» »

Davcni otegljaj pri prodaji vrednostnega papirja

Davcni otegljaj pri prodaji vrednostnega papirja

delfinus ::

Vceraj sem od Abanke po posti dobil dopis, da mi bodo avtomaticno izplacali vrednost mojih vrednostnih papirjev (AKIR - Aktiva Invest) zaradi preoblikovanja. Ker pac nimam vec 1 delnice, ki je vredna po novem 1.000.000 SIT.

Te vrednostne papirje imam se iz casa certifikatov, ko sem vlozil v Ateno. Sedaj mi bodo na moj tekoci racun nakazali neko vrednost, ki pa bo seveda obdavcena z 20% odtegljajem. Tu ne gre za noben davek od dobicka. Rad bi nasel v zakonu to 20% stopnjo pri prodaji vrednostnih papirjev. Sem ze iskal po netu in nisem nasel nikjer tega zapisanega. Prosim za pomoc,
lp, D.

  • spremenil: delfinus ()

delfinus ::

Vir Finance: 24.01.2006

Razočarani Aktivini delničarji besnijo (Albina Kenda, Lucija Bošnik)

Aktiva Invest je malim delničarjem združenih družb, ki za eno novo delnico niso imeli dovolj starih delnic, ostanek izplačala kot obdavčljivo dividendo

Mali delničarji nekdanje Aktive Avant, Aktive Invest, Arkade Holdinga in Certiusa Investa so danes ponoreli. Aktiva Invest je namreč že začela izplačevati denarna doplačila tistim delničarjem, ki po združitvi teh družb v Aktivo Invest niso imeli dovolj starih delnic za eno novo delnico. Njena nominalna vrednost je milijon tolarjev. Denar so jim izplačali kot dividende, za kar morajo plačati 20-odstotni davek.

Ostalo ne vidim je placljiv clanek... Finance

Jedernato, se ena lopovscina.... v tej ljubi nasi drzavi je potrebno se samo krasti, delati na crno, izigravati, lagati, ljubim Slovenijo.......

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

t909 ::

in drzava je kriva ker?

delfinus ::

ni zakonsko zascitila malih delnicarjev in ker pobira davek na vrednostni papir, ki je star ze 12 al kolko let...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

delfinus ::

Pogovor na Skladi.Com

Ombreman:
Imam enako težavo. Dobil sem ta dopis in nalog za izplačilo. To kar počnejo je ena velika svinjarija, s katero želijo izločiti vse male delničarje iz igre in si nato izplačati dobiček, ki se je nabiral že vrsto let, zraven pa še država odtegne 20% davek.
Poleg tega so si privoščili še to, da so nam izplačali naš kapital kot dividendo!. Zanima me, če je to dividenda, kje je moj kapital?!?
To je kraja, pa še slabo izvedena, kot da bi bili ljudje same ovce.

[besedilo spremenjeno (ombreman): 25-01-2006 17:31:35]

Nameless One ::

Zgleda da gre res za neke mutne posle, saj ti za vrednostne papirje kupljene pred 1.1.2003 ni potrebno plačati davka na dobiček.
Tukaj pa naj bi davek plačal kar na celotni znesek kakor da bi začel z vložkom 0 SIT.
Ne vem, zgleda da se bo ta zadeva končala na sodišču, na vas delničarjih pa je da se za to čim bolj potrudite. (obvestite ustrezne organe itd)

OZZY ::

Zanimov vsekakor...

Sem za foro poslal vprašanje na agencijo za trg vrednostnih papirjev glede tega in čakam odgovor. me prav zanima kaj bojo odgovoril.
Go with the flow.

Storm ::

Kdaj bomo Slovenci končno enkrat naredili tak pravi puč in take izkoriščevalce obesli na prvo drevo?
Markec The Great

delfinus ::

Darko Horvat, lastnik aktive group


Cel clanek iz FINANC.
Aktiva Invest je malim delničarjem združenih družb, ki za eno novo delnico niso imeli dovolj starih delnic, ostanek izplačala kot obdavčljivo dividendo

Preberite tudi:

* Aktiva Invest izriva množice malih delničarjev

Mali delničarji nekdanje Aktive Avant, Aktive Invest, Arkade Holdinga in Certiusa Investa so danes ponoreli. Aktiva Invest je namreč že začela izplačevati denarna doplačila tistim delničarjem, ki po združitvi teh družb v Aktivo Invest niso imeli dovolj starih delnic za eno novo delnico. Njena nominalna vrednost je milijon tolarjev. Denar so jim izplačali kot dividende, za kar morajo plačati 20-odstotni davek.

V Financah smo že pisali, da bodo družbe, katerih največji lastnik je nizozemska družba Aktiva Holdings znanega privatizacijskega milijonarja Darka Horvata, poslovanje nadaljevale združene v novo družbo z imenom Aktiva Invest, katere delnica bo imela nominalno vrednost milijon tolarjev. Nova družba je vredna od 633- do 1.719-krat več od vrednosti delnic pripojenih družb. Za delnico nove Aktive Invest bo današnji delničar Aktive Avant potreboval 1.719 delnic, Aktive Invest 1.105 delnic, Arkade Holdinga 633 in Certiusa Investa 868 delnic.

Kdor ne bo imel dovolj za eno novo delnico, bo lahko izplačan od 550 do tisoč tolarjev za vsako delnico pripojenih družb. Delničarji, ki so prejeli izplačila, so besni, saj jim je družba odtegnila tudi davek na dividendo.

T. Počivavšek: Nova dohodninska zakonodaja je boljša

Član uprave Aktive Invest Tadej Počivavšek nam je že ob preoblikovanju dejal, da so jim pripojitev in oblikovanje nove nominalne vrednosti delnice na milijon tolarjev priporočili svetovalci, delničarji pa so bili o vsaki odločitvi sproti in korektno obveščeni. Danes pa nam je povedal, da so delničarjem davek obračunali po zakonu o dohodnini v višini 20 odstotkov. Dodal je, da je obdavčitev zdaj bistveno boljša od prejšnje, saj je dokončna.
-------
Kdaj sem bil ob odlocitvah sproti in korektno obvescen? Prej o odlocitvah nisem bil sproti obvescen, hkrati pa tudi nekorektno obvescen, ko sem dobil zgornji dopis v roke.

Zadnji stavek je fenomenalen 8-O! Tudi sam bom danes pritisnil na ustrezne organizacije. Vse skupaj krepko smrdi po bogatenju dolocenih turbo kapitalistov, hkrati pa si drzava zatiska usesa in zakriva oci, saj pokasira tistih 20% od vseh nas malih delnicarjev. Cudovito ni kaj. Tovrsten precedens ima lahko ob nereagiranju javnosti efekt, da se to isto lahko zgudi kaj kmalu se z drugimi malimi delnicarji, ki imajo vrednost svojih certifikatov pri drugih financnih druzbah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

podbevna ::

Ja mene so tudi nategnili. Tri preoblikovanja skozi leta, pa sem dobil 18k za moj certifikat. It to obdavčen! Pa se poklicno ukvarjam s temi zadevami. :8)

Enostavno je za preprečevanje takšnih zlorab potrebno toliko aktivnosti in znanja, da se posameznemu malemu delničarčku ne da. Treba bi bilo iti na skupščine. Potrebno bi bilo vlagati izpodbojke in ničnostne tožbe. Potrebno bi bilo vlagati kazenske ovadbe in odškodninske tožbe. Za to tudi če sam poznaš stvari rabiš odvetnika, kar je spet strošek.

Vsega tega se je mučno lotiti, čeprav bi za svoje delnice hitro dobil kak milijonček, če bi bil dovolj zatežen (ostali bi bili pa še vedno nategnjeni). To je razlog, da so gnide tipa Horvat in Gantar tako uspešne. In so še opevane kot uspešni podjetniki. Drzni in spretni kriminalci bi bil primernejši naziv.

Zdaj se verjetno še da izpodbijati menjalno razmerje (to ni razlog za izpodbojko) pred sodiščem (ne vem niti kdaj je bila skupščina). A je zopet potrebnega nekaj truda in vem, da se jaz tega ne bom lotil. Kar pomeni dokončno zmago pizduna Horvata.

delfinus ::

Legalni kriminal z zegnom drzave, da, v igri pa niso milijoni, ampak miljarde. Ni mi mar za drobiz, ki ga imam v tem certifikatu, ampak dejstvo, da gre za dobro izkoriscanje pravnih praznin in dopuscanje, da se dovolijo tovrstni posli na skodo malih delnicarjev, ki bomo hkrati za nagrado financirali se drzavo. Res hvala ja. Poslal sem krato obrazlozitev problema vsem vecjim medijev v Sloveniji, vprasanje na Agencijo za trg vrednostnih papirjev. Predlagam, da vsi oskodovanci storite prav isto. lp, D.

delfinus ::

Premika se, danes bo v odmevih TV SLO.

delfinus ::

Ce ima kdo interes izpostavit to problematiko v mediju in je delezen tega problema naj me prosim kontaktira na ZS cimprej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

DMouse ::

Problem rešen:

http://www.finance-on.net/?MOD=show&id=...

Odgovor ministrstva za finance in Dursa

Pozdravljeni!

V zvezi z vašimi vprašanji, ki se nanašajo obdavčitev malih delničarjev pri preoblikovanju Aktive Invest, vam posredujemo naslednje pojasnilo:

Na podlagi znanih podatkov menimo, da gre v tej zadevi za dva različna primera in sicer: 1. ko se več "starih" delnic združi v eno "novo" delnico ter doplača morebitna razlika do polne cene "nove" delnice ter 2. ko se delničarjem, ki nimajo dovolj "starih" delnic izplača nek znesek.

Morebitna obdavčitev fizičnih oseb se v obeh primerih obravnava v skladu z zakonom o dohodnini in to kot prodaja delnic. Menimo, da se kot presečni dan, to je datum prodaje delnic, šteje dan vpisa združitve v sodni register. Glede na to, da je bil vpis združitve v sodni register oz. trenutek prodaje konec leta 2005, se upoštevajo določbe lani veljavnega Zakona o dohodnini.

V navedenem primeru gre za zamenjavo oziroma prodajo "starih" delnic, ki jih dosedanji delničarji zamenjajo za nove delnice ali jih prodajo Aktiva Investu in za to prejmejo kupnino (nadomestilo). V obeh primerih je treba za vse delnice, ki so predmet prodaje ugotoviti, katere delnice so predmet prodaje in sicer: - ali so prodane stare t.i. "certifikatske" delnice, - ali so delnice kupljene na neorganiziranem trgu pred več kot tremi leti ali - ali so delnice kupljene na neorganiziranem trgu pred manj kot tremi leti.

Menimo, da gre v tem primeru za prodajo delnic (premoženja delničarjev) in s tem v zvezi za ugotavljanje morebitnih kapitalskih dobičkov in ne za neke druge dohodke delničarjev.

Če so predmet prodaje "certifikatske" delnice, ki so bile pridobljene v procesu lastninskega preoblikovanja podjetij, so morebitni kapitalski dobički oproščeni plačila dohodnine.

Če gre za delnice kupljene na neorganiziranem trgu pred več kot tremi leti, so tudi ti kapitalski dobički izvzeti iz obdavčitve z dohodnino.

Če gre za prodajo delnic, ki so bile kupljene pred manj kot tremi leti, pa so morebitni kapitalski dobički predmet obdavčitve z Zakonom o dohodnini, ki se je uporabljal do 31. 12. 2005.

Na podlagi navedenega mora vsak delničar ugotoviti katere delnice je zamenjal ali prodal. Glede na to, da gre v velikem številu primerov za prodajo t.i. "certifikatskih" delnic, ne pride do obdavčitve le-teh.

Menimo, da se denarna doplačila, ki jih prejmejo novi delničarji do vrednosti nove delnice v skladu z 79. členom Zakona o dohodnini štejejo za dividendam podobne dohodke in so predmet obdavčitve v trenutku prejema doplačila oz. izplačila in so obdavčena v skladu z Zakonom o dohodnini, ki se uporablja v letu 2006.

Lep pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi MF in DURS

Alec999 ::

DMouse hvala za informacijo.

delfinus ::

Pozitivna info za vse tiste, ki imamo se certifiktaske papirje v tej Aktivi ... 20% davka na vrednost bivsih delnic ne bo. Sicer pa sem danes prodal se vse preostale delnice, ki jih imam "zaupane" v tej Aktivi group - ATPG, dovolj imam turbokapitalisticnega izkoriscanja in prevar in bom denar rajsi porabil za nabavo nove straniscne skoljke v novem stanovanju.

lp, D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

delfinus ::

Se preostali del novice v Financah, da se ni potrebno prebijati cez pravniske in ekonomske floskule.

------------
Durs je danes za certifikatske delničarje Aktive Invest, upravičene do izplačil denarnih nadomestil, izdal ugodno pojasnilo; obdavčenja ne bo

Na Financah smo danes vztrajali, da davčna uprava (Durs) ali finančno ministrstvo pojasni nejasnost v zakonu o dohodnini, po katerem morajo tudi delničarji Aktive Invest za izplačana denarna nadomestila plačati 20-odstotni davek kot za dividendo. Pozno zvečer sta se sestala vodilna davkarja, državni sekretar Andrej Šircelj in direktor Dursa Ivan Simič, in posredovala za certifikatske delničarje ugodno pojasnilo.


Državni sekretar na finančnem ministrstvu Andrej Šircelj (levo) in direktor Dursa Ivan Simič: "Prodaja certifikatskih delnic Aktive Invest ne bo obdavčena."

Odgovor smo zahtevali po mnenjih strokovnjakov, ki so, tako kot mariborski profesor Marijan Kocbek - ugotavljali, da ni prav, da morajo delničarji ta davek plačati.

Kam se pritožiti, še poizvedujemo

Pritožbe jeznih delničarjev Aktive Invest so danes v uredništvo kar deževale. Glavno vprašanje delničarjev - poleg tega, kako je lahko Aktiva izpeljala takšno preoblikovanje - ostaja: zakaj so izplačila obdavčena z 20-odstotnim davkom. Jutri poizvedujemo še, kam se lahko pritožijo in zahtevajo vračilo davka tisti delničarji, ki so že izpolnili nalog za izplačilo in tako že plačali davek. Po naših informacijah naj bi jih bilo približno 200. Zelo verjetno pa je, da bodo denar morali terjati od Aktive Invest oziroma Abanke, ki je posredovala pri izplačilu.

Odgovor ministrstva za finance in Dursa

delfinus ::

Nova informacija je, da bo skupscina delnicarjev Aktive Invest ponovno sklicana in se bo odlocalo, da iztisnjeni delnicarji spet pridemo nazaj. Vrednost 1 delnice ne bo vec 1.000.000 SIT ampak po novem 1.000 SIT. Dogajanje bomo spremljali...

podbevna ::

Tega jaz sploh ne razumem več. Kaj bodo naredili?

Že izvedeno (registrirano) statusno preoblikovanje je namreč ireverzibilno. Če je bila spojitev registrirana stara družba ne obstaja več. Obuditi se je ne da več. Skupščina neobstoječe družbe ne more biti sklicana. Nova družba pa tudi ne more biti kar tako izbrisana, ali spremenjena...

Sanacija te pizdarije sploh ni več pravno možna, razen če še ni bilo registracije (kar mislim, da je bila). Kar ostana je le še sprememba doplačila, odškodnine in kazenske ovadbe. Če si bodo tukaj lahko zmišljevali potem nam pade celoten koncept korporacijskega prava.

OZZY ::

Sej ne gre za preklic družbe ampak bi šlo samo za spremembo vrednosti delnice. Zakaj to ne bi bilo možno, če še ne nastopajo na trgu?
Go with the flow.

podbevna ::

Ja naredijo lahko karkoli, če spojitev še ni bila registrirana. Če je že bila, lahko naredijo bore malo.

V tem primeru delnice nove družbe namreč lahko delijo in manjšajo nominalo do 1k SIT. A to ne "sanira" stanja. Delnice z nižjo nominalo bodo imeli le delničarji, ki so dobili delnice po milijon. Ne vključiš pa s tem nazaj v družbo vseh delničarjev, ki si jih izstisnil iz nje z menjlanim razmerjem. Niti ne odpraviš obveznosti do izključenih delničarjev.

Morda bodo te vključevali prek povečanja OK? To lahko naredijo iz sredstev družbe, kar pa pomeni, da delnice dobijo le obstoječi delničarji, kjer nas nategnjencev ni. Lahko pa naredijo povečanje OK z vložki, kar pa ima spet probleme. Predvsem je problem to, da mora biti vstop v družbo na ta način prostovoljen. Torej bi morali vsem delničarjem najprej izplačati odpravnine nato pa jim ponudili za te odpravnine določeno št. delnic. Ne morejo pa kar avtomatično vključlevati upnikov med delničarje (razen če bodo šli v prisilko>:D ). Poleg tega sem jaz na ta način nategnjen, ker to potem ni več delnica iz privatizacije in bo moja prodaja v primeru povečanja vrednosti v prihodnosti obdavčena.

V glavnem štala. Me zanima kdo je bil (je) njihov svetovalec...

delfinus ::

Aktiva Invest: približno 68 tisoč malih delničarjev se vrača

Finance clanek KLIK

gapi030 ::

lep pozdrav,

prosim za pomoc pri napovedi za odmero dohodnine od dobicka vrednostnih papirjev..leta 2008 sem kupil 30 delnic od krke, 2010 pa sem jih prodal in sicer v ceni nakupa in prodaje prakticno ni razlike in me zanima koliko bom sedaj placal davka, s prodajo sem dobil 2000eur... vprasanje imam tudi kateri popisni list je potrebno izpolniti popisni list vrednostnega papirja oz. investicijskega kupona ali pop. list za posle na kratko!!!hvala za odogovor


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj storiti z delnicami/obveznicami ob ukinitviregistrskih računov (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6713839 (9678) konspirator
»

Prodaja delnic Mercator

Oddelek: Loža
163705 (2941) BlackMaX
»

Slovensa industrija jekla - SIJ (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
716355 (5175) Icematxyz
»

Ali so delničarji lastniki podjetja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31821372 (20219) Vajenc

Več podobnih tem