» »

Robotski receptor

Robotski receptor

The inquirer - OK, priznam, tale novica bolj spada v Lady, vendar pa je dober pokazatelj, kje bi računalniki lahko nadomestili človeka ali kakršnokoli živo bitje. Pred časom je v svetu odjeknila novica o robotskemu psu Aibu, ki naj bi nadomestil pravega psa. Njegova največja odlika je seveda ta, da ga, ko ga imamo dovolj enostavno izklopimo. No, Aibo ni nadomestil pravih psov, saj je njegova umetna inteligenca še vedno precej na psu . Nedavno pa so se Japonci domislili še enega projekta, ki bi nadomestil človeka - robotskega receptorja. Robotska različica lahko v marsikaterem pogledu posnema človeškega ustreznika - prepoznava obraze ter ignorira ljudi, ki mu niso všeč. Robotskemu receptorju je ime Sig in je plod projekta ERATO Kitano Symbiotic Systems. Do tukaj vse lepo in prav, vendar je robot brez nog, zato ne more opravljati nekaterih del. Prepoznavanje obrazov tudi ne more delovati v spodobnem času, saj je to računsko zelo zapleten postopek, za katerega si mora računalnik vzeti kar precej časa. Ljudje se sploh ne zavedamo, kako zmogljivi so možgani, ko v trenutku prepoznamo poznano osebo.
Kot zanimivost naj povem, da so Japonci precej mahnjeni na razne robote, ki nadomeščajo človeka. Neko oddajo, ki je obravnavala ravno to temo, sem si ogledal pred kakim letom in moram reči, da se ljudem še dolgo ni treba bati, da bi jih zamenjali inteligentni roboti.

1 komentar

Baja ::

Če kdo bere ŽIT, je bilo v zadnji reviji par stvari posvečenih hišnim robotom. Sesanje, košenje, prinašanje pijače in podoben luksuz. Mislim pa, da je boljše da maš doma pametnega psa kot pa "pametnega" robota. pa še rodovniški pes in njegovo šolanje te ceneje pride kot "pameten" robot.;(


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Roboti? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25031652 (9241) DarwiN
»

Hrano v slovenjegraški bolnišnici bodo razvažali roboti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10418523 (11367) imagodei
»

AlphaGo Zero se uči brez človeškega zgleda (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
23168689 (60336) thramos
»

Prva samostojna robotska operacija srca (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
669118 (7912) G-man
»

Pes, ki zna prinesti e-časopis

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
162687 (2687) Brane2

Več podobnih tem