» »

Katera distribucija GNU/Linuxa je primerna zame?

Katera distribucija GNU/Linuxa je primerna zame?

Temo vidijo: vsi
««
«
1 / 27
»»

BigWhale ::

Kratek sestavek o tem, kaj izbrati, zakaj izbrati in kako izbrati distribucijo, ki nam bo ustrezala.


Kaj bomo počeli?

Najprej se moramo vprašati, kaj bomo počeli z našim računalom in čemu bo namenjeno.

- požarni zid
- strežnik
- delovna postaja
- igralna konzola
- vsakega po malem
- samo malo bom sprobal

No, pa gremo lepo po vrsti (skoraj po vrsti):


Igralna konzola

Pozabite na vse skupaj, Linux ni za vas. Nad ponudbo iger za Linux se je za zjokat. Ne, da je ni, je, ampak mizerna. Unreal, Enemy Territory, Neverwinter Nights, pa še kaka malenkost... Kupite si raje igralno konzolo, tako, ki se priključi na televizor.


Samo malo bom sprobal

Nikarte noreti z reparticioniranjem diskovja, brisanjem podatkov ali še kaj hujšega (izdelava varnostne kopije na glinene ploščice). Omislite si neko živo distribucijo in jo zaženite s CDROMa.

Knoppix
SLAX
Ubuntu LiveCD

Požarni zid

Požarni zid in router v enem! Vse to le za ceno enega samega medija! In to še ni vse, brezplačno dobite tudi Linux! ;) V zaprašenem kotu se delajo pajčevine na tistem starem P4 2GHz (ali pa P133), vaš no-name usmerjevalnik pa se že šibi pod težo paketov, ki se preganjajo po vaših kablih. Omislite si Linux usmerjevalnik.

ClearOS
IPCop
Linux LiveCD Router
eBox (plus veliko več kot le požarni zid - primerno za manjša podjetja)


Strežnik

Odločili ste se, da boste svoje računalo oddali v javno zlorabo, dopustili boste tujim paketom, da penetrirajo v vaše svetišče podatkov. Pa naj bo tako. Izbira ne bo lahka in od vas se pričakuje, da boste znali kako malenkost (večjo malenkost) sami postoriti in opraviti. Še več, od vas bodo nekateri celo zahtevali, da boste znali uporabljati kak urejevalnik textovnih datotek.

Za katero distribucijo se boste odločili je odvisno od vas samih. Bolj strežniško orientirane distribucije so (abecedni vrstni red, da ne bo kdo rekel, da favoriziramo):

Debian
Gentoo
Slackware
Ubuntu server
CentOS

Vsekakor bi marsikdo pripomnil, da je tudi ta ali ona distribucija strežniška distribucija in da lahko ravno tako streže. Saj načeloma ima prav ampak pri izbiri distribucije za strežnik se odločate med tistimi petimi. Tako boste kar najmanj nepotrebne navlake spravili na vaš računalnik.

Če bi radi lep in fancy GUI, potem se ozirate po napačnem operacijskem sistemu. Možje iz Redmonda vam utegnejo pomagati. Skrbnik strežnika mora vedeti kaj je CLI in ga znati uporabljati, klikanje je za 'uporabnike'. ;)

Delovna postaja

Ako že imate strežnik, boste najbrž uporabili kar isto distribucijo, ki ste jo uporabili za strežnik. In prav je tako, ni pa nujno. Boste razumeli s časom. Z vašo strežniško distribucijo lahko počnete iste stvari, kot s kako drugo. Če se pa odlocate na novo, je pa vse stvar debate, dolge in težke in stvar neskončnih svetih vojn. Stoletnih. Torej, kako naprej, kaj je na izbiro? Distrowatch, spletna stran kjer beležijo kolikokrat so si ljudje prenesli določeno distribucijo, vam na prvi strani servira priblizno sto (100) različnih distribucij! AAARGHH!!! Zdaj se pa naj človek odloči, to je skoraj tako hudo, kot odločanje za kruh, v soboto dopoldan, ko je za vami jara kača ljudi, ki čakajo na svojo dozo kvasa, moke, soli in vode.

Ker vas imamo tukaj, na Slo-Techu tako zelo radi, je bil narejen ožji izbor distribucij. Samo za vas in od nas. Vsekakor vas pa ne omejujemo na ta kratek seznam namiznih Linux distribucij. Odločite se lahko za katerokoli, nihče vam ne brani. Upam pa, da ne bodo potem solze in nepotrebno hlipanje, ko vam bo vaš Specifix crknil. Nominiranci, v abecednem vrstnem redu, so:

Fedora
Kubuntu (Ubuntu z KDE namizjem)
Linux Mint
Mandriva
OpenSUSE
Ubuntu

Kako se odločiti katera je prava za vas? Enostavno, najprej pregledate zaslonske slike, screenshote, po domače, potem pa izberete tistega, ki vam je najbolj všeč. Vam ni všeč metoda? Kaj pa tale: vzamete kocko in jo vržete, če vržete šest lahko mečete še enkrat, sicer pa si izberete distribucijo, katere številko ste vrgli. Tudi ta metoda vam ni všeč? Recite prijatelju, naj vam posname Linux (Linux, kot ste najbrž opazili je edninski samostalnik. Linux, Linuxa. Prva moška sklanjatev), pa preizkusite tisto, kar vam je dal.

Brez heca, spraševanje katera Linux distribucija je boljša od katere, je približno tako, kot spraševanje kateri sadni jogurt je boljši ali pa čigav drek bolj smrdi. Enemu tisti prvi, spet drugemu pa tisti tretji ali četrti. Odločitev je pa vaša.

Vsakega po malem

Potem pa to ni ne tič, ne miš, je pa nekaj vmes, šišmiš. Ja, tako je.
Če bi radi vsakega po malo, je vprašanje česa bi radi več. Več namizja in več afnarije, izberite desktop distribucijo. Več serviranja, izberite strežniško distribucijo. Če se ne morete odločiti česa bo več in česa manj, si kupite še en računalnik ali pa vrzite kovanec in se enostavno odločite.


Česa NE smemo narediti

Naslednji sestavek preberite naglas, ga stokrat ponovite, si ga vtisnite v spomin in ga ponavljajte vsak postni petek, vsako pustno soboto, ob vseh večjih praznikih in vsako prvo nedeljo po polni luni ter zvečer, namesto pravljice:

Na Slo-Techu ne bom spraševal katera distribucija je zame in katera je najboljša!

V primeru, da to storim iz neznanega delirija in napada blaznosti ali pa bom pod vplivom zunajzemeljskih bitij oziroma se bom nažrl norih gob, se bom kesal še naslednji mesec in vsak dan šest ur klečal na koruzi (dokler se ne zmehča) s katero bom potem nahranil Slo-Tech hrčke!


Naj bo to vaša mantra, vaša molitev, naj vam stvar pride v kri, želodec, jetra ali pa žolč. Vsebina sestavka je prilagodljiva in jo lahko spreminjate vendar se mora osnovni pomen ohraniti.

Na koncu pridemo do ugotovitve, da so Linux distribucije bolj ali manj ista stvar, razlika je le v spremnem programju in namestitvenem programu. Vendar so od znotraj še vedno toliko različne, da program, ki je bil namščcen na eni distribuciji ne bo vedno deloval tudi na drugi.

Torej, katera distribucija je zame? Poglejte si zgornji seznam in se odločite. Če se vam zdi izbira premajhna, se odpravite na distrowatch in izberite eno izmed prvih sto najbolj popularnih.

Če, še vedno ne veste kaj bi, se odpravite k vedeževalki, vprašajte soseda, učitelja v šoli, tujca na ulici (le v njegov avto se ne vsedajte) ali pa pokličite na kako 090 telefonsko številko. Karkoli, samo nikar ne odpirajte nove teme na Slo-Tech forumu! Hvaležni vam bomo in ponosni na vas!

Nerdor ::

Dodal bi še pri sekciji

strežnik

Arch Linux
Na kratko, gre za modernizacijo Slackware-a. (dodali so orodja za avtomatično posodabljanje, glavni upravljalec paketov je imenovan pacman, ki je ekvivalent Gentoo emerge in Debian-ovem apt-get)

Če potrebujete "Screenshot" ozr. slikce določene distribucije, bodisi da vidite kako izgleda ali za kakšne članke, seminarje, spletne predstavitve in podobno, jih dobite na shots.osdir.com.
... for lifetime!

Trubadur ::

Požarni zid

SmoothWall
Berite Thomasa!

kriko1 ::

Glede igric, vedno več jih je (pa tudi gonilniki za grafične so čedalje bolši).
Nekaj linkov:
http://www.lokigames.com/
in
www.transgaming.com/
pa še
http://www.linux-gamers.net

Dzonson ::

Požarni zid

BBIagent

veliko funkcij na eni disketi

christooss ::

Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Nerdor ::

... for lifetime!

OwcA ::

Morda še ena kategorija: HTPC

naprimer omogoča precej brezbolno inštalacijo preko paketa in podporo za

-RH/Fedora
-Debian
-Mandrake
Otroška radovednost - gonilo napredka.

christooss ::

Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Kami ::

En je dal na ubuntu.si, ta link, mogole bo komu prišel prav

frke ::

CentOS brezplačni klon plačljivega RHEL Red Hat Enterprise Linux

christooss ::

Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

MAX34216 ::

mene pa zanima katera distribucija bi bila najbolj primerna, če se bo večinoma uporabljal za programiranje (java, c, php,), podatkovne baze, 3d modeliranje (grafični programi)
vem da se da to vse naložiti v katerokoli distribucijo, vendar ni adsl-a, zato bi bilo dobro, če bi distribucija to že vse imela po defaultu noter!

upam da me razumete....

linuxdady ::

Mandriva 2006 powepack in SuSE 10.0 eval (ki ni več eval!)zagotovo, najbrž tudi Ubuntu (celotna izdaja na DVD). Za ostale pa ne upam trditi. Mislim pa, da ne bo težav, če na http://linux.prinas.si/forum/ poprosiš, da ti kdo prenese in zapeče posodobitve in dodatne pakete za katerokoli distribucijo.

BigWhale ::

Prosil bi, da cim manj debatirate tukaj, da bo tema ostala uporabna. :)

XS!D3 ::

Mene pa zanima ker program za linux je najbolši, da lahko poganjaš windows programe, ala WiNe?

Gandalfar ::

Sej je samo wine

linuxdady ::

Ni samo wine.
Vsekakor je najboljši Crossover office, ki pa ni brezplačen.

XS!D3 ::

Eno sicer dumm question,... :A potem na Crossover office delajo vsi programi al samo office? lahko gor paganjam tud igrce (nekatere) in kok počasnej dela kokr normalno v winsih če?

Gandalfar ::

wine, crossover office, cedega je vse isti smorn (recimo).

Crossover Office je samo 'komercialna' verzija wine-a. Ubistvu gre za wine, ki je prirejen za MS Office in dobis zanj komercialno podporo.

Cedega je se en okus vina (o tem, da je fork itd. ne bi zdaj), ki je optimizirana za igrice. Prav tako komercialna zadeva.

Naceloma vse kar dela pod zgornjima dela tudi pod wine oz. dela se kaj vec. Samo se je mogoce treba malo bolj pomatrat pa kaksen howto prebrat, ce noces par dolarjev za aplikacijo dat.

XS!D3 ::

Nočem preveč smetit pa me zanima če je za SuSe 10 vredu tale verzija: CrossOver Office Professional 5.0.1 RPM for RedHat Mandriva SuSE in če je veliko komplikacij za inštalerat tole za začetnika v Linuxu (ni problem prebrt kšn how-to sam da se zrihta).

Gandalfar ::

CrossOver je komercialna zadeva. Si dobil zraven tega, ko si jo kupil vse mozne razlicice za razlicne sisteme. Vzami za svojega.

linuxdady ::

Cxoffice professional ne potrebuješ, za delovanje na namiznem računalniku je dovolj navaden.
Povej, kateri program bi rad poganjal. Na njihovi strani - Code weawers - boš našel vse podptro programje. Seveda pa kar vsi programi za Okna po vrsti ne delujejo.

XS!D3 ::

Rd bi gor laufu čim več npr. za sprobat bi rd da dela MS Offiece 03, Photoshop 8 CS, Adobe Acrobat 7 Pro, MSN Live Messenger, Steam (Counter Strike,...), ap mogoče še kšn programčič, če bi blo pa možno pa tud Pinnaple PCTV Pro za TV gledat prek TV kartice, pa če bi pol naprej še kšni špili delal pa že skor winsov ne rabm več, sam še tko za zravn če je kej tazga.
A je kšna tema/stran z listo programov za linux, naprimer ker je dobr mail klient pa tko?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: XS!D3 ()

Gandalfar ::

Kaj je fora da laufas linux, ce hoces vse te windows aplikacije laufat?

XS!D3 ::

Tko za probo, sej pol k se navadš Linux stuffa bi uporablu vedno več Linux programov, sam zaenrkat sm navajen na to pa bi rd to zaenkrat meu, drgač pa a če nek špil dela pod wine, a pol je možnost da ne dela v CrossOver Office Professional???

linuxdady ::

Za tv kartico Pinnacle ne potrebuješ ničesar, še zlasti zato, ker je priloženi program za Okna bog pomagaj. Tvtime je neprimerno bojši. Gledam film na POP, med tem ko tole pišem.

Glede ostalega pa - kar nekaj od naštetih progamov deluje. Nikakor pa ne razumem - za programe si plačal kar nekja sto tisočakov, za operacijski sistem, nakaterem bi jih poganjal, ti je pazmanjkalo?

Gandalfar ::

pod CrossOver ti ne bo delala _NOBENA_ igrica saj ni skompajlan z opengl podporo. Je namrec biznis aplikacija.

(ok, ni res .. pasjansa cist kul dela)

Zgodovina sprememb…

Roadkill ::

J4n3000: Če bi se rad počasi navajal na linux, potem ostani na winsih, ampak začni uporabljat firefoxa, thunderbirda, openoffice, gaim, azureus, VLC player ipd. Potem prehoda na linux niti opazil ne boš več.
Samo igrice moraš negat špilat.


... zdej grem pa rebootat v winse, da mal F.E.A.R. špilam... :P
Ü

Mr.Ecko ::

Eko vrnu sem se z drevesa ( me je dež spravu dol :D ).bral sem "Trenutno je najbolj famozen med famoznimi Ubuntu. " No izbral sem xunbutu.

XS!D3 ::

Mam par vprašanj glede linuxa in sicer:
-če se Mandriva BP naloži na SATA disk?
-če se da brez komplikacij naložit Linux (Mandriva), da mi pobriše eno partiticijo k jo mam prazno 35 GB in gor sprav Linux, na istem disku so pa tud Winsi na eni partiticiji, ter na drugi podatki?
-če je kšna možnost, da bi usposobil onboard Wi/Fi na P5W DH Dlx???

Brane2 ::

BI se moralo. Odvisno od definicije "BP".

Če je ta prazna particija zadnja, bi jo jaz z fdiskom pobrisal in namesto nje ustvaril tri nove (boot, swap, root)

Da se shajat tudi brez sprememb s to particijo, samo jaz bi jo raje pobrisal in dodal tri nove...

Če ta particija ni zadnja, bi jo blo verjetno treba skrčit in iz nje naredit tako "boot" ( da ne spremeniš zaporednega šteila particije, kjer imaš Winse ), iz preostalih prostih sektorjev, ki bo bodo nastali zaradi tega pa naredit še dve particiji.

Sicer pa mislim, da če si upaš experimentirat z GRUBom, lahko s particijami narediš karkoli n še vedno boš lahko zbootal WInse, če seveda njihove particije nisi pobrisal.

Tako in tako se bo zadeva po novem bootala preko Grub-a v Linux ali Winse in bo treba skonfigurirat grub.conf
Če zaradi komplikacij dodaš še par ukazov, big deal...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

XS!D3 ::

Drugač nism glih najbolj vešč Linuxa, glede SATA diska sm mislu da bi delu brez da bi kej posebi delu, una prazna partiticija je pa zadnja.

Brane2 ::

No, potem bi jo jaz pobrisal in namesto nje naredil tri nove.
Eno recimo s tja 256 MB za boot, drugo z mogoče 1G za swap, ostalo za root

Previdno, da ne pobrišeš kaj, česar ne bi smel ! >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

linuxdady ::

O Mandrivi 2007 boš največ izvedel na http://linux.prinas.si/forum/

jan01 ::

Nekje sem staknil en starejsi racunalnik(pentium2 350MHy, 196MB pomnilnika, 4GB diska,.gedorce2mx400-64mb,...)
Za hec sem posnel windows xp(sicer verzijo iz neta, tiny xp v5). Instaliral sem se par vsakdanje uporabnih programov in se nod32 in comodo. Delovalo je presenetljivo dobro. Sploh na prvi pogled ne bi opazil, da je to taka stara stvar. Celo office xp deluje dobro(no ja word se odpira kakih 5-10s. Pocasnost se opazi med daljsim extractanjem rarov oz instalaciji. Najbolj motece je bilo browsanje z firefoxom(po kakih 20 in vec tabih in dosti "migajoca" vsebina, moras za prehod na drugege cakati kakih 1, 2s.

Zdaj si bom kupil velik trdi disk(ter ide na pciju) za loadanje, pa sprasujem katera distribucija bi bila najbolj primerna. Sele pred kratkim sem zacel resno spoznavati linux, a mi ostalega nelinux znanja in ustrajnosti ne primanjkuje.
Sprobal sem live distribucije: dsl, vector, puppy, mepis. Trenutno premisljujem, da bi posnel xubuntu ali pa morda kar ubunto(in ga sam spremenil/sem vse postudiralkaj in kako..). Po prebiranju dokumentacije in spoznavanju s ukazi, lahko povem, da delo s konzolo sploh ni tesko. Tisti, ki strasijo, naj se raje s ciscotom ubadajo.
Kaj vi predlagate, da naj namestim(in da bo vsaj spodobno delalo)?

donfilipo ::

Mandriva Linux 2007 One.....

Imam en star IBM HDD 'slaba' serija samo za testiranje...kaj več ne zdrži (low level format je potreben čim se ohladi...zakaj pitaj boga)! Ampak, s tem diskom testiram distribucije linuxa ravno toliko, da vidim, če kaka štrli v čem naprej,,,kadar se mi pač da. In tako sem naletel na mandriva linux 2007. Live cd instalacija....fino prijazno in kar me je res presenetilo....3D DESKTOP ja res. Na začetku izbirate med 3 opcijami...in ena med njimi je bila tudi AIGLX, ki mi na celerončku 2.2 in radeonom 9000 dela res hitro in brez problema. Jasno sem stisnil install in hvalim boga in kreatorje mandrive, da so bili toliko pridni in so naredili to, kar bodo prej ali slej vsi. Fina igračka in ni vam treba brati logov forumov in raznoraznih ostali reči...raje preberite Hvalnico norosti in vrtite 3d kocko na vašem linux mlinčku. Res je fino! No jasno mandriva pa nima synaptica in grrr...a kaj čemo...morda bo HDD zdržal toliko, da se navadim sistema posodabljanja in instalacije, ki mi trenutno dela ne sploh bmtijhvejacrxfxnoch1mal.....In če ostali ne bodo malce pohiteli (debian?) se zna zgoditi, da bo mandriva romala na moj OK disk za permanent:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

linuxdady ::

No, odkar je Mandriva 2007 izšla, se je zgodilo marsikaj novega. Izkušnje uporabnikov si lahko ogledaš tule. Če pa imaš kakšno nerazrešeno vprašanje ali kakšno svojo izkušnjo, ki si jo pripravljen deliti z drugimi, pa si seveda dobrodošel!

NikMan ::

Zelo priporočam Ubuntu Linux, ki je res odličen in enostaven. Lahko si ga ogladate na vašem računalniku direktno iz cd-ja in ga ni potrebno nameščati.

Res ok zadeva. Poglejte si tutorial na http://www.zmaga.com/program_ucenje.php... !!
NikMan www.nikman.net

'FireSTORM' ::

rad bi si dal en linux na moj laptop(specifikacije spodaj v podpisu)
pa nevem za katerega naj se odlocim...
slackware uporablam za server, kako je kaj za desktop computer slack? se dobro obnese?
suse sploh ni po mojem okusu
ubuntu...nimam izkusenj
mandriva, tudi ni po mojem okusu
pingo...slisim dosti slabih besed

torej se mi pojavi vprasanje, kater linux
slack?
ubuntu?
pingo?
redhat?
ali kaj drugega?
Those penguins.... They sure aint normal....

linuxdady ::

Večina distribucij ima danes "live" različico, tako da jih lahko pred namestitvijo preskusiš.
S sestavo tvojega prenosnika pa ne bi smelo biti težav.

'FireSTORM' ::

ja ampak linux live je poleg tega treba dol potegnit :)
in zaradi tega sprasujem da mi nebo treba dol vlacit...
ampak mislim da bom kar dal gor slack 11 ker mam ze dol potegnjen ker ga mam za server
Those penguins.... They sure aint normal....

christooss ::

Jst bi 100% predlagov Ubuntu. Mogoče OpenSuse
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Mih@@ ::

Tudi moj glas gre za Ubuntu (oz. Kubuntu, ker mi je KDE bolj všeč od Gnomea). DVDji z K/Ubuntom so namenjeni tako Live zagonu kot tudi namestitvi sistema na disk, tako da lahko zadevo pred namestitvijo dodobra preizkusiš.

'FireSTORM' ::

opensuse
probal...spet po dolgem času...še vedno no go...
ubuntu....nekak mi ne diši
zato sem kar lepo ostal na slackware, si ga priredil za laptop in seveda KDE, tudi jaz biti ljubitelj tega okolja :)
Those penguins.... They sure aint normal....

MensSTYLE ::

Vizualno ena izmed najprivlacnejsih distribucij po mojem mnenju je Elive (Enlightenment namizje):
Poglej tukaj...


Splaca se poizkusiti za linux gurmane ;).

'FireSTORM' ::

ma ni meni treba vizualnosti...
bolj mi je pomembna stabilnost sistema in srednje lahko nameščanje programske opreme
na grafičnem načinu če je možno kako nameščat pakete ali ne mi je vseeno ker jih nameščam preko konzole
Those penguins.... They sure aint normal....

Steinkauz ::

Zanima me čim manjši linux(no lahko tut 4,7gb) in ima kernel novejši ali enak 2.6.18, ker: included in Linux 2.6.18 and newer

Steinkauz ::

Anyone?

roscha ::

Debian Sid (unstable) ima trenutno 2.6.18-4

Sploh pa... www.kernel.org pa si ga skompajlaj sam, pa je povsem vseeno katero distribucijo imaš.
Preprosto kot pasulj.
««
«
1 / 27
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1066315851 (1363) polozweii
»

Najljubši Linux/Unix OS/Distro (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
15736075 (25306) diler515
»

Prosim predlog-kateri linux? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
5916167 (14181) krneki0001
»

Netbook, Ubuntu?

Oddelek: Operacijski sistemi
448680 (7721) NSA Agent
»

Kateri Linux? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5112485 (11310) panteist

Več podobnih tem