» »

Optika za vogalom

Optika za vogalom

««
21 / 42
»»

Ejsi_Disi ::

Perci, poizkusi se vezat za 18 mesecev.:D Drugače pa, hmm, eno leto še ziher ne bo delalo.

NavadniNimda ::

@BLUE RUNNER - drži, da nisem pravnik. Sem pač iz drugega foha. Ampak sem videl pri nas v bloku, kako je folk zaveden in neosveščen, nasedejo na karkoli jim pač servirajo nekateri "parcialni lobiji". Od tod to moje prizadevanje in ropotanje. Pač želim vsakomur, da bi imel vsaj vedenje o tem, da obstaja OPCIJA - potem pa naj se odločajo, kakor hočejo. Evo, tole je moje uradno mnenje!:|

flier ::

Kako pa kaj kaze z optiko za Lj-Vic, konkretno Dolgi most (Trzaska cesta) ? Najlepsa hvala za odgovore.

Tero ::

kaj se dogaja z optiko v mariboru? Nič mi ni jasno. t-2 ima sedež v MARIBORU gratel ima sedež streljaj od maribora v PTUJU..
Ampak o Optiki pa ni duha in sluha???;( ;(( :'(
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Tilen ::

Tero, Triera.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

Kaj je z triero?
Saj sem sam tudi na trieri trenutno in mi že gre na k....

BlueRunner ::

@NN: Ja, super. Povedal si jim, da obstaja opcija, ki sploh ne obstaja. Gratel zelo dobro pozna opcije, kar pomeni, da jim "pomaganje", kot si ga ti priporočal, niti najmanj ne pomaga, kvečjemu škoduje, ker jih takšna "reklama" neupravičeno spravlja na slab glas. Verjetno ti to ne bo všeč, vendar pa je potrebno bodisi dovoljenje upravnika (kot pooblaščenca etažnih lastnikov), bodisi soglasje več kot 50% solastnikov (kar preglasi mnenje upravnika, saj lahko solastniki s svojo lastnino prosto upravljajo). To pa pomeni, da je treba iti tudi na svet stanovalcev, da je potrebno ponuditi čim več informacij, da ni slabo, če se pokliče zastopnika Gratel-a, ki bo lahko odgovoril na kakšno vprašanje, ...

Ignoranco se odpravlja z nudenjem poštenih informacij, ne pa z žaljivkami in pozivi k pogromom. Kar se pa tiče poštenih informacij, pa je pošteno predvsem to, da na svetu stanovalcev jasno in glasno poveš kako si povezan z Gratelom. Če pričakuješ poštenost od vseh drugih, je pravilno, da tudi sam stopiš na plano in poveš ne samo zakaj lobiraš za določeno opcijo, temveč tudi s kom si posredno in neposredno povezan. Lobiranje ni nekaj slabega, vendar pa ni dobro skrivati podatkov - to je nekaj čemur se reče demokratičen standard.

Če je FTTH dobra stvar (kar je), in, če je to naložba v prihodnost (kar je), in, če konkretna določila pogodbe niso omejujoča (kar lahko pregleda vsak pravnik), potem je polaganje optike čisto enostavno zagovarjati. Potem moraš narediti pregled trga, iz katerega je razvidno kaj kdo ponuja, in, kakšne so prednosti/pomanlkjivosti pri posameznih opcijah. Tukaj Gratel pač zmaga, saj ne ponuja samo polaganja optike v bloku, temveč tudi priklop optike na omrežje ponudnikov storitev. Kot je lazo-x rekel, so stvari v Lj. še precej odprte, kar pomeni večjo možnost izbire.

Zadnje, kar ti ostane, pa je tudi najtežje delo. Tistim, ki tehnično niso podkovani, je potrebno pojasniti, da optična napeljava ni navadna kabelska napeljava, ki jo poslopja že imajo, in, da kabelskega omrežja tudi ne izključuje, kot tudi ne bi smelo izključevati (zate pogodbo pregleda pravnik) drugih napeljav, ki bi jih postavljali drugi izvajalci. Tukaj pridejo prav primerjave z npr. telefonskimi kabli, ki so potegnjeni od PTT omarice do stanovanj. Ti kabli so v lasti etažnih lastnikov in ne Telekoma, tako da jih ljudje pač prosto uporabljajo za svoje namene. Če optična napeljava preide v last etažnih lastnikov (bodisi takoj, bodisi po preteku določenega časa), se z njo tudi prosto razpolaga. Kar je pa iz vidika etažnih lastnikov dobro, saj jim omogoča prosto izbiro prihodnjih storitev in ponudnikov.

Če ostanem še malo pri primerjavi z žicami, ki tečejo v skupnih prostorih poslopij: v času gradnje so bile potegnjene do vsakega stanovanja, niso se pa vsi lastniki odločili, da bodo imeli tudi priključen telefon. Iste žice so nato (po želji) pripeljale ISDN, danes pa ti lahko pripeljejo tudi širokopasovni dostop do medmrežja. Nekateri to uporabljajo, drugi pa pač ne. Optična napeljava ima enake lastnosti: postavi se jo enkrat za vsa stanovanja, ni pa nujno, da to vsi uporabljajo in plačujejo. Pač po želji. Vendar pa ta napeljava danes omogoča uporabo dostopa do medmrežja, telefonije in TV-ja. Po zasnovi, pa bo lahko v prihodnosti omogočila še vse kaj drugega, tako kot se bodo pač pojavljale nove storitve.

In še končen punch-line: optična vlakna ne prevajajo električnega toka, kar pomeni, da je verjetnost, da se vam bo zaradi udara strele pokvaril telefon, ali pa TV, veliko manjša, praktično pa obstaja samo v primeru, da pride do direktnega udara v poslopje. Sedaj pa se spomnite, kdaj ste imeli nazadnje TV na servisu, kdaj je pa nazadnje strela zadela prav vaš blok... To da marsikomu misliti, še posebej pa tistim, ki so na svoj TV precej navezani, hkrati pa nimajo več dovolj moči za tovorjenje v avto, pa na servis, pa iz servisa, pa nazaj v 12. nadstropje, ... Uganite kateri so ti ;)

Mrjasec ::

Lepo napisano!

NavadniNimda ::

BLUE RUNNER - da, res ne nastopam na sejah hišnega sveta pri tem vprašanju, ker ne bi bilo "higienično". Sem samo povedal svoj špogled in to je, da se mi zdi pošteno, da se poveča vrednost stanovanj z najnovejšo (in v Kranju dokazano delujočo) tehnologijo FTTH. Naprej naj se sami odločijo. Če bodo rekli NE (klju temu, da ima Gratel 60% podpisov ZA), se bom odselil drugam, pa tukajle javno objavil naslov bloka, ki ima manjverdna stanovanja, saj ne želi imeti superiornih telekomunikacijskih napeljav, kljub temu, da jih Gratel brezplačno inštalira in so mesečne storitev cenejše in kvalitetnejše od konkurence. Takim stanovanjem pa naj cena le pada. Konec koncev, smo počasi priplavali v tržno ekonomijo. In tako, če mene kdo vpraša, je tudi prav!

Une iz 12. nadstropja pa tudi jaz poznam!:D

Zgodovina sprememb…

Tero, nekako v smislu, da bo Triera mela cez optiko v MB. Bi pa blo fino da kdo, ki ve kaj vec o tem pove. Mislim, da so v zacetkih te teme ze govorili o tem, da v Mariboru bo nekdo drug to prevzel oz. da je prislo do nekih nesoglasij. Bo treba malo nazaj pogledat.

BlueRunner ::

@NN: Mislim, da bi bilo še vedno prav, da tudi na svetu poveš kaj misliš, vendar pa v imenu "higiene" razkriješ svoje povezave, ker konec koncev nimaš kaj za skrivati. Dober lobist ne skriva od kje ima koristi, vendar pa še vedno poskrbi, da drugi opazijo svoje lastne interese. Res pa je, da je na svetu bolje uporabljati bolj izbrane besede, kot pa jih (velikokrat) uporabljaš tukaj.

Sicer pa je najpogostejša zmota ta, da je optična napeljava še en kabelski sistem. Če pokažeš zakaj temu ni tako, potem se stvari zelo hitro poenostavijo, ker s tem izgine vprašanje, zakaj bi napeljevali nekaj, kar že imamo.

tilen? in zakaj je to tak? Oni imajo dogovorjen "monopol" ?
Če je to res je žalostno...
;(

balocom ::

Triera sicer naj bi mela najbulše linke z drugimi ISP-ji v tujini0:)
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

kronik ::

Triera gradi svoje opticno omrezje, nevem zakaj ga ostali ponudniki nebi.

sakal84 ::

kronik - ker stane miljone in miljone?

frenk ::

jest sm bil dons preklopljen na optiko in morm mal pojamrat nad nestrokovnostjo tega majstra, ki mi je prikljapljal, ki mu niso znani niti nekateri najbolj osnovni pojmi o mrežah, tako da sm večino priklopa mogu sam izvest. Poleg tega se mi je pri preklopu izgubil moj statični ip, oz. sem dobil novega za katerega pa tud ne vem al je statični al ne. Pokličem na t-2 tehnično pomoč in dobim na telefon neko punco, ki mi je trdila da mam še vedno moj star ip, čeprav mi je ftp stražnik delal na novem ip-ju, whatismyip.com pravtako pravi da sem na novem in če v roter vklopim statični ip in vpišem starega ne dela, z novim pa dela. Torej 100% nimam več istega ip-ja. Zelo bi bil vesel če bi na tehnični pomoči dobil nekoga, ki se vsaj malo spozna.

poleg tega mi tehnik reče, da če mu še nekj cajta ne bo uspel prklopt da se bom pol jest naprej zajbavou

Zgodovina sprememb…

• spremenil: frenk ()

kronik ::

heh kaki amaterji!

se dobr da mam ze vdsl, tko da bojo men sam drug kabl vklopl v modem pa je :))

sej sm meu jest tud že vdsl...poleg tega ti ne bojo sam druzga kabla vklopl v modem, ampak zamenjal modem

ma no... vglavnem dost manj za**bancije :P

MEDENA ::

frenk: jao jao, misliš da so meni kaj šarili z nastavitvami? sam narediš...oni montirajo samo in napeljejo kable pa mir.

Hux ::

kaj se dogaja z optiko v mariboru? Nič mi ni jasno. t-2 ima sedež v MARIBORU gratel ima sedež streljaj od maribora v PTUJU..
Ampak o Optiki pa ni duha in sluha???

Tero: Siol pa telekom testirata optiko v Mbju tocno nekje v radvanju. Ni cist cista optika do WC skolke bol dolga roka central. Nakoncu bo se vedno baker ampak ce gledas tak trenutno v MBju niti 10mbit nevlece od Taborske centrale v razdalji nad 1600 metrov proti pohorju torej spodnja smer pod dravo. Tak da vsej nekaj konckoncu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hux ()

no evo zdej so mi naštimal nazaj na prvotn ip :)

MEDENA: ja sam velik je pa folka k nima pojma o tem, tko da ne znajo sami naštimat in pol so še nevemkolk cajta brez neta, ker so tehniki nesposobni in to za t-2 sigurno ni dobra reklama

gratel pa loh sam pohvalm...hitro in profesionalno izvedena inštalacija :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: frenk ()

mitja_i ::

@Frenk:
Na tehnični pomoči trenutno ne dela nobena punca, tako da si verjetno klical na 0590 00 000 in ne na 0590 00 002, ki je številka za tehnično pomoč.

Na splošnih informacijah lahko povejo le omejene podatke.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mitja_i ()

mitja_i: 100% sm klical na tehnično na 0590 00002 ...čist možn da na tehnični ne dela nobena punca sam oglasila se je pa...lahko da je kdo prevezal na splošne informacije, al pa je koga nadomeščala

o ja ... je res - sem ze 2x dobil punco na 0590 000002

lazo-x ::

flier: za vič je bilo že večkrat napisano,... mal preberi temo

tero: maribor... tudi že napisano, več sreče z novim županom, in ja verjetno je z današnjim županom dogovorjen monopol

frenk: mi zaupaš naslov in priimek ( na pm) da mal oštejem instalaterje) glede tehnične pomoči na t2 ti pa ne znam povedat zakaj je tako, lahko da si lih naletu na kakšno novo ki se ne spozna najbolje,.. saj veš vsi se učimo

steev ::

Meni se vedno ne dela telefon. MIlijonkrat klicu, nuben ne pride. Mam isdn vmesnik. MSN številke so napisane, se ne da klicat ne sprejemat. Lahko kdo to uredi?

Hvala, lp
:|

SepoX ::

Imaš MSN v obliki 20019386... ali samo omrežna brez 0 in številka?

steev ::

Oba ta dolgega in kratkega brez 0.
:|

lazo-x: Sonja Kristanc, Planina 71, 4000 KRANJ...sej inštalater sicer zna prklopt, ampak to je pa pol tud vse...če slučajno pride do problema je mrzu :D...meu je pa še enga mlajšiga zravn k se je zgleda učiu...nažalost ni meu dobrga učitelja :D ...glede tehnične pomoči itaq da razumem da vs folk ne more obvladat in da se nekateri še učijo, ampak bi blo pa fino če ne bi bla tok vzvišena in bi rekla, da pač ne obvlada tok in bi mi vezala nekoga druzga...jest niti nčem kritizirat, bol rad bi vam sam posredoval informacijo kje stvar šepa, da boste še laži odvzel tržni delež našemu monopolistu...pa veliko sreče ;)

SepoX ::

Čisto verjetno je, da ti niso unga pattona skonfiguriral. Kliči in tečnari na tehnični pomoči, sproti pa si zapisuj kaj vse ti ne dela in potem zavrni račun za tisto.

hvala frenk, bo urejeno

zdufs ::

zakaj bo pa vič šele čez leto ? to je absurd, ne morm verjet pa sj nismo mutanti ;((

Mene pa zanima glede optike par stvari. Zdaj trenutno sem na kablu in ocitno kr stran iz mesta. Nekje 3 Km od glavne avtobusne postaje [MB]. Kje je centrala ne vem, jasno pa je, da razdalja od centrale zgleda da pri kablu ni tak problem. Kako je s tem pri opticnih povezavah? Kako je z razdaljo? Nekako se bojim da optike do mene ne bo, ker sem enostavno predalec. In ja, vem, da se se nic konkretnega glede tega ne dogaja v MB. Samo poizvedujem kako je ta problem resen, ce je, v drugih mestih.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

Irmscher ::

Šiška- trenutno stanje:

Sanacija zemljišč še ni v celoti izvedena, se pa zaključuje. 4. etapa se je avgusta začela v Kosezah, zaključena bo predvidoma v oktobru. Izvedbo zaključnih del (asfaltiranje zgornjega sloja) v Šiški izvaja podjetje KPL d.d., ki ga je MOL pooblastila za sanacijo zemljišč in za nadzor gradnje omrežja. KPL d.d. je hkrati na območju mesta Ljubljane pristojen tudi za izdajanje tehničnih pogojev, pripravo elaboratov zapor in izvedbo zapor. V septembru bomo začeli s pripravljalnimi deli za Bežigradom, kjer zbiramo soglasja občanov, sledile bodo še Moste in Center.

sss ::

Zanimivo, da so Moste omenjene pred Centrom :D

zdufs,... sej ne gre zato da bi bili mutanti, sam pač cele ljubljane ne mormo na enkrat iz več razlogov, ne mormo je spremenit v eno velko gradbišče, že šiška je oooogroooomen projekt, kaj šele če bi se vse na enkrat delal, če pa bi se že spravl bi pa dle trajal saj ljudi ki to delajo je kolikor jih je in se mi zdi bolj logično da neki nardimo pa gremo naprej k da vse odpremo pa se pol počasi premikamo,.. končno stanje bi blo pa zate enako, za šiškarje pa slabš. zato po nekem vrstnem redu mormo it, kdo ga je določu ne vem, sam men bi tut bolj ustrezal da bi prej bil vič pa žal ni tko

tilen, razdalja ni problem, če ti optikko potegnejo do hiše/bloka bo delal, zdej če bo pa na tvojem koncu pa žel ne vem, ... enkrat verjetno bo, sam kdaj?

sss... center bo hudič, saj je veliko težje dobiti tam dovoljenja ker so spomeniškii objekti, stare hiše ki so že umetnije, ....

bzp ::

Tilen: opticno vlakno ma doseg nekje 50km IIRC ... tko da ni problema razdalja, vprasanje je samo kdaj bos na vrsti

flier ::

lazo-x: temo redno spremljam in vem da za vas Vic spada pod Lj-Center ter da pride na vrsto za Bezigradom in Mostami. Mene zanima ce bo pokrit tudi del Vica ki sem ga omenil ker tam je ziva zalost - na nasi strani ceste ni kabelske tv, trenutno ni mozen niti ADSL.

flier... ko se bo delalo bo sigurno ves vič pokrit, saj nima smisla da se potem še enkrat vračamo in še enkrat kopljemo

Gavran ::

Nekje sem zasledil da je v programu še 20 mest. Ali je kaj znanega za Krško?

madmitch ::

Lazo, danes so do naše stolpnice potegnili rore (Pavšičeva, Lj), kdaj lahko pričakujemo tudi dejanski priklop na optiko?
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Danes so položili kable na Šišenski cesti :D

madmitch ::

Ja, in od Šišenske do Pavšičeve, sedaj pa še tu nekaj orjejo. Optika bo z vseh strani.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

mmx ::

lazo-x, v kolkem casu lahko racunamo da se bo kopalo tudi v portorožu/piranu? leto, par let? je sploh kej v planu?

perci ::

Pri mojih starših (vodnikova lj) je optika položena že par mesecev. Tudi T2 ima že omarico notri. Interneta pa od nikoder >:D.

St@jler ::

mene pa še zanima, katera oprema se dobi zraven. Na začetku teme so slike 'Milana':D, pa me zanima, če pride ta zraven pri vseh priključkih optike oz. interneta, ali samo če vzameš še televizijo in telefonijo?

V vsakem primeru dobiš Milana (stikalo).

T-2 Helpdesk:

KC: "Gospa, kje imate pa Milana?"
S: "Glih sem ga v šolo poslala!"

_spirit_ ::

Se opravičujem ker zastavljam taka vprašanja ampak se mi resnično ne da pregledat vseh strani v tej temi.

Je na tem forumu kdo, ki dela v T2jevem helpdesku?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: _spirit_ ()
««
21 / 42
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RUNE Rural optika na vašem naslovu (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Omrežja in internet
1156244173 (5969) _Denny_
»

Telekom začenja z FTTH (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

52965035 (12419) morosito
»

optika do hiše

2610336 (8602) Bakunin
»

T-2 pocenil optiko (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
9112138 (7466) Lonsarg
»

Telekom goes Vdsl2 (strani: 1 2 )