa kaj? Itak bodo pa tale butasti Kyoto kmalu opustili.

> Verjetno je precejšen del zalog peščene nafte za izkoriščanje nezanimiv.

To ni verjetno. Tisti pesek je ves na ravnini in ne zelo globoko.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

_sas_ ::

Če ne maraš peščene in drugih eksotičnih naft, potem je tako, ja. Če pa nisi tako staromoden, potem ima največ nafte - Amerika

a je kje kak link za približno stanje teh zalog?

:roketa> ::

Uradni ameriški podatki za dokazane zaloge...

Greatest Oil Reserves by Country, 2005
Rank Country Proved reserves
(billion barrels)
1. Saudi Arabia 261.9
2. Canada 178.81
3. Iran 125.8
4. Iraq 115.0
5. Kuwait 101.5
6. United Arab Emirates 97.8
7. Venezuela 77.2
8. Russia 60.0
9. Libya 39.0
10. Nigeria 35.3

Thomas ::

The total estimates could be two trillion or even higher," says Clive Mather, Shell's Canada chief. "This is a very, very big resource."

Very big? That’s eight times the amount of reserves in Saudi Arabia. The oil sands are buried under forests in Alberta that are the size of Florida. The oil here doesn’t come gushing out of the sand the way it does in the Middle East. The oil is in the sand. It has to be dug up and processed.


Pomeni vsaj 2000 milijard sodčkov nafte je tam.

Samo o tem ni spodobno govort, ker ruši apokalipso, ki jo rišejo na steno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

:roketa> ::

Bolj zanimivo vprašanje kot to, koliko je zalog, je vprašanje kdaj bo povpraševanje preseglo ponudbo. OPEC je ceno v preteklosti kontroliral tako, da je zmanjšal proizvodnjo in tako preprečil pocenitve. Tega jim kmalu ne bo več treba početi. Drago bodo prodali vse kar proizvedejo. Mi pa se bomo počasi začeli ozirati za alternativnimi gorivi.

Thomas ::

A bi lahko povedal, kaj je alternativa?

Za vodik - ga je treba najprej pridobiti. Za kar rabiš več energije, kot jo je v vodiku potem na razpolago.

Nafta je čisto ok, če nisi ravno Kyotski fundamentalist.

Seveda, bi jo bilo pa pametno pridobivati iz peska - čimveč. To Albertskega, ne Saudijskega. Arabce bomo pač dali malo na stradanje s tem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Norveška bo prepovedala ogrevanje s kurilnim oljem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9523770 (16942) MrStein
»

Zaloge nafte (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6710387 (6507) Matev
»

Vozilo na vodik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
12234116 (32241) jest10
»

Peak oil? (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
56342377 (23018) guest #44
»

Nafte ne bo nikoli zmanjkalo?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
414575 (4575) Arthur

Več podobnih tem