» »

optika do hiše

optika do hiše

renegade ::

imam problem...v občini so začeli graditi optično omrežje, sedaj pa me zanima kako je to definirano kdo plača do hiše kabel, pač podjetje GVO polaga glavni kabel ob cesti in pa potem pride podizvajalec in potegne od glavnega voda do omarice na hiši, sedaj pa me zanimam zakaj bi trebalo plačati od glavnega voda do hiiše tisti kabel. ni lastnik tega kabla GVo, ali si narobe predstavljam.

je to kje definirano? aja pa nobene pogodbe nismo podpisali, pač občina vlaga v infrastrukturo

antireal ::

Postavi to vprašanje APEK-u.

mcgeek ::

Če imaš v mislih optiko, ki se gradi v 5 dolenjskih občinah, potem moraš za izgradnjo priključka do hiše plačati malo manj kot 200EUR, še pred tem pa podpisati pogodbo in jo poslati na GVO, ki jo gradi.

Ta cena velja samo dokler ne zgradijo vsega (nekje do junija 2013). Kasneje bo priklop možen, vendar bo cena individualna in veliko višja.
Priključek bo naslednjih 10 let upravljal GVO za občino v kateri si. Sam internet pa bo možen preko kateregakoli ponudnika v Sloveniji, ki bo imel z občino sklenjeno pogodbo o najemu kabla.

Gradnjo financirajo občine, EU in sami uporabniki. Zastonj ni nič. Dobrih 200EUR in optika do hiše pa so sanje marsikoga v Sloveniji. Jaz jo imam že naročeno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mcgeek ()

mailer ::

200€ za priklop na optiko??? A so cene res tako zasoljene? Pri nas imamo kabelski internet pa ne vem če smo za priklop sploh kaj plačali. So pred mesecem 20m od hiše potegnili optiko pa dvomim, da bi stalo 200€ par metrov optike do hiše.

Brane22 ::

@mailer:

Pa saj par metrov optike si lahko na ta način potegneš zastonj. Greš v lokalno štacuno po par metrov fibra in si ga spustiš skozi okno ali pa pod vhodna vrata na hodnik.

Samo efekt je vprašljiv.

Valjda so neki stroški tudi s kopanjem rova in polaganjem cevi tudi izven teh tvojih nekaj metrov... :|

gruntfürmich ::

mailer je izjavil:

200€ za priklop na optiko??? A so cene res tako zasoljene? Pri nas imamo kabelski internet pa ne vem če smo za priklop sploh kaj plačali. So pred mesecem 20m od hiše potegnili optiko pa dvomim, da bi stalo 200€ par metrov optike do hiše.

ti misliš ti.
ko so kabelsko polagali so računali za priklop kot telekom učasih za telefon...;(
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

PacificBlue ::

Nekje okoli 70 evrov je priklop operaterja na optiko, za ostale stroske pa nism zihr ce so. Se ne spomnim. Skopali so nam pa do hise.

kloko ::

Te cene priklopa so odvisne od tega, po kakšnem režimu so grajena omrežja. Jaz imam npr. optiko do stanovanja, katero je gradil operater z lastnimi sredstvi in nisem za priklop plačal NIČ. Pri starših "na podeželju" se sedaj gradi optično omrežje po principu OŠO. Tu se primarno omrežje gradi iz evropskih in državnih financ, hišni priključki pa so na plečih koncesionarja, ki bo seveda hotel čimveč pokasirati od naročnikov. Cena za hišne priključke je odvisna od dogovora med lokalno skupnostjo (občino) in koncesionarjem (GVO) in je lahko precej različna, odvisno od tega, kako so se občine izpogajale.

L.p., Kloko

St235 ::

In tako kot pri kabelski/telefonu je veliko odvisno od tega kako se ekonomska računica izzide. Strnjena stanovanjska naselja so zmeraj na boljšem, ker se zaradi mase operaterju splač požret višje stroške. Individualne hiše pa so še pri vsakem uvajanju nove infrastrukture pokasirale del stroškov.

Hitch-Hiker ::

Pri nas tud gradijo OSO in je cena 192€ za prikljucek. Ne glede na to kako dalec od hrbtenice si. Se gremo pac malo sociale in tisti, ki so zraven hrbtenice malo sofinancirajo tistim, ki smo malo dlje. Poleg tega morajo po izgradnji povrniti v prvotno stanje (naj bi, do sedaj jim je kar dobro slo), kar tudi ni zmeraj poceni (prekopane ceste, dvorisca,...)
J... ga pac glede infrastrukture so mesta in bolj strnjena naselja vedno na boljsem. Podezelje pa....
Vse ma svoje prednosti in slabosti.
200€ za to, da bos mel soliden, stabilen (upam) internet, moznost televizije in IP telefonije za isto ceno ali cenej, kakor mas zdaj navadn telefon in bogi internet, se mi zdi da tud ni tako hudo.
Svoj cajt so za navadn telefonski prikljucek bistveno vec dajal in delal.
Pomagajmo Microsoftu v boju proti piratstvu - namestimo Linux!!

Dagy ::

Če bi mi nekdo rekel, daj 200€ za optiko, bi z veseljem zgrabil! Sedaj sem na VDSL 2,4km od centrale in je žalost, čeprav za te pogoje še vedno super (T-2)...

Ko sem sofinanciral telefonijo pred kakimi 30 leti, sem plačal takratnih 3000DEM! To je kokr danes 3k€! Aja... Nazaj sem pa dobil 300€... Delnic niso hoteli dat ;(

Dami ::

V naši ulici so zastojn polagali optiko (gratel) vendar so zasrali in šli vlečt del cevi po privat zemlji, zato je prišlo do spora s sosedom, ki sedaj ne pusti vkopa jaška, kjer bi povezali par kablov skupaj. 4 leta čakal in gledal prazne cevi/omarco, zaj pa tole sranje. Bi dal tudi tudi več kot 200€ samo da bi se rešlo, ampak lahko samo čakam da tega soseda pobere, ker gratel trase ne bo spreminjal.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

oemdzi ::

Kaj sam lahko skopljem po dvorišču, oziroma ali bo cena potem tistega priklopa na omarico nižja ali vseeno ista ? Sicer je pa še daleč da pridejo do nas, ker tej geniji tle našo cesto 2km iz centra naselja ruvajo že tretjič v zadnjih 5 letih, pa so se šele zdaj spomnili kabel za optiko postavljat, kdaj bo pa prišlo do dejanskega priključka glede na to, da imam okrog same bakice in pa ostale računalniško nepismene sosede pa raje ne razmišljam ...

@Dami: Za dober denar ti ni potrebno čakat (na takšen ali drugačen način) >:D
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

Skyman ::

Vidim da jz nism edini ki se mu to dogaja..pri mam je telekom zbiral dovoljenja za prekop ulice in so sli samo do vsakega 1 v ulici ter ga prasali ce smejo kopati..ker imamo enga ret.. soseda ni dovoli kopanja in potem cela ulica naj.. ampak smo se ostali sosedje zbrali ter uredili podpise sedaj cakamo da nam skopljejo do hise ze 3 leta ostale ulice in hise so imele drugace zaston polaganje cevi..Sedaj ze kaki mesec gledam kako GVO vlece optiko cez vas ob glavni cesti seveda za svoje potrebe ker je 200m stran odajnil od mobitela..mislim da je ze 3 ali celo 4 leta da imamo cevi in nekateri celo omarice polozene.JEBA

hunter01 ::

A ima kdo izkušnje z naknadnim priklopim optike na hišo?

Problem je, da ko je gratel v NM to polagal je bila doma le stara mama in seveda, kaj to ona rabi je rekla, da ne. Sedaj pa je to edina hiša v ulici, brez povezave na optiko.
Če bi sedaj hoteli priklop, kolikšna je cena? Še vedno 200€ ? Sploh opravljajo individualne priklope?

KTr1sk ::

kje lahko najdem email od APEK-a da vprašam kdaj bo možna optika pri nas?
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x

Tilen ::

APEK več ne obstaja.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

AndrejO ::

Tudi nima smisla, ker se AKOS (naslednik APEK) ne ukvarja z ugotavljanjem obstoja ali neobstoja terminskih načrtov potencialnih investitorjev, kot se s tem tudi ni ukvarjal APEK.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

Invictus ::

Optiko boš dobil ko bo za to dobila občina evropska sredstva.

Drugače se optike skoraj ne vleče več.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Senitel ::

In tudi evropskih € za optiko se ne tala več.

...:TOMI:... ::

Do optike lahko prideš tako, da skopljete luknjo, položite cevi in rečete telekomu, da v njih vpihne optiko. Spet pa je za tak podvig treba imeti veze.
Tomi

Cervantes ::

S tem ne bo nič prišparal. OGV itak dobi delo plačano s strani občine.
Distributer bo pa priklop zaračunal v vsakem primeru.
Vsaj pri nas je bilo tako. Za fiber do bajte nisem plačal nič.
Priklop je bil pa ene 300€+.

Goran's Blog ::

Senitel je izjavil:

In tudi evropskih € za optiko se ne tala več.

Kako ne če pa prav blizu moje vasi vlečejo linijo za optiko iz evropskih sredstev?

Senitel ::

Goran's Blog je izjavil:

Senitel je izjavil:

In tudi evropskih € za optiko se ne tala več.

Kako ne če pa prav blizu moje vasi vlečejo linijo za optiko iz evropskih sredstev?

Zadnji razpis je bil 2011. Se pa jasno še vedno dela iz tega naslova. Še celo iz prvega razpisa, ki je bil leta 2008, nisem 100% da je vse zaključeno.

Machete ::

Jaz jim takoj plačam tudi 300 če je treba. Saj sam zase vložiš v infrastrukturo za prihodnost.
Čez 5 let boš mrzel brez optike. Čez 10 pa sploh. Pa še Tvoja nepremičnina je s tem nekaj malega več vredna ;)

eniLS ::

Dodaj še tem tvojim 300 kakšno nulo, al pa kar dve, pa se lahko začneš dogovarjat o lastnem investiranju v optiko. :)

Bakunin ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RUNE Rural optika na vašem naslovu (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Omrežja in internet
1131220210 (257) gbshr
»

Optika v notranjost hiše (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6621133 (11520) ToniT
»

Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
30661610 (27669) Lonsarg
»

Optika do hiše

Oddelek: Omrežja in internet
213322 (2637) starfotr
»

Optika za vogalom (strani: 1 2 3 439 40 41 42 )

Oddelek: Omrežja in internet
2095159395 (35260) Vanadium

Več podobnih tem