» »

Katera distribucija GNU/Linuxa je primerna zame?

Katera distribucija GNU/Linuxa je primerna zame?

Temo vidijo: vsi
««
19 / 29
»»

Ghost007 ::

Sem nazaj na Arch-Antergos. Plus cinnamon desktop-enviroment. To je edina kombinacija ki mi 100% rata usposobit trenutno.
Se Antergos pa mate mi ne rata, ker noce bootat na displayu dva potem, igpu 530.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ghost007 ()

Sem se se enrkat spravo zraven in mi je tudi na Xbuntu ratalo. To bo zdaj ostalo fixno.

Primarno za to tudi, ker je Antergos Cinnamon nehalo delati. Kar iz nenada. Niti svez instal ne fixa broken logina. Pravtako KDE in Gnome. Delajo pa namizja z mate, xdce pa openbox.

Najbol smesno je tudi, da sem isti ISO pognal v virtualboxu. Tam pa brez problema logina.

Zgodovina sprememb…

janezvalva ::

danes sem si naštimal da lahko po potrebi z določeno tipko ugasnem izhod na monitor,
in sicer sem ustvaril datoteko .sh ter v njej napisal:

#!/bin/bash
sleep 3; xset dpms force off

sedaj ne rabim več ugašat monitorja.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

Horejšio ::

Ghost007 je izjavil:

Ja well. Med ostalimi se je tesko odlocit ampak unity in gnome sta pa enostavno bad.

Je bed jaz vem to.

Brane22 ::

Gentoo - instructional video:

Changing profile in Gentoo
On a journey of life I chose a psycho path...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Brane22 ()

Cim xubuntu dobi kernel update za bozjo voljo negre vec updejtat distribucije. Vedno obstoji tam. To se mi ze 3x zgodilo na novem instalu zato zivljenska doba te distro na mojem disku ponavadi ni vec kot 2 tedna.

Zgodovina sprememb…

PrimoZ_ ::

Kako zanesljivi/kvalitetni so razni drugu okusi Ubuntuja ?

Ubuntu MATE, Xubuntu, Kubuntu, Ubuntu neon, ...

Ali raje vzamem kar Mint ?

Po pravici rečeno sem malo skleptičen glede vseh teh verzij, zdijo se tko razvodenele. Debian je res trdna osnova, Ubuntu ajde recimo še, potem pa od tu naprej se mi zdi da so zlo majhne skupine razvijalcev, ki se bolj zanašajo na upstream in sem malo v dvomih o vsem skupaj.

Razmišljal sem o Arch linux-u, pa je čista deviacija od trenutnih Centos/ubuntu server namestitev na serverjih. Kaj pa Fedora ? Je uporabna za day to day al je to še vedno samo testni poligon ?

errhec ::

Meni Mint MATE deluje že par let brez kakršnihkoli pretresov.
Migriral pa sem ko so ga pri Ubuntu začeli kakati z Unitiyem.
dd

Mint je res OK za desktop.

Zgodovina sprememb…

Zvezdica27 ::

lp,

izberi si svoj DE (jaz recimo Openbox, ki je WM in ne DE, a ustimo to), potem išči podlago (Debian ali ubuntu, arch...).

Pod DE razlike med *buntuji skor ni. Dobro, studio ima low latency kernel...

Če ti je mInt Mate kul, go for it. Lahk ga pa zgradiš sam. Your call. Meni je bilo recimo vseeno ali je bil Debian ali crunchbang ali sedaj lubuntu - sam da je Openbox po defaultu not, da ga ne packam sam skup, ker s emi ne da.

zz

BivšiUser2 ::

Za slabši laptop iščem linux, ne morem pa se odločiti, če bi imel Manjaro ali kateri drug linux, ki ima všečen interface in ni prevelik bloat.
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.

broken/link ::

če iščeš všečen interface in si bolj navajen debian/ubuntu distrotov si lahko pogledaš elementaryOS https://elementary.io/

Nemmo ::

Mint xfce

najprej izberi DE (po domače izgled), potem bomo iskali distribucijo: na koncu boš sam spoznal, da je prava rešitev samo Debian (četudi sem sam na lubuntu...)

zz

Vse samo GNOME & LXDE ne. Za distro mi je vseeno, ker se znajdem na vsakem. Edino oče bi znal imet probleme z non debian OS-om. Je pa še na prvem mestu nizka poraba resurcov. Kako potraten pa je Remix OS? Bi znal izpolnjevati prva dva pogoja.

ja no, pol si pa izgradi debian in na njega daj svoj DE - saj maš cel kup predpripravljenih Debianov, če ne pa netinstall.

Če ni lih zadnji krik tehnike (GPU, proc), je to daleč najbolj stabilna opcija. Verjemi, mam 2 na lubuntu...

zz

Zvezdica27 je izjavil:

Če ni lih zadnji krik tehnike (GPU, proc), je to daleč najbolj stabilna opcija. Verjemi, mam 2 na lubuntu...
zz

Lubuntu se mi enkrat zaklenil v read only mode, čeprav nič ni bilo narobe z diskom.

McMallar ::

Uporablja kdo Linux na laptopu z zelo visoko resolucijo? Imam Yoga 2 Pro z 3200×1800 zaslonom in trenutno zadnjo verzijo Ubuntuja. Naceloma scaling deluje OK ampak dolocene aplikacije (recimo MySQL Workbench) izgledajo obupno in prakticno neuporabno. Obstaja kaksna enostavna resitev za to?
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

McMallar je izjavil:

Uporablja kdo Linux na laptopu z zelo visoko resolucijo? Imam Yoga 2 Pro z 3200×1800 zaslonom in trenutno zadnjo verzijo Ubuntuja. Naceloma scaling deluje OK ampak dolocene aplikacije (recimo MySQL Workbench) izgledajo obupno in prakticno neuporabno. Obstaja kaksna enostavna resitev za to?

https://dev.mysql.com/doc/workbench/en/...

McMallar ::

Ne razumem kaj si hotel povedati s tem linkom. Workbench je instaliran in deluje, moti me berljivost. Imajo uradno odprt bug ampak sem upal, da obstaja kaksen workaround.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

je huda razlika med uporablja kdo linux in točno tvojo specifikacijo... pfff... probaj še čisti debian, recimo kak xfce, na navadnem compu z visoko res... če je isto, nimaš kaj...

zz

shadeX ::

Bolj kot praviš ženskam da naj delajo backup-e, slabše je.

Kateri linux distro za na USB z minimalno velikostjo, tolk da zalaufa, kjer lahko nato dostopam in rešujem podatke na disku?

Včasih sem uporabljal Knoppix, a je to danes še kul?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shadeX ()

Ozric ::

V bistvu katerikoli linux live z recimo xfce desktopom...

Master_Yoda ::

Ce na Windows masini namestim Linux na USB drive, lahko tudi LX bootloader namestim na USB drive, tako da ce USB vzamem ven, je enako kot da LX ne bi namescal (windows bootloader ostane,...)?
Zelim probati delovanje LXa za moj use-case brez da bi trenutno delujoce windows stanje "pokvaril".

P.S. Ali je branje/pisanje na diske ki so sformatirani kot NTFS zanesljivo dandanes na LX, ali ne?

Na NTFS bo bilokeri linux bo pisal in z njega bral podatke. Lahko imaš live USB s persistence modom, sicer ti linux bootloader zazna tudi Windows OS, tako, da lahko kar na glavni disk namestništvo. Predlagam BURG, če pa še nimam podpore za efi pa vzemi hrib.

Zstiller ::

Kaj se priporoča te dni od linux distros? Namen uporabe kot, glavni operacijski sistem. Fedora, arch...

izbire je milijon. sam sem se ravno pred kratkim malo z distroti igral. Na hitro:
- *buntu-based imaš en kup zadev, med njimi tudi linux mint, ki je zelo popularen. V tej skupini pa se mi zdi zanimiva izbira recimo elementaryOS ( https://elementary.io/ ), ki je ubuntu-based sistem s čudovito preobleko.
- arch linux je tudi opcija. če se ti ga ne da postavljat od začetka vsake komponente posebej, lahko poskusiš distro anarchy ( https://anarchy-linux.org/ oz. https://www.linux.com/learn/intro-to-li... ). pa še članek, zakaj je arch naj distro ever: http://www.akitaonrails.com/2017/01/10/...
- fedora je tudi supersimpl in stabilen distro, mi je delalo out-of-the-box vse, ampak se preprosto na gnome nisem moral navadit. Edini distro (Fedora workstation, ki pride z gnomeom), ki že privzeto uporablja wayland namesto X-a. Fedora s KDE-jem pa ni bila tako stabilna, kot bi si želel. kot zanimivost - linus uporablja fedoro.
- Trenutno sem na openSuse s KDE namizjem. dela vse tako kot mora in sem trenutno happy.

Če imaš malo več časa in če se ti da malo igrat, jih malo preizkusi. Drugače pa smz, da je elementaryOS way to go za mainstream uporabnike. izgleda hudo, je preprost za uporabo pa še ubuntu-based je.

Sem se nagibal k fedori in KDE plasma sam če ni stabilna ne bo nič iz tega. A veš kaj približno je bilo problem?
trenutno imam na seznamu:

-ElementaryOS
-Arch
-Mint
-Manjaro
-fedora
-solus
-openSuse( hvala za tole sem ga čist zgrešil)

Bo treba mal skrčit seznam ker nimam časa za podrobno testiranje vseh:(, čeprav si ga bom vzel če je treba sam potrebujem nekaj, da vmes dela.

ne vem kaj je bil problem, ampak KDE se mi je na random sesuval. nisem pa niti raziskoval naprej, ker nisem niti imel volje, je bilo še veliko drugih distrotov na stacku za jih poskusit :) Na archu in openSusetu teh problemov nisem imel. imam pa dost klasičen laptop build - intelovaHD kartica + intelov proc. nič eksotičnega.
drugače pa manjaro je tudi zelo lušna distribucija, če se nagibaš proti KDE desktopu.
aja, pa še en distro je, če ti je KDE povšeči. disto požegnan od KDE communityja: https://neon.kde.org/ -> ubuntu+kde :)

če pa nimaš kake čudne konfiguracije kompa ti bo pa od omenjenega po moje delalo vse bp.

Oh nice kde neon gre na seznam. Skrčit seznam ne povečat:)). Drugače imam pa t440p tako, da kompatabilnost ne bo problem.

737 ::

Lubuntu 16.04 LTS. Zadeva je dokaj stabilna, brez nepotrebne šminke in ima široko podporo. Nameravam preizkusiti vsaj še Debian.

PARTyZAN ::

Pri KDE Neon je kul, da namestitev bundla zelo malo dodatnih aplikacij. Dobiš prednosti velikega ubuntu communityja s tem, da si up to date s KDE aplikacijami.

Če bi rad uporabljal bleeding edge Plasma desktop, se ti poleg KDE Neona splača pogledat še OpenSUSE Tumbleweed in (če se ti da šraufat sistem) Arch. Če te ne moti, da so KDE aplikacije stare, so uporabniku prijazne distribucije še Kubuntu, OpenSUSE Leap, Mageia.

Zstiller je izjavil:

Kaj se priporoča te dni od linux distros? Namen uporabe kot, glavni operacijski sistem. Fedora, arch...

Odvisno kaj ti je pomembno. Če se odločiš za rolling varianto izberi najmanj hroščat DE...

Katere distorje furate (mate inštaliranje) na enem USB ključki istočasno in s katerim programom jih hkrati več poknete gor? Ciljam ne nek networking (kali) & user frienly (remix) & miniserver (debian) & podhranjene naprave (archer, lubuntu) combo.

MrStein ::

live ali nameščeno?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Razen mini cli serverja vi imel vse live. Na 60GiB USB 3 ključku.

nsa_ag3nt ::

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nsa_ag3nt ()

YUMI z Debian 9 (Xfce) in Arch (openbox) na 32GB ključku.

Netrunner ::

Kako se kaj obnese poganjanje kakšne distribucije nameščene na usb3 ključu napram nameščeni na disku?

Odvisno od ključa.
Če je šrot, bo muka, če je kul, bo letelo.
Motiti se je človeško.

Mene bolj zanima kaj v obratni smeri. Ima kdo tukaj izkusnje z Linux hostom ter Windows 10 VMjem ter GPU-passthrough - je zakomplicirano to vzpostaviti ?

neboben ::

@Master Yoda +1 dobra tema tole o GPU passthrugh tudi mene zanima.

1. Ali je res treba imet dve grafični kartici, ena ki poganja host system in druga, ki se uporablja za guest VM Windows 10 z Passtrough načinom ? Zakaj se ne da tega z eno kartico rešit ?
2. Je res da ne gre drugače kot, da imaš dve tipkovnici in miški oz. v primeru, da imaš KVM stikalo je ena tipkovnica dovolj in ena miška, a brez teh dveh opcij se ne da ?
3. Passthrough z virtualbox oz. ali se uporablja neki drug VM za guest windows 10 system ?
4. A rabim dve zvočni kartici ?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: neboben ()

RHEL uporablja kdo?
7.5 je zunaj.
Motiti se je človeško.

filip007 ::

Sem naredil nadgradnjo Ubuntu 16 na 18 LTS, pa je še vedno Unity, kako to spremenim?
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.

b3D_950 ::

odjaviš se in izbereš gnome:

?
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

https://distrowatch.com/

Probaš pa izbereš kar ti je ok. Men npr. ni GNOME.

filip007 ::

Hvala b3D_950, oprosti se nisem sam spomnil, nisem vsak dan na Linux.
Bo pa to privzeto, pri Linux nikoli ne veš.
Unity je bolj logičen, zdaj ima Firefox dodatno vrstico, pa brez menujev.

Meni pa KDE ni, sem probal vse in izberem tisto kar ima dolgoročno podporo, ker pri Linux je vse napol drugače.
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: filip007 ()

Eno zacetnisko vprasanje: Kako associirati aplikacijo glede na koncnico fila ? Moj primer: Imam nekaj zapakirano v razclenjen rar, ki je v filih *.r01, *.r02, etc..
Trenutno mi za te file ko z desnim gor kliknem da opcijo Compress, rad bi pa da bi mi dalo opcijo Extract Here in potem extracta z archive managerjem (ta opcija dela za za file s .rar koncnico).
Trenutno so ti fili tudi associirani z WinRar ki sem ga pred casom namestil v Wineu.

Verjetno je kje kaksen sistemski .conf file kjer lahko to spremenim ?

Imam Arch, z Cinnamon desktopom, ter Nemo file manager in nemo file rollerjem.

Zgodovina sprememb…

««
19 / 29
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1096338812 (93) Rad21
»

Linux Mint ali open Suse

153189 (723) link_up
»

Najljubši Linux/Unix OS/Distro (strani: 1 2 3 4 )

15738616 (27847) diler515
»

Prosim predlog-kateri linux? (strani: 1 2 )

5917249 (15263) krneki0001
»

Netbook, Ubuntu?

449313 (8354) NSA Agent

Več podobnih tem