»

RIAA zmagala proti Usenet.com

CNet - Zadnja žrtev ameriške organizacija RIAA v boju proti nelegalnim razpečevalcem avtorsko zaščitenih vsebin je postala spletna stran Usenet.com. Ta teden je namreč ameriško sodišče razsodilo v prid stanovske organizacije glasbenikov, je ta zapisala na svojih straneh. Usenet.com je spletna stran, ki uporabnikom omogoča medsebojno izmenjavo datotek, seveda tudi glasbenih, za mesečno pristojbino 19 dolarjev. Za razliko od omrežij P2P pa je tu prenašanje omejeno na en sam strežnik.

V sodbi je sodišče zapisalo, da je spletna stran kriva za kršitve avtorskih pravic in da ne more zaprositi za zaščito kot v primeru Sony Betamax. Dodajajo, da podjetje ne more biti soodgovorno za kršitve avtorskih pravic, če za njihovo napravo obstajajo pomembni načini uporabe, ki ne kršijo avtorskih pravic (primer Sony). Pri Sonyju se s prodajo odnos podjetja do kupca prekine (razen za garancijo), medtem ko odnos z uporabniki strani Usenet.com traja ves čas uporabe.

10 komentarjev

Eksperiment Craigslist dobil epilog

Slashdot - Leta 2006 je bloger Jason Fortuny na spletni strani z malimi oglasi Craigslist izvedel svojevrsten eksperiment. Postavil je oglas, v katerem se je izdajal za privlačno in voljno žensko, ki išče ognjevitega moškega. Zanimalo ga je, koliko odzivov bo dobil v 24 urah. Bera je bila izvrstna, saj je prejel 178 odgovorov, od teh 145 s slikami v takšnih in drugačnih kočljivih položajih. Nato je vse, kar je prejel, javno objavil na spletu.

Leta 2008 je eden izmed nesrečnih respondentov anonimno vložil tožbo proti Fortunyju, v kateri mu je očital kršitev avtorskih pravic z objavo slike, ki jo je poslal, in vdora v zasebnost z javno objavo pisma. Zahteval je 75.000 dolarjev odškodnine. Fortuny se je pred sodiščem zastopal sam, kar mu očitno ni najbolj koristilo. Ker se naposled na sodišču sploh ni več pojavljal, mu je sodišče s kontumacijsko sodbo naložilo (PDF) plačilo 35.001 dolarja pavšalne odškodnine (statutory damages) za kršitev avtorskih pravic, 5000 dolarjev odškodnine za dejansko...

18 komentarjev

Enajsterica obsojena zaradi piratstva

CNet - Kitajsko sodišče v Šenženu je včeraj izreklo kazen enajsterici, ki jo je obtožnica bremenila kršitve avtorskih pravic in sodelovanja v razvejani verigi, ki je proizvajala in prodajala ponaredke Microsoftove programske opreme. Skupna preiskava FBI-ja in kitajskih organov pregona je trajala od leta 2005 do julija 2007, ko so aretirali 25 ljudi, podrli nekaj obratov za proizvodnjo ponaredkov in zasegli ponarejeno programsko opremo v vrednosti pol milijarde dolarjev. Ocenjujejo, da je kartel, ki je svoje izdelke prodajal v 36 državah po svetu, zaslužil dve milijardi dolarjev. S ponaredki, ki so bili tako dobri, da so pretentali celo kitajske carinike, saj so imeli holograme in certifikate avtentičnosti, so se usmerjali predvsem na tuje trge, ker se na Kitajskem tovrstni ponaredki prodajajo za prgišče dolarjev. Microsoft je pozdravil sodbo, s katero so enajsterico obsodili na zaporne kazni od poldrugega do šestih let in pol.

59 komentarjev

EU zoper glasbena industrija: Nismo Amerika.

Ars Technica - Ars Technica poroča o zanimiv potezi odbora evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje, ki je zavrnil predloga glasbene industrije o obveznem filtriranju internetnega prometa in o uskladitvi zakonodaje z ameriško.

Predlog o obveznem filtriranju bi ponudnike internetnih storitev obvezal preprečevati uporabo programja za izmenjavo datotek, na kar se je odzvala organizacija EFF Europe, uskladitev evropske zakonodaje ki zadeva avtorske pravice z ameriško pa bi podaljšala življenjsko dobo avtorskih pravic nad zvočnimi in filmskimi posnetki s trenutnih 50 let po smrti avtorja na 70 let po smrti avtorja.

Odbor je zavrnitev utemeljil z nezdružljivostjo zahtev v amandmajih z začrtano kulturno politiko EU.

33 komentarjev

FBI ponovno uporabil spyware za izsleditev osumljenca preko interneta

Slashdot - Leta 1999 je FBI vodil preiskavo proti domnevnemu mafijcu Nicodemu S. Scarfu iz New Jerseyja, ki je bil osumljen nelegalnih igralniških poslov in oderuškega posojanja denarja. Agenti FBI so sumili, da ima v računalniku v svojem uradu shranjene podatke o svojih nezakonitih poslih, zato so mu podatke januarja 1999 tajno zasegli, vendar so odkrili, da so datoteke s podatki zašifrirane s programom PGP. Agentje FBI so poizkušali razbiti kriptogram, a neuspešno.

7. maja 1999 so zato v FBI zaprosili za sodno odredbo za tajni vstop v Scarfove prostore in namestitev posebne programske opreme, s katero bi prestregli njegovo geslo. Sodno odredbno so dobili in 10. maja v njegov računalnik namestili orodje za prestrezanje tipkanja Magic Lantern.

Minilo je nekaj let in pred slabim mesecem je FBI uporabil podobno taktiko. Le da tokrat niso tajno vstopili v prostore osumljenca, pač pa so prestrezno orodje namestili kar preko interneta.

Julija 2007 je namreč FBI zaprosil in tudi pridobil sodno...

20 komentarjev

Vrhovno sodišče sprejelo odločitev v primeru Grokster

Slo-Tech - Vrhovno sodišče ZDA je v primeru Grokster (več o primeru MGM vs. Grokster tukaj) danes sprejelo odločitev, da " kdor distribuira pripomočke, katerih namen je spodbujanje kršitev avtorskih pravic (...), je odgovoren za protipravna ravnanja tretjih oseb, ki tovrstne pripomočke uporabljajo, ne glede na to, da je pripomočke moč uporabljati tudi za pravno dopustne namene." Ključna točka navedenega stališča se nanaša na "namen spodbujati kršitve avtorskih pravic".

Današnja odločitev Vrhovnega sodišča je v nasprotju z dosedanjim precedensom iz primera Sony Betamax ( Sony Corporation vs. Universal City Studios), na katerega se je skliceval Grokster, ko je isto sodišče odločilo, da distributer vsebin ne more odgovarjati za uporabnike, ki kršijo avtorske pravice, če je pripomoček prvenstveno namenjen uporabi, ki je v skladu z zakonom.

V primerjavi obeh odločitev je sicer moč zaznati nianso razlike. Gre za dejstvo, da v primeru Betamax ni bilo govora o tem, da je namen tedaj spornih...

48 komentarjev

MPAA toži Mediatek in Sigma Design

BBC - Mediatek in Sigma Design sta na tej strani, še posebej v forumu, poznana kot izdelovalca videočipov, ki omogočajo DVD-predvajalnikom predvajanje DivX/XviD-filmov ( DivX/Xvid komponente). MPAA (The Motion Picture Association of America) ju uradno toži zaradi drugih "sposobnosti" njunih procesorjev, čeprav vsi dobro vemo, da jim gresta v nos sistema divx in xvid. Klik!.

Tožbo proti stvariteljem omrežij P2P so izgubili, zdaj pa bodo očitno udarili povsod, kjer le morejo, a svojega načina distribucije, prodaje in mastnih marž ne bodo spremenili. Kot da jim ne bi že pri Jabolku pokazali, kako se tem stvarem streže. Seveda ne pri tistem, ki ga je hotela in dobila Eva (čeprav so posledice podobne), temveč pri Applu in njihov spletni iTunes.

7 komentarjev

Vohunjenje na delovnem mestu v ZDA: da ali ne?

Slashdot - Sistemski administrator Vernon Blake ministrstva za promet zvezne ameriške države Alabama je opazil, da njegov šef med delovnim časom nekam pogosto igra pasjanso. Ker se nadrejeni za njegova opozorila niso zmenili, se je odločil vzeti pravico v svoje roke. Šefu je samovoljno podtaknil vohunski program (spyware) in 7 mesecev snemal dogajanje na šefovem zaslonu.

Ko je zbral dokaze, da je šef 70% delovnega časa igral pasjanso, je predpostavljenim dokaze predložil, saj med opis njegovih nalog šteje tudi ugotavljanje in dokumentiranje zlorabe službenih računalnikov. Rezultat?

Šefa so opozorili, naj med delovnim časom ne igra več iger, Blake pa je izgubil službo.

Ali torej v ZDA vsakogar, ki na skrivaj vohuni za sodelavci tudi odpustijo? Pravzaprav ne.

Leta 1992 je Alana Shoars, administratorka poštnega sistema podjetja Epson, ugotovila, da eden izmed direktorjev prebira elektronsko pošto zaposlenih. Ko ga je s svojim odkritjem soočila, je bila nemudoma odpuščena. Ker je bila...

37 komentarjev

'Kršitev' avtorskih pravic kot terorizem?

Slashdot - Avtor spletnega portala Stargate SG-1 Information Archive (SG1Archive.com), kjer se zbirajo ljubitelji TV nadaljevanke StarGate je na lastni koži izkusil kafkovski protiteroristični scenarij ameriške vlade.

Kljub temu, da njegovo spletišče ljubitelje spodbuja k nakupom originalnih DVDjev serije -povezave iz SG1Archive.com na Amazon.com so lastnikom serije prinesle preko 100.000 ameriških zelencev - sta se lastnik serije MGM in MPAA proti avtorju portala Adamu McGaugheyu odločila pri FBI vložiti prijavo zaradi kršitve avtorskih pravic.

S tem pa se je kafkovski proces proti McGaugheyu šele začel. Maja 2002 mu je FBI zasegel večjo količino računalniške opreme. FBI mu je ob zasegu podal pisno izjavo, da bo oprema vrnjena v roku 60 dni, vendar jo je s pomočjo odvetnika uspel nazaj dobiti šele po več kot osmih mesecih. Večina opreme je bila poškodovane ali celo popolnoma uničene.

McGaughey je v dokumentaciji FBI odkril precej napačnih podatkov. Med drugim so mu v FBI pripisali dve...

16 komentarjev

Vdovec, umetnik, bioterorist...?

Kiberpipa - Steve Kurtz, član Critical Art Ensemble-a, se v torek zgodaj zjutraj zbudil in ugotovil, da je njegova žena v toku noči preminila. Po klicu na 911 so v njegovo stanovanje v Buffalu prispeli policisti. Hitra policijska preiskava je pokazala, da je bil vzrok smrti naraven (najverjetneje infarkt).

Kmalu za policisti so prispeli še agenti FBI. Z uporabo vseh vzvodov, ki jih na razpolago oblastem daje USA Patriot Act, so Kurtza brez pojasnila aretirali, zaplenili vsebino njegovega stanovanja vključno s truplom njegove žene, celoten stanovanjski blok, v katerem sta živela zakonca Kurtz, pa evakuirali in zaprli.

Precej kafkovski scenarij postane razumljiv, če vemo, s čem se je Kurtz dejansko ukvarjal. Kurtz je kot član CAE-a eden izmed pionirjev na področju kombiniranja tehnologije, biotehnologije in umetnosti. Zadnji projekt CAE-a se imenuje "Free Range Grains" in vsebuje tudi mobilni laboratorij za raziskavo možne transgenske kontaminacije zaradi genetsko spremenjene hrane. Tako je...

13 komentarjev