» »

1:4 plače v sloveniji

1:4 plače v sloveniji

«
1
2 3

Lupco ::

kdo bi se strinjal da bi bile slovenske plače v razmerju 1:4 (najmanjša:najvišja).Kaj menite ali bi bolj uspel referendum ali mirna ljudska vstaja (pol miljona folka v ljubljani v in pred parlamentom).KDO BI PODPISAL LISTINO DA SE IZVEDE REFERENDUM ZA PLAČE.
HVALA ZA ODGOVORE

Daedalus ::

Pa kaj tebe trga? Plače so stvar dogovora med delodajalcem in delojemalcem ter stanja na trgu delovne sile in pa ekonomske razvitosti države oz. v tem primeru regije. Država določi minimalno plačo, sprejema zakone, ki urejajo delovno razmerje, posega na trg delovne sile, kaj več se pa nima vmešavat. Al bi rad, da se plače administrativno določajo?

/čudni ljudje zadnje čase hodijo na s-t...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

"As ti tud tuki notr padu?"

jarre ::

Ta je zgrešil internetno stran, forum, čas.. pravzaprav je zgrešil skoraj celotno galaksijo...

Ziga Dolhar ::

https://dolhar.si/

Lupco ::

kOLIKO PA IMAŠ plače? So ljudje v SLo ki zaslužijo 76.000,00 SIt nekateri pa 3.000.000,00. Res je na nismo v "bivšem" komunizmu, vseeno pa moramo imeti občutek za pravično razdeljevanje. Demokracija ni svobodna, če ni čuta za "male" ljudi. Mogoče je ta občutek res stvar vzgoje ali pa ne? 8-O Svoboda je milost ne pa stvar basanja v žepe.

Lupco ::

Po odgovorih, mi je jasno da bo še vse ostalo isto kot je, saj ljudje spreminjajo, če ne pač ne. Tlaka ostaja. Vsi smo sužnji.

Ziga Dolhar ::

Misliš implicirat, da vsi trije, ki smo zgoraj replicirali, v najnižjem plačilnem razredu?
https://dolhar.si/

Lupco ::

Sploh ne, ste se pa že vdali v usodo, da tako je, najslabše pa je da ste pozabili (pokoplali) na oslaih 50% slovencev ki dejansko, živijo na robu preživetja (besedo beda, pa ne bom uporabljal) (:
Svobode ni brez sočutja in solidarnosti. Tlaka ostaja. za vsakim vogalom. 8-)

Ziga Dolhar ::

Bi lohka en edu-link?
https://dolhar.si/

Lupco ::

Važno je, da imate vsak svojo "RagePRO".
Folk je pa lačen. :|

acheron ::

Daj no, nismo več v socialimu, ampak kapitalizmu, kjer pa mora vsak poskrbeti zase kot ve in zna..

jarre ::

Hm.. ok. Vsak zakaj ima svoj zato...

Pri tebi je možnih več "zakajev"...


Mogoče si vprašanje v tem forumu, ki je eden bolj resnih oziroma z bolj resnimi člani, postavil zato, da bi testiral odzivnost ljudi, ker boš spisal on-line peticijo za razmerje plač 1:4;

naslednje kar bi bilo mogoče, je da te je nekdo (ali nekoga od tvojih bližnjih) hudo razpištolil, ko se je hvalisal s svojo plačo in sedaj iščeš zadoščenje in enakomisleče;

mogoče ustanavljaš novo stranko in iščeš člane in podpornike;

...("zakaje" in "zatoje" poljubno dodajaj do jutra...).

Hm. Bodi realen. Takšno vprašanje postaviti na pretežno tehničnem forumu, je mogoče manj smiselno, kot si pričakoval. Ne zato, ker smo radi "sužnji", ker nam je denar zameglil razum in se znamo samo še pehati in vrteti v začaranem krogu korporativnih prividov,... ampak enostavno zato, ker smo dovolj realni in ker smo mogoče tu in tam v svojem prekleto plitkem in pritlehnem življenju (samo zate... v zadnjih besedah je nekaj malega sarkazma) prebrali kakšno knjigo, poslušali in si zapomnili kakšno lekcijo življenja, da vemo, da na Zemlji trenutno ne obstaja oseba, religija, politična stranka, makroekonomska politika, razmišljanje, ki bi to lahko omogočila ali dosegla. In... pravljice o kotalečih se kamenčkih (kar očitno želiš, da bi postali mi.. člani tega foruma), ki sprožijo plaz skal... so stare že nekaj tisoč let...

To je vse. Vse ostalo je nesmiselno.

Ups. Popravljam. Vse ostalo NI nesmiselno. Nesmiselnih bi bilo tistih približno 600 mio. SIT za referendum, ki ga niti ena veja oblasti v Sloveniji, ne Evropi ne more (ob sedanji politični ureditvi) "požegnati"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jarre ()

Lupco ::

Res je. Pravilno ste ugotovili. Ljudje pa lahko vsak trenutek vse spremenimo, če je le volja in če smo enotni. Lahko pa seveda to vedenje (o nepravičnosti) potisnimo v podzavest in bašemo žepe naprej. Na tujih žuljih. Kapitalizmu ni idealna oblika držbenega reda, niti ni zadnja. nekje pa moramo začeti, če nič drugega se o tem pogovarjamo ali pa "tipkamo". Ali je te volje kaj v SLO - to je bil namen tega "posta", ne pa razglabljati kaj je in kaj ni.:P

Tody ::

heh ja tja kamor gre razviti svet gremo tudi mi iz preprostega razloga večina ljudi je pogruntala da če tko dela lepši živi in sveda poudarke na večini, ker preostalim pa vrjetno to ne paše in se pritožujejo čez sistem in tako dalje. Kar se pa plač tiče je pa to dost bolj kompleksen sistem kot pa samo to da dvignemo minimalno plačo da se bo zmanjšala razlika

Tero ::

Mogoče ima kdo kakšen podatek o minimalni plači v sloveniji?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Lupco ::

sploh nima noben namena služiti s tem samo ko s težavo preživljaš svoje otroke in ko imaš denarja samo za osnovo ali včasih še za to ne se zamisliš nad svojim garanjem,ko vidiš kako drugi živijo od dela ki ga opravljaš ti in si privoščijo kar si ti niti ne upaš predstavljati na koncu se ti pa še posmehujejo-kako bi se ti zdelo ali ne bi bilo lepo če bi lahko vsi živeli normalno koliko toliko spodobno ne pa pasje življenje ali na bi bilo lepo.piše mati dveh otrok,ki se proba prebiti skozi mesec

Lupco ::

Minimalna plača je 76.000,00 NETO.
Najnižja zajamčena plača je 116.000,00 BRUTO.

Sedaj pa realnost:8-)
- 50% ti vzame država (s tem, da mi ne bomo imeli nič od tega, ker se razmerje zaposlenih manša in upokojenih veča)
- 20% ti vszame država ob vsakem nakupu
- 80% ti vzame država pri svakem litru bencina
... računica je tukaj.

Preostane ti seveda tudi kraja, kot oblika sivega trga....
No zopet pozivam k pisanju.8-O

DSmidgy ::

Lupco - plače 1 : 4 = 76.000 : 304.000 bi povzročile, da bi en kup plovenskih direktorjev, managerjev, razvijalcev, ... odšlo v tujino. Posledica bi bila (čez X let), da bi bila 76.000 SIT povprečna slovenska plača. Koliko bi bila minimalna?

Tako da tale tvoja solidarnost je samo na pogled socialna.

Hammer123 ::

Lupco: Zmeraj je bilo tako in tudi zmeraj bo tako! Tega pač nemoreš preprečiti. Pa tudi ne bi bilo "fer" do tistih(npr. direktorjev), ki delajo cele dneve in noči.
Kajti delavec dela določeno število ur/ima normo, kakšen šefe(ki pa je u kakšni nedržavni službi), pa mora delati, dokler delo ni dokončano, pa naj traja kolikor hoče.

Verjetno me ne boš hotel razumeti, vendar tako stvari laufajo.
Sam sem še zmeraj mlad pa vem, da nimam pojma o preživetju, vendar pa poznam osnovne zakonitosti.

Lupco ::

Seveda, zakaj bi odšli. Ker želijo več.
Kje je pa čut, za male ljudi. Razmerje
1 : 4 = 76.000 : 304.000 je banalno, razmišljam o razmerju 180.000,00 :720.000,00 (managerji, predsednik, itd) NETO.

Ali menite, da se ne da preživeti z občutkom, da imate manj na račun malih ljudi. To je bil tudi skriti namen teha "posta". Pač ne boste imeli jahte. Škoda. Nekateri pa bodo končno lahko peljali prvič otroke na morje.
Da, se razumemo, sam lahko peljem otroke na morje, razmišljam pa o manj srečnih.:\
peljite se na izlet v Ljubljansko "korejo" ali pa v Mursko Soboto. Menim pač, da bi živeli dlje in bolj zdravoi, če bi se zavzeli za vse. Da bi direktor podpisal peticijo o izravnavi dohodka, to je bistvo. |O

nurmaln ::

Se ti zdi da je minimalna plača 180k primerna??? Se ne da ne privoščim vsakemu take plače, ampak v sloveniji je ogromno podjetij ki zaposlenim ne morejo plačat toliko, kar pomeni da bi brez delavcev lahko zaprli in brezposelnost bi se za xx krat povečala

se ti zdi to ql?:\

Lupco ::

ni bil namen zrušit sistema samo pregledati smo hoteli koliko so ljudje pripravljeni storiti za manj srečne - za lačne ljudi.Če nisi otrok ptrok direktorja direktor nikoli ne postaneš.

Lupčo,Boštjan,Aleksandra

HVALA ZA SODELOVANJE;)

Poldi112 ::

Vsekakor ne mores sposobnim ljudem prepreciti, da bi zasluzili vec. To bi potem drzava njim dejansko kradla. Lahko probas inspirirat bogate, da dajo vec za revne. In ce pogledas globalno, ali pa jugoslavijo, naso bivso domovino. Zelo verjetno si nadpovprecno bogat za Yu standard. Mislim, da predno lahko siris te svoje ideje moras sebe spraviti na povprecje. Pa si sposoben to narediti? Ali pa se korak naprej, da se spravis na svetovno povprecje?

Moj direktor ni sin direktorja.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Matek ::

Žal, kapitalizem je krut in igranje na čustva tu ne pomaga kaj veliko. Take zadeve je nemogoče izvesti kar tako, brez celovite spremembe družbenega sistema in v sedanjega ne sodijo. Jemanje denarja ljudem je pač neizvedljivo.

Predstavljaj si zadevo takole. Imaš nekega samostojnega podjetnika, ki ima svoje podjetje. Biznis mu noro uspeva, izdeluje neke unikatne neprecenljivo drage zadeve (recimo katane ;) ). Dela sam in zasluži 10 mil. čistega mesečno. In potem se uvede nov zakon, recimo da je najvišja možna plača 1 milijon. Kaj se zgodi? Vsak mesec pridejo k njemu državniki, ki mu poberejo 9 milijonov. Denarja, ki ga je zaslužil z lastnim znanjem, lastnimi stroji in lastnim delom. A ni to kratenje pravic? A ni to kraja?



Drugač pa: Če nisi otrok ptrok direktorja direktor nikoli ne postaneš.

Tole je do neke mere res in korupcijo in razne subjektivnosti je treba iztrebiti, vsi ljudje bi morali biti na podlagi svoje izobrazbe in dokazanih izkušenj povsem enakovredno pridobivati delovna mesta po strogih birokratskih pravilih. In trenutno vsi vedo, da se z vezami da marsikaj doseči. Proti temu bi se naj boril tudi sistem in nek revolucionaren boj v tej smeri bi bil mnogo bolj dobrodošel, obenem pa bi z druge strani vsaj delno reševal problem, ki se ga lotevate v tejle temi.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

Ziga Dolhar ::

> ni bil namen zrušit sistema samo pregledati smo hoteli koliko so ljudje pripravljeni storiti za manj srečne - za lačne ljudi.

Niti ne. Tega (vprašanja) se nisi dotaknil niti od daleč.

Ti bi reševal problematiko razpona plač, kar pa se nikakor nujno ne dotika problematike reševanja revščine. (Ki po tvojih podatkih znaša 50 % v Sloveniji.)

Gre za dve ločeni sferi: eksistenca kot absolutna raven vs. societetna načela v "visoki" (po razvitosti) družbi kot relativna razmerja, ki ju poskušaš izenačit in kot rezultat uvest "pravično" družbo, ne da bi pri tem upošteval njuna ločena pravila delovanja in medsebojnih razmerij.
https://dolhar.si/

acheron ::

Strinjam se z Poldijem in MadManMatojem..

>>Če nisi otrok ptrok direktorja direktor nikoli ne postaneš
S tem se pa jaz absolutno ne strinjam. Kolikor jaz vem so sini direktorjev vedno bli neki narkomani ali pa podobno, ne pa direktorji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: acheron ()

Lupco ::

Odgovor nurmaln: Res je. Marsikatera podjetja si kaj takega ne more privoščiti, lahko pa si privošči država, saj se k njej steka ves kapital. Naj država poonudi boljše pogoje podjetjem (in jih nadzira, saj imamo tisoč inšpektorjev, pa za spremembo nebi pisali kazni (:), ali pa kar manjka doda zaposlenemu. To si lahko priviošči vsaka država. Pač ne bodo na gov.si kupovali novih službenih avtomobilov, ter novih zaves in pohištva. Denarja je DOVOLJ samo pravično ga je treba razdeliti. Ali se vsaj strinjate s tem? :O Direktor v ELANU je dobil 230milijono SIT za realizacijo programa, programa, ki je bil v izgubi, delavci pa dobijo 90.000,00 plače. ? :\ Planika: Po propadu planike si je direktor izplačal 40.000.000,00 odpravninem, delavcem pa niso izplačali plač za 2 meseca in odpravnin za pretekla leta. Zakaj pa imamo parlament? Da to mirno dopušča, ali da dela za ljudi:P

Ziga Dolhar ::

> lahko pa si privošči država, saj se k njej steka ves kapital.

Pa kaj si ti resen?
https://dolhar.si/

Daedalus ::

Lupco - daj se nauči vsaj osnove političnega in gospodarskega sistema Slovenije. Resno, sam bedaka iz sebe delaš s svojimi izjavami.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

acheron ::

Daj Lupco ne bluzi. Glede teh plač pa bi te vprašal če si nekdo, ki ima dokončano osnovno šolo, zasluži več kot 90.000 SIT. Pa človek niti ne ve kdo je predsednik vlade.

Keyser Soze ::

Hja, jaz jih pa ene par poznam, ki so nadvse "uspešni" poslovneži oz. bodoči poslovneži. Zanimivo je pa to, da je bila šola res bolj tako, tako, ker je bil pač denar za druge zadeve ter avtomobili za žuranje, danes so pa na ugodnih položajih.

Pač nasledijo položaj. Eni uspešno drugi malo manj. Ampak nobeden od teh pa ni en ideal direktorja oz. vodilnega. Jeb. ga, tako je. Čudno bi blo če fotr ne bi poskrbel za potomca.

Je pa krut svet. Vidim vsak dan, ko berem pritožbe folka, ki živi z milijonom letne pokojnine, plače ter preživlja brezposelnega partnerja in dva otroka. Kako mu znese mi ni jasno. Ampak zaenkrat so še živi. Go figure. Potem pa dobiš pritožbo kakšnega modela, z močno nadpovprečno slovensko plačo(7+ milijonov letno) , ki se buni zaradi par sto tolarjev. Da ma jajca.:)

Ampak tako je. Jaz sem se sprijaznil, da za mene ne bo nihče nič naredil. Fotr pa tudi ni direktor. Tako da bom moral nekaj sam spacat.:D

P.S.: Acheron. Cukjati ne zna prvega člena naše ustave? KAj naredimo. Ga odstrelimo? S ti ga znaš? Šolsko znanje je slabo merilo.

Zgodovina sprememb…

Lupco ::

Slučajo sem imel vpogled v bilanco ZMAR in SURS. Nori zneski. Ko bi ljudje vedeli za kaj se vse troši. Koliko gre za orožje, za avtomobile, poslanci za vsako sejo dobijo med 30.000 in 120.000,00 kjer se kregajo za pretekle afere (itak nič ne naredijo, sama govorancija) Recimo, pustimo ob strani vse ostalo, preglejmo samo vojsko. Tanki, ki ne bodo nikoli streljali (mogoče na testih in vajah), ogromno opreme, ki leži v skladiščih. Ali to res potrebujemo? Mogoče za image. Polno image, ki nam polni ego. Ega ne potrebujemo, potrebujemo pa sočutje, milost. Tukaj je moč. Tukaj je svoboda in sreča. Vse ostalo je iluzija, ki je ne potrebujemo. In zakaj je tako (kot pravite)?
ker se bojite, ker se svet boji. Zaradi strahu potrebujemo obrambo. Brez strahu ni orožja. Ego? Zakaj imeti več? Da se potrdimo? Duhovno revni materialno bogati. Duhovna revščina nima širine. Širina pa je spoznanje, da so ljudje revni in nimajo toliko možnosti kot bogati. Širina je, da si bogati odtrgajo ter predajo revnim. Zakaj? Ker tako prav. To je edino pravično. Skrb za manj srečne.:'(
Mogoče res nismo v pravi galaksiji, mogoče nas res ne razumete, mogoče res pišemo "fantastiko", mogoče res ni tako. Bi pa moralo BITI0:) .

_marko ::

Vsi ti poslovneži, podjetniki, privatniki, ki imajo tako bajne plače...
no, se mi zdi, da bi ostalim šlo še slabše brez njih...
kak komentar?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Keyser Soze ::

Bi se našli pa še boljši. Sej nas je dovolj. Kar naj gredo. Samo morajo vedeti, da je v tujini konkurenca ko za pusta hrusta. Hama, hama.:\ Velika večina bi jih kmalu nazaj prišla. Verjemi. Takšnih idealov tudi nimamo pri nas.

Dr Evil ::

Lupco,še v polpretekli zgodovini smo se bojevali.Le kje bi bili,če bi take kot si ti poslušali.:\

Gandalfar ::

Lupco: ti trdis da poslanec za vsak dan, ko gre 'v sluzbo' in se udelezi seje dobi 120k?

perci ::

Gandalf: Seje niso vsak dan.

Gandalfar ::

Kako pogosto pa so?

Keyser Soze ::

To bi blo pa fajn.:D Ampak ob četrkih pa so.

Super Sonic ::

Lupco razmišlja zelo... naivno naj rečem.

Sicer pa jest uspem svojo plačo v Sloveniji iz 892.000 bruto plače spravit v 850 pa tja do 820 (odvisno od osnove) tisočakov _neto_ mesečno. Je pa res, da mi to omogoča delovno mesto oz. sam naziv.
vprašanje kako dolgo še, ampak iz zaenkrat se da še na več načinov zelo lepo obrnt državo.

"Recimo, pustimo ob strani vse ostalo, preglejmo samo vojsko. Tanki, ki ne bodo nikoli streljali (mogoče na testih in vajah), ogromno opreme, ki leži v skladiščih. Ali to res potrebujemo? Mogoče za image. Polno image, ki nam polni ego. Ega ne potrebujemo, potrebujemo pa sočutje, milost. Tukaj je moč. Tukaj je svoboda in sreča. Vse ostalo je iluzija, ki je ne potrebujemo. In zakaj je tako (kot pravite)?
ker se bojite, ker se svet boji. Zaradi strahu potrebujemo obrambo. Brez strahu ni orožja. Ego? Zakaj imeti več? Da se potrdimo? Duhovno revni materialno bogati. Duhovna revščina nima širine.Mogoče res nismo v pravi galaksiji, mogoče nas res ne razumete, mogoče res pišemo "fantastiko", mogoče res ni tako. Bi pa moralo BITI"

moglo bi biti veliko stvari; tudi to da sta moja starša zdrava, pa nista, pa, pa...
Nič ne more bit tako, kot si mi želimo
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Gandalfar ::

Lupco: pa tebe se nekaj vprasam.

"Koliko ljudi bi podpisalo listino, da se ukine vojska in ta denar enakomerno porazdeli med vse ljudi oz. za toliko zmanjsa davke?"

Navsezadnje je vlaganje v vojsko itak samo metanje denarja stran.

Lupco ::

Odgovor: heron
Daj Lupco ne bluzi. Glede teh plač pa bi te vprašal če si nekdo, ki ima dokončano osnovno šolo, zasluži več kot 90.000 SIT. Pa človek niti ne ve kdo je predsednik vlade.

:

Ni potrebe, da me (nas: Lupco, Sandra, Boštjan) žališ. Pač nas ne razumeš. Si v programu: kdo kaj zasluži, kdo kaj je. To je ego. Ne polimo ega. Vsi ljudje si zaslužimo vse, smo enakopravni, res pa je da živimo v sistemu, ki deli. Izobrazba naj bi bila (in je) je bog i batina. Želimo vam posredovati čut za ljudi. Da, privoščite ljudem več kot imajo, čeprav jih ne poznate. Da se razdajate, privoščite, pomagate.

Kaj je program: Miselnost, da si nekaj več, ker si imel 5 pri matematiki, ali pa, da imaš pravni faks. To je utvara.

******

Odgovor:Daedalus: Lupco - daj se nauči vsaj osnove političnega in gospodarskega sistema Slovenije. Resno, sam bedaka iz sebe delaš s svojimi izjavami.

:

Sistem poznam od znotraj (prjatu od Lupcota), ravno zato smo se razpisali, ker poznamo napake sistema. Sistem so ljudje, ne poslanci ter zgradbe, pač pa ljudje. Samo ljudje spremenijo sistem, zato smo tudi predlagali referendum ali pa 500.000 folka v Lublan. Če pač ni volje, pač ostjaja kot je. Zato smo komentirali "ste se vdali v usodo". tlaka ostaja. Ljudje se bojite spremeniti, želeti drugače, vsak se boji za svoj meter garonjere ali pa 500m2 vrta. Imam kar imam, češ, čez mejo me pa ne zamina. Upam sedaj razumete, naše hotenje, željo. Saj poznate rek: dobrota je sirota.
ta rek ni nastal zamanj, kar potrjujejo vaši posti.
No pa brez zamere, želeli smo preveriti kakšna je "scena" v Soveniji. Polagamo vam na srce, dobro v ljudeh je največ vredno. Vsi smo enaki, črni, beli ,rumeni. Trpimo v zivljenju, manjka sočutja, razumevanja. Hvala vsem za sodelovanje.;)

_marko ::

Lupco:
A ti je preveč všeč Platonova Država ali pa npr marksizem?:\
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Keyser Soze ::

PRoblem je to, da je tvoj plan Lupco kot en poker. Tak z milijon napačnimi kartami in brez asov. En zataji in gre vse skupaj po zlu. Idealno bi se dalo takšno zadevo naredit. Ampak bi moral spremeniti miselnost celega sveta(en hard reset) in porazdeliti vse kar je vrednega na tej zemljici. Takoj ko bi ena gruča ljudi hotela iti v tak extrem bi ostala brez prebite pare, ker bi jih ostali obrali do kosti. Life je borba.

Lupco ::

Odgovor: Dr Evil
registriran: 07.12.2003 Poslano: 12.04.2005 23:03:23 | odgovori
Lupco,še v polpretekli zgodovini smo se bojevali.Le kje bi bili,če bi take kot si ti poslušali.

*****

Na Brniku, na barikadah, ko sta gorela Avstrijca. Kje si bil ti?
Ko vidiš vojno in ko ljudje umirajo, spoznaš da živimo napačno. Popolnoma napačno. Metek ujame bogate, revne, študirane in nepismene. Sredstvanikoli ne opravičujejo cilja - žtrve. Žrtve pa so vedno, al v fabriki ali pa na fronti. Vedno nekdo neupravičeno ukazuje in nekdo "nastrada".

Sploh pa, naj vas podučimo: Človesko življenje je edinstveno, ni za pobijati - to je primitivno. Dokler bomo ziveli z orožjem, zivimo PRIMITIVNO.
Ko bomo živeli brez nasilja in brez orožja, bomo živeli NAPREDNO. (nasilje poraja nasilje)

NAPREDNA je družba brez orožja, brez krivic in brez odrinjenih. O tem je pisal že Sokrat, učil Kristus, Marks. vse je že napisano in vedeno. Kaje je peroblem? Ljudje ne udejanjimo. Torej smo primitivni. Vse resnice sveta so nam zname in na razpolago. Svojo rit (ego) pa ne moremo premakniti, ničesar storiti. Zakaj? Ker se skrivamo v svoji majhnosti (pohlepu).
Hvala.
(Lupco, Sandra, Boštjan)|O

Hvala!

Poldi112 ::

Problem je da okolica ni zrela za tako visoke ideje. Ce se ne branis, podlezes. In kaj si potem dosegel? Nic. Napredek prihaja po majhnih korakih.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

OwcA ::

Ljudje smo si različni, iz tega sledi, da so eni "boljši", drugi "slabši", vprašanje je samo na podlagi česa poteka vrednotenje.
Bomo čez nekaj mesecev brali temo, "vsem lepim je potrebno z opeko zbiti prednje dva zoba za vsespolšno blagostanje"?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Vice ::

Lupco mene čisto tako informativno zanima v kateri razred hodiš (če)?

Phoebus ::

Lupco, imam predloge zate:

1) nehaj kaditi travo ker ti ne koristi
2) strezni se
3) odrasti

...aja in mimogrede, dojami, kako špila svet.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bomo delali do 65. leta? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
38520401 (11592) ThinkPad
»

Višina zajamčene plače v Sloveniji

Oddelek: Loža
333384 (2602) fahrenGONE
»

Se za enotno 20% davčno stopnjo ali ne? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1178013 (5973) Pyr0Beast
»

Kapitalizem (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
564785 (3975) B_Marley

Več podobnih tem