» »

Bolonski vs "običajni" sistem

Bolonski vs "običajni" sistem

_marko ::

Lep pozdrav!

V tej temi bi rad slišal dobre ter slabe stvari glede Bolonskega sistema ter tudi primerjavo z "starim" sistemom, ki ga ima večina fakultet še sedaj.

Gre se za to, da nam hočejo spremenit našo smer študija v bolonski sistem. Smo pa v drugem letniku.(prva generacija)

Npr vem, da je boljši Bolonski sistem zaradi Evropske primerljivosti ter fleksibilnosti poklica,dela.. itd...
Kaj pa kaj vi mislite o tem?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Matek ::

Višjo stopnjo dosežeš lažje, a manj znaš, kot tisti, ki so do nje prišli po stari, daljši poti. To je lahko prednost (če na faksu učijo relativno malo uporabnega), ker si prej fertik, ali pa slabost, ker drugi z ekvivalentno stopnjo izobrazbe vedo več od tebe, to je zdaj čisto odvisno od tipa faksa in stroke.

Na FDVju se nekateri mal pritožujejo, ker laufa sistem čisto po srednješolsko (preverjanje prisotnosti, itd), torej precej drugače, kot so bili navajeni doslej.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

_marko ::

-> ker drugi z ekvivalentno stopnjo izobrazbe vedo več od tebe

Drugih sploh ni! Mi smo prva generacija. In bi naši nasledniki bili drugačni od nas torej - le nas 40 bi bilo po starem sistemu.
Je pa to tak študij, ki ga ne moreš ravno v trh letih skozi spravit. IMO.
Slišal sem pa, da obstaja tudi bolonski sistem 4+1 in ne samo 3+2.

P.S. Naravoslovno-tehniški fax je to, ne pa nek fdv.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _marko ()

whatever ::

To so si spet nekaj namislili, kao da moramo biti usklajeni z velecenjeno Evropo itd. Sam izgovor da lahk uvedejo šolnine in ukinejo cel kup študentskih bonitet. Stari sistem je boljši.

Matek ::

-> ker drugi z ekvivalentno stopnjo izobrazbe vedo več od tebe Drugih sploh ni! Mi smo prva generacija. In bi naši nasledniki bili drugačni od nas torej - le nas 40 bi bilo po starem sistemu. Je pa to tak študij, ki ga ne moreš ravno v trh letih skozi spravit. IMO. Slišal sem pa, da obstaja tudi bolonski sistem 4+1 in ne samo 3+2.

Malce narobe sva se razumela. Mislil sem predvsem na to, da lahko na določenih faksih z bolonjskim sistemom dosežeš diplomo in magisterij v krajšem času kot je bilo to do sedaj. In posledično tudi manj snovi znaš, imaš pa na papirju isto kot ostali.

FDV sem pa dal samo za primer, ker sem od tamkajšnjih študentov slišal komentarje, glede na to da oni letos že furajo nov sistem.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Sba ::

Ali se lahko pri Bolonskem sistemu vpišeš s srednje šole (brez 5. predmeta) na visoko šolo (3 leta) in imaš nato možnost še 2 leti študija, kot končan fax? Ali je možno to le za gimnazijce?

Predvsem me zanima kašne so možnosti za nadaljevanje šolanja, če nimaš 5. maturitetnega predmeta. Nisem ravno prepričan kako bi se odrezal na maturitetnem tečaju. Zato me zanimajo predvsem visokošolski študiji oz. nekaj na kar bi direktno prišel. Za smer nadaljevanja šolanja pa še nevem.
Those that claim that they're not showing off are drowning in denial!

_marko ::

Pustimo zdaj kaj je lažje in kaj traje dlje.
Zanima me kaj bo boljše zame, če bom delal fax po bolonskem sistemu ali po navadnem.
Pros and cons za bolonski sistem!?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Utk ::

Isto je, če bo po bolonsko, bo samo še en papir več pri diplomi. Program pa imate kakšnega imate, ne morjo zdej kar spremenit predmetov, niti ni stvar v tem.

N-E-O ::

Kako pa je kej s študijem na FRI (rač. in inf.)?
Kdaj bodo uvedeni bolonski programi in kaj si od tega lahko nadejamo?

whatever ::

Šušlja se, da bo na FERI MB bolonjski sistem 3+2 uveden 2009. leta. Isto leto naj bi bil zadnjič možen vpis na stari 5 letni študijski program, ki bo v veljavi nekako do leta 2015. To so zgolj neke približne informacije. Za FRI pa ne vem.

motorc ::

V kolikor sem js seznanjem s tem, bi nal na FERIju bil novi sistem uveden z generacijo, ki se bo vpisala 2007. Vsaj tako je reku Tičar (dekan).

dr.J ::

Bolonjski sistem bo na formalni ravni naredil univerze primerljive med seboj. To je plus. Ampak zgolj primerjati ime predmeta in število točk ni dovolj; treba je podrobno prebrati program!

Po drugi strani pa se pri prenovi študijskih programov število ur pri posameznih predmetih praviloma krči. Kot je že nekdo pred mano ugotovil, posledično manj odneseš. To je pri skrčenih predmetih minus.

Kateri predmeti in s koliko urami bodo ostali, je oziroma bo odvisno od "teže" posameznih profesorjev in še posebej od njihove sposobnosti lobiranja za svoj predmet.

zee ::

Osebno sem proti bolonjskemu procesu, saj bodo nekateri poklici oz. študijski programi veliko izgubili. V kemiji in farmaciji se bo recimo število ur, namenjenih vajam, močno zmanjšalo. Kako koristno je to za bodoče kemike in farmacevte, pa presodite sami.

da bo Evropa s tem postala ena velika valilnica doktorjev in magistrov, pa ne gre izgubljati besed.

zee
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
thorin: Dual Xeon E5-2630v3, 32 GB RAM, Nvidia Geforce GTX 1080

Utk ::

In kaj je pri tem narobe? Dobri bodo vseeno dobri, tisti, ki po starem ne bi nikdar postali doktorji bodo pa vseeno nekaj več znali kot bi prej. Zdej jih ogromno konča srednjo šolo, gre na faks, tam je pa pretežko in obupajo, še prehitro. Če bi blo malo lažje, bi videli, da bi lahko naredili in se bolj potrudli. Tisti, ki so res dobri, bi bli pa še zmeraj boljši, dlje prilezli, in več zaslužli na koncu.

slovencl ::

Pa še šolnine nej uvedejo, ker se folk dones samo zaradi statusa vpisuje. Jest bi že zdej uvedel plačilo šolnine, kdor pa letnik izdela, pa dobi denar nazaj, z obrestmi. Potem bi pa vidl kolk bo še neresnih študentov :D

c00L3r ::

Na koncu se bo vseeno pisalo na diplomi ali si diplomiral po starem 5 letnem ali po novem 3 letnem programu. Vedelo se bo, kdo "več zna". Kar pa se tiče nazivov, ti pa bodo enaki, kar se mi ne zdi fer. Sam recimo študiram po starem sistemu, zdaj pa bo ena gora ljudi diplomirala po 3 letih in se bo enačla z nami.

Kar pa se tiče šolnin, pa bi trebalo po mojem še malo premislit. Meni sicer študij ne dela težav, ampak nevem če bi si lahko privoščil 400 - 500k SIT na leto plačevat. Najverjetneje ne. Po tem bodo samo še bogataši študirali, polvica od teh pa je tako ali tako razvajenčkov. Raje bi tistim ki ponavlajo letnik zaračunali, ker ti ponavadi najbolj izkoriščajo študentski status.

motorc ::

se strinjam s slovencl-nom. Studentov, ki so to samo zaradi statusa je prevec. Naj uvedejo nek brezobrestni "solski kredit", ki ga pred zacetkom letnika najames od drzave, in v primeru, da naredis letnik, ti ga ni treba placat.
Tisti, ki pa falirajo faks (ne ponavljajo letnik, da ne bo pomote ... to se gre podpirat), pa morajo potem denar vrnat. Kako je pa njihov problem.

TESKAn ::

Ko je že govora o plačevanju študija - kaj pravite na sistem, kjer plačujemo vsi, ob uspešnem zaključku študija ti pa država vso šolnino vrne?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo, ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Primoz78 ::

TESKAn...a to res obstaja?...a ti vrnejo z obrestmi ali brez?...ker solnina kot vemo ni ravno nizka in
v 3-5-ih letih se kar nabere ane...Mene moti pri bolonjskem sistemu 3+2...kjer bodo vsi magistri (strokovni!) brez izkusenj...to za moje pojme bo bolj polomija...:\ Sicer pa jaz se se borim, da bi prisel v drugi letnik mag. studija...znanstvenega in ne strokovnega, ker ga bojo naslendje leto v zadnje izvajali...

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

TESKAn ::

Ne, ne obstaja, je samo moja ideja, ker se toliko govori o teh šolninah okoli. Enkrat mi je to prišlo na misel, da bi na ta način lahko odgnali luftarje, ki pridejo na faks zaradi statusa in samo zažirajo državo. Plus bi bila to dobra vzpodbuda za večne študente, da bi končali kaj prej, kot v 20 letih.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo, ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Primoz78 ::

TESKAn to bi se strinjal ja...sam vprasanje ce bi se vlada strinjala ...:\

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

motorc ::

Men pa to ne pase, ker tolk dnara ne morem zbrat (oz. mogoce bi ga lahk ce cele pocitnice delam prek studenta, pa nc ne zapravim). Pomojem je boljsa varjanta, kot je ze bilo omenjeno, da se najame od drzave kredit.

zee ::

vzameš kredit?! kako lepo, še zaposlen nisi, pa že imaš kredit.

študij je pravica in kot tak bi moral biti na dodiplomski stopnji na voljo vsem - brezplačno.

zee
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
thorin: Dual Xeon E5-2630v3, 32 GB RAM, Nvidia Geforce GTX 1080

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Primoz78 ::

Na zalost to pravico veliko "studentov" izkorisca samo za status...

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

BigWhale ::

Studij je pravica? Eh? Prepotentnost tudi... ;>

B_Marley ::

Jaz sem naceloma zelo proti bolonjskemu sistemu (sem za bolj trdo roko v visokošolskem izobraževanju :D ). Edina dobra stvar je evropska primerljivost drugo pa se mi zdi samo popuščanje. Ce si predstavljamo dva osebka enega po starem in enega po novem sistemu, kako naj tisti po bolonjskem sistemu zna enako kot tisti po starem sistemu, ce pa je studiral eno leto manj (ob predpostavki da ni nek študij pri katerem se ne pozna če pač enega predmeta ne slišiš) vendar pa ima na koncu enako stopnjo izobrazbe...ne zdi se mi niti pravično. Sam sem iz naravoslovnega faxa in se mi zdi da se bo sploh na takšnih faxih poznalo ce bo prislo do drasticnih sprememb pri skrašanju (lajšanju) studija.

Podobno skeptičen sem tud do sprememb v osnovnem in srednjem šolstvu...
She is electric. Can i be electric too?

c00L3r ::

To z kredinim študijem bi bla boljša ideja. Pa naj starši/skrbniki podpišejo da bodo vračali v primeru neuspeha. Tako ali tako bi morali starši plačati šolnino. Tako je tudi pri štipendijah. Če ne narediš letnika oz. prekineš študij moraš vračat štipendijo.

TESKAn ::

Sej, lahko bi se tudi kreditiralo, štipendiralo z strani države. Bi bilo pa dosti fajn, da bi ob koncu študija dobil par milijončkov, za začet, dokler ne dobiš službe...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo, ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

zee ::

ni prepotentnost, kar sem napisal.

če je sistem tako zastavljen, da ga je mogoče zlorabljati ... IMHO bi bilo treba na kakšen način nagraditi tiste, ki naredijo letnik v roku in napredujejo, ter s kakšnimi kaznimi, kot je recimo plačilo šolnine, "nagraditi" tiste, ki bluzijo.

zee
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
thorin: Dual Xeon E5-2630v3, 32 GB RAM, Nvidia Geforce GTX 1080

Loki ::

solnine sicer podpiram, tudi ce jih ne bodo potem odpisali, vracali (ob uspehu), samo potem pricakujem tudi "bang for the buck", kar pa tako hitro ne bo zmozno (tog sistem se upira spremembam). :\

WarpedOne ::

zelo upira. Zato je najlaže postavt vzporeden drugačen sistem, ki bo delal bolš. ta star stistem pa naj zgnije v svoji togosti.
How do you know what you don't know?

TESKAn ::

WarpedOne, in kje boš dobil profesorje, asistente?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo, ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Ziga Dolhar ::

That's easy. Če mamo mi pravico do zastonj študija, imajo vsi ustrezno izobraženi in habilitirani dolžnost nas zastonj izobraževat. 0:)
Legal systems are not supposed to be efficient. They are
designed to ensure that innocent people are not found guilty.
If that requires inefficiencies, so be it.

Tear_DR0P ::

sej bo ljudem začelo škripat, potem boš pa tudi profesorje dobil
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

zee ::

IMHO se zlorabe sistema dogajajo zato, ker se ne izvaja nobena kontrola, enako je pri študentskem delu. V osmih letih oz. devetih, kolikor sem delal preko študenta nisem nikoli doživel nobene kontrole, čeprav zakonska podlaga za to obstaja.

zee
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
thorin: Dual Xeon E5-2630v3, 32 GB RAM, Nvidia Geforce GTX 1080


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Peticija zaradi zbijanja vrednosti šole (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Šola
30940528 (33335) detroit
»

FERI vs FRI (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5513918 (10405) Hardstyle
»

Univerzitetni vs Visokošolski strokovni študij

Oddelek: Šola
299125 (7948) SasoS
»

Ministri frčijo na slo-tech vsi spijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
604129 (2567) leinad
»

Degradiranje diplomantov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
17528494 (1728) OChack

Več podobnih tem