» »

'Kršitev' avtorskih pravic kot terorizem?

'Kršitev' avtorskih pravic kot terorizem?

Slashdot - Avtor spletnega portala Stargate SG-1 Information Archive (SG1Archive.com), kjer se zbirajo ljubitelji TV nadaljevanke StarGate je na lastni koži izkusil kafkovski protiteroristični scenarij ameriške vlade.

Kljub temu, da njegovo spletišče ljubitelje spodbuja k nakupom originalnih DVDjev serije -povezave iz SG1Archive.com na Amazon.com so lastnikom serije prinesle preko 100.000 ameriških zelencev - sta se lastnik serije MGM in MPAA proti avtorju portala Adamu McGaugheyu odločila pri FBI vložiti prijavo zaradi kršitve avtorskih pravic.

S tem pa se je kafkovski proces proti McGaugheyu šele začel. Maja 2002 mu je FBI zasegel večjo količino računalniške opreme. FBI mu je ob zasegu podal pisno izjavo, da bo oprema vrnjena v roku 60 dni, vendar jo je s pomočjo odvetnika uspel nazaj dobiti šele po več kot osmih mesecih. Večina opreme je bila poškodovane ali celo popolnoma uničene.

McGaughey je v dokumentaciji FBI odkril precej napačnih podatkov. Med drugim so mu v FBI pripisali dve različni številki zdravstvenega zavarovanja (SSN ima v ZDA podoben status kot pri nas EMŠO, torej gre za enolični identifikator) - ena je bila seveda neobstoječa, navedli neobstoječ e-mail naslov, njegove stike z ljubitelji StarGate serije po svetu preko foruma označili kot mednarodno zaroto proti MPAA (!!!)in uporabili protiteroristična določila Patriot Acta, da so pridobili njegove finančne podatke.

Poleg tega je proti njemu vložena obtožnica v Los Angelesu, McGaughey pa se nahaja v Cicinnatiju, zato bo že sama udeležba v sodnem postopku zanj precej draga (tudi če bo spoznan za nedolžnega).

Najbolj žalostno pri vsem skupaj pa je, da je Adam McGaughey osumljen kršitev avtorskih pravic na internetu in ne umora ali terorizma. Glede na to, da preko svoje spletne strani ni razpečeval piratskih kopij video posnetkov in je obratno celo spodbujal nakupe originalnih DVDjev pa se zna zgoditi, da bo Proces proti njemu na koncu celo padel.

Po možnosti bo tako čez nekaj let iz sodišča odkorakal s kupom razbite računalniške opreme, zaradi stroškov sodnega postopka zadolžen do vrh glave in z zajetnim dosejem pri FBI - pa vendarle z oprostilno sodbo v žepu. V najbolj pravični in demokratični državi na svetu je vse mogoče...

16 komentarjev

Tito ::

PA kritizirate komunizem ... :D

Vladavina kapitala je najslabše kar lahko doleti malega človeka ;)...

Prasci, ni kej!;(

Tody ::

huh jest bi jih takoj tožu nazaj ne da bi čakal obsodbo... Če model res nič ni imel na strežnikih... tožiš jih zaradi uničevanja lastine, toži jih zaradi potnih stroškov, tožih jih zaradi duševnih bolečin... Država nemore kr tko preslišat vsega tega...

Tito ::

Veš nekateri ljudje nimajo jeklenih živcev! Niti ne denarja da si živce parjao odvetniki za njih ... Velikokrat skoraj nima smisla ... Je kot boj z mlini na veter!

Drugače pa ...

Vse slike so avtorsko zaščitene in tak naprej...

Samo kako lahko so tolk neumni in grejo leglo fanatikov obstreljevati kar tko ;)... :D

To je kot da bi na lastne potrošnike metal bombe :D...

NoUse4AName ::

Yep, lepo je govorit da jih bos tozo pa to. Samo kje ti bo denar za odvetnika?

pivmik ::

Ameeerika!
LP, Gregor GRE^

SkyNet ::

A od kje ti bo dinar?
Kolikor vem je tisti poba Mike Rowe na svoj page dal link do paypal donacije in je na tak način dobil kar zajeten kupček dinarja, menda par tisočakov (dolarjev se ve).
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

MrStein ::

.... in s temi par tisočaki je premagal milijone M$-a ?

Z-lot ::

Take a 767 and flyyyyyyyyy....

undefined ::

> Glede na to, da preko svoje spletne strani ni razpečeval piratskih kopij video posnetkov

Eni očitno ne vedo kaj govorijo.

Na strani so bile objavljene cele epizode SG1, zato tudi ime strani - SG1-Archive (arhiv epizod), katerih nekaj sem celo sam pregledal. Ker pa je bila kvaliteta posnetkov na izjemno nizki ravni (ena cela epizoda je bila velika le 20 MB), pa tudi to ni bilo vredno. Imel pa sem kontakte z dosti ljudmi, ki so mi povedali, da so bili ti posnetki zadovljivi za njih.

CCfly ::

Tiste posnetke so pred dobrim letom odstranili, ker je lastnik strani dobil prijazen mail, da ga drugače čaka manjša pravna neprijetnost.

undefined ::

> Tiste posnetke so pred dobrim letom odstranili

To še ne pomeni, da avtor SG1A ni nikoli ilegalno razpečeval piratske kopije, kot je navedel avtor novice.

CCfly ::

Seveda bi lahko upoštevali da tiste "piratske kopije" kvarijo oči in naravnost vabijo k nakupu originala.

Če je imel avtor strani kakšne osebne piratke posle pa ne bi vedel. Pomoje še vedno pretiravajo. Raje naj dajo popust za obiskovalce stran. Tisti, ki si lahko nakup privoščijo bodo praviloma to tudi naredili, glede nato da je SG1 precej kvalitetna scifi nadaljevanka.

undefined ::

> Raje naj dajo popust za obiskovalce stran. Tisti, ki si lahko nakup privoščijo bodo praviloma to tudi naredili, glede nato da je SG1 precej kvalitetna scifi nadaljevanka.

Prijavi se jim za pravnega svetovalca, če se boš izkazal za sposobnega, te bodo morda sprejeli in jim boš potem lahko povedal kaj je bolje, da storijo. Koliko je SG1 kvaliteten je pa druga razprava.

CCfly ::

Ne pravnega ekonomskega IceMan. Saj veš predlog o služenju večjega kupčka denarja v nasprotju z manjšim kupčkom denarja. Drugače pa lahko mirno prepustijo potencialne kupce alternativni virom. Saj bo tožba rešila njihov problem s piratstvom.

undefined ::

> Ne pravnega ekonomskega IceMan.

Pravnega v smislu (ne)zakonitih dejanj.

Sicer pa, kaj še čakaš? :)

CCfly ::

No se ti torej ne zdi dobra ideja, da poskusiš kupce spodbujati k zakonitemu nakupu ? Se ti zdi bolje skenclati zastonj reklamo ?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zvezdna vrata - Stargate SG1 (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Sedem umetnosti
126790178 (14787) Barakuda1
»

Stargate ATLANTIS... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
12419207 (10826) CaqKa

Katera SCI-FI. Nadaljevanka vam je najbol pri srcu, ali katera je najbol IN?

Oddelek: Loža
483485 (2473) PaX_MaN
»

Stargate izdelki (posterji, skodelice, in podobne reči) - Kje kupiti?

Oddelek: Loža
93538 (2817) CaqKa
»

Britanci največ piratizirajo

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
295261 (4190) B-D_

Več podobnih tem