» »

neznam računat

neznam računat

Doman ::

Že ko sem bil v prvem razredu je učiteljica opazila da imam zelo velike probleme z računalnjem kar se mi ponavlja še do danes. Tako ne znam zračunati na pamet; 7+8 ; 15-8 ; 24-9... rabim malo več časa da dobim rezultat.
Kljub temu sem imel matematiko do petega razreda 4 nato pa med 3/4.
V srednji šoli pa je ta napaka tako izrazita, da rabim več časa kot ostali.
Pa ne mi z takimi da sem butast in tako, ker sem od nekaterih slišal take stvari:8)
Res nevem kaj naj naredim...
Ostalo mi gre vse ok. Matematiko vse razumem rabim le več časa.
Sem probal tudi se nekatere račune naučiti na pamet pa ne pomaga ravno dosti.
Ko je to učiteljica v drugem razredu opazila, se ni nič ukrepalo, kasneje pa profesorji tega niso opazili, meni pa se je moje početje zdejlo samoumevno. Sedaj sem opazil da ni.

Lp
  • spremenil: Doman ()

Bojevnik ::

Račune na pamet učit je brezveze.
Na pamet moraš znati osnove.
na pamet se nauči tisto kar ste na začetku osnovne delal, se pravi seštevanje in množenje števil od ena do deset.
Za vse ostale kombinacije obstajajo postopki kako se računa.

Drugače pa veliko vadi.

Doman ::

Tukaj vaja ne pomaga. Večina vas to ne bo razumela, saj meni tudi ni jasno. Vedno sem se trudil in delal vaje, vaje, vaje.... pa nič ne pomaga. Kot tisti, ki težko berejo ali pa tisti ki ne govorijo pravilno.

whatever ::

Takole ti svetujem: najprej beri matematično teorijo, izreke, definicije, dokaze in besedno razlago ki je poleg. Nato se loti vaj in jih beri (ja, prav si slišal, svinčnika in papirja sploh ne rabiš, moraš pa imet rešene primere različnih nalog). Jaz sem v gimnaziji pred kontrolno oziroma šolsko nalogo vedno samo bral naloge, ki smo jih rešili v šoli na tablo, in tuhtal zakaj smo tukaj nekaj tako naredili, zakaj tam drugače, itd. Dejansko reševanje nalog pa je prišlo na vrsto šele pri kontrolki. Torej so številke nepomembne, učiš se namreč konceptov (==receptov) računanja, pravzaprav algoritmov, če se malo bolj računalniško izrazim. Za številke pa tako ali tako imaš kalkulator, ne?

urban99 ::

hja, nisem nek doktore in ne se obesit na tole, ampak možno je, da imaš disleksijo. Pri kolegu, ki je imel podobne težave, so jo odkrili zelo pozno. Do takrat je veljal za lenuha, butla in ne vem kaj še vse, zdaj je pač dislektik.

Se pa o tej zadevi šele zdaj bolj govori in nekateri bolj napredni učitelji so že poučeni o teh težavah. 95% jih je pa še vedno pedagoških kretenov, ki stvari sploh ne poznajo in si pač mislijo to, kar so mislili ves čas šolanja za mojega kolega.

Thomas ::

Sej ni računanje vse na svetu. Pač ne znaš, sekiraj se pa NULA.

A si v plezanju po ravni steni gor tudi slab? Pa ti ni dosti mar?

No vidiš, eno (računanje) je stvar preteklosti, drugo (plezanje po steni gor) ... je pa eksces. Nepomembno, razen kolikor ti v šoli najedajo zato.

Trust me.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

KTr1sk ::

Kaj pa je to disleksijo, ker meni tud ni lahko računati :8)
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

Keyser Soze ::

Jp, tudi meni je padla na pamet disleksija.

Ni treba, da te označujejo za bedaka, lenuha, neumneža, ipd. Ker takšna zadeva lahko doleti vsakega. Pojdi do zdravnika, da vsaj izločiš to opcijo. Ne poznam natančno te bolezni, samo morda obstaja kakšen poseben način učenja, ki pripomore k vsaj delni odpravi posledic.

Google.

Zgodovina sprememb…

Doman ::

Tam, kjer največ raziskujejo, menijo da je disleksikov do 30 odstotkov vse populacije; nekatera strokovna literatura omenja, da jih je verjetno celo 50 odstotkov.


To je pa kar dosti, se vam ne zdi?

@Takole ti svetujem: najprej beri matematično teorijo, izreke, definicije, dokaze in besedno razlago ki je poleg. Nato se loti vaj in jih beri (ja, prav si slišal, svinčnika in papirja sploh ne rabiš, moraš pa imet rešene primere različnih nalog). Jaz sem v gimnaziji pred kontrolno oziroma šolsko nalogo vedno samo bral naloge, ki smo jih rešili v šoli na tablo, in tuhtal zakaj smo tukaj nekaj tako naredili, zakaj tam drugače, itd. Dejansko reševanje nalog pa je prišlo na vrsto šele pri kontrolki. Torej so številke nepomembne, učiš se namreč konceptov (==receptov) računanja, pravzaprav algoritmov, če se malo bolj računalniško izrazim. Za številke pa tako ali tako imaš kalkulator, ne?

whatever, jaz nimam problem z potekom računa. Če imam kalkulator, ali pa več časa za izračun lahko to izračunam tako kot vsi ostali. Problem mi predstavlja le izračuna nekaterih številk, največ pa pri 8 ter 7.

Za disleksijo se gre k svojemu splošnemu zdravniku ali šolski svetovalki v šoli?

whatever ::

Sej men tud ti izračuni na pamet ne ležijo; to sem opazil že ko sem bil star ene 6 let. Recimo v trgovini vsaka trgovka zračuna prej ostanek drobiža kot jst. Pa sem se kljub temu spravil na računalniški fax, kjer je ohoho matematike in smo trenutno nekje pri trojnih integralih ipd. Pa mi ne dela problemov. Sam če zastopiš postopke, funkcije, risanje grafov, itd. ne vem, zakaj se sploh sekiraš, ker za te manipulacije s številkami ti itak povsod dovolijo imeti kalkulator (tudi na kontrolkah oziroma na izpitih na faxu) tak da ne vem, kje bi ti to sploh koristilo (razen na primer v kaki zakotni štacuni ali trafiki, kjer še nimajo onih blagajn, ki ti avtomatsko izračunajo ostanek denarja).

Nejc Pintar ::

Je to tisto ko maš overflow v možganih? Možno da sem eden izmed vas.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Alexius Heristalski ::

disleksija 1
disleksija 2

Ena fora:

"My mate Stuart is a funny bloke. He's insomniac, he's dyslexic, and he's an atheist.

He's single, unemployed, and lives all alone in a small basement flat without even a pet for company. also he's vegeterian and teetotal, and he doesn't touch caffeine. He's pretty anti-social, actually.

I went round to see him last Sunday. As I walked up the drive, his dog started barking. His wife answered the door, and we went upstairs to their living room. He was in a bad mood because he had overslept thet morning and been late for church. He had a bit of a hangover as well. Over a cup od coffee, he told me about the wild party that they'd had the night before. They'd had a barbecue in the garden with hamburgers and hot dogs. One of his favourite pastimes is crosswords, he spends all his lunch break at work doing them.

-So, how are you, Stuart?- I asked him the other day.

-KO, mate, KO. How about you?-

Anyway, as I said, Stuart's an insomniac, dyslexic, atheist. So the joke is that he lies awake all night wondering about the existence of dog. Get it?"
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Zgodovina sprememb…

Nejc Pintar ::

Imam vse značilnosti, samo zaporedja si pa hitro zapomnim.
Lahko je biti prvi, če si edini!

urban99 ::

Doman, pojdi k svoji zdravnici in ji razloži zadevo - ona bo najbolje vedela, kako je s tabo in ali je to sploh disleksija ali kaj drugega.Mi je skoraj žal, da sem sploh omenil disleksijo, ker je res zelo majhna vejetnost, da jo imaš in se je zdaj cel kup pravih pacientov obesil nanjo, ampak sum so mi vzbudile enostavne cifre v izračunih. Če jo imaš pa jo je seveda treba odkriti asap, za tvoje dobro.

Če omenim še, da so dislektiki tudi Picasso, Tom Cruise in še par takih frajerjev, zadeva postane trend, s čimer bodo na škodi samo pravi dislektiki. Nejc Pintar je seveda eden izmed njih, ker ima overflow :\

Nejc Pintar ::

@urban99: ubistvu mi je vseeno ali jo imam ali nimam. Sploh pa nočem bit zarad tega kewl.
Lahko je biti prvi, če si edini!

urban99 ::

Ma sej vzami to kot slabo šalo - nisem tko resno mislil :) Sam res se lahko zgodi podobno, kot pred leti s tistim sindromom hiperaktivnosti, ko so pol ameriških šolarjev čez noč spravili na ritalin. Še ena epizoda South parka je posvečena temu.

Randomm2 ::

Imam sošolca, ki ima disleksijo in pri 15-ih ne MORE tekoče brat...ne se sekirat vsaj on se ne!
Mess with the best die like the rest.

Pyr0Beast ::

Če ste šli kdaj na aerobiko bi kmalu videl, kaj pomeni buffer owerflow
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Doman ::

Pozdravljeni.
Stvar je šla naprej, in baje naj bi šlo za diskalkulijo in ne za disleksijo. Sedaj sem naročen k psihologinji nekje v Lj, ki bo ugotovitev še potrdila in bom imel vse črno na belem.

WarpedGone ::

Jup, tut to obstaja, psihološka motnja, ki se kaže skozi težave pri matematki.

Si v otroštvu doživel kak močnejši udarec v levo stran glave? Maš probleme tut pri geometriji - prostorski predstavi?
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Loki ::

jaz imam isti problem. tudi postevanko sem v osnovni soli reseval pocasneje kot ostali. sestevanje pa isto, tudi iste stevilke (7+8...).
matematiko sem imel v os stabilno stirko, v ss prva dva letnika 3 ali 4 (ne vem vec), druga dva 3, sam bi lahko imel vec (tudi brez dodatnega ucenja), sam to je ze druga zgodba....:(

dozivel sem nekaj mocnih udarcev v zadnji del glave (bilo treba sivat), z geometrijo naceloma nimam tezav, imam pa zato z orientacijo, recimo v prometu, nepoznanem mestu...... (ce je povezano).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

Doman ::

WarpedOne: Ko sem imel približno 4 leta sem padel z gugalne mreže direktno na kamen. Na zadnjem delu glave sem imel veliko rano, ker pa nismo bili doma me mati ni hotela peljati k zdravnikom ker se zelo boji raznih bolezni... (je zdravnica), zato mi je sama oskrbela rano in vse je bilo ok, brazgotine skoraj ni več.
Ko sem imel manj kot eno leto, me je vzgojiteljica postavila na omaro, in ko je ni bilo v bližini sem z omare padel na tla in si prav tako poškodoval glavo.

Misliš da bi to lahko bil vzrok?

perci ::

Ne, taki udarci niso kritični.

Jst sem, ko sem bil dve leti star večkrat padel na glavo, pa poglej kako fajn sem ratal :D.

Ne, resno, mislim, ne verjamem da so taki udarci problematični, mislim, da so hujši topi udarci, kot razne rane ipd. Vsak v mladosti dobi par bolj ali manj zoprnih udarcev v glavo...

WarpedGone ::

Ne bom trdil da 100%, je pa možno. Ob vsakem močnejšem udarcu v glavo je možnost da pride do poškodbe samih možganov. Poškodba je lahko zelo malenkostna, ki pa se tekom razvoja nato pokaže tako, da predelček kjer je do nje prišo, ne deluje čisto tako kot naj bi. Od natančne lokacije in 'velikosti' poškodbe je nato odvisno kakšne in kolikšne so posledice.

Za težave pri matematki je lahko kriva kaka poškodba levega zadnjega predela (levi parietalni reženj, če boš šel iskat). Tu se večinoma odvija logično/matematično procesiranje. Lahk pa je sam vzrok že v samem analitičnemu spominu, ki ma svoj center spredaj levo, malo pred levim ušesom, ki "procesorju" ne uspe zagotavljat vseh potrebnih informacij. Težave pri poštevanki lahk izhajajo od tu. Če bi mel težave tut pri geometriji, bi to kazalo na vpletenost desne polovice možganov, ki ponavad skrbi za prostorsko procesiranje.

Kaj lahko storiš? Najprej se odloči, če te stvar dovolj moti, da boš nekaj investiral izbolšavo. Nato preveri koliko ti lahko trenutna uradna medicina pomaga. Če s tem ne boš zadovoljen/dosegel željenega cilja lahk poskusiš srečo recimo s treningom. Možgane je v večini primerov možno 'natrenirat' da v določenih situacijah začno delovat bolje.
Zbogom in hvala za vse ribe

WarpedGone ::

Perci:

Jah, vsak udarec ni enak vsakemu drugemu udarcu. Tut nimamo vsi vgrajenih enako kvalitetnih amortizerjev. Po površinskih poškodbah ne morš z gotovostjo sklepat kaj se je zgodilo 'pod haubo'. Pretres možganov lahk fašeš brez kaplje krvi, lahk pa si ves krvav in brez posledic.

Da bi s kej večjo gotovostjo ugotovil, kakšna je domanova situacija, je stvar treba nujno preverit z mašino, vsaj EEG, plus kak HEG, SPECT če je možno. Brez tega je vse samo ugibanje. Razn da ma poba konkretn problem, to je skor jasno.
Zbogom in hvala za vse ribe

coldman ::

Vsaj ena dobra lastnost disleksije je da lahko maturo pišeš dalj časa. Bivšemu sošolcu je to precej pomagal:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IQ test (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Loža
658115568 (35861) gruntfürmich

Razlika med knjigo in filmom dvajset tisoč milj pod morjem

Oddelek: Šola
374403 (3573) kuglvinkl
»

Težave s pismenostjo

Oddelek: Loža
121295 (643) dj_pucko
»

Inteligenca/pamet itd... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
847703 (5768) Šmorn
»

Kako računamo?

Oddelek: Loža
343170 (2587) @ljash

Več podobnih tem